![]() |
#2161 |
Przyczajenie
|
Dot.: Wizażanki we Francji ?
Mam nadzieje Malinka, ze dziewczyny beda pisac;
![]() W Marsylii jest bardzo duzo muzulmanow, ale nic sie zlego nie dzieje. Malinka, to bedzie twoje pierwsze dziecko? Na kiedy termin? Czy orientujecie sie jak to jest z zasilkami rodzinnymi, jesli jedno z dzieci juz jest dorosle i sie mu nie nalezy. Czy wtedy automatycznie to drugie dziecko juz nie dostaje? Jak u was z jezykiem? Bo ja sie ucze , ale ciagle slabo. Kiedys dobrze mi szla nauka jezykow, a teraz.... szkoda gadac ![]() Milego weekendu dziewczyny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2162 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2163 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tak, to moje pierwsze dzieciątko ![]() A termin na początek marca ![]() Wydaje mi się, że na drugie dziecko normalnie się wtedy dostaje, ale nie mam pewności. Musiałby się ktoś doświadczony wypowiedzieć ![]() Jeśli chodzi o język to u mnie też słabo. Staram się sama uczyć, ale wiadomo jak to jest. Zawsze się coś ciekawszego znajdzie do roboty, byle nie otworzyć strony do nauki. Ale muszę się zmobilizować, bo do porodu coraz bliżej, wizyt coraz więcej a liczyć mogę tylko na siebie wiec trzeba spiąć poślady i się jakoś uczyć. Kiedyś nie miałam problemu z jezykami, ba nawet studiowałam filologię, ale teraz się trochę pozmieniało ![]()
![]() |
![]() |
#2164 |
Przyczajenie
|
przyjechałam do pracy jako fille au pair, ale rodzina, u której pracowałam, pomogła mi zostać tutaj na studia. w międzyczasie poznałam profesora stąd i zaproponował mi naukę u niego i tak to się potoczyło wszystko, przypadkiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2165 |
Przyczajenie
|
virelei, tak to chyba najprosciej sie w obcym kraju zahaczyć. Malinko, nie ma Polek w twoim regionie? Rena, nie mieszkam w okolicach Starego Portu , a dlaczego pytasz? Ja bardzo chce pracowac, jednak bez jezyka jest to trudne. Ostatnio idzie mi lepiej i mam nadzieje ze na start w nowej pracy wystarczy; Ambicje chowam do kieszeni, wezme kazda prace ;a ty pracujesz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2166 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() TAkie przypadki są najlepsze ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2167 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie z Chambery, ale mam rodzinę na Wybrzeżu Liguryjskim, to już całkiem niedaleko od Ciebie. Właśnie dlatego nie znam południa Francji, bo na pobyt nad Morzem Śródziemnym zawsze wybieraliśmy część włoską, jednak bardzo chciałabym zwiedzić Langwedocję, Prowansję i Twój departament czyli Rodan-Alpy, może w wakacje znajdę czas. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2168 |
Konto usunięte
|
Nie wiem czy ktoś tu jeszcze bywa, ale może mi doradzi. Dziewczyny jak poradzić sobie z ogromną tęsknotą za Francją (nie, nie zakochałam się tam w nikim, za krajem)? Dopiero teraz wyjeżdżałam, tym razem już na stałe, czułam się jakbym szła na własny pogrzeb. Jeszcze kilka dni przed funkcjonowaliśmy normalnie, zjedliśmy pożegnalną kolację i zarówno ja, jak i inni studenci byliśmy w miarę dobrym humorze, łzy zaczęły się w nocy (przepłakałam sama godzinę, w końcu wyszliśmy razem na miasto) i przy wyjeździe. Brakuje mi znajomych, uniwersytetu, tamtego pokoju, ich jedzenia, samego miasta... wszystkiego
![]() Nie jestem odosobniona w mojej tęsknocie, znajomi z innych krajów teraz wrzucają na fb zdjęcia podpisane np. "najlepsze doświadczenie mojego życia", "najlepszy wyjazd", oj tak... i pomyśleć, że kiedyś miałam przed nim obawy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2169 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() W jakim mieście byłaś?
![]() |
![]() |
#2170 |
Zakorzenienie
|
To normalne, że teraz tęsknisz. Za znajomymi, za tym co było. Ale z czasem tęsknota będzie mniejsza.
A i zawsze po obronie możesz tu wrócić na stałe ![]()
![]() |
#2171 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Polska też jest piękna, jednak Francja pochłonęła moje serce oraz duszę bez mojego w tym udziału, bo wyjeżdżałam sceptycznie nastawiona. Ostatnio uczelnia przysłała dokumenty o wystawienie oceny za wyjazd, to jest ważne, ponieważ od tego zależy przyznanie im dofinansowania od UE w przyszłości, nie mogłam wystawić inaczej jak 10/10 ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2172 |
Konto usunięte
|
Hey
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2173 |
Zadomowienie
|
[1=eae59dc78e1e9e84c064a10 ad74dde2dd7f297a0_6313dc7 3a6c64;55471246]Hey
![]() ![]() Ja mieszkam w Lille ☺ Co byś chciała wiedzieć? Jeśli lubisz duże miasta to Ci się spodoba. Pelno ludzi, ciągle coś się dzieje. Mamy całkiem fajne parki jak na metropolie. Jeśli masz jakieś pytania to śmiało pisz ![]()
![]() |
#2174 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2175 |
Zadomowienie
|
[1=eae59dc78e1e9e84c064a10 ad74dde2dd7f297a0_6313dc7 3a6c64;55731806]Jak z pogoda?
![]() www.leboncoin.fr możesz tu sprawdzić jakie są ceny wynajmu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2176 |
Konto usunięte
|
Dziekuje za pomoc. Nie znam francuskiego i troche ciezko mi sie po tej stronie poruszac, ale tak mniej wiecej widze, ze ceny podobne do cen w Anglii, tyle, ze sa w EURO. Tj. wynajem pokoju cos miedzy 400-500 EURO, a pewnie takie male studio flat, to koszt z 700/800 EURO + rachunki.
Czy czesto spotyka sie Polaków w Lille? Czy Francuzi mowia tam dobrze po angielsku? Oczywiscie, o ile dostane te prace, to planuje tez nauke francuskiego, ale na poczatek, to tylko angielskim sie bede musiala ratowac. Aktualnie mieszkam w Anglii i chcialam kraj zmienic m.in. przez pogode i zimne deszczowe lato, ale widze, ze pogoda w Lille jest chyba identyczna ![]() Edytowane przez eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 Czas edycji: 2016-02-17 o 09:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2177 |
Zakorzenienie
|
[1=eae59dc78e1e9e84c064a10 ad74dde2dd7f297a0_6313dc7 3a6c64;55863871]Dziekuje za pomoc. Nie znam francuskiego i troche ciezko mi sie po tej stronie poruszac, ale tak mniej wiecej widze, ze ceny podobne do cen w Anglii, tyle, ze sa w EURO. Tj. wynajem pokoju cos miedzy 400-500 EURO, a pewnie takie male studio flat, to koszt z 700/800 EURO + rachunki.
Czy czesto spotyka sie Polaków w Lille? Czy Francuzi mowia tam dobrze po angielsku? Oczywiscie, o ile dostane te prace, to planuje tez nauke francuskiego, ale na poczatek, to tylko angielskim sie bede musiala ratowac. Aktualnie mieszkam w Anglii i chcialam kraj zmienic m.in. przez pogode i zimne deszczowe lato, ale widze, ze pogoda w Lille jest chyba identyczna ![]() To chyba najbardziej "polska" czesc Francji. Tam prawie kazdy jest jakosc spokrewniony z Polakami. Glownie przez emigracje gornikow polskich po I wojnie swiatowej http://pulshistorii.pb.pl/4276580,53...ich-kopalniach Tylko, ze to sa czesto ludzie nie mowiacy juz po polsku. Pogoda tam faktycznie srednia, nawet w Paryzu jest teraz pochmurnie i czesto pada, uwazam ze to nawet gorsze niz polski snieg i prawdziwa zima. Mam wrazenie ze stale jest listopad az do lutego. Porownuje z Paryzem bo tu mieszkam, a Lille jest raptem godzine pociagiem od Paryza na polnoc. WIec w Lille moze byc nawet troche chlodniej, ale nadal nie snieg. Ludzie sie zachwycaja pogoda we Francji, bo mysla glownie o lazurowym wybrzezu w miesiacach wiosenno letnich. Bylam tam nie dawno styczniu i nawet tam w zimie szalu nie ma. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() już chyba wolałabym śnieg i mróz przez kilka dni, przynajmniej by bakterie wybiło trochę i jakoś tak inaczej by było. Ale Francki by się chyba załamały jakby tu śnieg taki spadł jak nieraz w Polsce ![]()
![]() |
![]() |
#2179 |
Zakorzenienie
|
Ja tez uwazam, ze jak w lutym ma juz cos padac to lepiej by to byl snieg niz deszcz. Zastanawiam sie czy nie lepiej kupic tu na zime kalosze zamiast kozaczkow. Chociaz kupilam skorzane kozaczki nieprzemakalne bez ocieplenia tej zimy, to juz szukalam naprawde jakis gustownych kaloszy.
Za to w lecie, rzadko potrzebne sa sandaly, lepsze zabudowane balerinki. Bo tu nie ma prawdziwego lata. Tak naprawde w Paryzu sa dwie pary roku. Pol roku jesien, pol roku wiosna. Zazwyczaj jest tak nijako ani bardzo zimno ani bardzo cieplo. Taki prawdziwy klimat umiarkowany. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2180 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() No i ja to chyba mialam mega szczescie z tego co piszecie, bo bylam w Paryzu 3 razy w przeciagu ostatnich 5 lat (za kazdym razem na okres ok. 10 dni) i natrafialam na piekna, upalna u sloneczna pogode. Temperatury zawsze ok. 30 stopni, albo +30, slonce, cieplutko... Juz nie wspominajac o tym, ze rok temu koncowka czerwca wybralam sie swietowac moje urodziny do Paryza i kurcze bylo cos ok. 40 stopni, skwar taki, ze uciekalam non-stop w cien. Cos takiego NIGDY by nie mialo miejsca w Anglii. No nic, pracy jeszcze nie dostalam, ale bedziemy widziec jak to sie potoczy ![]() Edytowane przez eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 Czas edycji: 2016-02-17 o 11:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2181 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2182 |
Zakorzenienie
|
Tez sie zgadzam ze sandały to tutaj ubrałam kilka razy dosłownie latem... A mieszkałam 4 lata.
Zima chodziłam i chodze glowńie w kaloszach... No i ja dopiero co sie przeprowadziłam ale w druga stronę czyli z Normandii/Francja do Somerset/UK. Pogoda zdecydowanie lepsza tutaj ![]() Zreszta we Francji nigdy nie udało mi sie poczuć przyjemnie, zawsze chciałam stamtąd uciekać. Ludzie byli bardzo nieprzyjemni , aroganccy. W Anglii odżyłam. Wszyscy sa niesamowicie pomocni, uprzejmi i otwarci na obcokrajowcow. Także zycze Ci abym Ty miała bardziej pozytywne doswiadczenia we Francji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2183 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Zgodze sie, ze ludzie w Somerset sa bardziej przyjazni, bo przebywalam tam u przyjaciolki ok. miesiaca i mialam tez stamtad kolezanke - Angielke, wiec wierze Ci, ze ludzie sa pomocni i otwarci. Ja z kolei mieszkam na poludniowym wchodzie Anglii (tuz pod Londynem) i juz nie jest tak fajnie. Zycze Ci jak najlepiej, ale tez wiem, ze czesto z poczatku wszystko wydaje sie lepsze niz to co zostawilismy za soba, a po czasie, jak juz sie dobrze poznaje realia, to zaczyna to wygladac troche inaczej. Dzisiaj mam rozmowe na Skype. Zdesperowana nie jestem w sumie, bo mam dobra prace tutaj, a decyzje bede podejmowac dopiero wtedy o ile mi te prace zaproponuja. To co napisalas w sumie nie brzmi zachecajaco, ale dobrze tez poznac obiektywna opinie z drugiej strony ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2184 |
Zakorzenienie
|
[1=eae59dc78e1e9e84c064a10 ad74dde2dd7f297a0_6313dc7 3a6c64;55886281]
Dzisiaj mam rozmowe na Skype. Zdesperowana nie jestem w sumie, bo mam dobra prace tutaj, a decyzje bede podejmowac dopiero wtedy o ile mi te prace zaproponuja. To co napisalas w sumie nie brzmi zachecajaco, ale dobrze tez poznac obiektywna opinie z drugiej strony ![]() ![]() powodzenia więc ![]()
![]() |
#2185 |
Zakorzenienie
|
Francuzi faktycznie w pierwszym kontakcie sa ciezcy i czesto nieufni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2186 |
Konto usunięte
|
Tak, zauwazylam juz to nawet z Francuzami tutaj w Anglii. Podchodza z duza rezerwa i nawet po kilku dobrych miesiacach znajomosci nadal sa jakby tacy troche... wycofani. Co u nich lubie jednak, to to, ze jak cos im sie nie podoba czy kogos nie lubia, to nie beda mu wchodzic do du.py. Natomiast Anglicy zawsze beda uprzejmi, usmiechnieci, ale swoje sobie moga na Twój temat myslec. Koniec konców wole taka szczerosc niz taka sztuczna uprzejmosc.
Juz po interview ![]() ![]() Edytowane przez eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 Czas edycji: 2016-02-17 o 19:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2187 |
Zadomowienie
|
Cinderelle, to powodzenia
![]() ![]() ![]() Dziewczyny jak macie ochote wesprzec kolezanke z watku to tutaj jest moj kanal YouTube ![]() ![]() Tutaj jestesmy: xxx Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-02-20 o 10:45 Powód: Link. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Widze, ze tez sie odchudzasz jak ja. Czyzby odwyk od bagietek z serkiem plesniowym. Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-02-20 o 10:45 Powód: Link w cytacie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2189 |
Zakorzenienie
|
Harika jutro popatrzę na Twój kanał
![]() U mnie dziś śnieg padał ![]()
![]() |
#2190 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-02-20 o 10:45 Powód: Link w cytacie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:20.