Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-06-03, 15:33   #2161
norka27
Zakorzenienie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Jak tu ladnie i kolorowo sie zrobilo Dmuchalam w ziemie i u mnie nie chca skakac wiec tajemnicze kreseczki pozostana nieznane Jutro je podleje trutka i bedzie spokoj. A ja od jutra przechodze w letni stan spoczynku. TZ wraca do domka i czas zaczac sezon letni - fajnie by bylo gdyby jeszcze troche cieplej sie zrobilo Musze sie wam pochwalic ze z posadzonyc przeze mnie papryk juz sa 2 pierwsze owoce - narazie takie maciupkie ale rosna Sama musze je zapylac bo za zimno by je wystawic na dwor. Moj bezkorzenny nadal sie trzyma i jest w miare jedrny, ten ze gnijaca plama na trzonie wypuszcza nowego liscia - no ale dolne nadal sa sflaczale. A tak to bialy olbrzym ma nowego peda a na starym z 2 oczek wychodza boczne - niestety juz przekwita, zostaly mu 3 kwiatki.
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 00:40   #2162
Patryka
Wtajemniczenie

Cześć

Od jakiegoś czasu chodzi mi po glowie chęć zakupu storczyka (takie piękne kwiaty, a jak oglądam Wasze zdjęcia, aż mnie zazdrość nieładnie zżera ), tyle że nie bardzo mnie stać W kwiaciarniach u mnie ceny od 45 do 50 zł. Warto tyle zapłacić? Na allegro ceny dużo niższe, tyle że nie jestem pewna, czy taki storczyk allegrowy dotarłby do mnie w jednym kawałku No i nie wiem co zrobić, o ja biedna...

Patryka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 05:53   #2163
Isis23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Patryka Pokaż wiadomość
Cześć

Od jakiegoś czasu chodzi mi po glowie chęć zakupu storczyka (takie piękne kwiaty, a jak oglądam Wasze zdjęcia, aż mnie zazdrość nieładnie zżera ), tyle że nie bardzo mnie stać W kwiaciarniach u mnie ceny od 45 do 50 zł. Warto tyle zapłacić? Na allegro ceny dużo niższe, tyle że nie jestem pewna, czy taki storczyk allegrowy dotarłby do mnie w jednym kawałku No i nie wiem co zrobić, o ja biedna...
ja moje storczyki kupuję w marketach... cena prawie zawsze to 19.90 castorama, auchan, tesco, biedronka, netto.... we wszystkich widziałam promocje na storczyki moze tam poszukaj jak masz mozliwosc...

i moje wypocinki fotograficzne

mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010

Isis23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 07:21   #2164
liwias
Raczkowanie

Przekwitnięte można kupić jeszcze taniej (czasami nawet po 5-9 zł), ale trzeba się uzbroić w cierpliwość w oczekiwaniu na następne kwitnienie .
Ale jeżeli roślina ma zdrowe liście i korzonki to warto poczekać. Tylko wtedy kolorek jest "niespodziankowy".
liwias jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 07:50   #2165
przedziorek
Raczkowanie

Patryka jeśli masz zamiar dopiero rozpocząć przygodę ze storczykami to lepiej kup w supermarkecie za 20 zł niż w kwiaciarni. Ostatnio zakupiłam w kwiaciarni za 78zł i musiałam wyciąć liść bo miał jakąś plamę był dobrze zamaskowany kokardkami i celofanem Różnica w tych storczykach jest taka że na tych plastykowych wkładkach w doniczkach pisze pochodzenie jak pisze orchidearium to znaczy że droższy a jak są namalowane tylko kwiaty to znak że kwiaciarnia zaopatruje się w supermarkecie tylko teraz zagadka w którym
przedziorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 08:04   #2166
bierka83
Zadomowienie

Tak dziewczyny maja racje,nie warto kupowac storczykow w kwiaciarni,bardzo czesto okazuje sie ze w marketach sa w duzo lepszym stanie i tansze.
Co prawda nie mieszkam w Polsce,ale kupuje swoje w centrum kwiatowym lub w marketach typu obi itp,ceny sa duzo nizsze a kwiaty naprawde zdrowe.Raz w zyciu kupilam storaska w kwiaciarni zaplacilam za niego 40 euro,co prawda byl niesamowicie wysoki ale co z tego,jak mozna kupic za polowe ceny rownie piekne i zdrowe

Witam wszystkich
Stary 2009-06-04, 08:49   #2167
kamyczek89
Zadomowienie

Dziewuszki śliczne kwiatuszki ja 2 dni temu byłam z Tż-tem w nomi po jakieś tam narzędzia i ku mojej radości była nowa dostawa storczyków. moje oczy zaczęły momentalnie przypominać te kocie ze shreka i tak oto do mojej kolekcji trafiły dwa piękne okazy a najlepsze jest, że zauważyłam, że w jednym zaczęła puszczać druga łodyga eheheh dodam zdjęcia trochę później.
a to wszystko do nowego mieszkanka po przeprowadzce

kamyczek89 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-06-04, 09:00   #2168
Patryka
Wtajemniczenie

Czyli mogę znaleźć taniej Hmm, tyle ze u mnie, a właściwie nawet nie u mnie, a w najbliższym "mieście", do którego mogę dojechać, nie ma za dużo takich marketów... O ile w ogóle jakiś jest? Bo z tego, co mi wiki znalazła [klik], u mnie tylko Biedrona... Patrzyłam w biedronce, ale mieli tam tylko takie brzydkie kwiaty, co nie wiem jak się nazywają, ale jeden taki u mnie w domu stoi i straszy Kiedyś widziałam storczyki, nawet pamiętam, że zastanawiałam się nad zakupem, bo tak mnie urzekły podczas stania w kolejce do kasy, ale nie wiedziam co to jest i jak się tym zajmować trzeba i w ogóle

A te kwiaciarnie, w kórych wczoraj byłam, nie zachwyciły mnie jakoś, "ładna" była tylko jedna... Cóż, popytam o przekwitnięte

EDIT:
Jak myślicie, w Bricomarché warto szukać? Co to w ogóle za sklep jest, wiem że mamy go, ale nie bylam nigdy

Patryka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 09:04   #2169
asia13rafal
Przyczajenie

Norko jeśli nie skacze to też bym podlała chemią - szkoda ryzykować.

gratuluję nowych zakupów dziewczyny

a u mnie na storczyku pojawiły się czarne maleńkie kropeczki na kwiatach jednego storczyka - czy to może być obecność jakiegoś gada? oglądałam kwiatek pod lupą i nic nie widać - ale chyba spryskam chemią?

i mam jeszcze jedno pytanie - czy po przekwitnięciu można przesadzić storczyka w celu oblukania korzeni? i jak długo powinny stać kwiaty w chłodniejszym miejscu by ponownie zakwitły? - ale to już raczej dopiero wtedy gdy uschnie łodyga prawda? proszę Was dziewczyny oświećcie mnie
całuski dla Was
asia13rafal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 09:15   #2170
imago84
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Isis23 Pokaż wiadomość
ja moje storczyki kupuję w marketach... cena prawie zawsze to 19.90 castorama, auchan, tesco, biedronka, netto.... we wszystkich widziałam promocje na storczyki moze tam poszukaj jak masz mozliwosc...
też sie czaje
kiedyś były w biedronce ale nie w stałej ofercie a tera z od kilku miesięcy nie ma ich po prostu masakra... trzeba czekać dalej
Stary 2009-06-04, 09:44   #2171
Soline
Zadomowienie

Cytat:
Cześć

Ja swojego kupiłam w realu zapłaciłam 19,90zł i jestem zadowolona - jest śliczny Z początku miał dwa albo trzy kwiatki, a na chwilę obecną ma ich już 8 albo i 9! A widzę kolejne pąki A najlepsze jest to, że mam go raptem 3 tygodnie i tak pięknie się rozrósł. Muszę w końcu wstawić jego zdjęcia

Do pracy rodacy!

I shoot photos not people
Soline jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-04, 09:53   #2172
jola2243
Zakorzenienie

Cytat:

Jak myślicie, w Bricomarché warto szukać? Co to w ogóle za sklep jest, wiem że mamy go, ale nie bylam nigdy
W brico warto poszukać, w moim brico ostatnio dwupędowe były po 17,00, ale nie było szału kolorów, ja mam patent, sprawdzam i necie gazetki z marketów, kiedy mają dostawe i jadę w ten dzień kiedy storaski mają być, ostatnio w netto kupiłam dwupędowe, a po dokładnych oględzinach okazało się że mają po 3, a ten 3 taki tyci dopiero, wklejałam fotki kilka stron wcześniej, szkoda, a może i dobrze, że tylko 3 kolory były, bo zamaist 3 przytachałabym do domu więcej, i tak już mój mężuś mówi,że mam bzika

http://pasja-przeplatane.blogspot.com/

Lubimy Czytać--- jola2243
jola2243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 10:03   #2173
DADA90
Raczkowanie

GG do DADA90

CZEŚC dzwiwuszki! Po szybkiej reanimacji, moich storczasów (życie zawdzięczają NORCE ) zakwitły jeden różówy i jeden żółty zółty głuptasek wypuścił nowy pęd i zrobił jeden pączek hehe , leniuch pewnie więcej mu się nie chciało Zauważyłam ostatnio, że mój jeden falek, który baardzo długo odpoczywał po ostatnum kwitnieniu, wypuszka nowy korzonek i jakies cus, zobaczymy może to będzie nowa gałazka ale wiecie co? Powstały mu małe odgałęzienia korzeni Nigdy nie widziałm czegos takieo, hehe napiszcie Czy u wazych storczasków, też się tak dzieje? POZDRAWIAM
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Picture 4.jpg (12,4 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Picture 5.jpg (11,7 KB, 16 załadowań)

Konsultantka ORIFLAME na poziomie:
0 - 3- 6 - 9 - 12 - 15 - 16 %
DADA90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 10:18   #2174
WinlyEm
po prostu Łinli

GG do WinlyEm

Cytat:
Czyli mogę znaleźć taniej Hmm, tyle ze u mnie, a właściwie nawet nie u mnie, a w najbliższym "mieście", do którego mogę dojechać, nie ma za dużo takich marketów... O ile w ogóle jakiś jest? Bo z tego, co mi wiki znalazła [klik], u mnie tylko Biedrona... Patrzyłam w biedronce, ale mieli tam tylko takie brzydkie kwiaty, co nie wiem jak się nazywają, ale jeden taki u mnie w domu stoi i straszy Kiedyś widziałam storczyki, nawet pamiętam, że zastanawiałam się nad zakupem, bo tak mnie urzekły podczas stania w kolejce do kasy, ale nie wiedziam co to jest i jak się tym zajmować trzeba i w ogóle

A te kwiaciarnie, w kórych wczoraj byłam, nie zachwyciły mnie jakoś, "ładna" była tylko jedna... Cóż, popytam o przekwitnięte

EDIT:
trzeba czekać po prostu na okazję tutaj w watku dziewczyny często piszą, gdzie i kiedy są storczyki w promocji. Ja mam jednego z biedronki za 19.90 i dwa z lidla, były wytawione na walentynki za 39.90 a po walentynkach kupiła po 9.90 piękne, + doniczka i ozdoby walentynkowe gratis

I love M*A*D minerals
WinlyEm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 10:38   #2175
jola2243
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WinlyEm Pokaż wiadomość
trzeba czekać po prostu na okazję tutaj w watku dziewczyny często piszą, gdzie i kiedy są storczyki w promocji. Ja mam jednego z biedronki za 19.90 i dwa z lidla, były wytawione na walentynki za 39.90 a po walentynkach kupiła po 9.90 piękne, + doniczka i ozdoby walentynkowe gratis
A mój walentynkowy z lidla przekwitł właśnie,ale pędy ma zielone, więc jestem pełna nadzieji, że może coś puści z uśpionych oczek..... a twoje z lidla kwitną jeszcze??

http://pasja-przeplatane.blogspot.com/

Lubimy Czytać--- jola2243
jola2243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 11:16   #2176
esel12345
Raczkowanie

jola2243 kiedyś szukałam tych wirtualnych gazetek i jakoś nie mogłam znaleźć.. wdzięczna bym była jakbyś jakiegoś linka zapodała
może z nomi ,obi, bądź, reala bo tez czyham na dostawy ale ja to tak w ślepo jadę i często jest później rozczarowanie:m ur:

z góry dziękuję
esel12345 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 12:12   #2177
przedziorek
Raczkowanie

Wpisz w wyszukiwarce nazwę sklepu .pl i tam znajdziesz oferty z gazetki .
przedziorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 12:17   #2178
norka27
Zakorzenienie

Dada ciesze sie ze moglam tobie pomoc, ze sie tak dzwignely Wiesz zawsze lepiej sie reanimuje zasuszone niz zalane Teraz pamietaj by o nie dbac.
Asiu ja jakis czas temu postawilam pytanko na temat zgnilizny kwiatow u storczyka. Mam 2 ktore sa tym zaatakowane. Najpierw byly to niewinne czarne kropeczki a jak slonko przyswiecilo zmienilo sie to w wielkie gnijace plamy. Gdzies tam wczesniej wstawilam foty. Radzili by spirytusem takie plamki smarowac ale ja tam brutalnie spryskalam kwiaty i galazki na ktorych rosna Topsinem 2X -przerwa tygodniowa - a potem co 2 tygodnie roztworem topsinu wacikiem przemywalam paki i platki kwiatow i ta galazke - efekt - nowe kwiaty juz sa wolne od zarazy pai tez, niestety zaatakowane kwiaty opadly. Ja mam w sloiku slaby roztwor Topsinu na wszelki wypadek.
A moja miniaturka oszalala - otworzyla sobie kwiatka mutanta - ma zrosniete platki kwiatowe i wyglada jak polotwarta kulka Wstawiam fote jak to wyglada i jak wygladac powinno oraz fote mojego bezkorzennego. 4 liscie ma klapniete, 4 sztywne - trzyma sie chyba tylko dlatego ze go spryskuje codziennie i ma mokre oklady na lisciach.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg bezkorzenny.jpg (76,6 KB, 37 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg min.jpg (58,2 KB, 41 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg min1.jpg (104,9 KB, 21 załadowań)
Stary 2009-06-04, 12:25   #2179
WinlyEm
po prostu Łinli

GG do WinlyEm

Cytat:
Napisane przez jola2243 Pokaż wiadomość
A mój walentynkowy z lidla przekwitł właśnie,ale pędy ma zielone, więc jestem pełna nadzieji, że może coś puści z uśpionych oczek..... a twoje z lidla kwitną jeszcze??
nie kwitną już jednemu musiałam całkowicie obciac łodygę, bo zżółkła i schła (pisałam tu o tym) teraz odpoczywa ale liscie ma zielone i zdrowe
Drugi jeszcze stoi przekwitniety, bo na końcu ma małego pączka- liczę ze jeszcze się rozwinie

I love M*A*D minerals
WinlyEm jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-04, 12:27   #2180
norka27
Zakorzenienie

Tu masz adresy do wiekszosci marketow i ich gazetek http://www.real.pl/promocje.php , http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠.pl/market/nomi/gazetka,
http://www.tesco.pl/promocje/gazetki/# , http://www.biedronka.pl/index.php , http://www.okazjeipromocje.pl/Gazetk...61mnem51hjgj97 , http://www.obi.pl/pl/markets/Promocje/index.html , http://www.intermarche.pl/oferta,gazetka.html
a na przyszlosc w googlach wpisujesz nazwe marketu i gazetka - tesco gazetka, real gazetka i tak dalej. Powodzenia w szukaniu. Ja tam tylko w marketach storki kupuje, ceny sa o wiele nizsze a czasami i jakosc o wiele lepsza. Wole juz zasuszone niz super zalane z kwiaciani. Chcialam jeszcze dodac - dla osob mieszkajacych w poblizu Ikeai - tam maja fajne storki, za dobra cene, czesto zdazaja sie dendrobia, oncidia i cambrie. Przynajmniej w Norwegii maja suer wybor http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/ca...8?pageNumber=3

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2009-06-04 o 12:33
Stary 2009-06-04, 13:38   #2181
liwias
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DADA90 Pokaż wiadomość
Zauważyłam ostatnio, że mój jeden falek, który baardzo długo odpoczywał po ostatnum kwitnieniu, wypuszka nowy korzonek i jakies cus, zobaczymy może to będzie nowa gałazka ale wiecie co? Powstały mu małe odgałęzienia korzeni Nigdy nie widziałm czegos takieo, hehe napiszcie Czy u wazych storczasków, też się tak dzieje? POZDRAWIAM
Też mam takie rozgałęzienia w jednym storczyku - korzonek powietrzny, który do pewnej długości rósł pojedynczo, w pewnym momencie rozdzielił się na dwa i teraz wygląda jak takie małe widełki
liwias jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 13:43   #2182
imago84
Wtajemniczenie

ale piekne te storczyki Wasze

mam w domu 3 ale są w kuchni , byly kupione w biedronce po 19 zl i pięknie kwitną i rozwijają sie, ja chce ze 2 do swojego pokoju na okno
Stary 2009-06-04, 14:00   #2183
norka27
Zakorzenienie

Dziewczynki co za radosc, moja kambria ktora ostatnio sobie przekwitla bedzie miec kwiatki Parapet na ktorym stala przestal jej sluzyc w momencie kiedy wrocilo sloneczko i zrobilo jej sie za jasno. Zaraz czarne kropki na lisciach sie pojawily wiec przestawilam ja w cieniste miejsce a ze po jakims miesiacu bylo mi jej zal znalazlam jej miejsce na parapecie gdzie slonko jest tylko wieczorowa pora przez moze godzinke i efekt widoczny na fotce Tylko dziwne ze nie puscila pedu z bulwy jak to zwykle bywa a z czesci lisciastej - ale to nie wazne. To tak na pocieszenie dla wszystkich co maja nie kwitnace kambrie i dendrobia. Moje dendrobium ma 3 nowe bulwy Dodalam jeszcze fotke gdzie sobie zimowala ostatni miesiac - taki kat pomiedzy poknami, zadnego slonca. WIdac jej posluzylo bo zmiana miejsca na bardziej jasne dala ped kwiatowy.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg cambria.jpg (62,5 KB, 37 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kambriakat.jpg (55,9 KB, 58 załadowań)

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2009-06-04 o 14:05

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-06-04, 14:28   #2184
Ewkaaa8891
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Dziewczynki co za radosc, moja kambria ktora ostatnio sobie przekwitla bedzie miec kwiatki Parapet na ktorym stala przestal jej sluzyc w momencie kiedy wrocilo sloneczko i zrobilo jej sie za jasno. Zaraz czarne kropki na lisciach sie pojawily wiec przestawilam ja w cieniste miejsce a ze po jakims miesiacu bylo mi jej zal znalazlam jej miejsce na parapecie gdzie slonko jest tylko wieczorowa pora przez moze godzinke i efekt widoczny na fotce Tylko dziwne ze nie puscila pedu z bulwy jak to zwykle bywa a z czesci lisciastej - ale to nie wazne. To tak na pocieszenie dla wszystkich co maja nie kwitnace kambrie i dendrobia. Moje dendrobium ma 3 nowe bulwy Dodalam jeszcze fotke gdzie sobie zimowala ostatni miesiac - taki kat pomiedzy poknami, zadnego slonca. WIdac jej posluzylo bo zmiana miejsca na bardziej jasne dala ped kwiatowy.
Gratuluje
Śliczny kociak i mamy takie same lampy stojące
Ewkaaa8891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 14:31   #2185
esel12345
Raczkowanie

ale piekny kociak Norka
też mam kambrie i dziś przyuważyłam takie małe czarne plamki na bulwie... nie stoi w słonecznym miejscu ale nie mam pojęcia czym sa one spowodowane moja pieknie kwitnie sobie a Twoja już niebawem zakwitnie cudnie
Miniaturka MUTANT hehehe ciekawe zjawisko ;]
ps: za linki dziękuje
Stary 2009-06-04, 14:33   #2186
ArdeliaLortz
Przyczajenie

Smile Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

norka27 - twój zmutowany kwiatek wygląda czadersko !!! jak emaliowana miseczka do ryżu. pewnie zmieściłoby si tylko kilka ziarenek ryżu ale wygląda szałowo!!
ArdeliaLortz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 14:58   #2187
norka27
Zakorzenienie

Dzieki dziewczyny, to mnie pocieszylyscie bo ja juz kombinowalam jak zyletka rozciac te platki Kocur - Alfik - dziekuje za komplementy Moja kambria przekwitla gdzies w koncu kwietnia - czyli po 4 miesiacach kwitnienia. Czarne kropki juz znikly z lisci, z plamami na bulwie sie nie spotkalam niestety

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-06-04, 15:15   #2188
esel12345
Raczkowanie

doradzicie mi coś dziewczęta?
kiedyś wspomniałam o tym moim już praktycznie bez korzeni... ma się tak jakoś nijako.. korzenia żadnego nowego... listka też.. te co jeszcze ma to podobnie jak u Ciebie NORKA,,, muszę je zraszać bądz oklady robić..
zastanawiałam się żeby zrobić mu ten eksperyment ze szklaną osłoną..
zawsze moge już zaryzykować.. bo i tak wątpię aby sam z siebie wypościł..
trzymałam go ostatnio w worku.. rezultatów żadnych.. więc co myślicie o tym przesadzeniu?
i tak czuję że jest już na straceniu...
Stary 2009-06-04, 15:45   #2189
ArdeliaLortz
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez esel12345 Pokaż wiadomość
doradzicie mi coś dziewczęta?
kiedyś wspomniałam o tym moim już praktycznie bez korzeni... ma się tak jakoś nijako.. korzenia żadnego nowego... listka też.. te co jeszcze ma to podobnie jak u Ciebie NORKA,,, muszę je zraszać bądz oklady robić..
zastanawiałam się żeby zrobić mu ten eksperyment ze szklaną osłoną..
zawsze moge już zaryzykować.. bo i tak wątpię aby sam z siebie wypościł..
trzymałam go ostatnio w worku.. rezultatów żadnych.. więc co myślicie o tym przesadzeniu?
i tak czuję że jest już na straceniu...
A co z keramzytem? Wiem, że dziewczyny największe sukcesy miały w ratowaniu bezkorzeniowców własnie w keramzycie. Jeżeli ma bardzo mało korzonków i boisz się żeby nie wypadł to możesz go nawet przymocować drutem do dołu doniczni obsypać podalać wodą i czekać. Na to jeszcze ew. woreczek z dziurkami . Wiem ze straci wtedy reszte tych korzeni ale na ich miejscu pojawią się nowe.
Ja sam jeszcze nie musiałam w ten sposób ratować kwiata - po prostu moim dwóm co ich mam na sumieniu, padły stożki wzrostu - nie było co ratować. :-(
ArdeliaLortz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 15:58   #2190
esel12345
Raczkowanie

ArdeliaLortz keramzytu w chwili obecnej nie posiadam.. (
on ma korzenie ale był zalany i teraz chyba przesuszony w wyniku czego jego korzenie są brudno brazowe.. ale takie gumiaste.. nie wiem.. kolejny liśc mu przyschnął.. a pozostałe nie są juz takie jędrne.. dlatego myślałam aby mu takie ciepłe warunki zrobić w tym szkle.. parowanie by się zwiększyło itp..
jest w okresie przekwitanioa.. zostało mu jeszcze 5 kwiatuszków.. więc i obciąc niebawem będę go musiała...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości