Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-08, 23:46   #2161
Hultaj
BAN stały

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Kawa nie jest znowu aż taka droga, przecież nie musisz Lavazzy kupować. Wystarczy Tchibo czy Maxwell House za ok 7 zł.
Wydaje mi się że taka kawa może być właśnie takim luksusem, na który ich na codzień nie stać. Ale na święta chętnie by się napili. (Ale nie wiem, gdybam, bo znam taką rodzinę).
też tak sobie myślę. Że może to jest dla kogoś na zasadzie, że są święta, też by coś trochę chciał, choćby i tej kawy. No takie ma pragnienie, nie jakieś wypasione, może komuś to nie zrobi wielkiego kłopotu. Poczułam niesmak dla odmiany, że ktoś może pod tym kątem wałkować kwestię kawy, bo kojarzy mi się to z myśleniem z gatunku, niech się ktoś cieszy, że ma cokolwiek. Może być bluzka z dziurą czy brudna, bo lepsza taka niż żadna. I idąc tym tokiem rozumowania makaron jajeczny mógłby wg kogoś być zarąbistym wypasem, bo bezjajeczne też są. A co do tego, że taka kawa nie dla wszystkich w rodzinie - to wg mnie biedniejszy rodzic np. nie zje słodyczy tylko zostawi dziecku.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-11, 22:22   #2162
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
też tak sobie myślę. Że może to jest dla kogoś na zasadzie, że są święta, też by coś trochę chciał, choćby i tej kawy. No takie ma pragnienie, nie jakieś wypasione, może komuś to nie zrobi wielkiego kłopotu. Poczułam niesmak dla odmiany, że ktoś może pod tym kątem wałkować kwestię kawy, bo kojarzy mi się to z myśleniem z gatunku, niech się ktoś cieszy, że ma cokolwiek. Może być bluzka z dziurą czy brudna, bo lepsza taka niż żadna. I idąc tym tokiem rozumowania makaron jajeczny mógłby wg kogoś być zarąbistym wypasem, bo bezjajeczne też są. A co do tego, że taka kawa nie dla wszystkich w rodzinie - to wg mnie biedniejszy rodzic np. nie zje słodyczy tylko zostawi dziecku.
zgadzam sie. przeciez nie prosil nikt o wyborowa tylko kawe prosta ptzyjemnosc na codzien co w tym zlego.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-24, 08:59   #2163
Luba
Zakorzenienie

"Wśrod paru osób, które chcą Cię oszukać, wykorzystać- jest na pewno przynajmniej jedna osoba, która naprawdę potrzebuje pomocy. I nie wolno jej ominąć, bez względu na to ile razy zdarzają nam się spotkania z tymi innymi.

Wesołych Świąt!

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-24, 13:49   #2164
201604181004
Konto usunięte

W tym roku wątek był jakiś cichy
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-25, 12:55   #2165
skazana_na_bluesa
.

bo ile czasu mozna walkowac ten sam temat?

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-30, 14:07   #2166
Dawid12345
Przyczajenie

Paczki nie dla wszystkich...

Wielowieś znajdująca sie w gminie Gniewkowo, woj. kujawsko-pomorskie. W tej małej miejscowości mieszka rodzina wielodzietna mająca 11 dzieci, która w tym roku nie otrzymała na święta żadnej pomocy. Wiele w telewizji sie słyszy, że pomaga takim rodziną wiele fundacji jak np. caritas, szlachetna paczka. A dzieci nie dostały ani jednej paczki na świeta.
Dzielić trzeba po równo...
Dawid12345 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-30, 15:28   #2167
kennedy
Zakorzenienie

Byli zgloszeni?
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-12-31, 10:39   #2168
noadia
Raczkowanie

Dot.: Paczki nie dla wszystkich...

11 dzieci????? Kto w dzisiejszych czasach się na to decyduje?
noadia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-31, 10:53   #2169
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Napisane przez noadia Pokaż wiadomość
11 dzieci????? Kto w dzisiejszych czasach się na to decyduje?
co to ma do rzeczy, wg Ciebie dzieci są odpowiedzialne za działania rodziców?
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-31, 10:58   #2170
201604181004
Konto usunięte

Dawid12345 no nikt ich nie wybrał w szlachetnej paczce, tak to działa ale z innych organizacji np kościelnych nic nei dostali?
Stary 2012-12-31, 11:32   #2171
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dawid12345 Pokaż wiadomość
Wielowieś znajdująca sie w gminie Gniewkowo, woj. kujawsko-pomorskie. W tej małej miejscowości mieszka rodzina wielodzietna mająca 11 dzieci, która w tym roku nie otrzymała na święta żadnej pomocy. Wiele w telewizji sie słyszy, że pomaga takim rodziną wiele fundacji jak np. caritas, szlachetna paczka. A dzieci nie dostały ani jednej paczki na świeta.
Dzielić trzeba po równo...
nie nie trzeba.
1 do szlachetnej paczki musza byc zgloszeni.
2 musi ich wybrac ktos to bedzie mogl i chcial przygotowac paczke.

3 Trzeba bylo sie przejsc do Caritasu i poprosic o pomoc dla nich a nie zalic na forum...
Stary 2012-12-31, 13:01   #2172
skazana_na_bluesa
.

a co to, komuna, zeby dzielic po rowno?

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-31, 16:30   #2173
BajaderkowaBaba
Zakorzenienie

GG do BajaderkowaBaba

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
a co to, komuna, zeby dzielic po rowno?
Otóż to.
BajaderkowaBaba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-28, 19:47   #2174
poszukuje
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez BajaderkowaBaba Pokaż wiadomość
Otóż to.
WItam.
Jakis czas temu pisalam tu na forum o swoich problemach,niestety dalej one sa. Stracilam w grudniu prace chociaz wiedzialam ze tak bedzie bo byla to tylko praca na umowe zlecenie. Myslalam ze w ochronie znajde prace szybciej niz inna ale niestety wymagaja z licencja. Chcialam podzielic sie z wami iz napisalam w urzedzie pracy wniosek o taki kurs i teraz w czwartek ide na rozmowe do doradcy zawodowego-mam nadzieje ze mi sie uda i bede mogla wkoncu pracowac na stale.
Prosilam tez o pomoc tutaj rzeczowa typu odzierz i obuwie dla dzieci i niestety jedna pani napisala ze pomoze z kolezankami ale nic z tego nie wyszlo. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie.
poszukuje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-04, 16:55   #2175
kaszya
Przyczajenie

Skąd pani jest? mam troszkę fajnych ciuchów dla kobiety (lub starszej dziewczynki) na 158. może znajdę jakieś buty rozmiar 36. Jeśli coś z tego może się przydać to proszę o kontakt na meil kaszya@interia.pl
kaszya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-21, 13:45   #2176
ewa 1960
Przyczajenie

Witam

Nie wiem czy dobrze robie tyle tu piszecie o rodzinach co potrzebuja pomocy tak jest wiele takich rodzin ale ja o czyms innym chciałam napisac jakies trzy lata temu p. pedagog zgłosiła moja rodzine do szlachetnej paczki bardzo sie ucieszyłam bo byłam w bardzo dużej potrzebie czekałam pełna nadzieji na kogos kto miał mnie odwiedzic kiedy nadszedł ten dzien pojawiło sie u mnie dwoje młodych ludzi bardzo mili rozmowni wypytywali o rożne sprawy wstydziłam sie mowic ze mam kłopoty z opłatami ze zalegam z rachunkami za swiatło ja tylko chciałam buty i kurtke na zime dla corki napisalismy w ankietach żywnosc artykuły chemiczne i ubranie dla corki a zima była ostra cos koło 30 stopni mrozu moje dziecko zostało w adidasach w mieszkaniu było 16 stopni ciepła a ze szlachetnej paczki nikt sie nie odezwał taka jest pomoc ludzią co sobie nie umieli poradzic na dzien dzisiejszy potrzebuje pomocy bo sobie nie radze nie mam z kim porozmawiac o swojej sytuacji tan stan sie pogarsza ale coż trzeba pomagac rodzina gdzie jest gromadka dzieci alkoholiką tak jak to robi opieka przepraszam za moje rozżalenie ale juz nie wiem co mam zrobic brak mi siły i pomysłu na rozwiazanie mojego problemu
ewa 1960 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-21, 15:00   #2177
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez ewa 1960 Pokaż wiadomość
Witam

Nie wiem czy dobrze robie tyle tu piszecie o rodzinach co potrzebuja pomocy tak jest wiele takich rodzin ale ja o czyms innym chciałam napisac jakies trzy lata temu p. pedagog zgłosiła moja rodzine do szlachetnej paczki bardzo sie ucieszyłam bo byłam w bardzo dużej potrzebie czekałam pełna nadzieji na kogos kto miał mnie odwiedzic kiedy nadszedł ten dzien pojawiło sie u mnie dwoje młodych ludzi bardzo mili rozmowni wypytywali o rożne sprawy wstydziłam sie mowic ze mam kłopoty z opłatami ze zalegam z rachunkami za swiatło ja tylko chciałam buty i kurtke na zime dla corki napisalismy w ankietach żywnosc artykuły chemiczne i ubranie dla corki a zima była ostra cos koło 30 stopni mrozu moje dziecko zostało w adidasach w mieszkaniu było 16 stopni ciepła a ze szlachetnej paczki nikt sie nie odezwał taka jest pomoc ludzią co sobie nie umieli poradzic na dzien dzisiejszy potrzebuje pomocy bo sobie nie radze nie mam z kim porozmawiac o swojej sytuacji tan stan sie pogarsza ale coż trzeba pomagac rodzina gdzie jest gromadka dzieci alkoholiką tak jak to robi opieka przepraszam za moje rozżalenie ale juz nie wiem co mam zrobic brak mi siły i pomysłu na rozwiazanie mojego problemu
Nikt się nie odezwał bo widocznie nikt Twojej rodziny nie wybrał.
Nie ma obowiązku pomocy, weź to pod uwagę.
Już widzę u Ciebie postawę "bo mi się pomoc należy". To nie prowadzi do niczego dobrego. Rozumiem frustrację, desperację, ale nie rozumiem postawy "bo im pomogli a mi nie .."
Miejsc, gdzie możesz otrzymać odzież i żywność trochę jest, może sama rusz tyłek a nie czekaj aż Ci przyniosą.
Stary 2013-09-22, 07:59   #2178
ewa 1960
Przyczajenie

Witam
Piekne i madre słowa dzieki za odpowiedz to nie jest tak jak myslisz ja nigdy nie oczekiwałam ze wszystko poda mi sie na tacy zawsze sobie radziłam ale niestety dopadła mnie choroba jestem na rencie moj mąż jest chory pracy brak co prawda czasami cos dorywczego na czarno sie trafi ale to jest za mało ja tylko chce aby ktos mi powiedział jak z tego wybrnac bo po prostu sobie nie radze
Stary 2013-09-22, 11:50   #2179
grubella
BAN stały

Cytat:
Witam

Współczuję sytuacji.
W każdej gminie, w każdym mieście jest ośrodek opieki społecznej.
Tam można pójść , opowiedzieć o swojej sytuacji, zarejestrować się jako podopieczny jeśli spełniamy warunki.
Jeśli nie wiesz gdzie taki ośrodek jest to należy zapytać w urzędzie miasta czy urzędzie gminy, pokierują na pewno.Od tego trzeba zacząć.
Może też do pedagoga szkolnego w szkole gdzie chodzi córka.Jeśli nie ma takiego to do wychowawcy.Może dostałaby z komitetu rodzicielskiego darmowe obiady jeśli wasza sytuacja jest ciężka.
W niektórych miastach są rozdawane obiady dla potrzebujących, jest np. w Lublinie kuchnia brata Alberta.Oprócz obiadów można też dostać odzież, buty, suchy prowiant.
Niedługo zacznie się akcja "Pomóż dzieciom przetrwać zimę". Zbierana i rozdawana potem jest odzież,obuwie, środki czystości, art. spożywcze.
Można się zgłosić i coś otrzymać.

Nie wiem gdzie mieszkasz, trudno wskazać konkretne miejsca ale zacznij od opieki społecznej w swoim miejscu zamieszkania.

Edytowane przez grubella
Czas edycji: 2013-09-22 o 11:51
grubella jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-22, 19:20   #2180
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Witam
Piekne i madre słowa dzieki za odpowiedz to nie jest tak jak myslisz ja nigdy nie oczekiwałam ze wszystko poda mi sie na tacy zawsze sobie radziłam ale niestety dopadła mnie choroba jestem na rencie moj mąż jest chory pracy brak co prawda czasami cos dorywczego na czarno sie trafi ale to jest za mało ja tylko chce aby ktos mi powiedział jak z tego wybrnac bo po prostu sobie nie radze
Jeśli Twoja trudna sytuacja dopiero się zaczęła to jak najbardziej rozumiem Twój brak sił i przede wszystkim brak wiedzy co, gdzie i jak.
W takim przypadku pierwsze co musisz zrozumieć to to, że o pomoc masz prawo jak najbardziej prosić i masz prawo ją otrzymać od państwa, jednak staraj się nie przyzwyczaić do życia z jałmużny, bo z tego trudno potem wyjść.
Potraktuj wszelką pomoc jako doraźną, staraj się mimo trudności wyjść na prostą. Są instytucje, które Ci w tym pomogą (chociaż jak znam życie różnie z tym bywa).
Jak już pisała Grubella, na pewno udaj się do ośrodka pomocy społecznej, tam Cię pokierują.
Stary 2013-09-23, 06:58   #2181
ewa 1960
Przyczajenie

Witam
Dzieki za podpowiedz wiem ze można tam sie udac i wiem jak człowieka upadlaja juz miałam taka sytuacje wtedy dostałam rachunek za swiatło 1000zł i spłacałam w 4 ratach została mi jedna rata i bierzacy rachunek wtedy przyszedł rachunek za gaz 2300zł poszłam aby mi jakos pomogli owszem zapłacili mi za swiatło a gaz musiałam sama pożyczyłam pieniadze i spłaciłam mialam prace i na dzien dzisisjszy rachunki mam na bierzaco zostało mi tylko zadłużenie w mieszkaniu załatwiłam dodatek mieszkaniowy no ale trzeba trafu ze nie wpłaciłam jednego czynszu bo nie miałam w tym czasie pracy i dodatek zabrali dopiero dostane jak spłace zadłużenie wiec kazda złotowke wkładam w opłaty ale mam nadzieje ze znajde prace to jest podstawa do tego aby wyjsc na prosta zawsze jak mam problem to pytam sama siebie co ja moge zrobic aby jakosc to wyprostowac a nie czekam az ktos mi poda na tacy i nie wybrzycam biore każda prace jaka jest ostatni pilnowałam dzieci jako niania ale teraz od paru miesiecy jest cisza Pruszkow nie jest dużym miastem i pracy brak a juz dla 50-latki tym bardziej ale dzieki wam za słowa podpowiedzi
Stary 2013-09-23, 08:40   #2182
grubella
BAN stały

Cytat:
Witam
Dzieki za podpowiedz wiem ze można tam sie udac i wiem jak człowieka upadlaja juz miałam taka sytuacje wtedy dostałam rachunek za swiatło 1000zł i spłacałam w 4 ratach została mi jedna rata i bierzacy rachunek wtedy przyszedł rachunek za gaz 2300zł poszłam aby mi jakos pomogli owszem zapłacili mi za swiatło a gaz musiałam sama pożyczyłam pieniadze i spłaciłam mialam prace i na dzien dzisisjszy rachunki mam na bierzaco zostało mi tylko zadłużenie w mieszkaniu załatwiłam dodatek mieszkaniowy no ale trzeba trafu ze nie wpłaciłam jednego czynszu bo nie miałam w tym czasie pracy i dodatek zabrali dopiero dostane jak spłace zadłużenie wiec kazda złotowke wkładam w opłaty ale mam nadzieje ze znajde prace to jest podstawa do tego aby wyjsc na prosta zawsze jak mam problem to pytam sama siebie co ja moge zrobic aby jakosc to wyprostowac a nie czekam az ktos mi poda na tacy i nie wybrzycam biore każda prace jaka jest ostatni pilnowałam dzieci jako niania ale teraz od paru miesiecy jest cisza Pruszkow nie jest dużym miastem i pracy brak a juz dla 50-latki tym bardziej ale dzieki wam za słowa podpowiedzi
Pisałaś w poprzednim poscie , że masz rentę. Pracodawcy chętnie zatrudniają rencistów.Zobacz w urzędzie pracy, może są jakieś oferty.
A z pewnością do ochrony zatrudniają osoby z orzeczeniem o niepełnosprawności bez problemu.
Może jakieś szkolenia są w urzędzie organizowane?
Ze środków unijnych w ramach programu Kapitał Ludzki też bywają szkolenia bezpłatne a nawet ze zwrotem kosztów podróży i obiadem.
Osoby niepełnosprawne mają preferencje w przyjęciu na takie szkolenia.Są też szkolenia z programu "praca dla osób 50+".
Tylko trzeba popytać. Masz dostęp do internetu to poszukaj, może coś będzie.Nowy zawód to nowe możliwości.

Z Pruszkowa dobry i w miarę szybki dojazd do Warszawy WKD . A tam pracy dla niań jest dużo. Jeśli masz referencje, dobrą opinię to też nie będzie raczej problemu ze znalezieniem takiej pracy.

Ogromne masz rachunki za prąd i gaz. To za ogrzewanie?

Edytowane przez grubella
Czas edycji: 2013-09-23 o 08:41
grubella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 08:54   #2183
szprotka_
Zakorzenienie

w województwie pomorskim jest program dla bezrobotnych, który polega na zwiększeniu ich mobilności. urząd płaci za przeprowadzkę, jakieś opłaty na start, daje jakiś dodatek. jeżeli dobrze pamiętam, to program ma ruszyć od przyszłego miesiąca. może jest coś podobnego w innych województwach.

solidarność ma specjalny program szkoleń dla osób po 50. roku życia. niestety, nie orientuję się co trzeba zrobić, żeby dostać się na takie szkolenia.

Ewa 1960, ja Cię bardzo proszę, używaj chociaż kropek, bo źle się czyta Twoje posty.
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 10:03   #2184
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Yyy co trzeba mieć w domu, żeby dostawać rachunki 1000zl za prąd i 2300 za gaz??
Ja rozumiem ogrzewanie, ale jednym i drugim czy jak?
Z reguły wyrównania są co pół roku, więc nawet jeśli ktoś by nie płacił w ogóle za prąd 6 miesięcy i dostał 1000zł to i tak wychodzi ponad 150zł, to u mnie na 2 miesiące starcza ...
Stary 2013-09-23, 18:51   #2185
ewa 1960
Przyczajenie

Witam
Już wyjaśniam z czego wzieły sie takie rachunki obecne mieszkanie dostałam 2 lata temu bo moj budynek był do rozbórki zapewniano mnie że bedzie cieplejsze i tansze w utrzymaniu niestesty okazało sie ze wprowadzono mnie w bład ogrzewalismy gazem co 2 miesiace rachunki po 200 zł a wyrownanie za caly rok 2300 to był dla mnie szok juz od stycznia nie ogrzewam gazem ale rachunki dalej mam po 200 zł a to dlatego bo przekroczylam 1200m szesciennych gazu na rok one zmniejsza sie dopiero po nowym roku w marcu a swiatło sama nie wiem ja nic nie mam takiego w domu ale był elektryk wymieniał jakies gniazdko na korytarzu i stwierdził ze nie widac aby ktos sie podłączyl ja takiej pewnosci nie mam bo tu mieszka dwóch lokatorow co nie maja prądu byc może że oni cos kombinowali teraz spisuje licznik zawsze o tej samej porze i w najgorszym układzie dziennie mam od 4 do 7 kilowatow te 7 to jak robie pranie czy włacze piekarnik ale pieczenie to żadko pocieszam sie tym że znajde prace i że te rachunki po nowym roku sie zmniejsza a opieka cóż kazali mi załatwic na nowo dodatek mieszkaniowy a tego nie moge zrobic bo musze odrazu wpłacic zadłużenie wiec tylko praca jestem zarejestrowana na portalach poszukujac pracy ale cisza pisze do rodzicow lub zdzwonie ale oni wola miejscowe byłam na paru rozmowach i niestety obiecuja że oddzwonia i też cisza
Stary 2013-11-15, 17:58   #2186
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Ten wątek to jak przedświąteczna tradycja

Jutro ruszają opisy rodzin. Ciekawe, czy będą się czymś różniły od kwiatków z zeszłych lat?
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-15, 18:23   #2187
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
Ten wątek to jak przedświąteczna tradycja
Trzeci sezon
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-15, 18:24   #2188
Lady in Blue
Zakorzenienie

Też jestem ciekawa
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-15, 18:24   #2189
201604181004
Konto usunięte

jak akcja będzie trwała dłużej niż 5 sezonów to mam szansę się załapać
Stary 2013-11-15, 18:28   #2190
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Trzeci sezon
Czwarty. Edycja 2010,2011,2012 no i tegoroczna
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości