|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2101 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
SophieNeveu - porażkowa lekarka
![]() Ma rację, że nie musisz nosić torycznych z tak małym cylindrem, ale to Ty zadecydujesz ostatecznie o komforcie widzenia. Mam na jednym oku większy niż Ty cylinder, bo -0,75D i patrząc jednocześnie drugim, nieastygmatycznym okiem, widzę super. Gdy patrzę tylko jednym okiem, jakość widzenia nie jest już tak dobra. Drugie oko jakoś usprawnia widzenie. Poza tym ze względu na cylinder nie mam odjętej ćwiartki z mocy i to też kompensuje trochę tę wadę. Cylinder do -0,5 jest naprawdę mały, ja mając taki nie zdawałam sobie w ogóle sprawy, że mam astygmatyzm ![]() Moi znajomi i ja kupujemy na szkla.com z odbiorem osobistym, na sztuki brałam w twojesoczewki.pl i w obydwu przypadkach są identyczne jak te od optyka (zachowałam blistry dla porównania). O podróbkach nie słyszałam, raczej o przechowywaniu w złych warunkach lub sprowadzaniu z innych krajów, gdzie nie wiadomo co się z nimi działo i mogą się różnić parametrami.
![]() |
#2102 |
Zakorzenienie
|
kochane wiem ze na 100% bylo o tym pisane juz kiedys ale jestem w trakcie sesji i nie bardzo mam czas na siedzenie tak czeste jakby to mogloby byc;] hehe
![]() mam astygmatyzm -1.25 na kazde oko, nie wiem w ogole z czym sie to je..ale do sedna sprawy. nosze okularki i mimo to nawet po 30 minutach bardzo mnie pieka oczy, mam zaczerwienione, szczegolnie lewe oczko przy zrenicy co mnie z deczka martwi...straam sie nie zapominac o mruganiu... co moze byc powodem takiego szybkiego czerwienienia sie oka? okularki nosze rzadko bo w nich chodzic nie lubie a soczewek sie boje jakos... dzieki za odpowiedzi ![]()
#2103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
SophieNeveu a co Ci szkodzi wypróbować te Bausche, przecież to bardzo dobre soczewki ![]() Mi po jakiś 12 latach krótkowzroczności też na refraktometrze wyszedł maleńki astygmatyzm, wcześniej nigdy mi go nie stwierdzili bo nie było czegoś takiego jak refraktometr, a w szkłach cylindrycznych widzę poczwórnie więc i tak nie mogę ich nosić. Więc na pewno nie musisz, możesz wyrównać troszkę silniejszymi sferycznymi jeśli widzisz gorzej, tak sądzę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2104 |
Nie depcze krokusów
|
smv - to nie ten wątek. Miejmy nadzieję, że to tylko zmęczenie. Okaże się, gdy udasz się do lekarza (nawet w sesji można znaleźć czas, w kolejce czy autobusie można się poduczyć). Na początek marsz do apteki po krople do oczu.
![]() |
#2105 |
Zakorzenienie
|
o jejciu faktycznie bardzo przepraszam!
![]()
#2106 |
Nie depcze krokusów
|
My tutaj stosujemy krople w nieco innym celu, więc zapytaj farmaceutkę. Najczęściej używane na zmęczenie i podrażnienia są świetlik, Visine itp. Jeśli objawy będą się utrzymywać, to i tak będziesz musiała odwiedzić lekarza, może masz zapalenie spojówek.
![]() |
#2107 |
Zakorzenienie
|
hej, czy płyny do soczewek są w sieci tak samo dużo tańsze jak soczewki?? czy opłaca sie bardziej w sklepie kupować?.. jeśli nie to które strony są pewne, z których zamawiałyście i jesteście zadowolone? no i które płyny są dobre? ja mam aktualnie solo care aqua.
#2108 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2109 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Sęk w tym, że nie płaciłam za wizytę. Ta lekarka to znajoma mojego przyjaciela lekarza. I oficjalnie miałam do niej iść po soczewki (w sensie kupić), i wtedy się nie płaci za wizytę, bo idziesz tylko i kupujesz. Dlatego nie mogłam się raczej z nikim kłócić ![]() Malla - cieszę się, że strony o których mówisz są wypróbowane. W takim razie zamówię właśnie tam. Nigdy nie nosiłam torycznych, ale chciałabym spróbować chociaż 1 parę, tak dla porównania. Ale to dobrze, że mogę też nosić zwykłe, bo na kupowanie co miesiąc torycznych to niestety wydatek nie na moja kieszeń. Lalaith - bez problemu mogę kupić kolejne Bausche, nie mam zupełnie nic przeciwko tym soczewkom. Chodzi mi tylko o to, że ona na wstępie od razu wyciągnęła cały karton soczewek B&L i te właśnie kazała mi kupić. Nie powiedziała mi nawet, ze istnieją jakiekolwiek inne. I zastanawiam się też, na jakiej podstawie dobierała mi te soczewki. Bo np. jeśli krzywizna B&L które miałam wynosi 8,6, to skąd ona wie że akurat te soczewki sa dla mnie, a nie te z krzywizną np.8.4 czy 8.7? I że mam średnicę 14,0 a nie np. 14,5? To mnie zastanawia. Bo robiła mi badanie z takim obrazkiem, na który trzeba się patrzeć i nie mrugać (mówię o poprzedniej wizycie, na tej ostatniej nie zrobiła mi żadnego badania) i mam wydruk tego badania, na którym są wartości mocy, cylindra i oś. Nie ma nic więcej. Więc na podst. tego 1 badania dobiera się soczewki?
![]() ![]() |
![]() |
#2110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem jaką mam krzywiznę, nie wiem jakie mam wady dokładnie, nic nie wiem. nic mi nie powiedział, nic mi nie dał (żadnej karteczki) :/ a jak człowiek coś się chciał dowiedzieć to bardzo niemiło odpowiadał a też miałam robione tylko to badanie, że trzeba patrzeć na jakiś obrazek chciałabym kupować soczewki przez internet, bo jest o wiele taniej, ale nawet nie wiem jakie ![]() dlatego przy okazji - jest tutaj ktoś może ze Szczecina? potrzebuję namiary na dobrego okulistę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2111 |
Rozeznanie
|
No to masz ten sam problem co ja.
![]()
![]() |
#2112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2113 |
Rozeznanie
|
No i właśnie to mnie zdenerwowało. Jak poprosiłam ją o parametry moich soczewek, to mi powiedziała, ze zamawiając B&L podaje się tylko moc. I ma rację, bo tak jest. Ale skąd ona u licha może wiedzieć, jakie są moje parametry, skoro mi ich nawet nie podała? Strasznie się na niej zawiodłam.
A czy do ustalenia parametrów robi się jeszcze jakieś dodatkowe badania czy tylko to, którym wspomniałam?
![]() |
#2114 |
Zakorzenienie
|
Niestety nie pamiętam, bo jakoś nie kojarzę badań do parametrów, choć noszę szkła od ponad 10 lat. Prosiłam po prostu lekarkę w trakcie badań o wypisanie parametrów na krtce i mi pisała obok np. tabletek, czy kropli, czy recepty na okulary. Nigdy nie było to problemem, więc nawet nie zwróciłam uwagi kiedy i jak ono przebiega.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2115 |
Wtajemniczenie
|
Znalezienie dobrego lekarza jest jak wygrana w Lotto. Ja jeszcze nie mialam szczescia.
Pierwsze dopasowanie, u okulisty - zero informacji, zero parametrow, zdobylam je dopiero po roku, gdy dostalam do reki opakowania soczewek, rok wczesniej wyszlam z soczewkami na oczach bez informacji co to za soczewki. Do badania i testowania roznych soczewek na oku przyczepic sie nie moge, bo bylo. Drugie dopasowanie, u optyka - proces badania i dopasowanie OK, ale soczewki nie sa idealnie dopasowane do moich oczu. Trzecia proba, u okulisty - poszlam, bo nie widzialam dobrze w tych soczewkach dopasowywanych u optyka. Facet zbadal mi wzrok, tzn. jak widze w soczewkach i jak leza aktualne soczewki, stwierdzil, ze zle. Powiedzialam mu, ze jesli mam miec soczewki to tylko miesieczne. Umowilismy sie na wizyte z 2 tygodnie, na DOPASOWANIE soczewek. Na oczach mialam ostatnia pare soczewek od optyka. Po dwoch tygodniach dzwoni do mnie, ze dostawa sie przeciagnie, ze moze za tydzien. Minal tydzien, musialam juz koniecznie wymienic soczewki, bo nosilam je miesiac, a okazalo sie, ze szanowny Pan Okulista zamowil mi juz soczewki roczne (ktorych absolutnie nie chce). Zamowil je bez badania krzywizny, bez badania wzroku gdy nie mam soczewek na oczach, ot tak, na wyczucie, a za to jego wyczucie ja mialam zaplacic 200€. Podziekowalam, zamowilam na Ebayu takie same soczewki jak te od optyka. Przy 4. parze umowie sie na wizyte u ostatniego okulisty w miescie, dlugo sie czeka na wizyte, ale podobno jest najlepszy, szkoda tylko, ze po raz trzeci bede musiala placic za dopasowanie (u tego drugiego okulisty nie zapacilam, bo nic nie zrobil). |
![]() ![]() |
![]() |
#2116 |
Nie depcze krokusów
|
Na wydruku z badania komputerowego jest tylko informacja o wadzie (kilka pomiarów, z których wyciągnięta jest średnia). Okulista sprawdza też na sprzęcie fizjologiczną krzywiznę rogówki, która jest mniejsza niż dobieranych soczewek (u mnie chyba 7,1), bo soczewka musi wystawać poza rąbek rogówki. Tu też pojawia się problem średnicy, jeśli ktoś ma rogówkę szerszą, to mała soczewka będzie ją uciskać, podrażniać, z kolei za duża średnica będzie powodowała złe rozłożenie krzywizny. W materiałach Ciby dla specjalistów jest podany zakres krzywizny rogówki, do której można dobrać Optixy i zaczyna się on od 7,2 lub 7,3 do 8,4 :/ Nam się wydaje (a przynajmniej mnie się tak wydawało), że w badaniu lekarzowi wychodzi, że mamy 8,3, to bierzemy szkło 8,3-8,4, a to jest trochę bardziej skomplikowane i nawet po idealnie dokładnym obmierzeniu oka szkło może się nieidealnie układać, bo np. ma mniej elastyczny materiał lub asferyczną wewnętrzną konstrukcję... Większość ludzi ma podobne parametry i większości osób nic się nie stanie, jeśli kupią sobie potem sami inny, podobny model, ale to jest medycyna i każdy ma być rozpatrywany indywidualnie.
Lekarz, który każe kupować całe opakowanie, zamiast zaprosić na obowiązkową kontrolę pod koniec użytkowania pierwszej, próbnej pary, wykazuje się brakiem profesjonalnego podejścia do pacjenta. "Sprzedałem, to papa"... Na miejscu ministerstwa nakazałabym salonom, zwłaszcza tym, przy których można wykonać badanie, sprzedaży soczewek co najmniej 2-3 firm (przeciwdziałanie nieuczciwej konkurencji itp.). Ceny nieco by spadły i łatwiej byłoby o dobry dobór. No, ale to już tylko moja fantazja ![]()
![]() |
#2117 |
Zakorzenienie
|
a ja zauwazylam, ze nie moge nosic soczewek.
![]() ![]()
#2118 |
Zakorzenienie
|
jaga ja bym spróbowała jeszcze z innej firmy, może Twoje oczy tylko J&J nie tolerują..
Jeśli chodzi o dobór parametrów to jest takie urządzenie do pomiaru, ale nie wszędzie je posiadają (nawet w VE go nie ma). Tam gdzie go nie mają po prostu ubierają Ci soczewki, sprawdzają czy dobrze leżą na oczach, czy nie są za małe albo za duże. Jeśli są ok, zostawiają, jeśli nie, przymierzają kolejne i w końcu dochodzą do tych odpowiednich. Parametry soczewek różnych firm różnią się między sobą, dlatego przy każdej zmianie firmy powinno się to konsultować z okulistą. |
![]() ![]() |
![]() |
#2119 |
Zakorzenienie
|
A masz soczewki do spania, czy do zdejmowania na noc? Jeśli do spania, a mimo to ropieją Ci oczy pewnie nie możesz w nich spać. A jeśli do zdejmowania na noc, a mimo to w nich śpisz, to jesteś bardzo nieodpowiedzialna!
|
![]() ![]() |
![]() |
#2120 |
Rozeznanie
|
Czyli i tak trzeba jeszcze zrobić jakieś dodatkowe badanie (czyt. krzywizny) żeby dobrać soczewki?
W przyszłym tygodniu prawdopodobnie pójdę na inne badanie. Umówiona wizyta, i mam nadzieję, że będzie z prawdziwego zdarzenia i profesjonalnie się mną ktoś zajmie.
![]() |
#2121 |
Zakorzenienie
|
Nie no, możesz od razu poprosić o dobór soczewek i żeby Ci napisała jakie będą ich odpowiedniki z innych firm, które możesz spróbować. Czasem też zakładają dwie różne soczewki i sama stwierdzasz w których się lepiej czujesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2123 |
Zakorzenienie
|
co do dopasowania, to większość soczewek na tzw. rozmiar pierwszy. Jest to promień krzywizny pasujący do większości oczu. Np. J&J Acuvue Advanced mają dwa rozmiary 8,3 i 8,7 z czego pierwszym jest 8,3. Może się okazać, że są za małe /widać to w lampie szczelinowej/ i wtedy daje się 8.7.
A najnowsze soczewki /j&j oasys, Ciba air optix/ mają już tylko jeden promień krzywizny /np. 8,4/ i w związku z zastosowaniem innego materiału, dopasowują się do wszystkich /99%/ Mozna badac promień krzywizny oka keratometrem, ale biorąc pod uwage ograniczony wybór rozmiarów soczewek, jest to badanie trochę bez sensu. Jak już napisałam wyżej wszystko widać w lampie |
![]() ![]() |
![]() |
#2124 |
Wtajemniczenie
|
heh, to w takim razie ja też miałam dobierane soczewki na czuja, bo z waszych odpowiedzi wynika, że nie miałam robionych pomiarów krzywizny itd. :/
Pierwszy raz dziś założyłam n&d, jak na razie ok ![]()
#2125 |
Raczkowanie
|
![]() Edytowane przez justina88 Czas edycji: 2008-06-19 o 11:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#2126 | |
BAN stały
|
Cytat:
ale co mam zrobic jesli np. noc w namiocie, zero środków do umycia rak itp, i nie moge soczewek zdjac CO WTEDY ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2127 |
Nie depcze krokusów
|
plotkara0804 - wtedy nie bierze się soczewek albo jednodniówki.
mala77 - należę do tego 1% ;] Ostatnio dowiedziałam się, że wręcz przeciwnie - soczewki z dużą zawartością silikonu (wysokotlenoprzepuszczaln e, zwłaszcza nocne, czyli N&D, Purevision, Optixy, Oasys też zresztą) gorzej się dopasowują, bo mają wyższy współczynnik sztywności. Zwykłe hydrożele lepiej przylegają, zwłaszcza gdy nieco podeschną i się podkurczą. O Oasys czytałam fajny artykuł (gdzieś tu linka już wklejałam), że ładnie leżą u osób, które miały wcześniej problemy z doborem (zaburzenia symetrii itp.), tylko że te osoby nie miały skrajnych krzywizn. W takich przypadkach jak mój standaryzacja tylko szkodzi. Na szczęście J&J ma małe rozmiary, Bausch również (póki co, bo od tego odchodzą na rzecz Purevision), ale już Cooper Vision czy Ciba Vision - nie. Podobno większość narzekania na podrażnienia po Oasys wynika nie z materiału czy środka nawilżającego (który nie styka się z okiem), tylko ze zbyt małej krzywizny i ucisku, niedotlenienia rogówki - większość osób ma 8,6. Mam parę dni przerwy soczewkowej, daję oczom odpocząć, bo w sobotę idę na wesele, na którym oczka będą katowane do rana, tak jak i tydzien temu na imprezie firmowej (wróciłam do domu o 7 rano). W następnym tygodniu próbuję nowe połączenie zalecone przez okulistę: Advance 8,3 (mam skoczyć obejrzeć, czy nie są za ciasne) lub Surevue 8,4 (stare, miesięczne hydrożele Johnsona, które otrzymałam bardziej dla testu czy będą lepiej leżeć niż Oasys 8,4 niż do stałego użytku, bo są już wycofane z produkcji) 8,4 plus AOSept. Jak myślicie, za co najpierw się wziąć?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2128 |
Zakorzenienie
|
justina88 wyedytuj proszę swój post, bo jest bardzo chaotyczny i niezrozumiały!
plotkara0804 to dlaczego nie kupisz sobie soczewek na dzień i noc skoro masz taką potrzebę? N&D są dość drogie, ale Pure Vision B&L kosztują tyle samo co normalne soczewki do noszenia dziennego, a można w nich spać. Malla weź Advance 8,3 skoro Surevue wycofują, bo jeszcze Ci przypasują i będzie żal ![]() Te Advance 8,3 nie są ciasne nawet na mnie, na moim oku leżą tak samo jak Soflens38 (Optima) 8,7. No ale ja jestem w tych 96% standardowo rogówkowych... |
![]() ![]() |
![]() |
#2129 |
Raczkowanie
|
sama sie wyedytuj!!co tu jest niezrozumiałego ale dobra moze nie używam takich "super" słów jak ty ..a zreszta juz nigdy nie napisze tu postu ..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2130 |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:00.