Novynette/Mercilon - wątek zbiorczy! - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-14, 12:05   #2161
LKstasia
Raczkowanie

Dot.: Novynette - wątek zbiorczy

Aha, dzięki
przez swoję nieuwagę sama sobie jestem winna, no ale cóż trudno się mówi i mam nauczkę na przyszłość... Właśnie zauważyłam, że na szczęście nie ma aż tak wiele tej krwi, bardziej przy siusianiu się jej pozbywam
Stary 2009-08-14, 21:44   #2162
CherieK
Zadomowienie

Czesc,
mam pytanie zalezy mi na w miare szybkiej odpowiedzi
tak wiec przez jakis tydz bralam antybiotyk ktory wg ulotki mogl spowodowac oslabienie dzialania tabletki anty. wczoraj antybiotyk skonczylam. kiedy moge zaczac kochac sie bez dodatkowego zabezpieczenia? dodam, ze jestem na wakacjach, wiec biore drugie opakowanie tabletek bez przerwy (aby nie wystapilo krwawienie) i jest to wlasnie drugie opakowanie tabletek po ok 3 miesiecznej przerwie w przyjmowaniu. nie wiem czy to zmienia postac rzeczy ale wole napisac wszystko
dziekuje z gory za odpowiedz

CherieK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-14, 22:07   #2163
Organzza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CherieK Pokaż wiadomość
Czesc,
mam pytanie zalezy mi na w miare szybkiej odpowiedzi
tak wiec przez jakis tydz bralam antybiotyk ktory wg ulotki mogl spowodowac oslabienie dzialania tabletki anty. wczoraj antybiotyk skonczylam. kiedy moge zaczac kochac sie bez dodatkowego zabezpieczenia? dodam, ze jestem na wakacjach, wiec biore drugie opakowanie tabletek bez przerwy (aby nie wystapilo krwawienie) i jest to wlasnie drugie opakowanie tabletek po ok 3 miesiecznej przerwie w przyjmowaniu. nie wiem czy to zmienia postac rzeczy ale wole napisac wszystko
dziekuje z gory za odpowiedz
wg mnie nadal trzeba się dodatkowo zabezpieczać przez 7 dni od skończenia kuracji antybiotykiem
Double with me?
I'm sorry I'm a little late
I got your message by the way
I'm calling in sick today
So let's go out for old time's sake
Organzza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-14, 22:20   #2164
CherieK
Zadomowienie

dokladnie dzieki za pomoc znalazlam wczesniej odpowiedz i jest dokladnie tak jak mowisz

CherieK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-15, 10:30   #2165
Sunbeam87
Raczkowanie

GG do Sunbeam87
Dot.: Tabletki NOVYNETTE - zbiorczy

hejka dziewczyny chcialam zapytac czy ktoras z was tak miala. zaczelam brac novynette i wsystko fajnie cera mi sie bardzo poprawila , pryszcze zniknely i tak bylo prawie rok. ale od jakiegos 1 -2 miesiecy zauwazylam znowu jakies pryszczce i zastanawiam sie czy to moze oznaczac,ze tabletki maja slabe dzialanie juz na mnie?
Stary 2009-08-15, 12:11   #2166
Organzza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sunbeam87 Pokaż wiadomość
hejka dziewczyny chcialam zapytac czy ktoras z was tak miala. zaczelam brac novynette i wsystko fajnie cera mi sie bardzo poprawila , pryszcze zniknely i tak bylo prawie rok. ale od jakiegos 1 -2 miesiecy zauwazylam znowu jakies pryszczce i zastanawiam sie czy to moze oznaczac,ze tabletki maja slabe dzialanie juz na mnie?
a nie zmieniłaś czegoś w swojej pielęgnacji? jakiś nowy kosmetyk, który mógł zapchać, albo zła dieta.. Niespodzianki na twarzy pojawiają się nie tylko od zmian hormonalnych
Double with me?
I'm sorry I'm a little late
I got your message by the way
I'm calling in sick today
So let's go out for old time's sake
Organzza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-15, 12:25   #2167
Sunbeam87
Raczkowanie

GG do Sunbeam87

hm ciezko stwierdzic,ale raczej uzywam tych samych kosmetykow i jem to co co wczesniej. Nie wiem tak gdzies wyczytalam ze to moze byc oznaka slabego dzialania tabletek anty. dlatego pytam,bo moze ktos tak tez mial
Stary 2009-08-15, 19:54   #2168
Dusioleczek
Przyczajenie

Cześć. Jestem tutaj nowa.. Nie wiem jak sie przegląda forum ale potrzebuje szybkiej odpowiedzi. Biorę tabletki novnette. No i przy drugim opakowaniu(w czasie przerwy) wzięłam tabletke w 7 dniu zamiast w 8 dniu poprzerwie.. i kochałam się z moim chłopakiem..Nie opuściłam zadnej tabletki w tym opakowaniu.. Tylko wziełam o tej jeden dzien szybciej.. czy moge byc w ciązy? Proszę o szybką odp. Z góry dziękuje.
Dusioleczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-15, 23:09   #2169
89Madzia89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dusioleczek Pokaż wiadomość
Cześć. Jestem tutaj nowa.. Nie wiem jak sie przegląda forum ale potrzebuje szybkiej odpowiedzi. Biorę tabletki novnette. No i przy drugim opakowaniu(w czasie przerwy) wzięłam tabletke w 7 dniu zamiast w 8 dniu poprzerwie.. i kochałam się z moim chłopakiem..Nie opuściłam zadnej tabletki w tym opakowaniu.. Tylko wziełam o tej jeden dzien szybciej.. czy moge byc w ciązy? Proszę o szybką odp. Z góry dziękuje.
Przerwe mozna skracac byle nie przedluzac o te 7 dni ale tez wiadomo nie za czesto
89Madzia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-15, 23:19   #2170
Dusioleczek
Przyczajenie

A mogę teraz wziaść tabletkę w 8 dzień ? Bo jutro jest 8 dzień..
Stary 2009-08-16, 01:32   #2171
Asienka187
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
A mogę teraz wziaść tabletkę w 8 dzień ? Bo jutro jest 8 dzień..
Zrobiłaś 6-dniowa przerwe zamiast 7. Nic sie nie stało.

Nie rozumiem drugiego pytania. Bierz dalej normalnie tabletki.
Stary 2009-08-16, 12:36   #2172
Dusioleczek
Przyczajenie

Acha. Dziękuję ;*
Stary 2009-08-17, 10:28   #2173
LadyLilka
Przyczajenie

GG do LadyLilka

Cytat:
Napisane przez LadyLilka Pokaż wiadomość
Zapomniałam wziać tabletki, na drugi dzien jak sie zorientowałam to według ulotki, bo tak zrozumiałam, przyjełam ją, a potem w godzinie przyjmowania, normalnie nastepna. Chodzi mi tylko teraz o to ze normalnie robie 7dniową przerwe tak? Bo nie odczytałam nic o tym ze jesli sie zapomni, to sie nie robi przerwy....
Jeśli mogę prosić jednak o odpowiedz... byłabym wdzięczna
PS powinnam sie zabezpieczać po tym pominięciu tabletki przez 7 dni dodatkowo,tak?
LadyLilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-17, 10:37   #2174
Sunbeam87
Raczkowanie

GG do Sunbeam87

hmm wg mnie normalnie powinna byc przerwa,a co do zabezpiecznia to chyba powinnas , z tego co tu czytam jak ktos pisze. ale moze poczekaj na rade kogos kto sie zna bardziej :P
Stary 2009-08-17, 10:56   #2175
lalaith
Zakorzenienie

Dziewczyny bo wczoraj w jakiejś gazecie przeczytałam że niektóre zioła mogą osłabiać działanie tabletek anty no i szczerze mówiąc trochę się wystraszyłam bo bardzo lubię ziołowe herbatki (piję tylko zieloną, owocowe i ziołowe, bo nie lubię czarnej herbaty). Regularnie piję też skrzyp, pokrzywę i od czasu do czasu melisę. Co o tym myślicie?
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-17, 11:06   #2176
Asienka187
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Dziewczyny bo wczoraj w jakiejś gazecie przeczytałam że niektóre zioła mogą osłabiać działanie tabletek anty no i szczerze mówiąc trochę się wystraszyłam bo bardzo lubię ziołowe herbatki (piję tylko zieloną, owocowe i ziołowe, bo nie lubię czarnej herbaty). Regularnie piję też skrzyp, pokrzywę i od czasu do czasu melisę. Co o tym myślicie?
W czasie brania tabletek należy unikać dziurawca i innych ziół majacych działanie przeczyszczające.

Te zioła ktore wymieniłas nie maja wpływu na działanie tabletek.
Stary 2009-08-17, 11:08   #2177
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asienka187 Pokaż wiadomość
W czasie brania tabletek należy unikać dziurawca i innych ziół majacych działanie przeczyszczające.

Te zioła ktore wymieniłas nie maja wpływu na działanie tabletek.
Dziękuje, jesteś niezastąpiona
A jeśli piję jakieś cherbatki ziołowe w których są małe ilości różnych ziółek to na jakie poza dziurawcem powinnam uważać?
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-17, 11:54   #2178
Asienka187
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Dziękuje, jesteś niezastąpiona
A jeśli piję jakieś cherbatki ziołowe w których są małe ilości różnych ziółek to na jakie poza dziurawcem powinnam uważać?
Och tego nie wiem, nie znam się na ziołach za bardzo. Sama pije skrzyp, mięte, melise czasem pokrzywe. Nałogowo też herbate zieloną.

Wiem, że nie mozna tez przesadac z Wit C bo moze ona wywołać biegunke.
Stary 2009-08-17, 14:02   #2179
anus19
Raczkowanie

GG do anus19

Witam! Mam mały problem,dlatego chcialam zapytać Was.Jestem w trakcie 3go opakowania Novynette. Jak do tej pory wszystko bylo ok,az do soboty,kiedy to zauwazyłam plamienia. Wyczytalam w ulotce,ze tak sie moze zdarzyc w pierwszym cyklu stosowania,ale w trzecim?? No dodatek boli mnie brzuch,jak na @,ledwo siedze.. :| Bylam u gin.ale stwierdzil,ze to normalne Powiem szczerze,że zaczełam sie zastanawiac czy to nie plamienia z powodu zagnieżdzania sie zarodka(czasem moze sie zdarzyc ciaza nawet mimo tabletek ) Ogolnie to moj organizm je dobrze przyjal,oprocz bolow glowy i jajnikow nic niepokojacego nie zauwazylam.. Myslicie,ze odstawienie tabletek po 3 misiacach to dobry pomysl? Czy kontynuować i czekać na poprawę?

anus19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-17, 16:07   #2180
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez anus19 Pokaż wiadomość
Witam! Mam mały problem,dlatego chcialam zapytać Was.Jestem w trakcie 3go opakowania Novynette. Jak do tej pory wszystko bylo ok,az do soboty,kiedy to zauwazyłam plamienia. Wyczytalam w ulotce,ze tak sie moze zdarzyc w pierwszym cyklu stosowania,ale w trzecim?? No dodatek boli mnie brzuch,jak na @,ledwo siedze.. :| Bylam u gin.ale stwierdzil,ze to normalne Powiem szczerze,że zaczełam sie zastanawiac czy to nie plamienia z powodu zagnieżdzania sie zarodka(czasem moze sie zdarzyc ciaza nawet mimo tabletek ) Ogolnie to moj organizm je dobrze przyjal,oprocz bolow glowy i jajnikow nic niepokojacego nie zauwazylam.. Myslicie,ze odstawienie tabletek po 3 misiacach to dobry pomysl? Czy kontynuować i czekać na poprawę?
moga sie zdarzac przez pierwsze 3 opakowania wiec bierz dalej

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-18, 22:15   #2181
justytynka
Zadomowienie

ale mam apetyt.. ;p [kończę pierwsze opakowanie] mam nadzieję, że to minie!
Stary 2009-08-19, 09:26   #2182
Asienka187
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justytynka Pokaż wiadomość
ale mam apetyt.. ;p [kończę pierwsze opakowanie] mam nadzieję, że to minie!
Jak poczujesz głód wypij szklankę wody. Tak samo przed kazdym posiłkiem. Wyjdzie Ci na zdrowie i mniej zjesz
Stary 2009-08-19, 11:10   #2183
justytynka
Zadomowienie

wiem, znam tą zasadę, ale dużo bardziej kusi coś smacznego do zjedzenia ;D no ale staram się trochę ograniczać nie to żebym jakoś widocznie przytyła, ale lepiej chuchać na zimne ;p tylko fajnie by było jakoś zmniejszyć ogólnie ten apetyt
Stary 2009-08-19, 13:59   #2184
beacia440
Raczkowanie

ja żarłam bardzo dużo i ciagle na początku brania tabletek

Stary 2009-08-19, 19:54   #2185
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asienka187 Pokaż wiadomość
No własnie. Tabletki same w sobie nie powoduja tycia. Żadne. Wzmagają tylko apetyt
nieprawda po pigulkach z syntetycznymi estrogenami mozna przytyc nie zmieniajac diety ani stylu zycia, dodatkowe kilogramy to nie musi byc sama woda, a tluszcz

analogicznie powiekszone piersi po pigulkach to nie musi byc tylko efekt puchniecia

tak dziala estrogen, kobiety o naturalnie wysokim poziomie estrogenu zazwyczaj sa bardziej pulchne i kragle niz kobiety typu gestagennego

w pigulkach estrogen jest syntetyczny, ale dziala przeciez podobnie
Cytat:
Estrogen zmniejsza zdolność organizmu do spalania tłuszczu. Dlatego kobiety łatwiej tyją, mimo że spożywają mniej tłuszczu niż mężczyźni
wiecej info na ten temat http://www.cyberbaba.pl/content/view/1417/128/

a wiec nawet niskodawkowe pigulki moga u niektorych kobiet spowodowac przyrost wagi

przebrnelam przez caly watek, bo wczoraj dostalam recepte na Novynette, zmieniam z Cyprestu, mam nadzieje, ze bede je dobrze tolerowac bralam wczesniej Yasmin i Yasminelle, jedynymi plusami byla idealna cera, bardzo zle je wspominam
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-19, 20:15   #2186
Asienka187
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez truskawkowawiosna Pokaż wiadomość
nieprawda po pigulkach z syntetycznymi estrogenami mozna przytyc nie zmieniajac diety ani stylu zycia, dodatkowe kilogramy to nie musi byc sama woda, a tluszcz

analogicznie powiekszone piersi po pigulkach to nie musi byc tylko efekt puchniecia

tak dziala estrogen, kobiety o naturalnie wysokim poziomie estrogenu zazwyczaj sa bardziej pulchne i kragle niz kobiety typu gestagennego

w pigulkach estrogen jest syntetyczny, ale dziala przeciez podobnie
wiecej info na ten temat http://www.cyberbaba.pl/content/view/1417/128/

a wiec nawet niskodawkowe pigulki moga u niektorych kobiet spowodowac przyrost wagi

przebrnelam przez caly watek, bo wczoraj dostalam recepte na Novynette, zmieniam z Cyprestu, mam nadzieje, ze bede je dobrze tolerowac bralam wczesniej Yasmin i Yasminelle, jedynymi plusami byla idealna cera, bardzo zle je wspominam
Tzn. nadmiar estrogenów prowadzi do tycia. Jest to jeden ze skutków ubocznych źle dobranych tabletek. A mi chodziło o prawidłowe dobranie pigułek. Nie sprecyzowałam.

Moja ginekolog mówiła wlaśnie, że przy dobrze dobranych tabletkach zwieksza sie tylko apetyt i przez to sie tyje.

Swoja drogą skutków nadmiaru estrogenów jest troche np. nudności, złe samopoczucie, migrena, żółtaczka, zaburzenia funkcji watroby i jeszcze kilka.
Lepiej wiec zmusić lekarza to wczesniejszych badan jesli sam takich nie zaproponuje albo po prostu odwiedzic innego.
Stary 2009-08-19, 21:57   #2187
anus19
Raczkowanie

GG do anus19

Witam! Chcialam zapytać Was,jako nowicjuszka w dziedzinie tabletkowej antykoncepcji.. Biore Novynette od trzech miesiecy.Jestem wlasnie przy trzecim opakowaniu i w zeszła sobote dostałam plamien. Bylam u gina i kazał mi przez dwa dni połączyć łykanie tabletki kolejnej z blistra i ostatniej. Plamienia minęły ale teraz mam problem.. Te pozostałe tabletki mam zazyć normalnie i siedem dni liczyć od ostatniej tabletki?! czy odczekać 9dni,jakoże przez dwa dni wzięłam podwojna porcje hormonow?? troche sie pogubiłam.. Prosze o pomoc..

anus19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-19, 22:31   #2188
Juliaaa1
Przyczajenie

hej mam pytanie mozliwe, że jest troche głupie, ale zastanawia mnie to.. jeśli zaczynam pierwsze opakowanie tabletek antykoncepcyjnych muszę pierwszą tabletkę wziąć pierwszego dnia miesiączki, lecz gdy dostanie się powiedzmy ok 21, a wolałabym jednak brać je np ok 16 to czy mogę stopniowo z dnia na dzień brać o godz wcześniej aż dojdę do tej 16? z góry dziękuję za odpowiedź
Juliaaa1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-19, 22:36   #2189
89Madzia89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Juliaaa1 Pokaż wiadomość
hej mam pytanie mozliwe, że jest troche głupie, ale zastanawia mnie to.. jeśli zaczynam pierwsze opakowanie tabletek antykoncepcyjnych muszę pierwszą tabletkę wziąć pierwszego dnia miesiączki, lecz gdy dostanie się powiedzmy ok 21, a wolałabym jednak brać je np ok 16 to czy mogę stopniowo z dnia na dzień brać o godz wcześniej aż dojdę do tej 16? z góry dziękuję za odpowiedź
masz 24 godziny na polkniecie tabletki

anus19
wez normanie reszte tabletek i zrob 7 dniowa przerwe przerwa nie moze byc nigdy dluzsza niz 7 dni nawet w ulotce tak pisze
89Madzia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-19, 22:45   #2190
Juliaaa1
Przyczajenie

oki dziękuję czyli mogę przesunąć sobie trochę
Juliaaa1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości