|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2101 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zaczynamy bieganie zupełnie od podstaw! cz. IV
Ja zaczęłam biegac od poniedzialku - życzcie mi powodzenia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zaczynałam biegać z planem - 30 minut ciągłego biegu w 10 tygodni. Plan powoli i łagodnie wprowadził mnie w bieganie. Po tym czasie będziesz biegać i będziesz chciała więcej i więcej i więcej ![]() Powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2103 |
Zadomowienie
|
Staraj sie biegac, jesli mozesz, w fajnym miejscu, tzn park czy cos. Wtedy nawet jesli bedziesz robic przerwy na marsz, bedzie fajnie. Podchodz do tego na zasadzie spaceru z bieganiem, jesli Ci ciezko idzie bieganie przed dluzsza chwile.
#2104 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2105 |
Zakorzenienie
|
śpieszę donieść, że wracam do biegania
![]() ![]() ![]()
#2106 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#2107 |
Zakorzenienie
|
Nienawidzę hejterstwa. Ale oczywiscie wasze prawo.
Fajnie ze ktoś raczy moje kilka lat treningów krytykować bo jest teoretykiem. Miło tu...
![]() |
#2108 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Gdzie tu ktos krytykuje Twoje kilka lat treningow? Odnioslam sie do sytuacji, gdy ktos nie ma bazy i zaczal dlugie wybiegania na miesiac przed maratonem. Napisalam wyraznie, jakie sa realia, jesli ktos nie ma wyrobionej bazy. Jak masz wyrobiona baze, to temat i komentarze Cie nie dotyczy wiec nie wiem, skad przekonanie, ze moja uwaga byla krytyka Twojego treningu.
![]() |
#2109 |
Zadomowienie
|
Już pomijając to czy masz super wiedzę czy nie, ale większość ludzi po prostu nie lubi mądrali i narzucania swojej, jedynie słusznej, opinii. Myślę, że stąd to oburzenie
![]() Choć ja osobiście, jako bardzo początkująca z chęcią posłucham opinii czy warto zaczynać biegać z planem treningowym (co mi się wydaje bardzo skomplikowane) czy słuchać swojego ciała i po prostu wydłużać bieg z treningu na trening.
#2110 |
Zakorzenienie
|
ja nie widzę żadnego hejterstwa (jak ja nie cierpię tego słowa!!!), cacajuate napisała swoje spostrzeżenia i tyle, przecież po to piszemy tutaj na wątku, żeby sobie doradzać, wymieniać uwagi itd
![]() swoją drogą, mój dobry znajomy, w treningu nie biega dłuższych 'wybiegań' jak 5km, 7min/km, a ma na koncie 23 maratony i 3 ultramaratony ![]() wercanela, powodzenia! tekila, ![]() mandragorrka wiem o tym biegu, wrzucał ktoś na grupę ostatnio plakat, wybierzemy się ![]() swoją drogą, świetne macie zajęcia z biegania w G-cach, mam ochotę się wybrać na niedzielne wybieganie po lasach ![]()
#2111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To akurat jest fajne, że amy w mieście klub biegaczy Pedziwiatr - oni organizuja właśnie comiesięczne bieganie w lesie oraz razem z fitness clubem i sklepem biegacza wspólne treningi dla każdego chętnego. Poza tym jest Fundacja Biegamy z Sercem wieć coś się dzieje ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2112 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Na forum bieganie.pl jest jakis typ, co zrobil maraton ponizej 3h na wybieganiach po ok 5-10k, ale robil je wszystkie mega katorzniczymi seriami, po 500m albo 1k. Rozne sa sposoby, kazdy jest inny, jednak wiekszosc smiertelnikow wychodzi najlepiej na tradycyjnych metodach. ---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ---------- Cytat:
Czy uzywac planu samego w sobie, to jest kwestia personalna. Sa tacy, ktorzy wola miec zelazny plan i jedynie dostosowuja go troszke tu i tam, gdyby cos wypadlo (przeziebienie, gorsze samopoczucie, jakies zyciowe problemy), a sa tacy, ktorzy wola znac zasady tj. rozne wybiegania, rozne tempa i improwizowac. Ja z tych, co wola bardziej druga wersje, planuje mniej-wiecej na 3-4 tygodnie na przod. Z uwagi na prace w sumie nie ma sensu wiecej, bo mam takie szalone grafiki, ze ciezki przewidziec, a jeszcze do tego pora deszczowa sie zdaza. Chociaz to troche wymowka, ja po prostu bym nie potrafila walic ustalonego co do kropki treningu przez pol roku.
![]() |
#2113 |
Przyczajenie
|
Dziewuszki! Sporo czasu się zbierałam, żeby zacząć biegać, od kiedy pamiętam, nie lubiłam biegać (jak wiadomo - szkoła zniechęca do wielu rzeczy
![]() ![]() Postanowiłam zadbać o samą siebie (21 lat,167 cm i 57kg). Nie żeby schudnąć, a żeby ujędrnić i wyrzeźbić własne ciałko, żebym się dobrze czuła z samą sobą i była dumna z tego co osiągnęłam. Od jakiegoś roku myślałam o bieganiu, ale zawsze znalazła się wymówka.. ![]() Wybiegłam z domku (kondycja zerowa - mój jedyny wysiłek fizyczny to przysiady i czasem plank od niecałego miesiąca). Myślałam, że wymięknę po 100m. Jednak nie, dałam radę przebiec ciągiem prawie 1km - może nie jest to super wynik, ale dla mnie tu bardzo dużo ![]() Razem wyszło mi ok 4 km w 40 min. Jestem z siebie dumna, ruszyłam tyłek, więc jestem o jeden dzień bliżej celu ![]() ![]() Mam do Was pytanie. Czy to normalne, że podczas biegu było mi niedobrze? Dodam że jadłam z 2godz przed biegiem. |
![]() ![]() |
![]() |
#2114 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Biegałaś tylko raz? Jeśli bieg był dla Ciebie bardzo dużym wysiłkiem to mogło Ci być niedobrze. Może warto skracać czas biegu, zmniejszyć tempo aż nabierzesz lepszej kondycji? Tak żebyś się nie zraziła na samym początku ![]()
![]() |
#2115 |
Zakorzenienie
|
ja wczoraj 16km z narastającą prędkością, ale mi dało w d....
![]() a w sobotę interwały na 45s, też mi dało w d.... ![]() ![]() i spooooooro schudłam!
![]() |
#2116 |
Zakorzenienie
|
pestka7 mi było zawsze niedobrze jak zaczynałam biegac, ale to po zawodach jak biegałam w tempie do jakiego nie byłam przyzwyczajona. Po biegu wszyscy wcinali grochówki a ja walczyłam z mdłościami.
Ja wczoraj i dzisiaj mam przerwę od biegania, za to dzisiaj trochę rowerem, a na wieczór basen Katia84 jak przygotowania? Jak dojeżdżasz do W-wy? bo ja miałam w planie pociąg, tylko muszę dzień wcześniej bo inaczej bym musiała całą nockę w pociągu spędzić, to pewnie oka bym nie zmrużyła. Zgapiłam się z ta promocja na dzień kobiet co wpisowe było obniżone ![]()
![]() |
#2117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale wracam dzielnie do biegania! dziś piękna pogoda, więc zaliczyłam bieg: 3,5 km / 27 min. Ale chyba jednak wolę biegać, jak się ściemni ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2118 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kilku naszych znajomych wybiera się na maraton do stolicy. A, że przy okazji robią bieg na 10, to malż zaproponował, że możemy skoczyć na wycieczke do wawy, a on sobie pobiegnie na dyche. Jednak nasze plany szybko zostały zweryfikowane przez wysokośc opłaty startowej. W chwili obecnej 99 zeta ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2119 |
Zakorzenienie
|
Niestety te wpisowe to odstrasza, tym bardziej że praktycznie człowiek na ostatnia chwilę się zdecydował.
Niby dlatego że pakiet startowy bogaty, i nagrody dla czołówki też sporo. Ja jestem z Wielkopolski do W-wy(420km) mam dalej niż do Berlina ![]() ![]() LadyWhisper ![]() Ja teraz przez chorobę schudłam, i mam problem z odzieżą biegową, bo z większości sznureczki ze spodni powyrzucałam, i teraz mam problem ![]() Jak mogę Wam cos polecić, to teraz zamiast izotonów robię takie naturalne 0,5 litra przegotowanej wody+ cały sok z jednej cytryny+ łyżka pyłków kwiatowych+ miód do osłodzenia, u mnie tego miodu łyżeczka. Na sobotnie wybieganie (35km) zabrałam dwa bidoniki po 17oml i rewelacyjnie nawadnia, nie mdli po tym jak po niektórych izotonach.
![]() |
#2120 | |
Zakorzenienie
|
I
Cytat:
![]() Ach maraton w Berlinie. Szkoda, ze teraz wprowadzili losowanie. Jeszcze jakiś czas temu ludzilam się, że wezmę w nim udział - kiedys tam. Teraz raczej nie ![]() O takim domowym izotoniku czytałam ostatnio na jakimś blogu. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2121 |
Zakorzenienie
|
Teraz organizacja biegów to niezły biznes
![]() Na pakiety startowe i nagrody szukasz sponsorów, o wypożyczenie sal gimnastycznych, stadionów wnioskuje się do urzędu o darmowe, bo jednak promocja miasta, obsługa wolontariat. Oczywiście część nagród i ubezpieczenia trzeba pokryć, ale to i tak niezły biznes. Najlepsze co u mnie w mieście było to bieg na 6 km wokoło rzeki drogami rowerowymi co nawet żadnej drogi nie blokowali, jako posiłek regeneracyjny wafelek z lidla za 50gr i ciepła herbata, a nagrody w losowaniu to od sponsorów heh większość hulahop, i czepków basenowych, a wpisowe 25zł, bez chipów do pomiaru czasu, bez numerów, po prostu pierwszym co dobiegli pucharki od razu na mecie dawali ![]()
![]() |
#2122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie wiem jakie sa koszty organizacji takiej biegowej imprezy. Nigdy się na tym nie zastanawiałam. Ale też zawsze braliśmy udział w biegach na krótszych dystansach wieć i wpisowe niższe - 20 czy 30 zl. Na mecie medal plus posiłek, a dla najlepszych puchary i nagrody plus losowanie nagród. Na takich biegach to kokosów organizatorzy raczej nie zarobią ![]() Pod koniec marca jedziemy z małżem na bieg uliczny - znaczy on biegnie, ja kibicuje, wpisowe 30 zl a do tego jeszcze koszulka ![]() Jeszcze a propos dotacji z miasta. Nasze miasto nie jest zbyt hojne. Znajomi mają klub - robią treningi kickboxingu czy cZegoś takiego. I organizowali turniej. Miasto udzieliło Zniżki na halę - jakieś 10%, a do tego musieli się za tym sporo nachodzic ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez Mandragorrka Czas edycji: 2014-03-10 o 19:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2123 |
Zakorzenienie
|
Bo najlepiej jakby znajomi mieli kogos w swoim klubie kto pracuje w urzędzie
![]() Znajomi organizują co roku bieg na 10km, około 400 osób biegnących, wpisowe 35zł, to w zeszłym roku sama z ciekawości się spytałam ile na czysto z tych wpisowych zostaje. To po odliczeniu wszystkich kosztów 7 tyś do przodu. Wiadomo że takiego biegu przez miasto nie zorganizuje się w jeden tydzień.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wow, nie przypuszczałam, że biegi to taki biznes. Obstawiałabym, że na takim czymś wychodzi się mniej więcej do zera. Chociaż z drugiej strony biegi na ogół organizują jakieś kluby, to potem przynajmniej mają kasę na działalność klubu. Tak mi się przynajmniej wydaje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2125 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() wg mnie wpisowe jest coraz droższe. Zapisałam się na kilka 10tek, a ceny 40-50zł, Półmaratony 60-70zł. W zeszłym roku w Rakoniewicach pokazali, że idzie zrobić super imprezę biegową za 10zł wpisowego ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2126 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W niedziele poszlam biegac na trasie z gorkami, mialo byc 22 km ale wymieklam po 14. Dalam sobie spokoj, bo oddychac nie moglam. Nie wiem, czy to pogoda i smog (niby zwiekszone zanieczyszczenie mamy + chlod = malo tlenu w powietrzu na tej wysokosci) czy tez (albo i) wymeczenie. Jednak treningi na 5h snu dziennie przy 10-14 h pracy to tentego.... ![]() Mysle teraz, czy robic jeszcze przyszly tydzien w pelni treningowy, czy juz luzowac. Do maratonu rowno 4 tygodnie. Co do biegow, to u nas tez sa raczej biznesem, dlatego jak LEW sie wywnetrzniala na biegajacych 'na pirata' to mowilam wprost, ze nikt kasy na tym nie traci.
![]() |
#2128 |
Zakorzenienie
|
Katia ja jadę zupełnie sama. Mój klub rusza na Dębno i na Łódź.
Będę spała u koleżanki. Nocleg najlepiej już rezerwuj, bo niestety ale już się w hotelach na ten termin tłoczno zrobiło. W razie W możecie zapisać się na nocleg z maratonu, to gdzieś na sali gimnastycznej na swoich materacach :/ cacajuate ja przez te ceny wpisowych już nie jadę na kilka biegów na które miałam ochotę. W tym tyg. np. Kołobrzeg 50 zł wpisowe na osobę, u mnie x 2 bo mój mężu też by jechał, i do tego dojazd ze 150zł, więc taki jeden bieg to porządne buty biegowe. Co do biegów bez numerka to wszystko jest ok dopóki taka osoba nie potrzebuje pomocy medycznej, w cenie wpisowego jest tez ubezpieczenie imprezy. Ja do maratonu mam jeszcze prawie 5 tyg, to spokojnie w sobotę sobie jakąś 35-tke pobiegnę, później plan już tylko na interwały i dzisiaj i w przyszły wtorek podbiegi. Ostatni tydzień będą biegi emeryta czyli 5 km w jakieś 30 mini starczy. No i muszę obowiązkowo basenu dorzucić, bo ostatnio go omijałam a plecy dają o sobie znać.
![]() |
#2129 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
#2130 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:14.