|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2101 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Shakira radośnie Loca loca wyśpiewuje, a naszym dzieciaczkom dupka podryguje -l
ja chyba też nie składałam Ani życzeń i musiałam się poważnie zastanowić o którą Anię chodzi, czy o naszą Anię0104, czy może Anula?
nie jestem na bieżąco i nie zauważyłam w porę informacji o urodzinach. która miała urodziny przyznać się ![]() |
|
|
|
#2102 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Shakira radośnie Loca loca wyśpiewuje, a naszym dzieciaczkom dupka podryguje -l
Cześć mamuski
![]() Mam wolna chwilke wiec zajrzałam. Gotuje dzisiaj pulpety w sosie pomidorowym z makaronem - mam nadzieje, ze mój mały niejadek zje choc troszkę ![]() Przed południem zaliczylismy specer ale dzisiaj nie jest wcale tak ciepło Kubie zmarzły rączki i nauczyłam go żeby wsadzał ręce do kieszeni - chodził jak maczo, ręce miał w kieszeni i kołysał sie na boki ![]() My mamy piżamki z Pepco. Zapomniałam napisać, ze Maciejka boski Cytat:
A ja teraz chciałam cos innego zrobic z włosami, sporo je wsciełam ale niestety fryzura okropna. Wogole cięcie jakies krzywe, z jednej strony wiecej wlosow z drugiej mniej i z tyłu za bardzo wygolone nikomu nie polece tej fryzjerki.My nie mieliśmy Cytat:
|
|
|
#2103 |
|
Zadomowienie
|
Tez jestem przeciwna straszeniu dzieci. Moje dziecko nie boi się ciemności ani zadnych innych wyimaginowanych stworzeń. Tworzenie takich "strachow" potem moze sie obrocic przeciwko rodzicom. Straca wiarygodnosc.
Tak samo z mezem nie opowiadamy bajek o Mikolaju. Prezenty dostaje od nas. Ja piekę chleb w piekarniku. Szkoda kasy na "automaty". Jest to chleb na zakwasie, który dostalam od kolezanki. Dodaje do niego otręby pszenne, platki owsiane, siemie lniane, pestki dyni i slonecznika. Polecam! ---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ---------- Dzis jest piekna pogoda. Bylysmy razem w lazienkach, mala ganiala kaczki i wiewiorki. A potem z radoscia schrupala sucha slodka rurke. Jedyne czego zaluje to ze moj TZ wybral sie osobno na rowerze i nie byl razem z nami. |
|
|
|
#2104 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja uważam, ze Św. Mikołaj to naprawde fajna sprawa - i nie ma nic wspólnego ze straszeniem dzieci. Sama uwielbiałam kiedy tata albo dziadek (czasami babcia) przebieraja sie za Mikołaja i wyjmują z wora prezenty. (chociaz nie widziełam wtedy, ze są tylko przebrani ). Mysle, ze juz w tym roku także do Kuby zawita Mikołaj ![]() Zazdroszcze wycieczki do łazienek. Ja juz sie nie moge doczekac kiedy małego zabierzemy do zoo. Jak myslicie, kiedy najlepiej tam pojechac? Kiedy juz zoo jest w pełnym "rozkwicie"?
^^^Moje skarby^^^ Jakub 20 czerwca 2009 r. Blanka 15 września 2011 r. Edytowane przez Cassandra 23 Czas edycji: 2011-04-02 o 15:02 |
|
|
|
|
#2105 |
|
Rozeznanie
|
ja mialam, na szczescie. dziekujemy za zyczonka szybkiego powrotu do zdrowia. dzis mala ma bardzo obsypana buzke
i brzuszek i plecki. mam nadzieje, ze juz nie bedzie juz duzo wyskakiwac. smaruje ja pudrem plynnym i mam taka masc. oby nie zostaly blizny
|
|
|
|
#2106 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
My z TZ-tem postanowilismy ze oszczedzimy chociaz tego rozczarowania Naszej corce. I tak sie jeszcze w zyciu nacierpi. Od samego poczatku mowimy jej, ze prezenty dostaje od nas. Nie opowiadamy o Mikolaju ani sie nie przebieramy. Ja do Zoo bym pojechala jak juz bedzie w rozkwicie, kiedy zwierzeta beda na zewnatrz. |
|
|
|
|
#2107 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to że dostaje sie prezenty od Św. Mikołaja to fajna tradycja, ja sama jak byłam mała to wyczekiwał tego momentu i bardzo sie cieszyłam chociaż nigdy go nie widziałam i nie cierpiałam az tak strasznie jak się dowiedziałam, wystarczy tylko dobrze wybrac moment i dobrze wytłumaczyc ale skoro masz inne zdanie nie będe Cie przekonywac, jak to Mariolka napisała każdy ma prawo myślec i robic inaczej *** a ja pomalowałam pazurki i czekam na gości a meża nie ma (a to jego jakby nie było urodziny) ale nie miał towaru na czas i teraz opóźnienie ryba po grecku zrobiona, sałatka zrobiona, kiełbaski i kaszanka leża w lodóweczce a Zuzanka śpi jeszcze ........... no zaponiałam sie pochwalic że mamy już 2 trójeczki ale boli ja bo marudziła ostatnio, ciągle na rekach i ciągle przy mnie
|
|
#2108 | |
|
Zakorzenienie
|
Werka bawila sie dzisiaj w piaskownicy udawala ze gotuje zupke
![]() a i juz wstaje sama jak sie przewroci widocznie potrzebowala czasu zeby na nowo przywyknac do trawki, wlasnie zjadlysmy budyn i teraz kąsamy jabluszko ![]() malz dowiedzial sie tez ze przelewu tak dlugo nie ma bo gdzies sie kasa "zawiesila" i ta klientka byla juz wyjasnic w banku takze licze ze poniedzialek juz bedzie kasa ![]() ---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ---------- Cytat:
![]() oo udanej imprezki i sto lat dla malza ![]() u nas tez dolne 3 juz prawie na wierzchu-widac czubki juz
|
|
#2109 |
|
Zadomowienie
|
Cassandra jestem.
![]() Kubek rosnie, mamy juz prawie wszystkie zeby- brakuje tylko gornych piatek. Ostatnio mial 39.8 temp przez 6 dni i biegunke a konowal w przychodni powiedzial ze to nic i powinnam byla pocztac o biegunce w ksiaxkach. Cholera by ich wziela. Cassandra i Karolinka- znacie juz plec? Ja bym chciala chlopca ale cos czuje ze dziewuszka bedzie. Postaram sie bywac czesciej Buziaki
|
#2110 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A na zakwasie przymierzam się zrobić, jesli to nie tajemnica to podziel się przepisem. Bo wole zrobic jakiś wlasnie sprawdzony przez kogoś, niż pierwszy lepszy z netu. Cytat:
za trójeczkiOli teraz piątki wychodzą, dwie na dole i źle śpi w nocy. |
||
|
|
|
#2111 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale widzialam w internecie duzo przepisow na zakwas. Na chleb potrzeba: ok pol litra zakwasu 1 kg mąki 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 szklanka cieplej wody 3 szklanki wody gazowanej 1 szklanka platków owsianych 1 szklanka otrębów pszennych 1 szklanka siemia lnianego 1 szklanka pestek z dyni 1 szklanka pestek ze słonecznika. Wszystko nalezy wymieszac. Z mieszanki odlozyc pol litra ciasta na kolejny chleb - z tego bedzie nowy zawkas. Blache wysmarowac olejem i wylozyc ciasto. Odstawic na 12 h. piec 1 h 25 min w piekarniku o temp. 180 stopni. Po upieczeniu wierzch posmarowac sloniną i obrocic chleb na 15 min do gory dnem aby odparowal. Smacznego. Ja robie z maki pszennej ale mozna tez z zytniej - jak kto woli. |
|
|
|
|
#2112 |
|
Zakorzenienie
|
wpadlam się przywitać i powiedzieć dobranoc zarazem ![]() Nocka w pracy była tragiczna, dawno takiej nie miałam... Przez calutką noc musiałam użerać się z anglikami z wieczoru kawalerskiego ![]() Byłam tak wyczerpana, że ledwo doszłam otworzyć drzwi ostatniemu z dupków który przyszedł o 5:30 nad ranem... Nogi odmówiły mi posłuszeństwa... wykręcały się w kostkach przy każdym kroku... A jak chciałam sobie wlać mleka do kawy to butelka wyleciała mi z dłoni chociaż ją trzymałam ![]() mniejsza o to... Musiałam dzisiaj jechać do mamy bo sama nie dałąbym rady z Przemkiem... Czułam się źle i bałam się, że przez przypadek zasnę a on w tym czasie coś sobie zrobi... Nocki w pracy a potem samodzielna opieka nad dzieckiem zaczynają mnie przerastać ![]() Dzisiaj babcia wzięła Przemka na stację pooglądać pociagi jak wrócili a ja się obudziłam to z przejęciem mi opowiadał po swojemu o tych pociągach z wujkiem wyszalał się na deskorolce, z dziadkiem podczas wygłupów ![]() Padł jak mucha o 19:45 ![]() Obawiam się, że Przemko jest na coś uczulony albo ![]() zauważyłam u niego delikatne krostki na buźce, przedramionach i łydkach z tyłu i troszkę na kolankach... Nic się z nich nie sączy... takie zwykłe krostki... Chyba bede musiała iść do dermatologa z nim ![]() slepafuria, Ulcia witajcie ![]() mayaha ale mi smaka zrobiłaś ![]() dobranoc nie mam już dzisiaj mocy
|
|
|
|
#2113 |
|
Zakorzenienie
|
moja panna dzisiaj od dawien dawna uciela sobie drzemke w dzien i dopiero teraz poszla spac
tez bola ja dziaselka bo kazala posmarowacAda wspolczuje wyczerpujacej nocki a moze Przemus jadl czegos wiecej niz zwykle w ostatnich dniach? ja tez uciekam -dobranoc
|
#2114 |
|
Zadomowienie
|
Ada
|
|
|
|
#2115 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() p.s ja nie nie miałam traumy z tytułu braku mikołaja.Nawet jak już wiedziałam, że nie istnieje to po cichu chciałam wierzyć że jest. Miramej, nie zacytowało mi Mało mam wątpliwości wychowawczych, nawet jeśli ktoś by się z nimi nie zgadzał i tak bym przy swoich metodach została.Natomiast nie mam problemu przyznać, że ktoś robi dobrze, jeśli robi inaczej. Cytat:
Wczoraj poimprezowałam do 2:30, o 4 jeszcze nie spałam, toczyłam dyskusje z córką, ominęło mnie coś...Karola?? <lol>
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
||
|
|
|
#2116 |
|
Zakorzenienie
|
hej
zapowiada sie piekny sloneczny dzien a na termometrze juz 21st. ![]() malz dzisiaj ma przymusowe wolne bo znowu krzyz mu daje sie we znaki, tak go sieklo ze z lozka wstac nie umie podalam mu juz tabletke ale pewnie niewiele pomoze, dobrze ze jutro poniedzialek to pojedzie na rehabilitacje.........nie wiem czy wam pisalam ze malz ma dyskopatie ![]() milej niedzieli
|
#2117 |
|
BAN stały
|
u nas śliczna pogoda., wczoraj pojechałam z Amelką rowerem zrobiłyśmy ponad 15 km. ale za dużo dla niej już w drodze powrotnej był ryk i krzyki bo twierdziła że do domu w odwrotnym kierunku...już mnie nic nie oli. ale muszę poczekać aż maż napompuje koło bo powietrze zeszło... może na coś najechałam. w ogole chyba rozejrzę sie za jakimś nowym rowerem z koszykiem, takim damskim, na all do 300 można kupić |
|
|
|
#2118 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no właśnie je jak zawsze... Obawiam się też zapalenia skóry... Poobserwuje to jeszcze i najwyżej pójdziemy w przyszłym tygodniu do dermatologa. Cytat:
Jak juz mowa o mikołajuMy z siostrą odkąd pamiętam, przed mikołajem przeszukiwałyśmy cały dom, miałyśmy może wtedy po 4 może5 lat i zawsze nasze prezenty znajdowałyśmy ![]() ale jakoś jak już je dostawałyśmy to wierzyłysmy, że one sa od mikołaja... Wiedziałyśmy, że od rodziców ale mimo to wierzyłyśmy że od mikołaja... Do tej pory nie mogę pojąć tego uczucia ![]() Bardzo miło to wspominam ![]() i Cytat:
lato u Was ![]() Zdrówka dla małża i żeby mu przeszło po tabletce co by mógł udać sie z Wami na spacerek w tak piękny dzień ![]() Cytat:
![]() My też niedługo wybierzemy się na rowerową wycieczkę ---------------------------- Od dzisiaj robię sobie 2 dni białkowe i zaczynam dietkować ![]() schudłam po Dukanie a potem tak się z jedzeniem rozszalałam że mi wróciło co nieco Idę sobie mielone z piersi indyka robić ![]() cudownej niedzieli |
||||
|
|
|
#2119 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
podpowiedz jakiś przykładowy jadłospis tam mniej więcej może się przyłącze do Ciebie... |
|
|
|
|
#2120 |
|
Zakorzenienie
|
życzę powodzenia w diecie Ada i skierko ja nie mogę dietkowac bo migreny mnie wtedy dopadają. Zwłaszcza jak byłam na tej białkowej dukana. dzieki ślepa za przepis Kasiu wczoraj piekłam chałkę z TEGO przepisu i wyszła najlepsza jaką w życiu jadłam, a ogolnie za chałkami nie przepadam, a ta naprawdę mi smakowała. Tylko podwoiłam ilość cukru i piekłam na programie "słodkie" a nie normalnym i wydłużyłam czas pieczenia o 15 min, bo blada była. W załączniku zdjęcie mojego wypieku. |
|
|
|
#2121 |
|
Ola-Unhola
|
Milej niedzieli życzę ślepa, współczuje Twojej córce "brak" mikołaja ![]() Wojtusiu, super wypiek ![]() Cieszę się, że pieluszki podpasowały ![]() Ogólnie mam ochotę napisać coś więcej na pewne tematy itd itp, ale ugryzłam się w język ![]() Idę zupę zagrzać
|
#2122 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzisiaj jem: śniadanie: puszka tuńczyka w sosie własnym + jajko na twardo II śniadanie: omlet z 2 jajek z podsmażonym filetem z indyka (wędlina) i szczypiorkiem Obiad: z TEGO przepisu Podwieczorek: Serek wiejski light ze słodzikiem i 4 łyżkami otrąb owsianych Kolacja: Kostka twarogu półtłustego Jutro niestety w pracy będę cały dzień: śniadanie: Kostka twarogu II śniadanie: omlet z 2 jajek z podsmażonym filetem z indyka (wędlina) i szczypiorkiem Obiad: przepis z przepisowni Dukanek Filet z piersi kurczaka -1 filet podwojny z kurczaka -3-4 łyzki maslanki naturalnej -1-2 zabki czosnku przecisnietego przez praske -przyprawy: papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz czarny i to co ktos lubi: ja dodaje majeranek, koledre, galke muszkatalow, jalowiec, rozmaryn- zeby uzyskac efekt przyprawy gyros 1.Przyprawy rozrabiam w maslance, dodaje czosnek 2. Filety z kurczaka kroje w kostke lub paski- w zaleznosci od humoru[IMG]file:///C:/Users/Patryk/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.gif[/IMG] 3. Polewam rozrobiona mikstura pokrojona piers i marynuje przez noc 4. Nastepnego dnia przychodze z uczelni i wrzucam na patelnie (bezprosrednio, bez tluszczu, mozna podlewac odrobina wody jezeli patelnia juz calkiem wyschnie) i ewentualnie delikatnie solę na talerzu juz Podwieczorek: Serek wiejski ze szczypiorkiem Kolacja: przepis z przepisowni Dukanek Polędwiczki w sosie czosnkowym [P] Rozbijamy polędwiczki, przyprawiamy wg smaku i wstawiamy na pare godzin do lodówki. Rozgrzewamy patelnie teflonową i smarzymy na niej polędwiczki, nie za długo ponieważ mogą być twarde. Gdy już są gotowe dodajemy serka wiejskiego, ząbek czosnku, przyprawy, odrobinę szczypiorku. Na małym ogniu czekamy aż serek się rozpuści. Wcinamy ze smakiem To takie moje 2 dni oczyszczenia i podkręcenia organizmu. Później będę stosować się do tych zasad: - zero słodyczy i słodzenia herbaty (kawę zawsze piję ze słodzikiem), słonych przekąsek - ograniczenie tłuszczów - dużo warzyw, zero ziemniaków - woda 1,5 l dziennie Generalnie wprowadzam zasady zdrowego żywienia ![]() Taki sobie plan wymyśliłam ![]() co 2 dni przez godzinę odpowiednio potraktuję mój rowerek stacjonarny ---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ---------- Cytat:
![]() jakie cudo Ci wyszło ![]() Cytat:
![]() Jak tam Antoś? Bo chyba nie doczytałam jak pisałaś
|
|||
|
|
|
#2123 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam dziewuszki
Widzę, że wisna Was wywiała z Wizazu My dzisiaj jedziemy do mojej, w sumie już naszej, koleżanki z wyzytą ![]() Unholy co tam u Was? Jak zdrowie chłopaków ? Jakoś się z Tobą mijam
|
|
#2124 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
dzięki wielkie wody też piję pewnie około 1 litra, ale nie chce podkręcać laktacji, powoli będe rezygnować też z dziennego karmienia jak wyjdzie. a jaka herbata wspomaga odchudzanie? zielona czerwona??u mnie rower też jak mąż mi to koło zrobi. ide robić pierogi zaraz mąż wróci z koscioła to miał kupić przy okazji mieso mielone. dziś wziął Amelkę i pospałam do 10... Edytowane przez skierka1981 Czas edycji: 2011-04-03 o 13:14 |
||
|
|
|
#2125 |
|
Zadomowienie
|
Dziś znowu piękna pogoda. Odwiedzilysmy z mala "małpi gaj". Była zachwycona.
Wracając kupilam jej kolorowy wiatraczek. Ciekawe jak dlugo on wytrzyma ciekawosc Natalki. ![]() Co do automatow do pieczenia - ja to uwazam za zbytek jesli o nas idzie. Mamy duzo innych wydatkow i wole malej kupic zabawke niż automat. Ponadto trzeba miec miejsce na ten wynalazek a my kuchnie mamy bardzo mala. Zwlaszcza, że ten przepis na chleb - to chyba najprostsza rzecz jaka w zyciu robilam (jesli idzie o pieczone potrawy). Wojtusia - gratulacje z powodu chalki. ![]() UnholyOne - nie ma czego, naprawde. ![]() Ada - powodzenia z dietą! Czekoladka - wspolczuje problemow z krzyzem. Moj TZ ma to samo. |
|
|
|
#2126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Faktycznie lepiej jeść częściej a mniej,a śniadanie kochana to podstawa ![]() z tym, że doskonale Cię rozumiem bo kiedyś też moim śniadaniem był obiad Na szczęście jak byłam na Dukanie to bardzo serio do tego podeszłam i nauczyłam się jeść śniadanie i pić tylko wodę... Już żadne napoje słodzone mi nie smakują ![]() nie dziękuję skierka, zrobiłam te szaszłyki z miesa mielonego Pycha są |
|
|
|
|
#2127 |
|
Ola-Unhola
|
Ale tu pusto...
Dzięki Dziewczyny, że pytacie ![]() Dzieci Ok, Antoś był juz dwa dni na próbę w złobku kilka godzin i płacze, ale nie jest tak źle. Zobaczymy jak jutro przetrzyma cały dzień. Bartuś się trochę przeziębił na wczorajszym spacerze i jutro jedzie do moich Rodziców. Na pewno do wtorku, bo mają w szkole egz 6 klasistów i nie ma zajęć, także i tak miał u nich być. Mam nadzieję, ze przeziębienie szybko przejdzie ![]() To tyle u nas. Jutro do pracy, muszę też zapisać się na egz państwowy z prawka, choć na razie tylko na teorie. Dobrze jest tak sobie podzielić, a dodatkowo nie mam kasy już na praktyczny. Przede wszystkim przez Małża "obżarstwo" w pracy, a dodatkowo przez wydatki wiosenne szczególnie dla Bartusia. Ide myć włosy na jutro, dokończyć obiad, żeby jutro nic szybko nie kombinować i lulu, bo pobudka o 5,30. Jutro mam tez mieć rozmowę w pracy w związku z moimi zwolnieniami zdrow., także musze być w miarę wyspana.Postaram się odezwać jutro wieczorkiem. Spokojnej nocki i udanego jutrzejszego dnia. Buziaki
|
#2128 |
|
Zakorzenienie
|
Ola niezle sobie dajesz rade
podziwiam Cie za swietna organizacje bo masz duzo na glowieZaliczam dzien do udanych, praktycznie caly spedzilam na dworze, Werka latala bez czapki i w cieniutkiej bluzce bo ponad 25st. w sloncu bylo oczywiscie umorusana po pachy od piasku ![]() malz juz troche lepiej sie czuje, dalej ma blokade ze nie moze ruszyc szyja ale tabletka pomogla zlagodzila bol ide sie wykapac
|
#2129 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() ![]() Marta, zmierzyłam dla Ciebie piżamki, przepraszam, że dopiero dzisiaj ![]() Bluzka * długość mierzona przez środek pleców - 38/37 cm (mam dwie sztuki, w niektórych miejscach wymiary różnią się minimalnie) * szerokość między pachami - 33,5/35 cm * długość rękawa od ramienia - 32/30,5 cm * długość rękawa od pachy - 27/26 cm Spodnie (obie pary mają takie same wymiary) * długość całkowita nogawki - 48 cm * długość nogawki od kroku - 29 cm * szerokość w pasie - 2 x 23 cm Ola, mam nadzieję, że szybko znajdziecie swój rytm
|
|
#2130 |
|
Zakorzenienie
|
czeko to naprawde cieplo musialo u was być, u nas bez rewelacji, ciepło, ale chwilami wiało troche.
Unholy powodzenia na rozmowie, bądź twarda ![]() Dobrze ze chłopaki juz lepiej i przeziębienie niech znika szybko też. Daj znać jak się zapiszesz na egzamin, będę trzymała kciuki ![]() Dobranoc, miłej nocki wszystkim życzę |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:37.

Kubie zmarzły rączki i nauczyłam go żeby wsadzał ręce do kieszeni - chodził jak maczo, ręce miał w kieszeni i kołysał sie na boki 
i z tyłu za bardzo wygolone 
ach w siódmym niebie jestem, bo myslałam, że będzie jęczał, po co mi kolejny sprzęt w kuchni 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
<lol>

MACIEJKA SYNEK KOCHANY