|
|
#2191 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
jesli proszek rozpuszczamy w wodzie. to doliczasz jego wage do roztworow wodnych jesli w syropie to do syropu jesli w etanolu to doliczasz mase proszku do nalewek.rozumiesz miodova?? juz kiedys o tym pisalam
|
|
|
|
#2192 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dlatego pytam czy ta sama zasada jak w kroplach czy może jednak bierze się te 7,5 Bo chciałam być pewna, nie lubię jak ktoś mi mówi inaczej niż ja wiem, bo zaraz się waham i mąci mi się w głowie
|
|
#2193 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale musisz znać jeszcze gęstość tej witaminy, no bo jak odmierzysz w recepturze 4,444ml witaminy??? Przecież tam nie ma biuret ani menzurek ![]() Przyokazji warto wiedzieć, że są różne trituracje nystatyny! Każda ma inną "moc". ---------- Dopisano o 06:01 ---------- Poprzedni post napisano o 05:57 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 06:06 ---------- Poprzedni post napisano o 06:01 ---------- Cytat:
Liczymy, odpowiedz jest powyzej. Ad2 Odliczamy Ad3 Mozesz sprobowac obliczyc obydwoma sposobami i wyjdzie Ci prawie identycznie. Wiec nie ma to praktycznego znaczenia. Dokładniejsza opcja pierwsza /z proszkiem i 7,5g/
|
|||
|
|
|
#2194 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Reszta obliczeń: 1 cm3 - 1,26 g xg - 4,444 cm3 x=3,527 g -tyle ostatecznie odważyć vit.A ![]() A jakie są gęstości dla np. Vit E czy Vit. A+E ??? Edytowane przez Yoanna21 Czas edycji: 2011-05-07 o 08:39 |
|
|
|
|
#2195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale jesli dr mowi ze to drugie tez dobre to tak jest
|
|
|
|
|
#2196 |
|
BAN stały
|
Yoanna 21 może masz ochote wykonać poniższą recepte
Rp Neospasmini 300,0 Luminali n. 3,6 sol. erlenmayeri 36.0 Aq. dest. 200,0 M.f.sol 3x1 łyżka mam ją w projekcie i mogłabym sobie prównać obliczenia |
|
|
|
#2197 |
|
Zakorzenienie
|
Panie DrPajChiWo proszę jeszcze o malutkie korepetycje
![]() Rp. Kali iodati 3,0 Natri iodati 3,0 Pectosol 10,0 Aq. dest. ad 30,0 s.3x25gutt. czy substancje proszkowe w obliczeniach dodaję do wody? ponieważ będę je w niej rozpuszczać 14,0 (Aq. dest.) + 3,0 + 3, 0=20,0 g 20,0 * 50mg + 10,0 * 50mg(nie jestem pewna czy tyle waży 1 kropla pectosolu) / 30,0g = 50 mg=0,050g - tyle waży jedna kropla Czy te obliczenie jest dobre ? Rp. Rezorcynoli 0,4 Ac. borici 0,6 Spir. vini 20,0 s. 2x15 gutt. 21,0 - masa całego leku 1 kropla=15 mg(roztw.spir) * 15 kropli = 225 mg= 0,225g - czy to jest masa 1razowego podania ? Rp. Ephedrini 0,2 0,9% Sol. Natri chlorati ad 20,0 s.2x20 kropli tego przykładu w ogóle nie wiem jak zrobić
|
|
#2198 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Obliczenia sa dobre pod warunkiem, ze kropla pectosolu ma mase 50mg /nie wiem ile ona wazy naprawdę/. Ad2 Recepta jest bardzo dziwna, bo to napewno nie jest lek do uzytku wewn. Rezorcyny ani kwasu bornego sie nie pije!!! Pomijajac powyzszy aspekt 225mg to jest masa jednorazowej dawki tego leku. Tak przy okazji wiecie jaki to jest spirytus zapisany w tej recepcie? Ad3 Sklad tej recepty nie jest do stosowania wewnetrznego, bardziej wyglada to na krople do nosa!!! Pomijajac powyzsze, obliczenia powinny wygladac tak: 20kropli x 50mg =1000mg=1g tyle wypija tego leku jednorazowo! 20g leku------0,2g eferdyny 1g leku--------xg efedryny x=0,01g=10mg jednorazowa dawka efedryny a teraz policzcie jaka jest jednorazowa dawka NaCl??? ![]() ---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ---------- Cytat:
Sporzadzasz r-r soli Erl. zostawiajac sobie troche /z 10g/ wody na rozuszczenie luminalu, potem do Erlenmayera wlewasz neosp. i na koncu r-r luminalu sodowego. Jak z tabelki z Krowczynskiego wyjdzie Ci niezgodnosc to zamieniasz bromek amonowy na niehydrozujacy sodowy lub potasowy /jak pacjent z nadcisnieniem to lepiej na potasowy, bo wiesz napewno doskonale, ze kation sodowy Na+ uwrażliwia receptory adrenergiczne na działanie amin katecholowych - to podstawowy mechanizm etiopatologii nadciśnienia tetniczego krwi dlatego powinno sie ograniczac sól kuchenna - NaCl/ i robisz jak powyzej ![]() Kumasz? ---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- Cytat:
![]() P.S. Aaaa nie pytajcie mnie jak licza eksperci CKE, bo tego nie wiem...
Edytowane przez Dr PajChiWo Czas edycji: 2011-05-08 o 13:00 |
|||
|
|
|
#2199 |
|
Raczkowanie
|
Rp. Ephedrini 0,2
0,9% Sol. Natri chlorati ad 20,0 s.2x20 kropli 20,0g- 0,2g= 19,8g - tyle 0,9% roztworu NaCl 0,9g- 100,0g x - 19,8g x= 0,178g NaCl i uzupełniamy wodą do 19,8g (tj. 19,622 wody) Dawka jednorazowa 20,0g- 0,178g 1,0g- x x= 0,0089g Dobrze?
|
#2200 |
|
Zadomowienie
|
Na standaryzacji w tym roku podobno były proszki z furaginem. Wie ktoś coś więcej?
|
|
|
|
#2201 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tylko nie kombinuj za bardzo, pamietaj o tym, że pierwsza myśl jest najlepsza!!! |
|
|
|
|
#2202 |
|
Zadomowienie
|
Hej!
Mam parę pytań. 1) Znalazłam taką receptę: Rp. Phenobarbitali natrici 0,2 Convallariae tinct. titr. 5,0 Hydroxyzini liq. 60,0 Menthae piperitae aguae ad 100,0 M.f.mixt. D.S. 2-3 dziennie łyżką stołową I jak mam rozumieć tu Hydroxyzini liq. ? Co to jest za postać leku? Bo z tego co wiem to hydroksyzyna występuje w postaci tabletek i syropu. Czy to tutaj występuje jako substancja pro receptura? 2) Kiedy dodaje się krople anyżowe do mieszanki? Na TPLu zawsze dodawaliśmy je na końcu, a teraz przeczytałam gdzieś, że jeśli doda się je na końcu do gotowej mieszanki, to wytrącony olejek wypływa na powierzchnię wody i trudno się miesza. Wtedy istnieje prawdopodobieństwo wypicia całego olejku anyżowego w pierwszej łyżce pobranej przez pacjenta. A może problem rozwiąże po prostu zmieszanie przed użyciem? I bądź tu mądry 3) Recepta pochodzi z książki Receptura apteczna p. Jachowicz. Rp. Adonis vernalis trae 6,0 Sal. Erlenmeyeri 4,0 Phenobarbitali natrici 1,0 Hyoscini hydrobromini 0,003 Crataegi trae. Convallariae mai. trae. aa 10,0 Neospasmini 100,0 Aquae ad 200,0 M.f.mixt. D.S. 3x dziennie łyżkę Pod spodem jest komentarz, że do sporządzenia tej recepty należy użyć najmniejszej obliczonej ilości sporządzonego ex tempore bromowodorku hioscyjaminy. Jak go wykonać? Na razie tyle pytań, żeby Was nie zamęczyć Stopniowo będzie reszta
|
|
|
|
#2203 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
więc 1,o g- 100,0g 0,003g-x x= 0,3g Odważamy 0,003g bromowodorku hioscyjaminy i uzupełniamy wodą do 0,3g i powstaje nam 1% roztwór ![]() Ale nie wiem czy moje przypuszczenia są poprawne
nieustannie spoglądam w Jego oczy, by patrzeć na swoje szczęście. Edytowane przez miodova Czas edycji: 2011-05-10 o 10:24 |
|
|
|
|
#2204 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Liq.=liquidum=płynny>nale ży do leku dodać hydroxyzyne w postaci płynnej czyli syrop Ad2 Krople anyżowe dodajemy zawsze na końcu, może wystąpić drobna opalescencja roztworu>jest to normalne. Ad3 Wyobraź sobie, że masz odważyć 3mg substancji silnie lub bardzo silnie działającej. W warunkach aptecznych odważenie takiej ilości dokładnie nie jest możliwe, stąd wprowadzono pojęcie tzw. "proszków rozcieńczonych">pulveres triturati i takowy trzeba wykonać: 1g hydrobromku hioscyny+99g substancji obojetnej /np. laktozy/ i dopiero tego rozcienczonego proszku używasz do sporządzenia tego leku ![]() Ile go będziesz potrzebować? ---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:53 ---------- Cytat:
Wyobraź sobie, że odważysz tylko o 1mg więcej /co przy takiej gramaturze nie jest trudne/ i do leku trafia 33% więcej tego składnika niż wynika z recepty!!! Edytowane przez Dr PajChiWo Czas edycji: 2011-05-10 o 09:06 |
||
|
|
|
#2205 |
|
Raczkowanie
|
Aaaa, czyli obliczenia dobre tylko zły komentarz? Bo robimy trituracje, a nie roztwór..
i jeżeli wykonujemy 1+99 to będzie 1,0g- 100,0g 0,003g-x x=0,3g i tyle odważamy trituracji tego bromowodorku
|
#2206 |
|
Zadomowienie
|
Bardzo dziękuję
Dużo rzeczy już mi się rozjaśnia ![]() Czy oprócz rozcierek proszków rozcieńczonych wymienionych poniżej są jeszcze jakieś inne, warte zapamiętania ? ![]() -Trituratio Acidi arsenicosi 1:10 -Trituratio Atropini sulfurici 1:10 -Trituratio Strychnini nitrici 1:10 -Trituratio Scopolamini hydrobromici 1:100 -Extractum Belladonnae siccum 1:2 -Nystatyna 1,0 gram – 2 000 000 jednostek – Nystatyna antybiotyk przeciwgrzybiczy. Rozcierka z Nystatyną wykonywana jest na laktozie, jednakże nie można jej stosować w lekach ocznych. To recepta ze standaryzacji z tego roku. Rp. Furagin 0,03 Glucosi 0,2 M.f. pulv. D.t.d. No 40 DS. 1 proszek na noc Dla dziecka 4-letniego, 15 kg Małym haczykiem było to, że była określona dawka furaginu dla dzieci (do jakiegoś wieku) i nie trzeba było już przeliczać we wzorach, żeby sprawdzić dawkę. Taka recepta mogłaby być na właściwym egzaminie
Edytowane przez Yoanna21 Czas edycji: 2011-05-10 o 14:13 |
|
|
|
#2207 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2208 |
|
Zadomowienie
|
A może do masy ciała była podana ta dawka...Nie pamiętam już. W każdym bądź razie nauczycielka nam mówiła, że już przeliczać ze wzoru nie trzeba było.
EDIT: Znalazłam ulotkę furaginu w necie: Dzieci Lek Furaginum Teva można podawać dzieciom w wieku od 2 do 14 lat. Należy zastosować poniższy schemat dawkowania. Lek Furaginum Teva należy stosować w dawce 5–7 mg/kilogram masy ciała na dobę w 2 dawkach podzielonych. Lek stosuje się przez 7–8 dni. Gdy zachodzi konieczność leczenie można powtórzyć po upływie 10–15 dni. Edytowane przez Yoanna21 Czas edycji: 2011-05-10 o 15:38 |
|
|
|
#2209 |
|
Raczkowanie
|
ja miałam podobną rp na egzaminie próbnymtylko dali jeszcze h/ch papaverini i metronidazol i zaznaczona była dokładność do 3 miejsca po przecinku i jak policzyłeś ze wzoru na wiek miałeś 1ml gr różnicy niż ze wzoru na powierzchnie ,w kluczy trzeba było na powierzchnię i dodatkowo obliczyć dawkę furaginy na kg masy ciała i porównać dawki bo to też było w kluczy ,i wykonanie w 2 możdzieżach
|
|
|
|
#2210 |
|
Zadomowienie
|
Moje kolejne pytanie. Może głupie, ale już mnie denerwuje jak uczę się sprzecznych rzeczy...
Otóż na TPL-u zawsze przeliczaliśmy luminal sodowy na czysty, żeby obliczyć dawki np. w tej recepcie: Rp. Phenobarbitali natrici 2,0 Sal. Erlenmeyeri 5,0 Codeini phosp. 0,2 Crategi tinct.15,0 Menthae pip. aq. ad 150,0 M.f.mixt. D.S. 2xłyżka, dziecko 30 kg 254,22-232,23 2,0-x x=1,827 g no a później sprawdzaliśmy dawki z recepty czy nie są przekroczone. Jeśli były, no to korekta, a na koniec tą poprawioną wartość znowu zamienialiśmy na luminal sodowy. Natomiast druga połowa klasy (mają z innym n-lem) wcale tego nie obliczają. I dlatego mam wątpliwości kto robi dobrze... I czy to ma w ogóle jakiś sens, bo dawki maksymalne dla l. czystego i l. sodowego są takie same... |
|
|
|
#2211 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja się z takim przeliczaniem nie spotkałam ani w szkole ani w żadnej książce, ale może ma to jakiś ukryty sens
|
|
#2212 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiec można sprawdzic tylko dla luminalu kwasu.
|
|
|
|
|
#2213 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzięki Doktorze Chyba za bardzo doszukuję się wszędzie błędów. Ale lepiej się upewnić
Edytowane przez Yoanna21 Czas edycji: 2011-05-10 o 21:48 |
|
|
|
|
#2214 |
|
Zakorzenienie
|
a ja mam pytanie o co chodzi z ta standaryzacja egzaminu. bo piszecie a ja nie za bardzo rozumiem
|
|
|
|
#2215 |
|
Zadomowienie
|
Co roku CKE przeprowadza w niektórych szkołach standaryzację, czyli takie egzaminy sprawdzające co umiemy i czy rozwiążemy podobne (a czasem takie same) zadania na właściwym egzaminie
Tym razem była recepta, taka jak napisałam wyżej, no i test (część teoretyczna). Warto się sprawdzić, bo może dadzą coś podobnego.
|
|
|
|
#2216 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ---------- Cytat:
![]() Tutaj jest podane, że Lek Furaginum Teva należy stosować w dawce 5–7 mg/kilogram masy ciała na dobę w 2 dawkach podzielonych. Czyli jednorazowej nie mamy dokładnie określonej. A jeżeli będzie podany wzór w załącznikach to może jednak przeliczyć, by się upewnić? Przecież punktów ujemnych nie ma.. Nauczycielka nam mówiła zawsze, że jak coś jest podane w załącznikach to należy to wykorzystać, bo na marne, by nie drukowali i tuszu nie tracili
|
|
#2217 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ---------- Cytat:
Tak, bo nie ma innego wyjścia. Ad2 Jest podana 7mgx15kg=105mg w dwóch dawkach podzielonych czyli jednorazowo 52,5mg max. Ad3 Nie do końca to jest prawda, w styczniu 2011 zdający w załącznikach do arkusza egz. mieli monografię dot. Coffeini et Natrii Benzoatis tabletki. Ten kto wykonał te proszki używając tabletek oblał egzamin.... trzeba to było zrobić z substancji recepturowej.... to przykład na to, że nie zawsze jest tak jak pisze Twoja nauczycielka. |
||
|
|
|
#2218 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2219 |
|
Zadomowienie
|
Niestety nie.
|
|
|
|
#2220 |
|
Raczkowanie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:05.