|
|
#2161 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko o byciu AU PAIR, part. X
Raczej na pewno
Na szczęście dzisiaj już było mi lepiej, jutro idę w miasto poznać ludzi, wszystko zaczyna się rozkręcać ![]() Cytat:
Tym bardziej, że nie mogę nic zarzucić rodzinie - ciągle się pytają, czy wszystko w porządku, czy jestem zadowolona, czy niczego mi nie brakuje. Dali mi pieniądze, żebym sobie dokupiła kilka pierdół do pokoju, ciągle wypychają, żebym wyszła do ludzi i nie ograniczała się tylko do ich towarzystwa...Mam tutaj tylko jedno uniedogodnienie- mój pokój nie znajduje się w ich mieszkaniu, tylko 4piętra wyżej, na poddaszu. W związku z tym nie mam tam internetu ani prysznica i po te dwie niezbędne mi do życia rzeczy muszę schodzić na dół ![]() Cytat:
Cytat:
Wysyłam Wam pocztówkę z "mojej" pięknej Nicei 2013-09-19 12.05.31.jpg
|
|
|
#2162 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2163 |
|
Zakorzenienie
|
zazdro, pięknieeee!
|
|
#2164 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale na szczęście już mi lepiej, jutro, a raczej dziś w nocy wracam do PL. Właśnie zbieramy się z hostami na ostatnią wspólną kolacje, później muszę dopakowac walizkę do końca i spróbować się wyspać (pobudka o 3 w nocy, samolot o 6.25)Podsumowując mój pobyt tutaj: poznałam fantastycznych ludzi, zyskałam dwojkę naprawdę dobrych znajomych i mam nadzieję, że pozostaniemy w kontakcie A o pierwszych dwóch tygodniach w Palmie wolę zapomnieć i traktować je jako życiową lekcję. A widoki - piękne!
|
|
|
|
#2165 |
|
Raczkowanie
|
Hej, jestem operką od trzech tygodni i to mój pierwszy raz, jestem w Londynie
ogólne wrażenia pozytywne ale mam problem z dzieckiem, którym się opiekuje. Dziewczynka (wg mnie to Diabeł Wcielony) ma prawie 5 lat, wszystko jest ok do czasu dopóki czegoś nie dostanie a co bardzo chce. Wtedy wpada w furie, rozrzuca wszystkie rzeczy po pokoju jakie wpadną jej w ręce, bije, płacze itp. Nie wspomnę że karze wszystkim (nawet swoim rodzicom) "shush your mounth and shut up". Staram się ją ignorować jak tak się zachowuje ale jak się ją ignoruje to wtedy zrzuca nawet moje rzeczy. Rozmawiałam ostatnio z jej mamą na ten temat i stwierdziła że taki wiek i że ona z tego wyrośnie. Jeśli chodzi o samą rodzinkę to jest ona cudowna, bardzo mi pomaga, tylko ta mała daję w kość powiedzcie czy "Wasze" dzieciaki też się tak zachowują? Pocieszcie mnie że to tylko taki wiek i że to minie i kiedy to minie?
|
|
|
|
|
#2166 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2167 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2168 |
|
Raczkowanie
|
Niestety w domu nie ma czegoś takiego jak kara, raz może dwa razy byłam świadkiem jak hostka za złe zachowanie zamknęła ją u siebie w sypialni wieczorem i ta zaczęła płakać, nie minęła jakaś minuta i mała sama wyszła z pokoju zapłakana i powiedziała "sorry" i po 5 min znów broiła. Bardzo ciężko mi się jest przyzwyczaić do metod ich wychowania ale wytrzymam to
![]() |
|
|
|
|
#2169 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny!
Czy któraś z was ma/miała doczynienia z hinduską rodziną? Ogólnie trochę czytałam i podobno to nie najlepszy wybór, że niby wyzyskują, traktują jak sprzątaczkę i w ogóle Rozmawiam z hinduską rodziną z Holandii, warunki nawet mi pasują, ale nie wiem właśnie jak to wszystko będzie wyglądało od środka Może któraś z was miała hostów z Indii?
|
|
|
|
|
#2170 |
|
Wtajemniczenie
|
jakies 3 lata temu K666 miała rodzinkę hindusko (mama) polską/angielską (tata polak, ale wychowany w uk). To troche inaczej, ale chyba sobie chwaliła
|
|
|
|
|
#2171 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
3 pierwsze tygodnie byłam w domu z mamą dzieci więc było znośnie, ale jak zostałam z nimi sama, po tym jak matka wróciła na macierzyński to dały mi popalić pierwszy tydzień. Teraz jednak wypracowałam swoją metodę "radzenia" sobie z nimi. Jestem psychologiem, więc wiem co nieco o dzieciach, jednak odradzałabym Ci wychowywanie jej, jeśli jej matka ma inne podejście i nie będzie razem z Tobą wspólnie stosowała tych samych metod. Mojej rodzince zaproponowałam co moglibyśmy zrobić żeby zachowanie ich dzieci się zmieniło, ale nie widziałam większego entuzjazmu, więc teraz staram się na ile się da ustępować dzieciom lub godzić się na to na co rodzice również się godzą. Dla dzieci nie jest to najlepsze, ale przynajmniej jest spokój, a zmienić ich zachowanie bez pomocy rodziców i tak nie zmienimy.
Edytowane przez MartaZ1986 Czas edycji: 2013-09-22 o 09:59 |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2172 | |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje za porady i tak też zrobię. Ja tu przyjechałam jako opiekunka i moim obowiązkiem jest pilnowanie małej aby jej krzywda się nie stała a od wychowania są rodzice. Może po prostu mała potrzebuje czasu aby się do mnie przyzwyczaić? Czas pokaże jak to wszystko się ułoży, póki co to uczę się ang i poznaje miasto i nowych ludzi
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2173 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ona jest właśnie u hinduskiej rodziny
|
|
|
#2174 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Ogólnie szperałam w nocy na rożnych forach i wpisy innych osób tylko mnie odstraszyły Następnie wygooglowałam host mamę i tatrafiłam na 2 blogi które prowadzi! Przeczytałam i wydaje się być mega fajna, co prawda co chwila pisze o tym jaka ona jest mądra, ale cóż niech jej będzie
|
|
|
|
|
|
#2175 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#2176 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że będzie on pomocny dziewczynom, które chcą pracować jako au pair u rodziny pochodzącej z Indii. Pozdrawiam http://pasioneska.blogspot.com ---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ---------- Cytat:
Jeżeli odniosłaś wrażenie, że się z tym obnoszę i podkreślam to w każdym moim poście to chyba powinnaś przeczytać go jeszcze raz bardziej uważnie ) A prawda jest taka, że po prostu mam tak zwane "podejście do dzieci" i radzę sobie z nimi lepiej niż ich własna matka. A to już nie moja wina i płakać z tego powodu nie mam zamiaru ![]() Niepotrzebnie się tak rozpisałaś na forum na mój temat, czasami warto być miłym dla ludzi i nie oceniać ich za szybko. Mogłabym Ci oczywiście powiedzieć jak to wszystko wygląda kiedy się pracuje u takiej rodziny, bo na blogu wszystkiego nie opisuje, ale po przeczytaniu forum jakoś nie mam na to ochoty. Mimo wszystko życzę powodzenia w szukaniu rodziny ![]() Pozdrawiam http://pasioneska.blogspot.com |
||
|
|
|
|
#2177 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#2178 |
|
Przyczajenie
|
Zrozumiałam, że po przeczytaniu mojego bloga stwierdziła, że ja się wymądrzam
Przepraszam w takim razie Jakbyście miały jakieś pytania to piszcie, na blogu jest mój mail. Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam ))http://pasioneska.blogspot.com |
|
|
|
|
#2179 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!! dawno mnie tu nie było, oj dawno !! Ale jak się pojawia dylemat to najlepiej na forum wpaść i zasięgnąć opinii innych
jak trwoga to na wizaż no więc mam bardzo trudny dylemat! skończyłam w tym roku licencjat i miałam sobie spokojnie iść na magisterke, aleeee moja koleżanka jest w Chinach jako au pair no i zainiciowała w mojej głowie pomysł, abym ja też przyjechała! ja nie myśląc nad tym długo umówiłam się na skype interview z koordynatorką w Chinach, tam powiedzieli, że się nadaje, znaleźli mi rodzine i o to mam do jutra się zdecydować! z rodziną miałam już rozmowę na skype, wydają się w porządku, ale po 1. chciałam być w Pekinie gdzie jest moja koleżanka, a rodzina którą mi znaleźli jest w Tianijn (140 km od Pekinu , 30 min pociągiem ) więc tragedii nie ma, ale nie wiem co zrobić! jeśli chodzi o obowiązki to głownie chodzi o nauke angielskiego 5letniej dziewczynki! Generalnie rozkład godzin wygląda tak: Monday 星期一 7:30-8:30 16:00-18:00 18:00-21:00 Tuesday 星期二 7:30-8:30 16:00-18:00 18:00-21:00 Wednesday 星期三 7:30-8:30 16:00-18:00 18:00-21:00 Thursday 星期四 7:30-8:30 16:00-18:00 18:00-21:00 Friday 星期五 7:30-8:30 OFF OFF Saturday 星期六 OFF OFF OFF Sunday 星期日 7:30-8:30 16:00-18:00 18:00-20:00 przepraszam z góry za te chińskie znaczki, ale skopiowałam po prostu ![]() no więc godzin troche jest, a płaca niska, baaaaaardzo niska 1000 yuanów (czy jakkolwiek nazywa się ta waluta ) co jest jakieś ponad 500 zł na miesiąc!! no ale tak tam jest... do tego mam 8 h kursu chińskiego i agencja zwraca za przelot, generalnie agencji nic nie płacę, bo to chińska agencja, wiem że są w porządku i w ogóle, bo moja koleżanka już tam jest i jest zadowolona, a ja nie wiem co robić, miałam iść na studia, ale z drugiej strony moja podróżnicza dusza ciągnie mnie taaaam!! poznać coś tak innego, zupełnie różnego od naszej kultury! dziewczyny poradźcie! został tydzień do roku akademickiego a ja nadal nie wiem co robić myślałam, że zakończyłam już swoje au pairkowanie w zeszłe wakacje, ale te CHiny mnie tak ciągną! bo jeśli nie teraz to kiedy?? będę wdzięczna za Wasze obiektywne wypowiedzi!
|
|
|
|
|
#2180 |
|
Rozeznanie
|
Myślę że łatwiej teraz nie zaczynać magisterki, niż później np. ją przerwać, zresztą mogłabyś ją zacząć po powrocie z koleżanką, ale to musi być Twoja decyzja, musisz być w 100 % pewna, że tego chcesz
|
|
#2181 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() fantastyczna rodzina ! specficzna, ale fajna ![]() ---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- Cytat:
trzeba brac to pod uwage i absolutnie nie przeliczac na zlotowki. bo dla przykladu srednia w szwajcarii dla au pair to 2tys zl. ale za to koszty zycia tu sa ogromne i tak naprawde za te kase niewiele tu mozna zrobic...[COLOR="Silver"]
FoodSenses Jedzonko fit i absolutnie nie fit FoodSenses INSTA #foodphotography #fitfood Edytowane przez roux666 Czas edycji: 2013-09-22 o 21:44 |
||
|
|
|
|
#2182 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ojj tak szwajcaria to ciężki kawał chleba, byłam tam jako au pair w zeszłym roku, ale tylko na 2 tygodnie (niestety nie układało nam się |
|
|
|
|
|
#2183 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Więc mój post nie miał na celu obrażenia Twojego bloga Mówiąc więcej przeczytałam Twój blog i dużo z niego wyniosłam wiedzy na temat rodziny idnyjskiej ![]() pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#2184 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
jak zwykle szybko coś przeczytam i później czasami wychodzi jak wychodzi Jeszcze raz przepraszam ![]() Jakbyś chciała się dowiedzieć czegoś więcej pisz śmiało, postaram się pomóc ![]() Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2185 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() A tak w ogóle to któraś z Was jest gdzieś w Holandii w pobliżu Zoetermeer?
|
|
|
|
|
|
#2186 |
|
Raczkowanie
|
UWAGA UWAGA ! Szukam nowej operki dla mojej rodzinki (z polski) i jej trojki dzieciaczkow. Dwie dziewczynki 6lat ,7lat i chlopiec 4.5roku. Opiekowalam sie nimi ponad rok (od poczatku sierpnia tamtego roku). Dzieci sa kochane, grzeczne i dobrze wychowane. Obowiazki: opiekowanie sie dziecmi pod nieobecnosc rodzicow, zawozenie na zajecia pozalekcyjne. Wieczory i weekendy masz wolne, robisz co chcesz. Masz swoj pokoj- duzy, ladny. Kieszonkowe 260E, niemiecki nie jest wymagany gdyz w domu rozmawiamy po polsku. Prawo jazdy natomiast jest bardzo wazne, bo dzieci maja rozne zajecia pozalekcyjne poza miastem,. Mieszkamy w Gross-Gerau, to mala, spokojna i ladna miejscowosc kolo Wiesbaden i Frankfurtu. Najlepiej jakbys zaczela do 1.11.2013 poniewaz mam zaklepany pokoj i potrzebuje nowej opiekunki. Moge zagwarantowac, ze bedziesz czula sie jak czlonek rodziny ![]() prosze o kontakt tu, badz na pw. konto na au-pair world jest w trakcie zakladania )
|
|
|
|
|
#2187 |
|
Zadomowienie
|
Dostałam maila od hostki z przypomnieniem, że został już tylko miesiąc. Niesamowicie szybko przeleciało! Hostka spytała też o Święta, że jeśli tylko mam ochotę to mogę je spędzić z nimi i ich rodziną, ale jeśli chcę, to mogę wrócić na ten czas do Polski. Muszę wrócić na te kilka dni, bo wiem, że moja mama nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia beze mnie, ale Wielkanoc mam zamiar spędzić w UK.
Euro26 wykupione, powolutku zaczynam myśleć co trzeba wziąć, co jeszcze kupić, itd. Moja przyjaciółka ma urodziny tydzień po moim wyjeździe, więc prezent już kupiłam, dam jej zaraz przed wylotem. Z jednej strony nie mogę się doczekać, z drugiej zaczyna się stresik. |
|
|
|
|
#2188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja dokladnie za miesiąc jadę na urlop do polski - to jest plus tego, ze nie dosc, ze Niemcy nie są daleko, to jeszcze mój dom jest na samej granicy
|
|
|
#2189 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
spokojnie tutaj ostatnio, wszystkie zapracowane? ja nadal nie mam internetu na moim laptopie - nie wiem o co chodziiii !!! juz wszystkiego probowalam eh, w telefonie wifi dziala normalnie, a na lapku "siec niezidentyfikowana" ://
|
|
|
|
|
|
#2190 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Summer au pair pewnie już pokończyły się i przestały udzielać ![]() Ja w niedzielę wróciłam do Polski -a tu szaro, buro i ponuro. Ach, gdzie to hiszpańskie słońce i błękitne niebo! Tęskni mi się za tym. I oczywiście za moimi wspaniałymi hostami i życiem na Majorce. Na pożegnanie poszliśmy na kolację, dostałam ozdobę z muszelek do pokoju i na pamiątkę bransoletkę z białego złota. A teraz czas wracać do mojego normalnego życia, aż do przyszłego roku
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:10.

Na szczęście dzisiaj już było mi lepiej, jutro idę w miasto poznać ludzi, wszystko zaczyna się rozkręcać 

:
Ale na szczęście już mi lepiej, jutro, a raczej dziś w nocy wracam do PL. Właśnie zbieramy się z hostami na ostatnią wspólną kolacje, później muszę dopakowac walizkę do końca i spróbować się wyspać (pobudka o 3 w nocy, samolot o 6.25)

myślałam, że zakończyłam już swoje au pairkowanie w zeszłe wakacje, ale te CHiny mnie tak ciągną! bo jeśli nie teraz to kiedy?? będę wdzięczna za Wasze obiektywne wypowiedzi!