|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2101 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Filmiki urodowe ( i nie tylko) na YT + offtopy część XXXVII
Cytat:
Edytowane przez faria Czas edycji: 2015-06-06 o 15:04 |
|
|
|
|
#2102 |
|
BAN stały
|
Dlaczego niby? Moglabym powiedziec "nie ma 2sie co dziwic" o kims, kto mieszka za granica od co najmniej 30 lat, nie majac zadnego kontaktu z jezykiem i Polakami. Ale po raptem kilku latach? W czasach internetu i telefonow? Nie ma takiej mozliwosci, zeby po plus minus 5 latach, regularnie mowiac po polsku, i majac kontakt z roznymi zrodlami polskojezycznymi nabyc amerykanski akcent. Nawet po 20 latach byloby to co najmniej dziwne.
Edytowane przez melkmeisje Czas edycji: 2015-06-06 o 15:59 |
|
|
|
#2103 |
|
Konto usunięte
|
wy sobie lepiej pomyślcie jaki problem ma rozmarzona ze swoją trójjęzycznością, żeby języków nie mieszać
|
|
|
|
#2104 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2105 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale trochę tak nad morzem jeszcze będą częściej moczone, to też musi mieć wpływ...
|
|
|
|
|
#2106 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Smieszą mnie tylko ci, co udają ze polskiego zapomnieli. Widze to nawet w Polsce. Wszyscy inglisz inglisz
|
|
#2107 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#2108 |
|
Wtajemniczenie
|
Mnie już nic nie zdziwi. Sama gubię polskie słowa i łapię się na tym, że "myślę" po angielsku i często mam tak, że na myśl przychodzi mi najpierw angielskie słowo a dopiero po dłuższym zastanowieniu polskie. Mieszkam w Polsce.. to co dopiero Ci "zagramaniczni" Polacy.
|
#2109 |
|
BAN stały
|
I jeszcze druga gwiazda, Julka Kobus zaciagajaca po francusku po dwoch latach we Francji + sama przyznaje, ze ma problemy z francuskim, ktorego zaczela sie uczyc od liceum, czyli jakies 3-4 lata temu.
jak ją pierwszy raz uslyszalam, to bylam pewna, ze jest co najmniej od dziecka w tej Francji.
|
|
|
|
#2110 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2111 | |
|
tuńczyk duńczyk <><
|
Cytat:
Takie negatywne necechowanie wypowiedzi wyczuwam trochę.Mi się po angielsku nie zdarzało łapac, mimo że się tym językiem posługuję dosyć sporo. Ale francuskiego się uczę ostro od roku, i ten akcent mi wchodzi czasem. Wszystko dlatego, że sam francuski jest trudny w wymowie, toteż się zawsze staram ładnie mówic wszystkie słowa i potem mi tak zostaje na chwilę. W przypadku Julii się nie dziwię, bo w pracy mówi po francusku, do syna po francusku, chłopaka ma więc i pewnie znajomych też... Według mnie to normalne, że podłapała trochę akcentu Moja genialna pani z francuskiego, która się nim zajmuje na wielu,wieeeelu polach, po polsku mówi z wyraźnym akcentem
|
|
|
|
|
#2112 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2113 | |
|
tuńczyk duńczyk <><
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2114 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nissiax wiekszosc czasu porozumiewa sie po angielsku wiec angielski staje sie poniekad jej wiodacym jezykiem. |
|
|
|
|
#2115 |
|
BAN stały
|
No dla mnie to nie jest normalne. I owszem, tez mieszkam za granica, tez mowie na co dzien w obcym jezyku. Mam w pracy do czynienia z Polakami mieszkajacymi od malego za granica i mowienie z obcym akcentem to raczej wyjatek, a nie norma. Znam dziewczyne, ktora urodzila sie za granicą, nigdy nie mieszkala w Polsce, a po polsku mowi zupelnie normalnie. Francuski czy amerykanski akcent po paru latach, zwlaszcza gdy sie nawet jeszcze dobrze nie zna jezyka kraju, w ktorym sie mieszka, to jakis kosmos. Dla mnie to by byla tragedia nie mowic juz w zadnym jezyku do konca poprawnie.
I nie odzywalabym sie tu w ogole (bo zazwyczaj sie nie odzywam ), gdyby temat mnie tez nie dotyczyl i rowniez z racji wyksztalcenia nie interesowal.
Edytowane przez melkmeisje Czas edycji: 2015-06-06 o 16:01 |
|
|
|
#2116 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2117 |
|
Konto usunięte
|
Mnie tez bawia ci co "udaja" obcy akcent, bo to sie da wyczc, ale u Nissiax jest to naturalne.
|
|
|
|
#2118 |
|
BAN stały
|
Takie tez znam, porazka w druga strone. I to nie sa osoby pracujace na tasmie w fabryce z samymi Polakami, tylko np od 8 lat wykonujace prace biurowa, gdzie trzeba prowadzic korespondencje z niemieckojezycznymi prawnikami itp. Nie ogarniam.
|
|
|
|
#2119 | |
|
tuńczyk duńczyk <><
|
Cytat:
Inna sprawa- mówienie z akcentem to jedno, jestem w stanie to totalnie zrozumieć (kwestia czasu zamieszkania w obcym kraju i/lub wymagający język), ale dążenie do poprawy to jedno. Nie wyobrażam sobie zaprzestać kształcenia w językach, tak samo w ojczystym. Ale może to dlatego, iż stałam się językomaniaczką i na dzień dzisiejszy to najchętniej opanowałabym wszystkie języki świata Mimo to uważam, że powinno się eliminować obce akcenty w każdym języku, którym się posługujemy |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2120 |
|
Raczkowanie
|
https://www.youtube.com/watch?v=Lw1yvhbV9h4
Ależ ona prześwietla te swoje filmiki, wow! Przesada, wygląda jakby nie miała nosa : C |
|
|
|
#2121 |
|
BAN stały
|
Nissiax nie "siedzi" bardzo dlugo w stanach. Raptem kilka lat. 5-7?
|
|
|
|
#2122 | |
|
tuńczyk duńczyk <><
|
Cytat:
Nie rozumiem, lenistwo? Jeśli ktoś mi znajdzie na to dobre usprawiedliwienie to przebaczę, ale na razie dla mnie to jest coś, na co nie ma wymówki.Dla mnie 5-7 lat to już dość. Julia i jej dwa lata to niedługo. Edytowane przez ruskieklopsy Czas edycji: 2015-06-06 o 15:50 |
|
|
|
|
#2123 |
|
-ist
|
Ja u Nissiax słyszę tylko zębowe L, nie wymawia tego "po polsku", tylko koniuszek języka jest bliżej zębów niż w naszym języku. We wcześniejszych filmikach tego nie było, więc pewnie jakoś ostatnio musiało się to zmienić.
Mówicie o Julii Kobus, a zapomniałyście o jeszcze innej Julii - która po paru tygodniach mieszkania w Stanach nagrała filmik, że po pierwsze nie wie, o co chodzi z jej akcentem, a po drugie może mówi tak, bo od miesiąca mieszka w USA ![]() Ciemna, bardzo ciekawy temat pracy ![]() |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2124 | |
|
Konto usunięte
|
my tu pitu pitu a szusz nie dodała filmu dzisiaj D:
---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#2125 |
|
Wtajemniczenie
|
Te stopy na początku u Laury to nie są Marzenkowe?
|
#2126 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2127 |
|
tuńczyk duńczyk <><
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2128 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Moja kolezanka z pracy tak samo - niemiecki tragiczny jak na osiem lat za granicą, co prawda obcego akcentu po polsku nie ma, ale np jezdzi ubahnem, a nie metrem, idzie na karencje, a nie na macierzynski itp itd Edytowane przez melkmeisje Czas edycji: 2015-06-06 o 16:11 |
|
|
|
|
#2129 | |
|
tuńczyk duńczyk <><
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2130 | |
|
Koteł
|
Cytat:
albo mowie i sie zastanawiam czy tak jest poprawnie po polsku. najlepsze jest jak czasami odruchowo chce odpowiedziec po rosyjsku rozmawiajac z kims po polsku, albo wyleci mi polskie slowko i w glowie tylko rosyjskie jest... ale przynajmniej nie jest mi sie ciezko przestawic na rosyjski kiedy musze ps. nigdy nie mowcie "tym nie mniej"
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:11.

więc nawet jeśli w ciągu pierwszych paru dni odpadło mi z 30 a zwykle tak bywało to wtedy miałam mój ulubiony, nieprzesadzony efekt. Chodziłam przez pewien czas regularnie i tak co 5 tyg uzupełniałam chociaż było jeszcze sporo rzęs. Myślę, że dużo zależy od kosmetyczki, jeśli jest specjalistką to dobierze takie rzęsy (zakrzywienie, grubość) że będą się dobrze trzymały. Ja mogę polecić Ulę z Olsztyna 

Takie negatywne necechowanie wypowiedzi wyczuwam trochę.

Nie rozumiem, lenistwo? Jeśli ktoś mi znajdzie na to dobre usprawiedliwienie to przebaczę, ale na razie dla mnie to jest coś, na co nie ma wymówki.