|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2191 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy
wydaje mi się, że nie ma określonego wzoru. to tylko twoja pomoc i nie musisz jej chyba nawet nauczycielom pokazywać jakoś szczególnie. ona ma służyć tobie i poprostu jedno pod drugim ja sobie drukuję w kolejności przedstawiania. [oczywiście piszę o swojej szkole, u innych może być inaczej]
|
|
|
|
#2192 |
|
Konto usunięte
|
Wiem, ze pewnie nikt sie do pomocy nie zgłosi, bo to troche czasu zajmuje, ale nie zaszkodzi zapytać...
![]() Nie miałby ktoś chęci sprawdzenia mi tej prezentacji? Moze nie tyle co sprawdzenia, ale samego przeczytania i chociaż wskazania, czy kompozycja jest w miare dobra, a wnioski nie pokrywają się z rozwinięciem. Mam 3 strony czcionką 12. Egzamin mam juz w przyszły piątek. Teraz sie boje, ze nie zdąże się tego nauczyć... |
|
|
|
#2193 |
|
Zadomowienie
|
A jaki masz temat?
Jeśli ciekawy to ja mogę spróbować ^^
|
|
#2194 |
|
Konto usunięte
|
Niestety, ale wydaje mi sie ze za ciekawy nie jest.
Duchy, zjawy, zjawiska nadprzyrodzone. A książki mam: Wywiad z Wampirem, Opowieść Wigilijną i Króla Elfa. I w ogole wydaje mi sie, ze za duzo streszczełam ksiązek... To jak? Prześle wtedy na PW, nie chce pracy w necie umieszczać. Jesli znudzą Cię pierwsze trzy zdania, to czytać dalej nie musisz, spoko.
|
|
|
|
#2195 |
|
Raczkowanie
|
hej
mam problem z zakończeniem do mojej pracy;| może coś poradzicie?? mój temat to obraz Litwy w literaturze i filmie.. pisze o Panu Tadeuszu, Nad Niemnem i filmie Konwickiego Dolina Issy.. co moge napisać w zakończeniu.. bo nie mam pojęcia.. |
|
|
|
#2196 |
|
Konto usunięte
|
A w zakonczeniu nie powinny byc po prostu wnioski z calego pracy/tematu?
Jeszcze mam takie pytanie. Czy prezentacja musi byc na te rowne 15 minut, czy jest to po prostu maksymalny czas? Przeczytalam swoja prezentacje i wychodzi na ok. 12 minut, starczy? Wydaje mi sie, ze przed komisja i tak to wyjdzie więcej, bo stres robi swoje, no ale nie wiem. |
|
|
|
#2197 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;18882577]A w zakonczeniu nie powinny byc po prostu wnioski z calego pracy/tematu?
Jeszcze mam takie pytanie. Czy prezentacja musi byc na te rowne 15 minut, czy jest to po prostu maksymalny czas? Przeczytalam swoja prezentacje i wychodzi na ok. 12 minut, starczy? Wydaje mi sie, ze przed komisja i tak to wyjdzie więcej, bo stres robi swoje, no ale nie wiem.[/QUOTE] Nie no, wiadomo, że to jest czas maksymalny, nam mówili, że najlepiej, żeby była między 10 a 12 min (na razie mam z 6 z moim tempem mówienia ). Od razu zaczynają Ci zadawać pytania, tzn przechodzisz do drugiej części egzaminu, tej rozmowy
|
|
|
|
#2198 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#2199 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mam 15:30. I zastanawiam się czy coś skrócić, ale tam są przecież same ważne rzeczy...
Może jak się nauczę już wszystkiego na pamięć, to będę szybciej mówiła i obędzie się bez skracania. Jej, ale znowu jak szybko mówię, to bełkoczę.
|
#2200 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;18882577]A w zakonczeniu nie powinny byc po prostu wnioski z calego pracy/tematu?
Jeszcze mam takie pytanie. Czy prezentacja musi byc na te rowne 15 minut, czy jest to po prostu maksymalny czas? Przeczytalam swoja prezentacje i wychodzi na ok. 12 minut, starczy? Wydaje mi sie, ze przed komisja i tak to wyjdzie więcej, bo stres robi swoje, no ale nie wiem.[/QUOTE] 15 minut to maksymalny czas na opowiedzenie całej pracy, zaraz jak skończysz to komisja zacznie ci pytania zadawać ---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:13 ---------- to chyba była zwykła zlośliwość, u mnie tak nigdy nie robili, skończyłaś to skończyłaś można miec obszerna pracę a mówić tak szybko że zmieścisz się w 10 minutach, ja nie mówiłam długo i normalnie miałam zaliczone nic mi nie obcięli...
|
|
#2201 |
|
Zakorzenienie
|
U nas Pani tłumaczyła tak, że jeśli kończy Ci się czas, a masz już mało do powiedzenia to egzaminatorzy słuchają dalej. Gorzej już jak po 15 minutach jesteś w połowie
Ja muszę swoje skrócić. Czytałam teraz i wychodzi mi jakieś 17 minut :/ A ja się wcześniej martwiłam, że nie będę wiedziała co napisać ...
|
|
|
|
#2202 |
|
Rozeznanie
|
Cześć
Mam do was pytanie. Czy pisząc konspekt muszę uwzględnić w nim cytaty, które chciałabym użyć podczas prezentacji?
|
|
#2203 | |
|
Zadomowienie
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;18864131]Niestety, ale wydaje mi sie ze za ciekawy nie jest.
Duchy, zjawy, zjawiska nadprzyrodzone. A książki mam: Wywiad z Wampirem, Opowieść Wigilijną i Króla Elfa. I w ogole wydaje mi sie, ze za duzo streszczełam ksiązek... To jak? Prześle wtedy na PW, nie chce pracy w necie umieszczać. Jesli znudzą Cię pierwsze trzy zdania, to czytać dalej nie musisz, spoko. [/QUOTE]Pewnie prześlij ciekawy temat dla mnie ^^ Cytat:
Ja w konspekcie samym nie umieszczałam jako IV punkt do niego dodawalam materialy pomocnicze i tam pisałam o Aneksie z cytatami i jakie cytaty się tam znajdą.
|
|
|
#2204 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2205 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie podobnie. W konspekcie przy materiałach pomocniczych trzeba było napisać "Kartka z cytatami"
|
|
|
|
#2206 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
U mnie to szybkie czytanie zajmuje 17 min, wiec jakbym to miała mówić, to zajęło by chyba z 30 A jeszcze się tego nauczyć... ![]() Ale nie wiem jak skrócić tę prezentację. Wszystko wydaje się być ważne... ![]() Mam prośbę... jak mogę inaczej to zastąpić - Epoka romantyzmu ukształtowała swoistą odmianę epistolografii, która poprzez osiąganie wyżyn artyzmu została wprowadzona w obręb literatury pięknej. Podkreślone - Jest to wyjęty cytat. Chciałam żeby ładnie brzmiało, ale nauczycielka powiedziała, że zbyt patetyczne i żebym prościej, to napisała, ale nie wiem jak
|
|
#2207 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, ja chciałam tylko uzyskać radę techniczną
![]() W swojej prezentacji mam obrazy, i właśnie nie jestem pewna czy przedstawienie ich w stylu "pierwszy obraz, to <tytuł>, który namalował <autor>.." jest ok? Czy może powinnam coś w stylu "pierwszy obraz, to <tytuł> który jest namalowany przez <autor>..." ? Okropny problem, wiem ale autorzy obrazów mają rosyjskie nazwiska i boję się ewentualnych błędów w ich odmianie.
|
|
|
|
#2208 |
|
Zadomowienie
|
A jak to jest z tym planem ramowym prezentacji? Trzeba go oddać na tydzień przed czy nie trzeba oddawać w ogóle?
|
|
|
|
#2209 |
|
Zakorzenienie
|
a jeśli mam tylko 2 utwory to mogę mieć przez to mniej punktów??
Bo konspektu już chyba zmienić nie mogę;/
|
|
#2210 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
2 utwory to rzeczywiście troche mało, mogą się przyczepić. ale to zależy od nauczycieli.
|
|
|
#2211 |
|
Zakorzenienie
|
To zależy od nauczycieli i szkoły
Ja musiałam mieć conajmniej 3
|
|
|
|
#2212 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2213 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#2214 |
|
Zakorzenienie
|
w temacie jest wykorzystaj wybrane utwory nauczycielka nam mówiła, że mogą być conajmniej 2;/ tylko, że ona przecież egzaminować mnie nie będzie
![]() Mój temat to przemiany w sposobie ukazywania kobiety. Wybrałam lalkę i balladynę jakie mogę mieć pytania?
Edytowane przez nellady Czas edycji: 2010-04-29 o 15:40 |
|
|
|
#2215 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) "Lekcja tańca".![]() A odmianę sobie rozpisz na kartce i poćwicz ![]() Cytat:
![]() Ja np przynoszę w dzień egzaminu w dwóch egzemplarzach, jeden dla komisji, jeden dla mnie i tyle
Edytowane przez parodia Czas edycji: 2010-04-29 o 16:13 |
||
|
|
|
#2216 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeszcze jutro zapytam polonistkę, czy aby na pewno przynoszę go dopiero na egzamin, ale na 99 % jestem pewna, ze tak
|
|
|
|
|
#2217 |
|
Zadomowienie
|
Mój temat: Cele życiowe bohaterów literackich.
Książki, które wybrałam: Dżuma, Przedwiośnie, Ludzie bezdomni oraz wiersz A.Asnyka "Do Młodych". Może nasuwają się wam jakieś pytania co do tych książek...? ![]() Oczywiście nie takie pt. "Jakie były cele głównych bohaterów" Myślę, że mogą zapytać o egzystencjalizm związany z Dżumą, o XX-lecie między wojenne czy Młodą Polskę... Na resztę pytań jakoś nie mam pomysłu...
Kiedyś, w czasie rozmowy o osiągnięciach współczesnej techniki, George Bernard Shaw powiedział: - Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie... ![]() |
|
|
|
#2218 |
|
Wtajemniczenie
|
To można mieć ze sobą plan ramowy? Dobrze wiedzieć. Ach, ten przekaz informacji w mojej szkole. Wiem tylko tyle, że komisja musi mieć 2 kopie planu.
|
#2219 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie można. Będę mieć ze sobą plan ramowy, kartkę z cytatami i reprodukcje. Ale ja bym się na Twoim miejscu dowiedziała, czy możesz mieć, bo w każdej szkole są inne zasady.
|
|
|
|
#2220 |
|
Raczkowanie
|
mam pytanie.. w materialach pomocniczych do pracy mam tez fragment filmu. Kiedy powinnam go odtworzyć? za nim zacznę opowiadać o filmie czy kiedy?;/ jak to powinno wyglądać??
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:31.

Jeśli ciekawy to ja mogę spróbować ^^
Duchy, zjawy, zjawiska nadprzyrodzone. A książki mam: Wywiad z Wampirem, Opowieść Wigilijną i Króla Elfa.
). Od razu zaczynają Ci zadawać pytania, tzn przechodzisz do drugiej części egzaminu, tej rozmowy 

A jeszcze się tego nauczyć...