Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-06-04, 17:09   #2191
norka27
Zakorzenienie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Esel ja tam sie keramzytu boje ale z doswiadczenia wiem ze dobre przewiewne podloze tez daje rezultaty, mam takiego ktory juz ma 3 korzenie a tez bylo z nim cienko. Zajelo mi to pol roku by mial te korzonki, teraz jest w szkle i ma pelno nowych. Wiem ze to ryzykanctwo ze szklem, podlewanie nie jest lekka sprawa bo musisz dobrze odlac wode a na drugi dzien znowu odlac to co sie skropli na dno. Ale moze warto zaryzykowac - jest lato, duzo swiatla, woda dobrze paruje, korzenie lubia swiatlo. Moze kup zwykla kore sosnowa, dekoracyjna - ja taka mam, piekne, duze, suche kawalki. Mysle ze do szkla beda w sam raz. Skoro on juz i tak jest taki zmarnowany to moze mu sie polepszy? Ten moj bezkorzeniasty jakos dychra ale sama sie zastanawiam czy go do szkla za jakis czas nie wlozyc. Wyjmij go juz moze z tego worka i zaryzykuj. Ja wiem ze my wszystkie chcemy te chorusie ratowac bo zal, ale szczerze mowiac - skoro falki sa za 20zl to az nie taka wielka strata a zawsze moze cos nowego oko cieszyc. Ja przewaznie nie ratuje jak juz widze ze on nie ma lisci i w ogole jest zdechly.
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 17:23   #2192
asia13rafal
Przyczajenie

Norko dzięki za odp. chcę jeszcze zapytać o odległość czasową od opryskiwania - jaka powinna być -dziś prysnęłam na plamistość liścia i pasuje mi jeszcze prysnąć na robala kiedy mogę to zrobić?
asia13rafal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 17:41   #2193
esel12345
Raczkowanie

wiem że czasem nie warto ratować.. ale myśle że sytuacja nie jest na tyle beznadziejna aby zrezygnować.. bo cięzko jest się z nimi rozstać.. zawsze jest złudna mała nadzieja właśnie wsadziłam ją do szklanej osłonki z dużymi kawałkami kory... może da rade ?
a jak nie to trudno
dzięki
esel12345 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 17:57   #2194
norka27
Zakorzenienie

Trzymam kciuki Esel, niech sie chlopak dobrze ukorzeni. Mam nadzieje ze moj tez pojdzie ta droga
Jesli chodzi o opryski to ja czesto 2 srodkami na raz walilam - znaczy sie raz przynioslam do domu takiego z plamistoscia i wydawalo mi sie moze ma przedziorki wiec dostal oprysk i rozpuszczona tablete na robale na raz. Moze poczekaj z tym oprykiem na robale do jutra? Na wiekszosci srodkow jest napisane by powtorzyc oprysk po tygodniu i stosowac naprzemiennie z innymi srodkami. Ja tam stosuje 2X oprysk a potem ewentualnie przecieram reszta plynu jak cos gdzies sie dzieje. Ale mysle ze 2X oprysk, przerwa i ewentualnie znowu oprysk powinien zatrzymac chorobsko.
Stary 2009-06-04, 18:02   #2195
asia13rafal
Przyczajenie

Norko jeszcze raz wielkie dzięki ja kocham kwiaty - wszystkie i w domu prócz storczyków mam jakieś 70 sztuk... no mój mąż jednak to rozumie i tylko czasem się ze mnie śmieje że robię z domu busz.... ale co do storczyków - to wydaja mi się takie delikatne - chociaż chyba w gruncie rzeczy wcale tak nie jest. buziole dla wszystkich

co do ratowania to nie ma mowy - zawsze ma się nadzieję jakąś że będzie dobrze - dobrze że są tu bardziej doświadczone osoby które służą pomocą
asia13rafal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 19:10   #2196
luka3006
Raczkowanie

Jeśli chodzi o ratowanie "bezkorzeniowych" w keramzycie to mogę się już na ten temat wypowiedzieć, bo obecnie 4 szt. reanimuje!!! Trzech niestety nie udało mi się uratować, więc nie jest to taka łatwa sprawa jakby się wydawało!!! I niestety nie ma natychmiastowych efektów, trzeba mieć niezłą cierpliwość!!! Moje są już ponad 3 m-ące i dopiero teraz są jakieś efekty tzn. malutkie nowe korzonki (w jednym nawet nie ma jeszcze nic) i pojawiły się ostatnio nowe listki w stożku. Wiec jak same widzicie trzeba czasu Ten od siostry "zdechlaczek" ma się bardzo kiepsko liście wszystkie mu padły, ma tylko stożek i młode dwa małe korzonki, które gniją na końcach. Trzymam go tylko dlatego, bo w miejscu (dolna część stożka), gdzie były liście widać zalążek pędu kwiatowego może się uda go uratować
Tyle się naczytałam o tych reanimacjach, wiec postanowiłam spróbować, a dla mnie to niezły eksperyment!!! Szybciej byłoby kupić nowego, no ale skoro widać jakieś postępy, to będę czekać co z tego wyniknie.
luka3006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-04, 19:21   #2197
esel12345
Raczkowanie

luka 3006 zawsze to jakieś nowe doświadczenie... ja keramzytu akurat nie mam.. więc wsadziłam w szklaną osłonkę.. zobaczymy z czasem jak to będzie.. może akurat zareaguje pozytywnie? szkoda ze Twoich 3 nie dało się uratować.. no ale cóż.. może czasem warto takie eksperymenty traktować jako naukę na błedacH?a może się uda

co myślicie o tej aukcji???
http://allegro.pl/item644788660_miko...oot_nawoz.html
może warto by było zaopatrzyć się w taką szczepionkę mikoryzową???

Edytowane przez esel12345
Czas edycji: 2009-06-04 o 21:04

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-06-04, 20:00   #2198
przedziorek
Raczkowanie

norka27 fajny ten dziwaczny kwiatek a co do Alfiego to szok albo ślepnę albo kocisko ma czarnego motyla na sierści no tam gdzie kwiatki tam i motylki chyba , że kotek pachnie fiołkami
przedziorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-05, 02:44   #2199
despi82
Przyczajenie

Witam!
Od wielu miesięcy czytam waszę forum, ale jakoś ciężko mi było coś napisać bo widzę tu większość niewiast(jestem wstydliwy). Ale w końcu się odważyłem: a wiec posiadam około 16 storczykasów (głównie phalenopsisy w tym miniture, 3 cambrie,2 dendrobium nobile, oncidium dancing lady i 2-gie nieznane(fioletowe pachnące wanilią), epidendrum radicans, katleya żółta. Kilka kwitnie w tej chwili, niektóre drógi raz u mnie. Postaram się jak tylko bedę potrafił, lub jak jakaś przemiła koleżanka mi pomoże wstawie zdjęcia.
Odrazu pytanko do Norki (szacunek) gdzie kupujesz Topsin?? Bo gdzie się udam wszędzie mi mówią że od ponad roku nie mieli.
Pozdrawiam Laski.

Edytowane przez despi82
Czas edycji: 2009-06-05 o 02:55
despi82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-05, 05:28   #2200
Isis23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez despi82 Pokaż wiadomość
Witam!
Od wielu miesięcy czytam waszę forum, ale jakoś ciężko mi było coś napisać bo widzę tu większość niewiast(jestem wstydliwy). Ale w końcu się odważyłem: a wiec posiadam około 16 storczykasów (głównie phalenopsisy w tym miniture, 3 cambrie,2 dendrobium nobile, oncidium dancing lady i 2-gie nieznane(fioletowe pachnące wanilią), epidendrum radicans, katleya żółta. Kilka kwitnie w tej chwili, niektóre drógi raz u mnie. Postaram się jak tylko bedę potrafił, lub jak jakaś przemiła koleżanka mi pomoże wstawie zdjęcia.
Odrazu pytanko do Norki (szacunek) gdzie kupujesz Topsin?? Bo gdzie się udam wszędzie mi mówią że od ponad roku nie mieli.
Pozdrawiam Laski.
gdy piszesz wiadomośc, pod oknem (gdy zjedziesz troszke w dół strony) masz banerek "zarzadzaj załącznikami" klikasz tam, ładujesz fotki, a potem wysyłasz wiadomosc

czekamy na fotki

i moje wypocinki fotograficzne

mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010

Isis23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-05, 05:43   #2201
jola2243
Zakorzenienie

Cytat:
Witam!
Pozdrawiam Laski.
Witamy rodzynka

http://pasja-przeplatane.blogspot.com/

Lubimy Czytać--- jola2243
jola2243 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-05, 07:56   #2202
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
Witam!
Pozdrawiam Laski.
Witamy serdecznie i z niecierpliwością czekamy na fotki.
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-05, 11:04   #2203
ArdeliaLortz
Przyczajenie

Smile Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Oczywiście, że witamy i czekamy na foty storczysławów!!Jeszcze kilka lasencji tak napisze i nie będziesz miał wyjscia i będziesz musiał obfotografować swoją kolekcję!!
ArdeliaLortz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-05, 11:33   #2204
esel12345
Raczkowanie

Dessspi czekamy z niecierpliwością toż to cudna kolekcja musi byc bo i spora i nic się Nas nie bój :P

nie jesteśmy chyba aż tak straszne ;D
Stary 2009-06-05, 11:39   #2205
przedziorek
Raczkowanie

Mój 2 pędowy kropek

Edytowane przez przedziorek
Czas edycji: 2009-06-05 o 11:41
Stary 2009-06-05, 11:45   #2206
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Czy to ten kropek, za którego dostałam lanie? hahaha!
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-05, 12:14   #2207
przedziorek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Maja 77 Pokaż wiadomość
Czy to ten kropek, za którego dostałam lanie? hahaha!
Lanie dostałaś za storczyka , którego kupiła Twoja koleżanka , a ten musi zastąpić poszukiwanego kropka widać , że mu się podoba bo już 2 pączki rozwiną tylko szkoda ,że w kwiaciarni ktoś mądry inaczej naciągnął pędy tak żeby były blisko siebie
Stary 2009-06-05, 12:27   #2208
norka27
Zakorzenienie

Przedziorek Coz za slodkosc... Przedziorku mojemu kiciowi udalo sie wychodowac motyla na plecach - ma takie biale, cieniutkie kreseczki ktore ukladaja sie wlasnie w taki wzorek
Witam rodzynka - Topsin kupilam w Praktikerze bo akurat takowy jest w miescinie gdzie rodzice mieszkaja. Byl tez w zwyklym ogrodniczym, ogrodniczo zelaznym - taki miks ogrodniczo, srubkowo, hydrauliczny A to wszystko w cudownym Grudziadzu Nie wiem co tam masz pod reka ale moze drydnac do Obi, Leroy Merlin albo zobaczyc w necie - bo tez tam widzialam, tu masz kilka sklepow internetowych gdzie mozna zamowic topsin http://www.zielen24.pl/%C5%9Arodek-g...get-p-614.html , http://www.ranchosklep.pl/index.php/product/show/id/46 , http://www.e-hortico.pl/go/_info/?id=1301 Chcialam jeszcze dodac ze nie jetes rodzynkiem bo mamy tu jeszcza Capo - z tego ci mi sie wydaje tez mezczyzna

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2009-06-05 o 12:32
Stary 2009-06-05, 12:36   #2209
jola2243
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez przedziorek Pokaż wiadomość
Mój 2 pędowy kropek

Ja też takiego chcę!!!!!!: slina::slin a:

http://pasja-przeplatane.blogspot.com/

Lubimy Czytać--- jola2243
jola2243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-05, 13:10   #2210
esel12345
Raczkowanie

piękność ta kropkowa

kusicie dziewczęta kusicie... aż normalnie muszę sobie jakiegoś kupić
ooooch aaaaach
Stary 2009-06-05, 14:30   #2211
cypressangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez przedziorek Pokaż wiadomość
Mój 2 pędowy kropek
Śliczny

---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ----------

Czy można przesadzić kwitnącego storczyka?

cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-05, 15:50   #2212
norka27
Zakorzenienie

Wiesz sa rozne zdania na ten temat, podobno przesadzenie kwitnacego storczyka wplywa na dlugosc jego kwitnienia, dodatkowo moga opasc mu paki lub moze nie przedluzac sie. No chyba ze jest juz to zupelnie konieczne to wtedy przesadzanko - ale ja zawsze czekam az przekwitnie, jezeli widze ze korzenie sa ok, podloze sie jakos trzyma to po co go meczyc? Te 2, 3 miesiace nie zrobi mu roznicy.
Moj bezkorzeniasty zrobil sie miekki, w akcie rozpaczy wstawilam go do wody i zesztywnial Mam nadzieje ze on sie nie podda tak latwo.
Stary 2009-06-05, 17:27   #2213
cypressangel
Zakorzenienie

Storczyk, którego chcę przesadzić ma 3 rozwinięte już od dłuższego czasu kwiatki, pąków nie ma - w takim stanie go kupiłam w kwietniu. Z jednego z górnych oczek wyłoniło się przedłużenie pędu - ma teraz ok. o.5 cm i od kilku dni nie widzę by dalej rosło. Chcę przesadzić storczyka, bo nie podoba mi się mech, w którym rośnie - nie chcę by stało się tak jak z 1-szym storczykiem - mimo że rzadko go podlewałam to mech zatrzymywał w sobie mnóstwo wody i przez to zgniła mu większość korzeni

Stary 2009-06-05, 18:04   #2214
esel12345
Raczkowanie

cypres.. ja bym przesadziła... bo ten mech faktycznie może miec zly wpływ na korzenie.. jak sama widzisz o opad pąków nie musisz się przejmować..
jedynie o to oczko..
Stary 2009-06-05, 18:08   #2215
cypressangel
Zakorzenienie

No właśnie - to oczko... Jak duże może być prawdopodobieństwo, że przesadzenie źle wpłynie na 'zdrowie' pędu?

Stary 2009-06-05, 18:37   #2216
esel12345
Raczkowanie

"Jeśli jest to konieczne (np. utrata korzeni lub zbutfiałe podłoże) storczyki można przesadzać podczas kwitnienia. W tej sytuacji trzeba starać się nie uszkodzić korzeni inaczej pąki mogą opaść. (...) skopiowane z pewnej strony o pielegacji storczyków.. wiec może gdybys uważała na te korzenie to udałoby się i tego oczka nie narazić ??
sama nie wiem.. ;/ ale co z oczka skoro może caly zagnić ?
Stary 2009-06-05, 19:10   #2217
cypressangel
Zakorzenienie

Dzięki za pomoc esel Chyba jednak zdecyduję się na przesadzenie - będę starała się ostrożnie wszystko zrobić - masz rację, że lepiej zapobiec, żeby nie zgnił

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-06-05, 19:16   #2218
norka27
Zakorzenienie

Cypress skoro on jest w mchu to ja rozumiem twoje obawy. Mialam miniaturke w mchu i jej kozenie po jakims pol roku nie podobaly mi sie wcale. Przesadzilam ja w koncu i teraz calkiem dobrze sie ma - pomijajac ten zmutowany kwiatek Namocz ten mech porzadnie - tak z 20 min - to bedzie latwiej roslinke wyjac bez uszkodzen. Wiem ze sa zwolennicy sphangum ale to nie jest dobre podloze dla falkow rosnacych w doniczkach, nadaje sie dla epifitow posadzonych na kawalku kory by utrzymac wilgotnosc podloza, w doniczce roslina jest zwyczajnie zalana Taka moja mala opinia
Stary 2009-06-05, 19:32   #2219
paulaaaa
Raczkowanie

mój ukochany robi postępy wczoraj był na zakupach i kupił mi storczusia powiedział, że były takie ładne i duże, że musiał mi go kupić a ten na ostatnim zdjęciu ma juz 10 kwiatków i jeszcze 3 pączki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpe DSC01040.JPE (15,4 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC01041.jpg (163,2 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpe DSC01042.JPE (15,2 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC01043.jpg (153,0 KB, 25 załadowań)
paulaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-05, 19:33   #2220
cypressangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Cypress skoro on jest w mchu to ja rozumiem twoje obawy. Mialam miniaturke w mchu i jej kozenie po jakims pol roku nie podobaly mi sie wcale. Przesadzilam ja w koncu i teraz calkiem dobrze sie ma - pomijajac ten zmutowany kwiatek Namocz ten mech porzadnie - tak z 20 min - to bedzie latwiej roslinke wyjac bez uszkodzen. Wiem ze sa zwolennicy sphangum ale to nie jest dobre podloze dla falkow rosnacych w doniczkach, nadaje sie dla epifitow posadzonych na kawalku kory by utrzymac wilgotnosc podloza, w doniczce roslina jest zwyczajnie zalana Taka moja mala opinia
Po doświadczeniu z 1-szym kwiatkiem i mchem ja też nie jestem zwolenniczką tego typu podłoża dla storczyka w doniczce

norka
, Tobie również dziękuję za rady

Edytowane przez cypressangel
Czas edycji: 2009-06-05 o 19:34
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości