|
|
#2101 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: jaką książkę obecnie czytacie?
Jakaś się niepokojąco leniwa zrobiłam
![]() Nie mam ochoty na żadne nowości. W planach jedynie odprężające pochłonięcie całego Pratchetta - od początku, oraz z powodu nieukrywanego uzależnienia - Mistrz i Małgorzata po raz miliardowy Może na deser Sołżenicyna?... Coś w bibliotece trzeba będzie wygrzebać.
|
#2102 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Jako... lekturę zadaną na historii Hiszpanii Fajne było |
|
|
|
|
#2103 |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Cześć rano! (To u gory, czerwone się niechcący przyplątało)
Czyję sie jak skwarka. Żeby ten upał jeszce mógł wytopić nadmiary w boczkach! Ad rem: Jako panna czytałam "Idiotę" i po prostu zatracałam się w Dostojewskim ia w "Idiocie" - szcególnie. Dziś przypomniałyście mi i... pomyślałam o Nim jak o starym, zapomnianym kochanku. Owszem pamiętam wzruszenie, ale dzisiaj już go nie kocham. Chyba tak jest, że są takie ksiązki, które trzeba czytać w określonym czasie. "Idiotę" - za młodu. Dąbrowska, Warthon, Myśliwski, chyba lepiej smakują później. Czasem niektórych zupełnie inaczej przyjmuje się za młodu, inaczej później - po latach. (Wańkowicz - dziad! Kocham go!) Idiotycznie, zajrzałam na forum publiczne. Znów się poczułam się jak w ohydnym, publicznym kiblu. Jak tu u nas dobrze! Pozdrawiam Was kobitki jakoś chłodniej (ciepło - odpada) i serdeczniej. |
|
|
|
#2104 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W tym twierdzeniu na pewno coś jest ![]() Chociaż ja bym nie zakwalifikowała Idioty w ten sposób. Być może, że dorosły człowiek, z pewnością już nie tak naiwmy i pełen wiary, jak w latach młodzieńczych, inaczej odbiera postać Myszkina, ale nie sadzę by moja sympatia do niego miała maleć proporcjonalnie do mojego starzenia się ![]() Dla mnie (jakkolwiek to zabrzmi) Idiota to mędrzec; prostoduszny, łatwowierny ale mędrzec i takim pozostanie ![]() Co do pozostałych pisarzy się zgodzę (uwielbiam Myśliwskiego) z jednym wyjątkiem: Warthon - dla mnie jest on niestrawny w każdym wieku ). |
|
|
|
|
#2105 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wprawdzie nie znam twórczości wszystkich wielkich mistrzów zza naszej wschodniej granicy, ale kilka pozycji z tego kręgu przeczytałem (Gorki, Dostojewski, Lermontow) i wywarły na mnie wielce pozytywne wrażenie. Prawie takie, jak Dumas
|
|
#2106 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja wlasnie skonczylam "Romans bez ramiaczek" Leigh Riker'a z serii literatura w szpilkach. Piekna, romantyczna ksiazka.
Nie mam żadnych rasowych, kastowych czy religijnych uprzedzeń. Jedyne co mnie obchodzi, to czy dana jednostka jest istotą ludzką i to mi wystarczy. Gorsza już być nie może. Po co mi suwaczki? Miłość nie jest na pokaz. Do miłości trzeba dwojga, a nie Internetu. |
|
|
|
#2107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślę, że nie ma człowieka, który poznał całe bogactwo mistrzów rosyjskich ale tym lepiej, wciąż jest coś do odkrycia.Lermontowa i ja sobie chwalę, Dostojewski (ba! ), Turgieniew, Czechow moi faworyci, choć pisali z różnych punktów widzenia, poza tym Tołstoj, Bunin, Gogol...Zdecydowanie przedkładam lit. ros. nad fr., choć tę drugą również cenię.
|
|
|
|
|
#2108 |
|
Zakorzenienie
|
wesele wyspiańskiego bleee
' Nie obawiaj się, że góry są za wysokie, droga zbyt długa, kwiaty zwiędną, za blisko czyjeś oczy wpatrzone z nadzieją, a potem tylko z wyrzutem. Nie obawiaj się, abyś nie musiał żałować tego, że brakło ci odwagi. '
|
|
|
|
#2109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Matko kochana, toż ja całą na pamięć znałam ![]() Stąd od lat kilku (przeczytałam wcześniej niż trzeba było, jeszcze w podstawówce - po raz pierwszy) moje uwielbienie do Młodej Polski. I mój nick!
|
|
#2110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Twój nick to od tej Racheli ![]() Tak?
|
|
#2111 |
|
Zakorzenienie
|
Jak czytałam to Wesele mi się nie specjalnie podobało, bo nie lubię czytać dramatów. Wolę jednolity tekst. Ale za to jak przeczytałam to stwierdziłąm,że świetna książka
Ja teraz czytam kolejną Chmielewska tym razem "Boczne drogi"
|
#2112 |
|
Zakorzenienie
|
Paula, a znasz inną Rachelę, jak tę wyspiańską?
Jasne, że od tej
|
#2113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2114 |
|
Zakorzenienie
|
ja wesela gdzies nie lubilam
a teraz czytalam cos light czarujaca i niebezpieczny |
|
|
|
#2115 |
|
Wtajemniczenie
|
Sfinksa Mastertona - odradzam.
i nadal Wyznania gejszy - ciekawa lektura, ale coś czuję, że o Japonii to mało się tak naprawdę dowiem. Znalazłam kilka krótszych tekstów Fallaci. tak na deserek choć pewnie wystarczyłoby i na danmie główne. |
|
|
|
#2116 |
|
Rozeznanie
|
Dziś sobie kupiłam i juz zaprałam się za czytanie
Zofia Mossakowska "Portrety na porcelanie"- książka z serii Literatura na obcasach. Lubię te książki bo nie są zbyt drogie a można oderwac się od rzeczywistości
|
|
|
|
#2117 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ja wlasnie przytaszczyłam do domu "O bohaterach i grobach" Ernesto Sabato. Obieram truskawki, napuszczam wodę do wanny i oddaję się lekturze! Tylko o jeszcze jednej rzeczy muszę Wam wspomniec!!! Lektura obowiązkowa każdej Wizazanki to "MIZOGINIA czyli męska choroba" - autorem jest Gilmore David . Sięgam po nią zawsze gdy jestem w wojowniczym nastroju i mam absolutnie dość facetów. Abstrahując jednak od moich humorow uwazam ,że w dzisiejszym świecie, czas najwyzszy uswiadomic sobie pewne mechanizmy jakie od zarania dziejów rzadzą relacjami damsko - męskimi .Nie chodzi tu o wojujący feminizm i palenie staników ale o zapoznanie się z pewnymi faktami, ktore w znaczący sposób zdeterminowały nasze ( czyli Kobiet) życie. A jakie wnioski na podstawie tych faktów wyciągniemy....To juz kwestia indywidualna |
|
|
|
|
#2118 |
|
Zadomowienie
|
Lian Hearn "Po słowiczej podłodze"
|
#2119 | |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Cytat:
Ja już mam ten wiek i wiedzę, że jestem Wiedźmą i wiem czym to wszystko jest spowodowane, skad się wzięło itp. Warto było czytać, słuchać mądrzejszych, obserwować, rozmawiać czyli pogłębiać świadomość. Moaj córka już przestała byc Wróżką i jest Czarowniczką. Jeszcze trochę i stanie się Czarownicą i wreszcie - Wiedźmą - jak mama! Jak (prawie) kazda z nas....! "Kobieta poczterdziestce - cudny wiek! Jeszcze nie szpetna a już nie głupia!". Oczywiście jeśli myśli, czyta, rozwija się.... |
|
|
|
|
#2120 |
|
Zakorzenienie
|
A ja sobie dzisiaj zaczełam czytać "s@motność w sieci"
A jak to skończe to wezmę sie za "Imię Rózy"...mam nadzieje że mi sie spodoba
|
#2121 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Zamawiam!!! Dziękuje Fiziu EDIT - Produkt niedostępny....
|
|
|
|
|
#2122 |
|
Rozeznanie
|
Teraz czytam "PS. Kocham cię", bo dziś rano skończyłam "Noc jest moją porą"
szkoda, że ta książka taka króka była... ;(
Ze wszystkich rzeczy, które kiedykolwiek utraciła, najbardziej żal jej było rozumu... Gdzieśtam czeka na nią Książe w lazurowoniebieskich kalesonach... kiedyś ją znajdzie. Bo ona nie szuka. Nie teraz. Nie... nie teraz... She walks on the boulevard of broken dreams. |
|
|
|
#2123 |
|
Zakorzenienie
|
"Krętkę blada" Chmielewskiej zaczęłam.
Anahstasia - świetny podpis
|
#2124 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie przeczytałam:
-Marta Fox "Wielkie cieżarówki wyjeżdżają z morza" - kiedy byłam nostolatką spodobały mi się dwie książki tej autorki, ale ta...jakaś taka zbyt monotonna, kilka ciekawych frazesów na temat życia... -Marcin Świetlicki "Dwanaście"- polecam ! ciekawa, zakręcona akcja, finał poprostu imponujący, zabawne dialogi, bardzo aktualna... gdybym nie znała zakończenia znów bym po nią sięgnęła Obecnie kończę "Lolite" Nabakova- interesująca, ale w pewnych momentach nużąca, idalnie przedstawiona sylwetka Humberta, co do Lolity ogólnie postać nie przypadła mi do gustu..., wyszukany jezyk (nie mówie tu o zwrotach francuskich) |
|
|
|
#2125 | |
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Rachela - a to STĄD ten nick!!! ![]() W pracy nie możemy nic przynosić na kompy, ale znalazłam gdzieś na dysku "Anioły i demony". Prędko się czyta, a praca szybciej zlatuje, gdy akurat jest mało klientów i normalnie czas się dłuży. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2006-07-08 o 00:27 |
|
|
|
|
#2126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pamiętam, że na nudnych wykładach siedziałam z Witkacym na kolanach. To się nazywało odpłynięcie...
|
|
#2127 |
|
Nie depcze krokusów
|
Też czytam na nudnych wykładach co mi wpadnie w ręce, zazwyczaj to lekka lektura tramwajowa pożyczona od kogoś na czas zajęć. Nie jestem zapisana do żadnej biblioteki w Krakowie, nigdy nie miałam czasu
|
|
|
|
#2128 |
|
Konto usunięte
|
"Niepamiętnik Dolores Price"
|
|
|
|
#2129 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
taki Milewicz jak dla mnie. tylko na ostro. i na dobrze ugruntowanrj bazie. Ten Gilmore?? ten? ja to muszę dorwać!! |
|
|
|
|
#2130 |
|
Wtajemniczenie
|
Śniadanie u Tiffany`ego
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:25.

Znów się poczułam się jak w ohydnym, publicznym kiblu. Jak tu u nas dobrze! Pozdrawiam Was kobitki jakoś chłodniej (ciepło - odpada) i serdeczniej.