|
|
#2161 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: czy ktoś szuka pracy?
Spokojnie...to tylko praca
Ja wiem, wiem...ona zajmuje wiekszość naszego zycia...i niestety, jezeli nie połączysz jej z pasja, bedziesz sie meczyc do emerytury...ja uwazam, ze lepiej jest miec mniej ale kochac swoja prace, niz miec kokosy i sie w niej spalać, męczyć...Człowiek potrzebuje zmian bo inaczej gnuśnieje ![]() Ja Ci powiem coś apropos Twojego postu a mojej osoby, tyle, ze mnie zwoniono-bo tak!!Za nic!!Bo mialam za wysoka stawkę, a kryzys jest, to byłam niewygodna... Zostawiłam w tej pracy hektolitry potu, wylanych łez...byłam na kazde zawołanie, zawsze na stanowisku, zastepowałam osoby na chorobowym, zwolnione i te, co olewały...Byłam jednym z najlepszych pracowników. Zwolnili mnie, bo tak!!Nawet nikt mnie nie spytał o zdanie...mam zal, bo nie zasłuzyłam...wiem jedno-nie warto...pracuj swoim rytmem i do domciu a tyraj jak bedziesz na swoim...sama siebie nie zwolnisz![]() i pamietaj-to TYLKO praca...w zyciu jest wiele fajniejszych i cudowniejszych chwil niż zarabianie pieniedzy Głowa do góry!---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ---------- Cytat:
Telcom-System jest w Pasazu Grunwaldzkim ale to i lepiej, ze nie tam
sierpień 2008-80,40 kg listopad 2008-67,50kg ........... grudzien-2008-65,30kg ![]() Łącznie MINUS 15,10kg na diecie rozdzielnej ![]() Spasłam sie 5 kg- od poniedziałku 8.11-walcze ![]() jest 69kg cel 65 ![]() kilogram juz zgubilam
|
|
|
|
|
|
#2162 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie praca jest bardzo wazna. Moze przesadnie, bo ludzie w moim wieku olewaja wiele spraw i zatrudniaja sie dopiero jako sprzedawcy, barmani, a nie kadra zarzadzajaca, jednak ja postawilam sobie dosc wysoko poprzeczke i teraz byc moze dlatego cierpie... W mojej obecnej pracy dawalam z siebie wszystko. Nigdy dla nikogo sie tak nie poswiecalam. Nawet nie ottzymalam glupiego dziekuje. I mimo, ze mnie nie zwolnili, to mam ogromny zal, ze ta sie moje losy potoczyly. Moglam przeciez pracowac dla nich jeszcze ilka lat, zarabiac swietne pieniadze i realizowac sie. To oni woleli mnie zniszczyc psychicznie, a potem blagac o powrot... Chora polityka. W tej mojej nowej pracy nie wiem, co mnie czeka. Totalnie nie znam branzy. Przyjeli mnie chyba z powodu mojej asertywnosci i "jakiejstam" inteligencji. Dlatego sie boje, ze dam plame. Chyba powinnam zejsc troche z ambicji i zajac sie zyciem rodzinnym, prywatnym, a nie ciagle tylko praca i praca !!!!!!!!!!! Zla jestem na siebie!! |
|
|
|
|
|
#2163 |
|
Raczkowanie
|
Dokładnie, zejdz z ambicji
Praca to nie wszystko Oby przez nią nic ważnego nie przeszło Ci koło nosa![]() Trzymam kciuki
sierpień 2008-80,40 kg listopad 2008-67,50kg ........... grudzien-2008-65,30kg ![]() Łącznie MINUS 15,10kg na diecie rozdzielnej ![]() Spasłam sie 5 kg- od poniedziałku 8.11-walcze ![]() jest 69kg cel 65 ![]() kilogram juz zgubilam
|
|
|
|
|
#2164 | |
|
Komplikatorka
|
Cytat:
![]() Z tego co wiem, nie można korzystać w tym samym roku z dwóch rzeczy tzn. staż i dofinansowanie. Mogłabyś np teraz iść na staż a np. w przyszłym roku jeśli byłabyś dalej bezrobotną to wnioskować o dofinansowanie. Oczywiście mogło się coś zmienić, dlatego warto zadzwonić i zapytać. Tak całkiem prywatnie to polecałabym Ci staż. Zdobędziesz doświadczenie i jak sama napisałaś kontakty, szanse na stałe zatrudnienie. Dowiedz się do jakiej firmy byś miała iść i tak jak pisałam wcześniej zrób mały wywiad : ile osób zatrudnili po stażu, czy kogoś zatrudnili, a najlepiej jak byś wśród znajomych popytała czy znają kogoś kto tam pracuje/miał staż żeby dowiedzieć się co byś miała robić bo np. moja koleżanka była u architektów na stażu to robiła im kawe i układała dokumenty zamiast czegoś się nauczyć
|
|
|
#2165 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dagunia, a co to masz w podpisie? Chodzi mi o Majeczkę... Edytowane przez Jik Czas edycji: 2010-01-28 o 10:40 |
|
|
|
|
|
#2166 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#2167 | |
|
Komplikatorka
|
Cytat:
Do obecnej firmy przyszłam najpierw na staż z PUP-u na 3 miesiące poczym mnie zatrudnili na umowe. 20 listopada urodziła mojego przyjaciela żona bliźniaczki w 25 tyg ciąży. Dziewczynki ważyły 600 gram i miały 30 cm. 18 dni później zmarła Martynka... Majeczka walczy o życie i dzielnie przybiera na wadze, już waży 1590 gram Moja chrześnica będzie
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2168 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) jest okreslone, że "dlugotrwałe" to co najmniej rok.
|
|
|
#2169 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny co do tego stażu to wiem z własnego doświadczenia ,że istnieje coś takiego (lub istniało 4 lata temu), że pracodawca do którego idziesz na staż ma obowiązek cię zatrudnić ale musi on mieć podpisaną umowę z PUP że cie zatrudni. trochę zamieszałam ale może zrozumiecie o co mi chodzi?
![]() staż może trwać 12 m-cy ale może być rozłożony w ratach np. 2 staże po 6 m-cy w dwóch różnych miejscach w różnym odstępie czasu. któraś pisała że odbyła 8 miesięczny staż więc zostało jej 2 m-ce. nie wiem na pewno jak jest w waszych województwach i jak się zmieniły przepisy ale tak było. mnie przyjęto na staż gdzie mój pracodawca miał podpisaną umowę z PUP że przyjmie mnie później do pracy ale wykpił się tym że zmusił mnie do podpisania zwolnienia z pracy za porozumieniem stron. a było to tak: staż zaczęłam w lipcu, we wrześniu przyszła druga stażystka i tamta się spodobała szefowej. a że z końcem stażu musiała mnie zatrudnić to podpisała ze mną umowę o pracę ale na 1/4 etatu i od razu podstawiła pod nos drugą umowę o zwolnienie za porozumieniem stron, z zastrzeżeniem że jak nie podpiszę to mnie zwolni dyscyplinarnie pod byle jakim pretekstem.( mobing stosowała na co dzień wobec mnie i swoich pracowników). podpisałam ale te dwa tygodnie do końca wypowiedzenia to był koszmar. a jak powiedziałam o tym w urzędzie pracy,jak składałam papiery po stażu, to tylko usłyszałam tekst " no zdarza się, co my możemy". nie miałam dowodów na słowa szefowej. niestety ona ma duże znajomości w moim mieście i jak bym to zgłosiła to na pracę nie mogłabym liczyć w ogóle.... |
|
|
|
|
#2170 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
- kiedy mój były szef składał wniosek o stażystę dla konkretnej osoby ( czyli mnie ) to usłyszał, że podpisując jakiś papier, że po stażu zatrudni mnie na pół roku, ma większe szanse na pozytywne rozpatrzenie wniosku stażowego. Czyli nie było to wymagane, no ale hm zalecane Tak też się stało, dostałam staż, a później umowę. Natomiast, kiedy skończyła się moja umowa i szukano zastępczyni - stażystki na moje miejsce, sytuacja wygladała trochę inaczej - PUP miał wtedy bardzo dużo wniosków, a pieniadze już się kończyły, więc wydano decyzję, że w pierwszej kolejności będą rozpatrywane wnioski z "gwarancją zatrudnienia" dla stażysty. Więc formalnie, można było zgłosić zapotrzebowanie na stażystę bez gwarancji późniejszego zatrudnienia, ale w praktyce szanse na pozytywne rozpatrzenie były niewielkie.Tyle praktyka, jak się ma do tego ustawa - nie wiem.
|
|
|
#2171 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczęta
ja byłam dziś na tej rozmowie kwalifikacyjnej w Orange, okazuje się że są dwa etapy rekrutacji, w poniedziałek ma kobieta zaprosić 5 szczęśliwców i wtedy okaże się kogo zatrudnią
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2172 |
|
Zakorzenienie
|
Pisałam chyba z 10 maili do tego biura co z kasą nikt nie odpisał .. ja wchodzę na moje konto a tam kasa przelana
ale ulga
|
|
|
|
|
#2173 |
|
Zakorzenienie
|
a przelali tyle ile powinni ?
|
|
#2174 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny, mam takie pytanie: we wtorek mam spotkanie kwalifikacyjne w sprawie stażu w Urzędzie Skarbowym, na które dostałam skierowanie i zastanawiam się czy zostawić w swoim cv w dziale `doświadczenie zawodowe` pracę, którą odbywałam w 2008 i 2009 roku przez 3 miesiące wakacji, ale bez umowy. Była to firma znajomych mojej mamy, i byłam tam taka sekretarką zastepującą żonę szefa, która się tym zajmowała przez reszte miesiecy. Zawsze wysyłałam cv z ta pracą zaznaczając obok, że była to `praca sezonowa`.
A jeżeli są tu dziewczyny, które były na rozmowie w urzedzie skarbowym i mogą mnie uswiadomić o co były pytane, to byłoby super
|
|
|
|
|
#2175 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja jak nie miałam co pisać w cv to pisałam o praktykach wakacyjnych i dyplomowych (w trakcie studiów).. Teoretycznie można nadmienić w cv w tej sprawie, ale z drugiej strony to Urząd Skarbowy to może być akcja więc może lepiej opowiedzieć ustnie o swoim doświadczeniu ![]() Byłaś już na jakieś rozmowie o pracę/staż?
|
|
|
|
|
|
#2176 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na rozmowę o pracę byłam juz pare razy, a o staż wybieram się pierwszy raz Watpię żeby wyszło bo już jest 10 chętnych na miejsce, a ja jestem po filologii...
|
|
|
|
|
|
#2177 |
|
Wtajemniczenie
|
celebre jak ja bylam na rozmowie w US to mialam na dzien dobry test z ustawy w zaleznosci od posadki, ale w miare łatwy. pozniej dali nam czyste kartki papieru i musielismy napisac jakies podanie.
pozniej to samo podanie napisac na komputerze i na koniec rozmowa z komisja - standardowe pytania" czemu chce tu pracowac" :jak wyobrazam sobie dane stanowisko" itd - juz nic z ustaw. Ale to byl konkurs na konkretna posade,a Ty masz staz taki z urzedu pracy, tak?
|
|
|
#2178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2179 |
|
Raczkowanie
|
Mnie kiedyś koleś na rozmowie kwalifikacyjnej zagiął pytaniem o swoje ZŁE cechy charakteru
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2180 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez Celebre Czas edycji: 2010-01-29 o 11:01 |
||
|
|
|
|
#2181 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
( aczkolwiek najlepiej taką, która nie zdyskwalifikuje do danej pracy- np. chorobliwa nieśmiałość dla kandydata na np. doradcę klienta to niezbyt dobry pomysł )
|
|
|
#2182 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak, to jest logiczne, że nasza wada musi nam ewentualnie pomóc niż zaszkodzić to sie nazywa "psychologiczne" podejście "szpecjalistów" HR
|
|
|
|
|
|
#2183 |
|
Przyczajenie
|
Hosenka* no nie wyszło..
Miała zadzwonić tak czy siak, nawet o to sie nie pokwapiła... |
|
|
|
|
#2184 |
|
Zakorzenienie
|
widze ze kazda parwie czeka i czeka na odpowiedz
ja zlozylam wczoraj papiery do UM i... dalej czekam
|
|
#2185 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#2186 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2187 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#2188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tez często się spotykam z takim pytaniem. a tak z ciekawości jakie cechy wymieniacie? Ja zazwyczaj zmieniam ale np. często podaję apodyktyczność. Właśnie przeczołgałam się przez zaspy w drodze z kolejnej rozmowy kwalifikacyjnej.
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2010-01-29 o 13:36 |
|
|
|
|
|
#2189 |
|
Raczkowanie
|
Ja dzis zlozylam podanie do piekarni na sprzedawce, trudno
Ciekawe, co tym razem wymysla, zeby mnie nie przyjac?Moze bede za wysoka?Teraz to kazdy powód jest dobry...
Edytowane przez Indian Summer Czas edycji: 2010-01-29 o 14:02 |
|
|
|
|
#2190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Np: upór (nie ma tylko neagtywnego znaczenia, bo mówi też o tym, że potrafi się "uwziąć" na coś i z uporem dążyć do tego) .
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:22.

Ja wiem, wiem...ona zajmuje wiekszość naszego zycia...i niestety, jezeli nie połączysz jej z pasja, bedziesz sie meczyc do emerytury...ja uwazam, ze lepiej jest miec mniej ale kochac swoja prace, niz miec kokosy i sie w niej spalać, męczyć...

Tak też się stało, dostałam staż, a później umowę. Natomiast, kiedy skończyła się moja umowa i szukano zastępczyni - stażystki na moje miejsce, sytuacja wygladała trochę inaczej - PUP miał wtedy bardzo dużo wniosków, a pieniadze już się kończyły, więc wydano decyzję, że w pierwszej kolejności będą rozpatrywane wnioski z "gwarancją zatrudnienia" dla stażysty. Więc formalnie, można było zgłosić zapotrzebowanie na stażystę bez gwarancji późniejszego zatrudnienia, ale w praktyce szanse na pozytywne rozpatrzenie były niewielkie.

ale ulga