|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2161 |
Przyczajenie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
Może króraś z was mi wyjaśni co oznaczają wyniki:
fsh - 6,30 faza folikularna 2,8-11,3 owulacja 5,8-21,0 faza lutealna 1,2-9,0 lh - 7,97 faza folikularna 1,1-11,6 środek cyklu 17,0-77,0 faza lutealna 0-14,7 tabl. antykoncepcyjne 0-8,0 stosunek - 1,26 badania robiłam w 2 dniu cyklu |
![]() ![]() |
![]() |
#2162 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2163 |
Zakorzenienie
|
Ja DHEA-s i testosteron miałam już robione więc pewnie dlatego nie dostałam kolejnego skierowania.
17-hydroksyprogesteron lekarz zalecił mi 3-5 dzień cyklu tego samego dnia mogę zrobić też glukoze, aspat alat, cholesterol zwykły i ldl, badanie TC. Przy tych badaniach bez kolacji i śniadania na badania ![]() ![]() Usg mam zrobić innego dnia niż poprzednie badania, bez względu na dzień A kortyzol mam zrobić jedno badanie o 8 rano a drugi między 17 a 20, też bez względu na dzień cyklu. |
![]() ![]() |
![]() |
#2164 |
Zakorzenienie
|
A czy wolny testosteron i testosteron to to samo badanie? bo ja już się w tych wszystkich określeniach gubię
![]()
#2165 |
Zakorzenienie
|
Powiem szczerze że nie mam pojęcia, miałam chyba zwykły testosteron robiony w 4 dniu cyklu, a lekarz nic mi wczora nie powiedział o kolejnym badaniu testosteronu. Powiedział że jak zrobie dodatkowo te badania o których wcześniej napisałam to wtedy będzie miał potwierdzenie lub wykloczenie wszystkich prawdopodonych problemów z nadnerczami.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2166 |
Przyczajenie
|
testosteron - 156 mg/dl miałam robiony z powodu braku misiączki (w 42 dniu)
prolaktyna - 20,5 norma do 24 no i miałam 2 torbiele na lewym jajniku mam pyt. jakie powinnnam sobie zrobić jeszcze badania pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#2167 |
Zakorzenienie
|
Daszka a ten testosteron to masz na pewno podany w mg/dL czy może ng/dL?
Ja bym zrobiła jeszcze cholesterol, cukier, estradiol i progesteron.
#2168 |
Przyczajenie
|
oj sorki testosteron jest w ng/dl
cukier- 88mg/dl a po 2godz po 75g glukozy 62mg/dl -dziwi mnie to, że po wypicu glukozy cukier mi spadł przeciez powinien wzrosnąć. wydaje mi się, że chyba ktoś to źle zbadał. czy to możliwe? dzięki za odp. jutro pójdę zrobić sobie resztę badań i chyba powtórze ten cukier ale już w innym labolatorium bo chyba jest coś nie tak. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2169 |
Zakorzenienie
|
to w takim razie ten testosteron masz za wysoki. Powinien być tak do 100.
#2170 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2171 |
Zakorzenienie
|
No to pewnie zależy który lekarz
![]() Ja mam inny problem, bo testosteron mam w normie a hirsutyzm jest.
#2172 |
Raczkowanie
|
Hej Dziewczynki, wierzę, że mi pomożecie, otóż:
-moje miesiączki zawsze były co ok 33-40 dni -ostatnio miałam co 58 , w międzyczasie występowały brązowe plamienia, które trwały ok 6dni -teraz nie mam od 2 miesięcy w ogóle okresu -u ginekologa oczywiście byłam: jak powiedziałam, ze mnie pobolewa z prawej strony podbrzusze to mnie poprawiła mówiąc, ze to pewnie wyrostek <a ja juz 13 lat temu miałam wycinany wyrostek:/> więc stwierdziła "na oko" ze coś się dzieje, bo widziała jakieś zaczerwienienie, wysłała mnie na USG dopochwowe,po którym inna lekarka stwierdziła zahamowanie hormonów i kazała mi łykać witaminę E (wywnioskowała, ze się odchudzałam i dlatego te zaburzenia, a ja od zawsze byłam szczupła i nie chciała mi wierzyć, ze sie nigdy nie odchudzałam:/) -tak wiec już od miesiąca biorę tą witaminę E i okresu nadal nie mam, podbrzusze jak bolało tak boli(ale nie tak mocno) czuję z prawej i nieraz z lewej strony - cytologię miałam robioną i wyszły dwie dwójki- tak mi pani doktor przez tel powiedziała i że wszystko w porządku -w następnym tygodniu znowu idę do niej, bo bardzo się martwię, może to być ZPJ???? Co o tym sądzicie??
#2173 |
Zakorzenienie
|
Juma musiałabyś sobie zrobić badania, żeby stwierdzić czy jest PCO. A po USG nie powiedzieli Ci, ze masz pęcherzyki na jajnikach jakieś?
#2174 |
Raczkowanie
|
tylko gin powiedziała, że zahamowanie hormonów (ale czy to jest widoczne na usg??:/), o pęcherzykach nic nie mówiła... Jestem prawie pewna, że te moje bóle są od jajników- jeszcze nigdy takich nie miałam... Ale skoro usg nic nie wykazało to co to może być??
![]()
#2175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może jej chodziło o to, że się pęcherzyk nie rozwija. Ale tego nie stwierdzi po jednym badaniu. A w którym dniu cyklu miałaś je robione? A może o coś całkiem innego ![]()
nie ma mnie Edytowane przez azakowana Czas edycji: 2009-12-03 o 10:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2176 |
Raczkowanie
|
jestem studentką, więc chodzę do studenckiej-czytaj: darmowej przychodni:/ a te badania o których mówisz, to jakie by były?? na te prolaktyny i testosteron o których wcześniej pisałyście?? i pewnie trzeba mieć na to skierowanie, a jak powiem, że chce takie, to mnie znienawidzi lekarka, bo pomyśli, że się wymądrzam i wiem lepiej od niej
![]() ![]()
#2177 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Badania możesz zrobić bez skierowania ale wtedy będziesz musiała za nie zapłacić. A poza tym kurcze - każdy pacjent raz w roku ma prawo do darmowych badań specjalistycznych. I lekarza nie powinno to obchodzić na co te badania są. A poza tym co z tego, że Cię znienawidzi. To jakaś przyjaciółka Twoja jest czy lekarz?
![]() |
#2178 |
Zadomowienie
|
Dziewczynki
![]()
#2179 |
Zakorzenienie
|
Ja dostałam @ po dwóch dniach od skończenia - ale duphaston brałam tylko w jednym cyklu a potem przerzuciłam się na luteinę dopochwową.
#2180 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ciekawe czy to dzięki Castagnusowi, chociaż ja tak sama z siebie czasem niby owu miewam, ale w ostatnich miesiącach jakby rzadziej ... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2181 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tez miewalam owu sama z siebie ost raz w maju bo pozniej az do listopada nie mialam okresu :/ Nadal biore castag i licze na to ze mi pomaga i ze jeszcze dostane owu ale od 3dni moja temp nawet nie drgnela 36.10 i zadnych symptomow nadchodzacej owu ![]() Azakowana podpowiedziala zebym poszla na usg i na zlosc nie ma terminow do przyszlego tyg mimo ze to prywatna wizyta :/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2182 |
Zakorzenienie
|
Ja ide na USG w poniedziałek - to będzie 12 dzień cyklu. Już cos zaczynam czuć z prawej strony wiec pewnie będzie owulacja. Zresztą dziwne by było jakby się nie objawiła
![]()
#2183 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiesz co jak na niskie temperatury to w sumie jestes dosyc "gorąca dziewczyna " ![]() Ja w ostatnich dniach mialam mialam miedzy 35,80 / 36,00 a od trzech dni mam36,10 - moze to byl ten "skok" temperatury ![]() ![]() Powodzenia w poniedzialek ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2185 |
Rozeznanie
|
dziewczyny, moze Wy mi pomozecie.dzis odebralam reszte wyynikow..na ktore tak dlugo czekalam.nie moge sie poki co dodzwonic ani do laboratorium o normy(dwoch hormonow) ani do mojej gin..wiec licze na Wasza pomoc
badania robione w 7dc: DHEAS 177,8 ug/dl (148-407) andronstendion 3,03 ng/ml (0,3-3,5) testosteron 0,5 ng/ml (0,06-0,82) LH 7,3 mIU/ml (2,4-12,6) FSH 5,4 mIU/ml(3,5-12,5) SHBG 107,3 nmol/l (19,8-122) badanie robione w 19 dc: 17 oh progesteron 1,85 ng/ml (faza folikularna -0,3-1,0 faza lutealna -0,2-2,9) co o tym sadzicie????jest ok...? juz mam normy wiec dopisuje obok dheas i andronstendionu ![]() Edytowane przez kalinkap13 Czas edycji: 2009-12-03 o 13:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#2186 |
Zakorzenienie
|
na pewno masz za wysoki stosunek LH: FSH - to mi się rzuciło na sam początek. Nie wiem co to SHBG.
#2187 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2188 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
wydaje mi sie ze reszta wynikow jest w normie.. a jesli chodzi o usg, to robilam jakies 2 tyg temu-i prawy jajnik byl "policystyczny" a lewy w porzadku... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2189 |
Zakorzenienie
|
według tego co mi powiedziała lekarka to juz stosunek 1,2 może wskazywać na PCO a jeśli do tego masz policystyczny jajnik to chyba wszystko jasne.
#2190 |
Zakorzenienie
|
Bardzo proszę o interpretacje wyników badan*( miałam zlecone przez endokrynologa, gdyż wypadają mi włosy, cera fatalna, pojawiło sie nadmierne owłosienie - to wszystko po odsatwieniu tabletek antykoncepcyjnych (ok poł oku temu) ):
TSH: 1,77 uIU/ml LH: 10,93 mIU/ml Prolactin : 10,58 ng/ml 3IS testosteron: 0,64 ng/ml z góry dziękuję, byłam pare miesiecy temu u ginekologa miałam robione USG i lekarka mówiła, ze wszystko Ok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:04.