|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2161 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Produkty do włosów bez silikonów!!!
Witam dziewczęta. Od niedawna zaczęłam zwracać uwagę na silikony zawarte w produktach. Ostatnio też oczyściłam je dokładnie specjalnym szamponem i teraz bardzo nie chce aby silikony znów sie osadzili (moje włosy to była tragedia). Wyrzuciłam już część szamponów
, jednak ciężko zrezygnować mi z pianki i lakieru do włosów. Chciałabym przedstawić Wam skład i prosić o opinie: ![]() pianka: Aqua,Propane/Butane/Isobutane, VP/VA Copolymer, Glycerin, Polyquaternium - 4/Hydrogenated Castor Oil< parfum, Polyquaternium-11,Cetrimonium Chloride, PanthenolBenzophenone-4, SMDM Hydantoin, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone drugim produktem jest lakier Taft Schwarzkopf skład mniej więcej taki: Propane/ Butane/ Isobutane, Alcohol Denat.,Polyvinylcaprolact am, Parfum, Isoamyl p-Methoxycinnamate, Panthenol, Polyethylene Terephthalate, Triethyl Citrate, Aqua, Linalool, CI 77000. Bardzo prosze o opinie bo zauyważyłam że moje włosy wyjątkowo negatywnie reagują na wszelkie silikony. Jeśli zaś mają to czy są jakieś zamienniki bez? Z góry dziękuję za odpowiedź |
|
|
|
|
#2162 |
|
Zakorzenienie
|
Hej! Widziałam gdzieś taki szampon z matrixa bodajże, który usuwa silikony, zawiera dość mocne detergenty, tylko, że nie mogę go znaleźć nigdzie.
Znacie jakieś szampony które usuwają silikony?
|
|
#2163 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Polecam sobie zajrzeć tutaj: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=452423 ---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ---------- Cytat:
Może jeszcze w razie co ktoś bardziej obeznany rzucić okiem na te składy, bo mogę się mylić ![]() Czy są jakieś zamienniki to nie wiem, bo nigdy nie używałam produktów do stylizacji.
|
|
|
#2164 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
ok, dziękuję ![]() może ktoś jeszcze sie wypowie? Mam kręcone włosy i cieżko zrezygnować z mi pianki....
|
|
|
|
|
|
#2165 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2166 |
|
Raczkowanie
|
Witam.
Od pewnego czasu zaczęłam podczytywać etykiety ze składem chemicznym produktów. Jestem totalnym laikiem w kwestii silikonów. Okazało się, że wszystkie moje szampony, maski i odżywki, które obecnie stosuję zawierają silikony (kierowałam się opiniami na KWC nie patrząc na skład). Obecnie jestem po dekoloryzacji i kilkukrotnym farbowaniu na blond. Moje włosy są sfatygowane i bardzo bym chciała jakoś je podratować. Przeczytałam oczywiście listę szamponów, odżywek i masek bez dodatku silikonu. Mam ochotę zakupić Ziaję, szampony ziołowe Barwy, ale nie mam jeszcze pomysłu na odżywkę ułatwiającą rozczesywanie i maskę, która odżywiłaby moje biedne kłaczki. Kiedyś używałam szamponów ziołowych i było dokładnie tak, jak pisałyście na początku wątku - włosy ciężko się rozczesywały, były szorstkie i sztywne. Czy możecie polecić odżywki i maski dedykowane dla włosów wysuszonych i zniszczonych farbowaniem? |
|
|
|
|
#2167 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
16.09.11 - pielęgnacja bezsilikonowa 29.09.11 - oleje 25.01.12 - ścięcie 1.04.12 - Seboradin 12.04.12 - Eclipta 11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy Moje włosy Edytowane przez izus_86 Czas edycji: 2011-12-17 o 16:20 |
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2168 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2169 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#2170 |
|
Rozeznanie
|
Ja polecam Ci maske Kallos Latte, ktora można stosowac równiez jako odzywke, odzywke Isana z olejek bobassu, i tak jak Izus- odzywke Garniera z avokado i maslem karite. Wszystkie te odzywki nie maja w skladzie silikonu, a swietnie wygladzaja i zmiekczają wloski. Wszystkie je posiadam i jestem bardo zadowolona I proponuje jedna nie rezygnowac calkowicie z silikonow, bo nie sa az takie złe- teraz w okresie zimowym, kiedy nosimy szaliki, golfy- wlosy sa narazone na uszkodzenia mechaniczne, dlatego tez warto jednak zabezpieczac koncowki jakims produktem z silikonem, np jedwabiem. Edytowane przez sylwiaa18 Czas edycji: 2011-12-19 o 18:47 |
|
|
|
|
#2171 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z Sylwiaa18, ja na początku zrezygnowałam całkowicie z silikonów, ale po jakimś czasie końcówki zaczęły mi się rozdwajać w bardzo szybkim tempie, więc troszkę zdradzam moją pielęgnację bezsilikonową z kropelką jedwabiu CHI na same końcówki
Teraz jest znacznie lepiej.Moje włosy ogólnie nie lubią silikonów w szamponach i odżywkach, bardzo szybko robią się przyklapnięte itp. ale gdy nic poza tym jedwabiem nie używam z silikonami, to nie mam takiego efektu tłustych i przyklapniętych włosów. No i oczywiście pamiętam w tym wypadku o regularnym usuwaniu silikonów z włosów.
16.09.11 - pielęgnacja bezsilikonowa 29.09.11 - oleje 25.01.12 - ścięcie 1.04.12 - Seboradin 12.04.12 - Eclipta 11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy Moje włosy Edytowane przez izus_86 Czas edycji: 2011-12-19 o 20:33 |
|
|
|
|
#2172 |
|
Raczkowanie
|
Przeanalizowałam skład szamponu, który niedawno kupiłam i chyba nie ma w nim silikonów:
Skład: aqua, sodium laureth sulftate, cocamidopropyl betaine, cocamide mipa, coco-glucoside, glycol distearate, laureth-4, glyceryl oleate,trimethylsilylamod imethicone, C11-15 pareth-55. C11-15 pareth-9, polyquateternium-10,disodium edta,butylene glycol, chamomilla recutita, hydrozylet wheat protein, citric acid, sodium chloride, parfum, butylphenyl methylpropional, linalool, hexyl cinnamal, limonene, [+/- DMDM hydantoin, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, methyldibromo glutaronitrile, dipropylene slycol], acid violet 43 Mam rację? Pytam z ciekawości, bo w połączeniu z odżywką (z silikonami) służy mi o wiele lepiej niż połączenie specjalnych szamponów do włosów farbowanych/suchych z tą samą odżywką. |
|
|
|
|
#2173 |
|
Zakorzenienie
|
Nie ma silikonów
Widzę tylko pq, które może również nadbudowywać się na włosach po jakimś czasie i wymagać oczyszczenia.Tutaj troszkę więcej na ten temat https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...09&postcount=4
|
|
#2174 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!
Dzisiaj w Auchanie zauważyłam kosmetyki do włosów Nunaat, czy któraś z Was używała może? Zainteresowały mnie Były maski do włosów 500 i 1000 ml, szampony i odżywki.Co powiecie o tych składach? http://shop.nunaat.com/en/products/n...razil-nut.html http://shop.nunaat.com/en/products/n...ir-mask-1.html |
|
|
|
|
#2175 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale fajnie wyglądają! O_O a za ile je widziałaś? |
|
|
|
|
|
#2176 |
|
Raczkowanie
|
Maska litrowa była na promocji za 18zł, 500 ml za 10zł, chciałam kupić tą mniejszą, ale się skończyły już- a wielkiej nie chciałam brać, bo nie znam w ogóle firmy i nie wiedziałam czego się spodziewać
![]() A ten silikon za 13, 75 i tak, kupiłam go, zobaczymy jak się sprawdzi na moich lokach, dlatego chciałabym też prosić o analizę składu dwóch powyższych preparatów ![]() Dopiero dzisiaj odkryłam forum dla kręconych, bardzo mi się podoba i od rana się zaczytuję
Edytowane przez Rabarba Czas edycji: 2011-12-28 o 18:55 |
|
|
|
|
#2177 |
|
Raczkowanie
|
chyba chcę do Auchan
|
|
|
|
|
#2178 |
|
Zakorzenienie
|
Wszystkie najważniejsze składniki występują po zapachu, czyli nie jest ich za dużo
|
|
#2179 |
|
Raczkowanie
|
właśnie dlatego pytam, czy jest coś ta maska warta, żeby nie kupić takiej dużej ilości "niczego"
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2180 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Możesz jeszcze dać do analizy na wątku składy kosmetyków do włosów bez tajemnic
|
|
|
#2181 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki za odpowiedź, tak zrobię
jestem tu nowa, jeszcze się uczę jak się tu poruszać ![]() pozdrowienia |
|
|
|
|
#2182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja też się jeszcze uczę, a kto pyta nie błądzi
|
|
|
#2183 |
|
Zakorzenienie
|
Czy tutaj są silikony?:
Dodałam zdjęcie |
|
|
|
|
#2184 |
|
Zadomowienie
|
Co to za maska? Z Auchan?
Ma silikon i pq. Osobiście bym jej nie kupiła.... |
|
|
|
|
#2185 |
|
Mod-Śnieżynka
|
To chyba maska Ziaja z ceramidami
|
|
|
|
|
#2186 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Są
|
|
|
#2187 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2188 |
|
Rozeznanie
|
Dimeticone i polyquarternium 10
Edytowane przez sylwiaa18 Czas edycji: 2011-12-30 o 20:39 |
|
|
|
|
#2189 |
|
Zadomowienie
|
pq to niby stricte nie silikon, ale działanie ma takie same, niektórzy producenci pakuja go do szamponów i masek reklamując je że niby są bez silikonów, cwaniacy
|
|
|
|
|
#2190 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie kochane!
Chciałam się upewnić i prosić was o radę - do tej pory myłam włosy szamponami Elseve (zwłaszcza tym zółtym po którym moje włosy wreszcie dawały sie rozczesać, ale zauważyłam że po jakimś czasie moje włosy zaczęły się sklejać w takie pasma. Poczytałam i okazało sie że to od silikonów). Chciałam sie was poradzic, bo przejżałam cały skład fioletowej serii Elseve i nie znalazłam w niej silikonnów, ale jesli któras spojrzy fachowym okiem i mnie upweni bede wdzięczna: Szampon L'Oreal, Elseve Expansyl: Skład: aqua, sodium laureth sulfatem disodium cocoamphodiacetate, codium chloride, glycol distearate, sodium laureth-8sulfate, cocamide MIPA, codium loeth sulfate, hydroxypropyl guar hydroxypropylprimonium chloride, sodium methylparaben, MDMD hydantoin, magnesium laureth-8 sulfate, magnesium oleth sulfate, polyquaternium-30, carbomer, potato starch modified, methylparaben, hexylene glycol, zapach. Cl8938/l https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,6...op.html&next=1 Odżywka L'Oreal, Elseve Expansyl: Skład: aqua, cetearyl alcohol, behentrimonium chloride, starch acetate, hydroxyethylcellulose, chlorhexidine dihydrochloride, cetyl esters, methylparaben, potato starch modified, zapach. Cl19001/L https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,6...op.html&next=1 Ps. Czy ten szampon z Elseve (jesli nie posiada silikonów) to poradzi sobie z usunięciem pozostałości na włosach czy muszę kupić silniej oczyszczający szampon? Edytowane przez iskierka_nadzieii Czas edycji: 2011-12-31 o 11:20 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:00.

, jednak ciężko zrezygnować mi z pianki i lakieru do włosów.