|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2161 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
kurcze wy tak dbacie, ja to az tak nie zwracam chyba uwagi na te zarazki, nie przebieram jak przyjdzie pare osob do nas i mala biora na rece czy cos ...no wiecie o co mi chodzi.... moze to i zle
![]()
|
|
#2162 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Ja na rynek chodzę bo na świeżym powietrzu. Jak jest Erwi to najpierw jak wejdziemy do marketu to sprawdzam ile ludzi jest, jak tłok to nie wchodzę. Troche przez zarazki, a druga sprawa że mi się poryczy jak będę musiała więcej niż min w miejscu stać, a przy tłoku to kolejki do kasy. Ja mam na tyle dobrze że już moge starszego gdzieś z boku w sklepie zostawić żeby przypilnował, i oczywiście cały czas zerkam, coby jakiś psychol do nich nie podszedł, chyba za dużo filmów oglądam
|
|
#2163 |
|
Wtajemniczenie
|
Aniu p a co myślisz o takiej zabawce?? http://allegro.pl/item1044561686_tin...a.html#gallery
Szwagierka z synkiem przyjeżdżają autem do Polski ze Szwecji więc może być przydatna ... Może jeszcze inne pomysły ![]() Baobabku głowa do góry!! Moim zdaniem buzują Ci hormony, organizm kobiety potrzebuje pół roku żeby się z nimi wszystko ustabilizowało. Może spróbuj pogadać z ginem bo jak na męża reagujesz taką niechęcią (że nawet jak Cię niechcący dotknie to się wściekasz) to na bank jest to "zasługa" szalejących hormonów mrowak chyba każda z nas miewa takie dni, głowa do góry - to minie Pop zerknij na to: http://www.zdrojowy.com.pl/pl/ Dla mnie bomba!! Co prawda nie byłam w hotelu, ale zwiedzaliśmy cały półwysep helski i zarówno hotel, deptak, jak i plaża przy hotelu zrobiły na mnie rewelacyjne wrażenie!! Plaża szeroko, czyściutka, świetne meble plażowe itp. A ja wciąż czekam czy rozwinie się u nas ospa wietrzna W szkole u Hani pogrom dzieci, Hania już miała jak mała była, ale teraz ciekawa jestem czy zdołała bratu "przekazać" Może wiecie czy ktoś kto już chorował może przenieść wirusa??
|
#2164 |
|
Zakorzenienie
|
Przenieść może. Mojej szwagierki synek miał 10 mc jak miał kontakt z ospą i nie zachorował. Podobno małe dzieci często nie łapią tego, albo przechodzą bezobjawowo.
|
|
#2165 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny czy wode mineralna tez gotujecie 5 min? bo ja zawsze i zastanawiam sie czy trzeba a jesli tak to dlaczego skoro juz jest "zdrowsza" od zwyklej.
|
|
#2166 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A TZ czytać nie może, bo się nie skupi zabawiając ją jednocześnie. Gotowanie (przykład z risotto) może być w miarę bezmyślne, a sprawdzanie magisterki już nie za bardzo. No i my nie mamy nosidełka, bo mała jeszcze za młoda, a z chustą nam nie poszło. (wciąż myślę czy nie kupić takiej jak Ty masz...) Jak opracuję tę "roślinę" to zakładam hodowlę!
|
|
#2167 |
|
Zakorzenienie
|
ja wlasnie przestudzam malej mleczko i pojdziemy na spacer po tatusia bo bedzie akurat z pracy wracal
i chce wejsc po ta opaske dla malej pewnie cos jeszcze ujrze---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ---------- dziewczyny mala ma body na dlugi i spiochy jak zaloze jej bluze to starczy czy jeszcze cienka kurtke? i dresiki i skarpetki i zakryje tym pokryciem od wozka?styka? ---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- ciagle mam problem z tym jak ja ubierac. ---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ---------- mnie taki zly dzien jeszcze nie dopadl na szczescie, ciagle jak na nia patrze to mysle jakie to malenstwo bezbronne, patrzy tak na mnie tymi oczkami ze az czasami mam lezki w oczach
|
|
#2168 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2169 | |||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wszystkiego naj... dla Marcelka Cytat:
![]() Jesteś taki Adam Słodowy połączony z Perfekcyjną Panią Domu i Pascalem Brodnickim, a on tego nie docenia ![]() No doprawdy w ) Cytat:
Ja to pakuję ją najczęściej w śpioszki + kaftanik ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Choć tak jak patrzę na wystrojone dziewuszki to od razu mi się chce zrobić z Oli małą strojnisię.Dziewczyny, a co wy zakładacie pod spódniczki/sukienki/tuniczki? Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#2170 |
|
Zakorzenienie
|
jaikm kremem smarujecie dzidzie przed wyjsciem na spacer?
---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ---------- moja ma caly czas zimne raczki;/
|
|
#2171 |
|
Zakorzenienie
|
No niby nic sie nie stanie, ale mnie zawsze rusza sumienie, bo jakby nie bylo to tylko on teraz pracuje na nasze utrzymanie no i wisi nad nami widmo kredytu na to mieszkanie i w ogole wszystko sie zbieglo w czasie.
A moj dzien do tej pory wygladal tak: po 4 godzinach snu w nocy chcialam wykorzystac moment gdy Gabi spala. Polozylam sie- po 10 minutach placz, podaje smoczek przez kolejne pol godziny i juz z nerwow odechcialo mi sie spac. Uszykowalam sie wiec na spacer jednak-makijaz lekki, zjedzony na predce, na kolanie obiad, szykowanie ciuszkow itd, jednoczesnie zabawianie dziecka, przychodzi pora karmienia, a ona spi, no to czekam jak sie obudzi i tak czekam do tej pory, moglabym ja obudzic, nakarmic i isc na spacer, ale.... zaczelo kuźwa padać!!!!! ja chyba dzisiaj pojde sie wyzyc na jakims drzewie czy lawce, bo mnie trafi tutaj.
|
|
#2172 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
TU BYŁ SWIETNY ARTYKUŁ dziewczy macie linka do tego art. o wysypkach i przyczynach. dopiero po roku mozna zdiagnozowac azs. najwczesniej Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2173 |
|
Zakorzenienie
|
ja wlasnie smigam na spacerek
|
|
#2174 |
|
Zakorzenienie
|
to w takim razie ja bardzo proszę, żeby zaakceptować również to, że ja cyborgiem nie jestem i 3 miesiące chronicznego niedospania i wcześniejsze 9 miesięcy ciąży nie znikają ot tak w powietrzu oraz tego, ze mimo, że ja nie mam prac studenckich do sprawdzania i nie chodzę "do miejsca pracy" to też jestem przemęczona- ot, taki typ i trzeba zaakceptować
oczywiście to nie ma być przytyk do Ciebie madziwnia żaden, ale jak juz akceptować to w dwie strony już mu powiedziałam przez telefon że nie jest dobrze i zeby tak zaplanował pracę, żeby zajął się nią po powrocie-zero problemu,zobaczymy w praniu
|
#2175 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2176 |
|
Zakorzenienie
|
mrowcia ja zrozumiałam...
wiesz łatwo sie pisze komus np. Wam teraz ale ostatnio 6 maja mielsimy rocznice nasza.. i kilka dni wczesniej wyzaliłam sie na męza do zaprzyjaźnionej pary że jest mi smutno , że t. juz o buziakach zapomniał o tym że ja zona jestem a nie tylko matka. Że wraca z pracy i tylko TV że czuje sie juz niepotzrebna a ona ma w nosie wszystko że nie rozmaiwa ze mna. Przeciez w czasie ciazy to brałam go codziennie ze soba do łazienki wieczorem ja sie kapałam on siedział z boku i rozmawialismy takie nasze rozmowy łazienkowe TYLKO MY i musiał ze mna gadac. Nie pisałam Wam o tym jakos przeszło.. Ale ten nasz przyjaciel jakoś z nim pogadał że musi sie zmienic bo teraz ma do stracenia dwie kobiety. I pomogło.. czasami trzeba sprowadzic ich na ziemie i przypomniec o obowiązkach wszelakich nawet tych cielesnych albo po ptostu " bądź" nie obok a ze mną" Terapia wstrzaSOWA jest anjlepsza.. u mnie kiedys pomógł wyjazd zostawiłam go a mieszmay z moimi rodzicami.. i był sam 5 dni! a ja u kolezanki wróciłam i inny człowiek- to 3 lata temu było. i teraz znowu musiałam terapie wstrząsową zastwoswac- kolega powiedził ze mogę znowu wyjechac bo moge miec dość.. a T. nie widział o tym że z nimi rozmawiałam. ALE ILE ZNAM PAR tak taki wyjazd kazdemu tylko na dobre wyszedł1 RELACJE W ZWIĄKACH SZYBKO SIE NAPARWIAŁY.
|
|
#2177 |
|
Zakorzenienie
|
catro Dziekuję za pamięć
![]() Ja za tydzien na długi wekend całe 4 dni jadę w kierunku nad morze Będę w Darłowie u kuzynki tż, ale tam tylko na szybkie odwiedziny, ze względu na to że oni 3 dorosłe osoby palące w mieszkaniu, to nie chcę z Erwinkiem w dymie siedzieć. A potem niedaleko do miejscowości chyba Stare , i jeszcze jakaś wioska obok do rodzinki . Troszkę na wsi pomieszkamy, ale się cieszę. A do tego mam nadzieję że choć jeden dzień ładny będzie żeby po plaży w Darłowie pospacerować
|
|
#2178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
musisz opisać jutro jak wyglądało to "zero problemu". bo dla nich zawsze to jest zero problemu tylko że jak już przyjdzie co do czego to okazyje się ze jest tysiące problemów. A tak na marginesie to niektórym z Was dziewczynu przydał by się kurs asertywności. Jednym z elementów takiego kursu jest sztuka mówienia "NIE". I to "nie" ma być jak najbardziej normalne, nie złośliwe, czy wykrzyczane. Proste, spokojne ale zdecydowane NIE. PS. Mi powiedziano że jestem w tym mistrzem .Dziecko nakarmone. Dzisiaj jedliśmy marchewkę i oczywiście obydwie byłyśmy pomarańczowe. Oliwka jadła, pluła naokoło i się śmiała.< No przy niej to asertywność mi nie wychodzi .Darusia ja też zawsze mam problem jak ubrać tą małą. Ma śpioszki na to włożę jakąś bluzę, wsadzę do takiego cienkiego śpiworka (bez dodatkowych spodenek). I jeszcze wezmę kocyk. I oczywiście jakąś czapkę na głowę - będzie wrzask
|
|
#2179 |
|
Zakorzenienie
|
Idę robić torta czekoladowego jakby któraś miała ochotę to zapraszam. Będzie wszystko czego mi nie wolno, czekolada, wiśnie, odrobina spirytusu, i karmelizowane orzechy
tylko cieniasy kawałeczek.
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2180 |
|
Zakorzenienie
|
PL_MADZIA i MADZIWINA - ja także życzę Wam wszystkiego najlepszego i dużo wytrwałości i uśmiechu na twarzy
Moja pierwsza lalka jaką miałam (a było to bardzo daaaawno temu) miała na imię Madzia. Więc mam sentyment do tego imienia. A lalkę oczywiście jeszcze mam
|
#2181 | |
|
Zakorzenienie
|
Madzia pl - i - madziwnia Wszystkiego naj naj
drcron dziękuje za niespodziankę kochana jesteś Wczoraj wieczorem mieliśmy MEGA KOLKI Maciuś biedny tak się męczył jeszcze czegoś takiego nie widziałam nawet nie chce mi się o tym pisać... od wczoraj podaje SS mam nadzieje ze pomoże Dziś byliśmy na szczepieniu kupiłam 5 w 1 powiem Wam że jestem dumna z mojego syna nawet tak bardzo nie płakał jest dzielny Baobabek jak dziś się czuje Kubuś ? jak twoje samopoczucie ? Biedactwo ty nasze Cytat:
marzyłam o złotym pierścionku i nic k.... nic
|
|
#2182 |
|
Rozeznanie
|
Hej,
Wogóle nie mam czasu wejść ostatnio na forum i chyba nie dam rady nadrobić zaległości Do tego masaże, leżenie na brzuszku (Antek tego nie znosi ) oraz rureczki w pupcie i zobaczymy jak będzie, może coś się poprawi, bo jak nie to już sama nie wiem, a biedactwo czasami tak cierpi![]() Tak w wielkim skrócie to tyle u nas.
|
#2183 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=[B]madziwnia[/B];19614144]
kochana AZS nie mozna stwierdzic u kilku miesiecznego dziecka.. skóa reaguje na rózne inne rzeczy jakbys była czesciej tu u nas to bys nie dała sobioe wmówic tego azs. TU BYŁ SWIETNY ARTYKUŁ dziewczy macie linka do tego art. o wysypkach i przyczynach. dopiero po roku mozna zdiagnozowac azs. najwczesniej Madziwnia, ten artykuł zapewne masz na myśli (kochana, czytam forum codziennie tylko pisać za bardzo nie lubię) http://kocia_stronka.republika.p l/alergia.html , był mi dobrze znany zanim pojawiły się u małego na buźce pierwsze krosteczki. Od początku kąpalismy synka w Oilatum, jego ciuszki były prane w płatkach mydlanych(nasze również), kremik do buźki też Oilatum, dziecko nie było przegrzewane, nie podawaliśmy jeszcze wtedy witaminy D3, nie był karmiony piersią więc również nie było mowy o tym, że ja zjadłam coś nieodpowiedniego co mogłoby mu zaszkodzić. itp Gdy pojawiły się u niego zaledwie dwie krosteczki zaczęliśmy stosować polecany krochmal. Odpowiedni posiew za obecność bakerii też był w międzyczasie wykonany (wynik negatywny). Nie pobiegłam od razu do lekarza tylko obserwowałam na spokojnie czy te kilka krostek zniknie, niestety z czasem zaczęły się rozprzestrzeniać na całym buziaczku, na uszkach, za uszkami... Nic nie pomagało. Do tego zaczęło go to bardzo swędzieć. Przypuszczaliśmy, ze przyczyna tkwi w podawanym mu mleczku. Najpierw odwiedziliśmy lekarza rodzinnego-od razu stwierdził skazę białkową, kolejny lekarz również. Oboje zasugerowali kurację środkami przeciwhistaminowymi, maść ze sterydami i oczywiście zmianę mleka. Te dwa pierwsze zalecenia nie bardzo mnie ucieszyły więc udaliśmy się do kolejnego specjalisty. Babeczka jest pediatrą, a do tego cenionym alergologiem z wieloletnią praktyką. Pierwszym pytaniem jakie zadała, gdy zobaczyła Filipka, było czy któreś z rodziców cierpi na problemy skórne i jest alergikiem. Mój Tż ... Obejrzała dokładnie małego, przebadała i swierdziła początki AZS. A że ja nie dam sobie tak prosto czegokolwiek wmówić to zacytowałam pani doktor kilka kwestii ze wspomnianego na początku mojego postu artykułu o wysypkach. Pani doktor ze spokojnem odniosła się bardzo rzeczowo do kazdej z kwestii. Wiem, ,ze najprościej powiedzieć, że czegóż mógł sie dopatrzeć alergolog jak nie alergii, w końcu to jego specjalizacja ale krem, który nam poleciła dla małego (tani bez recepty, dostępny w kazdej aptece) i zmiana mleka na Nutramigen całkowicie zlikwidowały wysypkę. I obyło się bez antybiotyków i sterydów zalecanych przez dwóch innych lekarzy. A czy to faktycznie dobrze zdiagnozowane AZS (oby nie) i czy problemy skórne będą się nawracać to się okaże tak naprawdę dopiero w przyszłości... Póki co cieszę się ogromnie, że wysypka zażegnana a i Filipek jakby bardziej pogodny i uśmiechnięty (co widać na zdjątku ) bo nic go już tak paskudnie nie swędzi a i Filipkowa mama się już tak nie zamartwia
|
|
|
|
#2184 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A powiedz mi kochana do jakiej wioski wy jedziecie?? bo z okolicznych jest stary Jarosław, Stary kraków??? heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee eeeeeeeeeeeeeeeeeee ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja za urodzenie dostałam bukiet kwiatów sliczny fakt! ale wolałabym usłyszec dziekuje ci kochanie! Byłas dzielna! hehehe a tu nic trzeba bedzie naszych facetów w jeden worek i na jakis kurs!!! A wykładowcami bedzimey my same! ![]() Cytat:
|
|
|
#2185 |
|
Zakorzenienie
|
wrocilismy od lekaza
Pani doktor smiala sie ze z Julki sumo rosnie ma obwod glowki 39 i brzuszka 39 wazy UWAGA 5820 w wieku 6 tygodni i 5 dni toz to szok zaszczepili na 6w1 i pneumo powiedzieli ze rota dla nas nie wskazane bo to zaduze obciazenie i zas moze dostac biegunke ale za 6 tygodni dostaniemy meningo teraz Jula spi na mojej rece i ruszyc sie nie moge ![]() Asiulek ciesze sie ze dotarlo oby pomogly a doktor dzisiaj powiedziala by klasc dziecko na brzusdzku na pare minut tuz przed jedzenniem wtedy jelitka lepiej beda pracowac ![]() Pop w jastarni jest fajne spa tylko nie wiem czy z dziecmi da rade ja tam byla 2 lata temu Darusia przeslodki bezzebny usmmiech ![]() a ja dzisiaj zamieszania narobilam na szczepieniu bo miala byc dla nas szczepionka a nie bylo wczoraj sie skonczyla i ja nawet meza chcialam wysylac do apteki ale dowiezli nam na czas w zalaczniku Julka jadaca do lekarza
|
#2186 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ---------- Catro przesle Ci troche tych umiejetnosci chcesz ![]() Madziwnia chetnie tam przyjade tylko bym potrzebowala namiary na jakis pensjonat gdzie mozn apo sezonie przyjechac bo ja chce z JulkA POJECHAC TAK W POLOWIE WRZESNIA GDZIE NIE BEDZIE JUZ TLUMOW przepraszam Caps mi sie wlaczyl pisze lewa reka bo Julka na p[rawej ![]() ja tez sie dolanczam z zyczeniami dla wszystkich Madzi a dziewczyny znacie jakis przerpis na szparaAGI I czy my mozemy karmiac cycem je jesc ?? ja ostatnio zrobilam z maslem ale byly niesmaczzne gorzkie a moze cos zle zrobilam
|
|
#2187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2188 |
|
Zakorzenienie
|
Drcron - Julka jak zwykle wystrojona, wygląda ..
Ja jutro szczepię po raz drugi Oliwkę. Muszę sie śpieszyć ze względu na rota, bo 2 dawka musi być podana przed 24 tż. Więc jutro zmowu mamy 5w1, pneumo, i rota. A potem z 2 tygodnie jeszcze musimy 3 raz na żółtaczkę.
|
#2189 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:59 ---------- Dziekuję ![]() ---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ---------- Dziekuję ![]() ---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ---------- Moje kochanie wróciło z pracy i jak zwykle zapomniał choć mu trzy dni temu napomniałam, zadowolony że ciasto mu kupiłam na wieczór do filmu Za urodzenie dziecka tez nic nie dostałam, choć mało wymagająca jestem i jak jeszcze w ciąży byłam to zażyczyłam sobie srebrną branzoletkę z bursztynami za 50 zł , ale jak grochem o ścianę nic do tej główki chronionej grubą warstwą testosteronu nie dociera
|
|
|
#2190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale z Ciebie miła żona, tak się starasz aby wieczór TZ umilić. A ciasto to powinnaś sama upiec a nie kupować. ---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ---------- Ten wpis Twój przeczytałam mojemu TZ-owi a ten na to: "A wdzisz, ma dziewczyna poczuscie humoru, i spokojnie żartuje a Ty jak zapomiałem raz o Twoich urodzinach to była wielka afera"
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:48.

Może jeszcze inne pomysły 
W szkole u Hani pogrom dzieci, Hania już miała jak mała była, ale teraz ciekawa jestem czy zdołała bratu "przekazać" 
. Tylko że Ty karmisz piersią więc to będzie bardzo trudne.

a jak sie dzisiaj zapytalam co dostane na dzien matki to odpowiedzial mi ze nic 
cała miłość moja skupia się na Kubusiu

Antoni Stanisław 30.03.2010