Aparaty ortodontyczne cz.II - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-10-04, 19:40   #2191
Martilla
Rozeznanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

Dziewczyny, właśnie wróciłam po wyrwaniu piątki i umieram. Samo wyrywanie było spoko ale teraz. Ratujcie, poradzcie mi coś sprawdzonego na przetrwanie
Martilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-04, 19:50   #2192
Isenia
Rozeznanie

Ja polecam ibuprom max, jak dla mnie to naprawdę silny środek. No i trzeba robic zimne okłady z lodu tylko nie odmroź sobie policzka mi sie to prawie udało
Isenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-04, 19:57   #2193
Isenia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MrUfKa87 Pokaż wiadomość
Hey dziewczyny

Powiedzcie prosze ile czsu mija zanim dziura po zebie sie zagoi? musze wyrwac 6tke i jeszcze jeden, ale aparat zakladam dopiero za 2 miesiace i nie chce tak dlugo z dziurami chodzic:/.
Bosz jeszcze wczoraj zaczelam prace i nie wiem jak sie bede do klienta zwracala z aparatem na poczatku, zeby go przy mowieniu nie opluc bedzie wesolo, chyba sie chowac bede

Jeszcze jedno. moja orto kazala mi przyjsc na separacje tydzien przed zalozeniem aparatu, myslicie ze gdybym poszla tak 4 dni przed to wystarczy? czy moze lepiej zrobic jak orto kazala?
Ja też wyrywałam szóstkę i zrobiłam to 2tyg przed założeniem aparatu, tyle w zupełnosci wystarczy. A co do separacji to ja bym na twoim miejscu poszła tak jak ustaliła orto i tak przy jej noszeniu najgorsze są pierwsze trzy dni, więc swoje odcierpisz tak czy tak, a przy najmniej bedziesz miała pewność, że bez problemu założy Ci pierścienie, a jak się zęby nie rozejdą wystarczająco to będzie Ci wpychać na siłę, takie jest moje zdanie...
Stary 2007-10-04, 19:59   #2194
Martilla
Rozeznanie

Najgorsze jest to że ząb znajdował się poza łukiem, może dlatego tak boli. Lekarz powiedział że goić się będzie dłużej od zwykłego wyrwania (min tydzień) Przeraża mnie myśl że jeszcze jeden taki zabieg mnie czeka. Aż mam ochote zrezygnować z aparatu
Stary 2007-10-04, 20:05   #2195
Isenia
Rozeznanie

Przechodzą takie myśli przez głowę jak nas coś boli i jest nie fajnie, ale ten ból szybko się zapomina, no niestety musisz swoje przecierpieć. Weż ibuprom, obłuż się lodem i spróbuj zasnąć, jutro już będzie dużo lepiej, a po 2-3 dniach przestanie wogle boleć, dziurka będzie się goic dłużej, ale potem to już nie boli. Jak zobaczysz prostujące sie ząbki to będziesz wiedziała, że to dobra decyzja
Stary 2007-10-04, 20:17   #2196
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

Cytat:
Napisane przez Martilla Pokaż wiadomość
Najgorsze jest to że ząb znajdował się poza łukiem, może dlatego tak boli. Lekarz powiedział że goić się będzie dłużej od zwykłego wyrwania (min tydzień) Przeraża mnie myśl że jeszcze jeden taki zabieg mnie czeka. Aż mam ochote zrezygnować z aparatu
Moja droga, doskonale wiem co czujesz! Ja też miałam wyrywaną piątkę, która była poza łukie. Wyrywałam ją 10 lipca a teraz nie ma nawet śladu po dziurze. Rosła mi ona w podniebieniu...Nie było to nic miłego i ketonal forte sprawił, że nie marudziłam faktem jest dyskomfort związany z jedzeniem które czasem do tej dziury potrafi wejść, ale jak już się dobrze skrzepnie to nie włazi tam, kup sobie coś do płukania np Hasco Sept - on tez trochę znieczula. No i lód, lód, lód. Bedzie dobrze, poszukaj moich postów z lipca jak to ja kwękałam po takiej akcji Ale dziś już śladu po tym nie ma życzę mniej bólu i powodzenia, nie rezygnuj z aparatu!
Stary 2007-10-04, 20:21   #2197
~Gonia~
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny, właśnie wróciłam po wyrwaniu piątki i umieram. Samo wyrywanie było spoko ale teraz. Ratujcie, poradzcie mi coś sprawdzonego na przetrwanie
Moja koleżanka studiuje medycynę i mówiła żeby wystrzegać się APAPU, bo oprócz środków przeciwbólowych jest nafaszerowany mnóstwem innych świństw, polecała za to ALEVE

soy una soñadora incorregibla por que espero al príncipe azul
~Gonia~ jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-10-04, 20:23   #2198
morelowa
Zadomowienie

a ja dzisiaj brałam apap

*
*
u're my afrodisiac

morelowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-04, 20:39   #2199
Martilla
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ~Gonia~ Pokaż wiadomość
Moja koleżanka studiuje medycynę i mówiła żeby wystrzegać się APAPU, bo oprócz środków przeciwbólowych jest nafaszerowany mnóstwem innych świństw, polecała za to ALEVE
W takim razie dziś jeszcze przed snem wyzme apap a jutro kupie coś innego. Już mi lepiej coprawda boli ale jest to ból do zniesienia. Dentysta powiedział że drugą piątke moge dopiero za dwa tyg wyrwać. To mi pokrzyżuje plany bo za dwa tyg miałam mieć już robioną separacje. dziękuje za wszystkie rady, dzięki wam jest mi łatwiej
Ide sie polozyc, mam nadzieje ze będe miała spokojna noc.
Stary 2007-10-04, 21:02   #2200
smv
Zakorzenienie

Martilla gratuluje wyrwanego zabka:0 wzielas na pamiatke?
ja mam juz sswoje 2
co dor rezygnacji ja mialam podobna sytuacje po wyrwaniu ósemki o zgrozo jaki bol PO...masakra i wszystko co złe

ej szwy mi sie dalej nie rozpuscily o co kaman:P to juz 2 tydzien;/

jak dla mnie ibupromik i spac no i lod na dzien dobry po wizycie
kto tokurde widzial jendym zebyhy wylatuja same innym trzeba wyrywac bo to wskazanie ortodontyczne;P heh
Stary 2007-10-05, 08:04   #2201
Katka_krk
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Isenia Pokaż wiadomość
Katka Pomyśl sobie, że to tylko parę pierwszych dni będzie najgorszych, a potem z górki, ale tak na marginesie to trochę poszalał twój orto , ale żeby komuś pierścien wymieniali to nie słyszałam jeszcze
Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
katka o jeny! niezle niezle, wpolczue ci boli wiec jestem duchem z Toba
mam nadzieje ze mnie jednak taka niespodzianka nie czeka
Już 2 dzień a mnie nie przestaje boleć!!
Nie lubie tego!
Czuje sie jakby mi dopiero co aparat założyli!!!!

Dzieki za słowa otuchy

Ciagle łykam przeciwbólowe!!

Katka_krk jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-05, 08:09   #2202
Martilla
Rozeznanie

Właśnie szykuje się na uczelnie. Mam nadzieje że nie będe musiała za dużo mówić bo ze zględu na ulokowanie dziury każdy ruch językiem sprawia mi dyskomfort. Wyrywanie trwało ponad pół godziny bo był ograniczony dostęp do zęba.
Miłego dnia
Stary 2007-10-05, 12:47   #2203
ojp
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
Martilla gratuluje wyrwanego zabka:0 wzielas na pamiatke?
ja mam juz sswoje 2
co dor rezygnacji ja mialam podobna sytuacje po wyrwaniu ósemki o zgrozo jaki bol PO...masakra i wszystko co złe

ej szwy mi sie dalej nie rozpuscily o co kaman:P to juz 2 tydzien;/

jak dla mnie ibupromik i spac no i lod na dzien dobry po wizycie
kto tokurde widzial jendym zebyhy wylatuja same innym trzeba wyrywac bo to wskazanie ortodontyczne;P heh

może to głupota ale podczas wyrywania i później gdy leżałam na łóżku z lodem na policzku podświadomie wmawiałam sobie, że ból fizyczny nie istnieje. wzięłam w sumie tylko 3 tabletki przeciwbólowe. nie chciałam faszerować się lekami, wolałam wpłynąć na podświadomość i wiedzieć jaka dzielna i silna jestem i że dam sobie z tym radę
wyrwałam już 3 ósemki, została mi tylko jedna i po tych wszystkich przeżyciach boję się iść ją wyrwać. nastawię się psychicznie, pocierpię jeszcze ten jeden raz i mam spokój na całe życie.

właśnie zobaczyłam,że został mi jeden szew :/ ściągnął mi dwa jakieś 2 tygodnie temu, i tego najwidoczniej przeoczył.

Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009
11.03.2015-?

Walczę:
82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ?

cel I: 79 kg
cel II: 75 kg
cel III: 71 kg

"Per aspera ad astra".
ojp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-05, 16:42   #2204
~Gonia~
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ojp Pokaż wiadomość
może to głupota ale podczas wyrywania i później gdy leżałam na łóżku z lodem na policzku podświadomie wmawiałam sobie, że ból fizyczny nie istnieje. wzięłam w sumie tylko 3 tabletki przeciwbólowe. nie chciałam faszerować się lekami, wolałam wpłynąć na podświadomość i wiedzieć jaka dzielna i silna jestem i że dam sobie z tym radę
Święta racja najlepiej wmówić sobie, że tak naprawdę cię aż tak bardzo nie boli i nie faszerować się lekami. Po tym czego się nasłuchałam o przeciwbólowych, jakoś jestem do nich uprzedzona no ale niestety czasem bez leków się nie obejdzie

Stary 2007-10-05, 17:29   #2205
szkrobol
Raczkowanie

heyka)
Ja dzisiaj troszku z innej beczki: mianowicie, czy orientujecie sie czy jesli ortodonta zalozy aparat i by sie go poprosilo to napisze zwolnienie z wfu na czas noszenia aparatu?? Czy to wogóle realne?? Nie nawidze wfu wiec to byl by jeden ratunek dla mnie;p
szkrobol jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-05, 18:09   #2206
~Gonia~
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez szkrobol Pokaż wiadomość
heyka)
Ja dzisiaj troszku z innej beczki: mianowicie, czy orientujecie sie czy jesli ortodonta zalozy aparat i by sie go poprosilo to napisze zwolnienie z wfu na czas noszenia aparatu?? Czy to wogóle realne?? Nie nawidze wfu wiec to byl by jeden ratunek dla mnie;p

Szczerze mówiąc to wątpię, bo co mają zęby do wf

Stary 2007-10-05, 18:28   #2207
Martilla
Rozeznanie

Wiecie po jakim czasie skrzep sie trzyma na tyle dobrze by nie został wypluty??
Stary 2007-10-05, 19:06   #2208
ojp
Wtajemniczenie

Cytat:
heyka)

hahah, uśmiałam się.

Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009
11.03.2015-?

Walczę:
82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ?

cel I: 79 kg
cel II: 75 kg
cel III: 71 kg

"Per aspera ad astra".
ojp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-05, 20:05   #2209
smv
Zakorzenienie

hehe wf??? bedziesz zalowac ze nie lubisz wfu..
ja tearz na uczelni wfu nie mam i osobiscie ubolewam, kochalam wh gre w siatkowke ach te licealne i gimnazjalne czasy...niewazne ze nos zlamany mialam:P
wh to cos z czego kazdy powinien korzystac i druciak to zaden excuse;P

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-05, 20:39   #2210
papryka85
Zakorzenienie

Thumbs up Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

Cytat:
spokojnie koleżanko-ja to samo przechodziłam rok temu-najpierw wyrywanie piątki,2 tygodnie później czwórki-MASAKRA.No ale przypuszczam,że dziś już czujesz się lepiej.Ja po usunięciu wróciłam z dreszczami i od razu się buchnęłam do łóżka.Środków przeciwbólowych nie brałam,dałam radę bez.Poleż jak możesz i cały czas powtarzaj sobie,że codziennie będzie lepiej-mniej bólu,rana szybko się zagoi a jak założysz aparat(bo chyba po to usuwałaś?) to już sama radość będzie patrzeć jak zmniejsza się luka po usuniętym zębie.Początki są trudne,ale dasz radę!!!Mnie separacja bolała potwornie-gumki separacyjne nosiłam przez tydzień,ale najbardziej bolało przez pierwsze dwie doby-tak samo mam po każdej wizycie kontrolnej(dolny łuk noszę od roku,górny od 9 miesięcy).Ubeczałam się,naklęłam i pewnie jeszcze nie raz to zrobię,ale nie żałuję!Efekty są rewelacyjne!!!Tak,że bez czarowania powiem ci,że najprawdopodobniej czekają cię momenty zwątpienia,ale efekt stokrotnie ci to wynagrodzi!Trzymam za ciebie kciuki!!!
papryka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-05, 20:51   #2211
szkrobol
Raczkowanie

cco ma wf do zebow? a no np moze sie zdazyc na wfie jakis wypadek, ktos machnie reka ci w zeby, dostaniesz z pilki etc... i problemow pelno gotowe.. rozwalona warga, uszkodzone poliki w srodku, moze wybite zeby...itp..
szkrobol jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-05, 21:04   #2212
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
cco ma wf do zebow? a no np moze sie zdazyc na wfie jakis wypadek, ktos machnie reka ci w zeby, dostaniesz z pilki etc... i problemow pelno gotowe.. rozwalona warga, uszkodzone poliki w srodku, moze wybite zeby...itp..
nie przejdzieprzy dobrych wiatrach możesz co najwyżej zyskać taryfę ulgową po wizytach kontrolnych jak naściemniasz,że cię strasznie boli.Na stałe zwolnienie nie licz
papryka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-05, 21:14   #2213
lluvia
Przyczajenie

Witam wszystkich forumowiczów

Dziś miałam zakładane separatory i strasznieee boli I tutaj mam pytanie. Boli mnie cała szczęka i kiedy to przejdzie ? Dziś jest dopiero pierwszy dzień istaram się dzielnie wytrwać, ale naprawdę myślałam, że przejdę to bardziej łagodnie.
Z racji tego, że za tydzień mam obronę, aparacik będę miała założony dopiero za dwa tygodnie.

Pozdrawiam wszystkich aparatowiczów
lluvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-05, 21:20   #2214
Ahtaga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lluvia Pokaż wiadomość
Witam wszystkich forumowiczów

Dziś miałam zakładane separatory i strasznieee boli I tutaj mam pytanie. Boli mnie cała szczęka i kiedy to przejdzie ? Dziś jest dopiero pierwszy dzień istaram się dzielnie wytrwać, ale naprawdę myślałam, że przejdę to bardziej łagodnie.
Z racji tego, że za tydzień mam obronę, aparacik będę miała założony dopiero za dwa tygodnie.

Pozdrawiam wszystkich aparatowiczów
3 dni, góra 4 Ja miałam zalozone na tydzien. Przez pierwszy dzien nie czulam, ale za to nastepnego dnia rano... i chyba ze 3-4 dni mnie bolało a pozniej zapomnialam ze je mam wiec napewno do obrony bol minie

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1281333
Ahtaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-05, 22:18   #2215
SaBka =)
Raczkowanie

Exclamation Aparat Przeszkadza W Konkatkach Z Chlopakami

mam zamiar nosic aparad ortodontyczny... wypytuje o to znajomych w sumie to jest spoko ale jedna odpowiedzec mnie "zmieszala" kol powiedziala mi ZE APARAT PRZESZKADZA W KONKATKACH Z CHLOPAKAMI czy jakos tak ? haha troche to dziwnee ale powiedzcie co o tym sadzicie ...?
SaBka =) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-05, 22:24   #2216
kasiek87
Kokon pro

ja po wizycie :P wiec dostalam nowy pilniczek z racji tego, ze tamten juz zmasakrowalam :P a u gory polecial tekst do pani asystentki " szczypce wkleslo- wypukle" pozniej powyginala mi drut( łuk) no i mnie boli hyh juz nie pamietam nawet kiedy mnie zeby w sumie bolaly jakos tak mocniej, ale dzis sobie przypomnialam jak to milo i przyjemnie :P ^^ nast wizyta za 3 tyg. hyh zobaczymy jak to bedzie lewa strona juz jest ok tylko w tej prawej ciagle cos mi nie pasuje ^^

co do srodkow przeciwbolowych to ja lubie Aleve silny jest biorac pod uwage to, ze bez recepty

hyh co do wufu ja sie zapisalam na zajecia taneczno aerobikowo jogowo rozciaganiowo niewiadomo co

lluvia wiesz jakos watpie by dyskomfort zniknal za tydzien ;] moze bedzie mniej bolec, ale kto to wie

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-06, 06:26   #2217
smv
Zakorzenienie

kasiek jak ja ci zazdroszcze takich zaj3c ja nie ma kurcze czasu w ogole;( mimo ze wtorki i piatki mam tearz wolne bo praktykla to czasu zero, zaqraz mam korki-JEST SOBOTA:0

A tak ogole to bola mnie nogi, żyły, obawiam sie ze bede chyba miec zylaki( a biore antytabsy wiec nie wiem;/ ehh
Stary 2007-10-06, 07:36   #2218
Isenia
Rozeznanie

Cytat:
Wiecie po jakim czasie skrzep sie trzyma na tyle dobrze by nie został wypluty??
To się powinno w ciągu parunastu (12-14) godzin unormować tzn powinien zrobic się skrzep, który nie wypada, jeżeli rośnie Ci taka gula w buzi, a potem ją wypluwasz i znowu rośnie... i tak cały czas to musisz się zgłośić do lekarza, ja tak miałam i trzeba było rankę zaszyć. To zależy od wielkości zębodołu i od krzepliwości krwi...
Stary 2007-10-06, 07:42   #2219
Isenia
Rozeznanie

Cytat:

No niestety ja również myślę, że od w-f się nie wymigasz, ja jedno z pierwszych pytań jakie zadałam orto przed założeniem aparatu to było czy można skakać na spadochronie, no i nie ma żadnych przeciwskazań, również co do jazdy na desce i uparawianiu innych sportów, można zrobić sobie specjalne ochraniacze na zęby, oczywiście twój w-f-ista nie musi o tym wiedzieć, więc jeśli chodzi o gry zespołowe, to może się wymigasz, ale myślę, że biegi i pchnięcie kulą nie jest zbyt ekstremalne :p
Stary 2007-10-06, 08:10   #2220
morelowa
Zadomowienie

ciekawe jak z koszykówką.. nie wiecie?

*
*
u're my afrodisiac

morelowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości