![]() |
#2101 |
Zakorzenienie
|
Dot.: jaką książkę obecnie czytacie?
Jakaś się niepokojąco leniwa zrobiłam
![]() Nie mam ochoty na żadne nowości. W planach jedynie odprężające pochłonięcie całego Pratchetta - od początku, oraz z powodu nieukrywanego uzależnienia - Mistrz i Małgorzata po raz miliardowy ![]() Może na deser Sołżenicyna?... Coś w bibliotece trzeba będzie wygrzebać.
#2102 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Jako... lekturę zadaną na historii Hiszpanii ![]() Fajne było ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2103 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
![]()
Cześć rano! (To u gory, czerwone się niechcący przyplątało)
Czyję sie jak skwarka. Żeby ten upał jeszce mógł wytopić nadmiary w boczkach! Ad rem: Jako panna czytałam "Idiotę" i po prostu zatracałam się w Dostojewskim ia w "Idiocie" - szcególnie. Dziś przypomniałyście mi i... pomyślałam o Nim jak o starym, zapomnianym kochanku. Owszem pamiętam wzruszenie, ale dzisiaj już go nie kocham. Chyba tak jest, że są takie ksiązki, które trzeba czytać w określonym czasie. "Idiotę" - za młodu. Dąbrowska, Warthon, Myśliwski, chyba lepiej smakują później. Czasem niektórych zupełnie inaczej przyjmuje się za młodu, inaczej później - po latach. (Wańkowicz - dziad! Kocham go!) Idiotycznie, zajrzałam na forum publiczne. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W tym twierdzeniu na pewno coś jest ![]() Chociaż ja bym nie zakwalifikowała Idioty w ten sposób. Być może, że dorosły człowiek, z pewnością już nie tak naiwmy i pełen wiary, jak w latach młodzieńczych, inaczej odbiera postać Myszkina, ale nie sadzę by moja sympatia do niego miała maleć proporcjonalnie do mojego starzenia się ![]() Dla mnie (jakkolwiek to zabrzmi) Idiota to mędrzec; prostoduszny, łatwowierny ale mędrzec i takim pozostanie ![]() Co do pozostałych pisarzy się zgodzę (uwielbiam Myśliwskiego) z jednym wyjątkiem: Warthon - dla mnie jest on niestrawny w każdym wieku ![]() . |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2105 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wprawdzie nie znam twórczości wszystkich wielkich mistrzów zza naszej wschodniej granicy, ale kilka pozycji z tego kręgu przeczytałem (Gorki, Dostojewski, Lermontow) i wywarły na mnie wielce pozytywne wrażenie. Prawie takie, jak Dumas ![]()
![]() |
#2106 |
Wtajemniczenie
|
Ja wlasnie skonczylam "Romans bez ramiaczek" Leigh Riker'a z serii literatura w szpilkach. Piekna, romantyczna ksiazka.
Nie mam żadnych rasowych, kastowych czy religijnych uprzedzeń. Jedyne co mnie obchodzi, to czy dana jednostka jest istotą ludzką i to mi wystarczy. Gorsza już być nie może. Po co mi suwaczki? Miłość nie jest na pokaz. Do miłości trzeba dwojga, a nie Internetu. |
![]() ![]() |
![]() |
#2107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślę, że nie ma człowieka, który poznał całe bogactwo mistrzów rosyjskich ![]() Lermontowa i ja sobie chwalę, Dostojewski (ba! ![]() Zdecydowanie przedkładam lit. ros. nad fr., choć tę drugą również cenię. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2108 |
Zakorzenienie
|
wesele wyspiańskiego bleee
![]()
' Nie obawiaj się, że góry są za wysokie, droga zbyt długa, kwiaty zwiędną, za blisko czyjeś oczy wpatrzone z nadzieją, a potem tylko z wyrzutem. Nie obawiaj się, abyś nie musiał żałować tego, że brakło ci odwagi. ' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Matko kochana, toż ja całą na pamięć znałam ![]() Stąd od lat kilku (przeczytałam wcześniej niż trzeba było, jeszcze w podstawówce - po raz pierwszy) moje uwielbienie do Młodej Polski. I mój nick! ![]()
![]() |
#2110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Twój nick to od tej Racheli ![]() Tak? ![]() ![]()
![]() |
#2111 |
Zakorzenienie
|
Jak czytałam to Wesele mi się nie specjalnie podobało, bo nie lubię czytać dramatów. Wolę jednolity tekst. Ale za to jak przeczytałam to stwierdziłąm,że świetna książka
![]() Ja teraz czytam kolejną Chmielewska ![]()
#2112 |
Zakorzenienie
|
Paula, a znasz inną Rachelę, jak tę wyspiańską?
![]() Jasne, że od tej ![]()
#2113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2114 |
Zakorzenienie
|
ja wesela gdzies nie lubilam
a teraz czytalam cos light czarujaca i niebezpieczny |
![]() ![]() |
![]() |
#2115 |
Wtajemniczenie
|
Sfinksa Mastertona - odradzam.
i nadal Wyznania gejszy - ciekawa lektura, ale coś czuję, że o Japonii to mało się tak naprawdę dowiem. Znalazłam kilka krótszych tekstów Fallaci. tak na deserek ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2116 |
Rozeznanie
|
Dziś sobie kupiłam i juz zaprałam się za czytanie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2117 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ja wlasnie przytaszczyłam do domu "O bohaterach i grobach" Ernesto Sabato. Obieram truskawki, napuszczam wodę do wanny i oddaję się lekturze! Tylko o jeszcze jednej rzeczy muszę Wam wspomniec!!! ![]() Lektura obowiązkowa każdej Wizazanki to "MIZOGINIA czyli męska choroba" - autorem jest Gilmore David . Sięgam po nią zawsze gdy jestem w wojowniczym nastroju i mam absolutnie dość facetów. ![]() Abstrahując jednak od moich humorow ![]() Nie chodzi tu o wojujący feminizm i palenie staników ale o zapoznanie się z pewnymi faktami, ktore w znaczący sposób zdeterminowały nasze ( czyli Kobiet) życie. A jakie wnioski na podstawie tych faktów wyciągniemy....To juz kwestia indywidualna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2118 |
Zadomowienie
|
Lian Hearn "Po słowiczej podłodze"
#2119 | |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
![]() Cytat:
![]() "Kobieta poczterdziestce - cudny wiek! Jeszcze nie szpetna a już nie głupia!". Oczywiście jeśli myśli, czyta, rozwija się.... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2120 |
Zakorzenienie
|
A ja sobie dzisiaj zaczełam czytać "s@motność w sieci"
![]() ![]()
#2121 | |
BAN stały
|
Cytat:
Zamawiam!!! ![]() Dziękuje Fiziu ![]() EDIT - Produkt niedostępny.... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2122 |
Rozeznanie
|
Teraz czytam "PS. Kocham cię", bo dziś rano skończyłam "Noc jest moją porą"
![]()
Ze wszystkich rzeczy, które kiedykolwiek utraciła, najbardziej żal jej było rozumu... Gdzieśtam czeka na nią Książe w lazurowoniebieskich kalesonach... kiedyś ją znajdzie. Bo ona nie szuka. Nie teraz. Nie... nie teraz... She walks on the boulevard of broken dreams. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2123 |
Zakorzenienie
|
"Krętkę blada" Chmielewskiej zaczęłam.
Anahstasia - świetny podpis ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2124 |
Raczkowanie
|
Właśnie przeczytałam:
-Marta Fox "Wielkie cieżarówki wyjeżdżają z morza" - kiedy byłam nostolatką spodobały mi się dwie książki tej autorki, ale ta...jakaś taka zbyt monotonna, kilka ciekawych frazesów na temat życia... -Marcin Świetlicki "Dwanaście"- polecam ! ciekawa, zakręcona akcja, finał poprostu imponujący, zabawne dialogi, bardzo aktualna... gdybym nie znała zakończenia znów bym po nią sięgnęła Obecnie kończę "Lolite" Nabakova- interesująca, ale w pewnych momentach nużąca, idalnie przedstawiona sylwetka Humberta, co do Lolity ogólnie postać nie przypadła mi do gustu..., wyszukany jezyk (nie mówie tu o zwrotach francuskich) |
![]() ![]() |
![]() |
#2125 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Rachela - a to STĄD ten nick!!! ![]() W pracy nie możemy nic przynosić na kompy, ale znalazłam gdzieś na dysku "Anioły i demony". Prędko się czyta, a praca szybciej zlatuje, gdy akurat jest mało klientów i normalnie czas się dłuży. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2006-07-07 o 23:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pamiętam, że na nudnych wykładach siedziałam z Witkacym na kolanach. To się nazywało odpłynięcie... ![]()
![]() |
#2127 |
Nie depcze krokusów
|
Też czytam na nudnych wykładach co mi wpadnie w ręce, zazwyczaj to lekka lektura tramwajowa pożyczona od kogoś na czas zajęć. Nie jestem zapisana do żadnej biblioteki w Krakowie, nigdy nie miałam czasu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2128 |
Konto usunięte
|
"Niepamiętnik Dolores Price"
|
![]() ![]() |
![]() |
#2129 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() taki Milewicz jak dla mnie. tylko na ostro. i na dobrze ugruntowanrj bazie. Ten Gilmore?? ten? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2130 |
Wtajemniczenie
|
Śniadanie u Tiffany`ego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:43.