![]() |
#2191 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze kochane pierwiosnki 2008
e--a ty sie ciesz, ze robi... moja nie robi po 5 dni i tro jest dopiero problem :9 moze kupie ta herbatke, tylko ze ona puszcza bąkinormalnie i duzo, ale tak smierdzace ze raz mialam odruch wymiotny (powaznie!)
dzxis jakos pustwo tu u nas...heh ja w gazecie przefczytlam fajny spodiob na zabawe z dzieckiem (jeszczre nie probowalam, ale wsyztsko przede mna ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2192 |
Rozeznanie
|
Ja zauwazylam ze moja mala tez juz je rzadziej,co 3-4 godziny.Na spacerku spokojnie 3 h wytrzymuje,a czasami dluzej.Karmie ja na maxa i jest ok. Teraz nakarmilam ja butla,wydudnila cale 200 ml i odrazu zasnela. Niestety ja nadal mam malo pokarmu
![]() ![]() Dziewczyny a czy wprowadzacie do swojej diety 'normalne' jedzenie?Czy np. pozwalacie sobie raz na jakis czas na cos smazonego? Ja wiem ze nie moge jesc sera zoltego bo zaraz mala ma sluz w kupce;/. gosiaczek071 ja tez jestem uzalezniona od forum,z reszta jak bym nie wchodzila przez pare dni tutaj to bym was czytala i czytala i czytala i bym chyba nie nadgonila bo takie macie tempo w pisaniu! Od 4 dni mam okres,to chyba przez te tabletki anty,i jakies pryszcze na twarzy mi wyskoczyly;////////////////// Wczoraj bylam u fryzjera,juz nie moglam z tymi moimi wychodzacymi wlosami wytrzymac,wiec je obcielam,na boba ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez vea82 Czas edycji: 2008-07-20 o 17:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#2193 |
Wtajemniczenie
|
Vea, śliczna z ciebie dziewczyna. Super fotka i fryzura
![]() ![]() ![]() ![]() Pisałyście sporo o ciuszkach ![]() Jak Basia długo nie robi kupy, to jem śliwki suszone. Działa to na nią (i na mnie ![]() ![]() Papryczko, ja na żądanie karmiłam Basię tylko w szpitalu. Po powrocie do domu zaczęłam ją karmić co trzy, dwie i pół godziny ![]()
![]() |
#2194 |
Zadomowienie
|
Ja nadal karmię na żądanie ale mi to nie przeszkadza. Aleks je co ok 2-3 godziny i dla mnie to jest ok. Ja sobie świetnie z nim radzę w miejscach publicznych i zabieram go wszędzie ze sobą, mogę iść kupić ciuchy czy wielką furę zakupów do supermarketu. Fryzjerka przychodzi do mnie do domu a jedynie co to do kosmetyczki bym go nie wzięła chyba że do mojej przyszłej szwagierki ale to tylko jak jestem u rodziców bo to daleko. Sprawy urzędowe i związane z budową załatwiam z aleksem i zawsze mnie lepiej traktują bo z dzieckiem. Do banku też z nim chodzę. Karmię wszędzie gdzie młody ma ochotę i mam w nosie czy się komu mój cycek wywalony podoba czy nie. Ostatnio w kantorze na zapleczu
![]() W nocy spała tak samo jak u EEnax od 20.30 do 5 rano ale od jakiegoś czasu mu się odmieniło z czego wnioskuję że intensywnie zacząłą rosnąć i potrzebuje nocnego mleka. Więc teraz się budzi nawet o 23.30 od karmienia o 20 i opróżnienia dwóch piersi, a potem o 3 i o 5 rano. Niestety znowu się nie wysypiam. Liczę na to że to pzrejściowe i będzie za chwilę tak fajnie jak 2 tygodnie temu. Do dzaidków jeździłąm sporo ale teraz się uczę i nie mam czasu więc Aleks płączem reaguje na moich i TZ rodziców. Za to jak się oswoił z moją siostra to tak się do niej śmiał na głos ze aż byłam zazdrosna. Dobre pół godziny go rozmieszała a ten się chichrał ze zachrypł. A nic wielkiego nei robiła tylko się do niego w wózku pochylała ![]() Z TZ i zajmowaniem się dzieckiem nie mam problemu sam to uwielbia i chętnie go zabawia, a wózek to mi wyrywa na spacerze. Ale u nas inna sytuacja, TZ go mało widuje i chce się nacieszyć na zapas. Gosiaczku ty pogoń tego swojego TZ bo co z tego ze zarabia, ty też parcujesz a oprócz tego zajmujesz się dzieckiem a że twoja praca za darmochę to inna bajka. Kurcze jak on taki mądry to zostaw go raz samego z małą na jeden dzień i niech zrobi to co ty. Wiadomo jemu tak wygodnie ale ty się nie daj. dziewczyny widziałyście na you tubie bfilmik o śmiejących się czworaczkach? niezłe są te dzieciaczki http://pl.youtube.com/watch?v=-0DEoSzuQRc Smażone jem już od dawna. Wogóle wszystko jem, ostatnio wcinałam bób ze smakiem. Młody purtał tak jak ja ale humor go nie opuszczał, wnioskuję więc ze go brzuszek nie bolała i bób się przyjął. ![]() Kobietki a kiedy są jabłka papierówki? bo teraz te jabłka takie bez smak u a zauważyłam ze jak ich nie jem to młody robi tylko jedną kupę na dzień pomimo wcinania pzreze mnie activii i czereśni to wczoraj nie zrobił wcale dopeiro dziś. |
![]() ![]() |
![]() |
#2195 |
Zakorzenienie
|
znowu napisałyscie co niemiara.
Ja swojego mleka nie próbowałam,bo dla mnie jest to jakies obrzydzajcae ![]() Wczoraj Malutka spałą od 21 do 6 rano-to zdarza sie bardzo rzadko. W ogole chyba bede ja w nocy karmic piersia,anie odciagnietym swoim mlekiem. Tylko w nocy jestem taka nieprzytomna,ze jak podam butelke,a Ona zje,to zasypia i juz,a nie wiem jakby to było z cyckiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2196 |
Zakorzenienie
|
kasia_słonecxzko jabłaka papierówki dopiero we wrześniu,no fakt mi tez jakies mało smaczne wydaja sie teraz jabłka
|
![]() ![]() |
![]() |
#2197 |
Rozeznanie
|
vea sliczna fryzurka .Pieknie wyglądasz
![]() Moja Ola dziadków zoabczy dopiero we wrześniu.jak narazie nikt z rodziny jej nie widział ![]() ![]() ![]() ![]() Jesli chodzi o probowanie wlasnego mleka to ja kiedys wzielam na jezyk jedna kropelke i bylo slodkie .Ale prawie 3 miesiace sie do tego czailam ![]() ![]() ![]() ![]() Dzis dostalam okres i mimo ze zaczelo sie spokojnie i bez boli to teraz mnie tak plecy nawalaja ze ledwo chodze , siedze , leze ![]() Zmykam na herbatke .Pa |
![]() ![]() |
![]() |
#2198 |
Zadomowienie
|
No faktycznie się rozpisałyście
![]() Ja swoje mleko próbowałam, jak cieknie z cycka to siłą rzeczy się dotknie, poza tym ciekawość, a tak w ogóle to debiut w byciu mamą i dużo rzeczy nowych ...A mleko owszem słodkie. Ja @ dostałam parę dni temu ale spodziewałam się , że to wkrótce nastąpi, bo nie karmię już cyckiem. A jeśli chodzi o ten czas pomiędzy szczepieniami wyobraźcie sobie, że na drugi dzień miałam odpowiedź z tej stronki producenta szczepionek od pediatry, że przerwa może wynosić 4-6 tygodni. A ja wczoraj kąpałam się z maluszkiem, ale dla niego i dla mnie była frajda. Nalałam oilatum, wykąpałam go, mąż go zabrał a ja potem mogłam się wykąpać. A tak w ogóle to jak często kąpiecie dzieci, bo ja codziennie. Tak się pytam, bo ostatnio wymieniałam doświadczenia z dwoma innymi mamami i kapią co 2 dni, bo dzieci się z gównem nie witają. Mój Krzyś uwielbia kąpiele i te zabawy w wanience z mężem , wydaje mi się, ze na to czeka i potem jest taki zrelaksowany. U Krzysia kupki co 2 dni czyli standard. A ja sobie przypomniałam o linku do muzyki bobasa i mąż ściągał z netu, bawiąc się przy tym znakomicie, bo pioseneczki są świetne przeplatane gaworzeniem dziecka. Krzyś był zachwycony tylko myślał, że to mąż tak gada.
#2199 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w nocy oczywiscie przerwa jest dluzsza - ostatnie karmienie ma o 20.00 i potem juz roznie (czas pobudki miesci sie miedzy 1 a 4, hehe), miala juz rozne fazy, nie ma jakiejs regularnosci, ale mnie sie wydaje, ze bardziej chce jej sie pic niz jesc, bo krotko zwykle ciagnie. co do dopajania woda lub czymkolwiek innym, to bylo juz tak, ze ciganela troszke z butelki (niewiele, ale zawsze cos), ale teraz juz rzadko. pociamka, pociamka, a nic nie wypije, tylko sie tym smokiem pobawi. widac nie chce jej sie tak pic. nie ma juz upalow, to moze dlatego. jednak zawsze mam w pogotowiu gotowe picie, w razie czego. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
my tez codziennie. mala ulewa, slini sie, robi 3 kupki dziennie, wiec mysle, ze dobrze jest wieczorem ja wykapac. zreszta wie wtedy, ze po kapieli jest jedzenie i spanie - takie rutynowe zachowania sprzyjaja poczuciu bezpieczenstwa. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2200 |
Zadomowienie
|
Ja też kąpię codziennie, aleks to lubi a poza tym kojarzy mu się z porządnym jedzeniem i długim spaniem. Dziś go położyłam na brzuszku w wanience samego tylko asekurowałam ręką żeby sobie buzi nie zamoczył. Wody miałam nie za wiele więc spokojnie sobie leżała na brzuszku i był zachwycony że moze łapkami chlapać. Jutro naleję jeszcze mniej wody żeby nawet jak zamoczy buzię to nic mu się nie stało. Już widzę ta frajde.
A dziś było śmiesznie bo jak go moja mama na rękach trzymała i nachyliła się nad twarzą mojego taty to aleks postanowił skosztować jego głowy ![]() Ah zapomniałabym. młody dziś sam usiadł!! Był u mojej mamy na kolanach w pozycji półleżącej i nagle zobaczył butelkę wody na stole i zaczął ręce do niej wyciągać i się tak gramolić do przodu aż w końcu usiadł sam zachwycony że do tej butelki dosięgnął. Jak go odchyliłam zeby nie siedział to się wkurzył i znowu zrobił to samo. I sobie tak siedział i kombinował jak ta butelke do buzi włożyć. Nie siedział wyprostowany tylko delikatnie wychylony do przodu ale sam mama go trzymała za bioderka po bokach żeby się nie gibnął na boki a on główkę sobie sam trzymał. Szkoda że nie miałam wtedy aparatu. |
![]() ![]() |
![]() |
#2201 |
Zadomowienie
|
Zapomniałam o fotkach no i wrzucam link do naszej strony z większą ilościa zdjęć:
http://picasaweb.google.pl/kasia.sloneczko1/ALEKSANDER |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2202 |
Rozeznanie
|
ja tez kąpie Ole codziennie , juz mamy takie swoje rytuały , bo wyczytalam w Jezyku Niemowląt ze tak jest lepiej i ze zaoszcz\edza sie stresu dziecu itp i w naszym przypadku to naprawde sie super sprawdzilo .Codziennie ok 20 stej jest kąpiel .Tez sie kapalam z Ola kilka razy i bardzo jej sie podobalo .Ale chcialam ja w ten sposob przygotowac na wyjscie na basen , myslalam ze bedzie jej latwiej przyzwyczaic sie do wiekszej ilosci wody
![]() ![]() ![]() Zmykam wegetowac przed tv Dobrej nocki |
![]() ![]() |
![]() |
#2203 |
Zakorzenienie
|
vea ostatnio bylam u fryzjera i mam prawie identyczna fryzure
![]() dziewczyny czy wasze dzieci zaczynaj siadac?? ja doznalam dzis szoku moje dziecko zaczyna siadac.. nie samodzielnie ale jesli poda sie jej rece ona sie podciagnie di siedzi trzymjac sie nawet nie wiedzialam ze tak umie wszystko to wyszlo przypadkowo za kazdym razem jak sie jej poda raczki ciagnie sie i siedzi czasem lekko jej trzeba pomoc troche zdziwiona jestem bo pediatra mowil ze jeszcze jest za mala wiec nie probowalam nawet nic ... i tak nic robic nie bede o teraz dopiero doczytalam ze kasi sloneczk tez siada no to chyba nie jestem sama hehhe ile dajcie malym deserku jesli ktoras podaje?? ja daje pol sloiczka jabuszka i nie wiem czy nie za malo bo ona potem jeszcze butle chce hmm
#2204 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
To ile ma się pokarmu zależy od karmiącej (po za kilkoma wyjątkami które sa zawsze). Ilość pokarmu jaką wyprodukuje pierś jest zależne od tego ile zje dziecko dnia poprzedniego. Wytwarzanie mleka steruje sie w cyklach 24 godzinnych. Podanie dziecku butli 200ml spowoduje ze następnego dnia będzie w piersiach o te 200 ml mniej. Ilośc pokarmu maleje bi zmniejsza sie podaż bo Mama podaje dziecku butle. W momencie jak ilość pokarmu maleje to robi się "dzień dziecka". Dzień dziecka oznacza ze mama i maluszek spędzają cały dzień w łóżeczku i mama trzyma maluszka przy piersi i podaje pierś kiedy tylko maluszek otworzy buzie i będzie chciał ssać nawet jak będzie ssał pierś na "pusto". Jak maluszek nie chce ssac i spi to pracować z laktatorem w cyklach 7-5-3 minuty. Najważniejsze jest by pokarm był sciagniety z piersi i piers "podojona" na "sucho" w nocy miedzy 1 a 4 rano bo wtedy najbardziej piersi reaguja na podaż mleka. W ten sposób (plus jakis wspomagacz o ktorych mowa poniżej) można rozhulać naprawdę porządnie laktację. Mi sie udało po tym jak moje dziecko przegłodzone wyszło ze szpitala rozchulac w 5 dni z 100 ml na 3 godziny do 260 ml. Dodatkowe wspomagacze: - piwo Karmi karmelowe - herbatka laktacyjna Hipp - herbatka mlekopedna FitoMix - granulki homeopatyczne Ricinus Communis 5ch. - bawarka - herbatka laktacyjna Bocianek - kawka laktacyjna Bocianek. Z własnego doświadczenia polecam: Granulki, Karmi i Bocianka. Granulki biorę regularnie codziennie. Karmi popijam od czasu do czasu a herbatki 1 w nocy jedna w ciągu dnia. Wszystkie wspomagacze nalezy skonsultowac z lekarzem (pediatra czy pilegniarka laktacyjna). Co do jedzenia ja zaczęłam po 4 tygodniach powoli wprowadzać nowe produkty do menu włacznie z smażeliną i czekolada. tylko nadal nie jadam wzdymających produktów. Cytat:
Cytat:
Laktacje się "rozruszuje" częstym przystawianiem dziecka do piersi. Im maluch wiecej ssie tym więcej mleka będzie produkować pierś. Nie widze sensu by maż robił to co moze zrobić dziecko skoro dziecko ma z tego o wiele większy pożytek. (zreszta wiecej na ten temat powyzej. Jak trzeba będzie rozwinąć temat laktacji to moge napisać. Męża sie przystawia do piersi jak ma sie straszny zastój pokarmu by odblokował kanaliki mleczne. Sorry za szczerość ale tez by Mnie to przystawianie męża rozśmieszyło bo jest trochę bzdurne jako metoda poprawiania laktacji i raczej nieprzyjemne dla męża (a za to cudownie przyjemne dla dziecka).
![]() |
#2205 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2206 |
Zadomowienie
|
Eenax zgadzam się z tobą w kwestii rozkręcenia laktacji ale mam właśnie jedno zastrzeżenie. Czy piwo karmi jest bezalkoholowe? ja piwa nie cierpię więc nie wiem, ale jeśli jest z alkoholem to nie mozesz go polecać. Moim zdaniem równie dobrze można polecać jedzenie od czasu do czasu odrobinki arszeniku. Nam nie zaszkodzi ale dziecku hmm... kto wie? Ja lubie alkohol spożywać i tęsknię za nim teraz zwłąszcza za dobrym winkiem jednak uważam ze te parę miesięcy można sobie podarować. Wiecie że nie obchodzę się z aleksem jak ze smierdzącym jajkiem tylko własnie nie rozczulam się i moze w opinii niektórych narażam go na różne choroby, wychłodzenie tudzież skręt kiszek i alergiie pokarmowe.Ale co do alkoholu nawet w ilosci znikomej to będę bardzo protestować. Szkodzi i basta i nikt mi nie wmówi że jak wypije troszkę a dziecko nie leży pijane w sztok to znaczy że mu nic nie jest. Bo czy mu jest tego się od razu nie dowiemy, niestety alkohol ma to do siebie że działa w ukryciu wewnątrz organizmu.
Czy bawarka pomaga niech tak bedzie, nie będę się tu sprzeczać z ekspertem ![]() ![]() Inna sprawa jak dziecko chudnie to moim zdaniem trzeba je trochę dokarmić a samemu lepiej się odżywiać i pracować maszynką i dawać dziecku bardzo, bardzo często cycusia. Lepiej się odżywiać nie dlatego ze jak się jest tylko na zupkach to z cycków też zupka licha leci bo naprawdę to mleko jest produkowane z krwi i wypełenienie żołądka nie ma na nie wpływu. Ale żeby mleko miało wszystkie wartosci odżywcze to my też je musimy wyprodukować a z czego produkować jak za mało zjemy? Jak ja wapnia nie zjem to nie dość że mi kosci zeżre to dla mlodego go nei wyprodukuję, tak samo z żelazem czy innymi minerałami. I dlatego też ja jestem wrogiem ograniczania matek karmiących w jedzeniu bo alergiia bo coś tam. Wszystko trzeba jeść tylko z umiarem, odstawiać jak dziecku ewidentnie nie służy a nie tak na wszelki wypadek. A jeść się powinno zdrowo zeby nasz organizm przyswoił jak najwięcej wartosci odżywczych i potem w mleko je pzrerobił. Przecież jak ja zjem na obiad paczkę chipsów to też głodna nie będę i dziecko też skrętu kiszek nie dostanie ani nic z tych rzeczy bo ono bezpośrednio tych chipsów nie dostaje, ale też nie pzrekaże mu w mleko żadnych wartosci odżywczych. Jak zjem smażona rybe to dziecku nic sie nie stanie ale ponieważ taka ryba jest mniej wartosciowa niż pieczona albo gotowana bo zawiera strasznie dużo niedobrego tłuszczu to daltego lekarze odradzają. Dziewczyny ja was proszę nie dajcie się zwariować z tym nie jedzeniem. Wszystko trzeba z umiarem. No to się rozpisałam ale już mnie trochę zaczęło denerwować że po raz kolejny ktoś pyta czy jecie to czy tamto bo się boi spróbować. Trzeba jesć żeby mleko mieć bo do dziecka i tak trafia rozłożone na czynniki pierwsze. Mam nadzieję ze nikt się tu na mnie nie pogniewa za taki moralitet. Ray-ja się boję pozwolić aleksowi siadać bo mi się zdaje że za wcześnie. On się nie dzwiga z pozycji leżacej i ja go za rączki nie podnoszę tylko on się sam z pozycji półlezącej podniósł i tak sobie siedział. Nie wiem czy mam mu pozwalać na takie siedzenie skoro jeszcze z leżenia się nie podnosi? |
![]() ![]() |
![]() |
#2207 |
Zakorzenienie
|
KARMI jest piwem bezalkoholowym.
Powiem nawet ze sa szpitale w których jak ma sie problemy z laktacja to daja do picia Karmi. Na mnie Karmi działa i to bardzo do tego stopnia ze około półgodzinki po wypiciu zaczyna mi mleko samo cieknąc z piersi. Co do bawarki ja nie zauważyłam ale mam koleżanki które twierdza ze na nie działa bardzo dobrze no i moja mama mi mówiła o piciu bawarki. Kasiu_Słoneczko: Super post o jedzeniu. Dobra i zbilansowana dieta to dobre mleko i dobre karmienie. Bo tak naprawdę tylko te największe alergeny powinno sie na poczatku omijac (ale i powoli próbować a nuż nic nie bedze działo jak sie je zje) oraz mocne wzdymacze (do czas kiedy dziecku minie okres kolkowy). Ja po 4 tygodniach zaczęłam powoli jeść: wszelkie ciastka, smazeline, owoce inne niż jabłko czy banan, czekoladę, orzechy. Mała czuje się świetnie i jest okazem zdrowia, szczęścia i radości. A i w momencie jak mała zaczeła przesypiac noce to i wieczorkiem do kolacji małą lampke wina (po rozmowie z pediatra i uzgodnieniu ze od czasu do czasu tak mogę).
#2208 |
Raczkowanie
|
eanax Piszesz, że twoja Ewa zawsze robiła dłuższe odstępy w nocy - dłuższe, tzn.jakie?? I jak nauczyłaś ją przesypiać całą noc? Z tego co piszesz zrozumiałam, ze aby wydłużyć jej przerwy w ciagu dnia tosymulowałaś jej noc.A co z nocą prawdziwą? Pytam się bo jestem ciekawa czy moja Ola mogłaby przespać całą noc. Wczoraj była karmiona o 20, obudziła się 15 minut po północy. Myślałam że uda mi się ją uspokoić ale nie wzięłam na górę (gdzie śpi z nami w naszej sypialni w kołysce) smoczka z jej pokoju, więc dałam cyca, zjadła i zasnęła. Kolejne budzenie - o 4:30 i wtedy też zjadła i zasnęła.
gosiaczek - a propos kupek; Czy ty jesz owoce? jabłka? ( ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2209 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny piękne te wasze maleństwa
![]() ![]() Kasia- słoneczko świetne to zdjęcie gdzie młody dziadka wcina ![]() Moja chania z leżenie do siadu się nie pcha, ale z półlezenia tak. Pozwalam jej siadać, ale nie siedzieć. Gosiaczek pisałaś o zielonej kupce- przyzwyczaj się- na nutramigenie to norma. Byleby śluzu nie było. Jak byłam ostatnio u naszej ( ![]() Mój mąż zajmuje się Hanią, ale był czas kiedy tego nie robił. Facetom jest ciężko przestawić się z trybu praca na tryb dom. Ja byłam strasznie zła, że moje życie się zmieniło bardzo a jego prawie wcale. Bo dalej chodzi do pracy, jak ma ochotę gdzieś wyjść to idzie itd. A ja muszę uzgadnieć każde wyjście, szukać opieki... No i któregoś dnia nie wytrzymałam. Zrobiłam awanturę dziką, ale pomogło. Czasem muszę mu przypominać, żeby coś zrobił, ale generalnie jest ok. Facet musi się zajmować swoim dzieckiem, bo niby jak inaczej ma je poznać? |
![]() ![]() |
![]() |
#2210 |
Raczkowanie
|
A i jeszcze zapomniałam dodać- gosiaczek śmierdzące bąki po nutramigenie to też normalne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2211 |
Rozeznanie
|
Dziekuje dziewczyny za komplementy dotyczace fryzurki
![]() ![]() Eeneax,oj mama nie jest az taka be be be ![]() ![]()
#2212 |
Raczkowanie
|
vea82 Ja też podcięłam dużo włosy, bo już nie mogłam patrzeć nansiebie w lustrze, dodatkwo skrócenie ich na pewno je wzmocni (ach, to wypadanie!). Prawdziwą fryzurę, tzn. jednak ścięice na krótko zrobię sobie jednak dopiero w sierpniu, gdy zacznę przestawiać Ole na sztuczne mleko i w związku z tym będę mogła gdzieś na dłuzej wyskoczyć (teraz wyskoczyłam tylko szybko do zaprzyjaźnionej frykizjerki).
A co do jabłek papierówek, to nieprawda że one są dopiero we wrześinu, bo ja sie własnie nimi objadam i to właśnie one tak zadziałały na ilość kupek u mojej Oli.Dodam, że sa to papierówki z ogródka moich rodziców, niektóre jem takie jeszcze trochę kwaśnawe koniec pisania, Ola woła |
![]() ![]() |
![]() |
#2213 |
Rozeznanie
|
Vea wyglądasz pięknie ale ładnemu to i w każdej fryzurce ładnie. Kasiu Słoneczko Aleks jest przesłodki na tych zdjęciach.
Jeśli chodzi o karmienie to ja tylko cyc. Zosia od początku przesypiała noce już w szpitalu położne na mnie krzyczały budzić w szpitalu budziłam w domku nie. Z resztą radziłam się Was dzięki Marcelinko W dzień też śpi wg mnie dużo raz długo ponad 3 godziny a potem dwa razy krótkie drzemki. Kapię codziennie Zosię po kąpieli cyc i zasypia sama około 22 22.30 i spi do 7 rano czasem 7 .30Jak nie śpi to jest pogodna i rozgadana mimo szyny. Jak zdejmuję szynę ( Zosia musi ją nosić 24 godziny na dobę dopuszczalna przerwa do 3 godzin ) to się przewraca z brzuszka na plecki i odwrotnie i kula się na boczki jakby się chciała rozprostować po szynie. Podciągana za rączki trzyma już główkę nie ciągnie za sobą więc jest ok mimo szyny choć tak bardzo się bałam. U mnie znowu leje zwarjować można |
![]() ![]() |
![]() |
#2214 |
Raczkowanie
|
Moja też ostro pruka, czasami nawet trzeba się ewakułować
![]() Kokochana ja też kilka razy zrobiłam mężowi niezłą awanturkę i pomogło ![]() co do karmienia piersią to uważam że wszystko jest w naszych głowach, to mózg wszystkim "rządzi", ja byłam całą ciążę bardzo bardzo nastawiona na karmienie to mleczko mam np.moja bratowa od poczatku twierdziła że długo to ona nie pokarmi bo mleko jej się zaraz skończy no i po 2 tyg faktycznie zaczeło zanikać i po miesiącu był koniec i butla. Fakt, są wspomagacze laktacji(ja popijam sobie herbatki HIPPA) ale jak ktoś nie chce karmić to nie będzie i mleko zacznie zanikać-to moje zdanie. Moja mama twierdziła, że ja mleka nie będę miała, bo ona naszą trójkę karmiła tylko po miesiącu i był koniec to ze mną będzie tak samo i teraz jest troszkę zdziwiona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2215 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przesuwanie jest trudne bo przez 15 minut trzeba maluszka tak intensywnie zając czym innym żeby zapomniał o głodzie. No i dzieci przesuwają czas indywidualnie. Moja Ewa potrzebowała na przesunięcia godzin karmienia po około 6-7 dni (przesunięcia 15 minutowe). Całonocne spanie nauczyli jaw szpitalu. W 4 tygodniu mła trafiła do szpitala bo konieczna był operacja tam przez 3 doby dostawała kroplówkę wiec czuła sie w nocy najedzona. I jak wróciła do domu to juz w nocy nie wstawała. Czasem jak jest bardzo goraco to się budzi i popłakuje dostaje cyca podojda minutke i zasypia. Cytat:
A jak ja popołudniu zasną a mała płacze to mąż bierze mała i podaje jej moje odciągnięte mleko z butli by mnie nie obudzić.
![]() |
#2216 |
Zakorzenienie
|
bksh jakie tempo
![]() Co do cuchnacych kupsztali- kokochana ona robila takie smrody juz przed nutramigenem, mnie sie zdaje ze to przez to, ze ta kupa tam siedzi po kilka dni i dlatego te baki tak cuchną... Lekarka nic nie moiwla... kupe zrobila znow zielona (nie wiem, zcy sie mam cieszyc z tego ze jest zielona, ale sie ciesze ze jewst wogole jakas.) sluzu nie bylo... ja ten nutramigen jej mieszam ze zwyklym. Daje na 150 ml 3 miarki nutra i 2 zwyklego. Moe teraz przejde do 4:1. wczoraj bylam na koncercie wu tang'a ![]() ![]() ![]() spada,m sioe pouczyc jeszcze. Pozniej opoczytam wszystko hehe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2217 | ||
Wtajemniczenie
|
o ile z twoim pogladem na temat laktacji w bardzo wielu punktach sie zgadzam, to z tym stwierdzeniem juz nie - przeczytaj uwaznie etykiete.
co do bawarki, piwa czy innych takich, to wg poloznych dzialaja raczej jak placebo. Cytat:
Cytat:
kasia_sloneczko: podpisuje sie pod twoja dluga wypowiedzia. |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2218 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie pije alkoholu żadnego,ani piwa bezalkoholowego,ani wina.A Ty rob jak uważasz. Jadłam wiele rzeczy na początku,i wiele rzeczy niestety Malutkiej szkodziło. Jescze jedna kwestia-jeśli "cycki ma sie jak flaki"a dziecko płacze z głodu,to podałabym mu mleko sztuczne,niz słuchac płączącego dziecka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2219 |
Zakorzenienie
|
co do siadania,to wczoraj leko sie przestraszyłam jak Malutka płakałą jak ja położyłam,bo juz miałam dosc chodzenia z nia na rękach, a ona ze złosci zaczęła sie podnosic
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2220 |
Wtajemniczenie
|
Kasiu słoneczko, Aleks to już duży chłopak!
![]() Mnie zdarza się pić odrobinę alkoholu raz w tygodniu zaraz po kąpaniu małej. Basia wtedy zasypia na dłużej, a my mamy z mężem trochę czasu dla siebie. Miło jest spędzić kilka chwil jedynie we dwoje przy odrobinie czerwonego wina. Nalewam sobie niewiele - ok. 1/4 kieliszka. Ja też mam cycki jak flaki i to wcale nie oznacza, że nie mam mleka, albo jest go mniej ![]() Basia robi bączki bezwonne. W ogóle to żadko purka. Czasami jak nie robi kupy dwa dni, to popurkuje, a tak to raczej jej się to nie zdarza. Pisałyście trochę o kontaktach maluchów z obcymi. Moja córka jest bardzo towarzyska. Nigdy jeszcze nie płakała na widok obcej (czyli nie ja ani mój mąż) osoby. Pozwala się brać na ręce. Lubi jak nowe osoby do niej mówią. Jest ich po prostu ciekawa i po kilku chwilach intensywnego skupienia i słuchania takiej osoby, uśmiecha się do niej. Chyba bardzo to lubi. Mojej Basi jeszcze daleko do siadania. Obraca się jedynie na boczki. Nawet nie wiedziałam, że potrafią to dopiero 5,6 miesięczne niemowlaki ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:07.