![]() |
#2161 |
Przyczajenie
|
Dot.: Guzek na piersi - wątek zbiorczy!
.
Edytowane przez agaar Czas edycji: 2009-03-18 o 13:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2162 |
Raczkowanie
|
Ehhh martwie sie..nigdy nie mialam zadncyh guzkow az tu nagle..stosuje tabletki od roku.i jakies 2 miesiace temu wyczulam przed okresem maly guzek,ktory moge lekko przesuwac.poczekalam na okres bo stwierdzilam ze nie ma co sie martwic na zapas...i zniknal,ale teraz znow jestem przed okresem a on znow sie pojawil w tym samym miejscu
![]() ![]() Edytowane przez FoxyC Czas edycji: 2009-03-07 o 20:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2163 |
Rozeznanie
|
![]()
Witam was drogie forumowiczki, kieruje sie do was z problemem. Otóż od jakiegoś tygodnia boli mnie jedna pierś, ból czasami dochodzi do pachy. Dodam, ze przyjmuje od 4 lat tabletki antykoncepcyjne, mam 20 lat. Wczesniej u mnie taki ból się nie zdarzał. Na dodatek wydaje mi się, że wyczuwam mały guzek na dole piersi. Czy zdarzyło się wam coś podobnego? Idę do ginekologa ale mam daleki termin
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2164 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ból jednej piersi
Ja tak miałam, z poczatku myslałam, że to od biustonosza, przygniotłam czy coś.
Był lekarz, nie jeden, USG, poradnie SUTKA, byłam bliska biopsji. To była torbiel, spowodowana tabletkami anty, mojemu oraganizmowi przestały odpowiedac, okazało sie potem, ze miałam również torbiel na jajniku. Obie torbiele znikły po odstawieniu tabletek, i zajsciu w ciąze (planowaną) gospodarka hormonalna sie unormowała. Radze nie czekać, zrób sobie USG piersi, prywatnie, bedziesz spokojniejsza, fakt troche złotówek w kieszeni mniej, ale spokój jest bezcenny. Ja ze swoją torbielą na piersi, ganiałam 6 m-cy po lekarzach, nie warto ![]()
![]() |
#2165 |
Raczkowanie
|
radze udać się do lekarza, jak bardzo się niepokoisz to idz do prywatnego napewno bedzie szybciej termin. a tak jak wczesniej kolezanka wspomniala moze byc coś nie tak, wiec lepiej nie zwlekac.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2166 |
Raczkowanie
|
Witam ja również miałam taki problem ale obie piersi mnie bolały .Przez przypadek zrobiono mi usg piersi i okazało się,że to torbiele.Teraz jestem co pół roku na kontroli i radzę się przebadać u specjalisty ,napewno coś poradzi
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2167 |
Zadomowienie
|
A czy lekarz Wam je badal? mi badalo 2 lekarzy i stwierdzono ze wszystko ok a czy mimio wszytsko moga sie mylic i usg tylko wykryje jakies zmiany?
![]() |
#2168 |
Zakorzenienie
|
A węzły pachowe są powiększone? Boli cię lewa ręka?
Jak wspomniały dziewczyny - jak najszybciej idź do lekarza. Lepiej dmuchać na zimne. Koniecznie zrób usg piersi (czy kiedykolwiek wcześniej miałaś to badanie?). Możesz też udać się do onkologa - nie musisz mieć skierowania od lekarza pierwszego kontaktu. ---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ---------- Aha, ważne jest abyś udała się do doświadczonego specjalisty radiologa, który pracuje na dobrym sprzęcie. A co do badania palpacyjnego - to, czy się coś czuje czy też nie, zależy od tego jak obfita jest tkanka gruczołowa, więc lekarz może nic nie wymacać. Z tego powodu u niektórych młodych kobiet bardziej wiarygodnym badaniem jest mammografia niż usg. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2169 |
Przyczajenie
|
ja tez nigdy wczesniej nie bralam tabletek, wogole zadnych hormonow...w mojej rodzinie tez nikt tego nie miał...:/ eh... czyli mowicie dziewczyny,ze nie bierzecie...hmm nie boicie się wspolzyc bez nich?????jak to u was jest????
![]() |
#2170 |
Przyczajenie
|
.
Edytowane przez agaar Czas edycji: 2009-03-18 o 13:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2171 |
Rozeznanie
|
Mój obecny ginekolog nie bada mi piersi. Jest bardzo dobra, wyleczyła mi nadżerke tabletkami i maściami. Ale jakos do piersi podchodzi sceptycznie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2172 |
Zadomowienie
|
Mnie nigdy zadna gine nie badala dopiero wtedy gdy o to poprosilam. Wiec prosmy sie bo to dla naszego dobra. Przy tabletkach tez bolaly mnie sutki to chyba norma
![]()
![]() |
#2173 |
Rozeznanie
|
po wszystkim okazalo sie ze nic mi nie jest
![]() ![]()
Chwila która trwa, może być najlepszą z twoich chwil." podczytuje: http://slawek34.blog.onet.pl/ i http://dwojako.blog.onet.pl/ od 15.02.09:bez chipsow,alkoholu(poza piwem),cwicze na stepie,dbam o cere, //bez kawy od 12.03.09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2174 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2175 |
Przyczajenie
|
.
Edytowane przez agaar Czas edycji: 2009-03-18 o 13:59 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2176 |
Zadomowienie
|
![]()
U mnie już powoli się ładnie goi, blizny nie będę mieć myślałam, że będzie gorzej. Cieszę się że już po wszystkim
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2177 |
Przyczajenie
|
u mnie też ładnie się goi, a to dopiero 5 dni po usunięciu! czekam na wyniki badania histopatologicznego ale myślę ze będzie ok, bo biopsja nic nie pokazała. Mi pod wpływem tabletek guzek sie zmniejszył i nie sprawiał takiego problemu (tzn. nie odczuwałam takiego dziwnego kłucia), ale jak odstawiłam od razu znów się zaczęło. zrobił się większy i bolał. ale już usunięty i dobrze
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2178 |
Rozeznanie
|
No idę w poniedziałek, ale bardzo sie boję, bo moja mama też miała guza w tak młodym wieku
![]() ![]()
![]() |
#2179 |
Przyczajenie
|
nie mysl o najgorszym!!!mozesz miec oprostu torbiele-na ta prypadlosc choruje obecnie 80%polek-w roznym wieku!da sie z tym życ i sa przypadki że leczenie polega tylko na tabletkach ziolowych-takze glowa do gory-nie bedzie tak żle-bardzo dobze ze dziewczyny tak szybko i w tak mlodym wieku reaguja i udaja sie z problemem do specjalistow-pamietaj im wczesniej schorzenie wykryte tym znse wyleczenia wieksze-pozdrawiam i napisz co po wizycie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2180 |
Przyczajenie
|
spokojnie ja też miałam guzki oba zrobiono mi biopsję mamotomiczną wog óle nie bolało a wynik badania histopatologicznego nie wykazał żadnych zmian nowotworowych pani onkolog powiedziała mi, że niektórzy tak po prostu mają nie bój się to nic strasznego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2181 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wydaję mi się , że to może być spowodowane okresem no i również tabletkami anty . Zawsze jak wchodze na wizyte do onkologa to się mnie pyta czy tabletki biorę , bo dziadostwo może i się robić przez nie . Ja antyków nie biorę , mam po prostu budowę piersi bardzo gruczołową . A Tobie radziłabym zrobić usg - lepiej dmuchać na zimne ![]() Pozdrawiam i głowka do góry , nie martw się na zapas ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2182 |
Raczkowanie
|
![]()
Hej Dziewczyny!
Pare razy odzywalam sie w tym watku, bo ja wiekszosc z Was, mam guza w piersi, a wlasciwie to trzy. Bylam u radiologa w Polsce i podobno to tylko wlokniak lub groczolakowlokniak. Lekaz w Niemczech powiedzial mi, zeby tego nie usuwac. Ale martwi mnie inna rzecz, jakis czas temu wykrylam zaraz pod obojczykiem male zgrubienie, ma ono okolo 1-1,5 mm, czyli jest malenkie, i znajduje sie zaraz pod skora. W przyszlym tygodniu ide do lekarza, ale jest weekend i zaczynam miec ataki paniki. Czy ktoras z Was miala cos podobnego? Boje sie, bo juz ta cala sprawa z wlokniakami bardzo mnie zaskoczyla, a teraz jeszcze cos takiego. Zastanawia mnie czy to ma w ogole zwiazek z piersiami, bo jest umiejscowione gdzies 2 cm pod obojczykiem. W ostatnich miesiacach mialam badane piersi przez lekarzy przynajmniej 6 razy, a w tym trzy razy robione usg i zaden z lekarzy nie badal mnie w tych okolicach, nawet nie wiem czy usg mogloby to wykryc, poniewaz zmiana jest wyczuwalna przy delikatnym ucisku tego miejsca i sama musze sie za kazdym razem naszukac aby to znalezc. Moze slyszalyscie kiedys o czyms takim? Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2183 |
Rozeznanie
|
ja mam takie rzeczy w rożnych miejscach swojego ciała. są zaraz pod skórą, szybko wyczuwalne i bardzo małe. podczas usg piersi poprosiłam, żeby mi to też zbadano. sprzęt tego nawet nie zobaczył. radiolog powiedział, że tak się czasem zdarza, mi to znika po jakimś czasie.
ja na Twoim miejscu bym się nie przejmowałam, moim zdaniem nie ma to nic wspólnego z piersiami, raczej ze skłonnością do takich "rzeczy". ale do lekarza zawsze warto iść. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2184 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2185 |
Rozeznanie
|
leć jak najszybciej!
tsh itp rób. z tym nie ma żartów, a to może powodować guzy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2186 |
Raczkowanie
|
hej zrobiłam sobie usg piersi,które nic nie wykazało,ale nadal odczuwam ból w lewej piersi od strony pachy w różnych dniach cyklu.czym to może być spowodowane i co mogę jeszcze zrobić?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2187 |
Rozeznanie
|
jak dla mnie to do lekarza z takim pytaniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2188 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny!
Mam problem, bo wykryłam guzek w piersi jakieś 3 miesiące temu, bardzo się wystraszyłam. Byłam u gin, zbadał mnie ale że byłam przed okresem to powiedział żeby się zgłosić po (miałam bardzo obrzęknięte piersi). W sumie powiedział, ze to dysplazja i żeby łykac wit a i e. Nie miałam zadnego USG i innych dodoatkowych badń. No i problem jest w tym, że juz pozniej nie poszłam, jakos sie uspokoiłam. Po okresie guzek sie zmenszył i nie bolał jak wczensiej. Natomiast wczoraj sie zbadałam i ten guzek bardzo sie powiekszył. Ze stresu nie mogłam zasnać z myslą że mogłam doprowadzic do czegos takiego i tak zaniedbałam ta sprawe... Jutro ide znow do ginekologa ale jestem tak zesteresowana, ze nic nie moge robic ani spać ani sie uczyć... Na samą myśl, że tak głupio postąpłam płakac mi się chce... Myślicie, że przez te 3 miesiące mój stan mógł sie strasznie pogorszyć? Boje się co powie lekarz... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2189 |
Rozeznanie
|
jesteś po okresie, czy przed?
Nie ma sensu się denerwować, stres Ci w niczym nie pomoże, zdaje sobie sprawę, że łatwo się tak mówi, ale wiem co mówię ![]() nie wiem co rozumiesz poprzez strasznie. tak, guz, przez 3 miesiące może urosnąć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2190 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie panikuj,bedzie dobrze ![]() Przepraszam ale łykanie wit A ,E czy C to kompletna bzdura w sprawie znikania guzków. Nie łap sie na takie gadki. Wykryjesz guzka,trzeba zamowic wizyte w PS lub u Onkologa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:55.