Jaką książkę teraz czytacie? cz. IX - Strona 71 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-04, 14:38   #2101
Bansiks
Przyczajenie

Dot.: Jaką książkę teraz czytacie? cz. IX

Obecnie kończę czytać 50 twarzy Greya.
Bansiks jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-04, 18:44   #2102
Personal_Jesus
Zakorzenienie

Księżniczka z lodu - Camilla Läckberg
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin

Mój kulinarny kącik
Personal_Jesus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-04, 19:10   #2103
Lukardis
Zaczytanie

Po przeczytaniu Narrenturm Sapkowskiego oraz Małżeństwa we troje Schmitta wracam powolutku do Ojca Chrzestnego, ale obecna ilość obowiązków mi nie pomaga

Narrenturm spodobało mi się bardzo, na pewno sięgnę po drugi tom Trylogii...

Małżeństwo we troje - pierwsze moje spotkanie z tym autorem i na pewno nie ostatnie. Chociaż takie krótkie opowiadania to nie jest to co tygryski lubią najbardziej Książka dobra, ale z tych dwóch wolę Narrenturm.

"Ile razy masz ochotę kogoś krytykować przypomnij sobie, że nie wszyscy ludzie na tym świecie mieli takie możliwości jak ty"
Francis Scott Fitzgerald – Wielki Gatsby
Lukardis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 10:15   #2104
królewna z drewna
Zakorzenienie

Grażyna Plebanek "Pudełko ze szpilkami"
Stary 2013-12-05, 10:23   #2105
aniyam
Szanelowa Madżesti

GG do aniyam

Oko księżyca - Anonim

"Cały cud życia polega na tym, że wszystko, co ważne, zdarza się w najmniej oczekiwanym momencie.Wszystko ma swoją przyczynę i skutek. I jest po coś."

aniyam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 11:29   #2106
almondfairy
seriously? no.

Cytat:
Napisane przez Lukardis Pokaż wiadomość
Małżeństwo we troje - pierwsze moje spotkanie z tym autorem i na pewno nie ostatnie. Chociaż takie krótkie opowiadania to nie jest to co tygryski lubią najbardziej Książka dobra, ale z tych dwóch wolę Narrenturm.
Z książek Schmitta czytałam Trucicielkę i Małe zbrodnie małżeńskie - i nie mam jakoś ochoty do niego wracać... nie dość, że książki nie wniosły do mojego życia, to na dodatek w ogóle nie pamiętam o czym były :p no nie polubiliśmy się. dla mnie to taki lepszy Coelho

W klimacie świątecznym - przeczytałam Opowieść Wigilijną krótka, ale jak treściwa. Polecam nie tylko przed świętami, w lipcu również będzie jak najbardziej aktualna

książki
ubrania
almondfairy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 12:04   #2107
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:
Napisane przez almondfairy Pokaż wiadomość
Z książek Schmitta czytałam Trucicielkę i Małe zbrodnie małżeńskie - i nie mam jakoś ochoty do niego wracać... nie dość, że książki nie wniosły do mojego życia, to na dodatek w ogóle nie pamiętam o czym były :p no nie polubiliśmy się. dla mnie to taki lepszy Coelho

W klimacie świątecznym - przeczytałam Opowieść Wigilijną krótka, ale jak treściwa. Polecam nie tylko przed świętami, w lipcu również będzie jak najbardziej aktualna
Widzisz - ja mam odwrotnie, te opowiadania dały mi do myślenia i w przyszłości na pewno po coś sięgnę.

Opowieść Wigilijną (i Getting Things Done) mam zamiar czytać w okolicy 19-20.12 A teraz nie wiem, mało czasu na czytanie.

"Ile razy masz ochotę kogoś krytykować przypomnij sobie, że nie wszyscy ludzie na tym świecie mieli takie możliwości jak ty"

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-05, 12:32   #2108
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Suivi Pokaż wiadomość

Przeczytałam dzisiaj tę książkę Mankella "Nim nadejdzie mróz" i muszę powiedzieć, że nawet fajna, ale czytałam lepsze kryminały. Jak dla mnie akcja toczy się za wolno, poza tym już w połowie książki można domyślić się kto jest kim i jak to się wszystko skończy. Najlepiej jak sama przeczytasz i ocenisz
Dziękuję za opinię
Od początku jakoś mnie ta książka nie pociągała, a po Twojej relacji zupełnie mi przeszło. Wolę Mankella z innych jego książek
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 13:47   #2109
Simone Boue
Raczkowanie

Zaczęłam Jane Austin "Perswazje" ale jakoś nie mogę polubić tej autorki i jej stylu. To już któreś tam z kolei moje podejście do niej.
Simone Boue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 15:36   #2110
JJJustynAAA
Zakorzenienie

Obecnie ława przysięgłych - Grishama - jakoś się nie mogę wciągnąć... Ale to chyba przez nawał obowiązków a nie książkę

Mama Franka

JJJustynAAA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 16:33   #2111
almondfairy
seriously? no.

Cytat:
Widzisz - ja mam odwrotnie, te opowiadania dały mi do myślenia i w przyszłości na pewno po coś sięgnę.

Opowieść Wigilijną (i Getting Things Done) mam zamiar czytać w okolicy 19-20.12 A teraz nie wiem, mało czasu na czytanie.
nie no wiadomo - jednemu się coś bardzo podoba, inny z kolei czytać nie może. jak ze wszystkim w zasadzie

a GTD już kiedyś czytałam i w najbliższej przyszłości również mam zamiar sięgnąć po nią po raz kolejny

książki
ubrania
almondfairy jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-05, 16:37   #2112
seduction
Zakorzenienie

Ja po 3096 dniach (polecam, teraz czas na film) i Prywatnym życiu Pippy Lee, które okazało się gorsze niż przypuszczałam, przeczytałam Dobranych A. Condie i dziś zacznę Na zakręcie Sparks'a.

Daj dwójaka i nakarm zwierzaka

Lepiej żyć jeden dzień jak tygrys, niż sto dni jak owca.

seduction jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 17:30   #2113
Lukardis
Zaczytanie

Boży bojownicy

Stary 2013-12-05, 18:10   #2114
Ata77
Zakorzenienie

Po tamtej stronie ciebie i mnie-Jess Rothenberg

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 18:24   #2115
golabek89
Zadomowienie

Cytat:
Boży bojownicy
Uwielbiam

książek: 2
filmów: 0
golabek89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 18:40   #2116
dioneja
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez almondfairy Pokaż wiadomość
A mi się akurat Schmitt bardzo podoba. Zawsze jakoś mnie po lekturze jego książek nachodziły pewne refleksje. Nawet przez myśl by mi nie przeszło, żeby porównywać go z Coelho . No ale ile osób tyle opinii .

Cytat:
Napisane przez sadie Pokaż wiadomość
Erica Spindler "Krwawe wino"
Od tej pozycji zaczęła się moja przygoda z tą autorką . I mogę powiedzieć, że inne jej pozycje są nawet jeszcze lepsze niż ta.

Skończyłam wreszcie po dwóch tygodniach dość cienką książkę "Zimny dzień w Raju" Steve'a Hamilton'a. Miała około 240 stron a jakoś nie mogłam przez nią przebrnąć...

I teraz mam dylemat - zacząć czytać "Merde! W rzeczy samej" autora Stephen Clarke, czy może "Potem..." Musso.

dioneja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 21:49   #2117
cpp
Rozeznanie

Skończyłam "Saszeńkę" - piękna książka

Teraz "Paw królowej" Masłowskiej.
cpp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 21:52   #2118
gosia261282
Gang Iren

Zaczynam Cień wiatru Zafona.
Stary 2013-12-06, 07:31   #2119
anex_1989
Zakorzenienie

gosia261282 nie zawiedziesz się

zaczęłam Ukradzione dziecko Wiliama Phelps'a
anex_1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 09:17   #2120
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez anex_1989 Pokaż wiadomość
gosia261282 nie zawiedziesz się
Na to liczę
Stary 2013-12-06, 09:32   #2121
Candy_lips
Zakorzenienie

Długo mnie tutaj nie było, czytałam dużo, a ostatnio wręcz bardzo dużo, bo codziennie prawie latam do biblioteki, korzystając szczególnie z uroków nadchodzącej zimy

Z tym, że zapominałam o tym, by tu napisać co czytam itp. Także napiszę parę książek co czytałam w bliższym lub dalszym czasie, ale na pewno pominę niejedną, bo wiele tego było.

Np właśnie "Krwawe wino" Erici Spindler- też mi się podobało, ciekawa fabuła, Erica jak zwykle mnie nie zawiodła

Hakan Nesser "Drugie życie pana Roosa" i "Zupełnie inna historia". Obie bardzo mi się podobały, odkąd zaczęłam czytać Nessera uwielbiam go! Wydaję mi się, że nie jest tak promowany jak inni skandynawscy autorzy, moim zdaniem niesłusznie. Gdyby to ode mnie zależało, to promowałabym go na każdym kroku jako wydawca itp, a nie np Lackberg. Ją też nawet lubię, ale Nesser jest dla mnie sporo lepszy, ona mnie czasem nudzi, a on nie Dużo obyczajowości, wiele wątków w jego książkach, do tego wielkie zaskoczenie jak dla mnie w "Zupełnie innej historii", a w "Drugim życiu pana Roosa"- samotność, marzenia, to, że można spełniać je w każdym wieku, że w każdym wieku można spotkać kogoś wyjątkowego- i wiele innych. Mogłabym o nim jeszcze pisać i pisać i dalej się rozpływać

Do tego w tej książce polubiłam pana Roosa, mówili, że jest nudny, dla mnie był ciekawą postacią, nawet zanim wygrał w Lotto itp. Szkoda, że był taki niedoceniony w tej książce, że zewsząd tak naprawdę niezrozumiany, bo moim zdaniem był bardzo wartościowym człowiekiem, tylko że wielu ludzi za szybko kogoś ocenia i dlatego często tak jest. Z książek Nessera mniej mi się podobała, z tych co czytałam tylko "Nieszczelna sieć". Tak więc na razie czytałam jego 3 książki, a teraz ze zniecierpliwieniem poluję na kolejne Jak nie będzie w bibliotece, to pewnie kupię, uważam, że warto, bo moim zdaniem można do nich wracać wiele razy

Czytałam też np "Obserwatora" Link i to już wszystkie książki autorki przeczytałam oprócz "Grzechu aniołów", który podobno jest przeciętny. Kolejny raz autorka mnie nie zawiodła Ją tez wielbię, teraz ona i Nesser, o którym wyżej pisałam są dla mnie wręcz na szczycie, uwielbiam ich książki i ich zawsze szukam, są według mnie świetne. Tutaj też mamy wiele wątków, też jest samotność, przedstawiona moim zdaniem w bardzo ciekawy sposób. Zakończenie też mnie zaskoczyło. Mam nadzieję, że autorka niedługo wyda coś nowego, co będzie w Polsce, bo już chcę coś jej kolejnego, niech płodzi je

Czytałam też "Sprzedana" Sophie Hayes. Tutaj wrażenie mocne tym bardziej, że jest to prawdziwa historia. Napisana przez samą ofiarę, która była przymuszana do prostytucji. Mocne, wstrząsające, drobiazgowo opisane. Oczywiście nie raz też mówiłam sobie w myślach, że czemu postąpiła tak, a nie inaczej, ale tyle o sobie wiemy, ile nas sprawdzono. W takiej sytuacji nie możemy być pewni jak byśmy postąpili. Na pewno książka jest też ważną przestrogą. Warto przeczytać.

Przeczytałam też "Tylko on wie" Patricka Bauwena- to moje pierwsze spotkanie z autorem, ale jak udane! Napięcie jest praktycznie na każdej stronie, czego jeszcze chyba nie miałam z żadnym thrillerem. A zaskoczył mnie w tej książce autor też wielokrotnie, co też nie jest tak częste w thrillerach. Pomysł bardzo ciekawy, dobrze napisane i te ciągłe napięcie. Cudo Będę czaić się teraz na "Oko kaina" tego autora, zapowiada się kolejna trzymająca w napięciu książka tego autora.

Także widać, w takiej tematyce kryminalno obyczajowej wiodą u mnie prym teraz Link i Hakan Nesser, natomiast w takich thrillerach czystych z tym napięciem, to Patrick Bauwen teraz zajmuje u mnie podium. Jest wielu innych też dobrych, ale jak na razie żadna książka chyba nie trzymała mnie w napięciu, takim wiecie strachu jak przy thrillerze jak ta.

Jak mam ochotę na coś kryminalno obyczajowego to więc mogę w ciemno brać np Hakana Nessera lub Link, a jak coś czysto thrillerowego chcę to Patricka Bauwena Uwielbiam wszystkich tych troje autorów szczególnie, teraz

Oprócz tych książek czytałam ostatnio wiele innych, ale jak pisałam pamięć zawodna i ciężko by wymienić wszystkie, dlatego wymieniam niektóre.

A wypożyczyłam też z takich lekkich, komedię tzn "Dziewice do boju" Szwai. Jak na razie jest ok, w przerwie od tych kryminałów, thrillerów coś lżejszego też może być. To moje pierwsze spotkanie ze Szwają.

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2013-12-06 o 10:14
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 09:53   #2122
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez Candy_lips Pokaż wiadomość

A wypożyczyłam też z takich lekkich, komedię tzn "Dziewice do boju" Szwai. Jak na razie jest ok, w przerwie od tych kryminałów, thrillerów coś lżejszego też może być. To moje pierwsze spotkanie ze Szwają.

Lepiej jakbyś zaczęła od Klubu Mało Uzywanych Dziewic,bo teraz czytasz drugą część. Ja Szwaję uwielbiam,gdy chcę się odstresować to sięgam po jej ksiażki. Wszystkie już przeczytałam.
Stary 2013-12-06, 09:57   #2123
a ga ta
Zakorzenienie

Camilla Läckberg "Fabrykantka Aniołków"

Mój Blog
Facebook
Instagram

Postaw mi kawę
a ga ta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 10:12   #2124
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Lepiej jakbyś zaczęła od Klubu Mało Uzywanych Dziewic,bo teraz czytasz drugą część. Ja Szwaję uwielbiam,gdy chcę się odstresować to sięgam po jej ksiażki. Wszystkie już przeczytałam.
Wiem była ta książka też w bibliotece, ale zaczęłam czytać początek sam i ta bardziej mnie przekonała, więc postanowiłam zacząć nie po kolei :P

a ga ta, Ty znowuż zaczynasz książkę Lackberg, którą lubię i mam na półce, dostałam w prezencie. Ta akurat mi przypasowała, chyba najbardziej z tych co czytałam książek Lackberg.

Czas edycji: 2013-12-06 o 10:15
Stary 2013-12-06, 10:33   #2125
Tici
Raczkowanie

Kończę teraz "Nieskończoność" H. J. Rahlens i chce się szybko zabrać za "Gorączkę 2" Shulmann. Tyle, że nie chce, zęby ta pierwsza się kończyła:P. W dodatku to jednotomówka. Będzie trzeba obczaić tą Rahlens, bo to pierwsza książką tej autorki, która wpadła mi w ręce.
Tici jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 10:44   #2126
PinkVanille
Zakorzenienie

Skończyłam Bezcennego Miłoszewskiego - książka bardzo mi się podobała, wciągająca, wartka akcja, fajni bohaterowie, ciekawa fabuła, tajemnice do rozwiązania, a do tego na prawdę dobry styl pisarza - po prostu wszystko, co lubię w książkach. To pierwsza książka Miłoszewskiego, jaką czytałam, ale na pewno nie ostatnia. Jedynie koniec nie do końca mnie usatysfakcjonował, zastanawiam się czy trochę nie za bardzo spiskowa teoria dziejów, ale całościowa bardzo ciekawa książka.
Niestety miałam tak dużo pracy, że ledwo znajdywałam czas i siły żeby czytać i trochę mi się zeszło, a gdyby nie to to na pewno pochłonęłabym Bezcennego w 2 dni.

Teraz zaczynam najnowszego Sapkowskiego Sezon burz.

PinkVanille jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 11:30   #2127
Candy_lips
Zakorzenienie

Zapomniałam, napisałam, że trzy książki Nessera czytałam, pomyłka bo cztery, czytałam jeszcze "Punkt Borkmanna" i też dobrze mi się czytało, dobra książka choć ogólnie wolę cykl z Barbarottim jak na razie niż z van Veeterenem, pewnie też dlatego np "Nieszczelna sieć" mniej mi od reszty podobała.Tzn 'Nieszczelna sieć" też jest niezła, ale ostaje od reszty jego książek, które czytałam, które moim zdaniem są bardzo dobre Brak tutaj po prostu typowego dla Nessera wgłębienia się w psychikę postaci, co Nesser według mnie potrafi mistrzowsko, dlatego "Nieszczalna sieć" jest dla mnie trochę gorsza. W "Punkcie Brokmanna" niby też jest van Veeteren, ale tutaj moim zdaniem udała się ta książka, "Nieszczelna sieć" była po prostu mniej ciekawa. No, ale i tak uwielbiam tego autora Sorki, że się tak rozpływam, ale aż ciężko mi się powstrzymać, tak mi się spodobały jego książki.

Czas edycji: 2013-12-06 o 11:37

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-12-06, 12:24   #2128
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Candy_lips Pokaż wiadomość
Zapomniałam, napisałam, że trzy książki Nessera czytałam, pomyłka bo cztery, czytałam jeszcze "Punkt Borkmanna" i też dobrze mi się czytało, dobra książka choć ogólnie wolę cykl z Barbarottim jak na razie niż z van Veeterenem, pewnie też dlatego np "Nieszczelna sieć" mniej mi od reszty podobała.Tzn 'Nieszczelna sieć" też jest niezła, ale ostaje od reszty jego książek, które czytałam, które moim zdaniem są bardzo dobre Brak tutaj po prostu typowego dla Nessera wgłębienia się w psychikę postaci, co Nesser według mnie potrafi mistrzowsko, dlatego "Nieszczalna sieć" jest dla mnie trochę gorsza. W "Punkcie Brokmanna" niby też jest van Veeteren, ale tutaj moim zdaniem udała się ta książka, "Nieszczelna sieć" była po prostu mniej ciekawa. No, ale i tak uwielbiam tego autora Sorki, że się tak rozpływam, ale aż ciężko mi się powstrzymać, tak mi się spodobały jego książki.

Ja własnie swoją przygodę z Nesserem zaczęłam od "Nieszczelnej sieci" i się mocno rozczarowałam, na tyle, że dałam sobie spokój z tym pisarzem.

Na Mikołaja dostałam od męża () brakujące tomy serii z Anniką Bengtzon Marklund (konkretnie od 5) i zabieram się dziś za czytanie

Nadal polecam Nesbo, kilka dni temu przeczytałam kolejny tom "Policję" i jest równie świetny jak poprzednie.
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 13:09   #2129
malgo_
Rozeznanie

Skończyłam "Szmaragdowa tablicę" i jestem zawiedziona. Dla tych co nie wiedzą książka trochę w stylu "Kod Leonarda da Vinci" (a może też innych Browna, ale nie wiem bo nie czytałam) czyli odkrywanie tajemnicy. Fajne jest to, że akcja dzieje się częściowo podczas II wojny światowej. Niestety dobry pomysł został zmarnowany, a zakończenie to już w ogóle tragedia...

Teraz zacznę "Ja diablica"
malgo_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 13:14   #2130
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marza_mr Pokaż wiadomość
Ja własnie swoją przygodę z Nesserem zaczęłam od "Nieszczelnej sieci" i się mocno rozczarowałam, na tyle, że dałam sobie spokój z tym pisarzem.

Na Mikołaja dostałam od męża () brakujące tomy serii z Anniką Bengtzon Marklund (konkretnie od 5) i zabieram się dziś za czytanie

Nadal polecam Nesbo, kilka dni temu przeczytałam kolejny tom "Policję" i jest równie świetny jak poprzednie.
Skoro tak mocno mi się nie spodobało, to może i lepiej, bo nic na siłę. Jednak, możesz spróbować coś innego z jego książek, bo naprawdę ma lepsze książki i jego zdaniem i może Ci się jeszcze spoboa, nigdy nie wiadomo. Ja go uwielbiam po prostu On gada często wiadomo, że też nie na temat, bo dużo obyczajowości, ale u niego dla mnie to właśnie jest ciekawe, u Lackberg mniej, bo jak pisałam ona czasem mnie nudzi, on nie nudzi. Także tak to konstruuje moim zdaniem, że nawet jak są wtrącenia i jest niby nie na temat, to i tak jest ciekawie, tak uważam

Co do Nesbo to jego też lubię i też mogę polecić. Moja przyjaciółka ma "Policję" i jak przeczyta to mi pożyczy

Marklund czytałam jakąś jedną książkę na razie i podobała mi się, ale nie tak jak Hakan Nesser czy jak Charlotte Link, więc nie wyszukuję jej książek bez opamiętania jak tych dwojga autorów np

Czas edycji: 2013-12-06 o 13:18
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości