|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
Pokaż wyniki sondy: postinor | |||
zażywałam i zadziałał |
![]() ![]() ![]() ![]() |
26 | 50,98% |
zażywałam i nie zadziałał |
2 | 3,92% |
nie zażywałam |
23 | 45,10% |
Głosujący: 51. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2161 |
Rozeznanie
|
Dot.: Postinor, Escapelle, metoda Yuzpe - wątek zbiorczy!
dzięki dziewczyny
![]() Już kiedyś myślałam o zakupie awaryjnego Escapelle, ale tak to zazwyczaj bywa, że jak problem nie dotyczy to się go omija. Teraz już chyba do tego dorosłam i wiem, że lepiej dmuchać na zimne ![]() ![]()
![]() |
#2162 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny mam takie pytanie. Czy escapelle wzieta w momencie kiedy jest się już po owulacji, działa tak samo skutecznie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2163 |
Konto usunięte
|
czy jeśli biorę sindi 35, i 6 godzin po stosunku przyjęłam 4 microgynony, i powtórzę to za 12 godzin, to zadziała to jak escapelle?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2164 |
BAN stały
|
jeśli bierzesz tabletki anty, to po co chcesz stosować yuzpe?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2165 |
Konto usunięte
|
Bo wydarzył się taki wypadek, że zapomniałam czwartej tabletki z opakowania, potem brałam normalnie, ale dzisiaj uprawiałam seks, i obawiam się, że mogłam wpaść. Zapomniałam wziąć w środę, wzięłam dwie w czwartek. I zastanawiam się, czy Yuzpe podziała jak Escapelle
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2166 |
Raczkowanie
|
Pytanko o escapelle
Witam
11 listopada miałam wpadkę niestety doszło do wytrysku, był to mój 19dc, tabletkę zazylam po ok 17h, okres dostałam 22 listopada dwa dni przed terminem, był obfity i bolesny trwał 7 dni, do tej pory zrobiłam 4 testy ostatni 7 grudnia każdy był negatywny, temperatura w pochwie36,4 czy mogę już wykluczyć ciążę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2167 |
multitasking ninja
|
Dot.: Pytanko o escapelle
Tak, możesz wykluczyć ciążę, nie wiem nawet po co pytasz. :P
![]() |
#2168 |
Raczkowanie
|
Naczytal się ze komuś testy wychodziły negatywne do 2 mc a 1 miesiaczka była i teraz się stresuje:/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2169 |
Raczkowanie
|
łyknęłąś taką dawkę hormonów, to czego się spodziewałaś?
![]() Nie, nie jesteś w ciąży.
![]() |
#2170 |
Wtajemniczenie
|
a ja mam takie pytanie - kiedy mogę spodziewać się okresu?
miałam krwawienia po wzięciu Escapelle - czy od 1 dnia plamienia czy od ost. miesiączki ? jeśli od ost. miesiączki to spóźnia mi się już 4 dzień... ![]() aha podczas występowania plamienia miałam mieć dni płodne - myślicie że to były płodne czy może się coś pozmieniało i wcale wtedy nie miałam płodnych? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2171 | ||
ma zielone pojęcie
|
Trudno powiedzieć, Escapelle to bomba hormonalna, która potrafi trochę namieszać w organizmie.
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#2172 |
Wtajemniczenie
|
Ok, piszę aby uspokoić wszystkie oczekujące, po 8 dniach spóźniania się pojawiła się @!
![]() boli jak cholera - nie wiem czy to kumulacja.. ale najważniejsze że jest, bo za 9 mcy mam ślub.... ![]()
Miłość zaczyna się wtedy, kiedy szczęście drugiej osoby staje się ważniejsze niż twoje. < 3 Pusta Miska - dorzucisz ? Ain't nobody ..loves me better ..makes me feel this way ..than You. Edytowane przez margot1991 Czas edycji: 2012-12-17 o 12:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2173 |
Konto usunięte
|
Pigułka "PO"
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2174 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pigułka "PO"
Kto ci przepisze pigulke PO bez badania ? przynajmniej nie powinnien.
Pigulka Po działa tak czy inaczej, objawy ? sa w ulotce. Nie wplywa na bezplodnosc i poronienia w przyszlości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2175 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pigułka "PO"
Losie mój, brak edukacji seksualnej w tym kraju jest przerażający, skoro skutkuje czymś takim.
PO CO brałaś tabletkę, skoro nawet nie było penetracji? Czy zostałaś uświadomiona, w jaki sposób zachodzi się w ciążę? A jeśli nie, to po jakie licho bierzesz się za seks? Ziołami w hormony sztucznie dostarczone organizmowi? Tabletka po wywołująca poronienia w przyszłości i prowadząca do niepłodności? Skąd ty czerpiesz takie informacje? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2176 |
Zakorzenienie
|
Nie sądziłam, że kiedykolwiek zajrzę do tego wątku, no ale życie zaskakuje
![]() Wziełam escapelle 10 godz od felernego zdarzenia, od 3 dni mam plamienia, które nie wiem, jak zinterpretować. Normalny okres miałam dostać w okolicach 9 stycznia (niestety mam nieregularne cykle). Myślałam, że plamienie po esca będzie skromniejsze a tu zonk: podbrzusze bolało mnie jak przy normalnym okresie, krwawienie jest obfite i trwa tak 3 dni. Czy mam uznać to za swój okres czy skutek uboczny? Wizytę u gina mam umówioną na wtorek za tydzień. Czy lekarz będzie w stanie ocenić badaniem USG, czy jest ciąża? Czy jednak będę musiała wykonać testy? Dziękuję za odp ![]()
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2177 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny ...
Nie mogłam się zdecydować czy napisać czy nie , ale potrzebne mi chyba wsparcie... Otóż z chłopakiem zrobiliśmy coś bardzo głupiego i to po imprezie. W dodatku pierwszy raz. Strasznie źle się z tym czuję, ale przejdę do rzeczy. Wydaje się nam, że prezerwatywa nie była poprawnie założona. Nie mamy pewności czy coś się nie przedostało. Mój chłopak dzisiaj po wielu nieudanych próbach zdołał dostać receptę na Escapelle. Wzięłam ją 2 godziny temu czyli ok 40 godzin po stosunku. Wzięłam ją chyba trochę na wszelki wypadek, ale nie żałuje. Jedyne czego się teraz boje to skutki uboczne... Okresu powinnam dostać około 23. Mam nadzieję, że ten termin niewiele się przesunie w czasie. Czy poza krwawieniem miałyście jeszcze jakieś nieprzyjemności związane z tabletką ? Zastanawiam się też po ilu dniach od zażycia mogę spodziewać się jakichś niespodzianek...
![]() |
#2178 |
Zakorzenienie
|
To bomba hormonalna, a skutki na pewno opisane są w ulotce.
Poza tym przejrzyj sobie wątek wstecz, na pewno będzie dużo informacji o tym ![]()
![]() |
#2179 |
Rozeznanie
|
Czytam juz o tym od wczoraj, ale jedno mnie zastanawia. Czy skutki są zawsze i czy ma to jakiś wpływ na mój organizm w przyszłości. Nie tylko w tym miesiącu
![]() |
#2180 |
Zakorzenienie
|
Jednorazowo nie wyrządzi Ci to jakiś większych szkód
![]() Nie, skutki uboczne to możliwość, a nie konieczność ![]()
![]() |
#2181 |
Zakorzenienie
|
Jednorazowo nie wyrządzi Ci to jakiś większych szkód
![]() Nie, skutki uboczne to możliwość, a nie konieczność ![]()
![]() |
#2182 |
Rozeznanie
|
Tak, to jest chyba dobra nauczka, nie tylko dla mnie. Póki co jestem osłabiona i tak strasznie chce mi się spać, że nie wiem co sie dzieje ;|
- Co to jest prawdziwe JA ? - Zapytała Weronika -To kim jesteś, a nie to, co z ciebie uczyniono... P.Coelho http://uniteddogs.com/stopkillingdogs/ Pomóż Edytowane przez Dziunia94 Czas edycji: 2013-01-12 o 15:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2183 |
Raczkowanie
|
![]()
założyłam nowy wątek, bo na pewno wiele z nas, kobiet, ma jakieś pytania dotyczące tej tabletki. a chyba takiego wątku nie ma, jeśli jest, to przepraszam, usunę
![]() na początek pytanie ode mnie. wczoraj, czyli we wtorek zażyłam Escapelle po około 65 h od stosunku. nie miałam żadnych skutków ubocznych, tylko lekko byłam senna i miała sucho w ustach strasznie. kochałam się z chłopakiem dzień, w sumie już drugi dzień po okresie, o ile się nie mylę, to dni niepłodne miałam, ale nie wiem.. czy po zażyciu tej tabletki w piątek będę mogła napić się piwka? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2184 |
Raczkowanie
|
Dot.: Escapelle
A skąd miałaś receptę ? Bo takie wątpliwości powinien rozwiewać ginekolog
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2185 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do piwka to będziesz się mogła napić, w kwestii antybiotyku to już nie wiem.
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2186 |
Raczkowanie
|
właśnie o to chodzi, że nie byłam u ginekologa i miałam tą tabletkę, że tak powiem, po znajomości... chciałam iść do ginekologa, ale jak to jest zawsze, nie ma miejsc. więc miałam bez recepty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2187 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na upartego możesz spytać się farmaceutki odnośnie tego antybiotyku, jeśli nie dasz rady udać się do gina.
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2188 |
Zadomowienie
|
Pamietam, ze ja dzien po zazyciu tej tabletki wypilam lampke wina. Po prostu sie zapomnialam, ale na szczescie nic sie nie stalo. Na Twoim miejscu jednak bym nie ryzykowala. Skutki uboczne tez mnie na szczescie ominely.
![]() |
#2189 |
Raczkowanie
|
Escapelle + antybiotyk i chcesz jeszcze pić alkohol? Cóż- to nierozsądne, pomijając fakt, że bez konsultacji z lekarzem nie można przerywać kuracji antybiotykowej, bo takie leczenie będzie o kant d... rozbić i następnym razem dostaniesz jeszcze gorsze świństwo (antybiotyk), bo poprzedni nie będzie skuteczny.
Od lampki wina, czy jednego piwa pewnie nic Ci nie będzie, ale w skrajnym przypadku możesz wylądować w szpitalu- wszystko zależy od Twojego organizmu. I uwierz- wiem z doświadczenia, że takie miksy źle się kończą ![]() Escapelle to końska dawka hormonu, więc nie ryzykowałabym "mieszanek" z alkoholem. Co do antybiotyku to zwykle w ulotce jest napisane, czy osłabia działanie środków antykoncepcyjnych, ale mimo wszystko nie powinnaś przerywać kuracji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2190 |
Zakorzenienie
|
Odpowiedz farmaceuty : Escapelle w zaden sposob nie wplywa na przyjmowane leki przerwanie antybiotyku bylo bledem i raczej powrot nie bedzie mial sensu nie wiem czy bedzie tak samo dzialal... no mozesz wrocic zobaczyc...biorac escapelle rozumiem ze nadal przyjmujesz tabletki antykoncepcyjne? w ogole ja na twoim miejscu bym nie brala tej tabletki bo antykoncepcja dziala nawet jak jej nie bierzesz w czasie przerwy na okres wiec ochrona jest... co prawda bralas antybiotyk ale i tak uwazam ze nie potrzebna byla ta tabletka...i uwazaj bo mysle ze gdybys poszla do gin nie przepisalby ci tej tabletki...w razie pytan pisz chetnie pomoge
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:50.