|
|||||||
| Notka |
|
| Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2161 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Chory szczur? :( prosze o pomoc
Miałam już dwa szczurki.Pierwszy odszedł bo (kupiony był w sklepie) od małego był chory,zaraz po przyniesieniu do domu zobaczyliśmy że ma spuchnięty ogonek,lekarz weterynarz wyjął z niego zęba innego szczurka.Potem dostał uczulenia na białko,smarowałam go maścią , przemywałam spirytusem itd.potem dostał troszkę sianka żeby mu było miło,no i coś go oblazło.Lekarz powiedział że to mogło być w sianie...szczurek męczył się długo...
Potem kupiliśmy drugiego z hodowli.Super kochany szczurek.Chodził przy nodze,jadł z ręki uwielbiał przytulanie i głaskanie...witał się jak piesek,najpierw wąchał kto to,a potem lizał rękę jeśli to znajomy.Niestety zachorował i mimo kroplówek i zastrzyków nie udało się go uratować.Był z nami 2,5 roku.Obecnie nie mamy szczurka. A twojemu wyjmij siano i posprzątaj jeszcze dziś niech się nie męczy do jutra |
|
|
|
|
#2162 |
|
Wtajemniczenie
|
Oj, niestety Twój szczurek jest chory. Moja świnka miała to samo. Pewnie to coś w rodzaju zapalenia oskrzeli/płuc. Powinnaś z nim pójść jak najszybciej do weterynarza. Jeśli weterynarz będzie chciał dać zastrzyk z antybiotykiem szczurkowi to dopytaj się czy na pewno mu to nie zaszkodzi. Nie może być to za duża dawka, bo wtedy bywa różnie...
|
|
|
|
|
#2163 |
|
Zakorzenienie
|
Siano zaraz wyjme skoro to faktycznie może być od tego. A do weterynarza wybiore się jutro i mam nadzieje że nie będzie to nic poważnego
tylko mój jest jeszcze nie oswojony i nie wchodzi mi na ręke więc nie wiem jak będę go smarowała czy zastrzyki dawała jeśli będzie konieczność
|
|
|
|
|
#2164 |
|
Wtajemniczenie
|
Trzeba regularnie sprzątać ściółkę i pilnować, żeby nie miał wilgotno. Może na razie "przestaw" go na trociny( chociaż są bardziej kłopotliwe, bo mogą się rozsypywać po pokoju, jeśli masz szczurka w klatce). Są one cieplejsze niż granulki.
|
|
|
|
|
#2165 |
|
Zadomowienie
|
Trociny problemu nie rozwiążą - pylą i tez mogą wywołac uczulenie. Pył z nich dostaje sie do oczu, do noska.
|
|
|
|
|
#2166 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie szczurzycy posprzątałam i zostawiłam z granulkami nowymi tylko i oby się uspokoiło do jutra. Po przebywaniu w pudełku podczas sprzątania się ożywiła troche i teraz chociaż biega po klatce i troche sałaty je
Tylko co w takim razie mam jej włożyć do klatki żeby było jej cieplej? napisze jutro co wet. powie i dziekuje za opinie
|
|
|
|
|
#2167 |
|
Zadomowienie
|
Daj jej jakis ręczniczek, kocyk, starą bluzke.
|
|
|
|
|
#2168 |
|
Zakorzenienie
|
Szczurek był u weterynarza i dostał antybiotyk na 4 dni i musi mi wyzdrowieć
niech moc będzie z waszymi szczurkami
|
|
|
|
|
#2169 |
|
Wtajemniczenie
|
Trzymam kciuki za szczurka
. Na pewno szybko wyzdrowieje.
|
|
|
|
|
#2170 |
|
Raczkowanie
|
Hej gsk żeby szczurkowi było ciepło i przyjemnie daj mu kilka ręczników papierowych ( moje 2 szczurki robiły z, tego legowisko )trociny i siano przeważnie uczulają ( kichanie,swędzenie...)żwi rek więc chyba jest naj..przy każdej wymianie ściółki wyrzucaj ręczniczki ( dlatego lepsze papierowe a nie bawełniane ) i dokładnie myj klatkę.Szczurka wyciągaj jak tylko możesz najczęściej , na początku noś go przy sobie , potem puszczaj po podłodze.Szybko się oswoi.Głowa do góry,będzie ok
|
|
|
|
|
#2171 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki za rady
szczur jak narazie już przestał kichać heh będę musiała dawać jej te ręczniki papierowe bo dałam jej kawałek koszulki to nie skorzystała z tego. Jeszcze tylko musze jej imie wymyślić i oswoić
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2172 |
|
Zakorzenienie
|
A powiedzcie mi jeszcze jak mam ją brać na ręke nie na siłe? Bo jak wkładam ręke to ucieka do domku, podchodzi kawałek wącha i sie chowa z powrotem. Dawać jej jeśc z ręki czy co mam robić?
|
|
|
|
|
#2173 |
|
Wtajemniczenie
|
Możesz go karmić z ręki- oczywiście, jeśli będzie jadł
. Po kilku dniach, jeśli nie będzie panicznie uciekać, a tylko podchodzić z rezerwą to możesz ją delikatnie wziąć na ręce. Najlepiej stopniowo go przyzwyczajaj do trzymania na rękach, na początku noś ją zadko, a potem częściej. Jakoś cały czas chcę odruchowo pisać "ją" zamiast jego. Jakiej jest płci?
|
|
|
|
|
#2174 |
|
Zakorzenienie
|
I dobrze byś pisała bo to Ona
jak próbuje ją brać naręce to albo ucieka albo myśli że jej daje paznokcie żeby mi gryzła ale troche czasu i ona i ja sie naucze
|
|
|
|
|
#2175 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Szczurzy temat
Malla i co? Masz juz swojego szczurka? Ja sie postanowilam wstrzymac... Dziewczyny wklejcie nowe fotki waszych milusinskich. Chciaz sobie na nie popatrze
|
|
|
|
|
#2176 |
|
żona
|
To ja wstawie moją Tequile
![]() na pierwszym zdjeciu miala okolo miesiaca a teraz taka duzia
|
|
|
|
|
#2177 |
|
Raczkowanie
|
Śliiiczna
Ach...
|
|
|
|
|
#2178 |
|
Konto usunięte
|
wklejam moją wredną dziewczynke...Charakter miała diabelski teraz ma półtora roku i dopiero nie dawno złagodniała.
Edytowane przez 201606201122 Czas edycji: 2016-06-15 o 11:01 |
|
|
|
|
#2179 |
|
Konto usunięte
|
wkleje wam zwierzę które kochałam najbardziej w życiu... Timon miał charakter jak mądry kochający pies. Samiczkę też kocham ale to już nie to samo... Drugiego takiego nigdy nie będzie
Edytowane przez 201606201122 Czas edycji: 2016-06-15 o 11:00 |
|
|
|
|
#2180 |
|
Konto usunięte
|
Timonek
Edytowane przez 201606201122 Czas edycji: 2016-06-15 o 10:59 |
|
|
|
|
#2181 |
|
Konto usunięte
|
ciąg dalszy...
Edytowane przez 201606201122 Czas edycji: 2016-06-15 o 10:59 |
|
|
|
|
#2182 |
|
Zakorzenienie
|
Słodki śpioch
Moje zwykle zwijają się w kłębki, tworząc biało-biały znak ying yang.A skoro o moich wacikach mowa: Zdjęcia z ostatniej wyprawy po pokoju. Trochę im się na zimę przytyło ;]
|
|
#2183 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
fajne sa takie białe,moja szczurka była cały czas jakaś drobna a w ciągu pół roku też się zrobiła taka duża. Myślę o tym żeby wziąć kolejnego szczurka jakiegoś rasowego z hodowli
Edytowane przez 201606201122 Czas edycji: 2009-01-15 o 03:50 |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2184 |
|
Raczkowanie
|
![]() Ach! Napatrzyć sie nie moge na te słodkości ![]() ![]() Ja sie dalej boje że nie bede mieć czasu dla ogonka ale jak patrze na wasze fotki to najchętniej leciałabym już po "wyprawke" dla szczurka |
|
|
|
|
#2185 |
|
Nie depcze krokusów
|
Boski Timonek!
|
|
|
#2186 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny moja szczurek dzisiaj zaczął kuleć
nie wiem co się stało, ale strasznie mi jej szkoda . Niby nie piszczy ani nic . Póki co nie udam się z nim chyba do weta bo może to nic poważnego Już sama nie wiem co robić
|
|
#2187 |
|
Zakorzenienie
|
Jak to "może nic poważnego"?!
![]() Szczur Ci nie powie, czy mu łapka od spania zdrętwiała, czy może to jakiś uraz - więc dobrze by było, żeby został zbadany przez weterynarza. Te zwierzęta są naprawdę delikatne...
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2188 |
|
Konto usunięte
|
może złamał sobie łapkę podczas biegania po mieszkaniu albo uszkodził (albo jemu ktoś niechcący uszkodził)do weta trzeba...
|
|
|
|
|
#2189 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj całe szczęście już nie kuleje
![]()
|
|
#2190 |
|
Raczkowanie
|
Witam!
Jejku ile ślicznych ogonków macie! ![]() Bardzo się cieszę widząc, że coraz więcej osób docenia te zwierzątka jako domowników a nie tylko jako pokarm dla węży. Sama odkryłam jak cudowne to zwierzaczki dość niedawno (ok2 lata temu). W moim przypadku szczurki okazały się wręcz wybawieniem... Zawsze chciałam mieć zwierzaczka, najbardziej kotka, choć lubię wszystkie uszatki, ale mam alergię na sierść i nigdy nie miałam szans na pupila Kotka nadal nie mogę mieć ale okazało się, że do szczurków potrafiłam się przyzwyczaić i nic mi teraz nie jest a w domu zrobiło się tłoczniej i żywiej A oto moje 3 królewny (najstarsza-biało czarna w marcu kończy 2 latka, najmłodsza - czarna ma rok i 2 mies.)
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:47.

tylko mój jest jeszcze nie oswojony i nie wchodzi mi na ręke więc nie wiem jak będę go smarowała czy zastrzyki dawała jeśli będzie konieczność
Tylko co w takim razie mam jej włożyć do klatki żeby było jej cieplej? napisze jutro co wet. powie 

. Na pewno szybko wyzdrowieje.

(najstarsza-biało czarna w marcu kończy 2 latka, najmłodsza - czarna ma rok i 2 mies.)