![]() |
#2161 |
Zakorzenienie
|
Dot.: socrates-erasmus
Ciągle mam dylemat czy brać dwie walizki czy jedną. Są one na kółkach, ale jednak jest to trochę utrudnienie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2162 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ---------- Eh, chyba ostatecznie pojadę do tego drugiego miasta/kampusu. Zależało mi na tym, żeby się naprawdę uczyć języka, ale wygląda na to, że są bardzo uparci z tymi wymaganiami wstępnymi. Kiepsko, bo wiem, że ludzie jeżdżą na erasmusa i kursy z magisterki też robią. A oni tu ode mnie by chcieli jakiś oficjalny papierek nawet na ten szwedzki (skąd?), a co dopiero żebym wybrała przedmioy z Master's. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2163 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2164 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2165 |
Zadomowienie
|
U mnie wyjazd niby odległy i nawet jeszcze niepewny tak naprawdę, ale też rozmyślam o bagażu...Chciałabym trochę rzeczy też kupić na zapas i wziąć ze sobą, ewentualnie dosłać paczkę (jak np. wszelkie kosmetyki do twarzy). Ale na przykład alkoholu nie wyślę, a ze 3 butelki mogłabym wziąć, zawsze jakaś oszczędność
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2166 |
Zakorzenienie
|
Rozważałam dwie opcje. Biorę jedną walizkę i rodzice doślą rzeczy. Albo biorę dwie walizki i rodzice paczki nie dosyłają. Ale jednak boję się o ten bagaż, bo o kradzieże nie trudno, a jedna duża walizka to już jest spore obciążenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2167 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2168 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2169 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wszelkie ubrania, kosmetyki, kurtki/marynarki, ręczniki, buty, suszarki, prostownice itp. itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2170 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2171 |
Zakorzenienie
|
Ja też sporo pakuję nawet na tydzień, ale na miesiąc już niewiele więcej. Po prostu ciężko jest mi przeżyć nawet tydzień bez niektórych rzeczy. Pamiętajcie, że części z nich nie warto brać, można kupić na miejscu, to może nie będą aż takie pieniądze
![]()
![]() |
#2172 |
Zadomowienie
|
To też racja, nieważne czy się jedzie na 2 tygodnie czy 5 miesięcy to pewne stałe rzeczy się zabiera, tylko więcej ciuchów. Chyba pomyślę o torbach próżniowych, może da mi to trochę więcej miejsca w walizkach.
Niektóre rzeczy można kupić, to racja, ale na początku i tak jest zwykle dużo kosztów. Ja będę musiała kupić np. rower, więc chciałabym trochę rzeczy pozabierać, żeby pierwsze tygodnie nie były jednym wielkim wydatkiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2173 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2174 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale zgadza się, na początku jest strasznie dużo wydatków...
![]() |
![]() |
#2175 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do toreb próżniowych, to ja wychodzę z założenia, że odkurzacz się znajdzie ![]() Wysłałam wcześniej jeszcze jednego maila do tej uczelni, na adres który dostałam w ostatniej odpowiedzi. W sprawie przedmiotów, i wymagań wstępnych. Miałam się nie fatygować, bo nie wygląda na to, że coś zdziałam, ale stwierdziłam, że jednak ich pomęczę. Przynajmniej będę wiedzieć, że zrobiłam wszystko co mogłam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2176 |
Zakorzenienie
|
Bilety kupione. Dwa tygodnie w domu i wyjazd.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2177 |
Zadomowienie
|
Eh, odpisali mi i nadal są uparci, więc nici z tego kampusu i mojej nauki języka. Trochę mi to psuje motywację na tę całą wymianę, bo to był mój główny plan i powód, dla którego wybrałam tę uczelnię.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2178 |
Raczkowanie
|
A bierzecie jakieś lekarstwa? No np. tabletki anty
![]() A co do spożywczych produktów to w związku z tym, że mam łatwiej z podróżą a niektóre produkty są duuużo droższe w Chorwacji, to zabrałam np. cztery słoiki suszonych pomidrów (które bardzo lubię ![]() Macie rację, że na początku wydatki są straszne! Jestem na etapie przeprowadzki (na szczęście mój chłopak zabrał mi rzeczy autem a potem biorę tylko 1 walizkę do autobusu) a wydałam na rzeczy do mieszkania już sporo kasy (wszelkie pierdoły potrzebne, których w mieszkaniu nie mam, typu np. klamerki na pranie, suszarka na ubrania, deska do krojenia, sztućce, kosz na śmieci, miotła, patelnia, suszarka na sztućce, dywanik łazienkowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2180 |
Zadomowienie
|
Ja na pewno biorę leki przeciwbólowe, jeśli sobie załatwię to na receptę, a jak nie to zwykłe, bo czasem potrzebuję dużo (albo mało ale na receptę) i nie chcę wydawać na to majątku. Zwykle nie choruję, ale pewnie na zaś wezmę jakieś podstawowe rzeczy, bo wiem że na początku od intensywnego życia i mieszanki zarazków mogę złapać jakieś większe przeziębienie. Może jeszcze coś na problemy bardziej żołądkowe/wirusowe/zatrucie.
Skoro już wiem, że jadę do tego drugiego miasta, to będę mieć zapewnione zakwaterowanie w akademiku lub mieszkaniu studenckim (znalezienie mieszkania w Szwecji jest bardzo trudne, teraz nawet uczelnia ma zorganizowany 'emergency lodging' czyli po prostu sypialnię, kawałek podłogi, dla ludzi którzy jeszcze nie znaleźli nic), więc pewnie będą zostawione jakieś rzeczy, ewentualnie się dokupi w Ikei :p. Na pewno będę musiała kupić pościel...chyba że coś spakuję. I poduszki. Myślę, żeby wziąć śpiwór (zwinięty jest mały) i używać jako kołdry. Co więcej, będę musiała pewnie kupić podręczniki...może chociaż część, mam nadzieję, że się jakoś to uda obejść... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2181 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2182 |
Zakorzenienie
|
Jak tak patrzę na te przygotowania i wyprawy, to ojej
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Leki jak najbardziej warto zabrać, a jak już uda Wam się załatwić jakiś antybiotyk (najlepiej o szerokim zakresie działania), to już w ogóle super ![]()
![]() |
#2183 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale ja przeszłam płynnie od studiów z trzema wyjazdami na Erasmusa (łącznie ponad 2 lata) do mieszkania za granicą na zasadzie "jak mi się znudzi w Hiszpanii, to przeprowadzam się do Niemiec" więc mam bardzo zminimalizowany stan posiadania ![]() Edytowane przez parodia Czas edycji: 2016-08-29 o 21:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2185 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie zamierzam zabierać rzeczy, których nie używam albo używam bardzo rzadko, ale resztę ile będę mogła, to spakuję. Majątku na bagaż czy paczkę nie wydam i po wzgórzach nie będę wnosić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2186 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2187 |
Zadomowienie
|
Zobaczymy :P Semestr w Szwecji kończy się na początku czerwca.
Próbuję zmienić uczelnię, na którą pojadę...W sumie zdecydowałam się na to wczoraj, choć przechodziło mi to przez myśl parę razy już ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2188 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2189 |
Zakorzenienie
|
Oj, tak. Urlopy w trakcie przygotowań do wyjazdu potrafią nieźle zdenerwować.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2190 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale rozumiem, ludzie chcą mieć urlop. Tylko mogłaby w tym czasie być druga osoba o tej samej wiedzy i kompetencjach dostępna. Kontaktowałam się z BWZ najpierw, bo od nich otrzymałam maila z informacjami od uczelni, którą wcześniej wybrałam. I kazali pisać do koordynatora, a później do international office na moim wydziale, które jest jednocześnie moim dziekanatem ![]() ![]() Ale to już jest niekompetencja, żeby źle wypełnić dokument... Rozumiem, że może być natłok i pomyłki się zdarzają, ale sami sobie robią więcej pracy i jeszcze ty musisz jeździć z odwiedzinami. Dobrze, że przynajmniej była w domu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:40.