Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki pokrewne) - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-11-07, 15:23   #2161
RedLeaf
Raczkowanie

Dot.: Odp: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki

Cześć Chciałabym się przyłączyć. Aktualnie jestem w drugiej klasie technikum tzn. do matury zostało mi 2,5 roku. Jestem na kierunki technik informatyk, ale to nie to, co chcę robić. Mogłam pójść do każdej szkoły średniej w Krakowie, ale stwierdziłam, że zostanę superprogramistą i tak wybrałam. Mam rozszerzoną matmę i informatykę.
Nie dam rady już tego zmienić, więc postanowiłam uczyć się sama. Chciałabym pójść na lekarski do Poznania. Uczę się jak najwięcej się da, moim celem jest zdana matura z chemii i biologii na przynajmniej 92% Więc dołączam się do Waszego motywującego wątku
RedLeaf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-07, 17:54   #2162
Yin
Rozeznanie

Dot.: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki pokr

Czy ktoś orientuje się jakie są progi procentowe na Warszawski Uniwersytet Medyczny ? Zamierzam najlepiej maturę napisać, ale nigdzie na ich stronie nie znalazłam nic o progach
Yin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-07, 19:11   #2163
JaroJareczQ
Przyczajenie

Dot.: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki pokr

RedLeaf raduje się moje serce. W końcu jakiś technik z równie poronionym pomysłem powodzenia, ja zdaję już w tym roku.
JaroJareczQ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-07, 19:37   #2164
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Yin Pokaż wiadomość
Czy ktoś orientuje się jakie są progi procentowe na Warszawski Uniwersytet Medyczny ? Zamierzam najlepiej maturę napisać, ale nigdzie na ich stronie nie znalazłam nic o progach
Poszukaj na biologu.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-07, 20:36   #2165
cherry boom
Raczkowanie

osoby zdające biologię R: chodzicie na korepetycje czy uczycie się sami w domu/ na fakultetach w szkole? jak znaleźć dobrego korepetytora, czy w listopadzie jeszcze w ogóle da radę i czy warto chodzić czy lepiej samemu? jak uważacie?
cherry boom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-08, 00:20   #2166
kikunga
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cherry boom Pokaż wiadomość
osoby zdające biologię R: chodzicie na korepetycje czy uczycie się sami w domu/ na fakultetach w szkole? jak znaleźć dobrego korepetytora, czy w listopadzie jeszcze w ogóle da radę i czy warto chodzić czy lepiej samemu? jak uważacie?
Ja mam dodatkowe lekcje bioli u wychowawcy nikt za to Jej nie płaci a naprawde super powtarza i daje testy,była egzaminatorka
Stary 2013-11-08, 06:11   #2167
RedLeaf
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez JaroJareczQ Pokaż wiadomość
RedLeaf raduje się moje serce. W końcu jakiś technik z równie poronionym pomysłem powodzenia, ja zdaję już w tym roku.
Czesc widze, ze nir jestem sama. Jestes na techniku elektroniku, tak? Moglbys mi powiedziec jak u Ciebie wyglada sprawa z egzaminami zawodowymi? Masz zamiar zdac czy nie?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-11-09, 15:44   #2168
JaroJareczQ
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez RedLeaf Pokaż wiadomość
Czesc widze, ze nir jestem sama. Jestes na techniku elektroniku, tak? Moglbys mi powiedziec jak u Ciebie wyglada sprawa z egzaminami zawodowymi? Masz zamiar zdac czy nie?
Tak jestem w elektroniku. Do zawodowego najprawdopodobniej podejdę, z tym że nie zależy mi jakoś specjalnie na zdaniu go. Może się uda, bo coś tam jednak umiem, ale jeśli nie to świat mi się nie zawali .
Teraz tylko maturka. Resztę olałem już na tyle na ile mogłem chociaż w technikum absurd goni absurd i tak prawdę mówiąc to w czwartej klasie mamy najwięcej do roboty.
A ty?
Stary 2013-11-10, 15:28   #2169
cherryferry
Raczkowanie

Hej Chciałabym się również przyłączyć do rozmowy (o ile można).
Też startuję na medycynę i ostro do niej kuję. Póki co nie mogę ogarnąć biologii, tym bardziej, że niestety moja nauczycielka ostro nas demotywuje swoją postawą wobec nas... Chemię już mam całą przerobioną, ale to zasługa korków od 1 klasy liceum.
Nie wiem czy wiecie, ale nie trzeba zdawać fizyki na uczelnie, jedynie matmę
Trzymam kciuki za Was
cherryferry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-11, 06:17   #2170
RedLeaf
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez JaroJareczQ Pokaż wiadomość
Tak jestem w elektroniku. Do zawodowego najprawdopodobniej podejdę, z tym że nie zależy mi jakoś specjalnie na zdaniu go. Może się uda, bo coś tam jednak umiem, ale jeśli nie to świat mi się nie zawali .
Teraz tylko maturka. Resztę olałem już na tyle na ile mogłem chociaż w technikum absurd goni absurd i tak prawdę mówiąc to w czwartej klasie mamy najwięcej do roboty.
A ty?
Ja jestem rocznikiem z nowa podstawa programowa i zdaje 6 egzaminow zawodowych, w 2, 3 i 4 klasie. Mam podobne podejscie jak Ty, ale moi rodzice niestety nie.

---------- Dopisano o 07:17 ---------- Poprzedni post napisano o 07:16 ----------

Cytat:
Napisane przez cherryferry Pokaż wiadomość
Hej Chciałabym się również przyłączyć do rozmowy (o ile można).
Też startuję na medycynę i ostro do niej kuję. Póki co nie mogę ogarnąć biologii, tym bardziej, że niestety moja nauczycielka ostro nas demotywuje swoją postawą wobec nas... Chemię już mam całą przerobioną, ale to zasługa korków od 1 klasy liceum.
Nie wiem czy wiecie, ale nie trzeba zdawać fizyki na uczelnie, jedynie matmę
Trzymam kciuki za Was
Czesc Wydaje mi sie, ze na niektore uczelnie nie trzeba matmy ani fizyki. Jedynie chemia i biologia. O ktorej uczelni mowisz?
Stary 2013-11-11, 07:55   #2171
JaroJareczQ
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez RedLeaf Pokaż wiadomość
Ja jestem rocznikiem z nowa podstawa programowa i zdaje 6 egzaminow zawodowych, w 2, 3 i 4 klasie. Mam podobne podejscie jak Ty, ale moi rodzice niestety nie.
Mnie rodzice namawiali na biol-chem po gimnazjum to byłem uparty jak osioł bo nawet przez myśl mi nie przeszło, że chciałbym zostać lekarzem . Teraz mogą się na mnie do woli wyżywać zwrotami typu "a nie mówiłem/am".
Nowa podstawa dla techników jest całkiem dobra chociaż myślałem, że ostatni egzamin macie w trzeciej klasie. Ja nie miałem ani jednego rozszerzenia .
Stary 2013-11-11, 13:33   #2172
cotobedzie
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kikunga Pokaż wiadomość
Cześć,mój pierwszy post tutaj
Moja sytuacja jest taka,jestem w trzeciej klasie LO na biol-chemie.Oprócz tego rozszerzenie fizyki mam.

Chodzę na zajęcia dodatkowe z bioli i fizyki.Zmienił mi się nauczyciel od chemii na najgorszą nauczycielke w szkole chyba :P robimy mega wolno materiał,kazała Nam kupić brązowe zbiory Pazdro(przy czym nie zrobiliśmy z nich tylko dwóch działów!-reszta materiału zrealizowana).
Zaczęłam się martwić,że nie dam rady zdać tak świetnie chemii jak sobie to wymarzyłam,przez tą babe.Każe chemie na blache kuć...stwierdziła,że ona Nas nie nauczy do matury bo nie od tego jest.

No to teraz zapytanie w Waszą stronę,mam pare książek i skanuję od kumpelek książki,czy to wystraczy? czy któreś są niepotrzebne? no i najważniejsze,czy używając ich i oczywiście własnego rozumu da się napisać rozszerzenia na około 90 procent? Coś proponujecie więcej?
(Nie interesują mnie Vademecum i repetytoria bo mam notatki z każdego działu,swoje)

To teraz wymieniam co mam:
BIOLOGIA:Tydzień po tygodniu,Testy i arkusze 2014 Operonu,Witowski(1 i 2),Medyk-pytania zamknięte(1 i 2),Medyk-wybrane testy,Omega -testy plus podręczniki Operonu(1,2 i 3)
CHEMIA:Tydzień po tygodniu,Testy i arkusze 2014 Operonu,Greg-repetytorium do tego podręczniki i zbiory Operonu(1,2 i 3)
Prawdopodobnie Witowskiego skany skombinuję.
FIZYKA:zbiór Chyli (zdaję dodatkowo,jak uda mi się z rozszerzenia 40% będę happy)
Oceny mam naprawde dobre.
No i mój cel to lekarski na WUM,ponieważ mieszkam pod Warszawą.W przyszlości chciałabym zostać onkologiem.Marzyłam o elektoradiologii dopóki się nie dowiedziałam,że studium dwuletnie daje tyle samo.

Trzymajcie się i czekam na odpowiedzi
Jezeli chodzi o chemie to koniecznie zalatw sobie Witowskiego. U nas glownie pracuje sie z tym zbiorem, nauczyciele bardzo go chwala. Witowski i do chemii i do biologii przydaje sie

cotobedzie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-11, 16:37   #2173
kikunga
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cotobedzie Pokaż wiadomość
Jezeli chodzi o chemie to koniecznie zalatw sobie Witowskiego. U nas glownie pracuje sie z tym zbiorem, nauczyciele bardzo go chwala. Witowski i do chemii i do biologii przydaje sie

Jak to jest z chemią,ile jest tych części?
Wiem,że nowe mają 4 części a te stare? Dwie?

PS.brak kasy :/ wszystko skanuję
Stary 2013-11-13, 00:40   #2174
kikunga
Zadomowienie

Kupiłam na allegro za 25 zł oba tomy z 2011 tam najtaniej można upolować ale szybko schodzą.Zostało mi jeszcze niecałe dwie książki do zeskanowania.
No i moje postanowienie to olać mniej ważne przedmioty,będzie to trudne bo wychowawczyni bardzo na mnie liczy :/
Stary 2013-11-13, 13:08   #2175
nikita0100
Przyczajenie

No więc laski, przyłączam się do tematu : ) Moim marzeniem od zawsze była medycyna. Maturę zdawałam w tym roku, niestety za granicą. Tak więc żeby móc zdawać na wymarzony kierunek muszę pisać egzaminy wstępne. Problemem jest ze nigdy nie uczyłam się ani biologii ani chemii po polsku. Tak więc od początku przerabiam cały zakres materiału dla szkół średnich. Mimo że jest to ogrom pracy jestem pozytywnie nastawiona i mam nadzieję ze uda mi się dostać gdziekolwiek. Uczę się w domu z podręczników operonu do bio i chem+ zbiory Witowskiego. Dodatkowo mam korepetycje z obu przedmiotów dwa razy w tygodniu po 2 h. Tak więc egzaminy wstępne 2014: here I come! : )
nikita0100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-13, 16:35   #2176
kikunga
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nikita0100 Pokaż wiadomość
No więc laski, przyłączam się do tematu : ) Moim marzeniem od zawsze była medycyna. Maturę zdawałam w tym roku, niestety za granicą. Tak więc żeby móc zdawać na wymarzony kierunek muszę pisać egzaminy wstępne. Problemem jest ze nigdy nie uczyłam się ani biologii ani chemii po polsku. Tak więc od początku przerabiam cały zakres materiału dla szkół średnich. Mimo że jest to ogrom pracy jestem pozytywnie nastawiona i mam nadzieję ze uda mi się dostać gdziekolwiek. Uczę się w domu z podręczników operonu do bio i chem+ zbiory Witowskiego. Dodatkowo mam korepetycje z obu przedmiotów dwa razy w tygodniu po 2 h. Tak więc egzaminy wstępne 2014: here I come! : )
Na WUM masz możliwość studiów w języku angielskim
Stary 2013-11-14, 21:20   #2177
cherryferry
Raczkowanie

[/QUOTE]
Czesc Wydaje mi sie, ze na niektore uczelnie nie trzeba matmy ani fizyki. Jedynie chemia i biologia. O ktorej uczelni mowisz?[/QUOTE]

Na pewno Wrocław, Poznań i nie jestem pewna czy Szczecin. Musiałabym jeszcze raz spojrzeć na rekrutację. Na weekend wszystko ogarnę i dam znać, Póki co arkusze maturalne z biologii czekają ^^
Stary 2013-11-15, 09:09   #2178
ama
Wtajemniczenie

Czesc Wydaje mi sie, ze na niektore uczelnie nie trzeba matmy ani fizyki. Jedynie chemia i biologia. O ktorej uczelni mowisz?[/QUOTE]

Na pewno Wrocław, Poznań i nie jestem pewna czy Szczecin. Musiałabym jeszcze raz spojrzeć na rekrutację. Na weekend wszystko ogarnę i dam znać, Póki co arkusze maturalne z biologii czekają ^^[/QUOTE]

Jeszcze Białystok
Stary 2013-11-17, 13:06   #2179
gruniaa
Zadomowienie

Ma ktoras z Was zbior zadan z biologii Persony? Dobry jest? Mi osobiscie podobaja sie pytania zamkniete ze sa. Takie utrwalenie wiedzy
gruniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-18, 14:14   #2180
cherryferry
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gruniaa Pokaż wiadomość
Ma ktoras z Was zbior zadan z biologii Persony? Dobry jest? Mi osobiscie podobaja sie pytania zamkniete ze sa. Takie utrwalenie wiedzy
Bardzo fajny, choć dość trudny Mam jeszcze zbiór i repetytorium z chemii Persony. Skorzystałam z okazji, bo teraz na stronie wydawnictwa Medyk są promocje
Stary 2013-11-19, 09:55   #2181
nikita0100
Przyczajenie

Cherryferry, tak wiem zr jest taka możliwość. Ale płacenie co rok 10000 euro to jest trochę ból ; ) Dziewczyny jakie dobre podręczniki do chemi proponujecie? obecnie mam nowe wydanie operon, ale płakać mi się chce jak ja otwieram bo nie mogę zrozumieć co tam jest napisane
nikita0100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-19, 12:09   #2182
kikunga
Zadomowienie

Cytat:
Cherryferry, tak wiem zr jest taka możliwość. Ale płacenie co rok 10000 euro to jest trochę ból ; ) Dziewczyny jakie dobre podręczniki do chemi proponujecie? obecnie mam nowe wydanie operon, ale płakać mi się chce jak ja otwieram bo nie mogę zrozumieć co tam jest napisane
Ojej te podręczniki są masakryczne.Nie wiem co Ci polecić,jasno ale po krótce zebrane są informacje w repetytorium GREGa.
Stary 2013-11-19, 14:53   #2183
micraneska
Zadomowienie

powodzenia, w Gregu jest błąd na błędzie

Louis de Funès
micraneska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-20, 16:29   #2184
cherryferry
Raczkowanie

Cytat:
A przepraszam za co chcesz płacić 10000 euro?

I to prawda Greg jest okropny. Ja osobiście uczę się:
BIOLOGIA:
Operon 3 tomy + vademecum, ale to przed odpowiedzią jedynie, aby na szybko sobie coś powtórzyć. Zadania Witowskiego, Medyka i Omega "Trening.." i arkusze, ale to już ogółem, nie działami
CHEMIA:
Repetytorium wyd. Medyk i vademecum operonu+notatki mojej korepetytorki+ZAAADAANIA! Witowski, medyk, tydzień po tygodniu do matury, pazdro i zadania domowe z korków
Stary 2013-11-20, 17:38   #2185
kikunga
Zadomowienie

Podręczników do chemii nie widziałam jeszcze dobrych :P taki operon przykładowo jest do kitu bo nic tam nie ma praktycznego.
Wreszcie zacznę chodzić na dodatkową chemie od początku roku ta durna baba ze szkoły nie umiała odpowiedzieć kiedy będzie miała
Stary 2013-11-21, 09:58   #2186
niagha
Raczkowanie

Cherryferry, może chciałabyś nas doinformować jak jest z tym lekarskim po angielsku na WUMie. Doczytałam, że jeśli dostaniesz się normalnie na dzienne po polsku, to wówczas wystarczy, że złożysz wniosek o przeniesienie na sekcję angielską ZA DOPŁATĄ. I tu moje pytanie, bo zdajesz sie być dobrze poinformowana, czy ta dopłata to też jest jakaś mała fortunka typu 2,5 tys. euro?

A co do chemii dziewczynki to polecam "Chemię od A do Z" Klimaszewskiej. Repetytorium, ale fajnie się z niego przyswaja wiedzę A naukę z chemii i tak najlepiej opierać na pojedynczych zadaniach i arkuszach
niagha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-21, 18:22   #2187
Matthiu
Przyczajenie

Cześć wszystkim, otóż.. Albo dobra zacznę od początku

Właśnie jestem w 1klasie LO o profilu biol-chem-ang i... Sprawa wygląda tak, że nie wiem jakie książki kupić, abym mógł już zacząć uczyć się (stopniowo!) do matury. Mam podręcznik do chemii i do biologii (podst+rozsz.) ale dużo w nich nie ma, choć i tak je przestudiuję.

Dobra, załóżmy, że już je przestudiowałem i co dalej? Kupić podręczniki rozsz do 2 i 3 klasy? chodzi mi o (kontynuacje z tego samego wyd.), czy może vademecum i z tego się uczyć. Od razu mówię, że mam własny zeszyt do chemii i do biologii, w którym wszystko w jakimś tam porządku sobie notuję. Jest to taka moja baza wiedzy

Z góry dzięki, za każdą rade czy też podpowiedź
chciałbym też zaznaczyć, że marzy mi się ta medycyna- choć nikomu nie chcę o tym mówić, ale tu jestem wśród swoich . Jeżeli chodzi o liceum, to olewam te bezsensowne przedmioty typu - wiedza o kulturze, na którym jest powtórzenie tego co było na polskim + trudne pierdoły... Z historii i innych czasem coś sobie przeczytam, ale przeważnie z lekcji mam te 3 i 4, bo i po co więcej?

to na razie tyle, czekam na odpowiedzi :P

Edytowane przez Matthiu
Czas edycji: 2013-11-21 o 18:28
Matthiu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-11-21, 20:01   #2188
cherryferry
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez niagha Pokaż wiadomość
Cherryferry, może chciałabyś nas doinformować jak jest z tym lekarskim po angielsku na WUMie. Doczytałam, że jeśli dostaniesz się normalnie na dzienne po polsku, to wówczas wystarczy, że złożysz wniosek o przeniesienie na sekcję angielską ZA DOPŁATĄ. I tu moje pytanie, bo zdajesz sie być dobrze poinformowana, czy ta dopłata to też jest jakaś mała fortunka typu 2,5 tys. euro?

A co do chemii dziewczynki to polecam "Chemię od A do Z" Klimaszewskiej. Repetytorium, ale fajnie się z niego przyswaja wiedzę A naukę z chemii i tak najlepiej opierać na pojedynczych zadaniach i arkuszach
Szczerze, to ja nawet nie patrzę na płatne, bo we Wrocławiu kosztują one nawet 17 500 za semestr (na wydziale lek-stom) to jest dla mnie niewyobrażalnie duża suma i jak się nie dostanę na bezpłatne to za rok spróbuję i tak dalej aż do 25 r.ż ;p Co na Warszawskim to nie wiem, bo tam raczej nie będę startować ;c A masz zamiar płacić za studia?

I zgadam się, że nie ma dobrej książki do chemii. Dlatego myślę, że korki to obowiązkowo, albo dodatkowe zajęcia w szkole. Bo tego jest dużo, a nie ma fajnie nigdzie poukładane. Mimo wszystko Operon vademecum(!) nawet lubię, bo tam są ważne rzeczy z którym się dużo innych rzeczy wiąże i można sobie przypomnieć resztę.

A pierwszaki, spokojnie, dużo czasu jeszcze masz. Ja dużo rzeczy pozapominałam z 1 klasy i jest mi z tego powodu głupio, no ale tak już jest. Ucz się systematycznie i rób zadania. Na arkusze przyjdzie czas w 3 klasie.

I jeszcze dodatkowo, polecam stronkę akademiapwn.pl fajna systematyczna powtórka z przedmiotów, które zdajecie na maturce

Masło maślane, sorka, ale się śpieszyłam

Edytowane przez cherryferry
Czas edycji: 2013-11-21 o 20:03
Stary 2013-11-21, 20:16   #2189
ama
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cherryferry Pokaż wiadomość
Szczerze, to ja nawet nie patrzę na płatne, bo we Wrocławiu kosztują one nawet 17 500 za semestr (na wydziale lek-stom) to jest dla mnie niewyobrażalnie duża suma i jak się nie dostanę na bezpłatne to za rok spróbuję i tak dalej aż do 25 r.ż ;p Co na Warszawskim to nie wiem, bo tam raczej nie będę startować ;c A masz zamiar płacić za studia?
Taką granicę sama sobie ustawiłaś? Bo jakby co to wiesz, że już od dawna nie ma żadnego limitu i można iść na medycynę w dowolnym wieku.
Stary 2013-11-21, 20:22   #2190
Matthiu
Przyczajenie

To najprawdopodobniej kupię sobie te podręczniki do 2 klasy, zawsze coś do przodu a 2 klasie powtórka. Ja wiem, że mam dużo czasu ale jak sobie wcześniej zacznę to i lepiej, a po za tym czasami mi się nudzi, bo jak wiecie resztą przedmiotów się nie przejmuje - czekam na 2 rok (rozsz.)

Na koniec kupię to vademecum i jakieś zbiory zadań i tak btw. to mniej więcej orientuje się w tych sprawach bo mam brata na UJ - prawo karne, i mnie uświadomił jak to jest. To pozostała nauka, nauka i jeszcze raz nauka.

POLECAM WSZYSTKIM TYM, KTÓRZY WIEDZĄ CO CHCĄ ROBIĆ W ŻYCIU: http://www.youtube.com/watch?v=ZtLlfdyDySY powodzenia

_________________________ ___________

,, Mam wokół siebie świat, który codziennie się budzi i patrzy na mnie. "

Edytowane przez Matthiu
Czas edycji: 2013-11-21 o 20:28
Matthiu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości