|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2161 | ||
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 43
Cytat:
Cytat:
Ja nie widzę żadnej różnicy smakowej między Żywcem a przefiltrowaną kranówką. Choć znowu się przerzuciłam na wody butelkowane, bo jednak mam silne obawy, że takie proste filtry nie są w stanie usunąć tego wyraźnie wyczuwalnego chloru w krakowskiej kranówce ![]() [1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;8150501 1]Czy jest tu ktos, kto potrafi udawac, ze wszystko jest ok przed bliskimi lub znajomymi, mimo ze czuje sie zle? Czy mozna zaakceptowac rzeczywistosc, nie probowac jej zmienic i przyzwyczaic sie do zycia takiego jakie jest, odnalezc w tym pozorne szczescie? Na przyklad w sytuacji, kiedy ktos sie boi cos w swoim zyciu zmienic, nie ma takiej mozliwosci lub uwaza, ze nic lepszego go nie spotka?[/QUOTE] Można udawać, ja preferuję tę drogę, uważam za niewłaściwe zrzucanie moich własnych problemów komukolwiek na barki, a już zwłaszcza bliskim osobom. Ale daleko mi od strachu przed zmianami, niedowartościowaniem na zasadzie "nic lepszego mi się nie należy". Ogólnie wypieranie nie jest takie łatwe. Wystarczy czasem mały bodziec, żeby otworzyć jakieś stare rany, o których się pozornie zapomniało. Bez samoakceptacji ciężko o szczęście, a szczęście pozorne być nie może. [1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;81507291]Chociaż czasami jak za dużo rzeczy jest powkładane w gniazdka to potrafi śmierdzieć palonymi kablami [...] milion rozgałęziaczy. [/QUOTE] Ale na poważnie radzicie sobie rozgałęziaczami? To niebezpieczne...
|
||
|
|
|
#2162 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W poprzednim mieszkaniu po kapitalnym remoncie wywalało korki, kiedy włączyliśmy pralkę, zmywarkę i np. czajnik/piekarnik. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2163 |
|
Zakorzenienie
|
Kupilam sobie czerwony trencz na wiosne i chcialam dokupić jakas chuste czy cienka czapke. Ale nie mam pomyslu na kolor. Nie bardzo mam ochote na czern czy szarosc. Typ urody mam chlodny- zima. Co byscie proponowaly?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2164 |
|
Konto usunięte
|
Perse, migiem zawołajcie dobrego elektryka.
Ja piję przefiltrowaną wodę z kranu. Z tym IF (intermittent fasting) o który pytałeś to, IMO, pic na wodę fotomontaż. Jesz przez 8h co chcesz, przez 16h 'pościsz'. Wacek z bilansem kalorycznym, z jakością tego jedzenia. Jesz w 'oknie' i masz poczucie, że ooooo, coś robisz, dobrze będzie! Problem w tym, że można się spękać, a tego jak funkcjonuje organizm nie zmienisz. Redukcja to tylko i wyłącznie ujemny bilans kaloryczny i tego nie przeskoczysz. Głodując przez 2/3 doby ryzykujesz za to ogłupienie organizmu - jeśli organizm nie dostaje paliwa wtedy, kiedy tego potrzebuje, to jak już dostanie przejdzie w tryb magazynowania ("nie wiem kiedy dostanę znowu, to zachowam ile się tylko da na później" - i tkanka tłuszczowa zamiast się redukować to radośnie sobie rośnie). Problem ze wszystkimi takimi udziwnionymi dietami jest taki, że nawet jeśli chwilowo waga spada (nawet kosztem zagłodzenia organizmu, mięśni), to po powrocie do "normalnego" jedzenia wszystko elegancko wraca, bywa, że z naddatkiem. Dlatego nie ma zmiłuj się - trwała zmiana nawyków żywieniowych i tego nie przeskoczysz. [1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;8150806 6] Soki mają praktycznie tyle samo (albo i więcej!) cukru co cola. Moim zdaniem nie ma co patrzeć na banały typu "sama natura, witaminy", bo to jednak nie jest w stanie zrekompensować krzywdy jaką się sobie robi tym cukrem. [/QUOTE] Nie lubię i nie zgadzam się z demonizowaniem owoców "bo cukier" |
|
|
|
#2165 |
|
Zakorzenienie
|
A miałyście do czynienia z dietą dr Dąbrowskiej?
|
|
|
|
#2166 |
|
Zakorzenienie
|
Od dłuższego czasu zaczynam kupować dużo klasycznych ubrań albo przynajmniej w klasycznych kolorach. Zawsze uwielbiałam wzory i ekstrawaganckie kolory ale zwyczajnie nie umiem ich łączyć i w efekcie nie nosiłam połowy ubrań bo nic do niczego nie pasowało.
Teraz większość mojej szafy jest biało granatowo czarna, albo w biało granatowe lub czarne paski. Jest kilka innych kolorow ale generalnie wszystko pasuje do wszystkiego. Mam ochotę w te nudzie na jakieś szalone buty. Takie które będą kolorowe lub wzorzyste ale będą pasować do tych pasków bo prawie wszystkie bluzki mam w paski. Jaki wzór wydaje wam się współgrać z paskami? Ewentualnie jaki kolor będzie pasował? Myślałam o czerwieni ale trochę się boje bo mam trochę bladego różu w szafie. Moze jakis róż właśnie? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2167 |
|
Konto usunięte
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8150869 6]Nie lubię i nie zgadzam się z demonizowaniem owoców "bo cukier"
Nie demonizuję całkiem, sama piję soki ![]() Jednak nie piję ich w ilościach 2 litry dziennie, zamiast wody. Tyle cukru to już przesada moim zdaniem. |
|
|
|
#2168 |
|
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;8150912 6]Nie demonizuję całkiem, sama piję soki
![]() Jednak nie piję ich w ilościach 2 litry dziennie, zamiast wody. Tyle cukru to już przesada moim zdaniem.[/QUOTE]Dla kazdego dobry moze byc inny sposob odzywiania. Dla Ciebie przesada a witarianie bazuja na owocach i dla nich to najlepsze rozwiazanie. Kazdy musi metoda prob znalesc swoj styl jedzenia na ktorym czuje sie najlepiej. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2169 |
|
Konto usunięte
|
To ten roślinny post? Tak jak to mi przedstawiała znajoma na takiej diecie, to zabrzmiało drastycznie, nawet dla byłej weganki. Tyle że ona praktycznie na samych warzywach jechała, zero zbóż, pieczywa, ryżu, ziemniaków, nabiału, ryby, mięsa... Nie siedzę w temacie więc nie wiem, czy to właśnie na tym polega
|
|
|
|
#2170 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak, znam z teorii. Wg mnie takie posty są szkodliwe. Do detoksu służy wątroba i nerki. Oczywiście na takiej diecie schudnie się sporo, bo tam jest chyba 800 kalorii dziennie, ale może zrobić dużą szkodę organizmowi. |
|
|
|
|
#2171 |
|
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;8150923 1]To ten roślinny post? Tak jak to mi przedstawiała znajoma na takiej diecie, to zabrzmiało drastycznie, nawet dla byłej weganki. Tyle że ona praktycznie na samych warzywach jechała, zero zbóż, pieczywa, ryżu, ziemniaków, nabiału, ryby, mięsa... Nie siedzę w temacie więc nie wiem, czy to właśnie na tym polega
[/QUOTE]Tak, dokładnie o to chodzi. Koleżanka mnie na to mocno namawia, sama stosuje (obecnie wychodzi już z tej diety) i ma efekty, ale jakoś nie jestem przekonana. |
|
|
|
#2172 |
|
Zakorzenienie
|
Orih, nie wiem czy dokładnie o to Ci chodzi, ale ja potrafię tak jakby "wyłączyć" swoje uczucia wtedy kiedy potrzebuję. To znaczy, że często moi bliscy nie wiedzą, że coś mnie trapi, że o czymś intensywnie myślę, że coś jest nie tak. Generalnie ja nie mam potrzeby zwierzania się komukolwiek. Czasami rozmawiam z Tz o tym, co mnie boli. Ale to musi mnie najść ochota, muszę sobie te myśli jakoś wcześniej uporządkować. Czasami mam potrzebę wypłakania się, ale nie zawsze robię to przy nim.
Tylko, że moje problemy nie są związane z chęcią zmiany czegoś tylko z ogólnym brakiem pewnych osób, tęsknotą, czasami samotnością. To są takie rzeczy, o których mówi się, że czas leczy rany. Natomiast wracając do głównego wątku - zazwyczaj nie pokazuje swoich słabości na zewnątrz, nie mówię komuś, że tęsknię, że mam za sobą ciężkie przeżycia. Staram się całkowicie unikać tematu wchodzącego właśnie w taką strefę, a jak już jakoś ten temat wypływa podczas rozmowy to ja go nie kontynuuję.
|
#2173 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() wydaje mi się, że dobrą opcją będzie kupowanie gdzieś na targach domowych soków (takich do rozcieńczania). i powoli, powoli dodawać go do wody coraz mniej, aż przyzyczaisz się do samej wody. na pewno zdrowsze to niż sklepowe soki i napoje. Cytat:
jak do różu, to może fuksja?
|
||
|
|
|
#2174 |
|
Konto usunięte
|
Jaki dezodorant/antyperspirant polecicie mocno pocącej się osobie?
Bardzo pocę sie pod pachami i mam wrażenie że mój pot ma wyjątkowo nieprzyjemny zapach. W wątku polecane były już Etiaxil (boję się stosować bo nie wyobrażam sobie nie golić codziennie pach) i Rexona Maximum Protection , może polecicie coś jeszcze?
|
|
|
|
#2175 |
|
BAN stały
|
[1=b937e0c478c7f0bdd9edd1f 55f22ced0e16f646d;8151077 1]Jaki dezodorant/antyperspirant polecicie mocno pocącej się osobie?
Bardzo pocę sie pod pachami i mam wrażenie że mój pot ma wyjątkowo nieprzyjemny zapach. W wątku polecane były już Etiaxil (boję się stosować bo nie wyobrażam sobie nie golić codziennie pach) i Rexona Maximum Protection , może polecicie coś jeszcze? [/QUOTE]może blocker z Ziaji. mojemu facetowi pomaga |
|
|
|
#2176 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;81507291]Według mnie mamy po prostu stare mieszkanie i starą instalację, która nie przewidywała w tamtych latach, że za 20 lat będzie taki skok elektroniczny i milion rozgałęziaczy. Teraz praktycznie wszystko jest na prąd. W domu jest milion dodatkowych sprzętów działających na prąd (telefony, telewizory, piekarnik, laptop, mikrofala, czajnik elektryczny, szczoteczka elektryczna, e-fajki, blender, multicooker itd. itd.) Kto by o tym pomyślał 20 lat temu? Kiedyś to była lodówka, pralka, żelazko i 1 telewizor[/QUOTE]Dokładnie tak. Szwagier szuka aktualnie domu z rynku wtórnego. Wszystkie domy budowane wcześniej niż w latach 80tych mają tragiczną instalację elektryczną, ze złych materiałów, jeszcze do tego przez lata poprzerabianą żeby dodać jakieś gniazdka. Aż strach się bać. |
||
|
|
|
#2177 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
nie mam potrzeby zmiany samej wody na innąWysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#2178 |
|
Zakorzenienie
|
Przyjaciółka mojej teściowej była na turnusie. Faktycznie, czuła się po tym odnowiona. Kobitka zachwyciła się np. surówką z pekinki z papryką - a ja się zastanawiam, co ona wcześniej jadała. Okazało się, że na jej talerzu warzywa były w ilości dekoracyjnej, do tego cały sposób odżywiania zły - więc jak miało nie pomóc? Teściowa strasznie się na tą dietę nakręciła. Poradziłam jej, żeby po prostu włączyli więcej warzyw do każdego posiłku, korzystając z tych przepisów przywiezionych z turnusu. No i zadziałało.
Nie polecam żadnych głodówek - bo to stres dla organizmu i może wywołać zaburzenia hormonalne. Dla pań po menopauzie to tak wielkiej szkody w organizmie nie zrobi, ale młoda osoba powinna się wystrzegać takich akcji. |
|
|
|
#2179 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;8150806 6] Ale na poważnie radzicie sobie rozgałęziaczami? To niebezpieczne... [/QUOTE]No jak w moim pokoju są raptem 2 gniazdka i 3 wejścia (jedno podwójne i jedno pojedyncze) a w pokoju mam telewizor, router, laptopa, e-fajkę, suszarkę do włosów, prostownicę, telefon, szczoteczkę elektryczną do podłączenia. Czasem trzeba ładować telefon, lapka i e-fajkę, szczoteczkę elektryczną w jednym czasie, router chodzi non stop, a tv jest podłączony też na stałe i kabel jest za łóżkiem żeby go widać za bardzo nie było. Zresztą kto wyłącza tv z gniazdka po oglądaniu a nie pilotem? W pokoju siostry to samo tylko zamiast telewizora ma wieżę, z której puszcza młodej kołysanki i czasem podłącza lampę do paznokci. A i siostra ma jeszcze 2 lampki nocne też ciągle włożone do kontaktu. W dużym pokoju mamy 3 gniazdka po 2 wejścia. Jedno jest za narożnikiem wielkim i tam nic nie jest podłączone. Do drugiego jest podłączony tv i dekoder. Do trzeciego jest podłączana zazwyczaj choinka i żelazko, odkurzacz. W kuchni są 3 gniazdka. Do 1 jest włączona mikrofala i czajnik. Do 2 się podłącza blender, multicoocer. Do tego jest piekarnik elektryczny. Do 3 jest podpięta lodówka i piekarnik. Łazienka 2 gniazdka. Do jednego jest podłączona pralka a drugie nie działa. Jak ktoś chce użyć piekarnika to się wyłącza na te pół godziny/godzinę coś mniej potrzebnego na dany moment z gniazdka i tyle. Edytowane przez b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 Czas edycji: 2018-02-19 o 10:18 |
|
|
|
|
#2180 |
|
Konto usunięte
|
Kopnieta, ale to się nie patrzy na każdy pokój osobno. Sama elektryka w domu może być zrobiona tak, że kilka takich pokoi jest zasilanych na jednym kablu. Straszne jak ludzie się tym nie przejmują, ja po prostych kalkulacjach musiałam zrobić remont mieszkania z lat 70., bo nawet na takie 33-metrowe mieszkanie elektryka była bardzo nieprzemyślana.
Z wszelkich przedłużaczy, rozgałęziaczy trzeba korzystać z rozsądkiem a nie na zasadzie "bo za mało gniazdek". |
|
|
|
#2181 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Osoby, które mnie bliżej znają są zaskoczeni, że ja się nigdy nad sobą nie użalam i ze w zasadzie zawsze mam podobny nastrój. Ktoś, kto mnie nie zna, odbiera mnie często jako zimną i nieprzystepna osobę. |
|
|
|
|
#2182 |
|
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;8151170 6]musiałam zrobić remont mieszkania z lat 70., bo nawet na takie 33-metrowe mieszkanie elektryka była bardzo nieprzemyślana.[/QUOTE]Mój TŻ uważa, że właśnie takie ponad 40letnie instalacje elektryczne trzeba w całości wypruć i założyć od nowa.
|
|
|
|
#2183 |
|
Konto usunięte
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;81511311]. Zresztą kto wyłącza tv z gniazdka po oglądaniu a nie pilotem?
[/QUOTE] Ja😃. Nie mam zadnego sprzetu w trubie czuwania. Mam listwy z wlacznikiem. Jak potrzebuje to wlaczam. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2184 |
|
Holy Crap!
|
Skarpetki złuszczające: czy mogę już bezpiecznie użyć na stopach, gdy mam tam tatuaż wykonany w październiku 2016 roku?
Czy macie może jakąś sprawdzoną książkę kucharską z przepisami na zdrowe posiłki, szczególnie obiady?
|
|
#2185 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2186 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem po poscie. I jestem bardzo zadowolona. Z efektów. Bo dieta mi nie smakowała Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2187 |
|
Konto usunięte
|
tatty, kejtiCe, Vision i wszyscy inni, ktorzy mi odpowiedzieli - dziekuje serdecznie
|
|
|
|
#2188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do książki polecę kanał na yt. Skutecznie tv. Domowo, zdrowo i smacznie. Magda wydała tez książkę Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2189 |
|
Konto usunięte
|
Moja mama ma bardzo duze problemy z zoladkiem, ale nie moze sobie pomoc tabletkami, bo jej zoladek nawet apapu nie toleruje, w pewnym momencie nie byla w stanie niczego jesc bez bolu. Poza tym ma kilka chorob autoimmunologicznych. Ogolnie bardzo slaba jest. Zrobila pelny post Dabrowskiej, jadla bardzo duzo warzyw - za dnia najwieksza mozliwa miska salatki/surowki, w poludnie gar zupy z dwoch calych mrozonek itd. Ten post uratowal ja. Zoladek sie zagoil, choroba autoimmunologiczna troche cofnela. Ogolnie moim zdaniem to jest post leczniczy i tak tez jest nazywany, a nie absolutnie dieta odchudzajaca.
|
|
|
|
#2190 |
|
Konto usunięte
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:57.

nie mam potrzeby zmiany samej wody na inną