Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah, and U - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji)
Abu Dhabi 24 30,00%
Ajmān 0 0%
Dubai 33 41,25%
Fujairah 1 1,25%
Ras al-Khaimah 0 0%
Sharjah 7 8,75%
Umm al-Quwain 1 1,25%
W innym państwie Middle East 14 17,50%
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-20, 10:52   #2161
Tomik
Przyczajenie

Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Witam wszystkich,

Na wstępie chciałbym pozdrowić i podziękować wszystkim za ten wątek na forum i podtrzymywanie go. Stał się on jednym z glównych źrodeł informacji o UAE.

Na początku tego tygodnia otrzymałem oficjalne potwierdzenie mojego przylotu do Abu Dhabi w sierpniu . Mam nadzieje, że dacie się namowić jak już będę na miejscu na kawę albo coś zimnego i popowiadacie trochę o swoich doświadczeniach w UAE a wszczegolności o Abu Dhabi.

Pozdrawiam
T
Tomik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-23, 20:46   #2162
AshleyPeace
Raczkowanie

Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

mam pytanie dotyczące języka arabskiego. od października zaczynam się uczyć arabskiego, a dokładnie dialektu egipskiego. czy to znaczy, że np w ZEA już się nie dogadam z mieszkańcami?

na czym polegają te dialekty? gdzieś przeczytałam, że występują one tylko w mowie, a w piśmie arabski jest wszędzie taki sam. jak to w końcu jest?

Książki na wymianę i nie tylko:

rolki 37-39 z ochraniaczami

buty górskie, trekkingowe 39
AshleyPeace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-24, 21:03   #2163
muslimah
Przyczajenie

GG do muslimah

dostalam maila z ambasady ze od lutego 2013 bedzie polaczenie dubaj wawa -emirackimi liniami codziennie mozna latac
muslimah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-07, 20:35   #2164
Gyverowa
Przyczajenie

Życie Godne Życia - Inicjatywa Na Rzecz p. Teresy Godlewskiej

Wspolnie z Polakami z UAE, powstaje inicjatywa na rzecz pani Teresy Godlewskiej. W Planie jest:
1. prosimy artystów (malarzy skulptorów, etc) do współpracy przy Art Exhibitio
n w Mall of Emirates, Mercato Mall, etc.
2. potrzebna jest współpraca profesjonalnego fotografa na project książki, (profesjonalnego pisarza z Polski już mamy)
3.bardzo prosze chetne osoby ktore moga poswiecic swoj czas na asystencje przy zbieraniu nagran do stworzenia książki.
Zainteresowane osoby bardzo proszę pisać na mój in-box na facebooku (nizej podaje link). Z gory pieknie dziekuje za zainteresowanie inicjatywa pomocy (jakiejkolwiek)
Więcej o Pani Teresie Godlewskiej:
http://gulfnews.com/about-gulf-news/al-nisr-portfolio/xpress/polish-expatriate-woman-homeless-in-dubai-1.1056540

~ Mirella Miller
http://www.facebook.com/?ref=tn_tnmn#!/mirella.miller
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 302365_10150978414524147_1409448621_n.jpg (83,2 KB, 6 załadowań)
Gyverowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-28, 09:22   #2165
Sysunia_d
Zakorzenienie

Kochani mam do was takie pytanko . Mieszkam w UK ale planuje takie małe wczasy w okresie 23 grudzien .

1)Jaka jest temperatura w tym okresie czy jest szansa na opalanie i ciepło ? ( nie ukrywam ze zależy mi na ciepłych wakacjach a w europie niestety jest zimno a dubaj kusi swoim pieknem.

2) czy w tym okresie jest spokojnie chodzi mi o to czy nie występują jakieś burze pisakowe itp

3) wybieram sie tam z mężem i 2 letnia córą czy bez obaw możemy sie z nią tam wybrać ( bo egipt nam odradzono ze wzgledu na te zemsty faraona , wymioty , biegunki)

Dziękuje za wszelkie informacje

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200304251135.png

17.11.2010 urodził sie nasz Skarbek
Sysunia_d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-28, 10:09   #2166
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID
Smile Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Napisane przez Sysunia_d Pokaż wiadomość
Kochani mam do was takie pytanko . Mieszkam w UK ale planuje takie małe wczasy w okresie 23 grudzien
Witaj Sysunia

.... czyli wybierasz się w okresie Świąt Bożego Narodzenia, to bardzo ładny czas w Emiratach, ulice będą jeszcze udekorowane po Święcie Narodowym 2-go Grunia, a w sklepach, mallach, hotelach będą imponujace dekoracje świąteczne.

Cytat:
1)Jaka jest temperatura w tym okresie czy jest szansa na opalanie i ciepło ? ( nie ukrywam ze zależy mi na ciepłych wakacjach a w europie niestety jest zimno a dubaj kusi swoim pieknem.
Temperatura w Grudniu średnio 26'C w ciagu dnia, wieczorem spada ale niewiele.
Oczywiście jest szansa na opalanie i na pływanie w morzu lub przyhotelowym basenie.

Najniższa zanotowana w Grudniu temperatura powietrza w Dubaju to 10'C ale ja tego nawet najstarsi górale nie pamietają, najwyższa to 31'C i to już jest całkiem prawdopodobne.

Cytat:
2) czy w tym okresie jest spokojnie chodzi mi o to czy nie występują jakieś burze pisakowe itp
Emiraty znajdują się w pasie Zwrotnika Raka, sezon na Sandstorm trwa od Grudnia do Marca, ale Burze Piaskowe wystepują rzadko i raczej na przełomie Stycznia/Lutego.

Cytat:
3) wybieram sie tam z mężem i 2 letnia córą czy bez obaw możemy sie z nią tam wybrać ( bo egipt nam odradzono ze wzgledu na te zemsty faraona , wymioty , biegunki)
Standard hoteli i resortów w Emiratach jest na bardzo wysokim światowym poziomie, również jedzenie jest zawsze świeże i smaczne.

Nie słyszałam do tej pory aby kogoś z tuystów dopadła tutaj Zemsta Faraona... co najwyżej Poranny Tupot Białych Mew po szalonej nocy w którymś nocnych klubów, a mamy ich tutaj naprawdę wiele.

Czy wiesz już w którym z hoteli będziecie?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg dubai_weather.jpg (20,1 KB, 24 załadowań)

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-28, 10:18   #2167
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez AshleyPeace Pokaż wiadomość
mam pytanie dotyczące języka arabskiego. od października zaczynam się uczyć arabskiego, a dokładnie dialektu egipskiego. czy to znaczy, że np w ZEA już się nie dogadam z mieszkańcami?

na czym polegają te dialekty? gdzieś przeczytałam, że występują one tylko w mowie, a w piśmie arabski jest wszędzie taki sam. jak to w końcu jest?

Litery Arabskie są takie same ale dialekty Języka Arabskiego różnią od siebie.

Dialekt Egipski jest dość popularny ze względu na najwiekszą liczebność tego narodu z świecie Arabskim, ale też dlatego że kinematografia Egipska jest ogólnie tutaj znana i oglądana od bardzo wielu lat.

Mówiąc skrótowo, jeśli nauczysz się władać dialektem Egipskim to wiekszość ludzi Cię zrozumie i może odpowie podobnym dialektem.

Najbardziej różny jest dialekt Marokański.

---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ----------

Cytat:
Napisane przez Tomik Pokaż wiadomość
Witam wszystkich,

Na wstępie chciałbym pozdrowić i podziękować wszystkim za ten wątek na forum i podtrzymywanie go. Stał się on jednym z glównych źrodeł informacji o UAE.

Na początku tego tygodnia otrzymałem oficjalne potwierdzenie mojego przylotu do Abu Dhabi w sierpniu . Mam nadzieje, że dacie się namowić jak już będę na miejscu na kawę albo coś zimnego i popowiadacie trochę o swoich doświadczeniach w UAE a wszczegolności o Abu Dhabi.

Pozdrawiam
T
Witaj Tomik!

Daj znać, gdzie się podziewasz i czy masz ochote na kawę czy zimne piwo?

---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ----------

Cytat:
Napisane przez bogotta Pokaż wiadomość
czy moglybysmy jakos zagotowac ten watek hihihihi Eva do roboty -jakis kontrowersyjny temacik do podyskutowania
jak mi braluje twojego ostrego jezyka ,,,
Cześć Piękna Bogotta!!!

Zadzwoń

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2012-08-28 o 10:16
Stary 2012-08-28, 10:25   #2168
Malla
Nie depcze krokusów

Kinematografia egipska! Możesz coś więcej o tym powiedzieć?
Stary 2012-08-28, 10:49   #2169
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Kinematografia egipska! Możesz coś więcej o tym powiedzieć?

Small History of Egyptian Cinema

Cinema of Egypt

55 kg
Stary 2012-08-28, 11:13   #2170
Sysunia_d
Zakorzenienie

EVI Serdecznie dziękuje za informacje Hotelu jeszcze nie mam wybranego, narazie analizuje katalog Thomasa Cooka i czytam o Emiratach .

Muszę jeszcze dopytać w biurze jak wygląda przyznanie wizy czy to na miejscu na lotnisku wbijają czy biuro załatwia .

Pięknie tam u was , zdjęcia mnie powaliły na kolana . Troszkę poczytałam wasze forum i mam zamiar jeszcze poczytać tylko narazie mała mi nie daje.

Jak będę miała jeszcze jakieś pytania to udzielicie mi jeszcze jakiś informacji ? Bo nie chce wam zaśmiecać wątku .

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200304251135.png

17.11.2010 urodził sie nasz Skarbek
Sysunia_d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-28, 11:16   #2171
Eva ID

GG do Eva ID
Wink Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Jak będę miała jeszcze jakieś pytania to udzielicie mi jeszcze jakiś informacji ? Bo nie chce wam zaśmiecać wątku .
Pytaj śmiało

55 kg

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-08-28, 16:13   #2172
mady160
Przyczajenie

Witam wszystkie kobietki z Abu Dhabi .W pazdzierniku wybieram sie do tego kraju i chcialabym poznac osoby tam mieszkajace .licze na was .piszcie na privie pozdrawiam
mady160 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-29, 06:25   #2173
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez mady160 Pokaż wiadomość
Witam wszystkie kobietki z Abu Dhabi .W pazdzierniku wybieram sie do tego kraju i chcialabym poznac osoby tam mieszkajace .licze na was .piszcie na priviepozdrawiam
Witaj Mady, nie bardzo widzę sens prywatnej korespondecji.
Masz jakieś pytania, to proszę.
Ewentualnie gdy już tu przyjedziesz, to na jednym ze spotkań Polonijnych będziesz mogła poznać wiele osób.

55 kg
Stary 2012-08-29, 14:09   #2174
mady160
Przyczajenie

Ok dzięki . Pierwsze pytanko jestem wegetarianka czy są tam ryby i jakie ? Czy pary muszą byc w związku małżeńskim przebywając tam ? Pozdrawiam
Stary 2012-08-30, 06:03   #2175
Eva ID

GG do Eva ID
Smile Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Ok dzięki . Pierwsze pytanko jestem wegetarianka czy są tam ryby i jakie ?
Jest pełna różnorodność ryb z Zatoki Perskiej, Oceanu Indyjskiego i wszystko świeże.
W porcie możesz wybrać wśród ryb niemal jeszcze żywych i przyrządza Ci je tak jak chcesz.
W każdej niemal restauracji sa dania dla wegetarian, przy innych daniach mozna znaleźć oznaczenia czy zawierają alkohol, orzechy lub są pikantne.

Cytat:
Czy pary muszą byc w związku małżeńskim przebywając tam ? Pozdrawiam
Zdecydowanie TAK !!!

Jednakże wiele zachodnich par pomieszkuje sobie razem i jeśli wszystko jest w porządku, to jest to OK.
Problem będzie w przypadku ciąży i nie ma wtedy żadnej innej możliwości jak najszybciej wziąć ślub lub wyjechać.

55 kg
Stary 2012-08-30, 06:30   #2176
isa666
Zakorzenienie

Eva, gdzie byłaś tyle czasu?
Stary 2012-08-30, 06:38   #2177
Eva ID

GG do Eva ID
Wink Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Napisane przez isa666 Pokaż wiadomość
Eva, gdzie byłaś tyle czasu?
Witaj Isa

Dość mocno zajęta byłam miss me?

55 kg
Stary 2012-08-31, 19:53   #2178
Black_Satin
Raczkowanie

Wegetarianie nie JEDZA ryb, to tak b.t.w..... bo tez jestem...
EVA!!!!!!!!!Ich hab dich meeeeega vermisssssssttttt!

Edytowane przez Black_Satin
Czas edycji: 2012-08-31 o 19:54
Black_Satin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 21:08   #2179
mady160
Przyczajenie

Dziekuje za odpowiedz ewa .mam jeszcze Jedno pytanie jakie mam Szanse na znalezienie pracy mowic tylko w jezyku wloskim.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-08-31, 21:25   #2180
mady160
Przyczajenie

Witam sa rozne rodzaje wegeterianizmu. Niechce mi sie pisac o moich prywatnych sprawach bo to chyba nikogo nie obchodzi !!!!'
Stary 2012-09-01, 01:54   #2181
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Black_Satin Pokaż wiadomość
Wegetarianie nie JEDZA ryb, to tak b.t.w..... bo tez jestem...
EVA!!!!!!!!!Ich hab dich meeeeega vermisssssssttttt!
Cytat:
Witam sa rozne rodzaje wegeterianizmu. Niechce mi sie pisac o moich prywatnych sprawach bo to chyba nikogo nie obchodzi !!!!'
No dobra.... szczerze powiem, to ja to mam GLEBOKO W DUPIE co kto je i jaka filozofie praktykuje, kazdy ma jakiegos krecka i pojechalim

Jak sie mnie pytaja czy sa ryby w miescie polozonym calkowicie na wyspie w Golfie Perskim/Arabskim, to odpowiadam, ze sa i to w cholere i troche.

Tak w temacie informacyjnym, to mam znajomych co wieprzowiny nie jedza, inni, wolowiny, jeszcze inni na widok jajka maja spazmy, a jeszcze inni mnie i moje futro z norek spaliliby na stosie.... jakas PETA albo inna glupota.

Na swiecie jest miejsce dla kazdego ekstremalnego idio... ok... kazdego ekstremalnego wyznawcy swojej idei

55 kg
Stary 2012-09-01, 08:32   #2182
mady160
Przyczajenie

Dzikuje ewa .kazdy ma prawo jesc to co chce !!mam jeszcze Jedno pytanie czy znajac tylko jezyk wloski mam Szanse na znalezienie pracy?
Stary 2012-09-01, 09:36   #2183
Malla
Nie depcze krokusów

Eva - wegetarianizm to nie ekstremum... Patrząc na jakość mięsa w sklepach, wcale mnie decyzja o podjęciu takiej diety nie dziwi
Stary 2012-09-02, 08:22   #2184
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
.... czy znajac tylko jezyk wloski mam Szanse na znalezienie pracy?
Non penso proprio ... w UAE obok Arabskiego najważniejszy jest język Angielski, właściwie to bez znajomości Arabskiego mozna się obejść, lecz bez Angielskiego ani rusz.
Jesli masz już jakieś podstawy to powinnaś szybko się go nauczyć.
Ja znam język Włoski i porozumiewam się w nim jedynie ze znajomymi Włochami.

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Eva - wegetarianizm to nie ekstremum... Patrząc na jakość mięsa w sklepach, wcale mnie decyzja o podjęciu takiej diety nie dziwi
Malla, mnie też nie dziwi jak ktoś nie je marchewki bo jej nienawidzi i go obrzydza że ma jeść coś co rosło w ziemi i niewiadomo jakie paskudztwa chłonęło.... że przypomnę Aferę Ogórkową vel Kiełkową... zdrowa żywność na naturalnym nawozie... phi!

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2012-09-02 o 08:24
Stary 2012-09-04, 09:06   #2185
mady160
Przyczajenie

Eva to mnie zasmucilas bo angielski jakos mi nie wchodzi do glowki !Powiedz mi jeszcze jak jest z lekarstwami polskimi ? Czesto tam chorujesz , ja Jestem alergiczka na pylki I zastanawiam sie czy bede musiala Zapas lekarstw zabrac .
Stary 2012-09-04, 15:10   #2186
tajik girl
Raczkowanie

O, jeśli jesteśmy w temacie leków to ja też z chęcią spytam. Biorę leki, które jak znalazłam w internecie można wwozić do Emiratów jeśli ma się receptę od lekarza. Ale już nie znalazłam czy to ma być jakiś konkretny druczek, czy wystarczy zwykła recepta albo jakieś zaświadczenie po angielsku?
tajik girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-04, 15:49   #2187
Nirvan
Przyczajenie

Witam wszystkich.
Jestem nowy na forum,chcialbym sie Panstwa jako osoby oczytane (mam nadzieje ; ) ) na temat ogolnej egzystencji w krajach arabskich interesuje sie tym poniewaz:
Mieszkam w Anglii od 7 lat (mam 17 rocznikowo) za rok planuję wyjechać do Polski i podjac studia informatyczne na PG,przyjaznie sie z chlopakiem o rok ode mnie starszym,ktory bedzie w tym roku studiowal na Akademii Muzycznej w Wiedniu. Jednak on juz zapowiedzial,ze nie chce tam zostac na stale tylko skonczyc renomowane studia w jego pasji (Wieden-miasto muzyki wiec swietna uczelnia : D )ktora oczywiscie jest muzyka.
Obydwaj chcemy wiec wyjechac do krajow arabskich (z fascynacji , kolega jest pazerny na luksus ) wiadomo ,ze trudno jest zaplanowac cos co bd za 6 lat (kiedy ja skoncze studia, on 5).
Wspomne ,ze kolega jest rodowitym Anglikiem.
Jednak do rzeczy,chodzi mi o to jaki popyt w tych krajach jest na muzykow (jakies zatrudnienie w operze, teatrze? nie wiem ; ) ) oraz oczywiscie na informatykow. Jakie zarobki sie z tym licza w zwiazku z tymi profesjami?
Mam rowniez pytanie ,gdzie bedzie nam najlatwiej w zwiazku o prace a takze o pozniejsze zycie,jak np. zalozenie rodziny,mamy na mysli : Kuwejt,Arabie Saudyjska, ZEA oraz Katar? Moze dorzucicie cos od siebie,jakies panstwa, spotrzezenia wlasne na temat zycia oraz odpowiecie mi na moje pytania i watpliwosci? Bylbym wdzieczny i zoobowiazany.
Jest to dla mnie wazne,chociaz wiem ,ze dzis moze sie to wydawac utopijne dzialanie.

P:S: Nie bez powodu napisalem o zalozeniu rodziny,moglby mi ktos opisac jak wyglada zycie oraz zwiazek (licze sie ze zmiana wiary,chrzescijaninem jestem tylko na papierze, nie praktukuje tej wiary w zaden sposob) z kobieta z w.w krajow psiadanie z nia dzieci itp. Za wszelka pomoc bylbym niezmiernie wdzieczny.
Pozdrawiam.
Artur
Nirvan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-04, 19:35   #2188
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
.... jak jest z lekarstwami polskimi ? Czesto tam chorujesz , ja Jestem alergiczka na pylki I zastanawiam sie czy bede musiala Zapas lekarstw zabrac .
Sama jestem alergikiem i leki kupuje tutaj na miejscu.

Zdecydowanie choruje duzo rzadziej niz w Europie.

Cytat:
Napisane przez tajik girl Pokaż wiadomość
.....Biorę leki, które jak znalazłam w internecie można wwozić do Emiratów jeśli ma się receptę od lekarza. Ale już nie znalazłam czy to ma być jakiś konkretny druczek, czy wystarczy zwykła recepta albo jakieś zaświadczenie po angielsku?
Nie wwozilam takich lekow, wiec nie mam doswiadczenia w tym temacie.
Sadze jednak, ze Recepta od lekarza powinna byc prztlumaczona na Jezyk Angielski u tlumacza przysieglego.

55 kg
Stary 2012-09-05, 14:54   #2189
sylwia.gda
Wtajemniczenie

Evo... troche czasu nie bylo mnie na wizazu, teraz przygnana pewnymi okolicznosciami jakie zaistnialy w moim oraz mojego TZ zyciu, w te pedy udalam sié do Emigrantek. Probowalam Ci wyslac PW, niestety nie jestem w stanie, czy mozesz zrobic to Ty, podajac mi swojego maila/badz tez cokolwiek z opcja in-private? /przepraszam za prywate/

Edytowane przez sylwia.gda
Czas edycji: 2012-09-05 o 14:55
sylwia.gda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-05, 19:04   #2190
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez sylwia.gda Pokaż wiadomość
Probowalam Ci wyslac PW
Teraz mozesz

55 kg
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości