|
|
#2161 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: NETFLIX - seriale, filmy i programy warte polecenia
Ja niestety od Wiedźmina oczekiwałam czegoś więcej. Nie obejrzałam jeszcze całego sezonu, ale do tej pory jest to dla mnie połączenie "Gry o tron" z "Koroną królów". W stronę tego drugiego.
Razi mnie dosłowność i podanie wszystkiego na tacy (przykład sarniny z pierwszego odcinka). Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2162 |
|
Konto usunięte
|
Wiem, że krytykujecie tego serialowego Wiedźmina, ale ja sobie oglądam różne śmieszne obrazki w necie i często gęsto pod tymi o tematyce powyższej są komentarze, w których ludzie piszą o książkach, dzisiaj ktoś wkleił zdjęcie całej sagi po angielsku, że będzie czytane. Super
|
|
|
|
#2163 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Ale co będzie czytane, Perse?
Cała saga "czytana" jest na YT w cyklu Libravox po angielsku. Można też znaleźć polskie słuchowiska, zrealizowane przez Fonopolis. Facet, który podkłada głos Geraltowi w serialu też w nich gra. Słuchowiska to naprawdę rewelacja, mistrzowsko zrobione aktorsko.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
#2164 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja się z tego powodu bardzo cieszę. |
|
|
|
|
#2165 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87444932]No ludzie na całym świecie kupują książki Sapkowskiego, pewnie wielcy fani fantastyki go znają, ale wielu ludzi poznało dopiero teraz.
Ja się z tego powodu bardzo cieszę.[/QUOTE]Tak, dokładnie, ja tak samo. Serial jest i może bez rewelacji, ale jak by nie patrzeć, to duże wydarzenie dla polskiej kultury Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#2166 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
#2167 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87444760]Wiem, że krytykujecie tego serialowego Wiedźmina, ale ja sobie oglądam różne śmieszne obrazki w necie i często gęsto pod tymi o tematyce powyższej są komentarze, w których ludzie piszą o książkach, dzisiaj ktoś wkleił zdjęcie całej sagi po angielsku, że będzie czytane. Super
Przekonalam się też do Yen, a jak wybrali aktorkę do tej roli to mi zupelnie nie podeszła. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2168 |
|
Zakorzenienie
|
Oglądał ktoś "gdzieś pomiędzy"?
Wysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu Tapatalka
|
#2169 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Ja nie jestem pewna. Gra "Wiedźmin" (ileś tam cześci) jest popularna na świecie od lat i kto chciał sięgnąć po książki, ten sięgnął. Tak szczerze, serial raczej by mnie zniechęcił do czytania książek, niz zachecił.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
#2170 |
|
Zakorzenienie
|
A mnie serial zachęcił do przeczytania książek
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2171 |
|
Konto usunięte
|
Jeśli coś by mnie miało przekonać, to też serial, bo nie gram w nic.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2172 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2173 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
#2174 |
|
Pani Mizantrop
|
|
#2175 |
|
Zakorzenienie
|
Ja obejrzałam 4 odcinki z czego ostatni z dubbingiem i w mojej ocenie po włączeniu dubbingu serial zyskał. Może dlatego ze jednak historie kojarzą mi się z językiem polskim no i zebrowski daje rade
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2176 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Ale Żebrowski nie podkłada głosu Geraltowi w Netflixowym Wiedzminie. Podkłada ten aktor, który gra Geralta w słuchowiskach produkcjiFonopolis, czyli Krzysztof Banaszyk.
|
|
|
#2177 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
https://www.eska.pl/cinema/news/wied...zRiC-bFkQ.html Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2178 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87446985]Żebrowski
https://www.eska.pl/cinema/news/wied...zRiC-bFkQ.html Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Heh.... zatkało mnie. Przepraszam pempka za dezinformację. Serio, no rudy łeb bym dała, że to Banaszyk.
|
|
|
#2179 |
|
Rozeznanie
|
Ja jak na razie widziałam 5 odcinków Wieśka, było to moje pierwsze zderzenie z tym światem. Zdziwiło mnie, że tak wiele osób miało problem ze zorientowaniem się w czasie akcji, mimo że nie czytałam nigdy książek i nie gram w gry, to przecież zawsze było powiedziane jak się dana postać nazywa albo że akcja miała miejsce 30 lat później, albo z kontekstu było wiadomo, że skoro ktoś się z kimś zna, no to wydarzenie musiało mieć miejsce później niż ich spotkanie. Inna sprawa, że naprawdę kompletnie nie rozumiem tego bullshitu za przeproszeniem, że czarne elfy czy że aktorka nie wygląda tak jak Sapkowski ją opisywał, bo nie jest ruda albo ktoś nie wygląda na 40 lat tylko na 30, albo coś tam w ksiażce była tak, a tu jest inaczej, więc jest źle!!!!1!11!! Dlatego trochę przeczekałam jeżeli można tak powiedzieć, żeby mnie ta dyskusja ominęła. Widziałam w sieci kilka takich tekstów, że ho ho.
Ale serial też mnie mocno zawiódł, nie jestem fanką fantasy, ale uznałam, że fajnie byłoby się zapoznać z tą sagą. Dobrze, że mówicie, że książki są trochę głębsze, bo właśnie wątki w serialu są... infantylne i bezpłciowe. Biorąc pod uwagę sam serial to faktycznie można się zacząć zastanawiać o co chodzi z tymi ksiażkami, bo: a) postaci tutaj nie ma, są aktorzy, którzy coś mówią i robią, ale relacji pomiędzy nimi zero, nic tak naprawdę nie można o nich powiedzieć z charakteru b) wszystko jest na maksa kiczowate, te sceny z Yennefer w szkole magicznej a'la Harry Potter, do bólu stereotypowe podejście do 'brzydkiej' dziewczyny, okropieństwo! c) Geralt Henia jest śmieszny, cały ten koncept potężnego faceta, który niby nie jest zdolny do odczuwania emocji (a przecież ewidentnie je okazuje tak btw), tandetne to i po prostu mało ciekawe, jedyny dobry pośród potworów, wcale nie widziałam tego już pierdyliard razy d) wszystko takie skrótowe, poszli tam, on powiedział to, oni walczyli, seks, pogadał z koniem, pokonali potwora i koniec, zero jakiegoś zniuansowania czy oryginalności, motywy na maksa oklepane (skoro ja jako nie-fanka fantasy czy filmów w ogóle to dobrze znam, to serio) Tak samo jak ten przeklęty rycerz-jeż, pokrzywdzony, ale dobry, sprzeciw, bo wygląd, ale potem przeznaczenie i koniec, nie wiem co jest takiego porywającego w tych historiach, a też jego wygląd był raczej słaby. Albo ten bałagan w 1. odcinku, nie wiadomo czemu Ci ludzie tak postępują, morał jest bardzo trywialny, a do wszystkiego jakaś górnolotna paplanina i super irytująca, płytka bohaterka Renfri e) efekty specjalne wołają o pomstę do nieba, widziałam, że wiele osób chwaliło strzygę i całą tę sekwencję, dla mnie była tak samo zła jak wszystkie pozostałe efekty f) może to moje uprzedzenia, ale te kolorowe żółte lub fioletowe oczy, te poświaty jak ktoś czaruje, wszędzie przemycana nagość (jak Yennefer coś tam na tym łóżku robiła, żeby przywołać Dżina) w taki super tani sposób, wygląda to tak, ze po prostu mam ochotę się smiać jak Geralt chrząka albo ktoś rzuca jakieś zaklęcie i gada z jakimś dziwnym akcentem albo jakoś się wije, nie bardzo rozumiem to całe fantasy, czary-mary i takie tam Dalej odpuszczam, chociaż odcinki 4 i 5 oglądało mi się lepiej niż pierwsze 3. No i "Toss A Coin To Your Witcher" bardzo fajnie wyszło. No i też nie znam się na tym, ale wydaje mi się, że aktorzy robią co mogą z tym mało porywającym scenariuszem, Heniu jest drętwy, ale przecież tak ta postać jest pisana, moim zdaniem dodaje trochę zniansowania w swojej mimice, robi co może. Jaskier też dość oklepana postać (chociaż nie ma nudy), ale dodaje takiego wieśniackiego klimatu, który na swój sposób urzeka. Yennefer na początku mi bardzo nie podeszła, mam alergię na takie postacie, potem też troszeczkę wzbudzała zażenowanie tą wielką, uwodzicielską osobowością, co jakby się nie klei z tym jakie miała motywacje wcześniej, najpierw jest stereotypową brzydulą, a potem pyk i poza kadrem staje się femme fatale, która nie wiadomo po co seksi się z Heniem. Ale nie winię aktorki, po prostu postać jest irytująca i nie wiadomo o co jej chodzi. Ciri miała tak nudny wątek, chodzenie od namiotu do namiotu, od sosny do sosny, od driady do driady, od elfa do Myszowora, że w zasadzie przestałam zwracać uwagę na aktorkę. |
|
|
|
#2180 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Czy ktoś oglądał 2 sezon You?
Czy jest taki głupi jak pierwszy? ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2181 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2182 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie Wiedzmin kojarzyl sie najbardziej z Xenna wojownicza ksiezniczka i Herkulesem - serialami z lat 90. Cytat:
Nie moge patrzec na Yennefer, ona jest tylko wkurzajaca baba z idiotycznymi zachowaniami, a ksiazkowy pierwowzor przy calej swojej jedzowatosci byl jednak czyms wiecej. Triss Piekny pan ja powrozyc to chyba lepiej calkiem pominac. Elfy jak z taniej ekranizacji bajki o swietym Mikolaju. Nie zgadzam sie jedynie z tym, ze brak zarysowanej chronologii to zaden problem, bo wlasnie na to chyba najczesciej narzekaja ludzie w komentarzach, wiec chyba jest to jednak problem, ktorego nie wystarczy skwitowac tym, ze widzowie glupi i powinni sie bardziej wysilac. Wysilac to ja sie moge i chce na np filmach Nolana, ale tutaj ten brak okreslenia miejsca i czasu nie ma zadnej funkcji i tylko przeszkadza. Podoba mi sie recenzja Na Galezi KLIK, ktory wypunktowal, co w tym serialu nie zagralo z technicznego punktu widzenia i jakie ma to przelozenie na jego odbior. Edytowane przez chimay Czas edycji: 2019-12-28 o 18:40 |
||
|
|
|
#2183 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Szukam czegoś do oglądania wszystko mi się pokończyło... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2184 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2185 |
|
Wtajemniczenie
|
Skonczylismy dzis Wiedzmina no i to wola o pomste do nieba co oni zrobili z opowiadaniami, niosacymi jakis moral. Nie przekonuje mnie gadanie, ze to ma byc serial dla szerszej publiki wiec zrezygnowali ze wszystkiego oporcz szablonu. Na prawde tak ciezko bylo w ostatnim odcinku nakrecic scene np podczas rozmowy z mama ze odnajdzie Ciri dopiero jak zrobi wysztko tak jak powinno byc. W ksiazce poprosil kupca o dziecko niespodzianke za uratowanie zycia, a tym dzieckiem wlasnie byla Ciri! W serialu scena z piwem nie ma sensu kompletnie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
“You can spend minutes, hours, days, weeks, or even months over-analyzing a situation; trying to put the pieces together, justifying what could've, would've happened... or you can just leave the pieces on the floor and move the fu.k on!” |
|
|
|
#2186 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jestem w połowie drugiego sezonu, wciąga mnie bardziej niż pierwszy. |
|
|
|
|
#2187 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2188 |
|
Zakorzenienie
|
Zaczęłam drugi sezon "You" i dwa pierwsze odcinki wciągające, ale mi się też podobał pierwszy sezon
|
#2189 |
|
Przyczajenie
|
Z ostatnich to Wiedźmin na pewno zrobił robotę. Dodatkowo ciekawy serial o wampirach V Wars.
Jeżeli ktoś lubi programy dokumentalne na temat ekologii, środowiska i zagrożeń dla zdrowia, to polecam program "Niebezpieczne produkty"
|
#2190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
psychol niezły, choć są gorsi xdWysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu Tapatalka
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:42.

tp