Panny Młode z Krakowa!!! - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-19, 21:47   #2191
extassy
Zakorzenienie

Dot.: Panny Młode z Krakowa!!!

szukasz czegos w centrum krk?
na obrzezach jest ladny hotel junior, tez sie zastanawialam nad HK ale dzis podpisalismy umowe z domem weselnym KRZEMIENIEC w wolowicach. 20 min od krk a cena 150 zl za os wiec bardzo atrakcyjna, poza tym bylam tam na weselu i bawilam sie bardzo dobrze.
podpisalam tez dzis umowe z kamerzysta ART PIXEL OFERTA HD. z tż doszlismy do wniosku ze na wszytkim oszczedzac sie nie da. pakiet 4000
Stary 2012-01-19, 22:10   #2192
paulinka89krk
Przyczajenie

Cześć dziewczynki Ja mam ślub 1.09. sala hotelu junior 2 bylam juz dwa razy na weselu i jestem mega zadowolona. fotografa mamy tylko p. Marzena Mikuslka, orkiestra Fabex, Kościół św. Bartłomieja w Mogile i to tyle co na razie mamy zarezerwowane.

czy ktoś z was idzie na nauki 21/22 01. na bronowice?

Edytowane przez paulinka89krk
Czas edycji: 2012-01-19 o 22:18
paulinka89krk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 22:12   #2193
Viollet87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez extassy Pokaż wiadomość
na obrzezach jest ladny hotel junior, tez sie zastanawialam nad HK ale dzis podpisalismy umowe z domem weselnym KRZEMIENIEC w wolowicach. 20 min od krk a cena 150 zl za os wiec bardzo atrakcyjna, poza tym bylam tam na weselu i bawilam sie bardzo dobrze.
podpisalam tez dzis umowe z kamerzysta ART PIXEL OFERTA HD. z tż doszlismy do wniosku ze na wszytkim oszczedzac sie nie da. pakiet 4000
Masz na myśli Juniora na granicy Krakowa i Skawiny? Mnie się tam nie podoba prawdę mówiąc Mam na myśli stronę czysto wizualną, nie wiem jak jedzenie itp.

Zazdroszczę umowy z Art Pixel

I witam nową krakowską PMkę W jakiej kreacji wystąpisz?

edit: i witam kolejną krakowską PMkę pytanie to samo

310813
Viollet87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 22:18   #2194
paulinka89krk
Przyczajenie

dziękuję

na chwilę obecną wracam do wagi sprzed ciąży i po suknie pojadę dopiero gdzieś w maju :P ale raczej będzie coś w stylu princessy
Stary 2012-01-19, 22:48   #2195
iceflower
Przyjaciółka KWC

Cytat:
Cytat:
Napisane przez Viollet87 Pokaż wiadomość
Masz na myśli Juniora na granicy Krakowa i Skawiny? Mnie się tam nie podoba prawdę mówiąc Mam na myśli stronę czysto wizualną, nie wiem jak jedzenie itp.
Wolałabym Kraków i z hotelem w tym samym miejscu lub blisko, bo będę mieć sporo przyjezdnych gości (o ile oczywiście przyjadą).

W hotelu Junior byłam na weselu znajomych rok temu i mi osobiście nie podoba się wizualnie i jedzenie było naprawdę mocno średnie, żeby nie powiedzieć niedobre (chociaż wiadomo to kwestia indywidualna), ale wiem że mają dobre ceny, dobrą organizację, no i my fajnie się bawiliśmy wtedy mimo że ja raczej na głodnego. Ale nie bierzemy go pod uwagę.

Cytat:
edit: i witam kolejną krakowską PMkę pytanie to samo
Hmm jeszcze nie wiem chcę skromną suknię ślubną, bardzo delikatną, ale jeszcze nic nie mam konkretnego na oku poza tym że podobają mi się suknie Anna Kara , tylko nie wiem czy nie późno już na zamawianie sukni, po weekendzie będę się tym zajmować, na razie chcę salę mieć.

Kusi ten Express, sala na zdjęciach ładna, ale boję się nie znając żadnych opinii.

No i początkowo miałam mieć skromną sukienkę bardziej koktajlową, w jasnym kolorze, ale kurcze... to jednak mój ślub, mam nadzieję jedyny w życiu i chcę być prawdziwą panną młodą, nawet w USC.
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-19, 23:27   #2196
ladystar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iceflower Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, można się przyłączyć?

Ja również krakowska PMka, ślub i wesele w tym roku, na 90% maj... Ślub cywilny z weselem. Jesteśmy właśnie na etapie rezerwowania sali, wstępnie zdecydowaliśmy się na Hotel Kazimierz, ale jeszcze się waham... Bardzo dobre wrażenie zrobiła na nas cena i pani menager, ale trochę gorsze stały wystrój sali, wejście do hotelu i antresola...

Interesuje mnie też oferta Hotelu Express by Holiday Inn na Opolskiej, ale nie mogę znaleźć w internecie żadnych opinii o weselach, które organizują. Była tam może któraś z was na weselu albo rozważała organizację własnego?
Witaj

Cytat:
Wolałabym Kraków i z hotelem w tym samym miejscu lub blisko, bo będę mieć sporo przyjezdnych gości (o ile oczywiście przyjadą).

W hotelu Junior byłam na weselu znajomych rok temu i mi osobiście nie podoba się wizualnie i jedzenie było naprawdę mocno średnie, żeby nie powiedzieć niedobre (chociaż wiadomo to kwestia indywidualna), ale wiem że mają dobre ceny, dobrą organizację, no i my fajnie się bawiliśmy wtedy mimo że ja raczej na głodnego. Ale nie bierzemy go pod uwagę.

Hmm jeszcze nie wiem chcę skromną suknię ślubną, bardzo delikatną, ale jeszcze nic nie mam konkretnego na oku poza tym że podobają mi się suknie Anna Kara , tylko nie wiem czy nie późno już na zamawianie sukni, po weekendzie będę się tym zajmować, na razie chcę salę mieć.

Kusi ten Express, sala na zdjęciach ładna, ale boję się nie znając żadnych opinii.

No i początkowo miałam mieć skromną sukienkę bardziej koktajlową, w jasnym kolorze, ale kurcze... to jednak mój ślub, mam nadzieję jedyny w życiu i chcę być prawdziwą panną młodą, nawet w USC.
przymierzalam sukienni Anna Kara, sa przepiekne, lekkie, zwiewne i wygodne, czeka sie na nie 4 miesiace, jak nie znajde idealu, ktorego ciagle poszukuje to na pewno tam wroce

ladystar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-20, 08:19   #2197
Viollet87
Zakorzenienie

Cytat:
My z TŻ tak właśnie zaklepaliśmy salę - w ciemno, nie znając żadnych opinii, decydując na podstawie wyglądu sali i długiej rozmowy z fajnymi menadżerami Na szczęście już po podpisaniu umowy, kiedy mówiliśmy gdzie mamy wesele, zaczęły spływać do nas pozytywne opinie Gdybyście zdecydowali się na Express, to trzymam kciuki, żeby i u Was tak było

310813
Stary 2012-01-20, 08:28   #2198
extassy
Zakorzenienie

to pierwsze forum na ktorym spotykam sie z negatywnymi opiniami na temat hotelu junior. moi fotografowie polecali ta sale. ja w krzemiencu wynajmuje czysta z samymi pokrowcami na krzesla i zamawiam firme dekoracyjna. kolezanka u ktorej bylam na weselu miala tak samo i sama nie moglam uwierzyc jak bardzo sala sie moze zmienic.
sama nauki mam zamiar zrobic dopiero w wakacje bo aktualnie nie mam ani jednego wolego weekandu albo praca albo studia.

miedzy art pixel a media group jest wielka roznica.
wczoraj podpisujac umowe bylismy tam ok 1,5 h ogladalismy cale filmy a facet gadal i gadal. takzdy nie musielismy o nic pytac.

Edytowane przez extassy
Czas edycji: 2012-01-20 o 08:31
extassy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-20, 09:46   #2199
iceflower
Przyjaciółka KWC

Cytat:
Napisane przez ladystar Pokaż wiadomość
przymierzalam sukienni Anna Kara, sa przepiekne, lekkie, zwiewne i wygodne, czeka sie na nie 4 miesiace, jak nie znajde idealu, ktorego ciagle poszukuje to na pewno tam wroce
Ojej, 4 miesiące to może być dla mnie za długo. Musze w końcu zacząć intensywne poszukiwania, ale chciałabym najpierw zarezerwować salę.

Cytat:
My z TŻ tak właśnie zaklepaliśmy salę - w ciemno, nie znając żadnych opinii, decydując na podstawie wyglądu sali i długiej rozmowy z fajnymi menadżerami Na szczęście już po podpisaniu umowy, kiedy mówiliśmy gdzie mamy wesele, zaczęły spływać do nas pozytywne opinie Gdybyście zdecydowali się na Express, to trzymam kciuki, żeby i u Was tak było
A gdzie wasze wesele? Nie baliście się tak rezerwować? Ja będę dzisiaj dzwonić do tego hotelu, może jeszcze dzisiaj uda się obejrzeć salę i porozmawiać...

Cytat:
to pierwsze forum na ktorym spotykam sie z negatywnymi opiniami na temat hotelu junior. moi fotografowie polecali ta sale. ja w krzemiencu wynajmuje czysta z samymi pokrowcami na krzesla i zamawiam firme dekoracyjna. kolezanka u ktorej bylam na weselu miala tak samo i sama nie moglam uwierzyc jak bardzo sala sie moze zmienic.
A to nie wiem, czy przeszukałaś wszystkie fora bo akurat PM z wesela, które się tam odbyło mówił, że czytał sporo opinii o niedobrym jedzieniu w tym hotelu w internecie i że się sprawdziły.

Ale to nie zmienia faktu, że nie zawsze jedzenie świadczy o dobrym weselu, bo na tamtym wszyscy się bawili rewelacyjnie.

Dziewczyny, zamawiała któraś z was ciasta i tort samodzielnie, nie przez restaurację/salę/hotel w której robicie wesele? Jak sie kształtują ceny?
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
Stary 2012-01-20, 10:24   #2200
betraa
Przyczajenie

Cytat:
miedzy art pixel a media group jest wielka roznica.
wczoraj podpisujac umowe bylismy tam ok 1,5 h ogladalismy cale filmy a facet gadal i gadal. takzdy nie musielismy o nic pytac.
My jesteśmy właśnie umówieni z media group na tego typu spotkanie (czyli oglądanie filmów długich i dokładne omówienie szczegółów), wiadomo, że na targach nikt nam 1,5h filmu nie pokaże Natomiast dostaliśmy również dokładny instruktaż gdzie możemy w internecie znaleźć ich dłuższe filmy, mogliśmy je pooglądać w domowym zaciszu Zobaczymy co nam powiedzą na spotkaniu
Fajnie że jednak wzięliście pakiet HD, różnica jakości jest widoczna na pierwszy rzut oka A i cena wyszła wtedy ta sama co w media group za dwie kamery HD. Widzę, że w branży znają ceny konkurencji

Antilia, my też jesteśmy dziś umówieni na spotkanie z DJ Lysko, może się nawet miniemy w drzwiach
betraa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-20, 11:36   #2201
extassy
Zakorzenienie

owszem sowje ceny znaja
w mg jest sztywny grafik nie wi9ecej niz 12h.
w ap sami ustalamy od kidy maja nam towarzyszyc. mamy dwoch operatorow ale lustrzanki sa 3. jedna na statywie i w kosciele i na sali. wiec zapytaj o to.
Stary 2012-01-20, 11:47   #2202
betraa
Przyczajenie

fakt, piszą że 12h, ale łatwo można wynegocjować cały dzień, a właściwie sami oferują cały dzień już na targach nam mówili że spokojnie w tym pakiecie za 4000zl mogą nas nagrywać od rana do końca wesela (u nas 2 w nocy). I też mówili że w kościele będą 3 kamery, i przy głównych wydarzeniach, a potem już dwie. Chyba na targach czuli oddech konkurencji na plecach, stąd takie promocje Oczywiście o wszystkim pamiętamy i na spotkaniu przy umowie będziemy kontrolować sytuację :P mam nadzieję, że będziemy zadowoleni

Edytowane przez betraa
Czas edycji: 2012-01-20 o 11:49
Stary 2012-01-20, 12:32   #2203
Viollet87
Zakorzenienie

Cytat:
sama nie moglam uwierzyc jak bardzo sala sie moze zmienic.
Prawda Przeżyłam to samo oglądając najpierw nieubraną salę weselną w Krzywaczce (k/Skawiny), a potem widząc ją w Internecie po przybraniu. Zupełnie inna jakość. Zresztą oglądałam też gdzieś (na jakimś blogu?) takie zestawienie sal przed - po. O ile salami można nazwać np. hale magazynowe "Przed" pomyślałabym, że to kpina, a widząc "po" miałam ochotę zaklepywać to miejsce

Cytat:
A gdzie wasze wesele? Nie baliście się tak rezerwować? Ja będę dzisiaj dzwonić do tego hotelu, może jeszcze dzisiaj uda się obejrzeć salę i porozmawiać...
Hotel Podzamcze w Dobczycach Trochę się baliśmy, ale z drugiej strony pomyśleliśmy: czego tu się bać? Jedzenie zawsze jednemu będzie smakowało bardziej, drugiemu mniej. Menu mają bardzo atrakcyjne, więc założyliśmy, że kucharze znają się na rzeczy. Wygląd sali widzieliśmy i od wejścia nas urzekł a mnogość udogodnień tylko utwierdziła nas w tym przekonaniu (gotowe sety muzyczne puszczane podczas przerw orkiestry, cztery warianty oświetlenia sali, kilka pakietów menu które można modyfikować, stoły prostokątne lub okrągłe, dzieci do 10 lat za pół ceny itp.). Po niemal dwugodzinnej, bardzo sympatycznej rozmowie z menadżerami stwierdziliśmy, że mamy do czynienia z profesjonalistami (byli świetnie przygotowani, mieli ze sobą wydruki symulacji ustawienia stołów, wyprzedzali nasze pytania). Cena też nie zwala z nóg, za bogaty pakiet, zmodyfikowany przez nas, płacimy 185 zł od osoby (cena na 2013 r.). Od razu zaklepaliśmy termin, kilka dni później zabraliśmy tam rodziców i podpisaliśmy umowę Nie mam obaw, będzie super Powodzenia!

310813

Edytowane przez Viollet87
Czas edycji: 2012-01-20 o 12:34
Stary 2012-01-20, 13:14   #2204
Emir1994
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez betraa Pokaż wiadomość
fakt, piszą że 12h, ale łatwo można wynegocjować cały dzień, a właściwie sami oferują cały dzień już na targach nam mówili że spokojnie w tym pakiecie za 4000zl mogą nas nagrywać od rana do końca wesela (u nas 2 w nocy). I też mówili że w kościele będą 3 kamery, i przy głównych wydarzeniach, a potem już dwie. Chyba na targach czuli oddech konkurencji na plecach, stąd takie promocje Oczywiście o wszystkim pamiętamy i na spotkaniu przy umowie będziemy kontrolować sytuację :P mam nadzieję, że będziemy zadowoleni
Lol to prawie jak w Hollywood.
Stary 2012-01-20, 13:25   #2205
iceflower
Przyjaciółka KWC

Cytat:
Hotel Podzamcze w Dobczycach Trochę się baliśmy, ale z drugiej strony pomyśleliśmy: czego tu się bać? Jedzenie zawsze jednemu będzie smakowało bardziej, drugiemu mniej. Menu mają bardzo atrakcyjne, więc założyliśmy, że kucharze znają się na rzeczy. Wygląd sali widzieliśmy i od wejścia nas urzekł a mnogość udogodnień tylko utwierdziła nas w tym przekonaniu (gotowe sety muzyczne puszczane podczas przerw orkiestry, cztery warianty oświetlenia sali, kilka pakietów menu które można modyfikować, stoły prostokątne lub okrągłe, dzieci do 10 lat za pół ceny itp.). Po niemal dwugodzinnej, bardzo sympatycznej rozmowie z menadżerami stwierdziliśmy, że mamy do czynienia z profesjonalistami (byli świetnie przygotowani, mieli ze sobą wydruki symulacji ustawienia stołów, wyprzedzali nasze pytania). Cena też nie zwala z nóg, za bogaty pakiet, zmodyfikowany przez nas, płacimy 185 zł od osoby (cena na 2013 r.). Od razu zaklepaliśmy termin, kilka dni później zabraliśmy tam rodziców i podpisaliśmy umowę Nie mam obaw, będzie super Powodzenia!
No to mam nadzieję, że będziecie zadowoleni ja dzisiaj idę do Hotelu Express porozmawiać z menagerem, zdam relację później. Fajnie by było gdyby było tak jak na zdjęciach i żeby jeszcze warunki i jedzenie okazały się dobre.
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
Stary 2012-01-20, 13:29   #2206
inge21
Raczkowanie

GG do inge21

Hej dziewczyny i ja się dołączam ślub 22.09 W sumie oprócz obrączek i strojów wszystko mamy już zaklepane Co do kamerzysty polecam pryzmat studio na ruczaju http://pryzmat.krakow.pl/ nie są tani, ale byłam już na dwóch weselach z nimi i zawsze film jak i zdjęcia były piękne W sumie my za pakiet w hd i fotografa płacimy ok 4500zł (plener w inny dzień i zastanawiam się nad filmem z pleneru a samymi fotkami) wydawało mi się to okropnie dużo ale czytając wasze wypowiedzi to zamawiając osobno cena wychodzi wyższa.. Przeszłam dziś po Długiej rozglądając się za suknią ale ceny powalają stać mnie co prawda na taką ale jaki żal wydawać 3000zł na suknie na 1 raz na której sprzedanie po weselu szanse są małe Znalazłam info że salon Boston (piękne suknie) ma jakiś outlet na zwierzynieckiej gdzie ceny są przystępne, była tam może któraś z Was? No i pytanie co dla nich znaczy outlet?
inge21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-20, 22:12   #2207
brunii22
Przyczajenie

Dziewczyny wiecie może gdzie szybko i bezboleśnie zalatwić poradnię małżeńską? Bo słyszałam ze do niektórych są straszne kolejki i mozna sie nie dostać, a my nie bardzo mamy czas żeby tak chodzić po kilka razy .
brunii22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-20, 22:27   #2208
paulinka89krk
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez brunii22 Pokaż wiadomość
Dziewczyny wiecie może gdzie szybko i bezboleśnie zalatwić poradnię małżeńską? Bo słyszałam ze do niektórych są straszne kolejki i mozna sie nie dostać, a my nie bardzo mamy czas żeby tak chodzić po kilka razy .

to ja chyba czegos nie rozumiem oprocz nauk przedmalzenskich trzeba do jakiejs poradni jeszcze isc?
Stary 2012-01-21, 17:36   #2209
brunii22
Przyczajenie

Tak oprócz nauk trzeba mieć zaliczone jeszcze 3 spotkania w poradni małżeńskiej.
brunii22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-21, 22:34   #2210
Viollet87
Zakorzenienie

A co się dzieje w tej poradni? Po co się tam idzie?

310813
Stary 2012-01-22, 07:51   #2211
Antilia
Uzależnienie

Cytat:
Napisane przez betraa Pokaż wiadomość
Antilia, my też jesteśmy dziś umówieni na spotkanie z DJ Lysko, może się nawet miniemy w drzwiach
No to pewnie Wy byliście tą drugą parą w macu? I jak wrażenia? My się zdecydowaliśmy

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 11:22   #2212
betraa
Przyczajenie

to z pewnością byliśmy my i Panowie są super, ale ciągle jeszcze się wahamy. Mamy do wyboru opcje wesela z zabawami, lub bez zabaw z samym tylko DJem i zwyczajnie nie możemy się zdecydować jaka wizje chcemy. Mamy wesele na ok.60 osób, miało być skromne i bez zabaw, bo czasami goście pozostawieni samym sobie bawią się lepiej niż wciągani w przeróżne zabawy, ale to tylko czasami. I teraz trudno nam przewidzieć jak będzie u nas stad ciągle wahanie co wybrać, eh

Edytowane przez betraa
Czas edycji: 2012-01-22 o 11:26
Stary 2012-01-22, 13:53   #2213
Rangiku
Raczkowanie

Cytat:
Hej dziewczyny, można się przyłączyć?

Ja również krakowska PMka, ślub i wesele w tym roku, na 90% maj... Ślub cywilny z weselem. Jesteśmy właśnie na etapie rezerwowania sali, wstępnie zdecydowaliśmy się na Hotel Kazimierz, ale jeszcze się waham... Bardzo dobre wrażenie zrobiła na nas cena i pani menager, ale trochę gorsze stały wystrój sali, wejście do hotelu i antresola...
My zdecydowaliśmy się właśnie na Kazimierz i chociaż nie byłam tak do końca przekonana, to po wczorajszym Balu Mechanika, na którym byłam właśnie w Kazimierzu - już jestem Organizacja jest naprawdę profesjonalna, kelnerzy pilnują żeby niczego nie brakło, przystrojenie gustowne (wczoraj na każdym stole był bukiet białych tulipanów, wyglądało to naprawdę pięknie) i w ogóle sala w sztucznym oświetleniu ma bardzo nastrojową atmosferę, w sam raz na wolne piosenki.. Na degustacji zupełnie nie smakowały nam zakąski (chyba musiały zostać im po weselu ), ale na balu jedzenie było już super, zwłaszcza szarlotka z lodami

P.S. Wczoraj wybrałam z mamą suknię. W rzeczywistości wygląda dużo ładniej niż na zdjęciu Oczywiście na Długiej
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Andrea.jpg (13,0 KB, 44 załadowań)
Rangiku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 15:59   #2214
iceflower
Przyjaciółka KWC

Cytat:
A co się dzieje w tej poradni? Po co się tam idzie?
Podobno słyszy się porady na temat wychowywania dzieci, kalendarzyka małżeńskiego, zgodnego pożycia i takich tam.

Byłam w piątek na rozmowie w Express by Holiday Inn. Sala weselna jest bardzo ładna i dość elegancka - ładne krzesła z czerwonym obiciem, czerwona wykładzina, parkiet wyłożony deskami, duże okna, białe firanki do ziemi. Jest wielka, ale powiedziano nam że na małe wesele oddzielają odpowiednią część białą kotarą, a pozostała jest pusta. Mieści się do 230 osób, ale nie ma wymaganego minimum do rezerwacji. Wejście na salę tuż koło recepcji hotelowej, co jest minusem, ale do przeżycia dla mnie.

Oferta atrakcyjna, nie powiem, ale dalej boję się że jedzenie będzie niedobre. Ale kurcze, kusi mnie bardzo i chyba się zdecyduję... Najwyżej goście będą siedzieć głodni, ehh.

przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
Stary 2012-01-22, 17:10   #2215
paulinka89krk
Przyczajenie

Cytat:
Podobno słyszy się porady na temat wychowywania dzieci, kalendarzyka małżeńskiego, zgodnego pożycia i takich tam.

a jak ktos ma dziecko? smiech na sali te nauki i ta poradnia... ide to odbebnic i miec spokoj
Stary 2012-01-23, 10:23   #2216
iceflower
Przyjaciółka KWC

Cytat:
Napisane przez paulinka89krk Pokaż wiadomość
a jak ktos ma dziecko? smiech na sali te nauki i ta poradnia... ide to odbebnic i miec spokoj
Nie wiem, bo nie byłam i nie będę na takich naukach ani poradni. Większość osób z tego co zauważyłam traktuje ten element jako zło konieczne.
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
Stary 2012-01-23, 10:57   #2217
jagata
Wtajemniczenie

Cytat:
Cytat:
Nie wiem, bo nie byłam i nie będę na takich naukach ani poradni. Większość osób z tego co zauważyłam traktuje ten element jako zło konieczne.
hej, może wesela nie urządzamy w Krakowie, ale przez sam fakt mieszkania w tym mieście, to takie rzeczy jak nauki i poradnie załatwiamy na miejscu. I tak, poza naukami, które można odbyć w różnoraki sposób (na stronie archidiecezji krakowskiej jest link do duszpasterstwa rodzin i tam są informacje na temat nauk) i dopiero po naukach (przynajmniej po wykładzie na temat npr) trzeba się udać do poradni.
My na naukach dostaliśmy ulotkę z godzinami i terminami otwarcia poradni w każdej parafii w Krakowie (nie wszystkie parafie prowadzą poradnię, więc ulotka składała się z 2 kartek). I tutaj zaczyna się mały problem: po pierwsze poradnie są otwarte od 1 do 2 godzin, po drugie nie ma możliwości zapisania się do poradni telefonicznie, lecz trzeba przyjść osobiście, po trzecie nie ma podanych dokładnie miejsc spotkań (najczęściej trzeba szukać samemu pokoju, w którym przyjmuje osoba z poradni - zazwyczaj pokój ten znajduje się gdzieś w budynku kancelarii parafialnej), po czwarte w niektórych poradniach są numerki tj. trzeba w ciągu dnia podejść do poradni po numerek i potem w godzinach przyjmowania przyjść na spotkanie, w innych poradniach przyjmują tylko taką liczbę par, którą dadzą radę przyjąć w ciągu przyjmowania w poradni (jeśli na spotkanie do poradni przyjdzie 10 par a poradnia jest otwarta godzinę, to najczęściej nie przyjmują wszystkich tylko tyle par, ile w ciągu godziny dadzą radę obsłużyć, pozostali są odprawiani z kwitkiem i muszą przyjść w następnym tygodniu lub szukać miejsca w innej poradni).
Jedyną poradnią, do której można zapisać się przez internet jest poradnia u Dominikanów, ale tam prawie nie ma możliwości zapisania się ( jak patrzyłam w listopadzie 2001 roku, to pierwszy wolny termin był na koniec stycznia 2012).
My mamy za sobą 1 spotkanie w poradni, na którym Pani pytała się nas, o dane personalne, datę ślubu, parafię z której pochodzimy, mieliśmy wymienić po jednej wadzie i zalecie partnera oraz odpowiedzieć na kilka dodatkowych pytań. Ogólnie spotkanie było miłe, w przyjemnej atmosferze i trwało 10 minut.
Stary 2012-01-23, 17:50   #2218
Madzionella
Rozeznanie

My byliśmy na pierwszym spotkaniu w ostatni czwartek w poradni przy kościele Arka w Nowej Hucie - każdy kojarzy chyba ten potężny kościół w kształcie łodzi przy ulicy Obrońców Krzyża. Poradnia jest umiejscowiona nie przy kancelarii, a przy klasztorze, to taki osobny budynek przy górnym placu kościelnym, wchodzi się jak do klasztoru, tylko jest przedsionek po lewej stronie.

Moje wrażenia są bardzo pozytywne, rozmawialiśmy z panem o nas, o tym jak zostaliśmy oboje wychowani, jakie są nasze wrażenia z kursu, który robilismy u Dominikanów. Nic stresującego. Poradnia jest otwarta od 17 do 19, dzikich tłumów tam nie zauważyłam, raczej powiedziałabym że byliśmy chyba jedyną parą jaka tam zawitała. Teraz mamy przed sobą II spotkanie, które ma być indywidualne, prawdopodobnie takie będzie, zważywszy, że mój TŻ nigdy nie wychodzi z pracy on time, bo wiecznie jak ma wychodzić to coś się dzieje z maszynami i musi zostać....

21 lipca 2012 godz. 16

16 marca 2015 "nie widzę akcji serca" 10 tc

1 sierpnia 2016 godz. 18. Nasza Asieńka
Madzionella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-24, 14:07   #2219
Emir1994
Zakorzenienie

Cytat:
Jestem przeciwnikiem tych nauk ale co z tego, że ktoś ma dziecko? Przecież to nie nauki pt. "jak sobie zrobić dziecko"
Stary 2012-01-24, 23:25   #2220
jagata
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Emir1994 Pokaż wiadomość
Jestem przeciwnikiem tych nauk ale co z tego, że ktoś ma dziecko? Przecież to nie nauki pt. "jak sobie zrobić dziecko"
w takim razie po co na naukach i w poradni jest poruszany temat naturalnego planowania rodziny i robienie wykresików? Wg Kościoła celem zakładania rodziny jest spłodzenie dziecka
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości