|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2191 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki pokr
cherryferry, nie oczywiście nie chcę płacić za studia, nawet nie byłabym w stanie
Ale lekarski po angielsku jest dla mnie REWELACYJNĄ opcją, więc po prostu staram się dowiedzieć ile tam trzeba dopłacić, bo jeżeli jakieś horrendalne kwoty, to nie da rady A jak Wam idzie nauka dziewczyny? Może któraś chciałby opowiedzieć o swoim sposobie nauki? |
|
|
|
|
#2192 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki pokr
Cytat:
wychodzi na to, ze w tym samym roku piszemy mature. Ja wybieram sie do poznania. A Ty?---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ---------- Cytat:
Superowy filmik Czyli idziesz na UJ? Moja siostra studiuje na UJcie. Napisałam do Ciebie prywatną wiadomość.
|
||
|
|
|
|
#2193 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#2194 |
|
BAN stały
|
Hej jeśli ktoś potrzebuje lekcji z biologii polecam http://eduexplorer.pl/warszawa/biologia
|
|
|
|
|
#2195 |
|
Przyczajenie
|
Hej
czytam i czytam wasze opinie i nie moge sie zdecydować co do zbiorów z biologii. Potrzebuje zbiorów, które naucza mnie formułowania odpowiedzi pod klucz. Myślałam o zbiorach Witowskiego(tych tegorocznych) co o tym sadzicie?
|
|
|
|
|
#2196 |
|
Zadomowienie
|
Moja koleżanka kupiła te tegoroczne a ja mam wersje 2002-2010(wyd.2011) Witowskiego i zobaczyła zadania w moim i powiedziała,że takie same.
|
|
#2197 |
|
Raczkowanie
|
"Sposób na maturę.. Biologia" Małgorzata Jagiełło wyd Omega.
Bardzo fajna książka, która opisuje zadania maturalne. Jak należy do niego podejść tak, aby trafić w klucz. Pokazuje najczęstsze błędy popełniane przez maturzystów i dlaczego. Na prawdę warto, a kosztuje niewiele ok. 10 zł |
|
|
medycyna lub kierunki pokrewne)","PageType":"Forum","SiteCategory":"Forum\/Kobieta\/Szko\u0142a i edukacja","ContentUrl":null,"Keywords":[],"NoAdvertisement":"none","Images":[],"LocationId":19194333,"ContentDomain":"none","disableViewportLimits":false,"renderType":"ssr","alternative":"A","device":"desktop","eagerLoad":false,"PlacementId":4325,"CampaignName":"Ecom_box","WidgetId":4177}
-->
REKLAMA
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2198 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:39 ---------- Poprzedni post napisano o 08:31 ---------- Tak w ogole w tym tygodniu próbna matura :P jak na razie obrabiam działami chemię,przypominam sobie. Mam od tego roku zmienionego nauczyciela,dno totalne-wolno,niedokładnie i nie robi rozszerzenia.Plus to,że od września nie zrobiła zajęć dodatkowych dla maturzystów bo "musi pilnować" ostanio np.3 osób które piszą poprawy.
|
|
|
#2199 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2200 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuje za podpowiedz
Z tego co się orientuje próbne matury pisze się z polskiego, matematyki i angielskiego na podstawach i jeden przedmiot dodatkowy do wyboru. A jesli zdajesz angielski na poziomie rozszerzonym to mozesz go wybrac zamiast podstawy w czwartek.
|
|
|
|
|
#2201 |
|
Zadomowienie
|
Zależnie od szkoły,ja w piątek piszę dwa
medycyna lub kierunki pokrewne)","PageType":"Forum","SiteCategory":"Forum\/Kobieta\/Szko\u0142a i edukacja","ContentUrl":null,"Keywords":[],"NoAdvertisement":"none","Images":[],"LocationId":19194333,"ContentDomain":"none","disableViewportLimits":false,"renderType":"ssr","alternative":"A","device":"desktop","eagerLoad":false,"PlacementId":4326,"CampaignName":"Ecom_box","WidgetId":4180}
-->
|
|
#2202 |
|
Raczkowanie
|
Dzieki
Ja jeszcze nie mam próbnych matur w tym roku.
|
|
|
|
|
#2203 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2204 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#2205 |
|
Raczkowanie
|
Takie jak były na maturze 2008 i 2009
|
|
|
medycyna lub kierunki pokrewne)","PageType":"Forum","SiteCategory":"Forum\/Kobieta\/Szko\u0142a i edukacja","ContentUrl":null,"Keywords":[],"NoAdvertisement":"none","Images":[],"LocationId":19194333,"ContentDomain":"none","disableViewportLimits":false,"renderType":"ssr","alternative":"A","device":"desktop","eagerLoad":false,"PlacementId":4327,"CampaignName":"Ecom_box"}
-->
|
|
#2206 |
|
Przyczajenie
|
Hej Dziewczyny! Trafiłam tu przypadkowo ale chyba to właściwy dla mnie adres.
Miło widzieć, że nie tylko ja jestem takim uparciuchem i marzycielem, i próbuję znów zmierzyć się z maturą. Zdawałam w 2012 roku i nie dostałam się na medycynę, poszłam na farmację z nadzieją że się douczę i za rok mi się uda. I guzik. Nie udało się. Tym razem postanowiłam zrobić sobie gap year i przyłożyć porządnie. Uda się, jak każdej z nas! |
|
|
|
|
#2207 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
z czego sie uczysz? Ile punktow mialas, ze sie nie dostalas i gdzie chcialas isc? Na jaka uczelnie sie wybierasz teraz?
|
|
|
|
|
|
#2208 |
|
Raczkowanie
|
CYNAMONNKO MA KOCHANA! Nareszcie ktoś w podobnej sytuacji
Też mam gap year siedząc w domu i ucząc się do matury! Jestem zeszłoroczną maturzystką, na wymarzoną medycynę się nie dostałam, więc zrezygnowałam ze studiów w ogóle. Podziel się ze mną swoim rozkładem dnia i w ogóle sposobem nauki, jestem bardzo ciekawa jak to wygląda u innych osób zostających w domu, bo ja mam ciągle wrażenie, że robię za mało. Jak będziesz ciekawa, to opowiem ci jak to u mnie działa. Pozdrawiam, buziaczki **
|
|
|
|
|
#2209 |
|
Zadomowienie
|
Dziś miałam próbną z chemii i biologii.
Biola poszła dobrze(ok.80% z działów przerobionych) zaś chemia masakra.Liczyłam,tylko z tego co było zrobione i wyszło 54%...w tym roku mam innego nauczyciela,co jest tragedią ponieważ nie chce Nas uczyć rozszerzenia i dzięki temu na próbnej straciłam aż 9 punktów(15%)-mimo łażenia do niej i proszenia o nauczenie prawa przekory i zmian entalpii nie raczyła tego zrobić bo to już "dodatkowe".
medycyna lub kierunki pokrewne)","PageType":"Forum","SiteCategory":"Forum\/Kobieta\/Szko\u0142a i edukacja","ContentUrl":null,"Keywords":[],"NoAdvertisement":"none","Images":[],"LocationId":19194333,"ContentDomain":"none","disableViewportLimits":false,"renderType":"ssr","alternative":"A","device":"desktop","eagerLoad":false,"PlacementId":4328,"CampaignName":"Ecom_box","WidgetId":4299}
-->
|
|
#2210 |
|
Przyczajenie
|
Hej Dziewczyny!
![]() Mam pytanko odnosnie osob, ktore poswiecily czas na roczne przygotowania siedzac w domu. Ja jestem w podobnej sytuacji, skonczylam jedne studia po czym stwierdzilam, ze to totalnie nie jest to i postanowilam odpowiednio przygotowac sie do matury i zdawac na medycyne. Dodam, ze moja nauka jest od podstaw, bo ostatnio biologie i chemie mialam jakies 5 lat temu w liceum. Na jakim etapie nauki jestescie? Ja poki co z chemii przerobilam: cala pierwsza czesc witowskiego i pol drugiej (sposrod trzech), czyli polowa materialu za mna. Gorzej mi idzie z biologia, poki co dopiero zrobilam cytologie, metabolizm i ogolnie te poczatki:/ jakos ciezko mi idzie ta biologia...Jak Wasz dzien wyglada? Chodzicie na jakies korki? |
|
|
|
|
#2211 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Hej kochana Ja właśnie zostałam na rok w domu. Z biologii przerobiłam póki co cytologię, metabolizm, bakterie i wirusy, protista, grzyby i kończę właśnie anatomię człowieka. Więc nie jest źle, ale mogło być lepiej. Z chemii zapisałam się na korki, ale byłam dopiero 2h. Chemia mam nadzieje pójdzie mi łatwiej, bo pisałam z niej maturę w zeszłym roku i już mam po prostu solidne podstawy, tylko zadania trzeba wyćwiczyć. A mój dzień wygląda tak, że wstaję z budzikiem o jakiejś ludzkiej porze zazwyczaj między 9-10, do 12 ogarniam dom, jem śniadanie, ćwiczę z Chodawkoską . Później zabieram się do nauki i to już zależy od dnia ile i co zrobię, zazwyczaj to jest około 5-6h dziennie. Biologii uczę się tak, że sama sobie robię szczegółowe notatki z różnych książek i później je powtarzam i robię zadanka z Witowskiego i innych zbiorów. Szczerze polecam Ci ten sposób, bo bardzo dużo się uczysz i po prostu na dłużej pamiętasz. I nie przejmuj się moja droga, że z biologią powoli, wbrew pozorom masz jeszcze sporo czasu i jestem pewna, że będzie dobrze przepraszam, że się tak rozpisałam Ale wierzę, że obie w przyszłym roku damy radę z tą medycyną! Buziaki
|
|
|
|
|
|
#2212 |
|
Zadomowienie
|
Zazdroszczę Wam czasu na naukę,serio.Ja jestem w trzeciej LO i mam full sprawdzianów i nauki wszystkiego.Zdaję również fizykę i być może rozszerzony angielski.
|
|
#2213 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja pracuję na 4/5 etatu, dojazd zajmuje mi po godzinie w jedną stronę i jeszcze jestem na III roku prawa. Też zazdroszczę dziewczynom czasu na naukę, więc rozumiem cię.
medycyna lub kierunki pokrewne)","PageType":"Forum","SiteCategory":"Forum\/Kobieta\/Szko\u0142a i edukacja","ContentUrl":null,"Keywords":[],"NoAdvertisement":"none","Images":[],"LocationId":19194333,"ContentDomain":"none","disableViewportLimits":false,"renderType":"ssr","alternative":"A","device":"desktop","eagerLoad":false,"PlacementId":4329,"CampaignName":"Ecom_box"}
-->
|
|
#2214 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No ale trzymam kciuki za wszystkich na wątku
|
|
|
#2215 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2216 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
często słucham metalu przy nauce ale muszę ich pilnować niestety
|
|
|
#2217 |
|
Raczkowanie
|
Jeżeli chodzi o czas to wydaje mi się, że im więcej się go ma, tym trudniej go dobrze wykorzystać
Jeżeli czasu się ma mało, to lepiej się nim zarządza, więc wychodzi na to samo.Ja osobiście nie jestem w stanie się uczyć, jak dookoła coś się dzieje i atmosfera jest naładowana emocjami :P Hałas też mnie drażni, chyba muszę zainwestować w te zatyczki ![]() Czy wszyscy w tym wątku zdają maturę w tym roku? Jeżeli chodzi o mój sposób nauki to polecam stronkę memrise.com . Tutaj można tworzyć swoje kursy typu słówko - wytłumaczenie. Później są różne wypełnianki, dopasowywanki itp. z tym słówkiem i definicją. Stronka jest zrobiona w oparciu o sposób działania naszych mózgów Sama dobiera czas powtórek. Naprawdę świetne Ja tu dosłownie przepisuję podręczniki i umiem wszystko
|
|
|
medycyna lub kierunki pokrewne)","PageType":"Forum","SiteCategory":"Forum\/Kobieta\/Szko\u0142a i edukacja","ContentUrl":null,"Keywords":[],"NoAdvertisement":"none","Images":[],"LocationId":19194333,"ContentDomain":"none","disableViewportLimits":false,"renderType":"ssr","alternative":"A","device":"desktop","eagerLoad":false,"PlacementId":4330,"CampaignName":"Ecom_box"}
-->
|
|
#2218 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
przecietnie jest to 4-6 stron zeszytowych na jeden sprawdzian pisane linijka pod linijką.Dlatego to nie kupowałam żadnego repetytorium z biologii
|
|
|
#2219 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Pewnie, że jestem ciekawa, możesz śmiało się za mną dzielić wszystkim, co w naszej, z resztą chyba wszystkich, którzy usilnie się starają o tę medycynę, sytuacji jest pomocne. Cóż, jak tu już ktoś wspomniał (przepraszam, że nie przywołam konkretnej osoby) jak się ma tyle czasu wolnego, to tak naprawdę jest trudniej. Bo zawsze można coś odłożyć na później... W maturalnej klasie olałam naukę totalnie i do biol powtórzyłam tylko grzyby... Nie przesadzam, tylko ten dział, którego i tak nie było w zadaniach. Napisałam biol i chem razem na 158 pkt. Farmacja. Nic dla mnie gorszego, próbowałam się uczyć i podeszłam do tego jeszcze raz, znów bez rezultatu, bo miałam pkt mniej... Same książki to tak na prawdę nic. Trzeba przede wszystkim umieć odpowiadać na pytania, cóż, w MATURALNY sposób. Postanowiłam powtórzyć sobie całe info tak mniej więcej do ferii, pewnie skończę wcześniej a tez w międzyczasie robie Witowskiego. Potem rzecz najważniejsza: MATURY, MATURY, MATURY i jeszcze raz utrwalanie klucza. Takie porównywanie swoich odpowiedzi z tymi egzaminatorów. Matury i klucz to podstawa. Tak mi przynajmniej radził znajomy, który się dostał za pierwszym razem, a naukę rozpoczął tak gdzieś w grudniu, przed matura oczywiście, ale to było w 2012 roku...---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- Cytat:
Z czego się uczę? Jak na razie to tylko z biologii, chemii przez ostatni rok miałam pod dostatkiem, więc planuję porobić parę maturek i zadań dopiero za jakiś czas, bo w moim przypadku jeśli chodzi pytanie na konkretna wiedzę, to nie mam problemu, tak jest na chemii, robisz zadanie, umiesz, to masz pkt, nie ma pytań na tworzenie argumentów czy gdybanie, dlaczego wprowadzanie wyizolowanych białek z cząstki wirusa jest bardziej skuteczne i bezpieczniejsze albo po co się hoduje transgeniczne świnie. Własnie teki pytania mi sprawiały trudność, bo nie wpadłam na to, że np. ryż o krótszych pędach jest łatwiejszy w zbieraniu plonów. Skupiam się na razie na takich zadaniach.Kiedyś marzył mi się lekarski, ale po głębszych przemyśłeniach chyba stawiam na stomę. Urzeka mnie Białystok, byłam z siostrą zawieźć dokumenty we wrześniu, robi wrażenie ten Pałac...
|
||
|
|
|
|
#2220 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też chcę do białego. jestem z niego zresztą. ale miasto jest dość ospałe jednak.
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:18.

Ale lekarski po angielsku jest dla mnie REWELACYJNĄ opcją, więc po prostu staram się dowiedzieć ile tam trzeba dopłacić, bo jeżeli jakieś horrendalne kwoty, to nie da rady 

**

. Później zabieram się do nauki i to już zależy od dnia ile i co zrobię, zazwyczaj to jest około 5-6h dziennie. Biologii uczę się tak, że sama sobie robię szczegółowe notatki z różnych książek i później je powtarzam i robię zadanka z Witowskiego i innych zbiorów. Szczerze polecam Ci ten sposób, bo bardzo dużo się uczysz i po prostu na dłużej pamiętasz. I nie przejmuj się moja droga, że z biologią powoli, wbrew pozorom masz jeszcze sporo czasu i jestem pewna, że będzie dobrze