|
|
#2161 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie i ich słoneczka majowo-czerwcowe 2008
ja tez polecam te butle Tommee Tippee.
Dziewczyny, chyba uda mi się wreszcie ochrzcić dziecko, pomimo tego ze nie mam slubu kościelnego. Hurraaaaa
|
#2162 |
|
Wtajemniczenie
|
jakoś nie mam ochoty na "te sprawy" Trochę czuję dyskomfort.
|
#2163 |
|
Zakorzenienie
|
no to super Asiu
, że się udało, ja dziś się dowiedziałąm u nas w kościele że jednak parafia do której należał brat tyle lat nie pomoże nic, mało nam zostało możliwościi ja czuję dyskomfort, jakby mi się nie zagoiło |
|
|
|
#2164 |
|
Zakorzenienie
|
ja ostatnio rozmawiałam o drugim dziecku z TŻ i stwierdziliśmy ze najlepsza przerwa to ok 2 lata miedzy dzieciami lepiej się teraz "pomęczyć " i odchować niż np po 5 cz 7 znów bawić się w pieluchy
![]() ja też mam nosidełko Active INFANT udało mi się kupić używane prawie w idealnym stanie na allegro. Tylko teraz się zastanawiam czy mała może w nim być już noszona jak w piątek bedzie miała 11 tygodni, w sumie jest dość duża i twarda wiec chyba można na jakieś pół godzinki ją tam wsadzić na początek? Co myślicie? |
|
|
|
#2165 |
|
Wtajemniczenie
|
pytałam się mojej gin o te problemy przy współżyciu. Mówi ze to są zrosty - bolące blizny i ze to z czasem minie
|
#2166 |
|
Zakorzenienie
|
a to my podczas wycieczki w weekend
|
|
|
|
#2167 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chciałam zeby była długa pzrerwa, bo nie chę zeby mi cos umknęło z rozwoju dziecka. Chce miec czas, siłe, ochotę na wychowanie, nie śpieszyć się z niczym, chcę mieć czas na to zeby kazdego wieczoru czytac bajki, tulić głaskać, itp. Przy dwójce dzieci trzeba dzielić miłośc na dwoje, a łatwiej to zrobić, kiedy dziecko ma 4-5 lat i już coś rozumie, niż takie małe 2 letne, dla którego mama jest całym światem i nagle ten świat mu się kończy. Nawet nie wiecie jakie to wspaniałe uczcie po tylu latach znów ulić malutkie ciałko, czuć zapach niemowlaczka. Człowiek po pewnym czasie tęskni do takiego maluszka i wtedy jest dobry czas na druga dzidzię. Ale oczywiście to jest moje zdanie i kazdy ma prawo mieć inne ![]() Sybilla, sliczna dzidzia, pięknie się śmieje
|
|
#2168 |
|
Zakorzenienie
|
oj nie kracz - ja nadal nie mam okresu...
trochę się nawet boję że moze cos ten tego i kupilam ... test ciazowy. wlasciwie mi ulżyło że jest 1 kreska... jeszcze za wcześnie...ja nie czuje dyskomfortu, raczej większy "luz" Asia, Sybilla - ja chce wlasnie 2-3 lata przerwy miedzy dziecmi bo czuje że jak zrobie wiekszą to mi się zwyczajnie nie bedzie chcialo. bo znowu nieprzespane noce itd. dotego sama mam siostre młodsza o 5 lat i uważam że to z dużo, do dziś nadajemy na innych falach... |
|
|
|
#2169 |
|
Zakorzenienie
|
a ja mam cos jak nie konczacy sie okres, bo mam z tydzien przerwy miedzy krwawieniem i znow i do tegp bol brzucha jak w okresie przez 2 dni, biore juz drugie opakowanie tabletek, pisze na ulotce ze krwawienia moga byc nieregularnie ale bez przesady okres prawie non stop!!! chyba sie wybiore do lekarza i spytam o to.
Do tego nie moge sie porozumiec z TZ ciagle klotnie, mam dosc ze wszystko jest wazniejsze niz my, i nawet pogadac nie mozna a juz o jakis milych rzeczach nie ma sie co spodziewac. Przykro mi
|
#2170 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ostatnie Ci się udało no tak bedziemy miały urlop na przyszłe lato - dziewczyny do roboty ![]() a swoja droga jeśli kiedykolwiek bym sie decydowałą na drugie dziecko to również chciałabym urodzić w maju ![]() któraś z dziewczyn zaprponowałą listę mam karmiacych piersia i butelką myślę że to fajny pomysł - brakuje mi tego a chciałąbym sie z mamami konsultować Cytat:
Monia a ta róznica wieku miedzy Toba a siostra za chwilę zniknie
|
||
|
|
|
#2171 |
|
Zakorzenienie
|
LISTA MAM PIERSIOWYCH I BUTELKOWYCH - piszcie do mnie na PW, dodam na pierwszej stronie info i w linku też
|
|
|
|
#2172 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2173 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, powiedzcie mi, bo nie mam pojecia, po co jest szatka na chrzest?
Kupowałam wczoraj świece itp, i przypomniało mi się ze jeszcze trzeba szatkę, ale nie wiem co się z nią robi...
|
#2174 |
|
Zakorzenienie
|
alusia- powiem tylko jedną rzecz którą pamietam ze szkoły rodzenia: "dziewczyy, pamietajcie, najpierw jest owulacja potem okres!", więc to że nie mam okresu nie znaczy że nie mogę już być w ciaży bo może akurat w dniu płodnym, pierwszym po urodzeniu, mi się uda zajśc...wiem że karmienie piersią powoduje wtórną niepłodność, ale ona kończy się róznie (niektórym bardzo szybko innym po roku...) i niegdy nie wiadomo kiedy
asia - jest moment ze ksiadz nakłada szatkę na dziecko Biała szata ukazuje, że ochrzczony "przyoblekł się w Chrystusa" (Ga 3,27) i zmartwychwstał z Chrystusem. z http://www.opoka.org.pl/biblioteka/M...ja_chrztu.html a moment ten jest wlasnie taki: po oblaniu wodą święconą Po chrzcie dziecka uczestnicy wypowiadają lub śpiewają aklamację: Chwała Ojcu i Synowi... Następnie celebrans odmawia modlitwę i namaszcza Krzyżmem św. każde dziecko na szczycie głowy. Potem każde dziecko otrzymuje białą szatę, inny kolor nie jest dozwolony. Jest wskazane, aby taką szatę przyniosły same rodziny. Przed nałożeniem szat, celebrans mówi: N.N. staliście się nowym stworzeniem i przyoblekliście się w Chrystusa, dlatego otrzymujecie białą szatę. Niech wasi bliscy słowem i przykładem pomagają wam zachować godność dzieci Bożych nieskalaną aż po życie wieczne. W.: Amen. a potem chrzestny zapala świecę... z http://liturgia.wiara.pl/?grupa=6&ar...dzi=1115658735 (tu jest cała celebracja krok po kroku) |
|
|
|
#2175 |
|
Zakorzenienie
|
stella - bez bułeczki? to już nie to, sam smak jest w bułeczce
![]() caterin - przegięcie mieć taki okres ![]() sybilla - już nie raz chyba mówiłyśmy że nosidełko nie dla takiego maluszka, nawet ostatnio w programie jednym mówili że nie wcześniej jak od 4 miesiąca, ale jak raz założysz to się nic nie stanie drugie dziecko - my o tym nie gadaliśmy ale ja bym mogła mieć (wcześniej nawet jednego nie chciałam), tak miło wspominam poród i szpital że z chęcią jeszcze nie raz to przeżyje![]() czy wasze dzieci też tak się krzywią jak im podajecie (jeżeli podajecie) Cebion multi? Ona robi takie minki że szok, niezły ubaw jest , na początku robiła takie minki jak jej podawałam bobotic (a to niby smaczne)alusia - ten espumisan jest też w formie kropelek? jak często i ile podajesz? |
|
|
|
#2176 |
|
Zakorzenienie
|
gothika - bobotic ma ten sam skład co espoumisan tylko trochę większą dawkę. a moje też się krzywi na cebion, za to bobotic lubi.
|
|
|
|
#2177 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny czy ktoras z was uzywa elektrycznego laktatora? jezeli tak mozecie cos polecic?
monia mnie tez stres ogarnal ze cos tam cos tam kurcze mam nadzieje ze to wtorna nieplodnosc hmmm
|
|
|
|
#2178 |
|
Zakorzenienie
|
Moniu nadajemy na innych falach bo każda z nas jest inna i każda z nas inaczej postrzega miłość do rodziny
|
#2179 |
|
Wtajemniczenie
|
Gothika -kupuje espumisan w kropelkach.Mozna dawac 2 razy dziennie po 10 kropli lub 20 kropli raz dziennie.Słyszałam o Bobotiku ale jest mocniejszy.
|
|
|
|
#2180 |
|
Wtajemniczenie
|
kmat - ja mam elektryczny medeli - jest badrzo dobry
http://www.bobosklep.pl/medela-lakta...tric-p-75.html |
|
|
|
#2181 |
|
Rozeznanie
|
Sonia jak dlugo trwanie odciaganie pokarmu? ja mam canpola i 20 minut nad jedna piersia musialam sie napracowac
|
|
|
|
#2182 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
póki karmię piersią i nie dostanę okresu to śluzu nie przybędzie... dostałam jakiś nowy żel : Replens na razie 2 próbki, stosuje się go raz na 3 dni i on ponoć naturalnie nawiża można go kupić bez recepty ![]() i dostałam też oprócz tego żelu globulki Oekolp forte (to już na recepte) i je mam stosować raz na 5 dni, ponoć rewelacja (chociaż na ulotce piszą zeby nie stosowac w czasie karmienia piersią... no ale przypisał mi to gin, więc wie co robi) jak zużyje powiem Wam czy faktycznie podziałało
|
|
|
|
|
#2183 |
|
Raczkowanie
|
Załączam trochę fotek mojego Adrianka. Dzisiaj było szczepienie i narazie mały śpi. Pani doktor powiedziała, że mogę mu do mleka dodać łyżeczkę kaszki. Bo ma taki apetyt jak szok. Kupiłam taką bezglutenową. daję od jutra bo dzisiaj nie chce eksperymentować
|
#2184 |
|
Rozeznanie
|
agulan nigdy jeszcze nie placilam punktami ale z tego co wiem to idziesz do kasy i prosisz zeby ci z karty sciagneli.
dziewczyny mam pytanie do jakiego lekarza warto pojsc, bede w pazdzierniku w polsce i chcialabym sprawdzic czy z corcia jest wszystko ok, chodzi mi o rozwoj , bioderka itp. Poradzcie prosze!!!! |
|
|
|
#2185 |
|
Zakorzenienie
|
malgo - ogólni to pediatra, rozwój to neurolog, bioderka to poradnia preluksacyjna
|
|
|
|
#2186 |
|
Zakorzenienie
|
mrowkasz ślicznych masz chłopaków
![]() a ja wczoraj basen dzisiaj basen bozeeee jak dobrze się urwać choć na dwie godzinki zudownie się zrelaksowałam... a wczoraj mała dała TŻ czadu strasznie płakała prawdopodobnie prze to że zjadłam na śniadanie 2 bułki z nutellą jakoś nie pomyślałam że to może zaszkodzić ale tata dzielnie z nią został dziś znów. Świetnie sobie radzi a ja tak sie bałam że będę więźniem we własnym domu...
|
|
|
|
#2187 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny czy w inny dzien niz niedziela mozna ochrzcic dziecko?
![]() Asia moja corka na pierwszej wizycie u pediatry (1 szczepienie) dostala wapno w syropie i wit C, bardzo jej smakuje ![]() monia ja piersiowa ![]() sybilla, mrowkasz sliczne szkraby
|
|
|
|
#2188 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
wydaje mi się że tylko w niedzielę ------------------------------------------------------------------ Monia dziękuje Ci za linki i informacje. Nawet nie wiesz jak mi pomogłaś
|
|
#2189 |
|
Zakorzenienie
|
karolakep - wydaje mi się że można ale to zależy od kościoła
monia - wiem że bobotic to to samo co esumisan tylko ciekawiło mnie czy jest pod tą samą postacią i jak się dawkuje, alusia - dzięki a my mamy chrzestnego - są księża i księżaa ja musze sobie kupić jakiś pas/gorset wyszczuplający brzuch - nie po porodzie ale wogóle bo mam ogromny - i jak mam się pokazać z takim na chrzinach i na weselu?....- czy miałyście z czymś takim do czynienia??? są takie http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=428246714, ale nie wiem czy by mi się nie zwijał do góry pod brzuchem albo na dół pod cyckami; albo takie majtkihttp://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=430211859 - co myślicie???? monia - co u Martuccy? monia - kiedyś umieszczałaś tu link taki do wypisania i wydrukowania i wysłania co chciałam go wypełniac na klawiaturze - czy pamiętasz kiedy to było? Bo chcę go znaleźć i nie mogę![]() wiem że to się powatrza co chwilę ale o której karmicie na noc a później w nocy? bo ja odkąd ja kładę wcześniej, że śpi o 20 - 20.30 to budzi mnie o 1, albo 2 w nocy, a później ok.5, lub przed (mimo że karmię ją po 22 przed swoim snem)
kosmetyki stroje karnawałowe dla dziewczynki same dziecięce! ciuszki twory i potwory Edytowane przez gothika Czas edycji: 2008-09-10 o 22:03 |
|
|
|
#2190 |
|
Wtajemniczenie
|
to zależy w jakim celu odciągasz. Jak chcesz pobudzić taktację to tak jak pisze Asia - 15 min na każdą pierś najlepiej w seriach po 7min każda, potem po 5min i po 3min - w ten sposób nie obciążasz tak broawki-należy ściągać nawet jak nic nie leci. Z tego co pamietam Tobie raczej nie chodzi o pobudzenie laktacji wiec możesz ściągać po prostu tyle ile potrzebujesz pokarmu np na 1 karmienie a to jak długo zależy od Twojej laktacj bo to jest różnie może pokarm wypływać wolniej albo szybciej, np ja z 1 piersi w 7 min sciągam 60ml a w tym samym czasie z 2 tylko 30ml. Jak chcesz utrzymać to co masz to po prostu ściągasz jak leci i tyle ile dziecko zjada - jak będziesz dłużej ściągać to ilość pokarmu będzie rosła.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:56.

, że się udało, ja dziś się dowiedziałąm u nas w kościele że jednak parafia do której należał brat tyle lat nie pomoże nic, mało nam zostało możliwości

i kupilam ... test ciazowy. wlasciwie mi ulżyło że jest 1 kreska... jeszcze za wcześnie...
, placki ziemniaczane

, na początku robiła takie minki jak jej podawałam bobotic (a to niby smaczne)
jakoś nie pomyślałam że to może zaszkodzić