![]() |
#2191 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dziewczyny z Londynu- łączmy się! Część III
Cytat:
![]()
![]() |
#2192 |
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny, przymierzam się powoli do zmiany pracy i chciałabym zapytać te z Was, które mają już inne prace niż sprzątanie/gastronomia/sieciówki z ciuchami. Czy prac szukałyście w swoim polskim zawodzie albo czy dokształcałyście się dopiero tutaj? Albo po prostu próbowałyście szczęścia?
![]() Ciągle słyszę jak to się Polakom udaje zagranicą, spotykam ludzi, którzy no nie powiem, żeby w moich oczach powalali mnie inteligencją (zwykle wtedy zakładam, że pewnie mają szeroką specjalistyczną wiedzę lub inne umiejętności) lub początkowo nie mieli żadnego doświadczenia, a udało im się złapać fajną posadę. Nie widzę szans pracowania zawodowo (więziennictwo) i zastanawiam się czy powinnam się wpierw doszkolić czy lepszą techniką jest po prostu iść jak taran do pracodawcy i przekonać, że pomimo pracowania ostatni rok w gastronomii nadaję się do czegoś więcej niż robienia wzorków na kawie czy serwowania kanapek? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2193 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Obecnie czekam aż mi się skończą vetting checks, strasznie długo to zajmuje.
![]() ![]() |
![]() |
#2194 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() I podoba Ci się tam, jak jest? Potrzebowałaś jakiś konkretnym dokumentów jak zaświadczenie o niekaralności? Więziennictwo, administracja i wszystko co związane z sądem penitencjarnym, kryminologia były moją pasją przez wiele lat - dlatego skończyłam w Polsce studia o takim kierunku i niestety po kilku wizytach w Warszawskich więzieniach (coś w rodzaju jedno-dwudniowych prac z więźniami), praktykach w jednym i praktykach w sądzie penitencjarnym uznałam, że rzeczywistość tak bardzo odbiega od tego co mi wkładano do głowy przez lata (zero resocjalizacji, bardzo negatywne nastawienie strażników do więźniów, wręcz wrogie, a w sądzie - typowe biurwy popijające kawki i emocjonujące się wizytą więźnia i zerkające w sznurku przez szparę w drzwiach, a do tego pensja którą mi zaproponowali - byłam na II roku studiów i musiałabym przejść na zaoczne - 1000zł na rękę), że naprawdę to ostatnie miejsca gdzie chcę pracować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2195 | |
Zakorzenienie
|
Jeszcze nie zaczęłam, vetting checks mogą zająć nawet 6 miesięcy, czekam jakoś miesiąc dopiero. Ale z tego co słyszałam nie jest źle, dobrze płacą bo ja dostane 21.5k na rok za 37.5 godzin tygodniowo, prison officer coś koło 26k chyba. Znalazłam to na ministry of justice, tam była aplikacja, wypełniłam, wysłali maila ze zapraszają mnie na interview, później po 2 tyg ze dostałam prace i teraz mam te vetting checks. Oni sami wszystko sprawdzają, mnóstwo form jest przed praca, proces jest długi ale chyba będzie warto
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2196 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2197 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dadzą mi znać kiedy mam odejść, mam też 2 tyg trening, self defense I takie tam. aplikuj przez internet, próbuj, proces jest długi ale warto ![]() ja nie mogę pracować za takie stawki jak tesco oferuje, nie wystarcza mi na życie po prostu, nie lubię żyć oszczędnie ![]()
Edytowane przez MonnieB Czas edycji: 2015-10-10 o 15:32 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2198 |
Zakorzenienie
|
Ja szukalam pracy z CV i portfolio polskim i w ten sposob znalazlam. Nijak sie to ma jednak do wieziennictwa, wiec wiecej nie pomoge.
Nie wiem co rozumiesz przez "fajna posada". Tak z niczego, bez kwalifikacji, trudno dostac prace ktora daje mozliwosc wysokich zarobkow i rozwoju, ja nie znam takich przypadkow. No ale mowie, to zalezy tez od definicji "fajnej posady".
#2199 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do pracy w wieziennictwie nie trzeba doświadczenia, wiadomo że się przydaje ale nie jest to wymóg. Można awansować i zarabiać na prawdę dobre pieniądze. Kolejny przykład to Royal Mail - na początek potrzebne jest jedynie prawo jazdy i nic więcej. Ogromne możliwości rozwoju. Kolejny przykład mój przyjaciel pracuje w firmie telekomunikacyjnej, zaczynał od zera i teraz jest customer service manager. Kolejny kumpel pracuje dla NHS Data centre, przyjemna praca, dobre pieniądze i również można się rozwijać.
![]() ![]() |
![]() |
#2200 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Powiem tak - głupia nie jestem, ciężkiej pracy się nie boję, szybko się uczę, ale jestem jeszcze dość młoda i do tego w Anglii dopiero od 7 miesięcy więc zastanawiam się jak większość osób z normalną pracą ją dostała, tzn. jaki był proces zaczynania swojej kariery ponieważ nawet w Polsce znam niewiele osób, których praca związana jest z kierunkiem studiów, więc czymś musieli się wykazać w cv albo na rozmowie, że ją dostali w kompletnie innej branży. I trochę to dla mnie czarna magia, bo zawsze mi się wydawało, że trzeba mieć doświadczenie, żeby zostać wyłowionym z morza cv, a widzę, że to niekoniecznie tak działa. Edytowane przez solideja Czas edycji: 2015-10-10 o 16:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2201 |
Raczkowanie
|
Ja jestem ok 2+lat i pracuje w branży zbierznej z kieruniem studiów w pl. Od razu po przyjeździe aplikowałam o pracę, która da mi adekwatne doswiadczenie do stanowiska na jakie docelowo chciałam aplikować. W moim wypadku nie było szans na interview bez żadnego doświadczenia kierunkowego, ale rok przepracowany w UK na niskim stanowisku - ale w branży, otworzył mi drzwi do pracy o wiele bardziej rozwojowej. Na rozmowie usłyszałam, że to ważne żeby mieć minimum 1-2 doświadczenia jako stażysta, asystent czegos tam itp. Nawet bezpłatne praktyki w zawodzie pomogą. Moim zdaniem cenią tu sobie doświadczenie i referencje a dopiero potem papierki.
Jakiś slad angielskiej edukacji w cv tez mógłby pomóc, a oprócz studiów regularnych i full płatnych można też zrobić fast track course na Uniwerystecie lub w Collegu - ale to zależnie od dziedziny. Ja myślę, że 7 miesięcy to spokojnie wystarczający czas na zaznajomienie się z miastem i spróbowanie powrotu do zawodu. Na pewno warto i na pewno da się zrobić - tylko jak zawsze kosztem odpowiedniej ilości czasu i starań. |
![]() ![]() |
![]() |
#2202 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2203 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i ciężko się dorobić więcej niż te 26k, a tutaj dostajesz 21k na najniższym stanowisku tylko za kontraktowe godziny ![]()
Edytowane przez MonnieB Czas edycji: 2015-10-10 o 16:47 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2204 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mi nie chodzi też o wielkie pieniądze, ale raczej możliwość rozwoju, a nie robienie kanapek do końca życia, bo choćby mi płacili dużo lepiej to ileż można ![]() Chyba mi się trochę żalu ulało, wybaczcie, nie dość że mam okres to na końcówce urlopu jestem i w poniedziałek powrót do pracy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2205 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaoferowali mi trening na managera ale to nie dla mnie, uzeranie się z klientami mnie wykańcza powoli, a jeszcze jakbym miała się uzerac z leniwymi pracownikami to bym padła chyba. Moja koleżanka Polka mnie nie znosi bo według niej lize tylek i dlatego każdy manager mnie lubi ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2206 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mysle ze nie ma pracy lepszej czy gorszej, kazdy misi znalesc cos co mu odpowiada. Niekonecznie trzeba robic kanapki do konca zycia, mozesz byc managerem lokalu, managerem okregowym, mozesz byc support etc mysle ze sznasa rozwoju jest w wiekszosci miejsc pracy. Wiadomo ze najwiecej potrzeba tych co robia kanapki czy szlaczki na kawie, im wyzsze stanowisko tym mniejsze zapotrzebowanie/wieksza konkurencja. ale to chyba w kazdej branzy tak jest. Ja bym w zyciu nie przeniosla sie do wiezienia, tak samo w zyciu nie chcialabym isc pracowac w sklepie z ubraniami bo bym oglupiala , czy w fabryce. Moglabym byc w offisie ale tylko jako ksiegowa, zedne wbijanie danych do kompa przez 8 h mnei nie kreci ![]() naprawde mysle ze zalezy od czlowieka i tzreba robic to co sie lubi ![]() niektorzy chca sie rowzijac a inni wola stabilna prace gdzie ida i 8 h robia to samo bez stresu ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2207 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2208 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja nie uważam, że jakakolwiek praca jest gorsza czy hańbiąca, jak ktoś coś lubi to czemu nie? Cytat:
Ja do Polski nie wrócę choćbym miała kolejny rok te szlaczki na kawie malować, bo chłopa tu mam i wiadomo, miłość ślepa i głupia, to zagryzę zęby i będę malować ![]() Jeszcze Wam tylko dopiszę, że był tu kiedyś temat rzucony o zarobkach i życiu w Londynie. Według niektórych przy moich zarobkach to powinnam piach zagryzać korą ![]() Edytowane przez solideja Czas edycji: 2015-10-10 o 21:54 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2209 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja mam dość drogi styl życia i po prostu mi nie wystarcza. i tak się bardzo ograniczyłam ostatnio - praktycznie nic sobie nie kupuje ale bywa ciężko bo wyjść Lubie, do kina , do pubu, do restauracji. wiec bywa ciężko ;-p
![]() ![]() |
![]() |
#2210 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2211 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Musisz nabyc potrzebne umiejetnosci do pracy w branzy X - nauka samodzielna, kusy, studia w zaleznosci od branzy, czasu etc. Jak juz zdobedziesz konieczne minimum, szukasz pracy w branzy, w ktorej chcesz i idziesz dalej. Sprawa sie komplikuje jesli masz obecnie w miare wysokie zarobki, bo trzeba sie liczyc z ich spadkiem, a tym samym z obnizeniem poziomu zycia = warto miec oszczednosci. Poniewaz nie jestesmy 20 latkami na utrzymaniu rodzicow, trzeba sie liczyc z tym, ze niestety sa jakies ograniczenia, zalezne od indywidualnej sytuacji (czy branzy w ktora sie celuje) i przekwalifikowanie sie np. z wizazystki na chirurga moze nie wchodzic w gre. ![]() Monnie, nie wiem co masz na mysli mowiac, ze ciezko sie dorobic wiecej niz 26k. To sporo ponizej mediany Londynskiej, nawet jesli nie wezmiemy pod uwage City. Jesli patrzymy na zarobki przez pryzmat pracy dla osoby nisko wykwalifikowanej to moga sie one wydawac wysokie, ale dla dobrego pracownika z wysokimi kwalifikacjami to absolutnie nie jest prog nie do przeskoczenia.
... Edytowane przez enn_ Czas edycji: 2015-10-10 o 22:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2212 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w public sector zarobki często zaczynają się od 21k, w gastronomii na niskich stanowiskach jest stawka godzinna, może manager ma płacone więcej ale tak na prawdę ile ? 25k? nie orientuje się za bardzo.
![]() ![]() |
![]() |
#2213 |
Zakorzenienie
|
Ach, tak to oczywiscie, masz racje.
![]()
#2214 |
Zadomowienie
|
Ja się miesiąc temu przeprowadziłam ze slough na północ, east Midlands bo rozpoczęłam studia. I nie spodziewałam sie ze zderze sie z problemem bezrobotnosci. W Slough bez problemu znajdowałam prace, zmienialam jak mi sie podobało. Tutaj juz ponad miesiąc i bez efektów, byłam na jednej rozmowie i prace bym dostała ale godziny sie pokrywały ze studiami wiec kicha. Odrzucili mnie nawet z aplikacji do McDonalda. Miasto jest mocno studenckie, wiec konkurencja ogromna. Juz 2 razy mi sie zdarzyło ze dostawałam telefon ze przeszłam etap i jutro/pojutrze do mnie zadzwonią zeby ustalić dokładna datę rozmowy czy cos i potem nie oddzwaniali -.- .
Co drugi dzien przeglądam każda ofertę na Indeed i aplikuje na wszystko stosowne, zanoszę CV tam gdzie maja ogłoszenia. Niedługo wydrukuje CV i bede chodzic po High Street chociaz nie cierpię tego sposobu ale albo znajdę prace albo musze rzucić studia i wrócić na południe. Dobija mnie juz to, co chwile negatywne maile. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#2215 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2216 |
Raczkowanie
|
Tak wam powiem, ze ciezko fajna prace dostac bez trudnego kierunku na uni. A kwota 26 K to nie jest zla kwota. No jak skonczycie medycyne, matme albo jakies inzynierskie to macie szanse aby piac sie w karierze. Nadmienie tylko ze konkurencja w Londynie jest mordercza. Inna opcaj to wlasny biznes, ale do tego to sie 5 procent ludzi nadaje. Trzecia opcja to wlasnie te 26 K i spokojne zycie. Co do mnie to podjelam decyzje aby pracowac w city jako risk manager no i powoli to realizuje. Teraz dla jednego z bankow przygotowuje projekt i moze po nowym roku sie uda. Jednak aby sie zakwalifikowac trzeba miec przyzwoite CV, covering letter, zdac testy , szczegolnie numeric so trudne bo malo czasu no i ktos cie musi polecic - networking. Do tego w miare trudne studia na tutejszym uni. Teraz to nie ma nawet czasu aby wyskoczyc do klubu czy kina. jesc, spac, uczyc sie i tak w kolka, ale wciaga.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2217 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nie tak, ze idziesz na byle studia scisle i po ich skonczeniu pracodawcy sie o Ciebie zabijaja, a jak idziesz na cos nie-technicznego, to nie masz czego na rynku szukac i czas zrozumiec, ze nigdy dobrze Ci sie zyc nie bedzie. Problem ludzi konczacych kierunki "humanistyczne" polega po prostu na tym, ze oczekuja bog wie czego jak tylko dostana dyplom, kiedy nie wyrozniaja sie niczym od tysiecy innych potencjalnych pracownikow, a same studia nie daly im zadnej konkretnej wiedzy, ktora mozna przelozyc na prace. Stad tyle wyksztalconych niezadowolonych. ![]() Tak, jak napisalam, mozliwosci dobrej pracy bez studiow scislych jest masa. Trzeba wiedziec czym sie chce zajac, poswiecic czas na zdobywanie dodatkowych kwalifikacji i doswiadczenia, liczyc sie z tym, ze nic samo sie nie zrobi i wtedy sa spore szanse na sukces. Tak po prostu jest, nic nie przychodzi za darmo. Student dobrego keirunku technicznego, medycyny etc. musi sie niezle napracowac na studiach, ale wychodzi z nich z przydatna wiedza, ktora nie kazdy posiada, a ktos inny musi sie napracowac poza uczelnia, zeby byc wartosciowych pracownikiem. Praca dla osoby dobrej w swoim zawodzie jest jednak i tu i tu.
![]() |
#2218 |
Raczkowanie
|
a jak z pracą kosmetyczki?Np. dziewczyna skończyła w Pl studium dwuletnie,czy jest mozliwość znalezienia pracy jako kosmetyczka w Londynie?czy ciężko?i jak mniej więcej z zarobkami?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2219 | |
Zakorzenienie
|
zależy co rozumiesz przez kosmetyczkę bo tutaj jest od cholery różnych zabiegów, paznokcie, brwi, masaże itd ;-p
![]() ![]() |
![]() |
#2220 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:17.