![]() |
#2161 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2162 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jasne 21 tabletek, a nie 28 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2163 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2164 |
Zadomowienie
|
Przesuwać okres o parę pigułek możesz cały czas, chodzi o to, żeby nie łączyć ze sobą więcej jak 3 całe opakowania pod rząd czyli max możesz wziąść 21+21+21 i wtedy trzeba zrobić przerwę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2165 |
Konto usunięte
|
3? i potem przerwa normalnie 7 dni czy dluzej wtedy sie powinno? W sumie z lekarka sie umowilam na razie na 21+21 zeby jednego okresu nie bylo a potem przerwa i kolejne 21 i wtedy wizyta, musze najpierw sprawdzic jak toleruje te tabletki, chyba zaczne pytania wypisywac na kartce zeby nie zapomniec, czlowiek nawet nie wie o co pytac tak na poczatku XD
|
![]() ![]() |
![]() |
#2166 |
Zadomowienie
|
Przerwa normalnie 7 dni, nigdy nie można przerwy wydłużać choćby nie wiem co, bo może to zakończyć się ciążą.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2167 |
Raczkowanie
|
Ja sie tu pochwale swoja 'genialnoscia'. Otoz to zgubilam naklejki do zaznaczania tabletek antykoncepcyjnych, i nie pamietam czy rano wzielam tabletke .. Co zrobic ? Wziasc czy nie wziasc teraz?:O
![]() |
#2168 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Może policz najpierw ile Ci zostało, może masz zaznaczone kiedy zaczęłaś nowe opakowanie bądź kiedy zakończyłaś poprzednie. Najpierw się upewnij...
![]() |
#2169 | |
BAN stały
|
Cytat:
jak wspomnialam nie panikuje na gumkach i hormonach. wiec nie porownoj mnie to osob ktore panikuja. te osoby mnie nie interesuja napisalam ci ze nie czulabym sie komfortowo bazujac na temperaturach swoje ciala bo mozna nieswiadomie je zaburzyc? alkohol, wstawanie w nocy? znamy obie te przyczyny zaburzen. jesli chce wypic sobie 2 kieliszki na wieczor to temperatura bedzie wiarygodna? albo jak wroce o 4 rano z dyskoteki? nie mam zamiaru sie ograniczac skoro mam i tak stosowac gumke w dni plodne to po co mam i ryzykowac bledem w pomiarach i nie stosowac jej na codzien i nie przejmowac sie alkoholem i nocna balanga? a moze ja chce zeby moj parter finiszowal? i co - kochanie nie mozesz bo jutro dni plodne? zapomnialas uwzglednic preferencje i mojego partnera. moze twoj ufa npr. moj nie ufa. mozesz to zrozumiec? metode sie dobiera za zgoda stron w zwiazku a nie przymuszajac biore hormony - bo on oczekiwal ze bede sie zabezpieczac a ja chce zeby zaufal pigulkom, on zaklada gumke (bo lapie ode mnie infekcje, w tym tyg pojde do lek na badania) a dwa ze czuje sie bezpiecznie, bo dla niego dziecko to zlo (dla mnie tez) przy pigulkach/gumkach - moge pic alkohol - moge wspolzyc przy grypie - wiedzac ze nie musze patrzec na temp ciala - moge w nocy szalec i nie panikuje, a moj partner mi ufa na hormonach, chociaz i tak nie finiszuje w srodku bo woli gdzie indziej. a przez infekcje jestesmy zmuszeni stosowac dodatkowo prezerwatywy.a mnie to obecnie obojetne nie panikuje tez przy braku krwawienia, nie przejmuje sie tez czestotliwoscia jego wystepowania. zapisuje jego daty dla ginekologa, a odkad biore hormony to mi wisi. jest krew, biore wkladke badz tampona i wkladam a nie analizuje czy miesiac temu bylo tyle samo co dzis. Edytowane przez agusiamyszka Czas edycji: 2011-06-26 o 21:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2170 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Odnośnie pogrubionego: matko a ktoś tak wogóle robi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2171 |
Rozeznanie
|
plamienie w czasie stosowania antykoncepcji (poza przerwa) świadczy o nie trzymaniu cyklu i należy sie dodatkowo zabezpieczać. Mam pytanie w związku z tym, stosuje nuva ring i plamie od 5 dni, dzis jest dzien wyciagniecia i rozpoczecia przerwy, czy w zwiazku z tym w czasie tej przerwy też się muszę zabezpieczać dodatkowo?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2172 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W ogole ja czekam az wprowadza na rynek te tabletki dla facetow, pomyslcie jak to bedzie fajnie, jak kobieta nie moze hormonow brac to facet moze ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2173 | |
BAN stały
|
Cytat:
a kto ci takich bzdur naopowiadal. czytalas ulotke? plamienia sa mozliwe jesli jest za niski poziom hormonow, ale hormony dzialaja antyciazowo jesli sa plamienia = jest to skutek uboczny i nalezy zmienic preparat http://www.schering-plough.pl/binari...172-192755.pdf ( druga tabelka na samym dole) i 12 strona podejrzewam ze gdybym nie mogla stosowac hormonw to zostalabym na gumkach. jesli nie gumki to moze bym zaryzykowala ponownie zalozenie spirali (nie rodzilam, mialam ja majac 18 lat, ale powodowala u mnie stany zapalne a powodem sciagniecia bylo zapalenie przydatkow) ale npr zostawilabym na koncu a co do zsuniec - to co to oznacza? ze gumka zostaje w partnerce? przeciez i tak jest podczas stosunku wiec co za roznica czy z penisem czy bez? czy chodzi o przesuwanie jej - to normalne co do pogrubionego to wystarczy poczytac watki, "uprawialam seks z gumka, partner nie skonczyl, zaczela sie miesiaczka ale jest jakas inna i nie boli mnie brzuch, moze ja jestem w ciazy; o boze, skocze z mostu" co do miesiaczki to nie panikuje, wiem ze gumka dobrze zabezpiecza a jeszcze hormony, ło pani. naprawde ktos musi kombinowac z gumkami albo/i z pigulkami zeby zajsc w ciaze ja stosowalam same gumki przez kilka miesiecy i w ciazy nie jestem ( a uprawialam czesto seks), teraz doszly pigulki kiedys stosowealam npr, tzn mierzylam temperature, ale i tak uzywalam prezerwatyw i uprawialam seks kiedy chcialam, ale z ciekawosci to robilam i dlatego ze w razie pekniecia nie latac jak glupia za postinorem/escapelle Edytowane przez agusiamyszka Czas edycji: 2011-06-27 o 17:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2174 |
Konto usunięte
|
Tak, cos takiego ze wlasnie zsuwa sie z penisa, i zostaje wepchnieta w glab, jezeli sie od razu nie zauwazy to juz prosta droga zeby sie nasienie dostalo na zewnatrz gumki.
Aczkolwiek nie rozumiem jak moze peknac, nieraz w szkole sie nadmuchiwalo balony z gumek XD skoro mozna zrobic taki balon to jak mozna rozerwac czyms o wiele mniejszym? Ponoc tylko jesli sa nienawilzane, ale chyba teraz prawie wszystkie sa? Przynajmniej durexy wszystkie. Ja mysle ze escapelle powinno sie miec w portfelu na wszelki wypadek a nie 'po' latac i szukac kogos kto przepisze. |
![]() ![]() |
![]() |
#2175 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
plamienia czyli nietrzymanie cyklu za mala ilość hormonów wiec cos nie gra, dlatego trzeba sie dodatkowo zabezpieczac w tym czasie, a jesli sie to powtarza zmienić na inna zawartość hormonów. Tak mi powiedział. A ulotke znam na pamieć i wiem, że jest tak napisane. Pytałam jednak ginekologa bo akurat byłam dziś u niego i tak mi powiedział jak pisze. ---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:36 ---------- Cytat:
a pęknąć jesli nie jest feralna, a pełnowartościowa, i jest dobrze założona, też ciężko żeby pękła. Edytowane przez kalae Czas edycji: 2011-06-27 o 17:47 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2176 |
BAN stały
|
a ginekolog mi tez powiedzial ze nie moge pic alkoholu, w sumie moge malo - 2 lampki wina
i ze jestem zabezpieczona bezposrednio po kolidujacym antybiotyku dlatego ufam ulotkom. na ulotce zreszta jest napisane ze plamienia/krwawienia moga sie zdarzyc i jesli beda sie utrzymywac to nalezy zmienic preparat. producent nie mowil o dodatkowej ochronie antykoncepcyjnej wiec skad wniosek ze tabletki nie zabezpieczaja? |
![]() ![]() |
![]() |
#2177 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Aczkolwiek zawsze mnie zastanawialo ile z tego 'pekla/zsunela sie gumka' to tak na prawde 'robilismy to bez ale glupio sie przyznac'. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2178 |
Rozeznanie
|
hmm kiedys testowalismy prezerwatywe wlasnie i probowalismy ja przebic i naprawde ciezko paznokciem i takim najbardziej dostepnymi rzeczami.
tez slyszalam o tej aferze, ale mysle sobie takze, ze jesli prezerwatywa jest za duza w zwodzie to jak ktos ja stosuje, to chyba wie czym ryzykuje, wiec juz lepiej bez ![]() my stosowalismy prezerwatywe przez pewien czas i ciazy nie bylo, dlatego sadze ze to ciezko jesli sie prawidlowo stosuje. Edytowane przez kalae Czas edycji: 2011-06-27 o 21:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#2179 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2180 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Po zsunięciu gumka może zostać w pochwie i jej zawartość wylać się do środka. A może się zsunać jak np po wytrysku partner nie wyciągnie penisa z pochwy, albo jej nie przytrzyma, może też się zsunąć przy zmianach pozycji. No tak ale jak to oglądanie podpasek i pisanie bzdur w necie przez małolaty ma się do mnie i mojego NPR? Nie sądzę też, żeby to było jakieś dogłębne oglądanie, jeżeli dziewczyna miała zawsze obfite miesiączki, a nagle ma jakieś małe krwawienie to to poprostu widać. Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2181 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
eh nic nie zrobilam ze moglo wplynac na obnizenie i wywolac plamienie, siedzial caly czas na miejscu,a lekow tez nie biore zadnych. Hmm ja mysle ze to nie tak ze calkowicie nie jest sie zabezpieczonym, ale plamienie wskazuje na jakas nieprawidlowac i dlatego asekuracyjne lepiej uzyc gumki. ---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ---------- Tylko dziwne jest dla mnie to, ze w ulotce nie ma mowy o dodatkowym zabezpieczaniu, a jedynie ze moze wystepowac jako skutek uboczny. W ulotce jest napisane duzo na temat ewentualnego dodatkowego zabezpieczania sie ale w tym aspekcie nie wystepuje. A jak ja mam i tak stosowac prezerwatywy, to bezsensu wydawac te 45zl |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2182 |
Zadomowienie
|
A ile czasu stosujesz ten krążek?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2183 |
Rozeznanie
|
no teraz trzeci skonczylam tzn wczoraj wyciaglam, czyli jestem wzasadzie w tej '3 miesiecznej fazie przygotowawczej' ze moze byc roznie, dlatego nie rezygnuje czekam az sie unormuje
|
![]() ![]() |
![]() |
#2184 |
BAN stały
|
nicko sama pisalas ze stosujac npr nie martwisz sie o miesiaczke bo ja przewidujesz itp. i to byla jakas aluzja - bo inne dziewczyny sie martwia miesiaczkami no nie stosuja npr a jednak ja tobie tez udowodnilam ze tez sie nie martwie, i nie przejmuje jej obfitoscia i czestotliwoscia bo wiem ze w ciaze nie jest latwo zajsc jak sie cokolwiek stosuje. pozatym miedzy hormonami i npr sa jeszcze gumki (ktore wczesniej i obecnie stosuje, 2 razy mi tylko pekla przez kilka miesiecy) i spirala. nie sadze zeby moj partner sie zgodzil na wyznaczanie i wyliczanki naturalnosci
zdarzalo sie ze prezerwatywa ugrzezla w pochwie (bo ja mialam mokro i partner tez) ale koniuszek (tj obrecz) wystawala i wystarczylo ja wyciagnac w czasie stosunku przy zmianach pozycji widac ze prezerwatywa zwisa z penisa - wystarczy ja naciagnac do samego dolu i dalej sie bawic wielka mi filozofia ![]() ja tak robilam przez pare miesiecy i w ciazy nie jestem wiec mit zsuniecia jest chyba obalony ![]() ja naprawde nie wiem co ludzie musza robic zeby wepchnac gumke z zawartoscia do srodka zeby ta zas sie wylala ![]() kalae - producent nie pisal o dodatkowych metodach przy plamieniu bo to normalne ze hormony sie musza dopasowac na logike - gdyby plamienia powodowaly obnizenie antykoncepcji to malo ktora dziewczyna ryzykowalaby rozpoczynanie blistra wiedzac ze moze plamic i ze i tak bedzie musiala uzywac gumek. gdybym wiedziala ze plamienia sa za obnizeniem hormonow to bym ich w ogole nie zaczynala i zostala na gumkach. i myslalam w ogole o krazku i jako laik bys mnie odstraszyla ale jakis idiota ci bajek nawciskal i ty w to wierzysz. watpie by producent by sie zabawial i ryzykowal miliardowym odszkodowaniem plamienia przy pominieciu tabletek tez nie koniecznie musza oznaczac ze tabletki nie dzialaja. 1 tydz pomijamy bo tracimy antykoncepcje przez 7 dni, ale taki 2 lub 3 tydzien - 2 tydz jest bezpieczny, a krwawienie wystepuje przez spadek hormonu, jesli kobieta pominie tabletke w 3 tyg i decyduje sie polaczyc opakowania to tez plamienia/krwawienia moga wystapic bo raz ze doszlo do obnizenia hormonu a dwa nie robila przerwy i organizm "odreagowuje" i mimo ze producent pisal o bezpiecznych procedurach i nie potrzebie uzywania dodatkowych antykoncepcji to lekarz mi wali scieme ze jestem niezabezpieczona? bzudra i konowal ja przestalam ufac lekarzom w kwesti tabletek, usg, cytologia - to jest ich zadanie dla mnie a nie walic sciemy o tabsach swoja droga - bedziesz dluzej tak testowac ten krazek skoro i tak musisz gumke zakladac? zero logicznosci jest w tym co lekarz mowi. Edytowane przez agusiamyszka Czas edycji: 2011-06-28 o 14:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#2185 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wiem jak działają pigułki, w jaki sposób chronią i że nie musisz martwić się miesiączką, bo ty jej nawet nie masz, tylko krwawienie z odstawienia. Jedyne co próbujesz mi cały czas udowodnić to to, że wybrałam najgorszą metodę ze wszystkich możliwych, takie mam wrażenie jak czytam twoje wypowiedzi, a ja tak wcale nie uważam. Mit wcale nie obalony, bo takie rzeczy się zdarzają czy chce ci się wierzyć czy nie. Dlaczego wszystko odnosisz pod kątem siebie, mi się to nie zdarzyło to i innym też nie może się zdarzyć, czy nie możesz przyjąć, że ktoś może mieć inne doświadczenia? Ludzie wyczyniają różne rzeczy i do takich sytuacji może dochodzić, nie ma tak, że wszystko jest albo białe albo czarne, jasne i oczywiste. Spytaj swojego ginekologa ile razy usuwał z pochwy gumki, może wtedy uwierzysz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2186 |
BAN stały
|
co prawda mam krwawienie z odstawienia, ale wczesniej gdy mialam naturalny cykl nie przejmowalam sie tak samo niczym. jak wystapil okres to byl, jak nie bylo to tym lepiej, dojrzalam juz gdzies do tego ze z gumek i pigulek nie powstaja dzieci
nie mowie ze wybralas najgorsza metode ale wiem ze na temperature moze wplywac alkohol, przeziebienie, nieprzespane noce itp wydaje mi sie ze mlode dziewczyny nie sa na tyle odpowiedzialne jeszcze zeby korzystac z tej metody poza tym skoro korzysta sie z gumki w ogole to po co liczyc dni plodne/nieplodne? i po co ryzykowac i pobawic sie bez gumki a za 2 zalozyc bo nadchdza te dni? mojemu partnerowi jest bez roznicy czy ma gumke czy nie, ale w obecniej sytuacji tj bez kondona, nabawia sie jakis infekcji intymnych i jest zmuszony gumke zalozyc, a mnie jest bez roznicy wielu ludziom naturalne metody kojarza sie z mitycznym kalendarzykiem na ktorym powpadalo duzo ludzi ja mowie dziecku nie. dlatego mam gumki i pigulki i wiem ze sa skuteczne prezerwatywe trzeba dobrze zalozyc i uzywac srodkow nawilzajacych, a wrazie pekniecia - udac sie do lekarza po escapelle Edytowane przez agusiamyszka Czas edycji: 2011-06-28 o 17:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#2187 |
Rozeznanie
|
a ja uwazam ze to kazdego sprawa co stosuje i nie ma co nikogo przekonywac.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2188 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Dobrze że wiesz, to ma duże znaczenie na początku przy analizie 1wszych cykli, im więcej przeanalizowanych cykli tym mniej takie rzeczy sprawiają problemu. Ja też jestem jeszcze młoda. A czy coś jest złego w łączeniu kilku metod: nie, bo ma się większą pewność. I powtórzę po raz kolejny: po to, żeby mieć pewność, że miesiączka jest miesiączką, że mam owulacje, żeby nie latać po escapelle gdy nie ma takiej konieczności i że jak pęknie gumka to żeby nie siać paniki gdy nie ma takiej konieczności, a jak zapragnę dziecka to żeby zwiększyć szanse na szybsze zajście w ciąże. Nie muszę tego robić dla partnera, ale dla samej siebie. I ja nie liczę dni płodnych ale je wyznaczam, bez ryzyka, nie wiem o jakim ryzyku tu mowa. Kalendarzyk i przerywaniec to ryzyko npr już nie, bo kochasz się tylko w dni niepłodne uwzględniając długość życia plemnika, nie znam kobiety, która by wpadła stosująć NPR, ale znam takie które wpadły stosując pigułki. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2189 |
BAN stały
|
nie znam kobiety, która by wpadła stosująć NPR, ale znam takie które wpadły stosując pigułki.
to zabrzmialo jakbys powiedziala ze npr jest super skuteczny a pigulki nie. a skad wiesz co ta osoba majstrowala z pigulkami? ja nie zaszlam. przez 6 lat jestem czynna w uprawianiu seksu, uzywalam kondomow, pigulek albo spirali i nie zaszlam w ciaze - kochalam sie kiedy chcialam i ile razy dlaczego tyle kobiet nie chce stosowac npr? bo nie ufa naturalnym metodom, a dwa ze chca sie kochac nie zaleznie od dnia tygodnia. co jest lepsze - npr, uwzglednianie alkoholu(i innych czynnikow) i uzywanie gumki w dni plodne? czy - uzywanie kondomow kiedy sie chce i nie przejmowanie sie alkoholem, przeziebieniem itp? |
![]() ![]() |
![]() |
#2190 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Kobiety nie chcą stosować, bo tak naprawdę nie znają tej metody i nie chce im się robić pomiarów. Powiem więcej: nasze społeczeństwo jest zacofane i nie zna tej metody. Żeby jeszcze chociaż chcieli te gumki stosować, ale nie lepsze są metody z ciemnogrodu: przerywaniec i kalendarzyk, to lepsze wśród młodych kobiet i młodzież właśnie tak się zabezpiecza, bo po co zawracać sobie głowę mierzeniem temperatury i przejmować się przeziębieniem czy alkoholem jak można wyjąć przed wytryskiem. Ty się zabezpieczasz, ale inni już nie. Co jest lepsze: oczywiście, że opcja pierwsza, już dawno to napisałam. A dlaczego to wystarczy przeczytać posty powyżej. Edytowane przez nicko Czas edycji: 2011-06-29 o 13:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:42.