Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-20, 23:03   #2161
d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd
Konto usunięte

Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX

Cytat:
Napisane przez lazada Pokaż wiadomość

Ktoś Ci radził, żebyś szukała jakiejkolwiek pracy. To akurat nie jest moim zdaniem dobra droga, ale to tylko moja opinia. Jeśli ktoś potrzebuje pieniędzy to czasem jest to jedyne wyjście, ale jeśli nie masz noża na gardle to ja uważam, że lepiej szukać pracy w zawodzie. Praca w sieciówce odzieżowej raczej nie pomoże Ci w późniejszym znalezieniu pracy w księgowości.
Szczerze? Przeanalizowałam moją sytuację i nie - NIE MAM noża na gardle. Ale tutaj na wątku wiele dziewczyn mi pisało, że powinnam brać byle co, byleby mieć doświadczenie. A ja pisałam, że to, że będę podawać klientom kababy nie przybliży mnie do pracy w księgowości ani trochę. Większość pisała, że mam wziąć byle co, a w międzyczasie szukać - ale co mi to da? Wszędzie chcą doświadczenie w księgowości, a to, że będę mieć doświadczenie w sprzedaży np. rowerów to nie da mi ŻADNYCH umiejętność w rozliczaniu księgowości.

Ok, teraz, po analizie mogę powiedzieć, że bezpłatne praktyki to rzecz, nad którą się zaczęłam poważniej zastanawiać - wcześniej nie brałam tego pod uwagę. A teraz tak.

Może marudzę, może, ale czasami te rady są tak sprzeczne, że kompletnie zakręciło mi to moje myślenie.
d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-20, 23:50   #2162
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Jabluszko9 Pokaż wiadomość
Kolejny bezużyteczny głąb z magistrem, który wolał czas studiów wykorzystać na szkolenia, warsztaty, spotkania i naukę, niż na pracę...
Student mający w CV pogrubione wcale nie jest bezużyteczny. Skoro faktycznie mogłaś sobie pozwolić na niepracowanie podczas studiów (zazdroszczę), to na pewno masz wiele do wpisania w CV poza zbiorem owoców - skoro sama twierdzisz, że poświęcałaś czas na rozwijanie siebie. Szkolenia, staże, praktyki, warsztaty, wolontariaty - to wszystko również jest bardzo w cenie dla pracodawców.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 00:42   #2163
phideaux
Wtajemniczenie

Cytat:
Szczerze? Przeanalizowałam moją sytuację i nie - NIE MAM noża na gardle. Ale tutaj na wątku wiele dziewczyn mi pisało, że powinnam brać byle co, byleby mieć doświadczenie. A ja pisałam, że to, że będę podawać klientom kababy nie przybliży mnie do pracy w księgowości ani trochę. Większość pisała, że mam wziąć byle co, a w międzyczasie szukać - ale co mi to da? Wszędzie chcą doświadczenie w księgowości, a to, że będę mieć doświadczenie w sprzedaży np. rowerów to nie da mi ŻADNYCH umiejętność w rozliczaniu księgowości.
Niby tak, ale ogólnie czasem warto załapać się do jakiejkolwiek pracy, żeby wyjść do ludzi, zarobić trochę pieniędzy, po prostu COŚ robić, żeby odgonić czarne myśli. Zawsze się można nauczyć czegoś nowego. No i sam pretekst, że wychodzisz do ludzi, więc musisz się ładnie ubrać, umalować Nie siedzieć pół dnia w szlafroku ... :P
Stary 2014-11-21, 00:52   #2164
ellish
Zakorzenienie

Zgadzam się. 9 lat temu jako studentka zaoczna znalazłam pracę na uczelni (nie mojej) w ksero za 800 zl. Byle tylko nie siedzieć w domu. Zaprzyjaźniłam się z pracownikami uczelni i przeszłam do dziekanatu. W międzyczasie odkupiłam punkt ksero od byłego szefa i tak od pani z ksero stałam się przedsiębiorcą na marginesie świetne zarobki z ksera na uczelni. Ksero dociągłam trochę jeszcze po studiach i sprzedałam bo mialam inny plan na życie

Obecnie jestem zupełnie gdzie indziej ale tamten okres wspominam z przyjemnością.

Gdybym mierzyła wyżej to pewnie bym siedziala w domu no bo kto pracuje za tyle i nie zgodne z kierunkiem studiów.Na dojazdy dawałam prawie 300zl wiec jako sprzedawca w ksero zostawalo mi 500 zl. Ale opłacało się to przetrzymać,jak widać. W cv było później co wpisać no i konto było w pełni zadowalające

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2014-11-21 o 01:07
ellish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 09:03   #2165
Laguna2
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ellish Pokaż wiadomość
Zgadzam się. 9 lat temu jako studentka zaoczna znalazłam pracę na uczelni (nie mojej) w ksero za 800 zl. Byle tylko nie siedzieć w domu. Zaprzyjaźniłam się z pracownikami uczelni i przeszłam do dziekanatu. W międzyczasie odkupiłam punkt ksero od byłego szefa i tak od pani z ksero stałam się przedsiębiorcą na marginesie świetne zarobki z ksera na uczelni. Ksero dociągłam trochę jeszcze po studiach i sprzedałam bo mialam inny plan na życie

Obecnie jestem zupełnie gdzie indziej ale tamten okres wspominam z przyjemnością.

Gdybym mierzyła wyżej to pewnie bym siedziala w domu no bo kto pracuje za tyle i nie zgodne z kierunkiem studiów.Na dojazdy dawałam prawie 300zl wiec jako sprzedawca w ksero zostawalo mi 500 zl. Ale opłacało się to przetrzymać,jak widać. W cv było później co wpisać no i konto było w pełni zadowalające

Pracę w księgowości "rozpoczęłam" od blisko 2 letniej opieki nad osobą starszą (gdzie nigdy nie chciałam się opiekować osobą starszą, nie czułam się na siłach, nie mam cierpliwości ale z różnych powodów nie bardzo mogłam odmówić). Wcześniejsza praca, to pracownik hali w hipermarkecie, potem kasjerka w hurtowniach i kilkuletnia przerw w CV (urodzenie dziecka/Jego problemy zdrowotne).
Dziś pracuję w księgowości, mimo braku większego doświadczenia
Wbrew pozorom Jabłuszko "sprzedawca rowerów" tak daleko nie leży od księgowości.

Osobiście uważam, że osoby mające wykształcenie ściśle kierunkowe: prawo, medycyna, budownictwo itd mogą bardziej sobie pozwolić sobie na "trzymanie się ściśle swojej branży" i szukaniu pracy w konkretnych miejscach.

Edytowane przez Laguna2
Czas edycji: 2014-11-21 o 09:11
Laguna2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 09:10   #2166
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Student mający w CV pogrubione wcale nie jest bezużyteczny. Skoro faktycznie mogłaś sobie pozwolić na niepracowanie podczas studiów (zazdroszczę), to na pewno masz wiele do wpisania w CV poza zbiorem owoców - skoro sama twierdzisz, że poświęcałaś czas na rozwijanie siebie. Szkolenia, staże, praktyki, warsztaty, wolontariaty - to wszystko również jest bardzo w cenie dla pracodawców.
Tak, chodzę na szkolenia,kursy organizowane przez uczelnię, ale czy one się liczą, kiedy nie wszystkie mają certyfikaty lub świadectwa uczestnictwa?
Stary 2014-11-21, 09:14   #2167
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f
Konto usunięte

Bo praca jakakolwiek sie przydaje, chociazby dlatego, zeby w wieku 20stu paru lat nie prosic rodzicow o kase na podpaski...
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-11-21, 09:30   #2168
Konto usunięte

[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;4902229 9]Bo praca jakakolwiek sie przydaje, chociazby dlatego, zeby w wieku 20stu paru lat nie prosic rodzicow o kase na podpaski...[/QUOTE]

A dla mnie to żadna ujma, akurat miesiączka to jest sprawa, która nie jest ode mnie zależna - to czysta biologia czyli podstawowa funkcja kobiecego organizmu. Mogłabym nic nie zakładać i krwawić wszystkie krzesła na których siedzę, w imię honoru, żeby nie brać od rodziców na tę "przykrą przypadłość" pieniędzy tylko po co?

Nie wiem, jakich wy macie rodziców, dla których prośba o podpaski to brak honoru i wstyd. Moi rodzice mogą się złościć, krzyczeć, ale nigdy by mnie głodnej nie zostawili. Nigdy by nie odmówili zakupu w/w podpasek. Mogą mi nie dać na buty, bluzkę czy imprezę ze znajomymi, ale podstawę życia zawsze mi zapewnią - chodzi o jedzenie, dach nad głową i chemię.

Edytowane przez d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd
Czas edycji: 2014-11-21 o 09:35
Stary 2014-11-21, 09:46   #2169
nicRu
maszyna, nie człowiek

Cytat:
A dla mnie to żadna ujma, akurat miesiączka to jest sprawa, która nie jest ode mnie zależna - to czysta biologia czyli podstawowa funkcja kobiecego organizmu. Mogłabym nic nie zakładać i krwawić wszystkie krzesła na których siedzę, w imię honoru, żeby nie brać od rodziców na tę "przykrą przypadłość" pieniędzy tylko po co?

Nie wiem, jakich wy macie rodziców, dla których prośba o podpaski to brak honoru i wstyd. Moi rodzice mogą się złościć, krzyczeć, ale nigdy by mnie głodnej nie zostawili. Nigdy by nie odmówili zakupu w/w podpasek. Mogą mi nie dać na buty, bluzkę czy imprezę ze znajomymi, ale podstawę życia zawsze mi zapewnią - chodzi o jedzenie, dach nad głową i chemię.
Chodzi raczej o to, że dla wielu osób w wieku 22+ (końcówka studiów i potem) niemożność zapewnienia sobie jedzenia czy środków higienicznych jest dość trudna do zniesienia, daje odczuć, że jest się wciąż jest się tak naprawdę dzieckiem przywiązanym do domu i pomimo posiadania sprawnych rąk i głowy wciąż nie można samodzielnie zaspokoić swoich podstawowych potrzeb. Tu nie chodzi o wstyd związany z tym, że ma się okres i potrzebuje użyć podpaski czy tampona albo w imię chwały zakrwawić co się da a o to, że fajnie jest po prostu iść do pracy, po drodze kupic te podpaski, jogurt, bułkę i jakiś owoc, potem spędzić trochę czasu robiąc coś co daje nam zysk, najlepiej wśród fajnych ludzi a nie pójść do rodzica z tekstem "Dasz mi xyz PLN? Mam okres. Kiedy będzie obiad... a może mam nam coś ugotować, co kupiłaś do jedzenia, mamo?"
Stary 2014-11-21, 09:46   #2170
20160901857
Konto usunięte

Buty to tez życiowa potrzeba, na bosaka byś raczej nie chodziła.

Te podpaski to przenośnia.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 09:55   #2171
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f
Konto usunięte

Okres to nie wstyd. I nie chodzi o to, ze rodzice to beda wypominac, tylko o to jak czlowiek samemu sie z tym czuje. A jak Tobie nie przeszkadza wolac na takie podstawowe rzeczy zamiast samej sobie je zapewnic to Twoja sprawa. Ja tylko pisze po co jakakolwiek praca sie przydaje, nawet jesli to stanie na promocji raz w miesiacu za 200zl.
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-21, 10:06   #2172
natuso
Wtajemniczenie

Dziewczyny, rady i nerwy nic tu nie pomogą. Jabłuszko już tysiąc razy pisała, "że nie po to kończyła studia, żeby na kasie siedzieć i że albo będzie pracować w zawodzie albo nigdzie". A to, że ona sobie czasem pojęczy i pomarudzi, że nikt jej nie chce zatrudnić, ma służyć chyba tylko rozrywce lub chęci poużalania się nad sobą
25/2015

Edytowane przez natuso
Czas edycji: 2014-11-21 o 10:07
natuso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 10:17   #2173
nicRu
maszyna, nie człowiek

Cytat:
Napisane przez natuso Pokaż wiadomość
Dziewczyny, rady i nerwy nic tu nie pomogą. Jabłuszko już tysiąc razy pisała, "że nie po to kończyła studia, żeby na kasie siedzieć i że albo będzie pracować w zawodzie albo nigdzie". A to, że ona sobie czasem pojęczy i pomarudzi, że nikt jej nie chce zatrudnić, ma służyć chyba tylko rozrywce lub chęci poużalania się nad sobą
No to wiadomo, jakby chciała coś ze soba zrobić to szukałaby zajęcia poza "zawodem" chocby po to by wyjść do ludzi, spróbować się przełamać i przestać zwalać winę na swój introwertyzm jak niegdyś.

Napisał frajer, który rok pracował w branży niezwiązanej ze studiami a kasę zainwestował w naukę języka obcego i spokojne życie bez proszenia się o kupno butów na zimę, picia czy podpasek.
Stary 2014-11-21, 11:10   #2174
uniperfect
Rozeznanie

U mnie w mieście to nawet nie ma możliwości znalezienia pracy po za zawodem. Nie ma MCDonalds, nie ma KFC, nie ma Kina, nie ma dużej galerii, ( jedna malutka z paroma stoiskami na krzyż, w której np nie ma takich sklepów jak H&M, ZARA itp) , mało jest sklepów z butami czy odzieżowych-kilka na krzyż i przeważnie właścicielki w nich sprzedają itd. Są za to sklepy spożywcze, biedronki i masa aptek, ciucholandów. Nemme twój ojciec mówi jak moja mama. Ona też mówi, że bezsensu bym jechała gdzieś daleko na rozmowę, bo tylko stracę mnóstwo kasy na bilet a roboty i tak nie dostanę. Musze jej chyba racje przyznać. Za każdym razem jak byłam gdzieś po za moim miastem na rozmowie , to tylko poszło mi dużo kasy na bilet a pracy i tak nie dostałam. Tyle, że my w innych branżach szukamy pracy. Parę rozmów w innym mieście niż moje opuściłam, z powodu braku kasy na bilet. Na pomoc rodziców nie mogę liczyć. I tak czasami mi dają na bilet jak jadę bardzo daleko do lekarza. A teraz będę jeździć jeszcze częściej, nie jest za dobrze. Więc praca w spożywczaku odpada z tychże względów. A zapomniałam dodać mamy aż 2 Rossmany. Ale mnie tam nie chcą, składałam do nich CV.

Jabłuszko, jakbyś była bezrobotna, to byś mogła iść na jakieś szkolenie unijne do 30 roku życia, po którym jest staż. Tylko sa 2 warunki, trzeba być bezrobotnym i do 30 roku. Sama się za czymś takim rozglądam, ale po 30 roku życia. Ostatnio znalazłam szkolenie po 30, ale jest warunek znów, że trzeba mieć znaczny stopień niepełnosprawności.

Edytowane przez uniperfect
Czas edycji: 2014-11-21 o 11:13
uniperfect jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 11:20   #2175
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Tak, chodzę na szkolenia,kursy organizowane przez uczelnię, ale czy one się liczą, kiedy nie wszystkie mają certyfikaty lub świadectwa uczestnictwa?
Jak więc wyglądają te kursy i szkolenia, jeśli zupełnie nie mają potwierdzenia? Nie trzeba się nigdzie rejestrować, nie ma żadnego egzaminu, niczego? To chyba kiepska jest jakość tych kursów i szkoleń, skoro w żaden sposób nie jest sprawdzana zdobyta wiedza.

Ja osobiście wolałabym jakąkolwiek pracę niż bezrobocie. Można myśleć, że praca jako sprzedawca w sklepie nie ma nic wspólnego z księgowością, ale często może mieć. Moja koleżanka pracowała w sklepie z ciuchami, jako że skończyła ekonomię po roku awansowała i robiła rozliczenia kasy. Księgowa w Media Markcie, gdzie pracuje inna znajoma, zaczynała tak samo od zwykłego szaraczka. Często rekrutacja na różnego rodzaju stanowiska jest najpierw wewnętrzna - w ten sposób moja koleżanka trafiła do działu HR, inna do księgowości, inna została managerem. Mając odpowiednie wykształcenie bywa, że zdobywa się pracę w zawodzie, nawet nie mając wcześniej konkretnego doświadczenia. Że nie wspomnę, że siła znajomości jest ogromna (i nie mam tu na myśli "pleców"). Obecną, zgodną z wykształceniem pracę dostałam, bo koleżanka w poprzedniej pracy (zupełnie niezwiązanej z moim kierunkiem studiów) powiedziała mi, że jej znajoma pracuje w tej firmie i że obecnie trwa rekrutacja. Nie poleciła mnie, nie dostałam się tam dzięki niej, ale złożyłam CV w gorącym okresie, kiedy był spory nabór.
Stary 2014-11-21, 11:28   #2176
Konto usunięte

Wiem, że jest dużo możliwości staży unijnych dla bezrobotnych, ale tutaj chce mi się wmówić, że jestem do niczego, bo nie pracuję.
Tylko na tym wątku się o tym dowiedziałam.

Co najmniej 50 dziewczyn na moim roku nie pracuje i rozmawia o tym, co będzie po studiach, po obronie, ale nie siedzą na forach i nie psują sobie krwi i może dobrze?

Nie rozumiem, co jest złego w chęci znalezienia pracy w zawodzie? I że kogoś praca w sklepie nie satysfakcjonuje? To bardzo dziwne podejście, myślałam, że to jest wątek potrzebny do wsparcia, szczególnie po tym, jak napisałam, że nie mam noża na gardle - dlaczego wysyła mnie się "do pracy w kebabie" jeśli nie jest związane z moim kierunkiem?

Ale jeśli złapałam ironię, a czasem łapię, to rozumiem, że nie jest to wątek dla mnie, i niepotrzebnie zatruwam Wam powietrze.
Stary 2014-11-21, 11:30   #2177
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez uniperfect Pokaż wiadomość
U mnie w mieście to nawet nie ma możliwości znalezienia pracy po za zawodem. Nie ma MCDonalds, nie ma KFC, nie ma Kina, nie ma dużej galerii, ( jedna malutka z paroma stoiskami na krzyż, w której np nie ma takich sklepów jak H&M, ZARA itp) , mało jest sklepów z butami czy odzieżowych-kilka na krzyż i przeważnie właścicielki w nich sprzedają itd. Są za to sklepy spożywcze, biedronki i masa aptek, ciucholandów.
co to za miasto? Zdradzisz?
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 11:33   #2178
Fatalida
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nemme Pokaż wiadomość
Dlatego ja niektórych postów nie czytam, bo po co się dołować? Wystarczy mi ojciec w domu, który co na rozmowę jadę to powtarza, że po co tracić paliwo jak i tak pracy nie dostanę bez znajomości
Ale się tym nie przejmuję, bo po co? Co może mi to dać?
Ja tam myślę pozytywnie, nie obchodzą mnie marudzące osoby, które nie robią nic żeby poprawić swoją sytuację Trzeba działać, próbować, a wolny czas poświęcić dla siebie.
Ja też staram się od tego malkontenctwa dystansować ale... mam też świadomość procesów zachodzących w grupie. Jeżeli pojawiają się negatywne tendencje, to te kilka osób potrafi sciągnąć grupę w dół. I z grupy wsparcia staniemy się grupą demoralizującą Nie mówię żeby się nie dzielić trudami, bo tez po to tu jesteśmy ale jeżeli każdy post polega na tym "jest bez sensu, i tak się nie uda, nic nie bedę robić" To w mordeczkę jeża! Trzeba przystopować bo wszyscy zaczną narzekać i zrobimy emo kącik.
Cytat:
Napisane przez beyza Pokaż wiadomość
Chciałam pokazać, że należy wierzyć, próbować, bo w końcu się uda. No to ciągle czytam, że w urzędach nic się nie robi i zatrudnia się tylko znajomych, praktyki to nie warto, bo to tylko niewolnictwo, parzenie kawy i nic więcej, studiować i pracować się po prostu nie da - nie ma opcji, wywalają od razu. Chciałam wspierać na duchu, ale jednak u wielu osób przeważa "niedasię". Rozumiem frustrację po wielu miesiącach poszukiwań, ale ten wątek ma być właśnie miejscem pozytywnych emocji, gdzie się ludzie wzajemnie wspierają i nie tracą nadziei na lepszą przyszłość.
Beyza, wielkie dzięki za Twój przykład Fajnie że chcesz się dzielić doświadczeniem, motywować nas i pokazywać że się da Cieszę się jak młody źrebak gdy czytam post każdej osoby walczącej, nie poddającej się pomimo zwątpienia Każdego dopada dół ale jak się nic nie będzie robić, to praca sama nie zapuka do drzwi.
Jak moja Babcia zaczyna narzekać "że nie ma co bo i tak się nie uda" to mój Tata mówi "To jak Mamusia wie że się przewróci, to niech się już teraz położy i tak leży". Nie chcę już kultywować narzekania i bierności.

Kiedyś w radiu słuchałam audycji AA, zaczynała się modlitwą o pogodę ducha św.Tomasza Morusa
Boże, użycz mi pogody ducha,Abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić,

Odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić, I mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.
No i mnie walnęło. Ci ludzie naprawdę zaczynali od dna i metra mułu. I wyszli z tego. Większość z nich straciła rodziny, przyjaciół, pracę ale zamiast użalać się zaczęli DZIAŁAĆ. Ciężko zasuwali, i zasuwają nadal żeby to życie zmienić. Mogli dalej użalać się nad sobą że nic się nie zmieni i chlać. Ale skreślili niechcemisię i nie da się.

Jak tak to przemyślałam to stwierdziłam, że śmieszna jestem gdy mówię że się nie da.
Stary 2014-11-21, 11:35   #2179
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Wiem, że jest dużo możliwości staży unijnych dla bezrobotnych, ale tutaj chce mi się wmówić, że jestem do niczego, bo nie pracuję.

Co najmniej 50 dziewczyn na moim roku nie pracuje i rozmawia o tym, co będzie po studiach, po obronie, ale nie siedzą na forach i nie psują sobie krwi i może dobrze?

Nie rozumiem, co jest złego w chęci znalezienia pracy w zawodzie? I że kogoś praca w sklepie nie satysfakcjonuje? To bardzo dziwne podejście, myślałam, że to jest wątek potrzebny do wsparcia, szczególnie po tym, jak napisałam, że nie mam noża na gardle - dlaczego wysyła mnie się "do pracy w kebabie" jeśli nie jest związane z moim kierunkiem?

Ale jeśli złapałam ironię, a czasem łapię, to rozumiem, że nie jest to wątek dla mnie, i niepotrzebnie zatruwam Wam powietrze.
Moim zdaniem ten wątek jest od wzajemnego motywowania, nie tylko od głaskania po główce.m Nikt Ci nie karze iść pracować w kebabie, chcemy tylko, żebyś zrozumiała, że często te bezsensowne i nieprzydatne, Twoim zdaniem, prace mogą być przepustką do pracy w zawodzie. A nawet jeśli nie, to zarobione w takiej pracy pieniądze zawsze można wydać na dodatkowe szkolenia i kursy, choćby językowe, to nigdy nie zaszkodzi.
Stary 2014-11-21, 11:55   #2180
nicRu
maszyna, nie człowiek

Cytat:

Będę się czepiać... Jaki zawód? Kończysz studia, studia dają ci wykształcenie, ale o zawodzie trudno tu mówić. Jaki zawód (konkretnie) daje ci Twój dyplom?

Co więcej - siedzisz i za przeproszeniem pierniczysz jak bardzo ci źle. Co robisz aby zmienić swoją sytuację? Problem jest taki, że rzadko kiedy droga do celu jest jasna, prosta i krótka. Często trzeba pokonać kilka zakrętów, czasem droga jest wyboista, czasem prowadzi pod górkę. Myślisz, że będziesz czekać i ktoś w końcu zatrudni narzekającą, rozgoryczoną babeczkę, która nie widzi celu w zdobywaniu umiejętności miękkich (które daje nawet banalna praca w sklepie) jak choćby umiejętność współpracy w zespole, radzenia sobie wśród ludzi czy chęć samodoskonalenia tylko dlatego, że skończy studia i jakimś cudem ma z tego tytułu konkretny zawód? Wielu umiejętności nie da się nauczyć poprzez kilkugodzinne a nawet tygodniowe szkolenia, trzeba ruszyć się, zastanowić się czego są skutkiem i po prostu je zdobyć. Może być tak (i tak jest najczęściej), że nikomu nie będzie chciało się uczyć cię od podstaw wszystkiego: od obycia w pracy, radzenia sobie wśród współpracowników po szczegóły techniczne wykonywanych przez Ciebie czynności. Dla większości pracodawców będziesz dziewczyną z ulicy, która ma niewiele albo wręcz nie ma nic do zaoferowania i której trzeba poświęcić więcej czasu niż większości kandydatów, łatwiej jest wziąć kogoś z rekrutacji wewnętrznej czy pracującego już kiedyś gdziekolwiek.

Jasne, że niektórym udaje się przesiedzieć studia w ciepłych zakamarkach uczelni i zaraz po wyjściu z jej murów dostać całkiem niezłą posadę (ba, nawet sama znam takie osoby, więc wiem, że to możliwe), ale jaką masz gwarancję, że tak będzie z tobą?

Teraz pogłaszczę cię po główce: czekaj na gwiazdkę z nieba. Może spadnie jak meteoryt w Czelabińsku. Tylko co zrobisz jeśli tak się nie stanie?

Cytat:
Jest tu miejsce dla osób bezrobotnych,które chętnie poszukają rad i sposobów na znalezienie pracy; jest tu miejsce dla osób pracujących,które udzielą cennych rad, a czasem konstruktywnej krytyki

NIE MA tu miejsca dla osób,które uważają,że praca jest tylko po znajomości,że wszystko jest ustawione,że nie ma potrzeby zwiększać swoich kwalifikacji itp.,bo pracy i tak się nie dostanie
Stary 2014-11-21, 12:03   #2181
20160901857
Konto usunięte

Przy biurku za mną siedzi kumpela, która awansowała z magazyniera na recepcjonistkę, a potem na prawnika i podobno trwało to 2 latato sie nazywa od pucybuta do milionera
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 12:03   #2182
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:

Jezu, Jabłuszko, ogarnij się proszę i przestań wpadać w ciągłą egzaltację. Nikt Ci tutaj nie napisał, że jesteś do niczego. Nigdy czegoś takiego nie widziałam. Większość osób, które tutaj piszą, również są bez pracy, ale je nie trzeba wiecznie głaskać po główce, a Ty tego ciągle od nas wymagasz ... i nie, teksty o słabej psychice nic tutaj nie dadzą. Żeby nie było: rozumiem, że można nie wiedzieć czego chce się w życiu, jak do tego dojść, że są sytuacje losowe, różnie się życie układa. Jeśli nie musisz pracować, to ok, ja Cię na siłę gdziekolwiek do pracy poza zawodem nie mam zamiaru wysyłać, bo i po co. Nie musisz, ok, ja też nie musiałam, ale starałam się w tym czasie zdobywać doświadczenie na praktykach czy stażach. Skoro 2 lata zajęło Ci dojście do wniosku, że jednak skorzystanie i zdobywanie doświadczenia w zawodzie w taki sposób jest jednak coś warte, teraz nie pozostaje nic innego jak działać i szukać praktyk, ale coś wartych i wnoszących do cv
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 13:36   #2183
uniperfect
Rozeznanie

Wypełniłam przed chwilą kwestionariusz o pracę do bardzo znanej instytucji w Polsce. Praca na etat w ramach zastępstwa. Było tam takie pytanie "Jakie są Pana/Pani oczekiwania finansowe brutto? i takie opcje:
- poniżej 1500 zł
- od 1500 - 2000
- powyżej 2000
Ja zaznaczyłam drugą opcję.
Pewnie ci co się zgodzą pracować za darmo "poniżej 1500 zł brutto " zostaną zaproszeni na rozmowę. Za niedługo pracę będą dostawać ci tylko, co się zgodzą za darmo pracować (np praktykanci, stażyści- stażyste też pracodawca ma za darmo l) lub ci co za mniej niż 1200 zł na rękę bedą chcieć pracować. Dla innych osób pracy nie będzie. Wg mnie praktyki, staże niszczą rynek pracy. Bo gdyby pracodawca nie mógł mieć pracowników za darmo, to musiał by wtedy kogoś zatrudnić.
Stary 2014-11-21, 13:45   #2184
natuso
Wtajemniczenie

Cytat:
Wypełniłam przed chwilą kwestionariusz o pracę do bardzo znanej instytucji w Polsce. Praca na etat w ramach zastępstwa. Było tam takie pytanie "Jakie są Pana/Pani oczekiwania finansowe brutto? i takie opcje:
- poniżej 1500 zł
- od 1500 - 2000
- powyżej 2000
Pewnie ci co się zgodzą pracować za darmo "poniżej 1500 zł brutto " zostaną zaproszeni na rozmowę. Za niedługo pracę będą dostawać ci tylko, co się zgodzą za darmo pracować (np praktykanci, stażyści- stażyste też pracodawca ma za darmo l) lub ci co za mniej niż 1200 zł na rękę bedą chcieć pracować. Dla innych osób pracy nie będzie. Wg mnie praktyki, staże niszczą rynek pracy. Bo gdyby pracodawca nie mógł mieć pracowników za darmo, to musiał by wtedy kogoś zatrudnić.
Czy to może PP?
25/2015

Stary 2014-11-21, 13:51   #2185
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

Nie wiem czy w dobrym momencie się odzywam, ale chciałam się pożalić. Tydzień się skończył, a z mojej wymarzonej pracy nikt nie oddzwonił. No cóż moja afirmacja jednak nie przyniosła oczekiwanego skutku. Pozostaje mi znowu szukać na szerszym polu.
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 13:56   #2186
julk44
Raczkowanie

Cytat:
- poniżej 1500 zł
- od 1500 - 2000
- powyżej 2000
Podpisuję się pod tym ręcyma i nogyma Ale niestety taka jest rzeczywistość, że o pracę w zawodzie trudno, często o byle jaką pracę również jest trudno. Dla osób chcących zdobyć doświadczenie w branży takie bezpłatne praktyki są bardzo często jedyną szansą na zdobycie praktycznych umiejętności w zawodzie, są pozycją w CV, która zwiększa nasze szanse u potencjalnego pracodawcy. To że pracodawcy bardzo chętnie wykorzystują taki stan rzeczy to już odrębna kwestia.
julk44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 13:59   #2187
uniperfect
Rozeznanie

Cytat:
Czy to może PP?
Tak Też składałaś CV do nich ? Mają ogłoszenia na wiele miast w Polsce. Co chwila widzę, że do jakiegoś tam miasta poszukują kogoś do pracy.
Stary 2014-11-21, 14:05   #2188
julk44
Raczkowanie

Cytat:
Czy to może PP?
Cytat:
Tak Też składałaś CV do nich ? Mają ogłoszenia na wiele miast w Polsce. Co chwila widzę, że do jakiegoś tam miasta poszukują kogoś do pracy.
Oświećcie mnie dziewczyny co to PP bo może u mnie też jest jakieś wolne stanowisko, na które jeszcze nie aplikowałam
julk44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 14:07   #2189
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez julk44 Pokaż wiadomość
Oświećcie mnie dziewczyny co to PP bo może u mnie też jest jakieś wolne stanowisko, na które jeszcze nie aplikowałam
Poczta Polska.
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-21, 14:07   #2190
natuso
Wtajemniczenie

Cytat:
Pracowałam i w sumie cały czas aplikuję. Nastaw się, że nie ma negocjacji finansowej, mają odgórnie ustalone stawki na województwa i albo Ci pasuje albo nie. Z jakiego jesteś województwa?
25/2015

Edytowane przez natuso
Czas edycji: 2014-11-21 o 14:09
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości