Imię dla dziecka - wątek zbiorczy - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-02, 10:46   #2191
seduction
Zakorzenienie

Dot.: Imię dla dziecka - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Nelkomama Pokaż wiadomość
Hmmm serio? Nela jest zdrobnieniem od Anieli i Kornelii, więc nie jest takie nowe i nietypowe, ale funkcjonuje już jako samodzielne imię. Fakt, nie jest popularne, ale żeby wziąć je za przezwisko? w życiu bym na to nie wpadła
Serio. Imię jest ładne, ale ja nie znam żadnej Kornelii (więc nie spotkałam się z tym zdrobnieniem), a Anielę znam jedną i w tym przypadku nigdy nie spotkałam się z żadnym zdrobnieniem. I nie wiedziałam (do pewnego czasu), że to imię funkcjonuje samodzielnie. Teraz już od kilku lat jestem uświadomiona

Daj dwójaka i nakarm zwierzaka

Lepiej żyć jeden dzień jak tygrys, niż sto dni jak owca.

Edytowane przez seduction
Czas edycji: 2014-02-02 o 10:47
seduction jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-02, 11:43   #2192
MamaKtosia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
Natalia to moim zdaniem piękne imię, ale akurat dużo bardziej popularne niż Nadia
Oj tak Natalia brzmi pięknie, kobieco i delikatnie! Niestety aktualnie jest ciut za bardzo popularna.

Swoją drogą jednym tchem i bez wahania potrafię wymienić kobiece, piękne imiona, a z męskimi mam kłopot. Dobrze, że wyborem imienia dla syna obarczyłam chłopa.
MamaKtosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-02, 12:06   #2193
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MamaKtosia Pokaż wiadomość
Oj tak Natalia brzmi pięknie, kobieco i delikatnie! Niestety aktualnie jest ciut za bardzo popularna.

Swoją drogą jednym tchem i bez wahania potrafię wymienić kobiece, piękne imiona, a z męskimi mam kłopot. Dobrze, że wyborem imienia dla syna obarczyłam chłopa.
I co wybraliście? Bo u nas tragedia z męskimi.
Dobrze kojarzę, że mały jeszcze w brzuchu?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-02-02, 12:32   #2194
MamaKtosia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
I co wybraliście? Bo u nas tragedia z męskimi.
Dobrze kojarzę, że mały jeszcze w brzuchu?
Mały planowo do maja w brzuchu. Małżowina wybrała em nieco kontrowersyjnie, ale powoli się przyzwyczajam . Dałam mu wolną rękę - bo przy córce powiedziałam mu będzie tak i kropka, także uznałam, że będzie sprawiedliwie. Okazuje się, że on też miał od malińkości wizje tego jak się będzie jego syn nazywał - co też ma jakieś powiązanie z ulubionym bohaterem. No i jakoś w Sylwestra (bo wcześniej się krygował) objawił mi, że chciałby Gabriela. No to będzie, cóż poradzić . Reakcje otoczenia bardzo zróżnicowane. Od zachwytów po te gorsze. Do moich ulubionych należy tym razem - o ładne, ale takie kościelne i do was nie pasuje

ps. nadmienię, że moje pierwsze skojarzenie z tym imieniem to były te obrazy
http://www.youtube.com/watch?v=96Qt76NmK7E
i w sumie jak czuję ruchy małego to mogłyby one właśnie takie podskoki przypominać

Edytowane przez MamaKtosia
Czas edycji: 2014-02-02 o 12:34
Stary 2014-02-02, 16:32   #2195
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Mały planowo do maja w brzuchu. Małżowina wybrała em nieco kontrowersyjnie, ale powoli się przyzwyczajam . Dałam mu wolną rękę - bo przy córce powiedziałam mu będzie tak i kropka, także uznałam, że będzie sprawiedliwie. Okazuje się, że on też miał od malińkości wizje tego jak się będzie jego syn nazywał - co też ma jakieś powiązanie z ulubionym bohaterem. No i jakoś w Sylwestra (bo wcześniej się krygował) objawił mi, że chciałby Gabriela. No to będzie, cóż poradzić . Reakcje otoczenia bardzo zróżnicowane. Od zachwytów po te gorsze. Do moich ulubionych należy tym razem - o ładne, ale takie kościelne i do was nie pasuje

i w sumie jak czuję ruchy małego to mogłyby one właśnie takie podskoki przypominać
A wiesz, że mi się podoba? Z reguły dziewczynki są Gabrysie, chłopcy bardzo rzadko.
My to chyba pod koniec maja będziemy jakieś losowanie robić, bo na nic nie możemy się zdecydować..
Stary 2014-02-02, 16:39   #2196
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:

Gabryś, moim zdaniem ładne imię
Stary 2014-02-02, 18:52   #2197
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Reakcje otoczenia bardzo zróżnicowane. Od zachwytów po te gorsze. Do moich ulubionych należy tym razem - o ładne, ale takie kościelne i do was nie pasuje

Do mnie osobiście to imię nie przemawia.

Ale nie przejmuj się reakcjami otoczenia, u nas były tylko negatywne
A teraz wszyscy zachwyceni, kwestia przyzwyczajenia

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-02, 19:15   #2198
_vixen_
Zakorzenienie

Mnie ten Gabryś to się kojarzy jedynie z wierszem Tuwima
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-02, 19:34   #2199
_Beata _
ja.

Gabriel bardzo ładne imię
_Beata _ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-02, 19:41   #2200
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
Do mnie osobiście to imię nie przemawia.

Nie umiem tego zrozumieć. Twoja córka ma bardzo ładne imię, więc skąd takie reakcje Jakbyś dała jej na imię oklepana Lena, Julia czy Maja, to już było by ok?

To zresztą potwierdza moją teorię, skąd w Polsce zalew dzieci o tych samych imionach, ludzie boją się chociażby lekkiej oryginalności (nie myślę oczywiście o jakichś Dylanach, Brajanach czy Dżesikach), bezpieczniej jest dać dziecku na imię Kubuś czy Oliwia, bo wiadomo, że nie będzie się wtedy wyróżniało i raczej nikt nie skrytykuje, że "dziwnie".
Stary 2014-02-02, 19:52   #2201
hje
Zakorzenienie

Jak napisano o Gabrielu (ładne), to przypomniało mi się. Mój mąż ma kuzynkę, która ma 6 dzieci i mają one takie imiona: Gabriel, Gerard, Georginia, Gertruda, Gabriela i Gloria
Przyznam szczerze, że wszystkie imiona mi się podobają
I też przypomniałam sobie, że wśród nich jest dopiero 2 Georginia, jaką znam; ta ma 9 lat, a druga 27

---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ----------

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Nie umiem tego zrozumieć. Twoja córka ma bardzo ładne imię, więc skąd takie reakcje Jakbyś dała jej na imię oklepana Lena, Julia czy Maja, to już było by ok?

To zresztą potwierdza moją teorię, skąd w Polsce zalew dzieci o tych samych imionach, ludzie boją się chociażby lekkiej oryginalności (nie myślę oczywiście o jakichś Dylanach, Brajanach czy Dżesikach), bezpieczniej jest dać dziecku na imię Kubuś czy Oliwia, bo wiadomo, że nie będzie się wtedy wyróżniało i raczej nikt nie skrytykuje, że "dziwnie".
Dokładnie, jak przeczytałam, że to Idalia, to aż sama zachciałam takiego imienia dla córki Ale też jestem na 100% pewna, że wśród rodziny usłyszałabym duuużo "ale", bo już przy Poli były jakieś komentarze

Niestety taka prawda..
hje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-02, 19:52   #2202
itstoolatex3
Zakorzenienie

Cytat:

Ja w swoim otoczeniu nigdy nie spotkałam osoby w moim wieku, która miałaby na imię tak jak ja i niejednokrotnie słyszałam: " coooooooooooo!!!!!??????? naprawdę masz tak na imię !!??? współczuję ". Raz nawet od chłopaka na dyskotece: " ale Cie skrzywdzili ". Było to dla mnie wielkim przeżyciem kiedy miałam 13-15 lat I bardzo chciałam mieć takie imię jak większość dziewcząt w moim wieku. Teraz mam to gdzieś

15.01.2021 - Aniołkowa Mama 🤍

itstoolatex3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-02, 19:53   #2203
kwartalinka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monarika Pokaż wiadomość
O! Nie znam żadnej Łucji
Tylko kurcze jakie zdrobnienie? Lusia? Ładnie, ale Luśka już okropnie
ja mam córkę Łucję i zdrobniale mówimy do niej: Lusia, Lunia, Lusiunia, Lusieńka, Luniuś, Lunieczka itd.

*mój wiosenny promyczek*

**moje jesienne słoneczko**
kwartalinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-02, 20:07   #2204
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kwartalinka Pokaż wiadomość
ja mam córkę Łucję i zdrobniale mówimy do niej: Lusia, Lunia, Lusiunia, Lusieńka, Luniuś, Lunieczka itd.
Tyle, że te zdrobnienia są od Lucyny.
Ale w sumie skoro można Asia od Joanny, to czemu nie Lusia od Łucji.

---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ----------

Cytat:
Napisane przez hje;44945042 Mój mąż ma kuzynkę, która ma 6 dzieci i mają one takie imiona: Gabriel, Gerard, Georginia, Gertruda, Gabriela i Gloria :crazy:

Ale też jestem na 100% pewna, że [B
wśród rodziny usłyszałabym duuużo "ale"[/B], bo już przy Poli były jakieś komentarze

Niestety taka prawda..
Rany, Gloria..

Akurat ja komentarze rodziny mam totalnie w nosie, jak zostawiałam swoje nazwisko to też było gadanie, po mnie to spływa jak po kaczce.
Stary 2014-02-02, 20:09   #2205
kwartalinka
Raczkowanie

Cytat:
Lusia i Luśka są od Lucyny.
A od Łucji jest Łusia.
hmm...pierwsze słyszę taki formalny podział
nigdy jeszcze nie zdarzyło mi się powiedzieć do mojego dziecka Łusia a znamy się już prawie 3 lata

Cytat:
Jedno z moich ulubionych imion, niestety u mnie odpadało w przedbiegach ze względu na Ł - założyłam sobie, że moje dzieci będą miały imiona w miarę uniwersalne globalnie .
do wypowiedzenia w tej formie łatwe nie będzie ale ma odpowiedniki w obcych językach np. Lucy, Lucia, Lucie

*mój wiosenny promyczek*

**moje jesienne słoneczko**
kwartalinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-02-02, 20:09   #2206
MamaKtosia
Zadomowienie

Tzn. wyraziłam się nieprecyzyjnie. Brzmienie Gabriela mi się podoba. Zastanawiam się tylko na ile to "życiowe" imię. Bo w końcu ten nieszczęsny Lucjusz też mi się brzmieniowo podoba. Druga rzecz to zdrabnianie. Nie ma siły, żeby ludzie nie zdrabniali Gabriela na Gabrysia. Ale klamka zapadła i już nie myślę o drugim ktosiu inaczej jak o Gabrielu A no i spełnia w miarę nasze wymogi uniwersalności globalnej.

Cytat:
Mnie ten Gabryś to się kojarzy jedynie z wierszem Tuwima
Haha to skojarzenie też miałam, ale śmiem przypuszczać, że nikt młodemu tego nie wyciągnie bo kto z jego rówieśników będzie zaczytywał się w Tuwimie. Ba czy ktoś w ogóle będzie czytał?

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
Ostatnie czym bym się przejmowała to reakcje otoczenia na coś co zależy od gustu . Idę co prawda odpuściłam, ale ze względu na lokalną specyfikę no i jak by nie było miałam imię numer 2 które mówiło do mnie równie mocno. Domyślam się reakcji na imię Twojej córki. Ja może jestem dziwna, ale nigdy nie komentuje wyboru imienia przez rodziców. Nie widzę potrzeby.

Cytat:
Napisane przez hje Pokaż wiadomość
Jak napisano o Gabrielu (ładne), to przypomniało mi się. Mój mąż ma kuzynkę, która ma 6 dzieci i mają one takie imiona: Gabriel, Gerard, Georginia, Gertruda, Gabriela i Gloria
Ojej pokaźna gromadka imion raczej trudnych do wymówienia. Mam nadzieję, że nikt nie ma wady wymowy R - nie śmiać się to była moja bolączka przy córce. Na szczęście nie ma problemu. Oby drugi też nie miał

Edytowane przez MamaKtosia
Czas edycji: 2014-02-02 o 20:23
Stary 2014-02-02, 20:11   #2207
hje
Zakorzenienie

Wika, też prawda - popsioczą, a potem i tak się przyzwyczają W sumie tak samo było z moją kuzynką, Michaliną - teraz jest Misia i nikt sobie nie wyobraża, że mogłaby mieć inne imię

MamaKtosia, no właśnie najmłodsza mówi np. słodkobrzmiące Gablyś, Gełtluda itp. Ale to pewnie minie, bo ma 3 lata dopiero.

Edytowane przez hje
Czas edycji: 2014-02-02 o 20:13
Stary 2014-02-02, 20:19   #2208
MamaKtosia
Zadomowienie

Cytat:
MamaKtosia, no właśnie najmłodsza mówi np. słodkobrzmiące Gablyś, Gełtluda itp. Ale to pewnie minie, bo ma 3 lata dopiero.
Rany musiałam się bardzo skupić żeby to na głos wypowiedzieć . Córka na wieść o tym, że brat będzie nazywał się Gabriel przerobiła go sobie na Gubion. Teraz już mówi normalnie, ale obawiam się, że młody i tak już będzie Gubionem dla całej familii.
Stary 2014-02-02, 20:22   #2209
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie, jak przeczytałam, że to Idalia, to aż sama zachciałam takiego imienia dla córki Ale też jestem na 100% pewna, że wśród rodziny usłyszałabym duuużo "ale", bo już przy Poli były jakieś komentarze
Bliska koleżanka spodziewa się dziecka (jeszcze nie znają płci) i dla synka imienia nie mają wybranego, ale jeśli okaże się, że to córeczka to będzie Pola
Co do imienia Idalia to jest przepiękne tżowi również się spodobało jak mu powiedziałam

Cytat:
Napisane przez kwartalinka Pokaż wiadomość
Moja babcia miała na imię Łucja i rodzina/znajomi zwracali się do niej albo Łucja albo Lusia właśnie

Gabriela znam jednego, piękne imię, szkoda tylko, że sam zainteresowany nigdy imienia nie doceniał

Daj dwójaka i nakarm zwierzaka

Lepiej żyć jeden dzień jak tygrys, niż sto dni jak owca.

seduction jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-02, 21:01   #2210
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Haha to skojarzenie też miałam, ale śmiem przypuszczać, że nikt młodemu tego nie wyciągnie bo kto z jego rówieśników będzie zaczytywał się w Tuwimie. Ba czy ktoś w ogóle będzie czytał?

Ojej pokaźna gromadka imion raczej trudnych do wymówienia. Mam nadzieję, że nikt nie ma wady wymowy R - nie śmiać się to była moja bolączka przy córce. Na szczęście nie ma problemu. Oby drugi też nie miał
Oczywiście, że wyciągną, sporo rodziców czyta dzieciom wiersze Tuwima. Może to nie do końca wiersz dla dzieci, ale kto tam wie.. Tyle, że tym bym się nie przejmowała wcale.

Mam kolegę Radosława, który nie wymawia "r", żeby było śmieszniej, jego mama, która upierała się przy tym imieniu też nie wymawia tej litery..

Edytowane przez wika82
Czas edycji: 2014-02-02 o 21:02 Powód: dopisek
wika82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-02, 21:34   #2211
hje
Zakorzenienie

Aż mi się kawał przypomniał:
- Mamo, zesłałem łóżko!
- To świetnie, synku.
- No, nie bałdzo...

Stary 2014-02-02, 21:55   #2212
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Wiersze Tuwima to jedna z pierwszych książek, które kupiłam córce i regularnie czytamy. Kiedyś uwielbiała "Pana Tralalińskiego", na pamięc od dawna to znam, uspokajało ją na chwile podczas jazdy samochodem.

Ale fakt, że o skojarzenia rówieśników raczej bym się nie martwiła w tym przypadku, bez przesady.

Za to Gabrysia kojarzy mi się z tą z Jeżycjady, co to dorosła kobita, a z mężem i trójką dzieci na kupie u rodziców emerytów mieszkała
Stary 2014-02-03, 07:03   #2213
MamaKtosia
Zadomowienie

Cytat:
Oczywiście, że wyciągną, sporo rodziców czyta dzieciom wiersze Tuwima. Może to nie do końca wiersz dla dzieci, ale kto tam wie.. Tyle, że tym bym się nie przejmowała wcale.

Cytat:
Wiersze Tuwima to jedna z pierwszych książek, które kupiłam córce i regularnie czytamy. Kiedyś uwielbiała "Pana Tralalińskiego", na pamięc od dawna to znam, uspokajało ją na chwile podczas jazdy samochodem.
W sumie macie racje z tym Tuwimem. Córka też z nim zaznajomiona, choć w naszym zbiorku wierszyka o Gabrysiu brak. Ja po prostu mam jakieś takie irracjonalne przekonanie, że moje dzieci pójdą do szkoły za jakieś 50 lat dopiero. Niemniej mam nadzieję, wychować młodego na na tyle silnego człowieka, że ewentualne obelgi wierszykowe będą go mało obchodziły. Pytanie czy się uda

Cytat:
Mam kolegę Radosława, który nie wymawia "r", żeby było śmieszniej, jego mama, która upierała się przy tym imieniu też nie wymawia tej litery..
No to dopiero trzeba mieć cojones!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-02-03, 08:19   #2214
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
W sumie macie racje z tym Tuwimem. Córka też z nim zaznajomiona, choć w naszym zbiorku wierszyka o Gabrysiu brak. Ja po prostu mam jakieś takie irracjonalne przekonanie, że moje dzieci pójdą do szkoły za jakieś 50 lat dopiero.
Nawet gdyby miały iść za 50 lat, to nie należy zapominać, że są dziećmi swoich rodziców, którzy w większości wychowali się na tych wierszach i innej klasyce gatunku i mam wrażenie, to nie zginie nigdy.
Sama już się czaję na kupno serii "poczytaj mi mamo" tej nowo wydanej w kilku tomach. Uwielbiałem te bajeczki. )
Za to nie mogę się nadziwić, jak moim rodzicom mogło przyjść do głowy czytanie kilkulatkom "W pustyni i w puszczy", czy "Krzyżaków".. Co więcej, my uwielbiałyśmy te książki. "W pustyni.." przeczytałam sama w drugiej klasie, teraz bym chyba nie dała rady..
Sorry off.

Stary 2014-02-03, 08:29   #2215
_vixen_
Zakorzenienie

W Matrasie są często promocje na "Poczytaj mi mamo", mam 3 części, ale tak się z tym nie spiesz, bo ja jeszcze mojej córce tego nie poczytam
Teraz wałkujemy w kółko "Nocnik nad nocnikami"
Stary 2014-02-03, 08:37   #2216
MamaKtosia
Zadomowienie

Cytat:
Nawet gdyby miały iść za 50 lat, to nie należy zapominać, że są dziećmi swoich rodziców, którzy w większości wychowali się na tych wierszach i innej klasyce gatunku i mam wrażenie, to nie zginie nigdy.
A ja niestety mam ponure wrażenie, że zaginą z czasem. Obym się myliła!!

Żeby nie było totalnie off-top przypomniało mi się, że imię Roch mi się podoba.
Stary 2014-02-03, 13:47   #2217
agnyeshka84
Raczkowanie

Cytat:
No i jakoś w Sylwestra (bo wcześniej się krygował) objawił mi, że chciałby Gabriela. No to będzie, cóż poradzić . Reakcje otoczenia bardzo zróżnicowane. Od zachwytów po te gorsze. Do moich ulubionych należy tym razem - o ładne, ale takie kościelne i do was nie pasuje
Gabriel to bardzo ładne imię. Brałam je również pod uwagę, ale stanowczy sprzeciw mężulka sprawił, że odpuściłam...

---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ----------

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
Natalia to moim zdaniem piękne imię, ale akurat dużo bardziej popularne niż Nadia
Możliwe. W sumie jak przejrzałam zestawienia popularnych imion to faktycznie Natalia wciąż znajduje się w pierwszej dziesiątce.
Choć muszę przyznać, że w swojej okolicy rzadko słyszę, żeby rodziły się małe Natalie.
I decyzji co do imienia już pewnie nie zmienię, bo przyzwyczaiłam się do myśli, że to maleństwo co mi w brzuszku fika to Natalka
agnyeshka84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-03, 15:05   #2218
Absurdalna07
Zadomowienie

Cytat:
Sama już się czaję na kupno serii "poczytaj mi mamo" tej nowo wydanej w kilku tomach. Uwielbiałem te bajeczki. )
Za to nie mogę się nadziwić, jak moim rodzicom mogło przyjść do głowy czytanie kilkulatkom "W pustyni i w puszczy", czy "Krzyżaków".. Co więcej, my uwielbiałyśmy te książki. "W pustyni.." przeczytałam sama w drugiej klasie, teraz bym chyba nie dała rady..
Sorry off.

To ważne, by czytać dzieciom od najmłodszych lat - pomijając rozrywkę, to w ten sposób rozwijamy intelekt, wyobraźnię, wrażliwość na słowo. Takie dzieci często mają bogatszy zasób słownictwa, ładniej się wyrażają Rodzice i dziadkowie czytali mi-kilkulatce, od dziecka kochałam książki i nie przeszło mi to z wiekiem

---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ----------

Cytat:
A ja niestety mam ponure wrażenie, że zaginą z czasem. Obym się myliła!!

Nie zaginą, jeśli będziemy czytać dzieciom

Zawsze były rodziny czytające i nie czytające maluchom - teraz jest tak samo

---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ----------

Cytat:
Za to Gabrysia kojarzy mi się z tą z Jeżycjady, co to dorosła kobita, a z mężem i trójką dzieci na kupie u rodziców emerytów mieszkała
Tam niemal wszyscy główni bohaterowie mieszkają w tym kołchozie
Ale i tak uwielbiam "Jeżycjadę" (ale tylko do "Kalamburki" - późniejsze części już są trochę "na siłę").

By the way - Musierowicz wprowadziła w tej serii mnóstwo oryginalnych imion, część z nich jest teraz popularna, albo przynajmniej coraz częściej nadawana (Aniela, Gabriela, Natalia, Ida, Patrycja, Laura, Róża, Melania, Łucja, Ignacy, Grzegorz, Józef, Filip...). Pamiętam, że gdy byłam w środku podstawówki i zaczytywałam się w "Jeżycjadzie", to większość imion wydawała mi się dość wyszukana.

Absurdalna07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-03, 15:36   #2219
GoodNight
Zadomowienie

Cytat:

O, bardzo ładne imię. A co do Gabriela to dzisiaj w przedszkolu słyszałam jak dzieci wołają na Gabriela - Rysiu
GoodNight jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-03, 15:40   #2220
agnes2586
Przyczajenie

Natan czy Oliver ?
agnes2586 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości