![]() |
#2191 | |
Raczkowanie
|
Dot.: izotek
Cytat:
Przy okazji: kojarzę że chyba tutaj byla kiedyś dyskusja na temat oddawania krwi (jeśli nie, to wybaczcie pomyłkę), ale może komus ta informacja się przyda. Otóż krew można oddawać najwcześniej pełny miesiąc po skończeniu kuracji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2192 |
Raczkowanie
|
mi moja derma powiedziała, żeby nie robić żadnych peelingów i tym podobnych rzeczy, więc tego się trzymam. Proponowała mi oczyszczanie twarzy przed kuracją,ale cena była przerażająca (200zł). Odpuściłam,bo stwierdziłam, że jak lek ma mi pomóc to pomoże bez żadnych zabiegów. Raz czy dwa użyłam takiej ściereczki(ręczniczka) żeby usunąć suche skórki. Delikatnie pomasowałam i to wystarczyło
![]() Może to śmieszne, ale momentami mam wrażenie, że moja skóra dziwnie pachnie(twarz), taki chemiczny zapach.. nie wiem czy ktoś tak miał?
30.10.2014r. - pierwsza tabletka Izoteku Edytowane przez arturowaaa Czas edycji: 2014-12-11 o 09:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#2193 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2194 | |
BAN stały
|
Cytat:
mam pytanie- czy pojawialy wam sie jakies dziwne ranki-blizny? obudzilam sie wczoraj z jedna na nosie i dwiema mniejszymi na czole dzisiaj- wygladaja tak jakbym sie uderzyla o cos ![]() ![]() Edytowane przez adri_ Czas edycji: 2014-12-11 o 14:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2195 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I u mnie dematolog powiedziała, że muszę się przez pół roku powstrzymywać od wszelkich zabiegów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2196 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do zabiegów u kosmetyczki, to ja dostałam przykaz poczekania 2 miesięcy. Widocznie co lekarz to inne zdanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2197 |
Wtajemniczenie
|
A nie ma w ulotce o 6 miesiącach powstrzymania się od zabiegów? Z ciekawości sprawdzę.
''W okresie kuracji i co najmniej przez 6 miesięcy po jej zakończeniu nie można stosować zabiegów kosmetycznych takich jak dermabrazja, leczenie skóry laserem (usuwające zrogowaciałą skórę lub blizny) oraz depilacja woskiem, ponieważ mogłoby to spowodować bliznowacenie lub podrażnienie skóry. Podczas kuracji lekiem Izotek 10 mg lub Izotek 20 mg skóra może stać się bardziej wrażliwa'' Jeśli chodzi o oddawanie krwi - miesiąc. Ja bym się kierowała ulotką, a nie zdaniem dermatologa, jak wiemy, często sami są niedoinformowani ![]() A ja 'zmagam' się ostatnio z atakami gorąca w nocy, kaloryfer skręcony na zero, a ja cała gorąca i lepka ![]() Edytowane przez phideaux Czas edycji: 2014-12-11 o 16:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#2198 | |
Przyczajenie
|
Dzisiaj byłem u dermatologa, po ponad miesiącu od rozpoczęcia kuracji.
Ponoć wyniki mam zdumiewająco dobre, ale mimo tego nadal pozostaję przy dawcę 40mg/dziennie (powiedziała, że skoro tak dobrze reaguję na tę dawkę to nie ma co kombinować) Co do mikrodermabrazji to znalazłem ciekawy opis: Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2199 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pytałam ponieważ moja dermatolog na ostatniej wizycie powiedziała mi rzecz, która wprawiła mnie w lekkie zaskoczenie/osłupienie, tj powiedziała że jak za jakiś czas nie będę miała na twarzy nowych wyprysków, stan cery będzie jeszcze lepszy niż obecnie (a jest super) to mam zmniejszyć sobie dawkę o 10mg/doba ... Według mnie to jest chore i totalnie wbrew logice, ponieważ wydawało mi się że mniejsza się dawkę wtedy kiedy ma się jakieś koszmarne skutki uboczne, a nie kiedy wszystko jest super, a organizm dobrze toleruje lek. Inna sprawa że już więcej się do niej nie wybieram, bo już ostatnio naruszyła moje zaufanie łączeniem Izoteku z Summamedem, o czym nikt nigdy nie słyszał, a na pytanie - po co łączyć dwa tak silne leki, jak izo mam za zadanie pozbyć się wszystkiego, nie potrafiła mi nic mądrego powiedzieć. ;/ |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2200 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2201 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#2202 |
Raczkowanie
|
Ja dzisiaj łykam ostatnią tabletkę drugiego opakowania ( łykam 2x20mg) i na razie wciąż masakra. Wciąż nowe kropki wyskakują. Jedyna pozytywna rzecz to to, że nie załamuje się. Wyskoczy wszystko to potem będę miała spokój.
Mi też na dłoniach między kciukiem a wskazującym palcem wyskoczyła taka chropowata wysypka. O dziwo pomógł mi na to zwykły krem bambino a nivea zaczęła mnie szczypać ( mój ulubiony zwykły krem nivea *_*) to samo z ktemem do rąk z biedronki. Cholesterol mi podskoczył powyżej normy. I dziś idę do dermatologa więc zobaczymy co powie ![]() Taki mały off: withi wykorzystałam twój pomysł z przemienianiem sombersy w reniferki na mikołaja. Współlokatorki nie dość, że zdziwione wizytą mikołaja na studenckim mieszkaniu to dodatkowo wciąż zastanawiają się kto był jego pomocnikiem i wszystkim się chwalą zdjęciami ![]()
#2203 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
wysypka opanowała całe dłonie.. apropo badań.. to miałam je robione przed rozpoczęciem kuracji..
![]() |
#2204 |
Raczkowanie
|
Mi też ta wysypka opanowała potem praktycznie całe dłonie. Niveą nie mogłam smarować bo mnie strasznie piekło za to kilka dni z bambino i wysypka praktycznie znikła
![]() Dziś z ciekawości spytam dermatologa skąd ta wysypka. Zobaczymy co powie. Ja obstawiam bardziej wrażliwą skórę i podrażnienie w związku ze stykaniem się skóry i róznych materiałów ![]()
#2205 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dziś byłam u dermy, dostałam receptę na dwa miesiące ![]() ![]() Za to mam nowy skutek uboczny - suche, piekące oczy. Czuję się, jakbym miała w nich pełno piasku. Kupiłam dziś krople nawilżające, oby pomogły. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2206 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam to samo, niestety .... Dodatkowo noszę soczewki i ciągle mam uczucie (osoby noszące będą wiedziały o co chodzi) przeterminowanych soczewek, pomimo że mam nowe. Średnio miłe ;/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2207 |
Zadomowienie
|
a ja biore od marca, po 20mg na dobe i cholesterol mi się obniżył...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2208 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mały update po wczorajszej wizycie u dermatologa: -wydałam 300 zł jednego dnia. *_* (wizyta 80 zł + recepta) mój studencki budżet płacze. -Na wizycie wspomniałam o mojej chropowatej wysypce na dłoniach- moja dermatolog wyjaśniła, że w sezonie zimowym praktycznie nie ma pacjenta, który by tego nie miał. Wysypka występuje przy skórze atopowej oraz przy normalnej, która leczy się właśnie izotekiem ( bo wtedy zachowuje się jak atopowa, bardziej wrażliwa, rozumiecie o co kaman) Przepisała mi sterydy w postaci maści advantan. Nie należy jej stosować regularnie. Tylko, gdy wysypka by znów wystąpiła i narastała. Wtedy z 2-3 dni i przerwa w stosowaniu. - Została mi przepisana również maść aknemycin. Mam ją stosować punktowo na twarz na moje wciąż wyskakujące paskudztwa -dawkę izoteku mam wciąż taką samą ( 2x dziennie po 20 mg). Dlaczego? A no dlatego by w przyszłości nie zostały blizny. Gdy paskudztwa przestaną wciąż wysypywać moją twarz pomyślimy o lekkim zwiększeniu dawki. Ale to dopiero początkiem lutego -wspomniałam też o podwyższonym cholesterolu. Skoczył mi do 205 gdzie norma jest do 200. Drmatolog nie kazała się tym przejmować. To normalne i ewentualnie może świadczyć o tym, że kiedyś w przyszłości mogę mieć wysoki choresterol bo taki już mój organizm. Na razie nie ma się czym przejmować bo kiedyś norma była większa ![]()
![]() |
#2209 |
Raczkowanie
|
Podczas rejestracji na koleją wizytę(luty) zapytałam panią czy muszę przynieść skierowanie. Pani najpierw zrobiła wielkie oczy o co mi chodzi. A po moim wyjaśnieniu stwierdziała,że oczywiście,że muszę przynieść ponieważ teraz chodziłam bez skierowania(bo nie było potrzebne). A jako,że od nowego roku wchodzi taki obowiązek więc na kolejną wizytę muszę się stawić ze skierowaniem. Czyli czeka mnie jeszcze wizyta w kolejce do rodzinnej po skierowanie...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2210 | |
BAN stały
|
Cytat:
rozumiem. ja juz od lipca na kuracji, nie wiem skad te ranki, na szczescie juz sie zagoiły. moze walnelam o szafke w nocy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2211 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2212 |
Raczkowanie
|
ja z cholesterolem przez cala kuracje mialam problem, teraz biore izo przez 3 dni w tyg po 10 mg bo kuracja mi nie pomogla, i tez mam, ale sporo zalezy od diety, wiec warto jej przestrzwgac
|
![]() ![]() |
![]() |
#2213 |
Przyczajenie
|
U mnie z cholesterolem jest dobrze, nawet Pani dermatolog była zdziwiona. Przed kuracją był na poziomie 140, a po miesiącu kuracji spadł jeszcze o 5
|
![]() ![]() |
![]() |
#2214 |
Zakorzenienie
|
Ja chodzę do dermatologa na NFZ i będąc u dermatologa pod koniec listopada spytałam, czy konieczne będzie skierowanie od rodzinnego. Doktor powiedziała, że nie , ponieważ ja już jestem w toku kuracji i dotyczy to nowych osób.
Tez kilkakrotnie miałam tę wysypkę na dłoniach, ale odkąd smaruję koncentratem do rąk SOS Cien z Lidla, wysypki nie było ani razu (tj już od jakichś 2 mc), nie wiem czy to zasługa tego kremu, ale fakt- świetnie nawilża. |
![]() ![]() |
![]() |
#2215 |
Raczkowanie
|
czy ten krem jest w regularnej sprzedaży?
#2216 |
Zakorzenienie
|
Tak-kosztuje grosze, bo 3.99
![]() https://www.google.pl/search?q=cien+...ml%3B640%3B425 Nieznacznie zmienili opakowanie, ale na pewno poznasz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2217 |
Raczkowanie
|
o super! przy okazji kupię, bo wybieram się po czekoladę MILKę 300g za 6.67!
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2218 |
Raczkowanie
|
Też mi się tak wydawało,a nawet byłam prawie pewna. Jednak pani w rejestracji zburzyła mój tok myślenia. Choć istnieje też opcja,że była niedoinformowana bo na początku nie wiedziała o co mi chodzi i dla bezpieczeństwa tak powiedziała.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2219 |
Przyczajenie
|
Witam
U mnie mija 30 dni kuracji Aknenorminem. Po wstępnym ogromnym, wręcz tragicznym wysypie jest nieco lepiej, ale tylko nieco... Wciąż wyskakuja nowe stany zapalne, jedne się podleczają ale cóż z tego jak ciągle pojawiają sie nowe... W okolicy żuchwy i skroni. Jestem na dawce 2x20mg. Zniosłabym wiele skutków ubocznych gdyby w końcu pojawiły sie jakieś efekty... Pewnie kiedyś się pojawią. W czwartek mam wizytę u dermatologa, jestem ciekawa czy zwiększy w tej sytuacji dawkę, wolałabym nie ale zobaczymy. Jestem MOCNO po 30-dziestce a moja skóra jeszcze nigdy nie wyglądała tak źle... Zamiast być lepiej z wiekiem jest coraz gorzej i nikt nie potrafił mi pomóc, naprawdę nikt, wiążę z tym lekiem naprawdę wielkie nadzieje... |
![]() ![]() |
![]() |
#2220 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny, jak tam Wasze kuracje?
U mnie bodajże 79dzień kuracji, obecnie 40mg/24h. Zniknęły suche miejsca na dłoniach, pomogła najzwyklejsza oliwka dla dzieci po kąpaniu na całe ciało, a do tego balsamy i kremy do rąk. Na twarzy nic nowego poza zaczerwienieniami i czerwonymi plackami po poprzednich wypryskach. Aplikuję Epiduo jak nie mam suchej skóry i powoli czerwone plamy znikają. Dalej rano boli mnie kręgosłup, obecnie to jest najbardziej uporczywy skutek uboczny. Reszta chyba bez zmian ![]() Pozdrawiam Was ciepło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:59.