|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2161 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Panny z TŻ'ami mieszkające, gotujące i oszczędzające - CZĘŚĆ V
napiszę Wam moje menu na tydzień
mam nadzieję, że uda mi się jego trzymać ![]() piątek- ziemniaki+filet+ surówka sobota-pizza niedziela-bułki+filet z przyprawą do gyrosa+kukurydza+ketchup poniedziałek- mielone+ziemniaki dla Tż/ spaghetti z mielonym dla mnie wtorek- to samo ![]() środa- mintaj+frytki+surówka czwartek- mintaj+frytki+surówka to menu na najbliższe 7 dni, dalej jeszcze nie planuję
|
|
#2162 |
|
Zakorzenienie
|
Anoola zawsze jak piszesz posty to mam wrażenie, że bije od nich taka ogromna radość i energia
Dobra ide pisać teksty, bo nocka i tak nie moja Kubełek kawy jest, brzuch pełny, można pracować
|
|
|
|
#2163 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzięki tej paczce sama nie będę musiała nic słodkiego kupić, myślę, że na 2 tygodnie starczy ![]() co do promocji to ja patrzę, żeby kupić tylko to, co używam , żeby bez sensu się nie kusić tym, że coś jest 2 za 1![]() ale akurat ta gazetka wyszła fajna
|
|
|
#2164 |
|
Zakorzenienie
|
anoola a ten farsz przemielałaś przez maszynkę do mięcha czy jak?
![]() bo chcę zrobić a nie wiem jak się za to zabrać ![]() aaa Lili, ten worek jest suuuper słodycze też ale oprawa paczki słodyczowej mniej tuczące
Edytowane przez Nadia5 Czas edycji: 2010-12-09 o 19:35 |
|
|
|
#2165 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No norrrmalnie jeden dzień z wami i doły same się zakopują ![]() Natchnienia życzę Cytat:
)No tak tak, jak najbardziej. Ja też o tej gazetce mówię. Bardzo fajne rzeczy są tym razem |
||
|
|
|
#2166 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i w tej białej kurtce z tym czerwonym workiem się jak Mikołaj czułam ![]() dobrze, że te słodycze mam, bo jednak słodycze tanie nie są
|
|
|
#2167 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pani Mikołajowa
|
|
#2168 |
|
Zakorzenienie
|
mała mi wojuje już siedziała grzecznie, później stała w wyrku, a teraz koło mnie siedzi, niby się bawi, ale do parapetu co chwilę wstaje, bo jej się donica podoba![]()
|
|
#2169 |
|
Zakorzenienie
|
bryyyy
zimnicaaa !Idziemy do pubu na piwko a jutro jade do Jagódki na prawie cały dzien ![]() coś miałam do was pisać, ale oczywiscie zapomniałam ![]() No nic, miłego wieczorku życze
|
|
|
|
#2170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zabierz mnie ze sobą![]() Udanego wieczorka ![]() Tżta nie ma jeszcze jutro nie gotujęzrobię mu jajecznce na cebulce i wsio. Nie ma sensu czekać z garami grrr
|
|
#2171 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie chcę straszyć, ale za 3 miesiące będzie ciężej![]() ale napewno pomoc jej się przyda ![]() poza tym z małym dzieckiem zimą cięzko jej gdzieś wyjść, a tak będzie mogła sobie posiedzieć i pogadać ![]() ja też się cieszę, jak ktoś mnie odwiedza (choć nie za często się to zdarza)koleżanki z pracy obiecały odwiedziny po świętach ![]() ---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ---------- Cytat:
na cebulce jest pyszna
|
|
|
#2172 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
:love :"
|
|
#2173 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wiesz co, jak miałam maszynkę to mieliłam...ale została u mamy więc po prostu ubijam ziemniaki tłuczkiem (do ziemniaków, się rozumie) Proporcji ci nie podam, bo nie znam- wszystko na oko. Aha, i ja robię bez sera, bo TŻ takie woli ale normalnie dodaje się biały ser (ale to pewnie wiesz Sera musi być mało, ok.1/4 tego co ziemniaków, bo farsz będzie płynny i jak pieroga przekroisz to ci wszystko wypłynie )Więc mój farsz składa się z: - ziemniaków (ugotowanych i porządnie ostudzonych, możesz sobie ugotować dzień wcześniej) - sporej ilości pokrojonej w kostkę i zrumienionej cebuli - sól, pieprz (ja dziś dodałam też przesmażony boczek) Wszystko mieszasz i doprawiasz do smaku (jeśli masz maszynkę to w ogóle bajera i wtedy mielisz ziemniaki z serem i do tego dodajesz cebulkę i przyprawy ) Ciasto: - 3 szklanki mąki - ok.3/4 szklanki bardzo ciepłej przegotowanej wody (ciasto jest wtedy elastyczne) - pół łyżeczki od herbaty soli - łyżka oleju (ciasto jest z nim fajnie elastyczne i pierogi się nie sklejają podczas gotowania) Lepiej nie dawać do ciasta jajka (w niektórych przepisach jest) bo wtedy ciasto wychodzi twarde Jakby coś to pytaj
|
|
|
|
|
#2174 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko najpierw podsmaż pokrojoną na drobno cebulkę na margarynie do smażenia/ maśle, później dopiero jak się trochę podsmaży cebulka (ale nie przesadnie) dodaj jajka z solą i mieszaj
|
|
|
#2175 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Maszynki właśnie nie mam i zastanawiam się czy da się to jakoś rozwiązać bez niej Dobrze że napisałaś przepis bo chciałam dać pół na pół (ziemniaki-ser)![]() Ciasto robię podobnie tyle że na 3 szkl mąki daję 3/4 ciepłej wody i 1/4 zimnej bez oleju czy jajek ![]() ---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ---------- Cytat:
|
|
#2176 |
|
Zakorzenienie
|
a ja dopiero wstałam:O
rano wstałam o 8:30 , sprzątałam, o 12 wpadł do mnie kolega na obiad, z którym nie widziałam sie już prawie dwa lata :O , potem przyjechały laski oglądać mieszkanie w którym aktualnie mieszkam ...jak wyszły poszłam spać ...ehh i znów spać w nocy nie będę mogła...
|
|
#2177 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
No ja też kiedyś zrobiłam pół na pół, bo sobie wykombinowałam, że jak będzie więcej sera niż w przepisie to będzie lepsze i lipa z tego wyszłaPewnie, że się da, brak maszynki miałby nas SPD powstrzymać od robienia pierogów, no way ![]() A tego przepisu na ciasto nie znałam Ale pewnie i tak bym nie wypróbowała, bo za dużo roboty i czekać by mi się nie chciało ![]() Oglądałam dzisiaj na youtube Brodzikową i ona do ciasta na pierogi dodaje też troszkę mleka Widać przepisów jest cała masa. Ważne żeby mieć swój wypróbowany Mi długo ciasto wychodziło za twarde i dopiero z tego przepisu mi się udałoTrzymam kciuki za ruskie i daj znać czy smakowały
|
||
|
|
|
#2178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- ja za kiełbasa nie przepadam, ale jak ktos lubi kiełbachę to mu posmakuje tzn lubię, ale polska pieczona z grilla
|
|
|
#2179 |
|
Zakorzenienie
|
Przepisów na ciasto i farsze jest masa. tyle przepisów ile kucharek
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=487452
|
#2180 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Uciekam, bo TŻ wymownie chrząka z łóżeczka ![]() Do jutra lachony
Edytowane przez anoola Czas edycji: 2010-12-09 o 20:25 |
|
|
|
|
#2181 |
|
Zakorzenienie
|
znalazłam fajny przepis na chili con carne, jeszcze tego nie próbowałam, ale wszystkie składniki mi smakują, także zrobię
![]() http://www.students.pl/wokol-studiow...hili-con-carne mięso mielone cebula kukurydza w puszce olej czerwona papryka w puszce przyprawa do chili con carne czosnek cukier Jak przygotować chili con carne: 1. Cebulę (2-3 szt.) pokrojoną w kostkę szklimy na niewielkiej ilości oleju. Do cebuli dajemy 50-60 dag mięsa mielonego(najlepiej wołowego ale może być mieszane lub wieprzowe) i podsmażamy. 2. Dodajemy całą torebkę przyprawy do chilli con carne i jeszcze chwile podsmażamy. 3. Mięso podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu ok. 30 minut. 4. Jeśli została jakaś woda to trzeba ja odparować (ewentualnie dolać jeśli za szybko odparuje) i dodać ok 1/2 litra przecieru pomidorowego i dusić jeszcze 5 minut. 5. Dodać odsączoną kukurydzę i fasolę - dusić jeszcze z 5 minut. 6. Doprawić do smaku solą i cukrem (jeśli przecier nie był słodkawy). Można też dodać przeciśnięty czosnek. przegladam przepisy i mi się rzuciło w oczy ![]() aha, ale ja bym tej papryki w puszce chyba nie dodawała. jakoś tak mi koliduje ![]() w ogóle to przypomniałam sobie, ze dawno gołąbków nie jadłam
To co tak nagle wypadło nam z rąk Prędzej czy później los się odwróci Wyrówna bilans poniesionych strat Edytowane przez lili1987 Czas edycji: 2010-12-09 o 20:41 |
|
|
|
#2182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i dodaję jeszcze białą fasolę w puszcze i mrożoną strączkową Nie daję za to kukurydzy, bo wtedy jest słodsza i nam mniej smakuje ![]() a ja wymyśliłam, że jutro spaghetti Mam mięso i sosik, więc zrobię
|
|
#2183 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja bym kukurydzę dodała, bo uwielbiam ja spaghetti w poniedziałek robię z mielonym lubię ![]() szukam inspiracji kulinarnych tanich i naprawdę niektórzy są pomysłowi
To co tak nagle wypadło nam z rąk Prędzej czy później los się odwróci Wyrówna bilans poniesionych strat Edytowane przez lili1987 Czas edycji: 2010-12-09 o 20:44 |
|
|
|
|
#2184 |
|
Zakorzenienie
|
cześć dziewczyny
niech ten tydzień się już kończy bo nerwowo nie wyrobię ... chociaż jak do jutra spraw w pracy się nie wyjaśnią to pewnie i weekend będzie nerwowy chyba że przez chwilkę zapomnę ... do tego przeliczyłam się z bonami tż dostanie całą kwotę a ja tak jak jestem zatrudniona czyli za 4 mc więc będzie pewnie ok 400 zł ale to i tak dużo chociaż jak się liczyło na prawie 700 to spora różnica a ja sobie już listę zrobiłam no nic trudno, jednak pewnie będzie trzeba coś wydać z wypłaty na zakupy a planowałam tylko w grudniu wyżyć za bony. Ale lepsze to niż nic. do fryzjera też planuję wybrać się przed świętami ostatni raz byłam we wrześniu a tak chodziłam co 2 mc a teraz nie było jak i kiepsko z kasa było więc teraz sobie odbiję tez myślę żeby iść poniedziałek przed wigilią. Coś dzisiaj z tż mamy milczący dzień nie kłócimy się ale jakoś tak zadługo jest dobrze, albo to przez mój zbliżający się okres... zmykam jakiś film oglądnać miłego wieczorku |
|
|
|
#2185 |
|
Zakorzenienie
|
Piję szklane zimnego napoju energetycznego, bo nie daję rady już... Kawa nie pomogła, oczy mam na zapałkach
Wiem, że nie zdrowe, ale muszę ![]() Lili chyba też zrobię chilli con carne, brzmi i wygląda pysznie ![]() Ja jutro mam albo pizzę, bo mało co wszamaliśmy, albo fasolkę po bretońsku od mamci
|
|
|
|
#2186 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale nie sądzę, że tak będzie ![]() ja planuję gotować tanio, ale zdrowo- z surówkami, warzywami, rybką w ogóle to plusem jest to, że jest zima i nie chce mi się nawet do sklepu wyjść także mam nadzieję, że damy radę kupić dla Tż'a kurtkę, normalnie zjeść, a nie to co ostatnio![]() ---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ---------- Cytat:
ja te napoje energetyzujące lubię w smaku, kiedyś litr wypiłam dawno nie kupowałam
|
|
|
#2187 |
|
Zakorzenienie
|
Lili ja to ogólnie do wódki je lubiłam i tylko wtedy je piłam czyli bardzo rzadko. A tego to tż wygrzebał z komorki, a kupiliśmy go chyba we wrześniu jak były urodziny biedronki
Po taniemu były Mam nadzieje, że jednak szklanka postawi mnie na nogi ![]() A fotkę wstawiał Osiak
|
|
|
|
#2188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam chyba kłopoty z pamięcią zaraz Tż wróci robię "obiad"
|
|
|
#2189 |
|
kobieta za ladą
|
|
#2190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a i zapomniałam- ja zawsze dodaję też pomidory w puszce
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:17.

mam nadzieję, że uda mi się jego trzymać 

Kubełek kawy jest, brzuch pełny, można pracować

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
1.09.2012
z mielonym lubię
także mam nadzieję, że damy radę kupić dla Tż'a kurtkę, normalnie zjeść, a nie to co ostatnio