|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2161 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2162 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny to ja się pochwalę
![]() Mimo dosyć znikomej wiedzy stworzyłam wczoraj cudowny kremuch do buzi i balsam do ciała ![]() ![]() ![]() Wchłania sie świetnie, odczuwam przyjemne nawilżenie ![]() zobaczymy jak się będą sprawować przy dłuższym użytkowaniu. |
![]() ![]() |
![]() |
#2163 |
Zadomowienie
|
Pola - podzielisz sie przepisem na to cudo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2164 |
Zakorzenienie
|
chwal się
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2165 |
Raczkowanie
|
Ja uzywam oleju z krokosza z oleofarmu do twarzy i do ciala z naturalnym czynnikiem nawilzajacym. Nie wiem czy to moja autosugestia, ale wydaje mi sie ze wyrwane wloski po zaaplikowaniu oleju odrastaja wolniej. Oficjalnie ten olej z tego slynie, ale sporo osob kwestionuje ta wlasciwosc. Ja jednak "cos" widze, czyli wolniejsze o wiele odrastanie wloskow.
Mam probke maceratu z kasztanowca z mazidel i smaruje sie nim tez na twarzy+NMF. Nie wiem tylko czy dodaje dobra ilosc NMF, bo tak na taka porcje na twarz i szyje to 4 kropelki. Kolo domu mam piekna dzika roze i mysle o maceracie. Niezamienna, mam rozumiec, ze te platki mam zalac olejem i postawic na parapecie tak ? I wstrzasac od czasu do czasu ? A ile to ma na tym parapecie stac ??? |
![]() ![]() |
![]() |
#2166 |
Wtajemniczenie
|
Meredith
![]() Ilość NMF reguluje się w zależności od cery - jeśli Twojej odpowiadają takie proporcje, to widać jest OK. Tez kiedyś używałam oleju z krokosza w nadziei na powstrzymanie porostu włosów i nawet miałam wrażenie, że trochę działa, ale zarzuciłam to w końcu. |
![]() ![]() |
![]() |
#2167 |
Raczkowanie
|
Jak tylko zakupie olej slonecznikowy to pedze oberwac rozyczke i robie maceracik.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2168 |
Wtajemniczenie
|
dobra to się chwalę
![]() Krem miał być dosyc lekki do mojej tłustawej paszczy: F. tłuszczowa- 30% olej z pestek winogron 8ml macerat aloesowy 4ml olej z pestek czarnej porzeczki 3ml F. wodna: hydrolat rumiankowy 15ml żel aloesowy 15ml ha 5ml dodatkowo: witamina e 5kropli, esktrakt z pestek grejpfruta 10kropli , puder z aceroli i ananasa (po 4 g), ekstrakt aromatyczny gruszkowy i olejek cytrynowy nie wiem czy dobrze zrobiłam dodając ha do fazy wodnej, ale nic mi się nie zagluciło ani nie wybuchło ![]() ![]() A balsam: F. tłuszczowa (35%) olej z pestek winogron 40ml olej brzoskwiniowy 20ml olej różany 10ml F. wodna (65%) woda destylowana 90 ml żel aloesowy 30ml ha 10ml dodatkowo 10g pudru ananasowego, wit. e, olej z pestek grejpfruta, olejki: grejpfrutowy, cytrynowy, ylang Balsam mnie też zachwyca, nawilża pięknie i wierzę w to działanie antycellulitowe olejku grejpfrutowego ![]() ![]() tadam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2169 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2170 |
Wtajemniczenie
|
ojej, nie wpisałam
![]() juz się poprawiam: są emulgatory oczywiście- polysorbate 60 i cetearyl alcohol ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2171 |
Rozeznanie
|
pola - a skąd masz żel i macerat aloesowy?
#2172 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2173 |
Rozeznanie
|
Żel aloesowy można też zrobić z mazidłowego active aloe:
http://mazidla.com/index.php?option=...id=73&Itemid=2 A macerat.... jak ktoś ma w doniczce aloes to niech nastawia samemu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2174 |
Wtajemniczenie
|
Ta francuska strona była już przedmiotem naszych westchnień, prawda? Ale powzdychać można sobie raz jeszcze - naprawdę cuda i cudeńka tam mają
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2175 |
Wtajemniczenie
|
no właśnie, wprowadzili właśnie nowe hydrolaty, ech ech. pewnie przed powrotem do Polski zrobię sobie jeszcze jakiś zapasik różnych cudów
![]() Schaetzchen a jak Twoje macerowanie? |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2176 |
Raczkowanie
|
a propos te franuskiej stronki - spojrzałam na strone z przepisami - ile tego i te ZDJECIA!!!!, piękne
![]() ![]() http://www.aroma-zone.fr/aroma/recettes.asp |
![]() ![]() |
![]() |
#2177 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Ale tutaj można wybrać język!! Jest min. angielski, nie trzeba zatem męczyć się z francuskim
![]() http://www.aroma-zone.fr/aroma/accueil_us.asp
Wewnętrznie:Solgar Vm75, olej lniany/z pestek dyni, ![]() ![]() zewnętrznie: szampon/żel do mycia ciała glogg, Dermena men, Loxon 5% ![]() ![]() Wcierki na porost włosów https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255 |
![]() ![]() |
![]() |
#2178 |
Zakorzenienie
|
A czy można by coś zrobić z lawendy, oprócz sernika rzecz jasna, bo mi akurat kwitnie w ogrodzie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2179 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Możesz wrzucić lawendę do takiego materiałowego woreczka i siup do bielizny albo poszewek, aby pachniały
![]()
Wewnętrznie:Solgar Vm75, olej lniany/z pestek dyni, ![]() ![]() zewnętrznie: szampon/żel do mycia ciała glogg, Dermena men, Loxon 5% ![]() ![]() Wcierki na porost włosów https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255 |
![]() ![]() |
![]() |
#2180 |
Rozeznanie
|
dzięki pola za odpowiedź
![]() to ja sobie jeszcze westchnę do tej strony, bo nie miałam wcześniej okazji:"eeeeeeehhhhhhhh" Ilonka - sernik? to trochę off top ale proszę napisz coś więcej, bo chyba coś mnie ominęło... ![]()
#2181 |
Wtajemniczenie
|
Też mnie zafrapował sernik z lawendy...
A można z niej jeszcze zrobić (poz maceratem) wyciąg octowy (na occie jabłkowym) albo napar, albo nawet hydrolat (zob. dyskusje na wątku o wodzie różanej). Można też dorzucić do kąpieli relaksującej. I jeszcze trochę o lawendzie: http://www.lawendowepole.pl |
![]() ![]() |
![]() |
#2182 |
Wtajemniczenie
|
![]() No właśnie, co to za sernik lawendowy? Mój mąż ostatnio odważnie zjadł gałkę loda lawendowego...No i mówił, że się czuł jak taka przywieszka do szafy od moli... ![]() A samą lawendę pewnie da się zmacerować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2183 |
Rozeznanie
|
no i Larendogra się kłania również jeśli chodzi o lawendę....
![]()
![]() |
#2184 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mam jeszcze pytanko do dziewczyn któe robią macerat z róży- robicie tylko z dzikiej róży? ja mam w ogrodzie tylko jakieś zwkłe róże, dzikie na pewno one nie są , żółte i rózowe. Po dwóch dniach macerowania zapachu jakos nie czuje, może troche ale nie bardzo różany. Wy je wsadzacie do oleju takie swiezo zerwane czy wysuszone ? Bo zastanawiam sie jak lepiej ... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2185 |
Wtajemniczenie
|
angielska wersja jest okrojona niestety...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2186 |
Zakorzenienie
|
dostałam paczkę z olejkami i opisuje
![]() olej migdałowy- chyba najbardziej tłustawy, niezbyt wonny, bardzo oleisty. Dodałam go (100ml) do masła kakaowego (250g). Masło kakaowe było w takich płatkach (zdjęcie w załączniku, zapożyczone z netu). Rozpuściłam je w misce zanurzonej w goracej wodzie, roztopiło się tak że zrobił się z tego olej ![]() ![]() ![]() olej babassu- ma fajny zapach, kojarzy mi sie trochę z zapachem akacji, taki roślinno drewniany, trochę z zapachem afryki ![]() ![]() olej kokosowy- świetny zapach kokosika ![]() ![]()
#2187 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Zalałam olejem świeżo zerwane płatki, sporo ich upchałam ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2188 |
Rozeznanie
|
Na pierwszy rzut oka pomyślałam sobie kapustka czerwona mniam
![]() Wygląda ładnie, szkoda, że zapachu nie czuć przez zdjęcie. Aha odpowiadam na pytanie z góry, oleje Oleofarmu używam głównie do ciała, bo są duże i mogę sobie pozwolić, ale buzia też czasem dostanie. |
![]() ![]() |
![]() |
#2189 |
Wtajemniczenie
|
Schaetzchen, jaki śliczny ten Twój maceracik
![]() Uprasza się o niepodlizywanie się moderatorom ![]() A z innej beczki - temat był kilka dni temu, ale teraz stał się... hm... palący ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2190 |
Rozeznanie
|
O kurcze Schaetzen bosko to wygląda
![]() ![]() ![]() nastawiłam właśnie Larendogrę ![]() ![]() Niezamienna - ja się olejuję decleorem dzięgielowym bo lekki i szybko wsiąka, ale super nawilża.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:38.