|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2191 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Esel ja tam sie keramzytu boje ale z doswiadczenia wiem ze dobre przewiewne podloze tez daje rezultaty, mam takiego ktory juz ma 3 korzenie a tez bylo z nim cienko. Zajelo mi to pol roku by mial te korzonki, teraz jest w szkle i ma pelno nowych. Wiem ze to ryzykanctwo ze szklem, podlewanie nie jest lekka sprawa bo musisz dobrze odlac wode a na drugi dzien znowu odlac to co sie skropli na dno. Ale moze warto zaryzykowac - jest lato, duzo swiatla, woda dobrze paruje, korzenie lubia swiatlo. Moze kup zwykla kore sosnowa, dekoracyjna - ja taka mam, piekne, duze, suche kawalki. Mysle ze do szkla beda w sam raz. Skoro on juz i tak jest taki zmarnowany to moze mu sie polepszy? Ten moj bezkorzeniasty jakos dychra ale sama sie zastanawiam czy go do szkla za jakis czas nie wlozyc. Wyjmij go juz moze z tego worka i zaryzykuj. Ja wiem ze my wszystkie chcemy te chorusie ratowac bo zal, ale szczerze mowiac - skoro falki sa za 20zl to az nie taka wielka strata a zawsze moze cos nowego oko cieszyc. Ja przewaznie nie ratuje jak juz widze ze on nie ma lisci i w ogole jest zdechly.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2192 |
Przyczajenie
|
Norko dzięki za odp. chcę jeszcze zapytać o odległość czasową od opryskiwania - jaka powinna być -dziś prysnęłam na plamistość liścia i pasuje mi jeszcze prysnąć na robala
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2193 |
Raczkowanie
|
wiem że czasem nie warto ratować.. ale myśle że sytuacja nie jest na tyle beznadziejna aby zrezygnować.. bo cięzko jest się z nimi rozstać.. zawsze jest złudna mała nadzieja
![]() ![]() a jak nie to trudno dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2194 |
Zakorzenienie
|
Trzymam kciuki Esel, niech sie chlopak dobrze ukorzeni. Mam nadzieje ze moj tez pojdzie ta droga
![]() Jesli chodzi o opryski to ja czesto 2 srodkami na raz walilam - znaczy sie raz przynioslam do domu takiego z plamistoscia i wydawalo mi sie moze ma przedziorki wiec dostal oprysk i rozpuszczona tablete na robale na raz. Moze poczekaj z tym oprykiem na robale do jutra? Na wiekszosci srodkow jest napisane by powtorzyc oprysk po tygodniu i stosowac naprzemiennie z innymi srodkami. Ja tam stosuje 2X oprysk a potem ewentualnie przecieram reszta plynu jak cos gdzies sie dzieje. Ale mysle ze 2X oprysk, przerwa i ewentualnie znowu oprysk powinien zatrzymac chorobsko. |
![]() ![]() |
![]() |
#2195 |
Przyczajenie
|
Norko jeszcze raz wielkie dzięki
![]() ![]() ![]() ![]() co do ratowania to nie ma mowy - zawsze ma się nadzieję jakąś że będzie dobrze - dobrze że są tu bardziej doświadczone osoby które służą pomocą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2196 |
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o ratowanie "bezkorzeniowych" w keramzycie to mogę się już na ten temat wypowiedzieć, bo obecnie 4 szt. reanimuje!!! Trzech niestety nie udało mi się uratować
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tyle się naczytałam o tych reanimacjach, wiec postanowiłam spróbować, a dla mnie to niezły eksperyment!!! Szybciej byłoby kupić nowego, no ale skoro widać jakieś postępy, to będę czekać co z tego wyniknie. |
![]() ![]() |
![]() |
#2197 |
Raczkowanie
|
luka 3006 zawsze to jakieś nowe doświadczenie... ja keramzytu akurat nie mam.. więc wsadziłam w szklaną osłonkę.. zobaczymy z czasem jak to będzie.. może akurat zareaguje pozytywnie?
![]() ![]() co myślicie o tej aukcji??? http://allegro.pl/item644788660_miko...oot_nawoz.html może warto by było zaopatrzyć się w taką szczepionkę mikoryzową??? Edytowane przez esel12345 Czas edycji: 2009-06-04 o 21:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#2198 |
Raczkowanie
|
norka27 fajny ten dziwaczny kwiatek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2199 |
Przyczajenie
|
Witam!
Od wielu miesięcy czytam waszę forum, ale jakoś ciężko mi było coś napisać bo widzę tu większość niewiast(jestem wstydliwy). Ale w końcu się odważyłem ![]() Odrazu pytanko do Norki (szacunek) gdzie kupujesz Topsin?? Bo gdzie się udam wszędzie mi mówią że od ponad roku nie mieli. Pozdrawiam Laski. ![]() Edytowane przez despi82 Czas edycji: 2009-06-05 o 02:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#2200 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() czekamy na fotki ![]()
![]() |
#2201 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2202 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2203 |
Przyczajenie
|
![]()
Oczywiście, że witamy i czekamy na foty storczysławów!!Jeszcze kilka lasencji tak napisze i nie będziesz miał wyjscia i będziesz musiał obfotografować swoją kolekcję!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#2204 |
Raczkowanie
|
Dessspi
![]() ![]() ![]() ![]() nie jesteśmy chyba aż tak straszne ;D ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2205 |
Raczkowanie
|
Mój 2 pędowy kropek
![]() ![]() ![]() Edytowane przez przedziorek Czas edycji: 2009-06-05 o 11:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#2206 |
Zadomowienie
|
Czy to ten kropek, za którego dostałam lanie? hahaha!
|
![]() ![]() |
![]() |
#2207 |
Raczkowanie
|
Lanie dostałaś za storczyka , którego kupiła Twoja koleżanka , a ten musi zastąpić poszukiwanego kropka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2208 |
Zakorzenienie
|
Przedziorek
![]() ![]() ![]() Witam rodzynka - Topsin kupilam w Praktikerze bo akurat takowy jest w miescinie gdzie rodzice mieszkaja. Byl tez w zwyklym ogrodniczym, ogrodniczo zelaznym - taki miks ogrodniczo, srubkowo, hydrauliczny ![]() ![]() ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-06-05 o 12:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#2209 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2210 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() piękność ta kropkowa ![]() kusicie dziewczęta kusicie... aż normalnie muszę sobie jakiegoś kupić ooooch aaaaach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2211 |
Zakorzenienie
|
Śliczny
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ---------- Czy można przesadzić kwitnącego storczyka? ![]()
#2212 |
Zakorzenienie
|
Wiesz sa rozne zdania na ten temat, podobno przesadzenie kwitnacego storczyka wplywa na dlugosc jego kwitnienia, dodatkowo moga opasc mu paki lub moze nie przedluzac sie. No chyba ze jest juz to zupelnie konieczne to wtedy przesadzanko - ale ja zawsze czekam az przekwitnie, jezeli widze ze korzenie sa ok, podloze sie jakos trzyma to po co go meczyc? Te 2, 3 miesiace nie zrobi mu roznicy.
Moj bezkorzeniasty zrobil sie miekki, w akcie rozpaczy wstawilam go do wody i zesztywnial ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2213 |
Zakorzenienie
|
Storczyk, którego chcę przesadzić ma 3 rozwinięte już od dłuższego czasu kwiatki, pąków nie ma - w takim stanie go kupiłam w kwietniu. Z jednego z górnych oczek wyłoniło się przedłużenie pędu - ma teraz ok. o.5 cm i od kilku dni nie widzę by dalej rosło. Chcę przesadzić storczyka, bo nie podoba mi się mech, w którym rośnie - nie chcę by stało się tak jak z 1-szym storczykiem - mimo że rzadko go podlewałam to mech zatrzymywał w sobie mnóstwo wody i przez to zgniła mu większość korzeni
![]()
#2214 |
Raczkowanie
|
cypres.. ja bym przesadziła... bo ten mech faktycznie może miec zly wpływ na korzenie.. jak sama widzisz o opad pąków nie musisz się przejmować..
jedynie o to oczko.. |
![]() ![]() |
![]() |
#2215 |
Zakorzenienie
|
No właśnie - to oczko... Jak duże może być prawdopodobieństwo, że przesadzenie źle wpłynie na 'zdrowie' pędu?
#2216 |
Raczkowanie
|
"Jeśli jest to konieczne (np. utrata korzeni lub zbutfiałe podłoże) storczyki można przesadzać podczas kwitnienia. W tej sytuacji trzeba starać się nie uszkodzić korzeni inaczej pąki mogą opaść. (...) skopiowane z pewnej strony o pielegacji storczyków.. wiec może gdybys uważała na te korzenie to udałoby się i tego oczka nie narazić ??
sama nie wiem.. ;/ ale co z oczka skoro może caly zagnić ? |
![]() ![]() |
![]() |
#2217 |
Zakorzenienie
|
Dzięki za pomoc esel
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2218 |
Zakorzenienie
|
Cypress skoro on jest w mchu to ja rozumiem twoje obawy. Mialam miniaturke w mchu i jej kozenie po jakims pol roku nie podobaly mi sie wcale. Przesadzilam ja w koncu i teraz calkiem dobrze sie ma - pomijajac ten zmutowany kwiatek
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2219 |
Raczkowanie
|
mój ukochany robi postępy
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2220 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() norka, Tobie również dziękuję za rady ![]()
Edytowane przez cypressangel Czas edycji: 2009-06-05 o 19:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:28.