Mamusie sierpień 2014 - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Nowy tytuł wątku
Mamusie Sierpień część już druga, nasza ciąża jest zbyt długa 2014! 2 5,71%
Połowa ciąży już za nami w sierpniu nasze dzieci przywitamy 2 5,71%
Mamusie sierpień 2014 ! 10 28,57%
sierpniowe dzieciaczki w brzuchu buszują za kilka miesięcy światem zapanują 1 2,86%
Chociaż małe mamy brzuszki w sierpniu wyjdą z nich maluszki 4 11,43%
Chociaż goszcza w naszych brzuszkach już od sierpnia w naszych łóżkach 0 0%
Pod serduszkiem je nosimy a już w sierpniu przytulimy 4 11,43%
Wiosna szybko przeminie i przywita nas lato. Mój Tż zostanie sierpniowym TATĄ ! 12 34,29%
Głosujący: 35. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-01, 11:03   #2191
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie sierpień 2014

a my dzis z moim ukochanym wybieramy sie do maka
mam straszna ochote na nuggetsy z sosem slodko kwasnym
tak wiem ze to nie zdrowe ale raz na jakis czas mozna sobie pozwolic

moj wybyl na spotkanie a ja ogladam Chirurgow sezon 9

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-01, 11:34   #2192
mamuska11
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez papryczka160 Pokaż wiadomość
H4alinka super ze badania wyszły wspaniale. Nam przeziernosc wyszla 2mm i tez nie robie testu PApa .
Czuje sie dobrze tylko kiedy przejdxie mi ta sennosc.
Dobra czas do pracy.
Milego dnia mamuski ;-)

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
A jakie sa normy? Bo mi wyszla przeziernosc 1mm i to było w 12t0d jak dzidzia miała 5.6cm a test Peppa robiłam bo skoro jest na kasę chorych i miałam wybór to czemu nie

---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ----------

Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego Pokaż wiadomość
a my dzis z moim ukochanym wybieramy sie do maka
mam straszna ochote na nuggetsy z sosem slodko kwasnym
tak wiem ze to nie zdrowe ale raz na jakis czas mozna sobie pozwolic

moj wybyl na spotkanie a ja ogladam Chirurgow sezon 9
Ja przed ciaza kochałam McDonalda poprostu nie mogłam koło niego przejechać nie kupując czegoś a teraz tak mnie odrzuciło ze mnie mdli na jego widok Wogole nic oprócz tego co sama ugotuje mi przez gardło nie przejdzie....

---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ----------

Dzisiaj chciałam ugotować zupę dyniowa, nie bardzo mam apetyt ale dzieci coś musza jeść takze nie za bardzo mam wyjście :/ mój poziom hormonów chyba osiagnął punkt kuliminacyjny,mam taka nadzieje :p bo nie wyobrażam sobie ze mogę sie gorzej czuć.... Boli mnie brzuch jak na okres a do tego jestem taka rozdrażniona ze szukam tylko wszędzie pretekstu zeby sie z kimś pokłócic...

Edytowane przez mamuska11
Czas edycji: 2014-02-01 o 13:45
mamuska11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-01, 11:49   #2193
papryczka160
Wtajemniczenie

Mamuska lekarz powiedział ze prawidlowa przeziernosc jest do 3 mm a badanie wykonywsno mi gdy moj maluszek mial juz prawie 13 cm

papryczka160 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-01, 12:32   #2194
88natka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Angels2708 Pokaż wiadomość
88natka.. hm.. sama obliczałam TP na 26 sierpień.. jak lekarz mi inaczej obliczy to się poprawię
Też mnie wczoraj brzuszek troszkę bolał

Tasia no co ty to właśnie chyba wtedy ta zwiewna będzie dla mnie zbawieniem :P przy plusie 30 kg

dziś w planach wielkie sprzątanie później jakieś małe zakupy i dobry filmik (wreszcie ) w objęciach TZ jak bym już tu dziś nie zaglądała to wszystkim życzę miłego i udanego weekendu
dopisałam miłego weekendu
Cytat:
Napisane przez niki19 Pokaż wiadomość
Hej
Rozwaliła nam się chłodnica w samochodzie i znowu trzeba było kasę wyłożyć

Moja mama dzisiaj robi pączki więc wieczorem się wybieramy do nich , mam nadzieję ,że się powstrzymam i na jednym się skończy
współczuje wydatku.
Ale bym zjadła takiego pączka wyślij jednego Ja po jednym bym się na pewno nie powstrzymała
Cytat:
Napisane przez h4linka Pokaż wiadomość
Pewnie nie będzie, u mnie nie było a usg już na pewno będzie przez brzuch

Byłam wczoraj na genetycznym. Mój młody ma już 6 cm robił fikołki, machał łapkami i nóżkami, ciągle się wiercił i skakał, ciężko było go utrzymać do badań i do zdjęć Mój Tż znowu się prawie rozpłakał jak zobaczył takiego małego wiercipiętę
Wszystko rozwija się prawidłowo, lekarz pokazał nam mózg, żołądek, pęcherz moczowy i żuchwę Tylko na płeć jeszcze za wcześnie, ale jak będziemy 20 na kontrolnym to będziemy szukać. Przezierność 1,9 więc nie musimy robić Pappa. Ogólnie wszystko idealnie w normach, wzorowa ciąża jestem szczęśliwa, mam 20 zdjęć i nie mogę się napatrzeć
super że wizyta udana ja już się doczekać nie mogę a tu jeszcze 1.5 miesiąca
Cytat:
Napisane przez angelika__2014 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny.

Muszę się Wam pochwalić, że przespałam pierwszy raz całą noc (od niepamiętnych czasów sprzed ciąży )

Dziś z maluszkiem zakończyliśmy 14 tydzień.... rozpoczynamy dumnie 15
Nie mogę doczekać się kolejnej wizyty. 10.02. Mąż załatwił sobie wolne i mam nadzieję, że tym razem zostanie ze mną i zobaczy nasze dziecko jaki figluje i skacze. Kto wie może uda nam się podejrzeć płeć o ile znowu nie będzie się wstydzić. Tym razem będziemy u mojego lekarza więc nie mam aż tak dużej obawy, że zostanie wyproszony.

Na śniadanko zjadłam dziś opiekanego śledzia. Mniam! Śledzie były zakazane po rewolucjach porannych na samym początku ciąży...teraz wracają chyba do menu.

Na obiadek zrobię zacierkę z ziemniakami i cebulką oraz jajkiem sadzonym.... rodzinka będzie mieć niespodziankę bo już dawno nie gościło to na naszym stole.

Mam nadzieję, że nie przesadzę z ruchem i nic mi nie "poleci". Będę się oszczędzać ale muszę wstać chociaż na troszkę bo dostaje już białej gorączki przez to leżenie. Na dodatek Tż wyjechał wczoraj na delegacje....jak Ja tego nienawidzę!

Dzidzia bulgota sobie właśnie w brzuszku plumplumplum
za przespaną noc, oby więcej takich. A co to za zupka? Ale super że coraz więcej czuje już dzidzie w brzuszku

niespodzianka
88natka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-01, 12:33   #2195
88natka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Hej
My zaraz na sanki

I jak dzisiaj?

Wspaniale!
dziękuje że pytasz dziś już dobrze
sanki udanej zabawy

Cytat:
Napisane przez anafora12345 Pokaż wiadomość
Cześć . U nas dziś piękna pogoda i słoneczko ładnie świeci

Super że genetyczne wyszły w porządku

Ja też musze kupić spodnie ale zamierzam dżinsy bo w legginsach zimno trochę jak przyjdzie jeszcze mróz Bluzeczki i sweterki są dobre ale martwi mnie też ze kurtka na wiosnę i płaszczyk będą małe

Witaj

f akt ale ja 30 kg nie chciałabym przytyć Ja staram sie ograniczać do słodkości ( niestety moja warunki genetyczne są takie ze dieta całe życie )) i na razie jakoś wychodzi czasami podjem gorzka czeko
No w sierpniu chyba wyż demograficzny będzie

no masz a ja słodkości ograniczam

za genetyczne
Co do legginsów tez się podpinam z pytaniem !!!
ja też nie chciałam przytyć 30 kg no ale samo szybko spadło, teraz na pierwszej wizycie w 12 tygodniu miałam taką samą wagę jak w pierwszej ciąży w tym samym czasie

Ale pędzicie z tym pisaniem, pewnie miesiąc i nowy wątek będzie trzeba zakładać

My jutro kupujemy bilety do Polski mieliśmy lecieć pod koniec kwietnia ale jednak lecimy wcześniej bo 1 kwietnia, później bałabym się już latać Już nie mogę się doczekać, dziadki szaleją z radości że wnuczkę zobaczą już nawet menu wymyślają

niespodzianka
Stary 2014-02-01, 12:35   #2196
anafora12345
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez niki19 Pokaż wiadomość
Ja też staram się ograniczać , zresztą jak miałam mdłości to zupełnie mnie odrzuciło od słodkiego , no ale raz na jakiś czas myślę ,że nie zaszkodzi tym bardziej ,że przynajmniej od 2 miesięcy nie miałam nic słodkiego w ustach , no i mówię sobie ,że taki pączuś domowej roboty nie jest taki zły jak kupny

Ja się przyznam ,że jeszcze w życiu pączków nie robiłam muszę się chyba przeszkolić
Nie no raz na jakiś czas ok .Wczoraj dowiedziałam się że znajoma jest w ciąży 23t i mówiła że je same słodkie ostatnio i przez niecały miesiąc przytyła 4 kg ja chce tego uniknąć dlatego staram się ograniczać . Co do pieczenia temat rzeka nie lubię piec (he co innego jeść ) i też nigdy pączków nie robiłam . Zamierzam ( nie wiem jak to mi wyjdzie ) upiec ciasteczka owsiane z żurawina zdrowe i słodkie w jednym i dobre na moje zaparcia takie 3w1
Cytat:
Napisane przez mamuska11 Pokaż wiadomość
Ja przed ciaza kochałam McDonalda poprostu nie mogłam koło niego przejechać nie kupując czegoś a teraz tak mnie odrzuciło ze mnie mdli na jego widok Wogole nic oprócz tego co sama ugotuje mi przez gardło nie przejdzie....

Działają chciałam ugotować zupę dyniowa, nie bardzo mam apetyt ale dzieci coś musza jeść takze nie za bardzo mam wyjście :/ mój poziom hormonów chyba osiagnął punkt kuliminacyjny,mam taka nadzieje :p bo nie wyobrażam sobie ze mogę sie gorzej czuć.... Boli mnie brzuch jak na okres a do tego jestem taka rozdrażniona ze szukam tylko wszędzie pretekstu zeby sie z kimś pokłócic...
Co do maka to ja tam nigdy nie jadłam( i nie będę jadła) oprócz szejka czy loda bo są dobre .
Ale ty biedna jesteś mnie czasami też ponosi krzyknę na tz a on mi się pyta dlaczego na niego krzyczę przytuli i mija mi złość
Stary 2014-02-01, 12:45   #2197
88natka
Zadomowienie

Dziewczyny czy też Was tak piersi swędzą?
Żeby nie było, dbam o higienę W ogóle to już mi zaczęły rosnąć.. Lewą mam większą niż prawą Mam nadzieję że nie urosną znów o 2 rozmiary bo do pępka będę mieć

niespodzianka

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-01, 13:11   #2198
papryczka160
Wtajemniczenie

88natka smaruj zeby rozstepow nie było . Ja smsruje sie rano i wieczorem a i tak czasami swedza. Ja juz mam roz wieksze i sie ciesze bardzo TZ tez

Stary 2014-02-01, 13:16   #2199
88natka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez papryczka160 Pokaż wiadomość
88natka smaruj zeby rozstepow nie było . Ja smsruje sie rano i wieczorem a i tak czasami swedza. Ja juz mam roz wieksze i sie ciesze bardzo TZ tez

ja mam rozstępy od poprzedniej ciąży na piersiach, więc w tej mnie nie ominą.Mój też się cieszy

niespodzianka
Stary 2014-02-01, 14:14   #2200
TheFall
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez estella18 Pokaż wiadomość
ja też będę mieć ciuszki od rodziny - zbieranina od wszystkich, tyle, że każda miała córkę ) a co do witamin póki co biorę femibion 1, ale później myślałam o Ladee Vit - w mojej aptece po 29zł za 30 kapsułek. Zawierają zestaw witamin, minerałów oraz kwasy Omega-3. co o nich myślicie? znacie?

Mąż mi kupił Prenatal Classic, dzwonił aż z apteki bo samego Prenatalu jest kilka rodzajów. Potem wrócił z tym do domu i stwierdził, że majątek to kosztowało – 30 zł

Cytat:
Napisane przez pati1078 Pokaż wiadomość
a ja dzisiaj zle wieści dostałam, wracam z pracy a tu list od poloznej a w nim recepta i wiadomość ze moje wyniki moczu sa niezbyt dobre i ze mam zarzywac tabletki
Co jest z wynikami nie tak i na co te tabletki?
Mnie ostatnio pobolewa pęcherz i strasznie mnie to wkurza. Ból pęcherza jest dla mnie gorszy od wszystkiego innego. Piję herbatę z żurawiną ale jak nie przejdzie to się załamię. A tu jeszcze tak zimno
TheFall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-01, 14:26   #2201
Angels2708
Zadomowienie

GG do Angels2708

Anaforko no tak, w wiosnę napewno brzuszek będzie nieco większy :P ale wiesz jak nam się trafi piękna słoneczna wiosna to zapinać się w kurteczkach nie będziemy musiały

niki19 zazdroszczę ci z tymi pączkami, chyba też se dzisiaj kupię i będziemy razem wcinać

No tak! Nasi faceci najbardziej się cieszą z naszym rosnących cycuszek :P
tylko szkoda że nie umieją sobie zdać sprawy z tego jak nas bolą kiedy rosną :P no ale cóż tak musi być :P
Dziś o dziwo bez mdłości , i zdarzyłam już ładnie mieszkanie posprzątać psinka wyczesana i obcięte między paluszkami. Strasznie dużo dziś zrobiłam aż się zdziwiłam kombinuję co by tu pierwsze dzidziusiowi na drutach zrobić bo ja w zasadzie nie znam się na takich małych rozmiarach :P skarpetki to pikuś.. :P myślałam o czapeczce albo jakimś sweterku lub coś w rodzaju śpioszków :P ah pomysłów mam mnóstwo :P
Pytanie do kobiet które mają zdjęcia usg z nfz .. Płaci się za to? bo zauważyłam że większość sobie telefonem robią ale to nie jest już to samo więc zastanawiam się czy taki wydruk będzie kosztować. Będę wdzięczna za odpowiedź

Angels2708 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-01, 14:42   #2202
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Mi chlopak kupil na drugi trymestr femibion 2 i placil 75 euro bylam w szoku ze az tyle

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-01, 14:59   #2203
pentuerka
Rozeznanie

Super, że Maluch idealnie zdrowy U mnie NT 1,6 a Dzidziuś prawie 8 cm, wiec może dlatego USG wyszło, że Maluch starszy o tydzień. W naszej rodzinie wszyscy wysocy.

A ta biala perła to pasta czy paski? Bo ja przed ciążą używałam pasków cresta - fantastyczne, ale chyba za mocne na ciążę.

---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ----------

Hej Dziewczyny,

Chciałam zacytować, ale chyba coś pokręciła.

Gratuluję wszystkim Mamusiom dobrych wyników badań. Norma jest do 3 mm ;-) wiec ja zrezygnowałam z testu PAPA.

Co do tycia to też tego się boję. W pierwszej ciąży przytyłam 18 kg, mimo pilnowania się z jedzeniem i dużej ilości spacerów. Teraz mam zamiar jeść zdrowo, wg zasad Montigniaca, ale absolutnie nie odchudzać się!!!! Jedzenie zdrowego organicznego jedzenia, nie przetworzonego o niskim IG to zdrowie dla mamy i Dzidziusia. I trochę gimnastyki, basen. I do wszystko co mogę chyba zrobić, ale ile przybędzie to się okaże. Na pocieszenie mogę powiedzieć, że po 3 m-cach od porodu nie było śladu po kg. Tylko niestety została oponka na brzuchu z którą długo walczyłam.

Dziękuję za linki do cwiczeń ;-)

Co do plci to też, nie mogę się doczekać. Większość objawów wskazuje na dziewczynkę, chociaż znajoma na ulicy stwierdziła, że tak ładnie wyglądam, a brzuszek zgrabny to pewnie bedzie chłopak (tak, n u mnie już wyrażnie widać brzuszek).

Nikt, za to nie przebije mojej wścipskiej sąsiadki, która stwierdziła, że na pewno urodę córkę - wówczas nie byłam jeszcze w ciąży tylko się starałam. A w święta przesłała mi życzenia, radości z "drugiej Malutkiej" ??????? A to marendgen w oczach czy jak?

Edytowane przez pentuerka
Czas edycji: 2014-02-01 o 15:09
pentuerka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-01, 15:11   #2204
AgnesD
Rozeznanie

Cytat:
Mi chlopak kupil na drugi trymestr femibion 2 i placil 75 euro bylam w szoku ze az tyle
kochana mi własnie gin powiedziała, ze jak jest mozliwość to żeby z Polski sprowadzić u nas w De 3 razy drozszy w polsce chyba cos kolo 60 zloty kosztuje

wy dziewczyny o paczkach a mi tu slinka leci, dobrze ze tu dobrych pączków nie ma , sama robic nie umiem

papryczka160 małytwój już miał 13 cm ??? ja myślałam, ze w 13 tyg maja dzidzie 6-7 ale jesli twoje tak miało to gratki

h4linka gratki za udaną wizytę i za zdrowego dzidziusia
Tyś moje dziecko, a ja... Twoja mama.
Igor ur. 16.09.2011
Mia ur. 13.08.2014

AgnesD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-01, 15:22   #2205
pentuerka
Rozeznanie

13 mm ? Wow, duży Dzieciaczek. A w którym tc jesteś?
Stary 2014-02-01, 15:33   #2206
anafora12345
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 88natka Pokaż wiadomość

ja też nie chciałam przytyć 30 kg no ale samo szybko spadło, teraz na pierwszej wizycie w 12 tygodniu miałam taką samą wagę jak w pierwszej ciąży w tym samym czasie

Ale pędzicie z tym pisaniem, pewnie miesiąc i nowy wątek będzie trzeba zakładać

My jutro kupujemy bilety do Polski mieliśmy lecieć pod koniec kwietnia ale jednak lecimy wcześniej bo 1 kwietnia, później bałabym się już latać Już nie mogę się doczekać, dziadki szaleją z radości że wnuczkę zobaczą już nawet menu wymyślają
No jak spadło to super a ja sie boję ze nie zgubię tego A kiedy wylatujecie ?
Cytat:
Żeby nie było, dbam o higienę W ogóle to już mi zaczęły rosnąć.. Lewą mam większą niż prawą Mam nadzieję że nie urosną znów o 2 rozmiary bo do pępka będę mieć
moze nie często a nawet czasami to same sutki
Cytat:
Anaforko no tak, w wiosnę napewno brzuszek będzie nieco większy :P ale wiesz jak nam się trafi piękna słoneczna wiosna to zapinać się w kurteczkach nie będziemy musiały
No zobaczymy jaka pogoda będzie Mój tż też dzisiaj czesał a jak poszedł na spacer to tak się wyszwuniała że 2 raz musi wyczesać błoto
Cytat:
Napisane przez pentuerka Pokaż wiadomość
Co do tycia to też tego się boję. W pierwszej ciąży przytyłam 18 kg, mimo pilnowania się z jedzeniem i dużej ilości spacerów. Teraz mam zamiar jeść zdrowo, wg zasad Montigniaca, ale absolutnie nie odchudzać się!!!! Jedzenie zdrowego organicznego jedzenia, nie przetworzonego o niskim IG to zdrowie dla mamy i Dzidziusia. I trochę gimnastyki, basen. I do wszystko co mogę chyba zrobić, ale ile przybędzie to się okaże. Na pocieszenie mogę powiedzieć, że po 3 m-cach od porodu nie było śladu po kg. Tylko niestety została oponka na brzuchu z którą długo walczyłam.

Nikt, za to nie przebije mojej wścipskiej sąsiadki, która stwierdziła, że na pewno urodę córkę - wówczas nie byłam jeszcze w ciąży tylko się starałam. A w święta przesłała mi życzenia, radości z "drugiej Malutkiej" ??????? A to marendgen w oczach czy jak?
Ale z tego co się orientuje to nie jada się ziemniaków a one nie dość ze mają witaminy to są dobrym zapychaczem Dla mnie to jest chore ale jeśli tobie pasuje .Ja po prostu wprowadziłam więcej warzyw chude mięso to wszystko i waga stoi . Owsianka też ma wysoki IG a jest bardzo zdrowa . No sąsiadkę to masz niezłą
Cytat:
Napisane przez AgnesD Pokaż wiadomość

papryczka160 małytwój już miał 13 cm ??? ja myślałam, ze w 13 tyg maja dzidzie 6-7 ale jesli twoje tak miało to gratki
Ja idę na usg genetyczne to będzie 13t5d i ciekawe ile moje maleństwo będzie miało .
Stary 2014-02-01, 16:13   #2207
pentuerka
Rozeznanie

Anfora nie jedzenie ziemniaków jest chore? Można jeść ziemniaki, ale gotowane w łupinach z dużą ilości zielonych warzyw. Nie można ziemniaków przetworzonych, jak frytki, czipsy, zasmażane, puree. Ani to zdrowe ani potrzebne. Ja nie traktuje jedzenia jak zapychacz

Trzymam kciuki za USG genetyczne.

Edytowane przez pentuerka
Czas edycji: 2014-02-01 o 16:15
Stary 2014-02-01, 16:13   #2208
mamuska11
Rozeznanie

Ja dostałam właśnie wyniki testu Pappa- bardzo małe ryzyko 1:54000 tylko bHcg dziwnie podali bo ok 35ng/ml czy wiecie jak to sie przelicza na mlU/ml albo jakie są normy tego ng/ml w 12t1d bo wtedy miałam to robione? Ale chyba wszystko ok bo by napisali jakby było coś nie tak

mamuska11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-01, 16:59   #2209
papryczka160
Wtajemniczenie

Pentuarka, agnes moj bobasek ma 8 cm od glowki do dupci a z nożami 12,8 cm. Bylam na badaniu w 14 tyg.

Sent from my GT-I8260 using Wizaz Forum mobile app

Stary 2014-02-01, 17:22   #2210
angelika__2014
Raczkowanie

Cytat:

za przespaną noc, oby więcej takich. A co to za zupka? Ale super że coraz więcej czuje już dzidzie w brzuszku
Przepis na zacierkę. Dla 4/5 osobowej rodzinki.

1 l mleka,
około 100 g mąki,
1 jajko,
ok. 2-3 łyżki wody,
sól

Sposób przygotowania ciasta.

Ja zawsze przesianą mąkę zagniatam z jajkiem, wodą, odrobina soli. Wyrobić dobrze rękami ciasto(żeby było dosyć twarde), podsypując mąką. Ja wkładam na jakieś 10 minut do lodówki w ściereczce.
Następnie
Zagotować mleko. Zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach. (najlepiej od razu do mleka )wrzucać te "kluski" na gotujące się mleko. Mieszać aby nie zrobiła się klucha. Gdy ciasta mam zbyt dużo wtedy robię partiami w garnku o dużej średnicy. Gdy wypłyną na wierzch, zdjąć z ognia i zajadać się.
Można też kupić gotową zacierkę tylko nie pamiętam jak to się nazywa. Takie drobne lane kluski.
Ja do tego jeszcze gotuję ziemniaki najlepiej w mundurkach jak są młode. Blanszuję cebulkę na złoto. Kroję w grube plastry ziemniaki jeżeli są w mundurach. Robię jajka sadzone na miękko dla rodzinki a ja na mocno ścięte i układam na ziemniakach posypując cebulką lub piórami świeżej cebulki, koperkiem, szczypiorkiem co mam pod rękami. A najlepsze jest to, że ziemniaki przygotowane są w jednej misce na środku stołu i cała rodzinka zajada się jak za dawnych czasów z jednego "garncołka". Ten przepis i sposób podania jest przekazywany u nas z pokolenia na pokolenie i Ja nie zamierzam niczego zmienić...to są najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa.

Smacznego!!!

Cytat:
Hmm....trzeba smarować. Mnie tak plecy swędziały. Pomaga nawilżanie.

Cytat:

niki19 zazdroszczę ci z tymi pączkami, chyba też se dzisiaj kupię i będziemy razem wcinać

Pytanie do kobiet które mają zdjęcia usg z nfz .. Płaci się za to? bo zauważyłam że większość sobie telefonem robią ale to nie jest już to samo więc zastanawiam się czy taki wydruk będzie kosztować. Będę wdzięczna za odpowiedź
Ja się też obawiam tych ciepłych miesięcy. Ale trudno. Jakoś to musi być.

Dziewczyny .... pączki....mniam!!! Już nie mogę się doczekać ostatków i wypieków mojej Babuni. Istne szaleństwo!! Coś wspaniałego....

Ja ostatnie usg miałam na NFZ i dostałam zdjęcia co prawda nie maluszka ale zresorbowanego krwiaka i ujścia macicy. Nawet nie pomyślałam o tym, żeby go poprosić o więcej. Jak jestem w gabinecie to dostaje jakiegoś odmóżdżenia.

Dziewczyny!!!! P O M O C Y

Dostałam takiego bólu w lędźwiach, że nie mogę się poruszać! Zebrałam się do łazienki i w połowie drogi (jeden krok od miejca gdzie leżę) zdrętwiałam. Koniec drogi. Zero możliwości poruszenia się w żadną stronę. Ból promieniuje do pośladka. Zawyłam z bólu i przybiegła przerażona mama. Jakoś przekręciłam się i na łóżko. Nigdy ale to nigdy nie miałam takiego bólu. Wyczytałam, że to może być rwa kulszowa w ciąży często się zdarza. Boję się wstać. A do łazienki TRZEBAAAAAAAAAA CZĘSTO!
Nie wiem czy mogę jakieś leki .... l???????????????????????? ???

Pomocy proszę.

"...pukasz
i wtedy splecione cztery dłonie biegną ci na spotkanie.
Rodzice debiutanci niezgrabnie drepczemy na progu"
angelika__2014 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-01, 17:57   #2211
Aisog1987
Rozeznanie

co wy wszyscy tak z tymi pączkami? - do mnie mąż dziś... "A może w przyszłą sobotę byśmy pączków napiekli?" - ja osobiście nie lubię pączków, a robić też nigdy nie robiłam....

U nas obiad dziś była zupa cebulowa z grzankami i zapiekanki - mniam mniam chodziło to za mną od dłuższego czasu
Stary 2014-02-01, 17:57   #2212
Optymistka26
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mamuska11 Pokaż wiadomość
Ja dostałam właśnie wyniki testu Pappa- bardzo małe ryzyko 1:54000 .

Cytat:

1 l mleka,
około 100 g mąki,
1 jajko,
ok. 2-3 łyżki wody,
sól

Ja zawsze przesianą mąkę zagniatam z jajkiem, wodą, odrobina soli. Wyrobić dobrze rękami ciasto(żeby było dosyć twarde), podsypując mąką. Ja wkładam na jakieś 10 minut do lodówki w ściereczce.
Następnie
Zagotować mleko. Zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach. (najlepiej od razu do mleka )wrzucać te "kluski" na gotujące się mleko. Mieszać aby nie zrobiła się klucha. Gdy ciasta mam zbyt dużo wtedy robię partiami w garnku o dużej średnicy. Gdy wypłyną na wierzch, zdjąć z ognia i zajadać się.
Można też kupić gotową zacierkę tylko nie pamiętam jak to się nazywa. Takie drobne lane kluski.
Ja do tego jeszcze gotuję ziemniaki najlepiej w mundurkach jak są młode. Blanszuję cebulkę na złoto. Kroję w grube plastry ziemniaki jeżeli są w mundurach. Robię jajka sadzone na miękko dla rodzinki a ja na mocno ścięte i układam na ziemniakach posypując cebulką lub piórami świeżej cebulki, koperkiem, szczypiorkiem co mam pod rękami. A najlepsze jest to, że ziemniaki przygotowane są w jednej misce na środku stołu i cała rodzinka zajada się jak za dawnych czasów z jednego "garncołka". Ten przepis i sposób podania jest przekazywany u nas z pokolenia na pokolenie i Ja nie zamierzam niczego zmienić...to są najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa.

Smacznego!!!

Dostałam takiego bólu w lędźwiach, że nie mogę się poruszać! Zebrałam się do łazienki i w połowie drogi (jeden krok od miejca gdzie leżę) zdrętwiałam. Koniec drogi. Zero możliwości poruszenia się w żadną stronę. Ból promieniuje do pośladka. Zawyłam z bólu i przybiegła przerażona mama. Jakoś przekręciłam się i na łóżko. Nigdy ale to nigdy nie miałam takiego bólu. Wyczytałam, że to może być rwa kulszowa w ciąży często się zdarza. Boję się wstać. A do łazienki TRZEBAAAAAAAAAA CZĘSTO!

Pomocy proszę.
jesz razem zacierki i te ziemniaki?U mnie w domu z tego ciasta robilo sie cienkie placuszki i rwało na kawalki Ja lubie te najwieksze takie 3x5cm
Zacierki:s lina: musze zaprosic mame by mi zrobila, mi nie wychodza...takie jak mamine

Słońce leć do lekarza najlepiej ortopedy - to moze byc zwykly ucisk na nerw przez macice albo naciagniecie miesni lub rwa kulszowa albo dyskopatia Leczenie normalnie wtedy to silne leki p zapalne i p bolowe ew. zwiodczajace miesnie wiec trudno powiedziec co ci dadza Kolezanka na zapalenie korzonkow w czasie karmienia dostala...APAP jako jedyny mozliwy
Lepiej pojdz i sprawdz, nie mozna tego bagatelizowac Lepiej sie skonsultowac a bedzie wszystko dobrze

Aisog
jak robisz cebulową? nigdy nie próbowałam a mój TŻ to miłośnik cebuli więc...

Edytowane przez Optymistka26
Czas edycji: 2014-02-01 o 17:59
Optymistka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-01, 18:11   #2213
Aisog1987
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Optymistka26 Pokaż wiadomość
Aisog jak robisz cebulową? nigdy nie próbowałam a mój TŻ to miłośnik cebuli więc...
Obraną cebulę (5-6 dużych cebul) kroję na pół i potem ścieram na tarce takiej do kapusty (jak nie masz to nożem) i na patelnię na olej. Jak cebula zacznie przywierać dolewam gorącej przegotowanej wody (dość sporo, ale z umiarem), posypuję ją degustą, jarzynką czy co tam mam, troszkę pieprzu i przykrywam pokrywką i duszę przez ok 20-30 min jak woda wyparuje - robię to tak długo żeby potem nie mieć wzdęć i gazów. Do garnka wlewam wodę, wrzucam jedną kostkę rosołową drobiową, jak woda się zagotuje dodaję cebulę z patelni, dosalam, dopieprzam i dodaję łyżeczkę cukru i duuuużo majeranku.

Potem zupka do miseczki, do tego ser żółty starty aby powstały kluski wyglądające jak makaron i na koniec dodaję grzanki (kupne ). Tyle. Nam bardzo smakuje. Przepis jest na 4 osoby. Tylko ja osobiście nie robię tej zupy gęstej tylko rzadszą więc wody nie żałuję.
Stary 2014-02-01, 20:02   #2214
88natka
Zadomowienie

Cytat:
masakra.. skąd oni wzięli tą cenę?
Cytat:
No jak spadło to super a ja sie boję ze nie zgubię tego A kiedy wylatujecie ?

moze nie często a nawet czasami to same sutki
2 tygodnie jesteśmy, wylatujemy 15 kwietnia.
Cytat:

1 l mleka,
około 100 g mąki,
1 jajko,
ok. 2-3 łyżki wody,
sól

Następnie

Smacznego!!!

Hmm....trzeba smarować. Mnie tak plecy swędziały. Pomaga nawilżanie.

Ja się też obawiam tych ciepłych miesięcy. Ale trudno. Jakoś to musi być.

Dziewczyny .... pączki....mniam!!! Już nie mogę się doczekać ostatków i wypieków mojej Babuni. Istne szaleństwo!! Coś wspaniałego....

Ja ostatnie usg miałam na NFZ i dostałam zdjęcia co prawda nie maluszka ale zresorbowanego krwiaka i ujścia macicy. Nawet nie pomyślałam o tym, żeby go poprosić o więcej. Jak jestem w gabinecie to dostaje jakiegoś odmóżdżenia.

Pomocy proszę.
przyznam szczerze że nigdy nie jadłam czegoś takiego, muszę spróbować.
Współczuję bólu, wydaję mi się że tu tylko lekarz pomoże. Trzymam mocno kciuki żeby jak najszybciej minęło.

niespodzianka
Stary 2014-02-01, 20:03   #2215
angelika__2014
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Optymistka26 Pokaż wiadomość

jesz razem zacierki i te ziemniaki?U mnie w domu z tego ciasta robilo sie cienkie placuszki i rwało na kawalki Ja lubie te najwieksze takie 3x5cm
Zacierki:s lina: musze zaprosic mame by mi zrobila, mi nie wychodza...takie jak mamine

Słońce leć do lekarza najlepiej ortopedy - to moze byc zwykly ucisk na nerw przez macice albo naciagniecie miesni lub rwa kulszowa albo dyskopatia Leczenie normalnie wtedy to silne leki p zapalne i p bolowe ew. zwiodczajace miesnie wiec trudno powiedziec co ci dadza Kolezanka na zapalenie korzonkow w czasie karmienia dostala...APAP jako jedyny mozliwy
Lepiej pojdz i sprawdz, nie mozna tego bagatelizowac Lepiej sie skonsultowac a bedzie wszystko dobrze

Aisog
jak robisz cebulową? nigdy nie próbowałam a mój TŻ to miłośnik cebuli więc...
Tak zawsze się u nas jadło. Miseczka mleka z zacierkami i duża micha ziemniaków na środku stołu. Wiesz co kraj to obyczaj. Mój TŻ nie znał tego rodzaju jedzenia i jak słyszał o tych "kluskach" na mleku to nie był przekonany ale po spróbowaniu co jakiś czas sam się upomina żeby właśnie w sobotę (wtedy najczęściej jest w domu na obiedzie) zrobić 'kluski z mlekiem".

Tylko nie wiem czy na IP jechać? Bo przecież jest weekend to gdzie mnie przyjmie lekarz Ja to zawsze w weekend muszę coś wykombinować. Zrobiłam okłady termoforem i troszkę mi lepiej. Tak nie będzie dało się funkcjonować. A tak dobrze zaczęłam dzisiejszy dzień... Mam wrażenie, że żyje w jakimś zawieszeniu z pasmem bólu zapisanym na kolejne miesiące i tak aż do sierpnia.

Cytat:
Napisane przez Aisog1987 Pokaż wiadomość
Obraną cebulę (5-6 dużych cebul) kroję na pół i potem ścieram na tarce takiej do kapusty (jak nie masz to nożem) i na patelnię na olej. Jak cebula zacznie przywierać dolewam gorącej przegotowanej wody (dość sporo, ale z umiarem), posypuję ją degustą, jarzynką czy co tam mam, troszkę pieprzu i przykrywam pokrywką i duszę przez ok 20-30 min jak woda wyparuje - robię to tak długo żeby potem nie mieć wzdęć i gazów. Do garnka wlewam wodę, wrzucam jedną kostkę rosołową drobiową, jak woda się zagotuje dodaję cebulę z patelni, dosalam, dopieprzam i dodaję łyżeczkę cukru i duuuużo majeranku.

Potem zupka do miseczki, do tego ser żółty starty aby powstały kluski wyglądające jak makaron i na koniec dodaję grzanki (kupne ). Tyle. Nam bardzo smakuje. Przepis jest na 4 osoby. Tylko ja osobiście nie robię tej zupy gęstej tylko rzadszą więc wody nie żałuję.
oo z grzankami też fajnie...muszę zrobić.

Ja często podlewam białym winem zupę cebulową i robię ją gęstą (tak wolą z kolei moi domownicy) nie przesmażam cebuli na patelni tylko duszę z cukrem, solą i podlewam trochę winem lub wodą na bardzo małym ogniu w garnku ... motto mojej pracowni "sztuka nie lubi pośpiechu" tak samo w kuchni ... każdy składnik potrzebuje czasu ... i mogła bym się bawić z cebulą nawet pół godz ale kto go ma ..... gadam jak potrzaskana. no ale dalej kontynuując .... Zapiekam ją też z ciastem francuskim podobnie jak jest chyba w "Pomysł na zupę cebulową z ciastem francuskim" tyle, że ja przyprawiam po swojemu i modyfikuję przepisy często(kocham gotowanie a teraz przeglądam mnóstwo blogów, programów kulinarnych robię sobie notatki w magicznym notesiku i jak będę tylko mogła wstać i żyć jak człowiek zabieram się za to co sprawia mi największą w życiu przyjemność.... pichcenie, kuchcenie, pieczenie itp.)

"...pukasz
i wtedy splecione cztery dłonie biegną ci na spotkanie.
Rodzice debiutanci niezgrabnie drepczemy na progu"
angelika__2014 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-01, 20:25   #2216
88natka
Zadomowienie

ja już położyłam córkę i zjadłam miskę zupy na kolację
zrobiłam dziś krem jarzynowy z makaronem.
Przed chwilą czułam jak dzidziuś fikołki robił, chyba mu zupka posmakowała
jutro robię pulpety w sosie pomidorowym

---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ----------

Cytat:
Tak zawsze się u nas jadło. Miseczka mleka z zacierkami i duża micha ziemniaków na środku stołu. Wiesz co kraj to obyczaj. Mój TŻ nie znał tego rodzaju jedzenia i jak słyszał o tych "kluskach" na mleku to nie był przekonany ale po spróbowaniu co jakiś czas sam się upomina żeby właśnie w sobotę (wtedy najczęściej jest w domu na obiedzie) zrobić 'kluski z mlekiem".

Tylko nie wiem czy na IP jechać? Bo przecież jest weekend to gdzie mnie przyjmie lekarz Ja to zawsze w weekend muszę coś wykombinować. Zrobiłam okłady termoforem i troszkę mi lepiej. Tak nie będzie dało się funkcjonować. A tak dobrze zaczęłam dzisiejszy dzień... Mam wrażenie, że żyje w jakimś zawieszeniu z pasmem bólu zapisanym na kolejne miesiące i tak aż do sierpnia.

Ja często podlewam białym winem zupę cebulową i robię ją gęstą (tak wolą z kolei moi domownicy) nie przesmażam cebuli na patelni tylko duszę z cukrem, solą i podlewam trochę winem lub wodą na bardzo małym ogniu w garnku ... motto mojej pracowni "sztuka nie lubi pośpiechu" tak samo w kuchni ... każdy składnik potrzebuje czasu ... i mogła bym się bawić z cebulą nawet pół godz ale kto go ma ..... gadam jak potrzaskana. no ale dalej kontynuując .... Zapiekam ją też z ciastem francuskim podobnie jak jest chyba w "Pomysł na zupę cebulową z ciastem francuskim" tyle, że ja przyprawiam po swojemu i modyfikuję przepisy często(kocham gotowanie a teraz przeglądam mnóstwo blogów, programów kulinarnych robię sobie notatki w magicznym notesiku i jak będę tylko mogła wstać i żyć jak człowiek zabieram się za to co sprawia mi największą w życiu przyjemność.... pichcenie, kuchcenie, pieczenie itp.)
jak bardzo boli to ja bym jechała ale jak tak znośnie to może poczekaj do jutra i zobaczysz co dalej.

Może powinnaś bloga kulinarnego założyć? wszystkie przepisy w jednym miejscu i my mogłybyśmy coś podejrzeć

---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ----------

Cytat:

jak bardzo boli to ja bym jechała ale jak tak znośnie to może poczekaj do jutra i zobaczysz co dalej.

Może powinnaś bloga kulinarnego założyć? wszystkie przepisy w jednym miejscu i my mogłybyśmy coś podejrzeć

niespodzianka
Stary 2014-02-01, 21:11   #2217
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez twin--maid Pokaż wiadomość
Zdrówka! Idziecie na sanki?
My zaraz wybywamy mimo okropnego wiatru, bo mamy dość siedzenia w domu.

Rano byłam na pobieraniu krwi. Znowu boli mnie ręka, żyła i pewnie będę miała krwiaka. Niestety w soboty pobiera krew pielęgniarka, która w ogóle się do tego nie nadaje :/
Byliśmy Pierwszy raz Krzysia na sankach, aż piszczał z zachwytu
Zimny wiatr, ale 40 minut i było super
Jak tam krwiak?

I spróbuję nadrobić

---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ----------

Cytat:
dziękuje że pytasz dziś już dobrze
sanki udanej zabawy

Dobrze, że dobrze Na sankach było super
Ja teraz w 13 tc ważę ok. -1kg, a w poprzedniej ciąży w tym tygodniu miałam już chyba +5

Cytat:
Zamierzam ( nie wiem jak to mi wyjdzie ) upiec ciasteczka owsiane z żurawina zdrowe i słodkie w jednym i dobre na moje zaparcia takie 3w1
Poproszę przepis!

Cytat:
Napisane przez TheFall Pokaż wiadomość
Mąż mi kupił Prenatal Classic, dzwonił aż z apteki bo samego Prenatalu jest kilka rodzajów. Potem wrócił z tym do domu i stwierdził, że majątek to kosztowało – 30 zł
Cytat:
Kupowałam Femibion w 1. ciąży, ok. 60 zł Teraz biorę Vita-Miner z DHA, coś ok. 20 zł kosztuje Skład porównywalny, nie wiem nawet, czy VM nie lepszy

Cytat:

Pomocy proszę.
Lekarz. Może rwa, może ciągnie Cię macica, która się rozszerza. A nie wyrostek na pewno?
No i !

Przez Was kupiłam 2 pączki

---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ----------

Cytat:
Widać w tym, co piszesz, pasję
Ja też uwielbiam gotować, eksperymentować w kuchni. Czytam przepisy, potem biorę z nich to, co najciekawsze i coś tworzę
Ale ostatnio, niestety, nie mam na to czasu... Małe dziecko nie pozwoli stać przy garach pół dnia Zostało mi na razie gotowanie sprawdzonych potraw, nie bardzo czasochłonnych
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-01, 21:34   #2218
Optymistka26
Zadomowienie

Cytat:
Hmm u nas zacierki sie jada na śniadanie lub kolację, bez pozostałych dodatków. Moja babcia dodaje jeszcze do nich dynię ale ja wole bez

Dziewczyny czytam o tych wszystkich pysznych zupach(zalewajki, cebulowe, krem jarzynowy, barszczyki...itp) i stwierdzam ze sie musze podszkolic wlasnie z zup. Kocham gotowac ale do tej pory zupa to byl temat przeze mnie w sumie zaniedbywany (poza mlecznymi sniadaniowkami)...Pora to zmienic bo lubie zjesc miseczkę...na kolacje albo sniadanie

Optymistka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-01, 22:22   #2219
88natka
Zadomowienie

angelika_2014 fajny awatar

niespodzianka
Stary 2014-02-01, 22:33   #2220
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)

Cytat:
Napisane przez pentuerka;44926369[B
[/B]]Anfora nie jedzenie ziemniaków jest chore? Można jeść ziemniaki, ale gotowane w łupinach z dużą ilości zielonych warzyw. Nie można ziemniaków przetworzonych, jak frytki, czipsy, zasmażane, puree. Ani to zdrowe ani potrzebne. Ja nie traktuje jedzenia jak zapychacz

Trzymam kciuki za USG genetyczne.
Ja lubie jesc, ale zwracam uwage, zeby bylo zdrowo. Ziemniaki zwykle wlasnie gotuje w lupinach a potem obieram i albo dodaje masla troszke i duzo koperku, albo je ugniatam dorzucajac do tego jeszcze odrobine sera i mam bardzo zdrowe puree ;-)

Natka, moze piersi wlasnie swedza Cie bo skora sie rozciaga i powinnas kilka razy dziennie nawlizac?

Angelika, sproboj dodzwonic sie choc do gina zeby Ci doradzil, co masz robic!
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości