|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2161 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
zastanawiam się nad krzesełkiem, dostanę kasę na nie;-)
czy wydawać aż 200zł na nr 1, czy wystarczy takie jak te kolejne http://allegro.pl/krzeselko-do-karmi...452932780.html tansze: http://photos04.istore.pl/12866/photos/big/2080295.jpg http://sobaby.pl/product-pol-427-Krz...-San-Remo.html
|
|
#2162 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
a mnie położna przełożyła właśnie wizytę bo się rozchorowała, a ja o 6 wstałam, żeby trochę sprzątnąć tu i tam, bo później wiedziałam, że jak się ssak obudzi to na to szans nie będzie
![]() dziś w nocy wstałam do małego na karmienie, wracam do łóżka a mąż do mnie: k... jaki ja głupi jestem, pytam, co się stało a on do mnie, że od pół godziny przytula i całuje poduszkę, która leżała obok niego, bo myślał, że to mały dziewczyny mi jeszcze po karmieniu piersią zostało opakowanie 30 ml Musteli na brodawki Baume Alleitement 9 MOIS, użyte ze 4 razy. Szkoda wyrzucić, prawie całe opakowanie, jak któraś ma jeszcze problemy z brodawkami/bolące/pogryzione niech da znać, włożę w kopertę i przy okazji spaceru wyślę. Szkoda, żeby się zmarnowało, może się komuś przyda co do smoczka to ja bym bardzo chciała nauczyć mojego ssania smoka, mój strasznie się denerwuje, nawet jak zassie na chwilę to zaraz pluje nim dalej niż widzi; mój też rączki ssie nawet jak już głodny nie jest, dlatego nie na rękę mi, że nie chce smoka
|
|
#2163 |
|
Zakorzenienie
|
pucek
|
|
#2164 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja bym wydała te dwie stówy, wg mnie pierwsze dużo ładniejsze niż te pozostałe
Edytowane przez s_a_j Czas edycji: 2011-03-08 o 08:55 |
|
|
|
|
#2165 |
|
Rozeznanie
|
Czesc tak dziewczynki uspokoilyscie mnie. Zreszta moja mala dopomina sie dosyc znaczaco jedzenia. Wiec chyba moje obawy sa zupelnie bezpodstawne.
Ale dzieki za wsparcie. Mala smoka uwielbia, a ja dzieki niemu moge zjesc sniadanie, bo darla sie i pewnie dostala by piers a tak ssa sobie i lezy na kolankach. muron bo my ten sam szpital ![]() ad krzesleka jestem za pierwszym, ja jeszcze nie szukalam tez obiecane mam w prezencie ale trafilam przez przypadek na to i bardzo mi sie podoba http://allegro.pl/avangarde-krzeselk...462567180.html Poza tym u nas w nocy mala budzila sie drac! Ale dostawala jesc i grzecznie zasypiala ![]() No i znow dzis same licze ze damy rade.Buziaki i milego dnia! |
|
|
|
#2166 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2167 |
|
Rozeznanie
|
Ja u swojego dlatego tam, on byl ciagle przy porodzie. No i dogladal mnie jak lezalam na patologi i potem na polozniczym
|
|
|
|
#2168 |
|
Zakorzenienie
|
jak wrazenia z nowego oddziału? Co myslisz o noworodkowym;-) W maju leżAłam w 2 i czekałam na OTWARCIE NOWEGO jak na zbawienie;-)
|
|
#2169 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ANKA A PO CO BYŁAS W PROKOCIMIU? ja tam tydzień spedziłam. |
|
|
|
|
#2170 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kumpela ma takie jak pokazywałas, córka siedziała w nim do około 1,5 roku i juz nie chciała mała tam przebywac a inna kumpela ma drewniane i syn ma 3 latka i to jest jego ulubiony kącik, tam je, oglada bajki , maluje itd http://allegro.pl/klups-krzeselko-do...473197285.html super pucia ![]()
|
|
#2171 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie kobietki!
Nie udzielam się tu często, zaledwie kilka razy. Pewnie będzie trudno wbić się w wasze rozmowy, w końcu dobrze się znacie, a ja taki obcak... . No ale co tam, będę próbować. Ostatnie kilka dni była walka z dopasowaniem mleka przy skazie białkowej M...w końcu trafiliśmy na B pepti i odpukać jest w miare spokojnie.Za to dzisiejsza noc masakra. Bąbelkowa co chwile budziła się z płaczem... Temperatury nie miała, brzuszek miękki, kupka była- może koszmary jakieś miała. Wkładam zapałki do oczu, pakuje małą do wózka i lecimy odebrać okulary, żebym nie ślepła jeszcze bardziej ![]() Mój Potworek mówi ciotkom dzień dobry !
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2172 |
|
Rozeznanie
|
słodziutka ta Twoja Małgosia
|
|
#2173 |
|
BAN stały
|
Muron śliczna pucia
![]() Kaliope cudna mina Twojego szkraba
|
|
|
|
#2174 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() fajny pucek |
|
|
|
|
#2175 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobre, dobresaj ja chętnie przyjmę kremik na brodawki, bo imam się już każdych sposobów, taki ból Dzieciaczki wszystkie słodkie Justine co do robienia kupy. To normalne na początku, ja bała się robić kupę i siku, bo bałam się bólu. Ale z czasem minęło wszystko. Dziewczynki wczoraj podałam dwa razy butlę, a w nocy przy drugiej piersi mała odlatywała. Poczułam ciut więcej mleka ![]() Co do smoka, my bezsmoczkowe ale nie ze względu na psychologie itd. tylko moja pluje nim lub zaciska wargi tak, że szkoda gadać. Akurat na klinikach smoki mile widziane były , oczywiście podawane na chama.
|
|
|
|
|
#2176 | |
|
Wtajemniczenie
|
Muron - z tej perspektywy to każde dziecko Pyza. Moja też jak leży w ten sposób, to ma dwa podbródki jak mamusia.
![]() Cytat:
Prawda jest taka, że zanim zaskoczyła ze smoczkiem to jakiś miesiąc minął.Nie wyszły nam przesiewowe badania słuchu u noworodków. Na początku bardzo się denerwowałam, mimo, że mi tam kobiety mówiły, że to raczej wina kiepskiego sprzętu. Na szczęście widziałam, że mała reaguje na dźwięki. Miałam nadzieję, że to badanie to tylko formalność i okazało się, że na szczęście faktycznie wszystko ok. Ale te korytarze w Prokocimiu robią przyłączające wrażenie. Ludzi pełno, masa chorych dzieci. Jakieś dwa lata temu bywałam tam czasem, bo mój chrześniak ma spodziectwo i jeszcze jakieś inne problemy miał (w tym tarczyca). Nikomu nie życzę wizyt w tym szpitalu ani w żadnym innym.Współczuję pobytu tygodniowego z dzieckiem. Mała zasnęła przy OST Twin Peaks. Rodzice mają czas na kawę. Miłego dnia. Edit: Kaliope urocza córa! I jaka silna ![]() Edytowane przez anka_bzzz Czas edycji: 2011-03-08 o 10:19 |
|
|
|
|
#2177 |
|
Rozeznanie
|
Mala ledwie godzine spi a ja chalupe wysprzatalam, obiadek zrobilam normalnie nigdy nie bylam taka zorganizowana.
muron ja sobie chwale zarowno patologie jak i noworodkowy, nie trafilam na jakies jedzowate baby wrecz przeciwnie, polozna mialam wspaniala mloda kobietke, oddzial rewelacja, warunki boskie, szkoda tylko ze na polozniczym dostalam jedyna sale bez lazienki w srodku tylko na korytarzu :/ ale ogolnie super!!! saj peklam ze smiechu! Za to moj dzis nagle przebudzil sie wyskakujac prawie z lozka i krzyczy "O Boze" ja sie go pytam co sie stalo, a on ze snilo mu sie ze malej sie ulalo :/ lilijko brawa!!! Kaliope moja tez zawsze budzi sie i kweka i a dzis byl ryk! Sama nie wiem czemu, dostala piers to byl spokoj, moze zglodniala.. U nas smoczek tt, w sumie lovi mam ale nie probowalam, mala jak juz wezmie to zadowolona, ale czasem nie chce i juz... teraz mi zasnela bez smoka i piersi trzeba bylo ja tylko na kolanka wziac Edytowane przez ligotka Czas edycji: 2011-03-08 o 10:22 |
|
|
|
#2178 | |
|
Zakorzenienie
|
Wszystkiego Najlepszego z okazji DNIA KOBIET
---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#2179 |
|
BAN stały
|
Zgadza się że im więcej na głowie tym lepiej sobie radzimy
Ja w życiu nie byłam tak zorganizowana jak teraz.Widzę że sporo dzieci nie chce tych smoczków TT... My mamy butelkę, laktator, jesteśmy zadowoleni więc i smoczki TT kupiliśmy, a tu lipa. Mała może ze dwa razy possała je w szpitalu jeszcze a potem wcale nie chciała. Kupiliśmy Avent i są OK, ale wypróbujemy może LOVI (nakładki silikonowe na piersi są lepsze niż Aventu) Gabi też dopiero teraz niedawno załapała po co jest smoczek i w miarę go lubi (ale na pewno nie uwielbia
|
|
|
|
#2180 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2181 |
|
Zakorzenienie
|
no moja wypluwa NUK-a
make_up_istko mówisz o osłonkach z LOVI tak?? Mnie przeraża to, że w każdych jakie testowałam te dzióbki są takie długie |
|
|
|
#2182 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ja chyba tylko dzięki nim karmię bez problemu, bo moje piersi były już w stanie tragicznym...---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ---------- O smoczkach NUKa słyszałam sporo dobrego. Może sporóbuję. My na te zwykłe Aventowe nie narzekamy póki co. |
|
|
|
|
#2183 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ---------- ok 5800-6 kg;-) ma to po mamusi hi hi, ale potem już miałam prawie niedowagę aż do 15 rż ) Ma 9 tygodni, albo zaczynamy 10...o tak 10tyg, ok 59 cm
|
|
|
#2184 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja to na początku jak mały nie spał w nocy to ze zmęczenia słysząć kolejne kwilenie małego przytuliłam się do ręki męża i mówie "cii, cichutko kochanie" a ten dalej kwilił dobrze że nie podałam mu piersi mały w końcu zasnął zawsze po porannym karmieniu jest czas "zabawy". dziś super spał! od 22 do 3 i od 4 do 7:30! a ja mimo że nie było karmienia o 5 to wyjątkowo niewyspana wstałam! chyba Szymek zaburzył mój rytm nocnymy czekamy teraz na moją psiapsiółke lubie te odwiedziny bo można z kimś pogadać normalnie![]() miłego Dnia Kobiet jak to wspaniale brzmi |
|
|
|
|
#2185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
LIGOTKO, to wiem gdzie leżałaś!!! Ja na 10, 2 dalej. Ciekawe czemu zrobili bez łazienki....Ja trafiłam przed przyjeciami na położnictwo;-) Przyjmowali tylko na porodówkę, a ja poszłam czekać, no ale trochę ich tam znamy;-) poza tym przenosiliby mnie po 2 dniach na nowy.... Ja trafiałam na jakies jędze na noworodkowym, świetna była taka młoda blindynka, z warkoczem, w typie Magdy gessler, nawet takli fartuszek-koszulkę miała. Ona też miała CC i rozumiała, pomagała, bo ja strasznie przechodziłam. Jakbym planowała 2. dziecko to bym się załamała na myśl o 2. porodzie. Bo wiem, ze byłoby tak samo-alergia, nie mogę przeciwbólowych. A przy wyjściu nikt nic nie powiedział: o karmieniu, mleku, pokrzywce, na którą kazali kupić maść, wadze. NIC. W ksiązeczce nawet mamy błąd.... Brakowało mi wyciągu bo ja nawet w 4. dobie nie dawałam rady wstawać z łóżka.
|
|
|
#2186 |
|
Zakorzenienie
|
czesc.
ja nie mam w domu netu, zaglądam tutaj na chwilę jak jestem u rodziców (czyli może z raz w tygodniu). Z synkiem byliśmy w szpitalu 2 dni bo po zabiegu było ok. Potem 4 tyg gipsu i teraz nosi specjalną szynę: przez 3 miesiące na całą dobę (zdejmujemy do przebierania i kąpieli). Przez to wszystko jak kładę go na brzuchu to słabo podnosi główkę bo nie może się wygodnie ułożyć, pewnie tez nie będzie się przekręcał. Poza tym ok. Jest zdrowy, coraz częściej się uśmiecha i gada. Uwielbia być noszony pionowo bo może podziwiać świat, a główkę trzyma praktycznie sam. Jak tylko pogoda dopisuje to wychodzimy na 2-3 godziny na dwór. Kąpać w wanience możemy dopiero teraz, na początku był płacz ale z każdą kąpielą podoba mu się coraz bardziej Mamy trochę problem z ubrankami dla niego, nadal nosi 56-62. Najlepsze są teraz takie rozpinane w kroku ale nawet jak w lumpkach kupuję 0-3 to się w tym topi . Niedługo stukną mu 3 miesiące, myślę że waży jakieś 4,5 kg, może troszkę więcej.Co do pieluch to nam najbardziej pasują pampersy, jakoś najlepiej na ciałku się układają. Dobre są też babydream, a niewypalem okazały się biedronkowe Dady. My też karmimy na godziny. Nocki są super, mały ok 20-21 jest kąpany, butla i zasypia bez problemu. budzi się dopiero o 4, znów zjada, śpi do 8, potem karmienie o 12 i 16. W piątek mamy komisję ds niepełnosprawności. Oby nam przyznali, przynajmniej koszt szyny będą zwracać.. teraz np. lekarz powiedział ze butki są bez zapasu uszyte, niedługo z nich wyrośnie a nowe to ok 500zl
Edytowane przez sanetka Czas edycji: 2011-08-16 o 09:34 |
|
|
|
#2187 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przyjmij życzenia BABO Kochana ![]() od drugiej BABY z samego rana ![]() Niech Twój dzień cały będzie radosny trzymaj się BABO aby do Wiosny saj, agape- ja mam często takie akcje w nocy, budze się i w kokonie z kołdry szukam małego. zawsze karmię na siedząco, żeby nie usnąć i po karmieniu odkładam go do łóżeczka! Mąż nie raz dziwnie na mnie patrzył a ja dziś na niego Tomek nie spał od 5.30 wziełam go do naszego łóżka, zaczoł kwilić, a mężulek z zamkniętymi oczami daje mu smoka ![]() Pamiętam dokładnie rok temu w dzień Mamy był taki demotywator, niżej zdjecie!Niecały miesiąc później okazało się, że będę mamą u mnie w szpitalu tez był zakaz smoczków i nakładek, mały nie mógł złapać piersi i do tego brodawki b. bolały przemyciłam nakładki aventa i to było wybawienie!A synek nie miał problemu z przestawieniem sie na pierś! Edytowane przez mika_am Czas edycji: 2011-03-08 o 11:37 |
|
|
|
|
#2188 |
|
BAN stały
|
Oj tak, ja w zeszłym roku własnie w Dzień Matki potwierdziłam u lekarza że jestem ciąży
|
|
|
|
#2189 |
|
Rozeznanie
|
muron kurcze to nas przy wypisie wzieli na godzinna pogadanke, pediatra powiedziala co i jak zrobili dziecom, co im dawac, jak jesc itp itd, wkurzona bylam bo balalm sie ze mala sie drze na sali, na szczescie spala, poza tym wszystkie przychodzily pomagaly, mnie pokazaly jak karmic. Widac to zalezy od zmiany na jaka sie trafi.
agape moja tez dzis jakos dziwacznie, najpierw o polnocy potem od razu o 3 a potem do rana. No i pierwszy raz dzis przysypialam jak jadla bo tak to spac nie moge. |
|
|
|
#2190 |
|
Raczkowanie
|
Małgoś dziękuje za komplementy
Ligotko też zauważyłam większe zorganizowanie. Może wynika to z tego, że jesteśmy przyzwyczajone do starego (sprzed ciąży) systemu ogarniania mieszkania-teraz mamy zdecydowanie mniej czasu, ale nie chcemy się opuścić w czymś, z czym kiedyś świetnie sobie dawałyśmy radę. A poza tym czyste mieszkanie wygląda fajnie no i dobry obiad nie jest zły . Chociaż ja, kiedy dostane po tyłku od małej potrafie olać sprzątanie, no chyba przez jeden dzień chata brudem nie zarośnie! ![]() Ciekawa jestem czy mąż mój cudniasty będzie pamiętał o dniu bab...eee o tym pewnie mu uczniowie w szkole przypomną, ale o rocznicy naszego poznania na bank zapomni, cóż takiego sama sobie wybrałam ![]() Idę robić pomidorówke, mała tnie komara. Wszystkiego Dobrego Kobitki!! |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:34.

licze ze damy rade.

. No ale co tam, będę próbować. Ostatnie kilka dni była walka z dopasowaniem mleka przy skazie białkowej M...w końcu trafiliśmy na B pepti i odpukać jest w miare spokojnie.
dobre, dobre
, oczywiście podawane na chama.
. Niedługo stukną mu 3 miesiące, myślę że waży jakieś 4,5 kg, może troszkę więcej.