Vademecum antykoncepcji! - Strona 71 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-09, 20:11   #2101
elle elle
Rozeznanie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Cytat:
Napisane przez monius9 Pokaż wiadomość
ja się lepiej czuję po tańszych i mocniejszych szkoda tylko że moja wątroba odwrotnie ;p
No własnie, wątroba na tym cierpi.

Wymiana kosmetyczna

Klik!
Wybieram grupę Color!

elle elle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-09, 21:50   #2102
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elle elle Pokaż wiadomość
No własnie, wątroba na tym cierpi.
na to też nie ma reguły, że po tańszych będzie gorzej czy jakkolwiek.
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-10, 20:51   #2103
Kenusia
Raczkowanie

Witam.Obecnie biore asubtele. Tabletki te mi jednak nie odpowiadaja i chcialabym zmienic na inne. Chciałabym przed zmiana tabletek zrobic badania aby na ich podstawie lekarz przepisał mi nowe tabletki. Czy moge te badania robic biorac tabletki czy musze zrobic np miesieczna przerwe aby mój organizm wrócił do swojego naturalnego stanu?
Kenusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-10, 21:10   #2104
Paulina55053
Rozeznanie

Z tego co się orientuje należy odstawić tabletki na 3 miesiace i dobiero zrobic badania.
Paulina55053 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-10, 21:16   #2105
Lavi92
Zakorzenienie

Dużo się słyszy o tym, że lekarze dobierają tabletki nie zlecając przed tym badań. Pytam czysto teoretycznie czy mogłabym zrobić sobie badania i po prostu z nimi iśc do lekarza i żeby mi dobrał tabletki?
Czy np. uzna, że podważam jego kompetencje i wyrzuci z gabinetu ?
Stary 2011-06-10, 22:39   #2106
Cola_Ola
Zakorzenienie

Cytat:
ja się lepiej czuję po tańszych i mocniejszych szkoda tylko że moja wątroba odwrotnie ;p

Już myślałam, że tylko ja tak mam. Wiem, że Diane 35 to tabletki przede wszystkim lecznicze, ale dość że cenowo są w porządku to jeszcze po nich trochę przytyłam bo byłam chuda i w cycki poszło
Tak naprawdę to zostały mi przepisane z powodu choroby, a teraz zostały mi trzy opakowania, ale będzie żal, oj żal Naprawdę mi pomogły. I cera, i włosy, i ciało i zdrowie. Może humory do bani, ale to tylko pierwszy miesiąc.

Andrzej Sapkowski – Ostatnie życzenie
Cola_Ola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 10:06   #2107
Lia89
Zakorzenienie

Lavi92, czemu miałby wyrzucić za badania? Zorientuj się jakie badania są potrzebne, zrób i idź. Poza tym ja do końca nie wiem o co chodzi z "dobieraniem na podstawie badań". Dla mnie to ściema, bo nie da się dobrać tabletek pod nasze hormony. Trzeba spróbować jak na nas działają - jak reagujemy dobrze, to kontynuujemy, jak nie - zmieniamy. Jeszcze nie spotkałam się z tym, żeby lekarz po wynikach dobrał takie, a takie tabletki, bo najlepiej pasują. Każdy organizm reaguje inaczej. Wg mnie badania służą ocenie czy nie ma jakiś nieprawidłowość, czy można pozwolić w ogóle na przepisanie tabletek.

Mam do Was pytanie, bo znalazłam coś takiego: http://abcantykoncepcja.pl/pytania/o...cza-w-praktyce
Co o tym sądzicie? Myślałam, że wystarczy tydzień dodatkowego zabezpieczenia po zakończonej kuracji antybiotykiem, a tu takie coś. :-O

Aha, jeszcze jedno: antybiotyk skończę brać 20 czerwca. 23 biorę ostatnią tabletkę. Rozumiem, że robię normalną przerwę? Bo coś mi się obiło o uszy, że niektórzy od razu zaczynają kolejny blister. Pogubiłam się trochę. Czy przerwa jeszcze bardziej osłabia działanie tabletek w takim razie czy jak?

Edytowane przez Lia89
Czas edycji: 2011-06-11 o 10:07
Lia89 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-11, 11:12   #2108
Lavi92
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lia89 Pokaż wiadomość
Lavi92, czemu miałby wyrzucić za badania? Zorientuj się jakie badania są potrzebne, zrób i idź. Poza tym ja do końca nie wiem o co chodzi z "dobieraniem na podstawie badań". Dla mnie to ściema, bo nie da się dobrać tabletek pod nasze hormony. Trzeba spróbować jak na nas działają - jak reagujemy dobrze, to kontynuujemy, jak nie - zmieniamy. Jeszcze nie spotkałam się z tym, żeby lekarz po wynikach dobrał takie, a takie tabletki, bo najlepiej pasują. Każdy organizm reaguje inaczej. Wg mnie badania służą ocenie czy nie ma jakiś nieprawidłowość, czy można pozwolić w ogóle na przepisanie tabletek.
Wiadomo, że to nie jest jakaś układanka Chodziło mi głównie o badania. Bo czasem coś może wyjść w trakcie co może mieć zły wpływ na nas a o czym nie wiedziałyśmy i z homronów nici. Poza tym skoro niektórzy ich wymagają to znaczy, że są potrzebne a nie tylko ich widzimisie.
Mam nadzieje, że nie zamieszałam
Stary 2011-06-11, 20:00   #2109
nicko
Zadomowienie

Cytat:
Mam do Was pytanie, bo znalazłam coś takiego: http://abcantykoncepcja.pl/pytania/o...cza-w-praktyce
Co o tym sądzicie? Myślałam, że wystarczy tydzień dodatkowego zabezpieczenia po zakończonej kuracji antybiotykiem, a tu takie coś. :-O

Aha, jeszcze jedno: antybiotyk skończę brać 20 czerwca. 23 biorę ostatnią tabletkę. Rozumiem, że robię normalną przerwę? Bo coś mi się obiło o uszy, że niektórzy od razu zaczynają kolejny blister. Pogubiłam się trochę. Czy przerwa jeszcze bardziej osłabia działanie tabletek w takim razie czy jak?
Ja się nie zgodzę z tą odpowiedzią, przyjmowania antybiotyków nie można przyrównać do pominięcia pigułki, bo leki nie znoszą całkowicie ochrony do zera tylko ją obniżają, z tego by wynikało, że jak zaczynamy antybiotyk to można pigułek nie łykać wogóle.
Przezorna ta pani doktor.
nicko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 23:14   #2110
Lia89
Zakorzenienie

No tak, w sumie ile wpadek by było w ten sposób... Wolałam się upewnić, bo wiele dziewczyn stosuje się do zasady "gumka na antybiotyk i 7 dni po". Moja obawa rodzi się też z tego, że nie wiem w jaki sposób ta skuteczność jest obniżona (może dojść do owulacji?). Naturalna ludzka rzecz - niewiedza rodzi strach.

Dziękuję za odpowiedź!
Lia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-12, 01:42   #2111
Miss Van De Tramp
Przyczajenie

GG do Miss Van De Tramp

edit: Przepraszam, zły wątek, już przenoszę

Edytowane przez Miss Van De Tramp
Czas edycji: 2011-06-12 o 01:45
Miss Van De Tramp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-12, 10:26   #2112
nicko
Zadomowienie

Cytat:
No tak, w sumie ile wpadek by było w ten sposób... Wolałam się upewnić, bo wiele dziewczyn stosuje się do zasady "gumka na antybiotyk i 7 dni po". Moja obawa rodzi się też z tego, że nie wiem w jaki sposób ta skuteczność jest obniżona (może dojść do owulacji?). Naturalna ludzka rzecz - niewiedza rodzi strach.

Dziękuję za odpowiedź!
No tak, żeby mogło dojść do zapłodnienia potrzeba plemników i jajeczka.
nicko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-12, 14:02   #2113
Cola_Ola
Zakorzenienie

Niech ktoś potwierdzi moje myślenie, bo naczytałam się głupot i muszę znaleźć kogoś mądrego. Jeśli minie od łyknięcia tabletki te 4h albo i nawet więcej to potem mogę <za przeproszeniem> srać i rzygać ile chce, to już nie jest ważne? A jak jest biegunka albo wymioty w czasie przerwy między tabletkami to to nie ma żadnego znaczenia?

Stary 2011-06-12, 14:29   #2114
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cola_Ola Pokaż wiadomość
Niech ktoś potwierdzi moje myślenie, bo naczytałam się głupot i muszę znaleźć kogoś mądrego. Jeśli minie od łyknięcia tabletki te 4h albo i nawet więcej to potem mogę <za przeproszeniem> srać i rzygać ile chce, to już nie jest ważne? A jak jest biegunka albo wymioty w czasie przerwy między tabletkami to to nie ma żadnego znaczenia?
obniżenie działania antykoncepcyjnego może spowodować wydalenie tabletki zanim się przyjmie [czyli do 4 godzin od połknięcia]. w przerwie choćbyś wydalała nie wiem jak to tabletki raczej nie zwrócisz, skoro jej nie brałaś od kilku dni, nie?
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-12, 14:49   #2115
Cola_Ola
Zakorzenienie

Cytat:
obniżenie działania antykoncepcyjnego może spowodować wydalenie tabletki zanim się przyjmie [czyli do 4 godzin od połknięcia]. w przerwie choćbyś wydalała nie wiem jak to tabletki raczej nie zwrócisz, skoro jej nie brałaś od kilku dni, nie?

Muszę trzymać się wizażu i już nie wchodzić nigdzie więcej. Dziękuję

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-06-14, 07:22   #2116
moonlight20
Raczkowanie

Piszę tutaj do was, ponieważ moja 'kochana' pani ginekolog z łaską poświęciła mi 5 minut na wypisanie recepty, więc nawet nie prosiłam jej o rozmowę. A więc okres wypada mi w czasie kiedy wyjeżdżam na wakacje. Chciałabym go ominąć. Mogłybyście mi napisać jak dokładnie to zrobić? Niby wiem, że muszę od razu wziąć kolejne opakowanie czy coś tam, ale boję się, że zrobię coś źle, więc proszę Was

A drugie pytanie, nawiązując do powyższych wypowiedzi. Załóżmy wzięłam tabletkę o godzinie 10:00 a o godzinie 10:30-11:00 idę na kibelek na dłuższą potrzebę. Czy mogę w ten sposób wydalić tabletkę, czy tylko za pomocą wymiotów?

Aha, i jeszcze jedno: tyle się mówi o tym, że ginekolog nie zalecił badań, aby dobrać tabletki. Jakie to muszą być badania? I czy jeżeli ja miałam robione USG dopochwowe to wystarczy, aby dobrać odpowiednie?

Edytowane przez moonlight20
Czas edycji: 2011-06-14 o 07:25
moonlight20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-14, 08:57   #2117
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

[QUOTE=moonlight20;2749858 6]Piszę tutaj do was, ponieważ moja 'kochana' pani ginekolog z łaską poświęciła mi 5 minut na wypisanie recepty, więc nawet nie prosiłam jej o rozmowę. A więc okres wypada mi w czasie kiedy wyjeżdżam na wakacje. Chciałabym go ominąć. Mogłybyście mi napisać jak dokładnie to zrobić? Niby wiem, że muszę od razu wziąć kolejne opakowanie czy coś tam, ale boję się, że zrobię coś źle, więc proszę Was

Po skończonym opakowaniu nie robisz przerwy tylko rozpoczynasz następne.

A drugie pytanie, nawiązując do powyższych wypowiedzi. Załóżmy wzięłam tabletkę o godzinie 10:00 a o godzinie 10:30-11:00 idę na kibelek na dłuższą potrzebę. Czy mogę w ten sposób wydalić tabletkę, czy tylko za pomocą wymiotów?
Jeżeli stolec jest zwarty to nie ma obaw, że tabletka się nie wchłonęła, natomiast jeżeli przytrafiła się tobie biegunka to już jest wielce prawdopodobne, że pigułka została wydalona.

Aha, i jeszcze jedno: tyle się mówi o tym, że ginekolog nie zalecił badań, aby dobrać tabletki. Jakie to muszą być badania? I czy jeżeli ja miałam robione USG dopochwowe to wystarczy, aby dobrać odpowiednie?

Nie, samo usg dopochwowe nie wystarczy. Powinnaś mieć skierowanie na badania krwi, porobione próby wątrobowe, itd...

Mark Twain

Edytowane przez Diablica z Tasmanii
Czas edycji: 2011-06-14 o 08:59
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-14, 10:41   #2118
misiaczek5236
Przyczajenie

Witam.Mam problem ze swoim chlopakiem.ostatnio z sob na niedz kochalismy sie (bylo to w nocy)i robilismy to bez gumki..on mowi ze sie nie spuscil lecz ja juz sama nie wiem co mam myslec.ostatnia miesiaczka skonczyla mi sie 29maja.teraz powinnam dostac ok 21 okres lecz ja mam nieregularne okresy...i teraz pytanie.jak robilismy to z 11na 12 czerwca to znaczy ze to byly dni nieplodne??tak wychodzi z kalendaza.chciala bym byc pewna.jeszcze tam mysle czy nie kupic tabletki anty ciazowej.chciala bym wiedziec ze nie bd w ciazy.i pyt czy w tym sluzie co wychodzi z jego penisa tez sa plemniki??i moga one zaplodnic?
misiaczek5236 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-14, 11:06   #2119
Maladive
Zadomowienie

Jeżeli masz nieregularne cykle to nie obliczysz swoich dni płodnych/niepłodnych.

Tabletkę "po" bierzę się do 72 godzin po stosunku, a najlepiej jak najszybciej, więc ty możesz mieć nikłe szansę, że zadziała.

Tak, tam też są plemniki znikome ilości, ale są.

Polcam po 14 dniach od możliwego zapłodnienia zrobić test lub badanie krwi na bata hgc.

Następnym razem jak nie chcesz się martwić czy jesteś w ciąży czy też nie do zabezpieczajcie się za KAŻDYM razem!
Maladive jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-14, 14:44   #2120
katarinka99
Raczkowanie

Witam dziewczęta
brałam tabletki przez 1,5 roku, w styczniu przestałam na polecenie lekarza, teraz strasznie tego żałuję, bo okazało się to niepotrzebne, no ale czasu już nie cofnę, dlatego zacznę brać tabletki znowu. Wtedy wszystko było idealnie, kończyłam brać w piątek, krwawienie dostawałam w poniedziałek, każdy weekend na 'czysto', a jest to dla mnie dość istotne, bo głównie w weekendy widzę się z moim chłopakiem. Tyle, że wiadomo, mam dość rozregulowany okres, co jakieś 34 dni, no i wg obliczeń powinnam go dostać około środy i z tym wiąże się moje pytanie, czy mogę zacząć brać tabletki w piątek? Jak to wtedy jest z zabezpieczeniem?
katarinka99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-14, 14:52   #2121
Maladive
Zadomowienie

Jak dostaniesz w środę, a tabletki zaczniesz brać w piątek to musisz zabezpiecza się dodatkowo przez 7 dni.
Stary 2011-06-14, 15:03   #2122
katarinka99
Raczkowanie

a czy mozna nie robic przerwy miedzy drugim a trzecim opakowaniem? czy to za wcześnie? bo wtedy akurat jadę na wakacje...
Stary 2011-06-14, 15:05   #2123
Maladive
Zadomowienie

Chyba możesz zrobić, ale potem możesz mieć mocniejsze i silniejsze krwawienie.
Stary 2011-06-14, 20:57   #2124
moonlight20
Raczkowanie

[QUOTE=Diablica z Tasmanii;27499933]
Cytat:
Napisane przez moonlight20 Pokaż wiadomość
Piszę tutaj do was, ponieważ moja 'kochana' pani ginekolog z łaską poświęciła mi 5 minut na wypisanie recepty, więc nawet nie prosiłam jej o rozmowę. A więc okres wypada mi w czasie kiedy wyjeżdżam na wakacje. Chciałabym go ominąć. Mogłybyście mi napisać jak dokładnie to zrobić? Niby wiem, że muszę od razu wziąć kolejne opakowanie czy coś tam, ale boję się, że zrobię coś źle, więc proszę Was

Po skończonym opakowaniu nie robisz przerwy tylko rozpoczynasz następne.

Jeżeli stolec jest zwarty to nie ma obaw, że tabletka się nie wchłonęła, natomiast jeżeli przytrafiła się tobie biegunka to już jest wielce prawdopodobne, że pigułka została wydalona.

Nie, samo usg dopochwowe nie wystarczy. Powinnaś mieć skierowanie na badania krwi, porobione próby wątrobowe, itd...

Okej, czyli biorę od razu następne, a później przerwa normalnie 7 dni itd. po ptostu tylko pomijam tą jedną przerwę i to wszystko tak?

A jeżeli przytrafiłaby mi się biegunka to muszę wziąć od razu kolejną czy jak?

Kurczę, a już myślałam, że moja lekarka jest niezła, bo zaleciła mi usg i traktuje to poważnie. No ale w sumie chyba trafiła, bo skutków ubocznych żadnych nie mam jak do tej pory

Dzięki bardzo za odpowiedź : )
Stary 2011-06-15, 12:26   #2125
katarinka99
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Maladive Pokaż wiadomość
Chyba możesz zrobić, ale potem możesz mieć mocniejsze i silniejsze krwawienie.
przeżyję :P dzięki
Stary 2011-06-17, 07:31   #2126
moonlight20
Raczkowanie

Opakowanie zaczęłam w poniedziałek 6.06. W piątek 10.06 zapomniałam wziąć tabletki. Wzięłam ją w sobotę rano i później wieczorem sobotnią tabletkę. Wiedziałam, że do kolejnego piątku muszę stosować dodatkowe zabezpieczenie. Lecz niestety znów zapomniałam [sama nie wiem, jak to się stało. jestem nieodpowiedzialna, grr] wziąć środową tabletkę i wzięłam ją razem z czwartkową. I teraz pytanie: Kiedy mogę współżyć bez dodatkowych zabezpieczeń? Czytałam ulotkę, ale nie do końca ją rozumiem i mam nadzieję, że któraś z Was wytłumaczy mi to w prosty, ludzki sposób.
Stary 2011-06-17, 08:30   #2127
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moonlight20 Pokaż wiadomość
Opakowanie zaczęłam w poniedziałek 6.06. W piątek 10.06 zapomniałam wziąć tabletki. Wzięłam ją w sobotę rano i później wieczorem sobotnią tabletkę. Wiedziałam, że do kolejnego piątku muszę stosować dodatkowe zabezpieczenie. Lecz niestety znów zapomniałam [sama nie wiem, jak to się stało. jestem nieodpowiedzialna, grr] wziąć środową tabletkę i wzięłam ją razem z czwartkową. I teraz pytanie: Kiedy mogę współżyć bez dodatkowych zabezpieczeń? Czytałam ulotkę, ale nie do końca ją rozumiem i mam nadzieję, że któraś z Was wytłumaczy mi to w prosty, ludzki sposób.
O jakiej porze bierzesz zazwyczaj tabletki i o której godzinie wzięłaś w sobote rano?

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-17, 12:47   #2128
moonlight20
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość
O jakiej porze bierzesz zazwyczaj tabletki i o której godzinie wzięłaś w sobote rano?
Normalnie biorę 22:30 a w sobotę wzięłam między 10-12 i raczej minęło 12h.
Stary 2011-06-18, 22:27   #2129
201605041146
Konto usunięte

po kilku miesięcznej przerwie na nowo zaczęłam brac tabletki. gin mi przepisala yasminelle. zacząć brać w 1 dzień miesiączki. wczoraj dostałam okres, więc wziełam tabletke, ale jakiś bardzo skąpy ten okres, dzis wziełam 2 tabletke z opakowania a okres tak jakby się kończy.

o co chodzi? jestem zabezpieczona? powinnam dalej brać tabletki z opak.?
201605041146 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-19, 08:14   #2130
Maladive
Zadomowienie

Tabletki są dla Ciebie za słabe musisz iść do lekarza, aby przypisał Ci inne.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości