Wszystko o byciu AU PAIR, part. X - Strona 71 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-13, 23:34   #2101
najsi88
Przyczajenie

Dot.: Wszystko o byciu AU PAIR, part. X

Czy przy wyborze rodziny bierzecie pod uwage to czy ja murzynami? Wlasnie dostalam pozywywnoa odpwoiedz od murzynskiej rodziny, maja jedno 3 letnie dziecko i proponuja fajne warunki tylko zastanawiam sie czy murzyni nie maja jakis tzw ,,odchylow,,
najsi88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-13, 23:53   #2102
lucyohlucy
Wtajemniczenie

Odchyły raczej nie są zależne od koloru skóry
Stary 2013-09-14, 00:12   #2103
najsi88
Przyczajenie

zeby nie bylo ,ze jestem rasistka moze zle napisalam ,,odchyly,, . Czy zycie z nimi pod 1 dachem jest tudniejsze
Stary 2013-09-14, 09:24   #2104
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:
Napisane przez ViciousFairy Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, ja od poniedziałku jestem we Francji i jak na razie nie mam na co narzekać
Byłam w małym szoku na początku, bo trochę brudno w domu jest i rodzice za bardzo się nie zajmują małym, ale to ich sprawa.
Sprzątać w zasadzie nie muszę, bo maja robota, który sam odkurza i takiego, który sam zmywa podłogę, zmywarkę tez maja.
Dopiero dzisiaj mam czas żeby tu coś napisać, bo prawie codziennie do nich ktoś przychodzi, a jak mam trochę luzu to dzwonie do domu albo do znajomych i mi leci czas.
Dzisiaj mamy jechać do rodziców hostki na farmę i tam nocować. Jutro mamy chyba odwiedzić ich znajomych, a w niedziele jechać do rodziców hosta bardzo rozrywkowi z nich ludzie, jak w środę nie było u nich żadnych gości to czułam się dziwnie bo było zdecydowanie za cicho w domu
witaj na forum!

Cytat:
Napisane przez kisiej25 Pokaż wiadomość
Po rozmowie na skype, po rozmowach mailowych skąd wiedziałyście, zanim wprost dostałyście informację o rezygnacji hostki z Waszego przyjazdu, że odpowiedź będzie odmowna ? Jak to wyczuć ?
sama zobaczysz, jak rodzina nie jest Toba az tak zainteresowana,,lnie zadaje duzo pytan, nie odpisuje za czesto. Choc i to nie jest regula....

Cytat:
Napisane przez lawendowelove Pokaż wiadomość
Dziewczyny myślicie że realne byłoby połączenie studiowania i bycia au pair ?
Idę na politechnikę gdańska ale boję się, że nie dam rady i na wiosnę zacznę coś innego, może za granicą ?
realne.
ja mialam taki plan, nie wypalil ze wzgledu na koszty, ale da sie.

Cytat:
Napisane przez najsi88 Pokaż wiadomość
Czy przy wyborze rodziny bierzecie pod uwage to czy ja murzynami? Wlasnie dostalam pozywywnoa odpwoiedz od murzynskiej rodziny, maja jedno 3 letnie dziecko i proponuja fajne warunki tylko zastanawiam sie czy murzyni nie maja jakis tzw ,,odchylow,,
chyba kolor skory nie ma tu raczej znaczenia.
moze bardziej kraj pochodzenia, wyznanie religijne..,ale nie sadze zeby to mial byc problem tal dlugo jak wiesz jak wyglada ich zycie na codzien, czego wymagaja...wtedy mozesz podjac decyzje czy sie ja to piszesz czy nie.
byla tu ze 3 lata temu au pairka u czarnoskorej rodziny, pamietam bo byla naprawde doskonale traktowana i wiem ze bardzo sie zaprzyjaznila z rodzina.
ja teraz pracuje u czarnoskorej rodziny i musze powiedziec ze zaraz po rodzinie z Joradanii (!) oni sa niesamowici, ciepli, zyczliwi, bardzo mili. Da sie nieraz zauwazyc roznice kulturowe, ale to naturalne i mnie szczegolnie to nie przeszkadza.

FoodSenses INSTA #foodphotography #fitfood
roux666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-14, 09:49   #2105
thePhantom
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KatusKatus Pokaż wiadomość
mam tak samo - hości mają po 30lat, są w wieku mojej siostry więc mamy świetny kontakt pijemy razem wino, gadamy o dosłownie wszystkim, wychodzimy razem. Nie sądziłam, że można aż tak dobrze się z kimś dogadywać, znając go zaledwie 2miesiące.
Każdej przyszłej au pair życzę takich hostów jak moi
moi jako kumple też są bardzo spoko, ale jako rodzice.. oni są fatalnymi rodzicami, szkoda mi tych dzieci, bo one beda poprostu zle wychowane. np dzisiaj, sobota, ja za godzine jadę do kumpla i wracam jutro, hostka w pracy wiec host zostaje z dziećmi. jak to wygląda? pije kawe, czyta gazete, dzieci zostawione same sobie, nawet do mnie do pokoju przylazly, bo sie nudzą. swoją drogą nawet nie zwrocil uwagi, ze 2-latka sama idzie do piwnicy.. i nadal trwa walka o smoczka. hostka daje, host zabiera, i tak w kolko
nie macie czasem wrazenie, ze hości czasami mają trochę za duże wyobrażenie o au pair jako o animatorce zabaw? dla mnie to logiczne, ze nie będe codziennie wymyslac nowych zajęc, gier, bo tak się nie da.. a mam wrażenie, ze jak spokojnie sie bawie z dziecmi, np czytam ksiazke im albo one sie same bawią a ja tylko pilnuję czy wszystko jest ok, to host jakos dziwnie spogląda jak wraca z pracy
Cytat:
Napisane przez najsi88 Pokaż wiadomość
ja rozumiem o co Ci chodzi, bo jak szukalam rodziny to dostalam zgloszenie od czekoladek i się zastanawialam dla mnie to normalne, ciemny kolor skóry wiąże się zazwyczaj z inną religią, kulturą i "obawy" a moze raczej jakies wątpliwosci są normalne chociaż murzynki wydają się być wybitnymi babkami
dół - luty 2015

Była Au pair - Niemcy 2013
thePhantom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-14, 11:15   #2106
najsi88
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez roux666 Pokaż wiadomość
witaj na forum!

chyba kolor skory nie ma tu raczej znaczenia.
moze bardziej kraj pochodzenia, wyznanie religijne..,ale nie sadze zeby to mial byc problem tal dlugo jak wiesz jak wyglada ich zycie na codzien, czego wymagaja...wtedy mozesz podjac decyzje czy sie ja to piszesz czy nie.
byla tu ze 3 lata temu au pairka u czarnoskorej rodziny, pamietam bo byla naprawde doskonale traktowana i wiem ze bardzo sie zaprzyjaznila z rodzina.
ja teraz pracuje u czarnoskorej rodziny i musze powiedziec ze zaraz po rodzinie z Joradanii (!) oni sa niesamowici, ciepli, zyczliwi, bardzo mili. Da sie nieraz zauwazyc roznice kulturowe, ale to naturalne i mnie szczegolnie to nie przeszkadza.

Wlasnie sie jej zapytalam skad pochodza. Sa rodzina chrzescijanska wiec o religie sie nie martwie. Wczoraj z nia rozmawialam 1 raz na skypie prawie godz lamana angielszczyzna ,a po godz dostalam wiadomosc ,ze mnie do siebie zaprasza. Chyba sie zdecyduje bo proponuja mi 80 funtow +oplaci mi kurs jezyka, mala jest 3 pelne dni w przedszkolu wiec zajmowalabym sie nia tylko 2 dni i 1 w mies sobota. Mam troche obaw co do malej bo wczoraj podczas rozmowy zauwarzylam ,ze jest bardzo zywym dzieckiem...

Edytowane przez najsi88
Czas edycji: 2013-09-14 o 11:17
Stary 2013-09-14, 17:53   #2107
asi1989
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez thePhantom Pokaż wiadomość
nie macie czasem wrazenie, ze hości czasami mają trochę za duże wyobrażenie o au pair jako o animatorce zabaw? dla mnie to logiczne, ze nie będe codziennie wymyslac nowych zajęc, gier, bo tak się nie da.. a mam wrażenie, ze jak spokojnie sie bawie z dziecmi, np czytam ksiazke im albo one sie same bawią a ja tylko pilnuję czy wszystko jest ok, to host jakos dziwnie spogląda jak wraca z pracy
Mam to samo, mam się z nimi cały czas bawić, tyle że one czasem od zabawy ze mną wolą pojeździć na rowerze, czy pójść do sąsiadki...

2021
Książki: 63

2020
Książki: 51
asi1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-14, 19:59   #2108
kisiej25
Tajka

Dzisiaj chodziłam zła i nieco zdezorientowana.
Albo zdezorientowana i nieco zła. W sumie nie wiem.
Wszystko było ładnie, rozmawiałam z potencjalną hostką dwa razy na skype i wymieniłyśmy mnóstwo maili.
Wczoraj wieczorem napisała do mnie, że rozmawiała przez telefon ze swoją starszą córką i musi się przespać z tą decyzją, bo jest ona dla niej bardzo ważna i mi proponuje to samo (przespanie się z decyzją) i zadzwoni do mnie jutro (dzisiaj) o 12.
Byłam na skype od 11:50 i czekam...czekam...czekam.
Sprawdzam maila - "around 12", no to czekam tak do 13.
W końcu wysłałam maila, że czekałam ponad godzinę i czekam na jej odpowiedź w tej sprawie. Cały dzień cisza. Zero kontaktu, zero odpowiedzi.
Sobie myślę, że zmieniła zdanie i po prostu mnie olała. Ale nie na taką osobę wyglądała. Już byłam pewna, że po prostu puści to wszystko i zapomni i będzie szukać nowej au pair.
Przed chwilą dostałam maila, że bardzo przeprasza, ale jej synek się rozchorował i musiała jechać z nim do lekarza + miała jakieś "wydarzenie" w przedszkolu, w którym pomagała w organizacji i miała strasznie zalatany dzień i bardzo przeprasza (ok, to już słyszałam) i ma nadzieję, ze jutro mam możliwość i czas wolny, aby z nią porozmawiać itp.
Także jesteśmy umówione na jutro i, kto wie, może wreszcie wszystko ustalimy i powie mi, czy ja to na TAK, czy jednak niestety woli kogoś innego.

kisiej25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-14, 21:49   #2109
KatusKatus
Raczkowanie

Cytat:
Dzisiaj chodziłam zła i nieco zdezorientowana.
Albo zdezorientowana i nieco zła. W sumie nie wiem.
Wszystko było ładnie, rozmawiałam z potencjalną hostką dwa razy na skype i wymieniłyśmy mnóstwo maili.
Wczoraj wieczorem napisała do mnie, że rozmawiała przez telefon ze swoją starszą córką i musi się przespać z tą decyzją, bo jest ona dla niej bardzo ważna i mi proponuje to samo (przespanie się z decyzją) i zadzwoni do mnie jutro (dzisiaj) o 12.
Byłam na skype od 11:50 i czekam...czekam...czekam.
Sprawdzam maila - "around 12", no to czekam tak do 13.
W końcu wysłałam maila, że czekałam ponad godzinę i czekam na jej odpowiedź w tej sprawie. Cały dzień cisza. Zero kontaktu, zero odpowiedzi.
Sobie myślę, że zmieniła zdanie i po prostu mnie olała. Ale nie na taką osobę wyglądała. Już byłam pewna, że po prostu puści to wszystko i zapomni i będzie szukać nowej au pair.
Przed chwilą dostałam maila, że bardzo przeprasza, ale jej synek się rozchorował i musiała jechać z nim do lekarza + miała jakieś "wydarzenie" w przedszkolu, w którym pomagała w organizacji i miała strasznie zalatany dzień i bardzo przeprasza (ok, to już słyszałam) i ma nadzieję, ze jutro mam możliwość i czas wolny, aby z nią porozmawiać itp.
Także jesteśmy umówione na jutro i, kto wie, może wreszcie wszystko ustalimy i powie mi, czy ja to na TAK, czy jednak niestety woli kogoś innego.
Czyli nadal żyjesz w niepewności Trzymam kciuki żebyś jednak usłyszała "tak", a jeśli nie, to nie poddawaj się. Na pewno jest jeszcze mnóstwo fantastycznych rodzin, które ciągle szukają swojej au pair

Btw. moi hości przechodzą samych siebie
Oprócz faktu, że naprawdę przejmują się, że już za tydzień wracam, i codziennie molestują mnie co jeszcze chciałabym zobaczyć na wyspie, to nie dość, że zaprosili mnie na wakacje tutaj, kiedykolwiek bym chciała, to hostka powiedziała, że zawsze mogę się też zatrzymać u jej mamy, za free, a warto zaznaczyć, że mama mieszka obecnie na Jamajce, tuż przy plaży
szkoda tylko, że póki co nie stać mnie nawet na bilet w jedną strone
Stary 2013-09-14, 22:00   #2110
kisiej25
Tajka

Cytat:
Napisane przez KatusKatus Pokaż wiadomość
Btw. moi hości przechodzą samych siebie
Oprócz faktu, że naprawdę przejmują się, że już za tydzień wracam, i codziennie molestują mnie co jeszcze chciałabym zobaczyć na wyspie, to nie dość, że zaprosili mnie na wakacje tutaj, kiedykolwiek bym chciała, to hostka powiedziała, że zawsze mogę się też zatrzymać u jej mamy, za free, a warto zaznaczyć, że mama mieszka obecnie na Jamajce, tuż przy plaży
szkoda tylko, że póki co nie stać mnie nawet na bilet w jedną strone
Cudownie jest trafić na cudownych hostów. I oni korzystają i Ty i nikomu nie jest tak źle, jakby się mogło wydawać. Obustronne zadowolenie

Stary 2013-09-14, 22:22   #2111
6746bdedfa49379c2543594dc795ba743a60a5f4_5ea4c0f24d671
Konto usunięte

Cytat:
Cudownie jest trafić na cudownych hostów. I oni korzystają i Ty i nikomu nie jest tak źle, jakby się mogło wydawać. Obustronne zadowolenie
btw świetny tumblr! Szczególnie muzyka
6746bdedfa49379c2543594dc795ba743a60a5f4_5ea4c0f24d671 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-14, 22:42   #2112
kisiej25
Tajka

[1=6746bdedfa49379c2543594 dc795ba743a60a5f4_5ea4c0f 24d671;42808587]btw świetny tumblr! Szczególnie muzyka [/QUOTE]

dziękuję
Uwielbiam tę muzykę.
A "notki" ? Taka motywacja na "lepsze dni"

Stary 2013-09-14, 22:46   #2113
Konto usunięte

Cytat:
dziękuję
Uwielbiam tę muzykę.
A "notki" ? Taka motywacja na "lepsze dni"
notki też super właśnie się motywuje do ćwiczeń miałam iść biegać ale już za późno, szczególnie po tym ostatnim gwałcie w warszawie w parku jakoś się zraziłam do biegania
6746bdedfa49379c2543594dc795ba743a60a5f4_5ea4c0f24d671 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-14, 23:12   #2114
laczupakabra
Rozeznanie

GG do laczupakabra

hej dziewczyny!

jestem juz od 2 dni w Mediolanie!! Na razie miasto podoba mi sie nawet bardziej niz Barcelona, ktora smierdzi, wszedzie chinszczyzna, w ogole mocno przereklamowana jest moim zdaniem :P

nadrobilam zalglosci w czytaniu watku rano, ale nie mialam czasu odpisac na konkretne posty

w kazdym razie ktos czyscil toalete - to nie takie zle, ale wspolczuje jak nie nalezy to do Twoich obowiazkow ;// wiem jak trudno jest przeciwstawic sie hostom, bo przeciez wprowadzac nieprzyjemna atmosfere do nieswojego domu...

co do traktowania au pair jak animatorki zabaw - tez o tym ostatnio myslalam, uwazam, ze nie mozna caly czas serwowac dzieciom gotowych zabaw, bo w ogole nie beda kreatywne, no jasne, jak nie wiedza co robic nasza rola, zeby im podsunac pomysl, ale to wazne zeby one tez cos wymyslily i zaangazowaly nas w swoja gre

powiem Wam, ze blizniaki w wieku 3,5 to jest cos - nie da sie ich zatrzymac, zanim sie je umyje i ubierze - uhhh, ale sa takie slodkie, dwie male kochane malpki ;3 szesciolatka jest slodka, ale tez potrafi zrobic duzo halasu o nic, a Hosci sa super i dogadujemy sie bardzo dobrze (przynajmniej na razie), a sa po 50, (w ciazy z blizniakami hostka miala 47 lat ;o)

poza tym kupilam buty do biegania i zaczelam joggowac ;D

na razie nie mam internetu na moim komputerze stad tez brak polskich znakow, mam nadzieje, ze w przyszlym tygodniu juz bede go miala

pozdrowienia z Wloch!

---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ----------

aa przypomnialo mi sie, ze mialam napisac o pozegnaniu w Hiszpanii - no wiec Hostka nie zaplacila mi za ostatni tydzien ;x ale juz stwierdzilam, ze nie chce sie upominac ostatniego dnia, zeby nie wyjsc na materialistke - wiem, wiem, to moja kasa, nie powinnam sie tym martwic, ale juz niewazne ;p

dostalam od nich czapke i szalik - lol xd

na lotnisku plakalam tylko ja - nieczuli, eh xd ale Hostka mi pisala, ze pieciolatka plakala cala droge powrotna z lotniska, a dwulatka caly czas o mnie wypytuje, bo mysli, ze wroce tak jak wracalam z Barcelony... kochane juz teskniee za nimi
laczupakabra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-14, 23:16   #2115
kisiej25
Tajka

[1=6746bdedfa49379c2543594 dc795ba743a60a5f4_5ea4c0f 24d671;42808966]notki też super właśnie się motywuje do ćwiczeń miałam iść biegać ale już za późno, szczególnie po tym ostatnim gwałcie w warszawie w parku jakoś się zraziłam do biegania [/QUOTE]

Ja dzisiaj miałam day off od ćwiczeń. Pokręciłam tylko HH. A tak to dzień w dzień coś robię, ale biegać ? Nieee !
A co do gwałtu w Warszawie...zanim zaczęłam myśleć o au pair na poważnie, to miałam się w tamte okolice przeprowadzić

Cytat:
Napisane przez laczupakabra Pokaż wiadomość
hej dziewczyny!

jestem juz od 2 dni w Mediolanie!! Na razie miasto podoba mi sie nawet bardziej niz Barcelona, ktora smierdzi, wszedzie chinszczyzna, w ogole mocno przereklamowana jest moim zdaniem :P

nadrobilam zalglosci w czytaniu watku rano, ale nie mialam czasu odpisac na konkretne posty

w kazdym razie ktos czyscil toalete - to nie takie zle, ale wspolczuje jak nie nalezy to do Twoich obowiazkow ;// wiem jak trudno jest przeciwstawic sie hostom, bo przeciez wprowadzac nieprzyjemna atmosfere do nieswojego domu...

co do traktowania au pair jak animatorki zabaw - tez o tym ostatnio myslalam, uwazam, ze nie mozna caly czas serwowac dzieciom gotowych zabaw, bo w ogole nie beda kreatywne, no jasne, jak nie wiedza co robic nasza rola, zeby im podsunac pomysl, ale to wazne zeby one tez cos wymyslily i zaangazowaly nas w swoja gre

powiem Wam, ze blizniaki w wieku 3,5 to jest cos - nie da sie ich zatrzymac, zanim sie je umyje i ubierze - uhhh, ale sa takie slodkie, dwie male kochane malpki ;3 szesciolatka jest slodka, ale tez potrafi zrobic duzo halasu o nic, a Hosci sa super i dogadujemy sie bardzo dobrze (przynajmniej na razie), a sa po 50, (w ciazy z blizniakami hostka miala 47 lat ;o)

na razie nie mam internetu na moim komputerze stad tez brak polskich znakow, mam nadzieje, ze w przyszlym tygodniu juz bede go miala

pozdrowienia z Wloch!

---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ----------

aa przypomnialo mi sie, ze mialam napisac o pozegnaniu w Hiszpanii - no wiec Hostka nie zaplacila mi za ostatni tydzien ;x ale juz stwierdzilam, ze nie chce sie upominac ostatniego dnia, zeby nie wyjsc na materialistke - wiem, wiem, to moja kasa, nie powinnam sie tym martwic, ale juz niewazne ;p

na lotnisku plakalam tylko ja - nieczuli, eh xd ale Hostka mi pisala, ze pieciolatka plakala cala droge powrotna z lotniska, a dwulatka caly czas o mnie wypytuje, bo mysli, ze wroce tak jak wracalam z Barcelony... kochane juz teskniee za nimi
A ja czekam na odpowiedź. Naprawdę bym chciała, bo rodzinka wydaje się być fajna. Babeczka też koło 50 ma.
Ale to będę wiedziała jutro, także

A co do kasy...to jak Wam płacili ? W łapkę ?
A co do Hiszpanii...kocham język nie lubię mentalności hiszpańskiej. Nie wiem, czemu. Ale dla mnie tam jest syf, niestety. Mimo piękna i ciepełka, to ich podejście do wszystkiego itp. to jednak nie dla ludzi młodych (moim zdaniem) i przyszłości w tym kraju dla siebie nie widzę. Chyba że na emeryturze

Moja koleżanka jedzie teraz do Mediolanu studiować

Edytowane przez kisiej25
Czas edycji: 2013-09-14 o 23:17
Stary 2013-09-14, 23:23   #2116
Konto usunięte

Cytat:
Ja dzisiaj miałam day off od ćwiczeń. Pokręciłam tylko HH. A tak to dzień w dzień coś robię, ale biegać ? Nieee !
A co do gwałtu w Warszawie...zanim zaczęłam myśleć o au pair na poważnie, to miałam się w tamte okolice przeprowadzić

A ja czekam na odpowiedź. Naprawdę bym chciała, bo rodzinka wydaje się być fajna. Babeczka też koło 50 ma.
Ale to będę wiedziała jutro, także

A co do Hiszpanii...kocham język nie lubię mentalności hiszpańskiej. Nie wiem, czemu. Ale dla mnie tam jest syf, niestety. Mimo piękna i ciepełka, to ich podejście do wszystkiego itp. to jednak nie dla ludzi młodych (moim zdaniem) i przyszłości w tym kraju dla siebie nie widzę. Chyba że na emeryturze

Moja koleżanka jedzie teraz do Mediolanu studiować
no ja się zaraziłam bieganiem w Hiszpanii właśnie ale tam jakoś lepiej mi to szło niż tutaj teraz w Polsce, tam ciepełko zawsze ludzie na ulicach nawet po 23 w tygodniu, a tutaj chodzę po 22 i już nikogo nie ma zimno jak nie wiem co i ogólnie jestem w Polsce dopiero kilka dni a tak mi już brakuje Hiszpanii że nie wiem co, ale do stycznia tylko i potem znowu wracam

Ale syf pod jakim względem? Bo jak dla mnie w porównaniu z Warszawą to Madryt nie wiem jak inne miasta jest bardzoo czysty i przejrzysty we wszystkim nie da się zgubić, co prawda po angielsku nie z każdym się dogadasz, ale ludzie są bardzo pomocni, i jak dla mnie właśnie idealne miejsce dla młodych, ciągłe imprezy, ludzi pozytywnie nastawieni, wystarczy wyjść na ulicę i od razu jak się chce można poznać ludzi, iść gdzieś z nimi itp.

Edytowane przez 6746bdedfa49379c2543594dc795ba743a60a5f4_5ea4c0f24d671
Czas edycji: 2013-09-14 o 23:25
Stary 2013-09-14, 23:33   #2117
kisiej25
Tajka

[1=6746bdedfa49379c2543594 dc795ba743a60a5f4_5ea4c0f 24d671;42809527]
Ale syf pod jakim względem? Bo jak dla mnie w porównaniu z Warszawą to Madryt nie wiem jak inne miasta jest bardzoo czysty i przejrzysty we wszystkim nie da się zgubić, co prawda po angielsku nie z każdym się dogadasz, ale ludzie są bardzo pomocni, i jak dla mnie właśnie idealne miejsce dla młodych, ciągłe imprezy, ludzi pozytywnie nastawieni, wystarczy wyjść na ulicę i od razu jak się chce można poznać ludzi, iść gdzieś z nimi itp.[/QUOTE]

Ja ogólnie porównuję takie miejsca czysto mieszkalne, nie turystyczne. Bo wiadomo - Madryt duże miasto, ludzie tam jeżdżą, to i bardziej im zależy na image. Ale np. Murcia, Torrevieja, Alicante - tam, gdzie ludzie pracują, chodzą do szkoły, a turystów prawie nie ma - to niestety nie jest tak bajecznie...owszem - morze i tereny przy plaży są bardziej zagospodarowane i "na pokaz", ale głębiej niestety...nic.

Stary 2013-09-15, 01:01   #2118
Marthha91
Raczkowanie

Słuchajcie czy czas podczas bycia au pair wlicza sie do lat pracy branych uwage przy emeryturze? i jak ze skladkami emerytalnymi czy są one odprowadzane?
Marthha91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-15, 01:34   #2119
Konto usunięte

Wszystko o byciu AU PAIR, part. X

Cytat:
Napisane przez Marthha91 Pokaż wiadomość
Słuchajcie czy czas podczas bycia au pair wlicza sie do lat pracy branych uwage przy emeryturze? i jak ze skladkami emerytalnymi czy są one odprowadzane?
Jak legalnie pracujesz to tak, u mnie sie wliczal nie wiem jak u innych dziewczyn.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-09-15, 08:47   #2120
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:
Napisane przez laczupakabra Pokaż wiadomość
hej dziewczyny!

pozdrowienia z Wloch!

laczu brzmi wszystko fajnie ! obys sie dobrze bawila)

p.s szkoda, ze zapomieli dac Ci kase.
ja bym jednak sie upomniala, napisz sms lub maila w stylu " ups chyba zapomnielismy o mojej ost tygodniowce..to moj nr konta, dzieki". Nie badz az taką luzerką!! to jest Twoja kasa. Jesli nie bedziesz miec szacunku do samej siebie pod tym wzgledem to nikt inny nie bedzie szanowal Twoich praw...taka prawda. wiekszosc ludzi jak tylko zweszy jaka jestes naiwna i ze mozesz machnac reka na takie niby drobnostki to od razu to wykorzystaja.

Cytat:
Napisane przez Marthha91 Pokaż wiadomość
dobre pytanie.
nie wiem czy to sie wlicza do lat pracy na polska emeryture, bo teoretycznie bycie au pair to nie jest praca, nie jest to traktowane jako praca. nie wiem jak to w Polsce wyglada ( gdyby ktos wiedzial to prosze dac znac!) natomiast bedac w Szwajcarii jako au pair mialam miec placone podatki i skladki, ktore pozniej przy emeryturze beda. inna sprawa ze po niemal 3 latach wyszlo ze nie mialam ... ale takie jest prawo...

FoodSenses INSTA #foodphotography #fitfood
roux666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-15, 09:54   #2121
asi1989
Rozeznanie

Cytat:

Ja mam mieć normalnie płacone na konto, ale że jestem w trakcie jego zakładania i trochę to długo trwa, a jestem tu już od 2 tygodni, wczoraj w końcu poprosiłam o pieniądze i dostałam w łapkę

---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ----------

[1=6746bdedfa49379c2543594 dc795ba743a60a5f4_5ea4c0f 24d671;42810359]Jak legalnie pracujesz to tak, u mnie sie wliczal nie wiem jak u innych dziewczyn.
[/QUOTE]

Jest to możliwe? Jak to zrobić?

2021

2020
Stary 2013-09-15, 10:00   #2122
kisiej25
Tajka

Cytat:
Napisane przez asi1989 Pokaż wiadomość
Ja mam mieć normalnie płacone na konto, ale że jestem w trakcie jego zakładania i trochę to długo trwa, a jestem tu już od 2 tygodni, wczoraj w końcu poprosiłam o pieniądze i dostałam w łapkę
Zakładasz konto tam ? Na miejscu ? I jak potem z nim po powrocie ?

Miałyście kiedykolwiek tak, że podczas rozmów z jedną rodzinką nagle natrafiły się inne ?
Np. już przy rozmowach na skype itp. ?

---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ----------

[1=6746bdedfa49379c2543594 dc795ba743a60a5f4_5ea4c0f 24d671;42810359]Jak legalnie pracujesz to tak, u mnie sie wliczal nie wiem jak u innych dziewczyn.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE]

ALe przecież nie jedziesz tam teoretycznie "zarobkowo", a jest to wyjazd edukacyjny i nie dostajesz "wypłaty" a "kieszonkowe"

Stary 2013-09-15, 11:10   #2123
Konto usunięte

Cytat:

Miałyście kiedykolwiek tak, że podczas rozmów z jedną rodzinką nagle natrafiły się inne ?
Np. już przy rozmowach na skype itp. ?

---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ----------

ALe przecież nie jedziesz tam teoretycznie "zarobkowo", a jest to wyjazd edukacyjny i nie dostajesz "wypłaty" a "kieszonkowe"
W moim przypadku miałam wiecej obowiązków i dostawałem normalna wypłatę na konto, co miesiąc, plus ubezpieczenie i składki emerytalne miałam odprowadzane przez pracodawców. I osoby które poznałam i zostawaly na dłużej tez tak miały. Wiadomo ze jak ktoś jedzie na 2 miesiące to nie ma sensu bawić sie z papierami których załatwianie u mnie zajęło ponad miesiąc.

Stary 2013-09-15, 11:20   #2124
kisiej25
Tajka

[1=6746bdedfa49379c2543594 dc795ba743a60a5f4_5ea4c0f 24d671;42812343]W moim przypadku miałam wiecej obowiązków i dostawałem normalna wypłatę na konto, co miesiąc, plus ubezpieczenie i składki emerytalne miałam odprowadzane przez pracodawców. I osoby które poznałam i zostawaly na dłużej tez tak miały. Wiadomo ze jak ktoś jedzie na 2 miesiące to nie ma sensu bawić sie z papierami których załatwianie u mnie zajęło ponad miesiąc.

[/QUOTE]

U mnie będzie, jak już, to wyjazd roczny, albo i dłużej, dlatego pytam.

Stary 2013-09-15, 11:22   #2125
Konto usunięte

Cytat:
U mnie będzie, jak już, to wyjazd roczny, albo i dłużej, dlatego pytam.
No to musisz pogadać z rodzinka bo u mnie wszystko oni załatwiali, ale podejrzewam ze na pewno cos ci załatwia skoro na tak długo jedziesz

I ja miałam tak ze jak już byłam w Hiszpanii nagle odezwały sie do mnie 2 rodziny jedna z USA i jedna z Londynu

Edytowane przez 6746bdedfa49379c2543594dc795ba743a60a5f4_5ea4c0f24d671
Czas edycji: 2013-09-15 o 11:23
Stary 2013-09-15, 11:24   #2126
kisiej25
Tajka

[1=6746bdedfa49379c2543594 dc795ba743a60a5f4_5ea4c0f 24d671;42812520]No to musisz pogadać z rodzinka bo u mnie wszystko oni załatwiali, ale podejrzewam ze na pewno cos ci załatwia skoro na tak długo jedziesz

I ja miałam tak ze jak już byłam w Hiszpanii nagle odezwały sie do mnie 2 rodziny jedna z USA i jedna z Londynu
[/QUOTE]

A ja od tygodnia mam kontakt (mail + skype) z babką z Niemiec i teraz się do mnie ze Szwajcarii odzywają

Stary 2013-09-15, 11:35   #2127
Konto usunięte

Cytat:
A ja od tygodnia mam kontakt (mail + skype) z babką z Niemiec i teraz się do mnie ze Szwajcarii odzywają
To z nimi tez gadają i potem wybierz najlepsza rodzinke

Stary 2013-09-15, 13:58   #2128
lucyohlucy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez roux666 Pokaż wiadomość
p.s szkoda, ze zapomieli dac Ci kase.
ja bym jednak sie upomniala, napisz sms lub maila w stylu " ups chyba zapomnielismy o mojej ost tygodniowce..to moj nr konta, dzieki". Nie badz az taką luzerką!! to jest Twoja kasa. Jesli nie bedziesz miec szacunku do samej siebie pod tym wzgledem to nikt inny nie bedzie szanowal Twoich praw...taka prawda. wiekszosc ludzi jak tylko zweszy jaka jestes naiwna i ze mozesz machnac reka na takie niby drobnostki to od razu to wykorzystaja.
Popieram w 100%. Napisz do nich tak jak Roux pisała. Należy Ci się przecież! Zapracowałaś na to... jak w ogóle można zapomnieć zapłacić odchodzącej au pair, co najmniej niekulturalnie

To nie tak, ze jesteś materialistką, zapłata Ci się po prostu po ludzku należy.
Stary 2013-09-15, 15:59   #2129
asi1989
Rozeznanie

Cytat:
No tak, hości mi zakładają. A potem to nie wiem co będzie z tym kontem

2021

2020
Stary 2013-09-15, 16:47   #2130
paolla91
Przyczajenie

Cześć!
Przeglądam was od tygodnia, dosłownie was śledzę
Założyłam profil bo postanowiłam zostać operką, obecnie zgłosiła się do mnie rodzina z Belgii (moje marzenie!) potrzebują kogoś już od tego tygodnia tak na szybko. Koszty podróży, kurs opłacają plus dodatkowo 450 euro/msc. Tak więc warunki chyba bardzo dobre (oceńcie) Myślicie, że powinnam się zdecydować tak szybko, spakować się i wyjechać?
paolla91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości