|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2251 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Janusz, Grażyna - normalna rodzina - januszowanie część PIĄTA
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;73061676]
Mamy mieszkanie 63m2 jak coś 3 pokoje plus kuchnia na końcu mieszkania i łazienka na końcu mieszkania. Kuchnia nawet bez jadalni i stołu, my jemy w powietrzu na kanapie [/QUOTE]63 m to nawet spore mieszkanie, u nas są takie w wieżowcach: z jednej strony malutka kuchnia, z drugiej łazienka, korytarz nawet spory, ale po zabudowaniu szafami robi się wąski, pokoje są trzy, po zorganizowaniu w nich sypialni dla 5 osób, gości pozostaje przyjmować w przedpokoju |
|
|
|
#2252 |
|
Zakorzenienie
|
Gruby Czarny Kot miałaś zawsze dużo komfortu ale szokuje mnie ze z taką lekkością przyznajesz się do ignorancji w dziedzinie sytuacji mieszkaniowej w Polsce
nie trzeba mieszkać w M3 żeby wiedzieć że w ogromnej masie polskich domów tak to wygląda. Tzn trzeba być trochę oderwanym od rzeczywistości żeby nie rozumieć ze jak w mieszkaniu są 3-4 pokoje i 3 dzieci to nie mię miejsca na sypialnie, salon i jadalnię. Czysta matematyka.Wystarczy wiedzieć że w blokach mieszka większość ludzi i to juz wyznacza co jest standardem a co nie. Zresztą nie tylko w Polsce. Znam ludzi mieszkających zagranico i na Zachodzie i tez maja 1 łazienkę. Ogólnie to raczej amerykańskie standardy są inne niż reszty świata a nie polskie. Stwierdzenie że brzydzi cie korzystanie z tej samej toalety co goście nawet nie skomentuje bo mnie obrzydza takie podejście. Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока
|
#2253 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
|
#2254 |
|
Naczelna Nastolatka
|
No to nie jest standard i powinnaś chyba zająć się swoją psychika pod tym względem. I nie podawać siebie za przykład normalnego podejścia do ilości łazienek w mieszkaniu.
|
#2255 |
|
wańka wstańka
|
U mnie goście mogą chodzić w butach (pomijając dni, gdy pogoda jest brzydka, na zewnątrz mokro i pełno błota), jeśli chcą.
Gdzieś czytałam, zę wg zasad savoir vivre oczekiwanie od gościa zdejmowania butów jest zwyczajnie niegrzeczne
|
|
#2256 |
|
Zakorzenienie
|
Nigdzie nie napisałam o normalnym podejściu do ilości łazienek lecz odniosłam się do oburzenia wywołanego krytyką polskich standardów mieszkaniowych. Nawet jeżeli za "normalne podejście" uznamy "to co uważa większość" to nie mamy pewności ile osób brzydzi się udostępniać swoje łazienki, ale się do tego nie przyznaje nawet na forum internetowym, więc nie pokusiłabym się o określanie co jest normalnym podejściem a co nie.
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
#2257 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cóż jak mieszkałam w Niemczech a nie w USA to też miałam prywatna łazienkę. W dwoch krajach europy zachodniej innych niz niemcy i tez maja oddzielne lazienki. Więc to nie tylko w Ameryce jest norma. W tańszych południowych stanach norma jest basen przy domu, więc nie ma co porównywać standardów z polskimi. Widzę że większość nie może ogarnąć jak można się brzydzic udostępniania prywatnej łazienki. Jedna sprawa to właśnie infekcje, bakterie, włosy itp. U mnie ostatnio szwagier poprosił męża czy może sie wykapac bo u nich w wieżowcu robią coś i jest zakręcona woda. Mąż się zgodził, a ta świnia zostawil po sobie kłaki w prysznicu i ślady po pascie do zębów. I to samo było jak u nas pomieszkiwal. I taka sytuacja spotykała mnie czasami przyjmując kogoś w siebie. Niby nic wielkiego ale mnie to brzydzi i tyle. Nie zapomnę jak koleżanka z pracy, jeszcze w De, była na kawie i po wizycie w toalecie dla gości i zostawiła tam g*** na muszli. Chociaż szczotka stała obok toalety, i do tego był wbudowany bidet. Mam traume do dzisiaj. malootka w sytuacji kiedy gość chce skorzystać z łazienki po prostu mówisz mu gdzie jest łazienka i tyle. Możesz dodać że łazienka dla gości jest tu i tu i po problemie. Z reguły do prywatnej łazienki wchodzi się od sypialni i goście raczej nie mają dostepu. ---------- Dopisano o 07:42 ---------- Poprzedni post napisano o 07:40 ---------- No bo jest. Zapraszasz kogoś do domu ale ma ściągać buciory bo nie będziesz sprzątać po nim, już wolałabym zostać zaproszona do knajpy w takim wypadku. |
|
|
|
|
#2258 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Serio. Brzydzenie się toalety po gościach jest co najmniej dziwne. Pomijając ekstremum ze ktoś klocka zostawił czy pawia na posadzce.
|
#2259 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2260 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2261 |
|
Wtajemniczenie
|
ojjj pomieszkałabym w takim dużym domu
co za wygoda nie powiem, trochę zazdroszczę. ale temat chyba trochę zszedł z torów.
|
|
|
|
#2262 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Kwestia wielu rzeczy, co dla kogo jest normalne i standardowe. Brzydzi mnie też używanie tych samych ręczników, butow, jedzenie z jednego talerza, lub picie z jednej szklanki. Nie dziele się kosmetykami, szczotką do włosów i twarzy, depilatorem, ciuchami i wiele innych. No jakos nie lubie komuny. Kurde jestem solidnie walnięta. |
|
|
|
|
#2263 |
|
Zakorzenienie
|
A ja sie wypowiem na temat przestrzeni mieszkalnej / użytkowej- jestem blokersem i za nic bym nie chciała mieszkać w domu...taaaaa znam argumenty, ze niby swoboda, ze metraż...ze można wyjść w piżamie na ogród.
Jak jestem u teściowej która ma dom w "standardzie amerykańskim" to się tam gubię. Zazwyczaj z tych jej 300 czy 400m powierzchni mieszkalnej używanych jest 1 kuchnia, 1 łazienka i najwyżej 2 pokoje...reszta stoi i czeka na gości. A goście i tak wolą przebywać w tej 1 kuchni i 1 łazience i max 2 pokojach. Takie domy mnie przerażają. Nie wiem jak ludzie mogą chcieć mieszkać samemu albo we2 czy 3 w takim molochu. Mi komfortowo jest na 50-70 metrach w bloku (przy czym obowiązkowy jest jak największy balkon/taras). A co do zdejmowania butów- u mnie prosZę żeby nie zdejmowali , chyba że chcą bo np buty niewygodne. Mam tylko parkiet- żadnego dywanu. Sama często cały dzień chodzę po domu w butach (Ale wyłącznie sportowych, żadnych szpilek). U moich znajomych standardem jest zdejmowanie butów...na papcie- trzeba zasłużyć i każdy ma swoje podpisane(za 9.90pln z ikei) Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka
Edytowane przez la'Mbria Czas edycji: 2017-04-21 o 14:16 |
|
|
|
#2264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2265 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:31 ---------- Poprzedni post napisano o 08:29 ---------- Cytat:
|
||
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2266 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od pozwolenia gospodarza na skorzystanie z tej samej toalety przez goscia do uzyczania mu wlassnych butow, recznika, szczotki czy depilatora. Nie no masz bogata wyobraznie fakt Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2267 |
|
Wtajemniczenie
|
tak w temacie butów u gości...
|
|
|
|
#2268 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2269 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7306805 6]Jezu ale ludzie mają różne strefy komfortu. To co dla 90% ludzi jest do przyjęcia, pozostałe 10% może obrzydzać, mogą tego nie lubić, nie chcieć, unikać. Jest pewnie całkiem sporo osób, które nie przepadają za kontaktem własnego tronu z innymi tyłkami i/lub własnego tyłka z innymi tronami. Tylko na ogół nikt o tym głośno nie mówi bo reakcja jaka jest właśnie widać.[/QUOTE]
Nie rozumiem dopasowania tego stwierdzenia pod moim postem. Dla mnie brzydzenie sie korzystania z tej samej toalety co goscie jest czyms co nie do konca rozumiem -ok, ale nie wiem po co te puste prowokacje z recznikiem itp? Bo ja korzystam z tej samej toalety co moja przyjaciolka to na pewno mamy wspolne reczniki, szczotki, depilatory? No tak, w koncu nie mam oddzielnej toalety dla gosci/nie czuje potrzeby miec wiec na pewno jestem brudasem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2270 |
|
Konto usunięte
|
Ty i prawdopodobnie większość osób uważacie korzystanie z jednej szczotki / kubka / ręcznika / you name it za granicę nie do przekroczenia. Na co poinformowałam Cię, że niektórzy tę granicę mają po prostu bliżej i obejmuje ona też klop, względnie wannę, prysznic.
|
|
|
|
#2271 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2272 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7306853 1]Ty i prawdopodobnie większość osób uważacie korzystanie z jednej szczotki / kubka / ręcznika / you name it za granicę nie do przekroczenia. Na co poinformowałam Cię, że niektórzy tę granicę mają po prostu bliżej i obejmuje ona też klop, względnie wannę, prysznic.[/QUOTE]
Tak ale roznica jest zasadnicza - szczotka, recznik to sa rzeczy osobiste i trzeba byc maksymalnym ignorantem by nie rozumiec ze nie dzieli sie takich przedmiotow z gosciem niewazne jakby byl nam bliski(mowiac wprost- o tym sie trabi na prawo i lewo ze takich rzeczy sie nie udostepnia). poczucie ohydy przed udostepnieniem lazienki gosciom jest prywatna sprawa danej osoby - co do zasady nie jest to nic niehigienicznego. niestety wiele razy w zyciu ogladalam w szkole a nawet na uczelni (sic!) niespodzianki pozostawione po poprzedniczce w wc. Nie zmienia to faktu, ze ja np. bedac u rodzicow czy u znajomej osoby nie brzydze sie korzystac z tamtejszej toalety i na odwrot - gdy oni sa u mnie. Mysle ze sie nie dogadamy i proponuje zakonczyc temat by nie przedluzac offtopu, ktory nie wiadomo z czego wynika. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2273 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#2274 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2275 |
|
Konto usunięte
|
Wydaje mi się, że to różnice kulturowe - w Polsce nawet jak ludzie budują własne domy, dla których wybierają sami projekty, raczej nie robią oddzielnej łazienki tylko dla gości (a nawet jak mają oddzielne wc, to też z niego korzystają, a nie lecą np. na piętro usadzić tyłek na swoim tronie gdy nadejdzie potrzeba). Jeżeli decydują się na 2 łazienki, to zwykle w obu są też prysznic/wanna - żeby nie tworzyć kolejki do jednej, jak wszyscy mieszkańcy chcą się umyć. Opcję z łazienką "prywatną" z wejściem od strony sypialni widziałam tylko w domach ludzi bardzo zamożnych, wielkości ok. 300m2 (i tu zgodzę się la'Mbria - okropne molochy, w których idzie się zgubić :/ A weź gdzieś klucze zapodziej :P). Ale - mówimy o 2 różnych krajach, gdzie w USA nawet biedniejsze rodziny mają większe mieszkania niż my - bo mamy inne gęstości zaludnienia! Prawie 4 razy większe jest Polsce niż w Stanach. Dlatego ziemie są droższe, mieszkania są droższe. Spójrzcie na Japonię - gdzie znowuż to zagęszczenie jest 10x większe niż w USA i ludzie mieszkają w klitkach. Z drugiej strony nie wyobrażam sobie mówić takiemu tokijczykowi, że jego drogie małe mieszkanie jest fe, bo nie ma 60m2
Edytowane przez 8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 Czas edycji: 2017-04-21 o 10:09 |
|
|
|
#2276 |
|
lise-kotta
|
Nie mam łazienki dla gości. Ale jak mam gości, to kulturalnych i dbających o siebie i otoczenie. Nie widzę powodu dla którego miałabym zapraszać osoby takie jak opisuje grubyczarnykot.
|
|
|
#2277 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2278 |
|
lise-kotta
|
Pomoc domowa do sprzątania, duh!
![]() Ja naprawdę rozumiem, że ludzie maja różne strefy komfortu (sama nie lubię przyjmować gości ani by mnie odwiedzano, a jeśli juz to tylko najbliżsi), ale wydaje mi się ze problem jest wtedy szerszy niż ta nieszczęsna łazienka. Problem jest zwyczajnie z innymi ludźmi w naszej przestrzeni (mieszkaniu, samochodzie etc.) Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2279 |
|
Konto usunięte
|
Sprzątaczka zazwyczaj.
liselotta tamtej koleżanki już nie zaprosiłam, mąż ma kategoryczny zakaz udostępniania łazienki szwagrowi i się wywiązuje, chyba i tak się nie przekonam do udostępniania mojej prywatnej przestrzeni. malootka zarzuciłas mi "puste prowokacje" za coś co w ogóle nie było podsumowaniem ciebie i stwierdziłas w swoim "ironicznym" poscie że jestem nienormalna. Także sama sobie spuszczaj z tonu. |
|
|
|
#2280 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:24.

[/QUOTE]

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...