Mamy majowe 2017 cz. III - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-01-12, 20:32   #2251
milutek
Wtajemniczenie

Dot.: Mamy majowe 2017 cz. III

Cytat:
Napisane przez decorail Pokaż wiadomość
Milutek - super zakupy dokładnie, dziś 24 tygodnie na początku mi wolno leciało, a teraz tydzień za tygodniem w oka mgnieniu
i oby tak do końca, do 40 tyg!

niestety ostatnie tygodnie z tego co pamiętam niezwykle się ciągną, po prostu ślimacze tempo, człowiek czuje się jak wieloryb i nie może doczekać się porodu. Ale oczywiście pewnie niektóre kobietki czują się wyśmienicie do końca

Cytat:
Napisane przez CamomileS Pokaż wiadomość
Też zamowilam te pieluszki z motherhood, oczekuje na przesyłkę i również oglaszam koniec zakupów w tym miesiacu

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
też czekam, mam nadzieję że jakościowo będą super i może posłużą nam też jako lekkie kocyki latem

Cytat:
Napisane przez fartuch Pokaż wiadomość
Milutek ale piekne zakupy

Mi rano założyli holter i mam dość tych kabli a cala noc przedemna.. nie wiem jak mam z tym spać. :/
dziękuję teraz dla maluszków jest taki wybór, takkie piękne rzeczy że się może w głowie zakręcić.

współczuję "okablowania" ale wierzę że dasz radę, pewnie będziesz niewyspana, ale mam nadzieję że to tylko 1 noc?

Cytat:
Napisane przez felliciti Pokaż wiadomość
milutek do końca miesiąca już niedługo Też mam następną wizytę za 3 tygodnie, także znowu wizytujemy razem
hehehe no będzie z 3 tyg do następnej wypłaty, toż to katusze najgorsze no i super że razem wizytujemy!

Cytat:
Napisane przez bunnybe Pokaż wiadomość

Milutku dzisiaj o Tobie myslalam i nawet mialam pytac gdzie sie podziewasz wiec chyba Cie sciagnelam myslami znowu wizytujemy razem bo ja tez 2.02 piekne rzeczy kupilas, musze sobie obczaic te pieluszki z motherhood
ooooo jak miło dzięki i bardzo się cieszę że też masz wizytę 2 lutego

Cytat:
Napisane przez Kiwaczka Pokaż wiadomość
Haha widzę że nie tylko ja mam szlaban na zakupyciekawe która z nas pierwsza pęknie i coś kupi... ;-) znając życie bede to.. JA bo za tydzień powinnam dowiedzieć się płci :-D

hmmm chyba się z Tobą zgodzę że Ty, bo pewnie jak już poznasz płeć to nie powstrzymasz się przed kupieniem czegoś ślicznego dla córeczki bądź syneczka ja bym nie wytrzymała na Twoim miejscu

Dziewczyny przyglądałam się Waszym zakupom, cudowności, śliczności te ubranka, te kocyki, same wspaniałości aż też coś musiałam

no i jeszcze wiem o czym Wam miałam napisać - te sny w ciąży są upierdliwe, normalnie jakbym co noc przeżywała jakieś przygody, dziś np śniło mi się że mam życie takie jak teraz, mąż, syn, jestem w ciąży, ale ojcem dziecka jest mój dawny kolega z gimnazjum eh no nawet nie wiem jak mam to skomentować

i jeszcze miałam Wam napisać w kwestii rożka dla dzidzi - mój pierwszy synek strasznie nie lubił w nim leżeć, rączki musiał mieć wolne, także wszelkie otulacze też odpadały. każde dziecko inne, ale teraz nie kupujemy rożka, jeśli dziecko będzie lubiło otulanie, to można też kocykiem
Stary 2017-01-12, 20:33   #2252
Baambi
Zadomowienie

Melka a jak tam Twoja kicia?
Duszności można pomylic u kota z bólem brzucha. Kot siedzi z podkurczonymi łapkami przednimi ale klatka piersiowa jest lekko nad podłogą. Jak duszności się robią już częste to dochodzi do ataków kaszlu. A atak kaszlu z kolei jest podobny do wymiotów ale różni się tym, że kot odkasłuje wydzielinę i ją połyka.
Czasami w tej pozycji jak na duszności kot siedzi tak po prostu sobie. Ale my już rozpoznajemy kiedy to "to", bo inaczej też chodzi wtedy oddech, jest taki płytki i częstszy.
Baambi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-12, 20:34   #2253
decorail
Zakorzenienie

Melka - rozwaliłaś mnie, haha spoko, ja kiedyś popuściłam ze śmiechu

Moja szyjka chyba ok. Długości nigdy mi nie podał, ale ostatnio powiedział, że jest długa i zamknięta. Tylko on mi to bada na fotelu, palpacyjnie. Tobie też?

Spina mi się dziś macica. Nie lubię tego uczucia... Jakby nagle ołowianą kulę mi ktoś wsadził.
decorail jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-12, 20:36   #2254
Martirybka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mohnka Pokaż wiadomość
Dzięki Dziewczyny.. ciężko się ogarnąć.. do szpitala mam iść w niedzielę bo od wtedy ma dyżur mój lekarz i zamówi jutro krążek dla mnie. Założy chyba w przyszłym tygodniu chociaż każdy dzień to dla mnie strach. Było 2,97 i równe dwa tygodnie i jest 2,08 i rozwarcie od środka ponad 1cm ...
Miała któraś z Was krążek kiedyś albo słyszała co i jak w temacie? W dodatku Mały mi skacze po brzuchu i skurcze mam brzuszka przez to.. A to nie pomaga. Mogę sobie sama podnieść nospę z 40 na 80?

Mohnka ja tez tak sobie myśle ze dobrze by było gdybys poszła do innego lekarza jeszcze. To aż dziwne ze położy Cie od niedzieli skoro szyjka się skraca i otwiera, innych lekarzy w szpitalu nie ma żeby mieli na Ciebie oko? Dostałaś chociaż luteinę? Sama z nospa bym nie kombinowała bo ten lek przenika przez łożysko, mnie lekarz ostrzegał ze nospa tylko w ostateczności. Nie wiem czy skracajaca sie szyjka jest do tego wskazaniem ale ten lek bałabym sie sama dawkować.

Martirybka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-12, 20:41   #2255
CamomileS
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Martirybka Pokaż wiadomość
Mohnka ja tez tak sobie myśle ze dobrze by było gdybys poszła do innego lekarza jeszcze. To aż dziwne ze położy Cie od niedzieli skoro szyjka się skraca i otwiera, innych lekarzy w szpitalu nie ma żeby mieli na Ciebie oko? Dostałaś chociaż luteinę? Sama z nospa bym nie kombinowała bo ten lek przenika przez łożysko, mnie lekarz ostrzegał ze nospa tylko w ostateczności. Nie wiem czy skracajaca sie szyjka jest do tego wskazaniem ale ten lek bałabym sie sama dawkować.

Mohnka nie chce wątpić w kompetencje Twojego lekarza, ale miej na niego oko, bo lepiej działać profilaktycznie, a luteiny nie zapisał

CamomileS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-12, 20:42   #2256
fartuch
Zakorzenienie

Cytat:
milutek do końca miesiąca już niedługo Też mam następną wizytę za 3 tygodnie, także znowu wizytujemy razem

fartuch czemu Ci to założyli? Jeśli pisałaś to przepraszam, musiało mi umknąć.
Przez nadciśnienie

Melka, tak, na szczęście jedna noc.

Mohnka sorry ale Twoj lekarz chyba nie zdaje sobie sprawy z powagi sytuacji. Masz byc caly weekend na nospie? Szukaj innego lekarza i to pędem.. sory ze tak piszę ale rozwarcie w tak wczesnym tygodniu to nie przelewki! Trzymam kciuki
Stary 2017-01-12, 20:42   #2257
Mohnka
Rozeznanie

W sumie mogę pójść jutro, nic nie stoi na przeszkodzie. Mówił że gdybym miała częste skurcze, a mam.. To jechać wcześniej.

Zapomniałam dodać, mam luteine, trzy razy 2 tabletki i nospa trzy razy po jednej.

Luteinę to wyżebrałam, że tak powiem.

Tempo ekspresowe. Dwa tygodnie i centymetr różnicy i lejek wyraźny. W szoku jestem. 😓😨

Ale on nie ma krążka dopiero go zamówi.. Boję się, żeby nie było za późno 😥 panikuję bardzo. 😢 ale czytałam inne forum i miały po 1cm i rozwarcie i dopiero im zakładano...

Mohnka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-01-12, 20:42   #2258
gornek
Zakorzenienie

Tak patrzę po Waszych zakupach to ja zaczęłam od dupy strony, bo od kosmetyków a kocykow, rożków itp jeszcze nie mam xd ale chce to zamówić w lutym odrazu po wypłacie, jeden sprzedawca ma wszystko wiec kupie tez u niego wanienkę i wkład do wanienki. Szukam tylko gdzies fajnego organizera i ochraniacza zeby wzór miały podobne i cieżko cos znaleźć.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
gornek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-12, 20:42   #2259
anita7
Rozeznanie

Talusiax super łowy.

Martirybka gratki powizytowe ☺

Milutek też ubolewam nad zapłatą oc 😭
Cudne zakupy

Fartuch współczuję w tym spać. Raz mialam przyjemność 😝

Melka i u Ciebie dobre wieści. Synuś rośnie 😊

Mohnka ja myślę podobnie jak dziewczyny. Luteinę powinnaś dostać no i dziwne że nie ma działań od dziś do niedzieli...

anita7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-12, 20:43   #2260
Baambi
Zadomowienie

Milutek fajnie że zajrzałaś i napisałaś co u Ciebie

Oj narobiłaś mi ochoty na te pączusie hehe
a mi się właśnie kurcze trochę ostatnio dłuży czas... może dlatego że teraz mam taką długą przerwe jak na mojego lekarza, do wizyty, prawie półtora miesiąca.

Decorail ja tez tylko palpacyjnie miałam zawsze robione badanie szyjki i mój lekarz tylko robi wtedy wiele mówiące miny które mówią że jest ok
Sobie założyłam że w przyszły piątek wprost się zapytam ile ma ta moja szyja :P
Stary 2017-01-12, 20:44   #2261
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
Piękne zakupy .

dziękuję

Cytat:

Moja szyjka chyba ok. Długości nigdy mi nie podał, ale ostatnio powiedział, że jest długa i zamknięta. Tylko on mi to bada na fotelu, palpacyjnie. Tobie też?

Spina mi się dziś macica. Nie lubię tego uczucia... Jakby nagle ołowianą kulę mi ktoś wsadził.
ja też jeszcze nie mam tej dolegliwości (nietrzymanie moczu), ale podkreślam słowo JESZCZE, bo niestety to dość powszechna przypadłość w ciąży i w pierwszej ciąży pod koniec zdarzały się wpadki. Przypomniało mi się jak moja mama na to mówi: "JAK KICHNIE TAK SIKNIE" no niby nic śmiesznego ale co nam zostało

Mi też ginekolog nigdy nie mierzyła szyjki na usg, tylko palpacyjnie i to dosłownie, wciska mi palce w pochwę i mówi, szyjka długa na 1,2,3,4 palce, bez rozwarcia. Przepraszam za dosłowność ale nieco mnie to irytuje i za każdym razem się zastanawiam czy tak to się właśnie robi?? Wam też tak badają te szyjki??

i te twardnienie brzucha, masakra, czasem jak już naprawde za dużo mi razy twardnieje pod rząd to biorę no-spę.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-01-12, 20:45   #2262
Martirybka
Rozeznanie

Cytat:

Właśnie nie wiedziałam o co chodzi z tym spinaniem macicy, to teraz chyba mi się rozjaśniło,bo czasem czuje podobnie, jakby mi ktoś tam taka duża kulkę włożył. To chyba to to??

Martirybka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-12, 20:46   #2263
Martusiamiska
Raczkowanie

Dziewczyny wszystkie ubranka i wyposażenie śliczne 😍 przepiękne maskotki - dobrze mieć takie mamy 😉

Felliciti - piękny brzuszek ❤

Efffpe - śliczny zestaw... możesz podać link gdzie kupiłaś?

Aniu - przykro mi z powodu Twojej sytuacji rodzinnej... Ja postanawiam że nigdy się nie będę tak zachowywać!

Ja laktator kupię po porodzie... raczej elektryczny, a może w ogóle nie będzie potrzeby więc po co kupować na zapas...

Decorail - my chcemy kupić taki śpiworek zapinany na zamek... bałabym się że maluch się udusi pod kołdrą...

Będę czytać Wasze wywody i dopisywać komentarze 🙂

Martusiamiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-12, 20:47   #2264
Melka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Baambi Pokaż wiadomość
Melka a jak tam Twoja kicia?
Duszności można pomylic u kota z bólem brzucha. Kot siedzi z podkurczonymi łapkami przednimi ale klatka piersiowa jest lekko nad podłogą. Jak duszności się robią już częste to dochodzi do ataków kaszlu. A atak kaszlu z kolei jest podobny do wymiotów ale różni się tym, że kot odkasłuje wydzielinę i ją połyka.
Czasami w tej pozycji jak na duszności kot siedzi tak po prostu sobie. Ale my już rozpoznajemy kiedy to "to", bo inaczej też chodzi wtedy oddech, jest taki płytki i częstszy.
Melka wspaniale. Jestem bardzo zadowolona z tej naszej wetki. Nie dowalili jej narkozy wg obliczenia, tylko stopniowo i patrzyli, jak reaguje. Była rozjeżdżająca się po wybudzeniu, ale nie miała halucynacji, a w związku z tym przeraźliwego miauczenia, nie wymiotowała, zaraz miała apetyt (dr pozwoliła jej dać łyżkę mokrej karmy) - jak tylko ktoś szedł do kuchni to już była na baczność. Humor ma niezły, nie wygląda, żeby ją coś bolało. Mąż zrobił jej z mojej starej podkolanówki kubraczek, w ogóle jej nie przeszkadza, a chroni ranę. Rana ok - dziś byli na kontroli, jest w porządku.

Kurczę, pytam, bo Malwina mi tak czasem kasze jakby.. przez nos ? Meli też się czasem zdarza. Nie wiem, czy to u zdrowych kotów tez czasem się pojawia czy to choroba?

Cytat:

Decorail, no wiesz.. Tu niespodziewanie się odbije, tu sik..

Mnie własnie też tylko ręcznie. Ale już od pierwszej wizyty mówi, że jest skrócona i będzie o tym ględził. No i faktycznie, co wizyta, że skrócona i ten sam symbol. Jak tu czytam o dziewczynach to mam ochotę sie wrócić, żeby zmierzył mi przez usg.
Forever I’m yours, forever I do.

4.06.2015 A&B
14.05.2017 Bruno
Melka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-12, 20:49   #2265
vikuniaa
Zakorzenienie

Cytat:
Milutek ale piekne zakupy

Mi rano założyli holter i mam dość tych kabli a cala noc przedemna.. nie wiem jak mam z tym spać. :/

Dasz rade! Ja spalam normalnie, ani razu sie nie obudzilam

Stary 2017-01-12, 20:51   #2266
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anita7 Pokaż wiadomość

Milutek też ubolewam nad zapłatą oc 😭
Cudne zakupy

dzięki

z tym OC to powinniśmy z mężem się wcześniej przygotować, a jakoś dziwnym trafem co roku o tej samej porze w styczniu nas zaskakuje, już od kilku lat

Cytat:
Milutek fajnie że zajrzałaś i napisałaś co u Ciebie

Oj narobiłaś mi ochoty na te pączusie hehe
a mi się właśnie kurcze trochę ostatnio dłuży czas... może dlatego że teraz mam taką długą przerwe jak na mojego lekarza, do wizyty, prawie półtora miesiąca.
zaglądam codzień, tylko jakoś tak mi weny brakło, żeby pisać

kochana, jedz pączusie, na zdrowie i smacznego

Cytat:
Właśnie nie wiedziałam o co chodzi z tym spinaniem macicy, to teraz chyba mi się rozjaśniło,bo czasem czuje podobnie, jakby mi ktoś tam taka duża kulkę włożył. To chyba to to??

i to ołowianą kulkę!
Stary 2017-01-12, 20:51   #2267
decorail
Zakorzenienie

Bambi - mój strzela miny jak robi usg - krzywi się, wytrzeszcza oczy itp. Komedia teraz staram się na niego nie patrzeć

Martirybka - o to, to - dokładnie

Milutek - z dwojga złego lepiej popuścić tą dziurką - sorry za prymitywny dowcip, ale wolę to wszystko na wesoło przyjąć
decorail jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-12, 20:52   #2268
BlackSanctum
Zakorzenienie

Ja też miałam dziś wizytę, ale u mnie nic nowego. Mała waży 510g, ma 29cm, jest nogami do dołu i trochę mi się obniżylo łożysko. Błagam, niech się obróci i niech łożysko się podniesie, nie chcę cięcia. 😥

Jutro mam randkę z mężem. 😍

Cytat:
Wyskoczyły Wam też teraz brzuchy do przodu? Bo ja u siebie podejrzewam, że mam schowane drugie dziecko Stracę równowagę niedługo :P
Taaaa. Jeszcze kilka dni temu jedna bluzka była na mnie dobra, a wczoraj już za mała w brzuchu. 😂

Cytat:
Napisane przez h0pe Pokaż wiadomość
Który skarbek wstawi skład tego kallosa? Nie moge go wyszukac na wiazu-nie ma recenzji? Na necie tez nie widze składu :/

Widziałam, że skład się już pojawił, ogólnie jest o wiele lepszy, niż wieeeeeeele kosmetyków typowo ciążowych. Trzy porządne oleje robią dobrą robotę.

Cytat:
Dziewczyny... Nie przeczytałam nic, bo mam oczy we łzach no i mam skierowanie do szpitala. Szyjka 2,08cm i rozwarcie od środka na 1,2cm.. Czarne myśli..

Spokojnie! Będzie dobrze. 😘

Cytat:
No moze nie jest jakis cudowny, ale ja palmersa nie mogę zniesc. Ohyda. kallos sto razy lepszy
Mnie Palmers też drażni. Lubię zapach kakaowy, ale taki, jak np seria masło kakaowe firmy Ziaja, albo kakaowy krem z Isany. Palmers jest inny i mi się nie podoba akurat. Kallos za to jest spoko, określiłabym go jako neutralny, nie jest jakiś super intensywny wg mnie i nie drażni nosa.

Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-12, 20:52   #2269
999fd1c55571ad5d2d0bdb01d195d36e03efc653
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Martusiamiska Pokaż wiadomość
Dziewczyny wszystkie ubranka i wyposażenie śliczne przepiękne maskotki - dobrze mieć takie mamy

Felliciti - piękny brzuszek

Efffpe - śliczny zestaw... możesz podać link gdzie kupiłaś?

Aniu - przykro mi z powodu Twojej sytuacji rodzinnej... Ja postanawiam że nigdy się nie będę tak zachowywać!

Ja laktator kupię po porodzie... raczej elektryczny, a może w ogóle nie będzie potrzeby więc po co kupować na zapas...

Decorail - my chcemy kupić taki śpiworek zapinany na zamek... bałabym się że maluch się udusi pod kołdrą...

Będę czytać Wasze wywody i dopisywać komentarze

Ten w gwiazdeczki ? Dziewczyna szyje w UK takie komplety

999fd1c55571ad5d2d0bdb01d195d36e03efc653 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-01-12, 20:54   #2270
ania9o
Zakorzenienie

Jestem w szoku jak lekceważąco podchodzą niektórzy lekarze do tematu. Ja chodzę na nfz do ginki i zawsze mam badanie na fotelu a potem na usg mierzoną szyjkę. Nigdy lekarzowi nie da się dokladnie ocenić długości i stanu szyjki, na usg widać wszystko. Tym bardziej że jeżeli lekarz na fotelu ocenia ze szyjka skrócona to czemu nie zmierzy jej rzeczywistej długości na usg!!? Przecież jak będzie za krótka to jest to tykająca bomba... Patrząc na sytuacje u Mohnki, szyjka może się skracać w zastraszającym tempie.

Mohnka a czemu nie chciał dać luteiny? A dał Ci refundowaną chociaż? I jaką masz wielkość tabletki? Bo dawkę to Ci porządną dowalił... Ja mam teraz 2 razy po 1 tabletce 100mg, w szpitalu miałam dwa razy więcej.

Wysłane z Lumia za pomocą Tapatalk
ania9o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-12, 21:01   #2271
Baambi
Zadomowienie

Melka
O to kotka ma na imię Melka)) dzielna Melka
a to kasłanie przez nos to nie takie bardziej kichanie?
Czasami koty kichają i może to być oznaka przeziębienia ale może też je coś po prostu zaswędzieć w nosku Jakby Twoje kotki miały duszności i kaszlały to zdecydowanie byś zauwazyła że coś się dzieje nie tak. Na yt są filmiki, możesz sobie wpisać "atak kaszlu u kota" to pewnie znajdziesz

---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

wpisz tak Melka, cat asthma attack
Stary 2017-01-12, 21:06   #2272
bunnybe
Zadomowienie

Milutek u mnie ginka zawsze najpierw mnie bada na fotelu, mowi, ze szyjka dluga, zamknieta i twarda a potem sprawdza jej dlugosc na usg
Stary 2017-01-12, 21:10   #2273
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Ja też miałam dziś wizytę, ale u mnie nic nowego. Mała waży 510g, ma 29cm, jest nogami do dołu i trochę mi się obniżylo łożysko. Błagam, niech się obróci i niech łożysko się podniesie, nie chcę cięcia. 😥

Jutro mam randkę z mężem. 😍

Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka
współczuję, ja też bardzo bym nie chciała cięcia ale napiszę coś co pewnie wiesz, jeszcze jest sporo czasu i trzeba mieć nadzieję, że się dzidzia obróci a łożysko podniesie, trzymam kciuki

miłej randki z mężem

---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ----------

Cytat:
Napisane przez bunnybe Pokaż wiadomość
Milutek u mnie ginka zawsze najpierw mnie bada na fotelu, mowi, ze szyjka dluga, zamknieta i twarda a potem sprawdza jej dlugosc na usg
byłabym spokojniejsza, gdyby moja też tak robiła... pewnie po badaniu na fotelu uznaje, że wszystko ok i nie sprawdza dalej...
Stary 2017-01-12, 21:14   #2274
IncognitoNick
Zadomowienie

Cytat:
Ja już po spotkaniu z moim maluszkiem. Rozwija się prawidłowo, jak zwykle troszkę starsza niż z OM, ale lekarz mówi, że wszystko w normie. Na dzień dzisiejszy waży 708 g
Kupiłam kilka ciuszków, później odwiedziłam teściową i tak mi czas minął.

Mohnka wszystko będzie dobrze! Pamiętaj, że teraz musisz się jak najmniej zamartwiać.
Super!

Cytat:
Ja rownież po wizycie. Wszystko super. Synek waży 464g i termin porodu mi się przesunął z 26 na 18.05.

Mahnka bedzie dobrze napewno. Teraz duuuuzo odpoczynku przed Tobą. Luteina i magnez działają cuda, jest jeszcze pessar wiec spokojnie. Dawaj nam tu znać.

Gratuluję

Cytat:
Dzięki Dziewczyny.. 🌹🌹 ciężko się ogarnąć.. do szpitala mam iść w niedzielę bo od wtedy ma dyżur mój lekarz i zamówi jutro krążek dla mnie. Założy chyba w przyszłym tygodniu chociaż każdy dzień to dla mnie strach. Było 2,97 i równe dwa tygodnie i jest 2,08 i rozwarcie od środka ponad 1cm ...
Miała któraś z Was krążek kiedyś albo słyszała co i jak w temacie? W dodatku Mały mi skacze po brzuchu i skurcze mam brzuszka przez to.. A to nie pomaga. Mogę sobie sama podnieść nospę z 40 na 80?

Jak w poprzedniej ciąży leżałam na patologii ciąży, to dwie dziewczyny miały Pessar. Obie urodziły zdrowe dzieci

Na fb jest konto mamaginekolog, tam dziewczyna (ta ginekolog) pisała jakiś czas temu o szyjce macicy. Wejdź tam może i poczytaj, jeśli nie masz fb, to wklejam tutaj fragment:

"Szyjka macicy powinna w okresie połowy ciąży mieć powyżej 25mm – wtedy kobieta ma bardzo niskie ryzyko porodu przedwczesnego – ok.1 %. Jeżeli ma szyjkę 15-25mm – to zgadnijcie jakie ma ryzyko- 4 %!! To znaczy że 96 procent kobiet, które mają taką szyjkę macicy będzie przekonane że są w grupie olbrzymiego ryzyka- a w rzeczywistości mają 24 krotnie większe szanse, że NIE urodzą przedwcześnie. Natomiast jeżeli szyjka będzie krótsza niż 15mm to ryzyko jest 25% czyli już bardzo duże- ale wciąż nie jest powiedziane, że tak się stanie. Bardzo ważne jest, żeby pomiar był wykonany przy pomocy przezpochwowego USG- nie USG przez brzuch nie badanie ginekologiczne jako miara szyjki- tylko i wyłącznie przy pomocy USG przezpochwowego można miarodajnie określić długość szyjki. Szyjka ma dwie części- tą którą da się zbadać palpacyjnie ginekologicznie i może mieć np.1cm i tą której nie da się wybadać- i wtedy okazuje się, że jest 30mm."
IncognitoNick jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-12, 21:14   #2275
Melka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anita7 Pokaż wiadomość
Melka i u Ciebie dobre wieści. Synuś rośnie 😊
Jak na drożdżach po tatusiu

Cytat:
Decorail ja tez tylko palpacyjnie miałam zawsze robione badanie szyjki i mój lekarz tylko robi wtedy wiele mówiące miny które mówią że jest ok
Sobie założyłam że w przyszły piątek wprost się zapytam ile ma ta moja szyja :P
Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
dziękuję
Mi też ginekolog nigdy nie mierzyła szyjki na usg, tylko palpacyjnie i to dosłownie, wciska mi palce w pochwę i mówi, szyjka długa na 1,2,3,4 palce, bez rozwarcia. Przepraszam za dosłowność ale nieco mnie to irytuje i za każdym razem się zastanawiam czy tak to się właśnie robi?? Wam też tak badają te szyjki??
Mój też paluchy wkłada i se tam maca. Ale na jednej z poprzednich wizyt, jak mówiłam, że mnie to martwi, to gadał, że jest ok.

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Taaaa. Jeszcze kilka dni temu jedna bluzka była na mnie dobra, a wczoraj już za mała w brzuchu. 😂
Ja tak mam z biustonoszem moim ulubionym. Jeszcze niedawno ok, a dziś to tak na styk

Cytat:
Napisane przez ania9o Pokaż wiadomość
Jestem w szoku jak lekceważąco podchodzą niektórzy lekarze do tematu. Ja chodzę na nfz do ginki i zawsze mam badanie na fotelu a potem na usg mierzoną szyjkę. Nigdy lekarzowi nie da się dokladnie ocenić długości i stanu szyjki, na usg widać wszystko. Tym bardziej że jeżeli lekarz na fotelu ocenia ze szyjka skrócona to czemu nie zmierzy jej rzeczywistej długości na usg!!? Przecież jak będzie za krótka to jest to tykająca bomba... Patrząc na sytuacje u Mohnki, szyjka może się skracać w zastraszającym tempie.
No i ładnie. Teraz mam stresa

Cytat:
Melka
O to kotka ma na imię Melka)) dzielna Melka
a to kasłanie przez nos to nie takie bardziej kichanie?
Czasami koty kichają i może to być oznaka przeziębienia ale może też je coś po prostu zaswędzieć w nosku Jakby Twoje kotki miały duszności i kaszlały to zdecydowanie byś zauwazyła że coś się dzieje nie tak. Na yt są filmiki, możesz sobie wpisać "atak kaszlu u kota" to pewnie znajdziesz

---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

wpisz tak Melka, cat asthma attack
Kurde, coś takiego, ale krócej zazwyczaj.. No nic, pojadą za tydzień obie jak to się diagnozuje?
Forever I’m yours, forever I do.

4.06.2015 A&B
14.05.2017 Bruno
Melka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-12, 21:21   #2276
ania9o
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez IncognitoNick Pokaż wiadomość
Super!

Gratuluję

Jak w poprzedniej ciąży leżałam na patologii ciąży, to dwie dziewczyny miały Pessar. Obie urodziły zdrowe dzieci

Na fb jest konto mamaginekolog, tam dziewczyna (ta ginekolog) pisała jakiś czas temu o szyjce macicy. Wejdź tam może i poczytaj, jeśli nie masz fb, to wklejam tutaj fragment:

"Szyjka macicy powinna w okresie połowy ciąży mieć powyżej 25mm – wtedy kobieta ma bardzo niskie ryzyko porodu przedwczesnego – ok.1 %. Jeżeli ma szyjkę 15-25mm – to zgadnijcie jakie ma ryzyko- 4 %!! To znaczy że 96 procent kobiet, które mają taką szyjkę macicy będzie przekonane że są w grupie olbrzymiego ryzyka- a w rzeczywistości mają 24 krotnie większe szanse, że NIE urodzą przedwcześnie. Natomiast jeżeli szyjka będzie krótsza niż 15mm to ryzyko jest 25% czyli już bardzo duże- ale wciąż nie jest powiedziane, że tak się stanie. Bardzo ważne jest, żeby pomiar był wykonany przy pomocy przezpochwowego USG- nie USG przez brzuch nie badanie ginekologiczne jako miara szyjki- tylko i wyłącznie przy pomocy USG przezpochwowego można miarodajnie określić długość szyjki. Szyjka ma dwie części- tą którą da się zbadać palpacyjnie ginekologicznie i może mieć np.1cm i tą której nie da się wybadać- i wtedy okazuje się, że jest 30mm."

O to to. Jak byłam na ip ostatnio to lekarz badając szyjkę na usg powiedział do drugiej doktor "wyglądało to wiele gorzej na ręcznym badaniu" a na usg wyszla mi szyjka ponad 3cm i takim sposobem wiem, że luteina naprawdę działa
Stary 2017-01-12, 21:21   #2277
CamomileS
Zadomowienie

Mnie zawsze bada lekarz na fotelu A potem.mierzy szyjke.na usg i jeszcze zdjęcie drukuje.

CamomileS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-12, 21:23   #2278
Martusiamiska
Raczkowanie

Tak się boję tego nacinania itp że wole o tym nie myśleć...

Gornek - fajna chmurka ☁

Megan - dobrze że pojechałaś... Czy lepiej się już czujesz? Robiłam posiew na początku ciąży - potrzeby jest sterylny pojemnik. Miałam dzisiaj takie coś jak Ty - cały dzień uczucie spiętego brzucha 😕

Martusiamiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-12, 21:23   #2279
ania9o
Zakorzenienie

Melka kiedy masz wizytę? Nie panikuj nie musi być u Ciebie tak jak napisałam. Po prostu dziwię się że lekarz mówi że krótka a nie sprawdza na usg rzeczywistej długości. Na następnej wizycie możesz lekarza zapytać ile ma cm szyjka. Tylko się nie stresuj

Wysłane z Lumia za pomocą Tapatalk
Stary 2017-01-12, 21:30   #2280
Kiwaczka
Wtajemniczenie

Mohnka, polecam leżenie na płasko z nogami uniesionymi troche wyżej. Zalecenie mojego lekarza i mnie pomogło + luteina 100mg

Dziewczyny gratuluje wizyt dzieciaczki rosną jak na drożdżach :-D

Ja się smaruje masłem kokosowym i jestem zadowolona. Zapach to już w ogóle obłęd ;-)

Od jutra w pepco jest promocja na biustonosze sportowe jakby któraś potrzebowała za 14.99zł

Kiwaczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości