tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-24, 21:31   #2191
kik
Raczkowanie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Na początku miałam takie bóle... Teraz zdarzają się sporadycznie. Czytałam, że bóle jajników to całkiem normalna rzecz przy pierwszych opakowaniach Ja również miałam takie delikatne i również się martwiłam, ale po pewnym czasie przeszły... Teraz mam takie objawy jakie wymieniłam, ale dziewczynki uspokoiły mnie, że to normalne. Ty również, myslę, że mozesz być spokojna. A jeśli bóle nie przejdą po trzecim opakowaniu zgłoś się do lekarza

Edytowane przez kik
Czas edycji: 2009-05-24 o 21:32
kik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-24, 21:35   #2192
mada5m
Przyczajenie

Ufff, uspokoiłaś mnie
Zmartwiłam się bardzo bo dzisiaj dowiedziałam się, że koleżanka, która bierze tabletki- zaszła w ciążę. Nie mam pojęcia jak to możliwe...Może zapomniała wziąć tabletki. Ale pierwszym objawem ciąży był właśnie ból brzucha. Mała schiza.
mada5m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-24, 21:40   #2193
kik
Raczkowanie

Też miałam schizy Czasami do dzisiaj mnie takie łapią, ale staram się myśleć racjonalnie... Koleżanka pewnie pominęła tabletke albo brała jakieś antybiotyki, które osłabiły działanie. Możesz jej zapytać i powiedzieć nam jak to się stało To są dość ciekawe przypadki... Ja staram się brać regularnie chociaż ze trzy razy zdarzyło mi się godzinne spóźnienie, ale to nie powód do zmartwienia A te schizy to najgorsze co może człowieka spotkać... I ten strach przed testem ciążowym. Bo co jeśli wyjdzie pozytywny? Heh... Okropne uczucia... Dlatego zdecydowałam się na tabletki właśnie Teraz tylko te skutki uboczne mnie przyprawiają o małe schizy dlatego chyba wolę poczekać ze współżyciem aż do ustania skutków ubocznych, żeby nie robić z siebie ciężarnej.
Stary 2009-05-24, 22:01   #2194
mada5m
Przyczajenie

A czy te tabletki trzeba brać o określonej godzinie, dokładnie co do minuty? Czy wystarczy taka sama pora dnia. Ja biorę rano, po przebudzeniu z racji tego, że panią zapominalską jestem i z pewnością po południu wyleciałoby mi to z głowy. Budzę się mniej więcej ok 8-9. Czasami później, czasami wcześniej. Staram się brać o 9 ale nie zawsze wychodzi. Często z wahaniami godzinnymi lub dwu-. Czy to wpływa na skuteczność brania tabletek?
Stary 2009-05-24, 22:04   #2195
syyluusiiaa
Rozeznanie

Ja mam CAŁĄ broszurke a w sumie to książeczkę o tych tabletkach...
syyluusiiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-24, 22:04   #2196
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez mada5m Pokaż wiadomość
A czy te tabletki trzeba brać o określonej godzinie, dokładnie co do minuty? Czy wystarczy taka sama pora dnia. Ja biorę rano, po przebudzeniu z racji tego, że panią zapominalską jestem i z pewnością po południu wyleciałoby mi to z głowy. Budzę się mniej więcej ok 8-9. Czasami później, czasami wcześniej. Staram się brać o 9 ale nie zawsze wychodzi. Często z wahaniami godzinnymi lub dwu-. Czy to wpływa na skuteczność brania tabletek?
nie, patrz ulotka

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-24, 22:06   #2197
kik
Raczkowanie

Nie nie Nie masz się czym martwić. Jeśli tabletka jest wzięta do dwunastu godzin to antykoncepcja jest zachowana Ale lepiej nie stosować 12-sto godzinnej przerwy Opóźnienia 1,2,3 godzinki raczej nei wpływają na skuteczność... Wręcz w ogóle nie wpływają Wszystko jest w ulotce
Stary 2009-05-24, 22:06   #2198
papiusia1203
Raczkowanie

lekarz powiedzial ze powninna wziasc wiec wziela ale nie wie co teraz czy brac dalej czy przstac ...zrobic przerwe?
papiusia1203 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-24, 22:12   #2199
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wiola2710 Pokaż wiadomość
Witajcie.ja właśnie przyjmuje 11tabletke Yaz.musze przyznac ze czuje się świetnie.niepokoi mnie tylko jedno.po zażyciu kilku tabletek zauważyłam że moje piersi dziwnie pachną,a dokładnie maja zapach jakby antybiotyków.nic pozatym nie ma tylko ten zapach.jest on delikatny,wyczuwa się go po przybliżeniu nosa do sutka.na forach internetowych naczytałam się że te tabletki bardzo szkodzą na piersi a dokładnie mogą przyczynić sie do raka piersi.niektóre wypowiedzi mogą dać do myślenia.doradżcie mi coś w tej sprawie.dziękuję i pozdrawiam.
o czymś takim jeszcze nie słyszałam, może któraś z dziewczyn się wypowie.
ale myślę, że to może mieć związek z aktywnością gruczołów w piersiach spowodowaną przyjmowaniem hormonów.
co do raka, to niby mówi się, że przyjmowanie antykoncepcji hormonalnej zwiększa ryzyko wystąpienia, więc zaleca się regularne badania
Stary 2009-05-25, 11:34   #2200
7martina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mada5m Pokaż wiadomość
Ufff, uspokoiłaś mnie
Zmartwiłam się bardzo bo dzisiaj dowiedziałam się, że koleżanka, która bierze tabletki- zaszła w ciążę. Nie mam pojęcia jak to możliwe...Może zapomniała wziąć tabletki. Ale pierwszym objawem ciąży był właśnie ból brzucha. Mała schiza.
Heh ja też niedawno dowiedziałam się, że znajoma która brała tabletki jest w ciąży.
Co ciekawe, twierdzi że brała normalnie, nie zapomniała żadnej...
Poszła do pani ginekolog i ta powiedziała jej, że "ona nie jest zadowolona z tych tabletek" i "one są raczej takie słabe" Nie wiem jak się nazywały, wiem tylko że jakieś tanie, więc raczej nie YAZ...
Ale trochę mnie to przeraziło!
Mam nadzieję że głupoty ta dziewczyna gada... :P
7martina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-25, 12:57   #2201
redjelly
Raczkowanie

a ja dzis wieczorem lykam 1 tabletke z trzeciego blistra,i dzis przed poludniem pojawil sie okres tak przeze mnie wyczekiwany.Ciesze sie tylko troche jajniki pobolewaja,ale da sie przezyc.
redjelly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-25, 13:14   #2202
littleblackwitch
Zadomowienie

auć moje piersi
nie wiem czy sie cieszyć czy płakać...
większość staników do wymiany
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-25, 13:33   #2203
redjelly
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez littleblackwitch Pokaż wiadomość
auć moje piersi
Ja tez powoli nie mieszcze sie w staniki.Niedlugo przejde z C na D.Tez nie wiem czy sie cieszyc czy plakac.
redjelly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-25, 13:40   #2204
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

u mnie też jakby jakoś więcej

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-25, 13:55   #2205
kik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 7martina Pokaż wiadomość
Heh ja też niedawno dowiedziałam się, że znajoma która brała tabletki jest w ciąży.
Co ciekawe, twierdzi że brała normalnie, nie zapomniała żadnej...
Poszła do pani ginekolog i ta powiedziała jej, że "ona nie jest zadowolona z tych tabletek" i "one są raczej takie słabe" Nie wiem jak się nazywały, wiem tylko że jakieś tanie, więc raczej nie YAZ...
Ale trochę mnie to przeraziło!
Mam nadzieję że głupoty ta dziewczyna gada... :P
Kurcze, nie straszcie mnie dziewczyny Ja mam objawy typowo ciążowe (pomijając wysoką temperature, bo mam 36,6) i teraz to mnie zaczynacie niepokoić Aż mam ochote wlecieć do pierwszej lepszej apteki po test...
Stary 2009-05-25, 14:23   #2206
forumkowiczka
Zadomowienie

Smile Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Witam.
Wczoraj wzięłam pierwszą w życiu tabletkę antykoncepcyjną. Mam straszliwe bóle miesiączkowe, już nawet ketonal czy ketonal forte nie działają. Obecnie jestem na zastrzykach pyralginu i on też mało skutkuje. Dlatego między innymi zdecydowałam się rozpocząć przygodę z tabletkami YAZ. Wczoraj o 22 przyjęłam pierwszą, dzisiaj kolejna. Słyszałam,że najlepiej przyjmować je na noc. Podzielacie to zdanie?
Na bieżąco będę informowała o odczuciach
Pozrawiam
forumkowiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-25, 15:12   #2207
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kik Pokaż wiadomość
Kurcze, nie straszcie mnie dziewczyny Ja mam objawy typowo ciążowe (pomijając wysoką temperature, bo mam 36,6) i teraz to mnie zaczynacie niepokoić Aż mam ochote wlecieć do pierwszej lepszej apteki po test...
bla bla bla nie wierzę, ze przy regularnym stosowaniu można zajść
kobiety nawalają w trakcie stosowania a później, żeby nie wyjść na głupie zwalają winę na tabletki

co do Twoich objawów... skutki uboczne tabsów to objawy ciąży
hormony powodują, że w organizmie trwa 'sztuczna ciąża' więc nie ma się czemu dziwić
Stary 2009-05-25, 15:15   #2208
kik
Raczkowanie

NO WŁAŚNIE KURDE! To skutki uboczne TAK! BĄDŹ SILNA KIK! Przecież bierzesz tabsy regularnie!! Kurde Schizy są z tymi pierwszymi opakowaniami! Niech tylko krwawienie mi się spróbuje spóźnić

Ale czemu ja nie mam większych piersi? Zazdroszcze wam Moje to tylko bolą

Edytowane przez kik
Czas edycji: 2009-05-25 o 15:19
Stary 2009-05-25, 15:27   #2209
littleblackwitch
Zadomowienie

a na ktorym op. jestes?
mi ''sie zaokragliły'' dopiero pod koniec 3.
i nie powiedziane, że tak zostanie - może to po prostu przez zbliżający sie okres
wcześniej miałam plamienia, teraz plamienia odeszly a przyszło 'to'
ocb

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-25, 15:30   #2210
kik
Raczkowanie

Dopiero pierwsze... Jeszcze jest nadzieja te objawy mnie denerwują Ale szczęście, że piersi bolą tylko delikatniusio. a prawa mocniej od lewej
Stary 2009-05-25, 16:00   #2211
ewela123
Przyczajenie

Witam! Mam problem, który nie daje mi spokoju! Dlatego proszę o radę. Niedawno zaczęłam stosować tabletki YAZ. Jak wiadomo pierwszą tabletkę należy przyjąć w pierwszym dniu miesiączki. Jednak 2-3 dni przed okresem zdarzają mi się plamienia. Podczas wizyty u ginekologa wspomniałam o tym i zapytałam jak mam to traktować. Lekarz stwierdził, żeby uznać to za miesiączkę i przyjąć wówczas pierwszą pigułkę. Tak też zrobiłam, kiedy pojawiło się plamienie wzięłam pierwszą tabletkę. Jednak reakcja mojego organizmu jest niepokojąca. Nie miałam miesiączki, tylko delikatne plamienie, które nadal sie utrzymuje. Co w takim razie? Jak jest ze skutecznością preparatu? Czy powinnam stosować dodatkowe zabezpieczenie? Czy mój cykl się ureguluje? Proszę o rady! Pozdrawiam!
ewela123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-25, 16:12   #2212
mada5m
Przyczajenie

Ja jestem na 20tabletce i plamienia do teraz mam Na szczęście jakby coraz mniejsze A co do piersi- też mnie trochę bolą i są takie jakby, hmm... twarde A co najdziwniejsze- gdy budzę się rano nie mogę wyjść z podziwu bo są znacznie większe! Ale gdy już wstanę, pochodzę chwilę, wracają do normalnego rozmiaru:/ Dziwne to.
Stary 2009-05-25, 16:22   #2213
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
auć moje piersi
Moje od początku się zaokrągliły znacznie. Też myślałam, że będę musiała wymienic staniki, ale jakoś się mieszczę a bolesnosc była, teraz minęło
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-25, 16:42   #2214
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ewela123 Pokaż wiadomość
Witam! Mam problem, który nie daje mi spokoju! Dlatego proszę o radę. Niedawno zaczęłam stosować tabletki YAZ. Jak wiadomo pierwszą tabletkę należy przyjąć w pierwszym dniu miesiączki. Jednak 2-3 dni przed okresem zdarzają mi się plamienia. Podczas wizyty u ginekologa wspomniałam o tym i zapytałam jak mam to traktować. Lekarz stwierdził, żeby uznać to za miesiączkę i przyjąć wówczas pierwszą pigułkę. Tak też zrobiłam, kiedy pojawiło się plamienie wzięłam pierwszą tabletkę. Jednak reakcja mojego organizmu jest niepokojąca. Nie miałam miesiączki, tylko delikatne plamienie, które nadal sie utrzymuje. Co w takim razie? Jak jest ze skutecznością preparatu? Czy powinnam stosować dodatkowe zabezpieczenie? Czy mój cykl się ureguluje? Proszę o rady! Pozdrawiam!
jakbyś poczytała wątek to byś znalazła odpowiedzi na wszystkie swoje pytania

---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ----------

Cytat:
Napisane przez MissMiss Pokaż wiadomość
Moje od początku się zaokrągliły znacznie. Też myślałam, że będę musiała wymienic staniki, ale jakoś się mieszczę a bolesnosc była, teraz minęło
a rozmiar rozumiem, że został..?
fajnie by było nawet
ciekawe też, czy po odstawieniu tabsów wrócą do poprzedniego rozmiaru czy nie heh
Stary 2009-05-25, 16:59   #2215
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
jakbyś poczytała wątek to byś znalazła odpowiedzi na wszystkie swoje pytania

---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ----------

a rozmiar rozumiem, że został..?
fajnie by było nawet
ciekawe też, czy po odstawieniu tabsów wrócą do poprzedniego rozmiaru czy nie heh
Został, został
Pewnie po odstawieniu wrócą do poprzedniego, naturalnego rozmiaru..
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-25, 18:10   #2216
kejtixd
Przyczajenie

Hejka jestem na końcu pierwszego w mojej karierze blistru yaz, ściśle mówiąc dziś wzięłam 2 białą tabletkę, a okresu brak....nie pominęłam żadnej z różowych tabletek, brałam punktualnie, ogólnie nic nie wskazuje żebym miała powody do obaw jeśli chodzi o ten aspekt...mimo wszystko jednak trochę się martwię i niezabardzo wiem co mam myśleć, więc?
kejtixd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-25, 18:12   #2217
kik
Raczkowanie

Ej dziewczyny... A jak to jest z tym alkoholem? Obniża skuteczność czy nie? Zostałam zaproszona na imprezę i nie mam zamiaru bawić się w abstynentke (ambitnie, wiem ) Ale kiedy jestem podchmielona to jestem również nieco bardziej odważna i coś mi się zdaje, że mój tż tej nocy nie będzie się nudził. Mamy się dodatkowo zabezpieczyć? Czy nie jest to konieczne?
Stary 2009-05-25, 18:33   #2218
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Ej dziewczyny... A jak to jest z tym alkoholem? Obniża skuteczność czy nie? Zostałam zaproszona na imprezę i nie mam zamiaru bawić się w abstynentke (ambitnie, wiem ) Ale kiedy jestem podchmielona to jestem również nieco bardziej odważna i coś mi się zdaje, że mój tż tej nocy nie będzie się nudził. Mamy się dodatkowo zabezpieczyć? Czy nie jest to konieczne?
nie obniża. już nieraz było tak, że wypiliśmy trochę z TŻ i wszystko ok, w ciążę nie zaszłam. nawet było tak, że niestety pora wzięcia tabletki nastąpiła gdy byłam ze znajomymi na piwku, więc wymknęłam się do toalety, połknęłam tabletkę i wróciłam do stolika
Stary 2009-05-25, 18:34   #2219
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
sam alkohol skuteczności nie obniża.
jednak jeśli w ciągu 3-4 godzin od wzięcia tabletki + alkohol zwymiotujesz, wówczas musisz zabrać jeszcze jedną tabletką bo ta mogła się nie wchłonąć...
Stary 2009-05-25, 18:35   #2220
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
sam alkohol skuteczności nie obniża.
jednak jeśli w ciągu 3-4 godzin od wzięcia tabletki + alkohol zwymiotujesz, wówczas musisz zabrać jeszcze jedną tabletką bo ta mogła się nie wchłonąć...
to wiadomo

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości