Produkty do włosów bez silikonów!!! - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-14, 18:25   #2161
karisa7
Przyczajenie

Dot.: Produkty do włosów bez silikonów!!!

Witam dziewczęta. Od niedawna zaczęłam zwracać uwagę na silikony zawarte w produktach. Ostatnio też oczyściłam je dokładnie specjalnym szamponem i teraz bardzo nie chce aby silikony znów sie osadzili (moje włosy to była tragedia). Wyrzuciłam już część szamponów, jednak ciężko zrezygnować mi z pianki i lakieru do włosów.
Chciałabym przedstawić Wam skład i prosić o opinie:

pianka:
Aqua,Propane/Butane/Isobutane, VP/VA Copolymer, Glycerin, Polyquaternium - 4/Hydrogenated Castor Oil< parfum, Polyquaternium-11,Cetrimonium Chloride, PanthenolBenzophenone-4, SMDM Hydantoin, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone

drugim produktem jest lakier Taft Schwarzkopf
skład mniej więcej taki:

Propane/ Butane/ Isobutane, Alcohol Denat.,Polyvinylcaprolact am, Parfum, Isoamyl p-Methoxycinnamate, Panthenol, Polyethylene Terephthalate, Triethyl Citrate, Aqua, Linalool, CI 77000.

Bardzo prosze o opinie bo zauyważyłam że moje włosy wyjątkowo negatywnie reagują na wszelkie silikony. Jeśli zaś mają to czy są jakieś zamienniki bez? Z góry dziękuję za odpowiedź
karisa7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-16, 13:00   #2162
mathilda
Zakorzenienie

GG do mathilda

Hej! Widziałam gdzieś taki szampon z matrixa bodajże, który usuwa silikony, zawiera dość mocne detergenty, tylko, że nie mogę go znaleźć nigdzie.
Znacie jakieś szampony które usuwają silikony?

mathilda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-16, 16:23   #2163
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mathilda Pokaż wiadomość
Hej! Widziałam gdzieś taki szampon z matrixa bodajże, który usuwa silikony, zawiera dość mocne detergenty, tylko, że nie mogę go znaleźć nigdzie.
Znacie jakieś szampony które usuwają silikony?
Zwykłe proste szampony (np. ziołowe) z SLeS: Barwa, Eva Natura, Joanna Naturia
Polecam sobie zajrzeć tutaj: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=452423

---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ----------

Cytat:
Napisane przez karisa7 Pokaż wiadomość
Witam dziewczęta. Od niedawna zaczęłam zwracać uwagę na silikony zawarte w produktach. Ostatnio też oczyściłam je dokładnie specjalnym szamponem i teraz bardzo nie chce aby silikony znów sie osadzili (moje włosy to była tragedia). Wyrzuciłam już część szamponów, jednak ciężko zrezygnować mi z pianki i lakieru do włosów.
Chciałabym przedstawić Wam skład i prosić o opinie:

pianka:
Aqua,Propane/Butane/Isobutane, VP/VA Copolymer, Glycerin, Polyquaternium - 4/Hydrogenated Castor Oil< parfum, Polyquaternium-11,Cetrimonium Chloride, PanthenolBenzophenone-4, SMDM Hydantoin, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone

drugim produktem jest lakier Taft Schwarzkopf
skład mniej więcej taki:

Propane/ Butane/ Isobutane, Alcohol Denat.,Polyvinylcaprolact am, Parfum, Isoamyl p-Methoxycinnamate, Panthenol, Polyethylene Terephthalate, Triethyl Citrate, Aqua, Linalool, CI 77000.

Bardzo prosze o opinie bo zauyważyłam że moje włosy wyjątkowo negatywnie reagują na wszelkie silikony. Jeśli zaś mają to czy są jakieś zamienniki bez? Z góry dziękuję za odpowiedź
Pianka nie ma silikonów, ale zawiera polyquaternium, który zachowuję się trochę podobnie do silikonów, co do lakierów to również nie widzę silikonów, ale na początku składu ma alkohol denat., który wysusza włoski.
Może jeszcze w razie co ktoś bardziej obeznany rzucić okiem na te składy, bo mogę się mylić

Czy są jakieś zamienniki to nie wiem, bo nigdy nie używałam produktów do stylizacji.
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy

Moje włosy
izus_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-17, 10:50   #2164
karisa7
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez izus_86 Pokaż wiadomość

[/COLOR]

Pianka nie ma silikonów, ale zawiera polyquaternium, który zachowuję się trochę podobnie do silikonów, co do lakierów to również nie widzę silikonów, ale na początku składu ma alkohol denat., który wysusza włoski.
Może jeszcze w razie co ktoś bardziej obeznany rzucić okiem na te składy, bo mogę się mylić

Czy są jakieś zamienniki to nie wiem, bo nigdy nie używałam produktów do stylizacji.

ok, dziękuję co do tego lakieru to skład wzięłam z neta, ponieważ moje oczy nie były w stanie przeczytać owego składu z opakowania, więc nie wiem czy jest on dokładnie taki jak tutaj no ale trudno.

może ktoś jeszcze sie wypowie? Mam kręcone włosy i cieżko zrezygnować z mi pianki....
karisa7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-17, 13:56   #2165
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karisa7 Pokaż wiadomość
ok, dziękuję co do tego lakieru to skład wzięłam z neta, ponieważ moje oczy nie były w stanie przeczytać owego składu z opakowania, więc nie wiem czy jest on dokładnie taki jak tutaj no ale trudno.

może ktoś jeszcze sie wypowie? Mam kręcone włosy i cieżko zrezygnować z mi pianki....
Wejdź sobie na forum dla zakręconych, tam jest kopalnia wiedzy na ten temat. Dziewczyny mają swoje sprawdzone produkty na loki i z delikatnym składem https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=126
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy
Stary 2011-12-17, 16:14   #2166
WhiteGyaru
Raczkowanie

Witam.

Od pewnego czasu zaczęłam podczytywać etykiety ze składem chemicznym produktów. Jestem totalnym laikiem w kwestii silikonów.

Okazało się, że wszystkie moje szampony, maski i odżywki, które obecnie stosuję zawierają silikony (kierowałam się opiniami na KWC nie patrząc na skład).

Obecnie jestem po dekoloryzacji i kilkukrotnym farbowaniu na blond. Moje włosy są sfatygowane i bardzo bym chciała jakoś je podratować.

Przeczytałam oczywiście listę szamponów, odżywek i masek bez dodatku silikonu. Mam ochotę zakupić Ziaję, szampony ziołowe Barwy, ale nie mam jeszcze pomysłu na odżywkę ułatwiającą rozczesywanie i maskę, która odżywiłaby moje biedne kłaczki.

Kiedyś używałam szamponów ziołowych i było dokładnie tak, jak pisałyście na początku wątku - włosy ciężko się rozczesywały, były szorstkie i sztywne.

Czy możecie polecić odżywki i maski dedykowane dla włosów wysuszonych i zniszczonych farbowaniem?
WhiteGyaru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-17, 16:17   #2167
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhiteGyaru Pokaż wiadomość
Witam.

Od pewnego czasu zaczęłam podczytywać etykiety ze składem chemicznym produktów. Jestem totalnym laikiem w kwestii silikonów.

Okazało się, że wszystkie moje szampony, maski i odżywki, które obecnie stosuję zawierają silikony (kierowałam się opiniami na KWC nie patrząc na skład).

Obecnie jestem po dekoloryzacji i kilkukrotnym farbowaniu na blond. Moje włosy są sfatygowane i bardzo bym chciała jakoś je podratować.

Przeczytałam oczywiście listę szamponów, odżywek i masek bez dodatku silikonu. Mam ochotę zakupić Ziaję, szampony ziołowe Barwy, ale nie mam jeszcze pomysłu na odżywkę ułatwiającą rozczesywanie i maskę, która odżywiłaby moje biedne kłaczki.

Kiedyś używałam szamponów ziołowych i było dokładnie tak, jak pisałyście na początku wątku - włosy ciężko się rozczesywały, były szorstkie i sztywne.

Czy możecie polecić odżywki i maski dedykowane dla włosów wysuszonych i zniszczonych farbowaniem?
Ja polecam odżywkę d/s Garnier z avocado i masłem karite, a jak chodzi o maskę to Biovax, jednak to kwestia indywidualna, nie każdemu służy to samo. Spróbowałabym też na Twoim miejscu olejowania włosków I proponuję zakup również jakiegoś delikatnego szamponu do codziennego użytku typu Babydream lub Hipp.
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy

Edytowane przez izus_86
Czas edycji: 2011-12-17 o 16:20
Stary 2011-12-18, 04:00   #2168
Heroldin
Zakorzenienie

Cytat:
Nie chcę Cię zniechęcać do silikonowego detoksu . Chcę jedynie przypomnieć, że nie każdym włosom ten typ pielęgnacji służy .
Heroldin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-18, 14:53   #2169
WhiteGyaru
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Heroldin Pokaż wiadomość
Nie chcę Cię zniechęcać do silikonowego detoksu . Chcę jedynie przypomnieć, że nie każdym włosom ten typ pielęgnacji służy .
Zdaję sobie z tego sprawę. Jednak mimo wszystko chcę zaryzykować.
Stary 2011-12-19, 18:45   #2170
sylwiaa18
Rozeznanie

Cytat:
Zdaję sobie z tego sprawę. Jednak mimo wszystko chcę zaryzykować.

Ja polecam Ci maske Kallos Latte, ktora można stosowac równiez jako odzywke, odzywke Isana z olejek bobassu, i tak jak Izus- odzywke Garniera z avokado i maslem karite. Wszystkie te odzywki nie maja w skladzie silikonu, a swietnie wygladzaja i zmiekczają wloski.

Wszystkie je posiadam i jestem bardo zadowolona

I proponuje jedna nie rezygnowac calkowicie z silikonow, bo nie sa az takie złe- teraz w okresie zimowym, kiedy nosimy szaliki, golfy- wlosy sa narazone na uszkodzenia mechaniczne, dlatego tez warto jednak zabezpieczac koncowki jakims produktem z silikonem, np jedwabiem.

Edytowane przez sylwiaa18
Czas edycji: 2011-12-19 o 18:47
sylwiaa18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-19, 20:30   #2171
izus_86
Zakorzenienie

Zgadzam się z Sylwiaa18, ja na początku zrezygnowałam całkowicie z silikonów, ale po jakimś czasie końcówki zaczęły mi się rozdwajać w bardzo szybkim tempie, więc troszkę zdradzam moją pielęgnację bezsilikonową z kropelką jedwabiu CHI na same końcówki Teraz jest znacznie lepiej.
Moje włosy ogólnie nie lubią silikonów w szamponach i odżywkach, bardzo szybko robią się przyklapnięte itp. ale gdy nic poza tym jedwabiem nie używam z silikonami, to nie mam takiego efektu tłustych i przyklapniętych włosów. No i oczywiście pamiętam w tym wypadku o regularnym usuwaniu silikonów z włosów.
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy

Edytowane przez izus_86
Czas edycji: 2011-12-19 o 20:33
Stary 2011-12-20, 01:09   #2172
WhiteGyaru
Raczkowanie

Przeanalizowałam skład szamponu, który niedawno kupiłam i chyba nie ma w nim silikonów:

Skład: aqua, sodium laureth sulftate, cocamidopropyl betaine, cocamide mipa, coco-glucoside, glycol distearate, laureth-4, glyceryl oleate,trimethylsilylamod imethicone, C11-15 pareth-55. C11-15 pareth-9, polyquateternium-10,disodium edta,butylene glycol, chamomilla recutita, hydrozylet wheat protein, citric acid, sodium chloride, parfum, butylphenyl methylpropional, linalool, hexyl cinnamal, limonene, [+/- DMDM hydantoin, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, methyldibromo glutaronitrile, dipropylene slycol], acid violet 43

Mam rację? Pytam z ciekawości, bo w połączeniu z odżywką (z silikonami) służy mi o wiele lepiej niż połączenie specjalnych szamponów do włosów farbowanych/suchych z tą samą odżywką.
Stary 2011-12-20, 11:07   #2173
izus_86
Zakorzenienie

Nie ma silikonów Widzę tylko pq, które może również nadbudowywać się na włosach po jakimś czasie i wymagać oczyszczenia.
Tutaj troszkę więcej na ten temat https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...09&postcount=4
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy
Stary 2011-12-28, 18:18   #2174
Rabarba
Raczkowanie

Cześć dziewczyny!
Dzisiaj w Auchanie zauważyłam kosmetyki do włosów Nunaat, czy któraś z Was używała może? Zainteresowały mnie Były maski do włosów 500 i 1000 ml, szampony i odżywki.
Co powiecie o tych składach?
http://shop.nunaat.com/en/products/n...razil-nut.html
http://shop.nunaat.com/en/products/n...ir-mask-1.html
Rabarba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-28, 18:50   #2175
narvia
Raczkowanie

GG do narvia

Cytat:
Napisane przez Rabarba Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!
Dzisiaj w Auchanie zauważyłam kosmetyki do włosów Nunaat, czy któraś z Was używała może? Zainteresowały mnie Były maski do włosów 500 i 1000 ml, szampony i odżywki.
Co powiecie o tych składach?
http://shop.nunaat.com/en/products/n...razil-nut.html
http://shop.nunaat.com/en/products/n...ir-mask-1.html

ale fajnie wyglądają! O_O

a za ile je widziałaś?
narvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-28, 18:52   #2176
Rabarba
Raczkowanie

Maska litrowa była na promocji za 18zł, 500 ml za 10zł, chciałam kupić tą mniejszą, ale się skończyły już- a wielkiej nie chciałam brać, bo nie znam w ogóle firmy i nie wiedziałam czego się spodziewać
A ten silikon za 13, 75 i tak, kupiłam go, zobaczymy jak się sprawdzi na moich lokach, dlatego chciałabym też prosić o analizę składu dwóch powyższych preparatów
Dopiero dzisiaj odkryłam forum dla kręconych, bardzo mi się podoba i od rana się zaczytuję

Edytowane przez Rabarba
Czas edycji: 2011-12-28 o 18:55
Stary 2011-12-28, 19:35   #2177
narvia
Raczkowanie

GG do narvia

chyba chcę do Auchan
narvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-28, 20:30   #2178
izus_86
Zakorzenienie

Wszystkie najważniejsze składniki występują po zapachu, czyli nie jest ich za dużo
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy
Stary 2011-12-28, 21:15   #2179
Rabarba
Raczkowanie

właśnie dlatego pytam, czy jest coś ta maska warta, żeby nie kupić takiej dużej ilości "niczego"
Stary 2011-12-28, 21:26   #2180
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
właśnie dlatego pytam, czy jest coś ta maska warta, żeby nie kupić takiej dużej ilości "niczego"
No ja nie jestem jakimś specjalistą, ale wiem, że jak dawałam jakieś produkty do analizy, to osoby, które się na tym znały zawsze mi pisały, że szkoda, że niektóre składniki są po zapachu, bo jest ich mało, a w tych produktach, o których piszesz zapach jest bardzo wysoko w składzie, przed wszystkimi wartościowymi składnikami

Możesz jeszcze dać do analizy na wątku składy kosmetyków do włosów bez tajemnic
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy
Stary 2011-12-28, 21:46   #2181
Rabarba
Raczkowanie

Dzięki za odpowiedź, tak zrobię jestem tu nowa, jeszcze się uczę jak się tu poruszać
pozdrowienia
Stary 2011-12-28, 21:58   #2182
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za odpowiedź, tak zrobię jestem tu nowa, jeszcze się uczę jak się tu poruszać
pozdrowienia
Nie ma za co
Ja też się jeszcze uczę, a kto pyta nie błądzi
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy
Stary 2011-12-29, 16:44   #2183
Karen15
Zakorzenienie

Czy tutaj są silikony?:
Dodałam zdjęcie
Karen15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-29, 18:36   #2184
KONICZYNKA 47
Zadomowienie

Co to za maska? Z Auchan?
Ma silikon i pq. Osobiście bym jej nie kupiła....
KONICZYNKA 47 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-29, 20:18   #2185
*Basia*
Mod-Śnieżynka

To chyba maska Ziaja z ceramidami

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-29, 21:03   #2186
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Przeanalizowałam skład szamponu, który niedawno kupiłam i chyba nie ma w nim silikonów:

Skład: aqua, sodium laureth sulftate, cocamidopropyl betaine, cocamide mipa, coco-glucoside, glycol distearate, laureth-4, glyceryl oleate,trimethylsilylamod imethicone, C11-15 pareth-55. C11-15 pareth-9, polyquateternium-10,disodium edta,butylene glycol, chamomilla recutita, hydrozylet wheat protein, citric acid, sodium chloride, parfum, butylphenyl methylpropional, linalool, hexyl cinnamal, limonene, [+/- DMDM hydantoin, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, methyldibromo glutaronitrile, dipropylene slycol], acid violet 43

Mam rację? Pytam z ciekawości, bo w połączeniu z odżywką (z silikonami) służy mi o wiele lepiej niż połączenie specjalnych szamponów do włosów farbowanych/suchych z tą samą odżywką.
Zaznaczyłam silikon
Cytat:
Napisane przez Karen15 Pokaż wiadomość
Czy tutaj są silikony?:
Dodałam zdjęcie
Stary 2011-12-30, 07:57   #2187
Karen15
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Zaznaczyłam silikon

A dużo? I jakie to są silikony?
Karen15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-30, 20:37   #2188
sylwiaa18
Rozeznanie

Dimeticone i polyquarternium 10

Edytowane przez sylwiaa18
Czas edycji: 2011-12-30 o 20:39
sylwiaa18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-30, 21:06   #2189
KONICZYNKA 47
Zadomowienie

pq to niby stricte nie silikon, ale działanie ma takie same, niektórzy producenci pakuja go do szamponów i masek reklamując je że niby są bez silikonów, cwaniacy
KONICZYNKA 47 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-31, 11:16   #2190
iskierka_nadzieii
Przyczajenie

Witajcie kochane!

Chciałam się upewnić i prosić was o radę - do tej pory myłam włosy szamponami Elseve (zwłaszcza tym zółtym po którym moje włosy wreszcie dawały sie rozczesać, ale zauważyłam że po jakimś czasie moje włosy zaczęły się sklejać w takie pasma. Poczytałam i okazało sie że to od silikonów).

Chciałam sie was poradzic, bo przejżałam cały skład fioletowej serii Elseve i nie znalazłam w niej silikonnów, ale jesli któras spojrzy fachowym okiem i mnie upweni bede wdzięczna:

Szampon L'Oreal, Elseve Expansyl:
Skład: aqua, sodium laureth sulfatem disodium cocoamphodiacetate, codium chloride, glycol distearate, sodium laureth-8sulfate, cocamide MIPA, codium loeth sulfate, hydroxypropyl guar hydroxypropylprimonium chloride, sodium methylparaben, MDMD hydantoin, magnesium laureth-8 sulfate, magnesium oleth sulfate, polyquaternium-30, carbomer, potato starch modified, methylparaben, hexylene glycol, zapach. Cl8938/l
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,6...op.html&next=1

Odżywka L'Oreal, Elseve Expansyl:
Skład: aqua, cetearyl alcohol, behentrimonium chloride, starch acetate, hydroxyethylcellulose, chlorhexidine dihydrochloride, cetyl esters, methylparaben, potato starch modified, zapach. Cl19001/L
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,6...op.html&next=1

Ps. Czy ten szampon z Elseve (jesli nie posiada silikonów) to poradzi sobie z usunięciem pozostałości na włosach czy muszę kupić silniej oczyszczający szampon?

Edytowane przez iskierka_nadzieii
Czas edycji: 2011-12-31 o 11:20
iskierka_nadzieii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości