Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-04-02, 14:14   #2161
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II

Dawno mnie tu nie było.

Chciałam podziękować tej z Was, która napisała:
"muszę wdrożyć oszczędzanie poprzez zarabianie".

Zapadło mi to hasło mocno w pamięć, w mózg się wbiło i znalazłam pracę dodatkową. Na nocki (bo w dzień w domu z dzieckiem siedzę). Zajęcie bez szału, ale najważniejsze że płacą gotówką do ręki po zakończonej zmianie.

Co do czynszu za kawalerkę, to dużo zależy od tego co jest w tym czynszu. Znajomy ma w czynszu wszystko: ogrzewanie, wodę ciepłą i zimną, prąd. Jego jedyna opłata dodatkowa to za kablówkę i net.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-02, 17:32   #2162
201711281320
Konto usunięte

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II

Świetnie, że znalazłaś prac dodatkową ale kiedy ty śpisz? Ja po nocce w domu z dzieckiem bym chyba umarła
201711281320 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-02, 19:07   #2163
ParoleParole
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Antii89 Pokaż wiadomość
U mnie remont i nasze oszczędności tak szybko topnieją. Ale dzielnie odkładam każdego miesiąca.
A z PITa mam 1 zł do dopłaty. Ja chcę zwrot....
Mi pity na zero wyszły, a takie plany miałam eh.
Stary 2015-04-02, 19:15   #2164
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sliweczka85 Pokaż wiadomość
Świetnie, że znalazłaś prac dodatkową ale kiedy ty śpisz? Ja po nocce w domu z dzieckiem bym chyba umarła
no ja umieram
staram się zdrzemnąć w dzień razem z dzieckiem, ale często nie mogę zasnąć i siedzę przy kompie
na szczęście nie pracuję co noc

mam doświadczenie w takim życiu bo przez kilka lat studiów studiowałam dziennie a pracowałam w weekendy i na nocki
Stary 2015-04-03, 20:18   #2165
ineska86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez o_Khaleesi_o Pokaż wiadomość
Zbierałam wszystkie paragony za marzec i podliczylam ile na co wydałam, dzięki temu otworzyłam oczy i zobaczyłam ile wydałam na pierdoły typu kawa na mieście czy kanapki w pracy kiedy zapomnialam wziasc z domu oraz cola w kiosku za 3,95 kiedy mogłam sobie kupić puszkę w lidlu za 1.30. Teraz moje zakupy beda bardziej przemyślane.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Fajnie że prowadzisz budżet, ja od stycznia też się "zmuszam" do budżetowania, choć czasem to dla mnie męczące tak pamiętać ile mniej więcej wydałam. No i przy robieniu zakupów nachodzi mnie myśl że będę musiała to zapisać, czasem się powstrzymam dzięki temu przed bezsensownym zakupem. Co do "kanapek do pracy" - na takich wydatkach można sporo zaoszczędzić, przeszłam od stycznia na 90% robienie jedzenia do pracy w domu, myślę że to dziennie oszczędność 7-10 zł, co w skali miesiąca daje ok. 200 zł. Generalnie chciałabym nazbierać na wkład własny na własne mieszkanko, już coraz bliżej jestem i ten CEL mnie motywuje

---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

Cytat:
Napisane przez ZamyslonaRoztargniona Pokaż wiadomość
Dawno mnie tu nie było.

Chciałam podziękować tej z Was, która napisała:
"muszę wdrożyć oszczędzanie poprzez zarabianie".

Zapadło mi to hasło mocno w pamięć, w mózg się wbiło i znalazłam pracę dodatkową. Na nocki (bo w dzień w domu z dzieckiem siedzę). Zajęcie bez szału, ale najważniejsze że płacą gotówką do ręki po zakończonej zmianie.
.
gratulacje ambitnego podejścia do sprawy

Edytowane przez ineska86
Czas edycji: 2015-04-03 o 20:17
ineska86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-05, 09:26   #2166
Isis23
Zakorzenienie

pojawił sie watek PIT-ów... a nic mi nie mówcie... ja mam 175 zł... do dopłaty oczywiście
wogóle musze sie bardziej ogarnąc- jak pomysle ile kasy puściłam w marcu to sama sie za głowe łapię... i gdzie to sie podziało??

i moje wypocinki fotograficzne

mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010

Isis23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-05, 09:49   #2167
juli_jka
now or never

Cytat:
Napisane przez Isis23 Pokaż wiadomość
pojawił sie watek PIT-ów... a nic mi nie mówcie... ja mam 175 zł... do dopłaty oczywiście
wogóle musze sie bardziej ogarnąc- jak pomysle ile kasy puściłam w marcu to sama sie za głowe łapię... i gdzie to sie podziało??
ja zrobiłam sobie listę i spisywałam wszystkie paragony ...
jedzenie na mieście i kanapeczki w pracy
musze się w tym miesiącu ogarnąć

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-04-05, 19:40   #2168
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez juli_jka Pokaż wiadomość
ja zrobiłam sobie listę i spisywałam wszystkie paragony ...
jedzenie na mieście i kanapeczki w pracy
musze się w tym miesiącu ogarnąć
U nas TZ to ogarnia, mi sie nie chce... Widze, ze spokojnie mozna było sporo kasy odkładać jak pracowałam, teraz by sie przydało na większe wydatki - teraz nam wystarczy, ale cieżko odłożyć cokolwiek.

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-06, 23:28   #2169
Lilith890502
Zakorzenienie

Witajcie,
czy mogę dołączyć? Trafiłam na ten wątek przypadkiem po wpisaniu w googlach "jak oszczędniej żyć", na pewno przyda mi się wsparcie, bo samodzielnie ciężko jest mi się ogarnąć. Popadłam w jakiś niezdrowy zakupoholizm, kupowanie pod wpływem impulsu, a później mam zagracony dom i tony rzeczy których nie potrzebuję, a sprzedać już nie tak łatwo Póki co rzeczą najważniejszą jest spłata karty kredytowej no i oszczędzanie na raty nadchodzącego niedługo kredytu. Zaczął się też niedawno nowy m-c, więc zaczynam spisywanie wydatków, żeby później podliczyć ile i na co idzie.

Szczęście to sposób patrzenia na świat

Daniel
Lilith890502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-07, 09:39   #2170
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Lilith witaj! Zapraszamy.
Stary 2015-04-07, 09:50   #2171
juli_jka
now or never

Cytat:
Napisane przez Lilith890502 Pokaż wiadomość
Witajcie,
czy mogę dołączyć? Trafiłam na ten wątek przypadkiem po wpisaniu w googlach "jak oszczędniej żyć", na pewno przyda mi się wsparcie, bo samodzielnie ciężko jest mi się ogarnąć. Popadłam w jakiś niezdrowy zakupoholizm, kupowanie pod wpływem impulsu, a później mam zagracony dom i tony rzeczy których nie potrzebuję, a sprzedać już nie tak łatwo Póki co rzeczą najważniejszą jest spłata karty kredytowej no i oszczędzanie na raty nadchodzącego niedługo kredytu. Zaczął się też niedawno nowy m-c, więc zaczynam spisywanie wydatków, żeby później podliczyć ile i na co idzie.
cześć
witamy w gronie
Stary 2015-04-07, 19:06   #2172
Lilith890502
Zakorzenienie

Dzięki za powitanie, tabelke sobie już zrobiłam , bo okazuje się, że jest 7-my a ja już nie mam prawie 1/2 kasy z tego m-ca więc pora nad szaleństwem zapanować

Szczęście to sposób patrzenia na świat

Daniel
Lilith890502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-07, 19:13   #2173
GrumpyCat
Wredny kotecek

Wróciliśmy po świętach i dostaliśmy od rodziców i teściów duuużo jedzenia :P Przed tydzień nie muszę niczego kupować ;p

---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ----------

Cytat:
Witajcie,
Cześć cześć
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-07, 19:20   #2174
I ona
Zakorzenienie

GrumpyCat ja nie ukrywam, że też lubię powroty z domu, a zwłaszcza TŻta, bo jego babcia ma gospodarstwo i zawsze wracamy z masą jajek, jakimś kurakiem albo królikiem, a mama TŻ jest już na emeryturze i robi nam w słoiki fasolkę po bretońsku i bigos - uwielbiam je Nie wspominając o tym, że mamy od babci ziemniaki cały rok no i przetwory w słoikach

Lilith890502 cześć
I ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-07, 19:26   #2175
nurek119
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez I ona Pokaż wiadomość
GrumpyCat ja nie ukrywam, że też lubię powroty z domu, a zwłaszcza TŻta, bo jego babcia ma gospodarstwo i zawsze wracamy z masą jajek, jakimś kurakiem albo królikiem, a mama TŻ jest już na emeryturze i robi nam w słoiki fasolkę po bretońsku i bigos - uwielbiam je Nie wspominając o tym, że mamy od babci ziemniaki cały rok no i przetwory w słoikach

Lilith890502 cześć
Zazdroszcze)
nurek119 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-07, 22:30   #2176
somethinggood
Zadomowienie

Cytat:
Dzięki za powitanie, tabelke sobie już zrobiłam , bo okazuje się, że jest 7-my a ja już nie mam prawie 1/2 kasy z tego m-ca więc pora nad szaleństwem zapanować

Hej

Nie wiem jak u Ciebie,ale ja wydaje najwiecej na jedzenie I alkohol. Ostatnio na jeden obiad wydalam 100zl,kupila lepsze wino ,grana padano ,sloiczek anchois plus co tam jeszcze potrzebowalam i slabo mi sie zrobilo,bo sa ludzie ktorym te 100zl musi starczyc na tydzien. Wiec staram sie byc kreatywna w kuchni Takie rozpusty raz na dwa tygodnie. Minimalizm wprowadzilam w szafie, w kosmetykach,w domu i w chemii,ale w jedzeniu za kij mi to nie wychodzi. Szkoda ze nie ma inspirujacego bloga,bo jedyne propozycje to placki ziemniaczane i watrobka.
somethinggood jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-08, 00:07   #2177
aneidra
catsanova

Cytat:
Napisane przez somethinggood Pokaż wiadomość
Wiec staram sie byc kreatywna w kuchni Takie rozpusty raz na dwa tygodnie. Minimalizm wprowadzilam w szafie, w kosmetykach,w domu i w chemii,ale w jedzeniu za kij mi to nie wychodzi. Szkoda ze nie ma inspirujacego bloga,bo jedyne propozycje to placki ziemniaczane i watrobka.
U mnie tak samo z minimalizmem. Też wymyślam obiady jak się da, ale w pewnym momencie zaczyna brakować pomysłów. Oj przydałby się taki blog.
Stary 2015-04-08, 06:59   #2178
juli_jka
now or never

Cytat:
Napisane przez aneidra Pokaż wiadomość
U mnie tak samo z minimalizmem. Też wymyślam obiady jak się da, ale w pewnym momencie zaczyna brakować pomysłów. Oj przydałby się taki blog.
no bez przesady
pełno jest takich blogów pod warunkiem, że rzeczywiście szukacie inspiracji a nie gotowych przepisów
Stary 2015-04-08, 09:12   #2179
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez somethinggood Pokaż wiadomość
Nie wiem jak u Ciebie,ale ja wydaje najwiecej na jedzenie I alkohol. Ostatnio na jeden obiad wydalam 100zl,kupila lepsze wino ,grana padano ,sloiczek anchois plus co tam jeszcze potrzebowalam i slabo mi sie zrobilo,bo sa ludzie ktorym te 100zl musi starczyc na tydzien. Wiec staram sie byc kreatywna w kuchni Takie rozpusty raz na dwa tygodnie. Minimalizm wprowadzilam w szafie, w kosmetykach,w domu i w chemii,ale w jedzeniu za kij mi to nie wychodzi. Szkoda ze nie ma inspirujacego bloga,bo jedyne propozycje to placki ziemniaczane i watrobka.
A są i tacy co 100zł wydają na 1 dzień na 1 osobę (znam takich haha), nie ma co przesadzać Jeśli można sobie pozwolić od czasu do czasu na super obiad/kolację to trzeba sobie dogadzać
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-08, 10:02   #2180
aneidra
catsanova

Cytat:
Napisane przez juli_jka Pokaż wiadomość
no bez przesady
pełno jest takich blogów pod warunkiem, że rzeczywiście szukacie inspiracji a nie gotowych przepisów
Widać nie trafiłam jeszcze na taki, który choć trochę by pasował do mojego portfela i inspirował do gotowania
Stary 2015-04-08, 11:34   #2181
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Widać nie trafiłam jeszcze na taki, który choć trochę by pasował do mojego portfela i inspirował do gotowania
Ja też nie trafiłam na taki z przepisami na mój gust. Tak, szukam gotowców, bo nie umiem gotować (czyli inspiracje mi na nic).
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-08, 11:54   #2182
nurek119
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Ja też nie trafiłam na taki z przepisami na mój gust. Tak, szukam gotowców, bo nie umiem gotować (czyli inspiracje mi na nic).
a jakie jedzenie lubisz? mięsne potrawy czy bardziej mączno ziemniaczane?
Stary 2015-04-08, 11:56   #2183
201711281320
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nurek119 Pokaż wiadomość
Pytanie nie do mnie ale ja na przykład lubię wszystko pod warunkiem, że ktoś inny przygotuje
Stary 2015-04-08, 12:09   #2184
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Haha, jak się rozpiszę o moim (nie)jedzeniu
Stary 2015-04-08, 12:12   #2185
Suivi
Zadomowienie

Ja po świętach to już na mięso nie mogę patrzeć... W moim domu rodzinnym wszystkie dania mięsne, tylko ja przywiozłam ze sobą terrinę z serków wiejskich. U teściów to samo... Tylko sałatka do obiadu bez mięsa
W dodatku dostałam sporo tego mięsa do domu, a mąż wyjechał na 2 dni do Warszawy. Muszę to chyba do zamrażarki wrzucić

Suivi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-08, 12:16   #2186
nurek119
Zakorzenienie

Cytat:
Pytanie nie do mnie ale ja na przykład lubię wszystko pod warunkiem, że ktoś inny przygotuje
to ja mogę gotować

---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ----------

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Haha, jak się rozpiszę o moim (nie)jedzeniu
dawaj obawiam, się, że mnie nie przebijesz
Stary 2015-04-08, 12:16   #2187
Antii89
Zakorzenienie

Cytat:
http://godnezycie.blogspot.de/

Tu czasem są przepisy, pomysły na tańsze obiady.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-04-08, 15:56   #2188
201711281320
Konto usunięte

Cytat:
to ja mogę gotować

---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ----------

dawaj obawiam, się, że mnie nie przebijesz
Lubisz gotować a nie lubisz jeść?
Ja nie znoszę gotować. W tygodniu dzieci jedzą w szkole/przedszkolu, mąż w pracy, a ja na kanapkach albo sałatkach jadę.
Szkoda, że człowiek nie może jak wąż, zjeść raz w tygodniu a porządnie
Stary 2015-04-08, 17:53   #2189
nurek119
Zakorzenienie

Cytat:
Lubisz gotować a nie lubisz jeść?
Ja nie znoszę gotować. W tygodniu dzieci jedzą w szkole/przedszkolu, mąż w pracy, a ja na kanapkach albo sałatkach jadę.
Szkoda, że człowiek nie może jak wąż, zjeść raz w tygodniu a porządnie
Lubie jesc ale jestem mega wybrednym dziwadlem
Stary 2015-04-09, 00:15   #2190
201708160922
Konto usunięte

Mi ciężko powiedzieć, czy lubię jeść. Nienawidzę uczucia głodu i długo tak nie wytrzymam, ale czasem zdarza mi się być głodną, bo nie mam na nic ochoty i jak o czymś pomyślę, to mi rośnie gula w gardle. Nie mam pewniaka, czegoś, co zjem zawsze i wszędzie. Od dłuższego czasu mam problemy żołądkowe i nie mogę jeść wielu rzeczy (wielu dla mnie, dla niektórych to pewnie niezbyt dużo).

Co jem? Kanapki, ale często chlebek drapie Najlepsze (najmniej zdrowe ) są pszenne bułki (też czasem drapią), nie lubię ciemnego pieczywa Zresztą, i tak nie mogę go zjeść dużo, a szybko jestem głodna. Nie lubię sklepowej wędliny, pieczone mięso mnie nudzi (jem tylko kurczaka i wieprzowinę). Nie jem kanapek z wędliną i masłem, nie jem nabiału z mięsem na ciepło (czyli odpadają wszystkie zapiekanki z serem, lasagne, kotlety z serem itd.), gotowanych pieczarek, ryb, owoców morza, zup (niektóre zjem), twarogu, serków wiejskich (raz na jakiś czas serek twarogowy typu Almette), serów żółtych śmierdzących i gorzkich (czyli jem takie typu gouda, a i to różnie), serów pleśniowych (jakoś strasznie mało mi tego wyszło, ale może zbyt zmęczona jestem).

Powinnam unikać smażonego (kotlety), sosu pomidorowego (a uwielbiam i innego sosu nie jem), strączków (a to dobre źródło białka). Nie mogę i nie jem cytrusów.

Największym problemem jest to, że czasem nie mam ochoty na nic i nie ma znaczenia, że lubię to czy tamto. To, co jadłam z apetytem jednego dnia, następnego przyprawi mnie o mdłości. Przez kilka dni jem nabiał/mięso, a za kilka dni mi smierdzi i nie moge przełknąć.Czasem mam fazę na to, że jedzenie mięsa jest nieetyczne, więc jak patrzę na kurczaka, to widzę te maszyny, gdzie wrzucają męskie kurczęta, które nie przynoszą pożytku. Staram się też jeść zdrowo, więc mam wyrzutu sumienia jedząc niektóre produkty/potrawy. Ale serio, jeśli na myśl o jedzeniu innym niż płatki kukurydziane z mlekiem mam odruch wymiotny, a słabnę z głodu, to mam to gdzieś. Tzn. nie do końca, ale żyć jakoś trzeba.

I chętnie zrzuciłabym z 5 kilo

---------- Dopisano o 01:15 ---------- Poprzedni post napisano o 01:13 ----------

To tak w temacie oszczędzania Poszłabym do dietetyka, żeby mi pomógł, ale chyba nie ma dla mnie ratunku.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości