Żonki 2009 cz. XXXVI - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-28, 17:49   #2161
śliweńka
Zakorzenienie

Dot.: Żonki 2009 cz. XXXVI

Samba może spróbuj daj coś pachnącego Tobą do łóżeczka?a smoczek też próbowaliście?ja się zapierałam że nie dam, a jednak wyszło co innego :/

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-28, 18:32   #2162
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
Samba może spróbuj daj coś pachnącego Tobą do łóżeczka?a smoczek też próbowaliście?ja się zapierałam że nie dam, a jednak wyszło co innego :/
smoka na dzien dobry podarowal mu moj maz ja chcialam jak najdluzej nie dawac, no ale tatus dal synusiowi
SAMBAdiJANEIRO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-28, 18:33   #2163
bzyczka1
Zakorzenienie

Sambuś Lila od razu spała w swoim łóżeczku. Spróbuj Małego porządnie opatulić może lubi być taki "ścisnięty" albo daj swoją koszulkę noszoną do łóżeczka, będzie czuł Twój zapach to i może spokojniej spać będzie. Ja Liluście swoją koszulę nocną dałam na materac. U nas był problem inny bo w szpitalu na sali musiała się palić lampka nad łóżkiem (ch** wie po co ) i w domu przez pierwsze 2 noce też się lampka świecić musiała.
Co do karmienia. Nie dawaj butli tylko pierś jeżeli chcesz karmić piersią. Z butelki łatwiej leci, dziecko inaczej musi ssać, na piersi później dziecku źle, ciężko jeść. Smoczek też może zaburzać ssanie piersi, więc póki się nie domaga to ja bym zabrała

Lila wychowała się bez smoczka

Nasz skarb

Edytowane przez bzyczka1
Czas edycji: 2013-09-28 o 18:36
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-28, 18:53   #2164
Leine
Zakorzenienie

Samba u nas mała od małego w swoim łóżeczku. Ja nie lubię spać z nią, bo się wierciła, trzeba było uważać a i tak zdarzają się nocki gdzie ląduje u nas np o 3-4 w nocy (tatuś przynosi, bo przecież nie ma czasu na uspokajanie)
Dobry pomysł z tym ubraniem Twoim, będzie czuł Twój zapach. Początki są ciężkie, ale dasz sobie na pewno radę

Iwka oj taak
Leine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-28, 19:33   #2165
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bzyczka1 Pokaż wiadomość
Sambuś Lila od razu spała w swoim łóżeczku. Spróbuj Małego porządnie opatulić może lubi być taki "ścisnięty" albo daj swoją koszulkę noszoną do łóżeczka, będzie czuł Twój zapach to i może spokojniej spać będzie. Ja Liluście swoją koszulę nocną dałam na materac. U nas był problem inny bo w szpitalu na sali musiała się palić lampka nad łóżkiem (ch** wie po co ) i w domu przez pierwsze 2 noce też się lampka świecić musiała.
Co do karmienia. Nie dawaj butli tylko pierś jeżeli chcesz karmić piersią. Z butelki łatwiej leci, dziecko inaczej musi ssać, na piersi później dziecku źle, ciężko jeść. Smoczek też może zaburzać ssanie piersi, więc póki się nie domaga to ja bym zabrała

u nas miesiąc wytrzymaliśmy bez smoka, potem daliśmy i mogłam spokojnie ugotować obiad i nie wisiała mi na cyckach cały dzień, no i mogłam na spacer iść z nią, nie wracałam biegiem z syreną co do lampki to u nas były przy podłodze, nawet zasnąć nie szło

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2013-09-28, 20:31   #2166
bzyczka1
Zakorzenienie

Ja mialam akurat lampke nad glowa! Jak ja wylaczylam to przybiegla pigula i kaza wlaczyc nie wiem po co

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Nasz skarb
Stary 2013-09-28, 21:26   #2167
ktosia86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SAMBAdiJANEIRO Pokaż wiadomość
Wrocilismy z 1 spacerku teraz Bartek meczy cyca...ale tak leniwie ze chyba nic mu nie leci w ogole strasznie tulasny jest, jak go sie na chwile zostawi to od razu ryk...takze caly czas latamy z mezem wokol niego

mam pytanko czy wasze dzieci spaly od razu w swoich lozeczkach czy na poczatku z wami? Bo w szpitalu to w dzien spal w mydelniczce ale w nocy co chwila ryczal i spal ze mna bo jak go odkladalam to ryk...teraz probujemy go przyzwyczaic do jego lozeczka ale jest w nim niespokojny a jak sie wezmie go do lozka to spi jak susel do rana (z przerwami na mleko i siusiu) i w efekcie my tez mozemy pospac...tylko ja nie wiem czy to dobry pomysl...
Marcelinka od razu spała w swoim łóżeczku, od pierwszej nocy. Moim zdaniem najlepiej malucha przyzwyczajać do swojego łóżeczka jak najszybciej, bo im starsze tym chyba większy kłopot. Pewnie, że wygodniej mieć dziecko przy sobie, nie trzeba wstawać na karmienie Córcia miała tylko jeden warunek dobrego snu - ciasne owinięcie kocykiem

Cytat:
Napisane przez neska22 Pokaż wiadomość
no dokładnie tak samo...tez te "lampy" przywozili na salę jak któreś potrzebowało fototerapii...
mnie Igora zabierali tylko na antybiotyk raz na dobę na godzinę ale tam pielęgniarka noworodkowa calutki czas z nim siedziała
i zabierali na chwilę na tzw. "pielęgnację" czyli mycie, oliwkowanie itp. ale to wieczorem....

ło matko kiedy to było

(...)
U nas pielęgnacja też jest w sali, przy mamie. Marcelinka była ode mnie zabrana raz na 5 minut przez całe 4 dni pobytu, kiedy miała pobieraną krew do badań na mukowiscydozę. Jak dla mnie to bardzo na plus!

Cytat:
Napisane przez bzyczka1 Pokaż wiadomość

Z tą lampką to takie są procedury, że tam gdzie jest noworodek musi być zapalona lampka, szczegółów nie znam. U nas lampka była nad drzwiami, też raz zgasiłysmy i przyszła położna powiedzieć, że nie wolno.

Wiecie co, oglądałam wczoraj ten film "Oszukane", na pewno kojarzycie o co tam chodzi. Historia niby nie na faktach, ale bardzo podobna do historii która wydarzyła się naprawdę. W pierwszej chwili po obejrzeniu filmu i przeczytaniu prawdziwej historii podmienionych bliźniaczek, pomyślałam, że tragedia, wina szpitala itp. Ale im dłużej o tym myślę, tym bardziej nie mogę pojąć, jak matki mogły nie poznać, że to nie ich dzieci. Szczególnie matka bliźniaczek, jednojajowych przecież To nie była podmiana zaraz po porodzie, dzieci miały 2-3 tygodnie kiedy trafiły do szpitala Mam zachowaną gazetę z rubryką ze zdjęciami noworodków które urodziły się mniej więcej w tym samym czasie co Marcelinka i patrząc na te zdjecia bez mrugnięcia okiem wiem, które dziecko jest moje, bo każdy z tych bąbli jest inny. Jakieś takie mam mieszane uczucia...
Stary 2013-09-28, 21:40   #2168
iwka28
Wtajemniczenie

Ktosia - mam takie samo zdanie o tym filmie, przecież to się nie stało zaraz po urodzeniu, tylko po paru tygodniach może przez długi okres czasu nie miały dostępu do dzieci, może poleciały na wadze, do tego stres ... nie mam pojęcia.

Samba - spróbuj z otuleniem mocno małego, daj swoją koszulkę jak widzę trwa docieranie?

Never regret something that once made you smile
iwka28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-28, 22:17   #2169
ktosia86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwka28 Pokaż wiadomość
Ktosia - mam takie samo zdanie o tym filmie, przecież to się nie stało zaraz po urodzeniu, tylko po paru tygodniach może przez długi okres czasu nie miały dostępu do dzieci, może poleciały na wadze, do tego stres ... nie mam pojęcia.

Samba - spróbuj z otuleniem mocno małego, daj swoją koszulkę jak widzę trwa docieranie?
Gdyby to się stało zaraz po urodzeniu, byłabym w stanie zrozumieć, wiadomo jak to było w latach 80-tych, że zaraz po porodzie dziecko było zabierane od mamy. No ale kurczę, mama bliźniaczek zabrała do domu dwie identyczne dziewczynki, po 2 tygodniach zawiozła je do szpitala, po kolejnych 2 odebrała z niego dwoje różnych dzieci i przez kilkanaście lat nie ma żadnych wątpliwości?
Stary 2013-09-28, 22:34   #2170
śliweńka
Zakorzenienie

muszę obejrzeć ten film
ja Karo już po jednym dniu "znałam", nie pomyliłabym mojego szczypiorka długiego z żadnym dzieckiem

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2013-09-28, 22:48   #2171
ktosia86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
muszę obejrzeć ten film
ja Karo już po jednym dniu "znałam", nie pomyliłabym mojego szczypiorka długiego z żadnym dzieckiem
No właśnie Przez pierwsze godziny po porodzie nie robiłam nic innego jak tylko wpatrywałam się w Marcelinę, więc nauczyłam się jej na pamięć, a co dopiero po 2 tygodniach...
Stary 2013-09-29, 08:42   #2172
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

dzieki za rady odnosnie spania - wyprobujemy...takie spanie we 3 jest wygodne ale boje sie ze sie przyzwyczai za bardzo i bedzie klopot...

Co do karmienia to niestety ale musze dawac butle maly zjada spokojnie 70 ml a ja jestem w stanie wydoic 20-25 maly ciagnie chetnie ale tylko wtedy gdy nie jest glodny bo inaczej sie denerwuje bo nie leco mu jak powinno...mam butle medela z calma co ponoc nie zaburzaja ssania...oby smutno mi ze nie mam czym karmic mojej kruszynki
SAMBAdiJANEIRO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-29, 09:46   #2173
bzyczka1
Zakorzenienie

Sambus ale odciagasz laktatorem tylko te 25ml? Laktator ciagnie naczej niz dziecko i czasem mleka moze byc pelno a onwyciagnie kilka kropli wiec nie martw sie ze masz malo mleka rozkreci sie tylko przystawiaj czesto malego i zobaczysz ze bedzie dobrze a nawet gdyby sie nie udalo to nie daj sobie wmowic ze mm jest gorsze i ze jestes zla matka z tego powodu

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Sambuś znalazłam jeszcze coś takiego, ile mniej więcej powinno zjadać dziecko.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg max-stomach-capacity.jpg (24,1 KB, 21 załadowań)

Nasz skarb

Edytowane przez bzyczka1
Czas edycji: 2013-09-29 o 11:12
Stary 2013-09-29, 10:50   #2174
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
201803111825 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-29, 11:14   #2175
Ana***
Zakorzenienie

Po 18-stce. Było super dzisiaj jedziemy na małą powtórkę do teściów

Jedyny minus to, że o 7:30 wstałam z mega bolącym okiem, mieliśmy jechać na pogotowie zapomniałam ściągnąć soczewek i chyba jakaś bakteria była normalnie nie mogłam mrugać. Zamknięte mnie drażniło, otwarte szczypało, koszmar... Potem 2h leżałam z rumiankiem i jest trochę lepiej. Na razie nie pojechaliśmy, ale nie wiem jak dalej... bo nadal szczypie.
Ana*** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-29, 11:19   #2176
ktosia86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SAMBAdiJANEIRO Pokaż wiadomość
dzieki za rady odnosnie spania - wyprobujemy...takie spanie we 3 jest wygodne ale boje sie ze sie przyzwyczai za bardzo i bedzie klopot...

Co do karmienia to niestety ale musze dawac butle maly zjada spokojnie 70 ml a ja jestem w stanie wydoic 20-25 maly ciagnie chetnie ale tylko wtedy gdy nie jest glodny bo inaczej sie denerwuje bo nie leco mu jak powinno...mam butle medela z calma co ponoc nie zaburzaja ssania...oby smutno mi ze nie mam czym karmic mojej kruszynki
Samba nie stresuj sie tym, że Bartus dostaje butlę, nie robisz mu tym krzywdy. Najważniejsze, żeby był najedzony i spokojny, a czy naje się Twoim mlekiem czy mm nie ma znaczenia. Jeśli bardzo Ci zależy by młodego karmić piersią, to spróbuj jeszcze troszkę, może się zgracie. Tak, czy siak będzie dobrze, na mm też rosną zdrowe i śliczne dzieci

Dzień dobry!
Stary 2013-09-29, 11:38   #2177
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Cytat:
Napisane przez ktosia86 Pokaż wiadomość
Samba nie stresuj sie tym, że Bartus dostaje butlę, nie robisz mu tym krzywdy. Najważniejsze, żeby był najedzony i spokojny, a czy naje się Twoim mlekiem czy mm nie ma znaczenia. Jeśli bardzo Ci zależy by młodego karmić piersią, to spróbuj jeszcze troszkę, może się zgracie. Tak, czy siak będzie dobrze, na mm też rosną zdrowe i śliczne dzieci

Dzień dobry!

tylko, że do tego wniosku (że mamy karmiące mm nie są gorsze ) samej dochodzi się dopiero później Bo tak to wszyscy dookoła-pediatrzy/pielęgniarki/położne wywołują w młodych mamach mega poczucie winy jeśli nie mogą/nie chcą karmic piersią... przynajmniej takie było moje odczucie po porodzie.....

dobry dzień

moje dziecko zasnęło na siedząco na kanapie oglądając "boso przez świat"
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-29, 12:00   #2178
ktosia86
Zakorzenienie

Cytat:

tylko, że do tego wniosku (że mamy karmiące mm nie są gorsze ) samej dochodzi się dopiero później Bo tak to wszyscy dookoła-pediatrzy/pielęgniarki/położne wywołują w młodych mamach mega poczucie winy jeśli nie mogą/nie chcą karmic piersią... przynajmniej takie było moje odczucie po porodzie.....

dobry dzień

Też miałam takie odczucia niestety Szczególnie słysząc od lekarek, położnych i innych postronnych osób, że powinnam się przemęczyć... I o ile sama sobie to "męczenie" mogłabym wytłumaczyć, to jak wytłumaczyć noworodkowi, że on też musi się przemęczyć? "Wiesz kochanie, teraz będziesz troszkę głodny i niespokojny, ale musisz się przemęczyć, bo tak będzie dla ciebie lepiej"?

Widać Cejrowski go nie porwał
Stary 2013-09-29, 12:37   #2179
iwka28
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 201803111825 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Hej

Cytat:
Napisane przez Ana*** Pokaż wiadomość
Po 18-stce. Było super dzisiaj jedziemy na małą powtórkę do teściów

Jedyny minus to, że o 7:30 wstałam z mega bolącym okiem, mieliśmy jechać na pogotowie zapomniałam ściągnąć soczewek i chyba jakaś bakteria była normalnie nie mogłam mrugać. Zamknięte mnie drażniło, otwarte szczypało, koszmar... Potem 2h leżałam z rumiankiem i jest trochę lepiej. Na razie nie pojechaliśmy, ale nie wiem jak dalej... bo nadal szczypie.
Uuuu musi boleć. Masz może jakieś krople nawilżające?

Stary 2013-09-29, 14:50   #2180
kliwia
Zakorzenienie

sambus przystawiaj przystawiaj, maly sie wkurza bo z butli leci latwo a na cycu musi sie troche napracowac powodzenia, nawet jak bedzie karmic raz dziennie cycem, to sie nie zalamuj, bo mimo to bedziesz najlepsza mama na swiecie!
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-29, 18:32   #2181
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:

dobry dzień

koleżanka poszła do gina po zaśw o karmieniu, bo wraca do pracy, synek ma 1,5roku, to powiedział jej że jest duży i może jeść inne rzeczy, że zaśw jej nie da

na imprezach rodzinka się dziwiła że karmię, a teraz się dziwią że jeszcze karmię

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2013-09-29, 19:08   #2182
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwka28 Pokaż wiadomość

Uuuu musi boleć. Masz może jakieś krople nawilżające?
krople by nic pomogły bolało cholernie... byliśmy z tż na ip bo nie mogłam patrzeć zamknięte źle, otwarte źle - tragedia.
Jakieś nacieki mi się zrobiły i jest zapalenie, możliwe że od przeziębienia ;/ zakaz soczewek i kropienie przez jakieś yy 2 tyg...
Ana*** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-29, 19:17   #2183
iwka28
Wtajemniczenie

Ana - o matko, ale się dziewczyno załatwiłaś, zdrowiej!

Stary 2013-09-30, 09:48   #2184
Gucia0987
Zakorzenienie

Witajcie,

powrót do szarej rzeczywistości po tak cudnym weekendzie jest nie do ogarnięcia... koszmar!!!

Ana współczuję! Mam nadzieje, że już lepiej z okiem!

Samba powodzenia kochana!

Iwka jak próbny tort?

Ale się fajnie czyta Wasze wspomnienia z sal szpitalnych i z pierwszych dni w domu

"Księżna: (...)ale oświadczam Ci, od dzisiaj w ogóle już nie boję się pająków!
Marion: Niemniej jednak tego zabiłaś
Księżna: Cóż, ktoś musiał zapłacić za te, które całe życie mnie straszyły"

Gucia0987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-30, 11:33   #2185
ktosia86
Zakorzenienie

Dzień dobry!

Guciu co robiłaś w weekend? Opowiadaj!

Ana ale Ci się porobiło z tym okiem! Mam nadzieję, że szybko przejdzie.
Stary 2013-09-30, 11:40   #2186
Gucia0987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ktosia86 Pokaż wiadomość
Dzień dobry!

Guciu co robiłaś w weekend? Opowiadaj!

Spacerowałam, oglądałam, piłam hektolitry piwa, jadłam prze ogromne ilości pysznego jedzenia, do tego przytulałam się do męża jak za starych dobrych lat a to wszystko w otoczeniu PRAGI!!!

Bosko było! Pojechaliśmy w piątek popołudniu wróciliśmy późnym wieczorem w niedziele. jestem oczarowana tym miejscem. Niby Praga jest podobna do Krakowa... guzik! Jest sto razy ładniejsza i sto razy bardziej klimatyczna. Przynajmniej jak dla mnie. Byłam tam drugi raz i drugi raz odniosłam to samo wrażenie
Do tego pojechaliśmy do mojej przyjaciółki więc z nimi też spędziliśmy trochę czasu i było po prostu genialnie!

Edytowane przez Gucia0987
Czas edycji: 2013-09-30 o 11:43
Stary 2013-09-30, 11:41   #2187
myszka_maj
Zakorzenienie

hej.

ale ładna pogoda sie zrobiła ale zimno ...

Coben przeczytany w dwa dni, zarwana jedna noc bo nie mogłam wytrzymac do nastepnego dnia, musiałam ją skonczyć

ide z Tomciem do bilioteki, tzn jak wyjdzie z przedszkola bo mu obiecałam że tez sobie coś wybierze

wogóle ciągle sa cyrki z przedszkolem...ubierać sie nie chce, wsiąść na rower nie chce, jechać nie chce, w szatni dzis siedziałam prawie 40 min bo za zadne skarby nie moglam go rozebrac, ale jak juz zostanie (tez nie dobrowolnie bo pani go zabiera) to jest ok nie placze tak jak inne dzieci non stop. ale to zaprowadzanie mnie dobija dzis zajeło nam to 2 godziny

Nasz Skarb
myszka_maj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-30, 12:19   #2188
ktosia86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gucia0987 Pokaż wiadomość
Spacerowałam, oglądałam, piłam hektolitry piwa, jadłam prze ogromne ilości pysznego jedzenia, do tego przytulałam się do męża jak za starych dobrych lat a to wszystko w otoczeniu PRAGI!!!

Bosko było! Pojechaliśmy w piątek popołudniu wróciliśmy późnym wieczorem w niedziele. jestem oczarowana tym miejscem. Niby Praga jest podobna do Krakowa... guzik! Jest sto razy ładniejsza i sto razy bardziej klimatyczna. Przynajmniej jak dla mnie. Byłam tam drugi raz i drugi raz odniosłam to samo wrażenie
Do tego pojechaliśmy do mojej przyjaciółki więc z nimi też spędziliśmy trochę czasu i było po prostu genialnie!
Bosko!!!!!
Praga i Kraków są do siebie podobne, tzn mają podobne elementy, ale pod względem klimatu miasta, to Praga niestety albo stety bije Kraków na łeb.

Cytat:
Napisane przez myszka_maj Pokaż wiadomość
hej.

ale ładna pogoda sie zrobiła ale zimno ...

Coben przeczytany w dwa dni, zarwana jedna noc bo nie mogłam wytrzymac do nastepnego dnia, musiałam ją skonczyć

ide z Tomciem do bilioteki, tzn jak wyjdzie z przedszkola bo mu obiecałam że tez sobie coś wybierze

wogóle ciągle sa cyrki z przedszkolem...ubierać sie nie chce, wsiąść na rower nie chce, jechać nie chce, w szatni dzis siedziałam prawie 40 min bo za zadne skarby nie moglam go rozebrac, ale jak juz zostanie (tez nie dobrowolnie bo pani go zabiera) to jest ok nie placze tak jak inne dzieci non stop. ale to zaprowadzanie mnie dobija dzis zajeło nam to 2 godziny
Ciesze się, że Coben przypadł Ci do gustu
A z tymi rozstaniami myślę, że będzie lepiej, chociaż ponoć poniedziałki są zawsze najcięższe, nawet dla starszych dzieci.
Stary 2013-09-30, 12:28   #2189
śliweńka
Zakorzenienie

Praga rozmarzyłam się

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2013-09-30, 12:34   #2190
Gucia0987
Zakorzenienie

Ktosik no właśnie bije na łeb i szyje!
Ja pierwszy raz byłam z wycieczką klasową (lata temu) i już wtedy mi się podobało, ale oczywiste ograniczenia były. A teraz? Bajka!!!
A co cieszy, będzie możliwość bywania tam częściej (o ile nic się nie zmieni), więc super. Może na wiosnę znowu pojedziemy, choć ja bym chciała szybciej

Myszko cieszę się, że Coben Cię urzekł
No i cierpliwości i wytrwałości przy odprowadzaniu Tomka! DACIE RADĘ!

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości