|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2161 |
Raczkowanie
|
Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż !
Spac nie moge - siedze i mysle o tych moich dzieciakach...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2162 |
Zakorzenienie
|
stan konta na święta UWAGA 700 Zł !!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() WYOBRAźCIE SOBIE 300 DZIECIACZKóW NA WIELKANOCNYM POCZESTUNKU ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#2163 |
Zadomowienie
|
_MAMA_ super nowina
![]() Wiecie co, jakoś tak dzisiaj nie mogłam dobrze spać, cały czas rozmyślałam nad adopcją, czy dałabym radę teraz temu podołać (obecnie studiuję zaocznie - ostatni rok mgr, tylko mąż pracuje) Czuję że spełniła bym się duchowo ofiarując dziecku to co tylko bym mogła, ale boję się żeby nie zawieść sióstr a przede wszystkim dziecka ![]() Czuję że całą niedzielę ta myśl będzie mi zaprzątać głowę, ale to dobrze może do czegoś dojdę, może Wy mi kochane Misjonarki poradzicie, może któraś też przed podjęciem decyzji o adopcji miała takie pytania? Póki co dałam namiar na nasz wątek paru znajomym ![]()
#2164 |
Wtajemniczenie
|
Asienko83, nie wiem czy czytałaś ostatnie strony forum, ponieważ widać na nich, że Twoja reakcja jest identyczna jak moja
![]() Gdy tylko znalazłam to forum i przeczytam kilka stron, chciałam jak najszybciej działać. Tego samego dnia dostałam e-mail do Siostry Józefy od MAMY i jak najszybciej napisałam wiadomość o chęci przystąpienia do adopcji. W ciągu godziny! otrzymałam też odpowiedź. Byłam .... taka -> ![]() Wszystkim opowiadałam a tej adopcji, że to jest wspaniałe, móc pomagać nawet jednemu dziecku, że być może dla tego malucha to jest "być albo nie być". Spotkałam się również z głosami krytyki, że po co, że sama nie mam pieniędzy, że są dzieci w Polsce, którym trzeba pomagać, że jestem "niestabilna" pod względem finansowym... ale to wszystko nie oznacza, że nie pomogę komuś pomóc ![]() Rata miesięczna wynosi ok 37-42zł w zależności od kursu dolara, więc wg mnie to nie jest dużo nawet dla takich osób jak my. Bo jesteśmy chyba w tym samym wieku ![]() ![]() Ja wszystko przemyślałam, wystarczą mi jakieś święta, urodziny, imieniny jakiś większy przypływ gotówki i uzbiera się na maluszka. Raty z tego co wiem nie są ściśle ustalone. Chyba można wpłacić np. raz 100zł raz 40zł tak aby na rok dać maluszkowi ok 100-150$ czyli ok 300-450zł na rok!! To przecież nie jest aż taka duża kwota. Gdy podliczyłam ile miesięcznie potrafię wydać pieniędzy na niepotrzebne rzeczy, ile razy kupiłam sobie jakiś ciuch za 100-150zł i założyłam go 2-3 razy, to nie mam wątpliwości, że małe dla mnie wyrzeczenia da ooooogromną szansę sierotce w Afryce. Oczywiście jest zawsze ryzyko, że nasza sytuacja finansowa może się pogorszyć, ale nikt z nas nie potrafi tego przewidzieć i gdyby każdy się tym sugerował ani jeden maluch nie miałby swojej białej mamy ![]() Jest też możliwość zrezygnowania z opłat, trzeba wtedy wcześniej powiadomić Siostrę aby mogła znaleźć nowych opiekunów. Ja oczywiście nie zakładam takiej sytuacji. Myślę, że gdybym miała mniej pieniędzy, będę organizować zbiórki wśród rodziny, znajomych. Wystarczy, że każda osoba dorzuci 5zł i bardzo szybko mamy sumę na miesięczne utrzymanie synka czy córki. Damy radę ! ![]() ![]() A teraz się pakuję, bo o 14 wyjeżdżam do Szczyrku na szkolenie. Jeśli tylko będzie tam kafejka, będę zaglądać i dam znać, gdy dostanę mail'a ![]() ![]()
#2165 |
Rozeznanie
|
Erietka gratuluję
![]() ![]() ![]() MAMA super ![]() ![]() już widzę jak dzieciaczki sie cieszą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2166 |
Zadomowienie
|
moria44 jesteś kochana
![]() ![]() Napiszę więcej potem odnosząc się do Twojego postu bo teraz zbieram sie do Kościółka a potem jedziemy na obiad do teściów, więc wieczorkiem się zjawię. Jeszcze raz dziekuję za Twoją refleksję ![]()
#2167 |
Zakorzenienie
|
Asienka potwierdzam wszystko co napisała moria
jest jeszcze jedna możliwość, mozesz np. najpierw odłożyc potrzebną sume a później poprosić o dziecko siostrę, ale kto by tyle czekał ![]() albo codziennie wrzucać 1 zł do słoiczka i na rok masz 365 zł ![]() ja myślę że taka adopcja tak jak juz wiele osób tutaj pisało moze nauczyć nas również oszczedności, popatrzcie bez ilu rzeczy, które nam sie wydają niezbedne żyja tamtejsi ludzie. (ale z neta ni rezygnujcie jakby co ![]() np. do solarium trzeba chodzić? kupować drogie czasopisma jak mamy neta? ubrania też nie musza byc z górnej półki ! no i ile my pieniędzy przejadamy? bambii kiedys napisała "pieniądze leżą na ulicy" i tak naprawde właśnie jest jak przychodzi taka potrzeba to potrafdimy oszczędzać ![]() Erietka tak myślałam że nie zasniesz ![]()
#2168 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam też takie wątpliwości na początku
![]() ![]() Ja oszczędzam na takich głupotach i sporo tego się uzbierało ![]() ![]() ![]() A wpłacam nawet i po 20zł jak tylko odłoże. Nie wiem czy tam mojej rodzinie akurat czegoś nie brakuje- a te 20zł może jest właśnie na czas? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2169 |
Raczkowanie
|
wiecie? Nie pomyslalam o tym, ze mozna odkladac do sloiczka po zlotowce dziennie
![]() A co to jest zlotowka? Lizak? Mam cala puszke pieniedzy (centowek rozniastych). od lat tak wrzucam, bo w torebce ciaza za bardzo, a potem daje znajomym dzieciakom. Koniec z rozdawaniem ![]() dziekuje za pomysl! PS. Dziekuje wszystkim za gratulacje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2170 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Erietko, GRATULACJE! Super masz dzieciaczki! Ja do dzis rozmyslam po nocach jak tam zyje mój Maxon, jak mu się wiedzie... MAMA, bardzo się cieszę, ze party się odbędzie! A pamiętasz jak pisałam: nie wiadomo czy tyle uzbieramy? Odszczekuje teraz wszystko co powiedziałam ![]() ![]() Dziewczyny (moria, Asienka) każdy miał takie przemyslenia jak Wy. Czy dam radę? I każdy z nas odpowiadał sobie: tak, dam radę! Bo w skali roku ta suma nie jest taka duża. A dla tych dzieci to jest szansa na życie. Powodzenia! edycja: my mamy słoik w domu, ozdobiony przez moje dzieci i to jest skarbonka "dla Maxona", moje dzieci wrzucają tam po parę groszy z tygodniówki ![]()
![]() |
#2171 |
Zakorzenienie
|
Erietko, ja mam takie pytanie
![]() ![]() ![]() ![]() A może Ty powiększyłaś te zdjęcia? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2172 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dostalam zwykle zdjecia - zeskanowalam je, a potem pobawilam sie nimi, poprzycinalam, wydobylam ostrosc i kontrast (ile sie dalo). Sprobuje pobawic sie z twoimi zdjeciami - podaj na priv e-maila, to ci wysle przerobke. Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2173 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2174 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2175 |
Zakorzenienie
|
Dzieki, teraz mam śliczne portreciki i buźkę moje Mercy z bliska
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2176 |
Zadomowienie
|
Już jestem
![]() Powiem Wam, że cały dzień rozmyślałam, rozmawiałam dużo z mężem na temat adopcji, szczerze mówiąc w głębi serca już zdecydowałam: dam radę! ![]() ![]() moria44 tak jesteśmy w jednym wieku, ja w lutym skończyłam 24 lata ![]() Wierzę że to, iż znalazłam się na tym forum nie stało się bez powodu. Już od 4 lat walczymy z niepłodnością, leczymy się, jednak na razie Bóg nie daje nam dziecka. Ale może daje nam teraz taką szansę, żeby ofiarować naszą miłość i pomoc właśnie jednemu z tych dzieci w Afryce, które na nią czekają ![]() Szczerze cieszę się z tego, że pomogłyście mi, nam w podjęciu decyzji, moria44, _MAMA_, Seona, Luba ![]() Jestem już szczęśliwa ![]() W takim razie _MAMA_ poproszę o e-maila do siostry ![]() Proszę powiedzcie mi co w takim e-mailu należy napisać? Ale jestem szczęśliwa ![]() ![]()
#2177 |
Rozeznanie
|
Witajcie Wizażanki! Cieszę się z Tobą Erietko z Twoich dzieci. Wybaczcie,że rzadko zabieram głos,ale mam sporo pracy. Ostatnio kupiłem sobie laptopa i projektor i proponuję i w parafii i w okolicznych szkołach przedstawiać sytuację Trzeciego świata poprzez obrazy i filmy z tych krajów.Pozatym ciągle zajmuję się zbiórką surowców wtórnych na cele misyjne, no a z rodziną też jestem. Ale cały czas czytam forum i cieszę się waszą radością i razem czekam na Wasze dzieci. Jeżeli chodzi o te fundusze na dzieciaki to ja po prostu z mojego kieszonkowego co miesiąc odkładam do pudełeczka po 20 zł, żona też odkłada a jak się uzbiera 400 zł to wysyłam. Pozatym drobne do 50 gr. odkładam do osobnego pudełeczka i jak idę do jakiejś szkoły z gościnnym wykładem o sytuacji dzieci w Trzecim świecie i z zachętą by dzieci włączyły się do pomocy swym rówieśnikom to mam ze sobą skarbonkę z plexi i rozdaję dzieciom te drobne mówiąc im, że to na słodycze, ale, że mogą to przeznaczyć na pomoc umierającym z głodu dzieciom i że od tej pory mogą od siebie przynosić takie pieniązki i dawać katechetce a Ona przekaże mi je i jak będzie skarbonka pełna to wyślę. Od kilku lat to już robię i jak na początku było przez rok 57 zł tak w roku ubiegłym było już 221,60zł. Jest to akcja "dzieci pomagają dzieciom". Gdzieś czytałem,że dzieci i młodzież w Polsce wydają rocznie ok 200 milionów zł na swoje przyjemności a ile gdzie indziej ile? a tymczasem co 8 sekund na świecie umiera z głodu dziecko.
#2178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zawsze do pomocy może ktoś się dorzucić- rodzice czy przyjaciele ![]() W meilu do siostry ja się poprostu przedstawiłam, napisałam skąd dowiedziałam się o akcji, napisałam czym się zajmujemy- ja i mąż ![]() Możesz wybrać sobie czy chcesz chłopca czy dziewczynkę i w jakim wieku! Skoro nie jesteście pewni czy podołacie finansowo, to możecie dostać jakies starsze dziecko, które np.: kończy szkołe- tak jak syn Erietki ![]() Ja nie pisałam w jakim wieku chcę dziecko. Aha i podaj odrazu adres domowy, żeby siostra Ci wysłała zdjęcie! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja też sie cieszę że się zdecydowaliście ![]() tak jak pisała Seona, kilka słów o sobie, mozecie też poprosić o dziecko w sytuacji gdzie potrzeba tylko np. na opłate szkoły bo rodzina jako tako sobie radzi ale dziecka do szkoły nie da rady posałc, kidys siostra pisała że czasami potrzeba tylko na mundurek i przybory i ksiażki żeby sobie taki maluszek do szkoły mógł chodzić. Wzruszył mnie e-mail od Bertranda, jak pisał ze dzieci sa dumne jak w mundurku moga isć do szkoly ![]() Animator witaj po przerwie jak najbardziej usprawiedliwionej ![]() ![]()
![]() |
#2180 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Decyzja podjęta ![]() ![]() Dziękuję za wskazówki ![]() _MAMA_ dziękuję ![]() Powiedzcie mi jeszcze proszę, jak wygląda sprawa z przelewami pieniążków? Tzn. na to samo konto które jest podane w pierwszym poście (chyba juz pytałam niedawno ![]()
![]() |
#2181 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2182 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powiem wam w tajemnicy ze pomimo zakończenia zbiórki są jeszcze zgłoszenia do wpłaty ![]() to siostra będzie mogła jeszcze zrobic moze zakupy zywności na święta dla najbiedniejszych rodzin ![]() ![]()
![]() |
#2183 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Dopisuję Cię do mojej listy Adopcyjnych Mam Wizażanek ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2184 |
Rozeznanie
|
To znowu ja. Skoro akcja -"święta dzieciom"się powiodła to ja proponuję akcję "moskitiera dla każdego dziecka" .Wiadomo,że malaria w Afryce też zbiera obfite żniwo, ale można zmniejszyć ryzyko na ukłucia komarów choćby przez spanie pod moskitierą. Trudno komukolwiek z nas zgadnąć kto z naszych podopiecznych czy z ich rodzin ma moskitierę. Ostatnio wysłałem to to Scholastice i poslę też innym i dlatego proponuję albo wpłacać na konto siostry z dopiskiem na moskitiery, albo po prostu kupić i wysłać. Nie jest to drogie. Ja dałem za moją 20 zł.Kiedyś tak półżartem zaproponowałem zbiórkę na ciągnik dla s. Józefy.Wiem, wiem- to kupa forsy, ale kto powiedział, ze uzbiera się tyle w ciągu tygodnia? Może trwać i np. 2 lata, albo i dłużej. To jest moja propozycja a Mickiewicz w "Odzie do młodości" też pisał:"tam sięgaj gdzie wzrok nie sięga". A nuż ktoś z nas wygra w totka i wtedy taki ciągnik już nie będzie marzeniem siostry, ale kto wie?
![]()
#2185 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() fajnie by było jakby uzbierało się też dla tych rodzin najbiedniejszych..ech,oby ktoś kupił te perfumy... hmm,to trzeba by spytać Siostrę czy i za ile może tam kupić moskitiery ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2186 |
Raczkowanie
|
Hej, Erietko, gratuluje zdjec
![]() Powiedz kiedy wysyłałas prosbe o adopcje, bo u mnie mija juz miesiac i dalej pusto ![]() A co do 'odnajdywania pieniedzy', to z mezem doszlismy do wniosku, ze zrezygnujemy z HBO i mamy pieniadze dla Belity ![]() ![]() ![]() I nie wiem czemu, ale juz 3 razy pisalam maila do siostry i ciagle mi odrzuca list ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2187 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kochanie, pierwszego e-maila wyslalam 3 lutego. Siostra wyslala do mnie list 4 marca. Ona musi przeciez znalezc czas na to, zeby pojechac tam, gdzie mieszkaja dzieci, porobic zdjecia, potem wysyla listy gdy jedzie do Lusaki. To troche trwa. Ale doczekasz sie ![]() E-mail moze odrzucac , bo skrzynka siostry moze byc przepelniona. Innym powodem moze byc to,ze provider na ktorym ma skrzynke siostra traktuje cie jako spam. Musisz napisac z innego adresu. Pozdrawiam serdecznie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2188 |
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Erietko dziękuję ![]() ![]() _MAMA_, Seona no to już wiem jak wpłacać pieniążki ![]() Seona dziękuję ![]() ![]() ![]() A e-mail właśnie kończę pisać , za momencik wysyłam i mam nadzieję że siostra jak najszybciej odpisze ![]() A jest jakiś inny dzień, w którym siostra ma prąd oprócz poniedziałku? Mikrejsza dziękuję ![]() ![]() ![]() Animator dobry pomysł z tymi moskitierami ![]()
#2189 |
Zakorzenienie
|
Asienka prad siostra ma tak:
poniedziałek środa, piatek sobota i w dni kiedy pada bardzo deszcz w godz 18,00 - 22,00 powodzenia ![]()
#2190 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A co do oszczędzania, my też z kablówki zrezygnowaliśmy- tzn. nawet nie zakładaliśmy ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() A te perfumy to mnie martwią że nikt nie licytuje ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:20.