Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-14, 16:29   #2161
Nati02
Zakorzenienie

Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Cytat:
Napisane przez kat123 Pokaż wiadomość
3 kg i zmieniasz tabletki? Ja bym się nawet nie przejmowała, gdybym nie miała jakichś plamień wiecznych, albo półrocznych mdłości bo zmniejszone libido to chyba norma przy tabletkach, ja po Yazie dostałam powera na chwilę (), ale już wszystko "wraca do normy" z taabsami już chyba tak po prostu jest niestety

A jeśli chodzi o Twoje pytanie to nawet jak usłyszysz odpowiedź, to będzie ona mało użyteczna, bo każdy organizm jest naprawdę inny... rozumiesz
Kat123, dla mnie te 3kg to dużo i bardzo źle się z nimi czuje- zwłaszcza, że od wielu lat (i po wielu różnych tabletkach) utrzymywałam swoją wagę, a teraz cała garderoba musiałaby iść do wymiany

Ja jak brałam microgynon to libido miałam na wysokim poziomie, po novynette nieco spało, a po yasminell jest niskie. Inne tabletki nie miały na mnie jakiegoś negatywnego wpływu.

Cytat:
Napisane przez anulcia_88 Pokaż wiadomość
Hmmm...a ja się dziwię Nati02, że lekarz mienił Ci z Yasmienelle na Yaz skoro mają ten sam skład..., a różnią się jedynie tym, że Yaz przyjmuje się 3dni dłużej...
Nie wiem...,ale na Twoim miejscu nie przejmowałabym się tymi zbędnymi 3kg...
Ja się też bardzo dziwię, że przepisał mi dokładnie te same tabletki- pewnie temu, że cały gabinet był naszpikowany materiałami promocyjnymi yasminelle....

Stąd moje pytanie czy ktoś miał taką zmianę, bo wydaje mi się, że nic ona nie da...
Stary 2010-09-14, 17:02   #2162
marta_p_91
Raczkowanie

dziewczyny, jeśli chodzi o Bielsko, to poki co z najtanszymi spotkalam sie w aptece kolo dworca za 36,90,- . to i tak sporo, ale najmniej.. chyba ze moze ma ktoras namiary, na inna apteke w bielsku, ew. okolicach w ktorej sa tansze?

P. Coelho

szczęśliwa Pani C. - 03.03.2012
marta_p_91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-14, 17:07   #2163
kedzior1989
Przyczajenie

Mam taki problem, tabletki Yaz nie zadziałały na mojego torbiela wiec lekarz przepisał mi teraz Yasmin i nie wiem za bardzo jak to teraz zrobic wiziąsc ostatnie opakowanie yaz +4 nieaktywne czy w pierwszym dniu miesiączki wziasc odrazu pierwsza talbetkę Yasmin (i nie brać do konca nieaktywnych Yaz) ??????
kedzior1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-14, 18:35   #2164
Niqsiaaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nati02 Pokaż wiadomość

Ja się też bardzo dziwię, że przepisał mi dokładnie te same tabletki- pewnie temu, że cały gabinet był naszpikowany materiałami promocyjnymi yasminelle....

Stąd moje pytanie czy ktoś miał taką zmianę, bo wydaje mi się, że nic ona nie da...
Myślę, że coś da, ponieważ dawkowanie ich jest inne Yaz bierzesz 24 dni, a Yasminelle 21. Z tego co już się naczytałam, jest różnica w efektach.
Niqsiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-14, 20:51   #2165
anulcia_88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kedzior1989 Pokaż wiadomość
Mam taki problem, tabletki Yaz nie zadziałały na mojego torbiela wiec lekarz przepisał mi teraz Yasmin i nie wiem za bardzo jak to teraz zrobic wiziąsc ostatnie opakowanie yaz +4 nieaktywne czy w pierwszym dniu miesiączki wziasc odrazu pierwsza talbetkę Yasmin (i nie brać do konca nieaktywnych Yaz) ??????
Bierzesz całe opakowanie Yazu wraz z placebo. Yasmin ma więcej estrogenu więc powinno się je w taki sposób zmieniać i jesteś nadal zabezpieczona.

"Prawdziwa miłość to akt całkowitego oddania."
~ Paulo Coelho
anulcia_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 11:42   #2166
nm7
Przyczajenie

Cześć dziewczyny mam problem i mam nadzieje, że mi pomożecie Miesiąc temu byłam u gienekologa i zostałam zbadana i wszystko było dobrze. Lekarz przepisał mi tabletki Yaz, które miałam zacząć brać z rozpoczęciem sie okresu. Ale niestety coś nie mogę dostać tego okresu ( I powodem nie jest ciąża). Dlatego mam pytanie co mam zrobić jak nie mam okresu a chcę już zacząć brać te tabletki? CZy mogę bez dostania okresu zacząć je brać i okres sam mi sie unormuje czy muszę czekać ??Proszę o pomoc bo to dla mnie bardzo ważne. Pozdrawiam Was serdecznie.
nm7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 16:10   #2167
mimochodem
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nm7 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny mam problem i mam nadzieje, że mi pomożecie Miesiąc temu byłam u gienekologa i zostałam zbadana i wszystko było dobrze. Lekarz przepisał mi tabletki Yaz, które miałam zacząć brać z rozpoczęciem sie okresu. Ale niestety coś nie mogę dostać tego okresu ( I powodem nie jest ciąża). Dlatego mam pytanie co mam zrobić jak nie mam okresu a chcę już zacząć brać te tabletki? CZy mogę bez dostania okresu zacząć je brać i okres sam mi sie unormuje czy muszę czekać ??Proszę o pomoc bo to dla mnie bardzo ważne. Pozdrawiam Was serdecznie.
Czekasz az dostaniesz pierwszy dzien krwawienia i bierzesz pierwsza tabletkę z opakowania, inaczej nie ma sensu łykac tabletek bo nie beda dzialac prawidlowo :P

Btw- w ulotce jest napisane, że należy wziąć tabletkę pierwszego dnia krwawienia a nie kiedy sie chce...ludzie, to są hormony a nie dropsy, naprawde solidnie ingerują w organizm, nie wolno sobie myśleć 'ja wiem lepiej, co sie stanie jak sie nie zastosuje do ulotki'

CZYTAĆ ULOTKĘ!

talia: 64->60
biodra: 90->85
udo: 52->49

mimochodem jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-09-15, 18:00   #2168
anulcia_88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nm7 Pokaż wiadomość
Po 1. jak weźmiesz sobie jak chcesz pierwsze opakowanie bez pojawienia się okresu to możesz nieźle sobie namieszać
Po 2. jak zrobisz tak to nie bedziesz zabezpieczona w ogóle... wiec jest sens??? nie lepiej poczekać??

Cytat:
Napisane przez mimochodem Pokaż wiadomość

CZYTAĆ ULOTKĘ!
heh może w końcu niektóre Wizazki zauważą Twoją odpowiedź... bo ja już nie mam siły tego pisać

~ Paulo Coelho
Stary 2010-09-15, 18:07   #2169
kat123
Zakorzenienie

Co do Yazu nie jestem pewna, ale jak brałam cilest, to lekarz mówił, że mogę zacząć od razu (byłam świeżo po okresie), tylko muszę tydzień się dodatkowo zabezpieczać, a zaczynając pierwszego dnia okresu jestem zabezpieczona od pierwszej tabletki.

Aparatka od 11.10.2014 (góra).
Dół od 11.04.2015.
kat123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 18:15   #2170
mimochodem
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kat123 Pokaż wiadomość
Co do Yazu nie jestem pewna, ale jak brałam cilest, to lekarz mówił, że mogę zacząć od razu (byłam świeżo po okresie), tylko muszę tydzień się dodatkowo zabezpieczać, a zaczynając pierwszego dnia okresu jestem zabezpieczona od pierwszej tabletki.
W ulotce Yazu równiez jest napisane, że może to być kolejny dzień krwawienia z tym, że wówczas należy sie zabezpieczać przez tydzień. (podkreślam dla tych, którzy cierpią na ślepote wybiórczą).
Ja właśnie wzielam Yaz dopiero podczas drugiego dnia krwawienia, na szybko bieglam wykupic lek (okres dostalam po prostu przyspieszony o tydzień, nie zdązyłam kupić jeszcze tabletek), później darowałam sobie seks na tydzień, a przez drugi zgodziłam sie jedynie na seks przerywany, tak na wszelki wypadek.

Radze jednak stosować lek tak jak jest napisane w ulotce , lekarz lekarzowi nierówny, nie wiadomo jak bardzo jest kompetentny, teoretycznie ulotka nie kłamie :P

p.s
pociesza mnie to, że nie jestem jedyną zirytowaną osobami zadającymi idiotyczne pytania Wizażanką

talia: 64->60
biodra: 90->85
udo: 52->49

mimochodem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 19:41   #2171
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Napisane przez mimochodem Pokaż wiadomość
p.s
pociesza mnie to, że nie jestem jedyną zirytowaną osobami zadającymi idiotyczne pytania Wizażanką
Mimochodem uważaj, bo dostaniesz po łapkach

Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul

DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 20:15   #2172
kat123
Zakorzenienie

Ja was nie rozumiem -wkurzają was pytania tu zadawane, to tu nie zaglądajcie, po co macie sobie szkodzić złością łaski nikomu nie robicie odpowiadając na posty

Dół od 11.04.2015.
Stary 2010-09-16, 12:09   #2173
_Ann_
Przyczajenie

przestępstwo

Edytowane przez zlosliwiec
Czas edycji: 2010-09-16 o 20:16
_Ann_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-16, 14:14   #2174
anulcia_88
Rozeznanie

Leków na receptę nie sprzedaje się na forum!!!

Zgłosiłam tan fakt.

~ Paulo Coelho
Stary 2010-09-16, 20:19   #2175
201804100943
Konto usunięte

Cytat:
Leków na receptę nie sprzedaje się na forum!!!

Zgłosiłam tan fakt.

Chociaż powiem szczerze ja wykupiłam 2 opakowaniu Yazu (po tym szaleństwie z Dr. Max) niepotrzebnie jak się okazało bo przy następnej wizycie gin mi zmieniła na inne. Więc nie wiem co z tymi dwoma opak. zrobić. Można je gdzies sprzedać, albo oddać/wymienić w aptece?
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-16, 20:34   #2176
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aanneett Pokaż wiadomość

Chociaż powiem szczerze ja wykupiłam 2 opakowaniu Yazu (po tym szaleństwie z Dr. Max) niepotrzebnie jak się okazało bo przy następnej wizycie gin mi zmieniła na inne. Więc nie wiem co z tymi dwoma opak. zrobić. Można je gdzies sprzedać, albo oddać/wymienić w aptece?
jakiejś koleżance odsprzedaj, która yaz bierze

Dół od 11.04.2015.
Stary 2010-09-17, 08:25   #2177
tak89
Przyczajenie

a ja mam inne pytanie na którego odp w ulotce nie ma napewno
dziewczyny jak brałyście jakieś inne tabletki antykoncepcyjne "nowości" to czy tacena spadala z czasem? myślicie, że doczekamy się aż YAZ stanieje? ;>
tak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 09:39   #2178
1981
Przyczajenie

Witajcie Kochane.

Biorę YAZ już półtora roku. Wszystko do tej pory było w porządku. Ostatnio jednak przez 3 dni miałam lekkie plamienia, naprawdę niby nic wielkiego, jednak nie daje mi to spokoju i w poniedziałek idę do swojego ginekologa.

Moje pytanie natomiast brzmi, czy mogę bezpiecznie kochać się ze swoim TŻ? Czy w przypadku plamienia jest możliwe, że tabletki nie działają zgodnie ze swoim przeznaczeniem.

Pozdrawiam.
1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 10:25   #2179
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tak89 Pokaż wiadomość
dziewczyny jak brałyście jakieś inne tabletki antykoncepcyjne "nowości" to czy tacena spadala z czasem? myślicie, że doczekamy się aż YAZ stanieje? ;>
Ja co prawda brałam Yasminelle nie Yaz, ale one są trochę starsze. Brałam prawie 4 lata i cały czas ceny wahają się tak samo jak na początku.

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-17, 10:51   #2180
tak89
Przyczajenie

aha dziekuje za odp
tak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 13:43   #2181
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tak89 Pokaż wiadomość
ja jak zaczynałam brać cilest, kosztował ok. 25 zł, przed zmianą na Yaz ostatnie opakowanie kupiłam za 11 zł tak więc ceny się zmieniają. Ale przy Yazie na duże zmiany nie ma co liczyć, bo płaci się też za opakowanie

Dół od 11.04.2015.
Stary 2010-09-17, 14:07   #2182
Black Rainbow
Zadomowienie

To może i ja się wypowiem (choć nie biorę Yaz tylko Yasminelle) Na początku brałam Novynette i płaciłam za nie ok. 30-31 złotych. Z czasem cena spadła do 27-28, a teraz w taniej aptece można je kupić za 22 złote.

Co do Yasminelle, Yaz (ogólnie pigułek produkowanych przez Bayer Schering) to uważam, że cena nie zmieni się, albo naprawdę sporo czasu minie zanim cokolwiek stanieje. Yasminelle są na rynku już kilka ładnych lat i cena jest tak samo wysoka jak była na początku (albo i taka sama) przekracza 40 złotych (w aptece doz. pl kosztują 43 złote z groszami!)
Black Rainbow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 18:36   #2183
Niqsiaaa
Zadomowienie

Dziewczyny, przewertowałam ulotkę i zdobyłam już wszelkie potrzebne informacje. Chciałabym zmienić pierwszy dzień krwawienia i właśnie dziś mam okazję wziąć zamiast drugiej białej, pierwszą różową tabletkę. Jednak ciągle mam jakieś obawy i dlatego się do Was zwracam. Czy któraś z Was zmieniała pierwszy dzień krwawienia? Czy wszystko było w porządku ? Teoretycznie nic nie powinno się dziać, skoro zamierzam zacząć nowy blister wcześniej, ale wolę dmuchać na zimne
Stary 2010-09-17, 19:14   #2184
anulcia_88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 1981 Pokaż wiadomość
Witajcie Kochane.

Biorę YAZ już półtora roku. Wszystko do tej pory było w porządku. Ostatnio jednak przez 3 dni miałam lekkie plamienia, naprawdę niby nic wielkiego, jednak nie daje mi to spokoju i w poniedziałek idę do swojego ginekologa.

Moje pytanie natomiast brzmi, czy mogę bezpiecznie kochać się ze swoim TŻ? Czy w przypadku plamienia jest możliwe, że tabletki nie działają zgodnie ze swoim przeznaczeniem.

Pozdrawiam.
Pomimo plamień jesteś nadal w pełni zabezpieczona.
Jeśli powtórzy Ci się plamienie to być może Yaz przestał Ci służyć i powinnaś iść do ginekologa i zmienić na inne tabletki.

~ Paulo Coelho
Stary 2010-09-17, 21:03   #2185
jessy86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Niqsiaaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, przewertowałam ulotkę i zdobyłam już wszelkie potrzebne informacje. Chciałabym zmienić pierwszy dzień krwawienia i właśnie dziś mam okazję wziąć zamiast drugiej białej, pierwszą różową tabletkę. Jednak ciągle mam jakieś obawy i dlatego się do Was zwracam. Czy któraś z Was zmieniała pierwszy dzień krwawienia? Czy wszystko było w porządku ? Teoretycznie nic nie powinno się dziać, skoro zamierzam zacząć nowy blister wcześniej, ale wolę dmuchać na zimne
Wydaje mi się sensowniejsze nie wzięcie np. dwóch ostatnich różowych z blistra. Jak przejdziesz po dwóch białych do nowego opakowanie nie jest pewne, czy dostaniesz w tym miesiącu krwawienie z odstawienia. Ale to tylko moje zdanie. Może inne dziewczyny, które stosowały przesuwanie sensowniej doradzą
jessy86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 21:06   #2186
anulcia_88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez jessy86 Pokaż wiadomość
Wydaje mi się sensowniejsze nie wzięcie np. dwóch ostatnich różowych z blistra. Jak przejdziesz po dwóch białych do nowego opakowanie nie jest pewne, czy dostaniesz w tym miesiącu krwawienie z odstawienia. Ale to tylko moje zdanie. Może inne dziewczyny, które stosowały przesuwanie sensowniej doradzą
Kiedyś bardzo podobnie zrobiłam jak opisujesz i było ok.

~ Paulo Coelho
Stary 2010-09-17, 21:22   #2187
Niqsiaaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jessy86 Pokaż wiadomość
właśnie też uwzględniają to w ulotce. Ale nie piszą nic o tym, że trzeba się dodatkowo zabezpieczać czy coś. Nie piszą = nie trzeba ?

Cytat:
Zmiana pierwszego dnia krwawienia: co naleŜy wiedzieć
JeŜeli pacjentka przyjmuje tabletki zgodnie z instrukcją, krwawienie z odstawienia rozpocznie się w okresie
tabletek placebo. JeŜeli trzeba zmienić ten dzień, robi to się przez skrócenie (ale nigdy wydłuŜenie –
maksymalnie 4 dni!) okresu stosowania tabletek placebo. Na przykład, jeŜeli okres tabletek placebo
rozpoczyna się w piątek, a chce się zmienić dzień na wtorek (3 dni wcześniej), trzeba rozpocząć nowy blister
3 dni wcześniej niŜ zwykle. W związku z tym moŜe się zdarzyć, Ŝe nie wystąpi krwawienie. MoŜe wtedy
wystąpić plamienie lub krwawienie śródcykliczne.

Edytowane przez Niqsiaaa
Czas edycji: 2010-09-17 o 21:34
Stary 2010-09-17, 21:36   #2188
anulcia_88
Rozeznanie

Nie bo traktujesz to nie wzięcie tych dwóch ostatnich tabletek jak zapomnienie i stosujesz się do "wyjścia awaryjnego nr 2" (bodajże) - przechodzisz od razu do placebo.

Edit: Czyli postanowiłaś wziąć 22 tabletki więc po 22 zaczynasz placebo, a potem nowy blister.

~ Paulo Coelho

Edytowane przez anulcia_88
Czas edycji: 2010-09-17 o 21:37
Stary 2010-09-17, 21:42   #2189
Niqsiaaa
Zadomowienie

Cytat:
Nie bo traktujesz to nie wzięcie tych dwóch ostatnich tabletek jak zapomnienie i stosujesz się do "wyjścia awaryjnego nr 2" (bodajże) - przechodzisz od razu do placebo.

Edit: Czyli postanowiłaś wziąć 22 tabletki więc po 22 zaczynasz placebo, a potem nowy blister.
tak tak, wiem o co Wam chodzi Zastanawiam się tylko, która z tych metod jest faktycznie bezpieczniejsza. Ta 'ulotkowa' , czy wypróbowana. Chociaż w sumie chyba obie są dobre.
Stary 2010-09-17, 21:50   #2190
anulcia_88
Rozeznanie

Jakby nie patrzeć to i ta, i ta metoda jest ulotkowa
Przecież Twój organizm nie wie, że celowo nie wzięłaś tej 23tabletki tylko robisz przerwę...

~ Paulo Coelho
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości