Guzek na piersi - wątek zbiorczy! - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-15, 21:41   #2251
Hola20
Przyczajenie

Dot.: Guzek na piersi - wątek zbiorczy!

Hey! tez juz bym chciala byc po. Ja mam zabieg w przyszlym tygodniu, we wtorek. A jak sie czujesz Oska7? A teraz Cie cos boli?
Mam jeszcze takie pytanie, czy przed zabiegiem trzeba robic jakies dodatkowe badanie? Bo moj lekarz nic mi nie powiedzial, a to dosc dziwne bo przed wiekszoscia zabiegow jakies badania sie robi... a tu wystarczy miec wlokniaka...

---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ----------

Są jakies przeciwskazania zabiegu? troche to dziwne ze dopiero teraz o to pytam, ale im blizej zabiegu tym mam wiecej pytan w glowie i troche sie obawiam....
Hola20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-15, 22:22   #2252
Oska7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hola20 Pokaż wiadomość
Hey! tez juz bym chciala byc po. Ja mam zabieg w przyszlym tygodniu, we wtorek. A jak sie czujesz Oska7? A teraz Cie cos boli?
Mam jeszcze takie pytanie, czy przed zabiegiem trzeba robic jakies dodatkowe badanie? Bo moj lekarz nic mi nie powiedzial, a to dosc dziwne bo przed wiekszoscia zabiegow jakies badania sie robi... a tu wystarczy miec wlokniaka...

---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ----------

Są jakies przeciwskazania zabiegu? troche to dziwne ze dopiero teraz o to pytam, ale im blizej zabiegu tym mam wiecej pytan w glowie i troche sie obawiam....
mnie nic nie boli właśnie się zastanawiam czy to dobrze chociaż czuję, że coś tam mnie ciagnie i przeszkadza ale to nie jest jakiś ból do niewytrzymania. Robiłam ATTP i morfologie ale jak już szłam na salę zabiegową to zapomniałam o tych wynikach a lekarz już mi nie kazał się wracać do szafki wymacał go i już wiedział co dalej robić
A mam pytanie bo mam zmienić sobie opatrunek i nie wiem czy mam go czymś przemyć
Oska7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-16, 06:19   #2253
Trah
Rozeznanie

robi się badanie krwi i serduszko Ci badają.
przeciwwskazania? No, standardowo: ciąża
jeżeli chodzi o miesiączkę- to rożnie z tym jest. Części lekarzy jest to obojętne.
Trah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-16, 09:51   #2254
aferka
Wtajemniczenie

Ja wczoraj byłam na kontrolnym badaniu piersi i chirurg mi wyczuł guzka w lewej piersi. Powiedział, że nie wygląda na taki, którym należy się przejmować (w sumie nie wiem, czy powiedział tak tylko dlatego, żeby mnie trochę uspokoić, czy faktycznie potrafi z jakimś tam prawdopodobieństwem określić czy to coś poważnego). Dał mi skierowanie na mammografię, idę na nią 28.04. Niby się nie denerwuję, ale gdzieś tam w podświadomości ciągle mi się kołacze myśl, że może to jednak jest coś poważniejszego.
Kurde, no zwyczajnie się boję
aferka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-16, 19:44   #2255
AgnieszkaWalc
Przyczajenie

Wczoraj byłam na USG piersi-prywatnie. Z NFZ mam termin na koniec czerwca.W lewej piersi mam zmianę o regularnych obrysach 7 mm x 4 mm prawdopodobnie włókniak. Zalecana biopsja BAC. Czy ktoś wie gdzie na śląsku mozna zrobić takie badanie i od jakiego lekarza trzeba mieć skierowanie?
Spodziewałam się że może być coś nie tak bo pobolewa mnie lewa pierś. Oczekiwanie do czerwca chyba by mnie wykończyło nerwowo. Mam nadzieję że to nic groźnego.
AgnieszkaWalc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 07:26   #2256
aferka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez AgnieszkaWalc Pokaż wiadomość
Zalecana biopsja BAC. Czy ktoś wie gdzie na śląsku mozna zrobić takie badanie i od jakiego lekarza trzeba mieć skierowanie?
Zdaje mi się, że w Tommedzie na Żelaznej w Katowicach wykonują to badanie. Tu masz telefon - zadzwoń i się upewnij: (032) 201 62 08 .
Myślę, że skierowanie powinnaś mieć od tego kto Cię kierował na USG. Ja to widzę tak, że po USG idziesz z wynikami do tego kto Cię na nie skierował i po odczytaniu wyników, on Cię dalej powinien pokierować.
Stary 2009-04-17, 10:48   #2257
Thjazi
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Hola20 Pokaż wiadomość

Hej
W przyszły wtorek minie miesiąc od czasu kiedy wycięli mi guzek. Mój lekarz przed zabiegiem polecił zrobić mi badania krwi (morfologię, czas krzepnięcia i krwawienia) Pytał mnie tez czy nie choruję na cukrzycę (a ponieważ w rodzinie mam przypadki cukrzycy, więc zrobiłam na wszelki wypadek badania, z których wynikało że jednak na szczeście nie choruje). Nie bój sie zabiegu, bo to naprawde nic strasznego, mój lekarz powiedział mi że obiecuje mi że zabieg będzie bezbolesny i bezkrwawy, pod warunkiem że nie będę patrzeć i będę sygnalizować mu każde najmniejsze nawet ukłucia bólu (żeby zdązył mnie dodatkowo znieczulić zanim zacznie boleć naprawdę) Czekam jeszcze na wyniki z histopatologi i mimo tego że biopsja wyszła OK mam w pamieci to co dziewczyny pisały że jej wynik nie daje 100% gwarancji i najzwyczajniej w świecie mam pietra A wyniki dopiero w poniedzialek Co do przeciwskazań to mi lekarz powiedział że zabiegu nie robi się w trakcie okresu, o ile czegoś nie przekręciłam, ze względu na ryzyko nadmiernego krwawienia podczas zabiegu..
za Ciebie i nie martw sie na pewno będzie dobrze!
Thjazi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 10:56   #2258
dorotadud
Raczkowanie

odebrałam wyniki biopsji .... włókniaki ....
byłam u lekarza noi on stwierdził że na razie opserwacja ...
noi nie wiem co teraz niektóre osoby mówią żeby wyciąć .... może ktoś mi coś doradzi

O NAS
http://s9.suwaczek.com/200801042438.png
dorotadud jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 10:57   #2259
Trah
Rozeznanie

a mi dzisiaj mija rok
Stary 2009-04-17, 11:16   #2260
Thjazi
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez aferka Pokaż wiadomość
Ja wczoraj byłam na kontrolnym badaniu piersi i chirurg mi wyczuł guzka w lewej piersi. Powiedział, że nie wygląda na taki, którym należy się przejmować (w sumie nie wiem, czy powiedział tak tylko dlatego, żeby mnie trochę uspokoić, czy faktycznie potrafi z jakimś tam prawdopodobieństwem określić czy to coś poważnego). Dał mi skierowanie na mammografię, idę na nią 28.04. Niby się nie denerwuję, ale gdzieś tam w podświadomości ciągle mi się kołacze myśl, że może to jednak jest coś poważniejszego.
Kurde, no zwyczajnie się boję
Witaj aferko Nie wiem ile masz lat, ale w poradni do ktorej chodziłam powiedzieli mi że badanie mammograficzne lepiej wykonywać w starszym wieku (ponoc jest to uwarunkowane budową i strukturą piersi, która zmienia się z wiekiem) a dla młodszych kobiet ponoć bardziej odpowiednie jest USG. Zreszta podobno USG wykrywa nawet te najmniejsze guzki, a pod mammografem nie zawsze są one widoczne.. Ja troszke bałabym sie rozbić sobie mammografię, szczególnie że ostatnio była ostra batalia o to, że niektóre przychodnie nie bardzo przykładają się do tych badań i zrobiła się z tego jakiś czas temu ogólnopolska awanturka Nie jestem specjalistą, ale pisała tu w wątku dziewczyna której mama miała mammografię (i przez wiele lat myślała że wszystko jest w porządku) a potem okazało się jednak że ma guza, kiedy zrobiła sobie USG... A co do guzka, to pewnie tylko jakiś niegroźny włokniaczek lub torbielka, podobno ma to teraz co trzecia kobieta, więc bez obaw na pewno będzie dobrze! U mnie w pracy połowa babeczek miała właśnie niegroźne guzki, więc bez obaw A swoją drogą zastanawia mnie skąd tak dużo tych guzków się bierze... I to u coraz młodszych kobiet, a czasami nawet dziewczynek

---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ----------

Cytat:
Napisane przez dorotadud Pokaż wiadomość
odebrałam wyniki biopsji .... włókniaki ....
byłam u lekarza noi on stwierdził że na razie opserwacja ...
noi nie wiem co teraz niektóre osoby mówią żeby wyciąć .... może ktoś mi coś doradzi
To zależy tylko od Ciebie.. Mi też na biopsji wyszła zmiana łagodna, ale wycięłam ją po trzech miesiącach od zrobienia BAC, choć nie było żadnych konkretnych wskazań do tego, bo guzek od tego czasu nie urósł.. Ale nie potrafiłam przestać o nim myśleć, cały czas sie zastanawiałam czy nie zmieni się w coś złośliwego, albo kiedy się zmieni więc w trosce o swoją kondycję psychiczną wycięłam intruza, bo przy moim scenariuszowej naturze wykończyłabym się nerwowo przed każdym kontrolnym USG Zreszta mi akurat lekarz doradzał jednak wycięcie, szczególnie że jeszcze nie rodziłam (więc i tak kiedyś by mnie to czekało), a poza tym zapytał mnie czy chciałabym sobie kiedyś zarzucać że na własne życzenie wychodowałam w sobie jakieś paskudztwo.. Pozdrawiam
Stary 2009-04-17, 11:22   #2261
dorotadud
Raczkowanie

a dlaczego należy to wyciąć przed ciążą??
możecie mi to wytłumaczyć???

O NAS

Edytowane przez dorotadud
Czas edycji: 2009-04-17 o 11:25
Stary 2009-04-17, 11:58   #2262
emiczeko
Rozeznanie

hej dziewczyny mam problem! Obok sutka pojawił mi sie pewien guzek mam go od 3 dni. Nie znajduje sie on pod skóra tylko tak jakby w niej i jest delikatnie wypukły a dookoła zaczerwieniony. Wczesniej jak naciskałam palcem na niego to czułam lekki bol jest też twardy. Wy pisalyscie wczesniej ze wasze guzki sie poruszaly przy dotknieciu a moj znajduje sie w jednym miejscu i jest nieruchomy. Martwie sie bo mam dopiero 19 lat. Dziś mialam isc do ginekologa ale nigdzie dzis nie przyjmowal a jak przyjmoje to 2 tyg przed trzeba sie zarejestrowac dlatego pojde chyba w poniedzialek prywatnie. Bardzo prosze napiszcie mi mniej wiecej co to moze być
emiczeko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 12:47   #2263
Thjazi
Przyczajenie

Cytat:
a dlaczego należy to wyciąć przed ciążą??
możecie mi to wytłumaczyć???
Mi lekarz powiedział że guzek może (ale też nie musi) podczas ciąży się powiększyć.. No i może dlatego że, tak jak Trah pisała, ciąża jest przeciwskazaniem do usuwania tego typu guzków (domyślam się że chodzi o zmiany zachodzące wtedy w piersiach) więc gdyby zaczęło się z nim coś dziać niedobrego podczas ciązy nie mogłabym go usunąć.. Więc wolałam wyciąć zanim w ciąże zajdę, ot tak dla świętego spokoju W sumie nie wiadomo jak taki guzek reaguje na ciążę, o ile dobrze pamiętam dziewczyny pisały w tym wątku że może nawet zniknąć, ale nie należy brać tego jako dobry omen bo przypadek każdej z nas jest bardzo indywidualny i to że jakiejś kobiecie guzek wchłonął się w trakcie ciązy nie koniecznie moze oznaczać że u mnie będzie tak samo więc wolałam wyciąć przed.. Najlepiej będzie jak skonsultujesz się z jakimś jeszcze z jakimś lekarzem, a potem zadecydujesz co z tym fantem (znaczy się guzkiem) zrobić Pozdrawiam

---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ----------

Cytat:
Napisane przez emiczeko Pokaż wiadomość
hej dziewczyny mam problem! Obok sutka pojawił mi sie pewien guzek mam go od 3 dni. Nie znajduje sie on pod skóra tylko tak jakby w niej i jest delikatnie wypukły a dookoła zaczerwieniony. Wczesniej jak naciskałam palcem na niego to czułam lekki bol jest też twardy. Wy pisalyscie wczesniej ze wasze guzki sie poruszaly przy dotknieciu a moj znajduje sie w jednym miejscu i jest nieruchomy. Martwie sie bo mam dopiero 19 lat. Dziś mialam isc do ginekologa ale nigdzie dzis nie przyjmowal a jak przyjmoje to 2 tyg przed trzeba sie zarejestrowac dlatego pojde chyba w poniedzialek prywatnie. Bardzo prosze napiszcie mi mniej wiecej co to moze być
Nie martw się emiczeko, to na pewno nic złego ale przede wszystkim musisz pójść do lekarza jak najszybciej, bo tylko on będzie w stanie fachowo określić, co to za guzek.. Jeśli coś Cię niepokoi to myślę że nawet lepiej jak pójdziesz do lekarza onkologa (specjalisty od chorób piersi) bo nie wiem czy ginekolodzy znaja się bardzo na piersiach (mój na przykład mojego guzka nie wyczuł, a badał mnie podczas każdej wizyty) Trzymam kciuki
Stary 2009-04-17, 12:58   #2264
aferka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Thjazi Pokaż wiadomość
Witaj aferko Nie wiem ile masz lat, ale w poradni do ktorej chodziłam powiedzieli mi że badanie mammograficzne lepiej wykonywać w starszym wieku (ponoc jest to uwarunkowane budową i strukturą piersi, która zmienia się z wiekiem) a dla młodszych kobiet ponoć bardziej odpowiednie jest USG.
No ja właśnie jestem już prawie w starszym wieku (mam 42 lata) więc dla mnie mammografia jest już OK.
Z Twojego postu wynika, że wycinanie guzka nie odbywa się w znieczuleniu ogólnym. To chyba nie może nie boleć. Ja się boję biopsji - myślę z przerażeniem co będzie jak mi ją zalecą, a co dopiero mówić o wycinaniu bez narkozy .

Cytat:
mój na przykład mojego guzka nie wyczuł, a badał mnie podczas każdej wizyty
Mój się w ogóle nie bawi w badanie piersi, tylko od razu daje skierowanie do chirurga.

Edytowane przez aferka
Czas edycji: 2009-04-17 o 13:01
Stary 2009-04-17, 13:15   #2265
daydreamer
Raczkowanie

do dziewczyn z krakowa - czy mogłybyście polecić jakiegoś sprawdzonego onkologa(prywatnie)??doda m,że na forum gazeta.pl znalazłam parę (2,3?)osób polecającego dr Kurek Stanisława ale na wizażu nie widzę żadnych wypowiedzi o nim.. Polecane jest także Centrum Onkologii na Garncarskiej, ale mi zależy na wizycie prywatnej.

Edytowane przez daydreamer
Czas edycji: 2009-04-17 o 14:44
daydreamer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 13:17   #2266
dorotadud
Raczkowanie

Thjazi wiesz co mój lekarz onkolog tak stwierdził ... mówił że jak chce ale on mi tak sugeruje bo mówi że jestem młoda noi jak mi zaczną wycinać to powiedział że szkoda mi "masakrować" piersi w tak młodym wieku i żeby obserwować że ot normalne często się zdarza i że jak będzie się coś dziać ot tak ale narazie żeby zostawić tak .... noi ja juz sama nie wiem

O NAS
Stary 2009-04-17, 15:45   #2267
Trah
Rozeznanie

Cytat:
No ja właśnie jestem już prawie w starszym wieku (mam 42 lata) więc dla mnie mammografia jest już OK.
Z Twojego postu wynika, że wycinanie guzka nie odbywa się w znieczuleniu ogólnym. To chyba nie może nie boleć. Ja się boję biopsji - myślę z przerażeniem co będzie jak mi ją zalecą, a co dopiero mówić o wycinaniu bez narkozy .
Kochana wycinanie guzka również odbywa się w całkowitej narkozie. Ja właśnie taką miałam. Wszystko zależy od lekarza i od szpitala.

Czego się boisz w biopsji? czekania na wynik czy bólu?

uwierzcie mi na słowo, że czekanie na wyniki badań genetycznych-to jest masakra.
Stary 2009-04-17, 19:12   #2268
AgnieszkaWalc
Przyczajenie

Dziękuję za wiadomość.
Pozdrawiam
Agnieszka
AgnieszkaWalc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 22:59   #2269
Thjazi
Przyczajenie

Cytat:

Mój się w ogóle nie bawi w badanie piersi, tylko od razu daje skierowanie do chirurga.
Ja miałam akurat wycinany guzek w znieczuleniu miejscowym i trwało to niecałą godzinę.. To chyba zależy od tego jak duże są piersi i jak głęboko umiejscowiony jest guzek, a dodatkowo ja panicznie bałam się tego znieczulenia ogólnego, więc zdecydowałam się na miejscowe.. Biopsji prawie nie czułam ale to pewnie dlatego że miałam ją robioną pod USG więc lekarz nie dziobał mnie na ślepo igłą tylko wykonał jedno wkłucie, pobrał materiał i po krzyku.. W sumie nie bolało bardziej jak pobranie krwi, czułam mały dyskomfort tylko wtedy jak wbijał igłę, tak więc naprawde nie ma czego się bać Zabieg wycięcia nic nie bolał, dzięki dokładnemu znieczuleniu.. Nawet nie poczułam jak lekarz przecina mi skórę, powiedział mi tylko że kiedy poczuje takie gorąco rozlewające sie po piersi albo najmiejsze nawet dziabnięcie, to od razu mam mu o tym mówić a on mnie jeszcze dodatkowo znieczuli w tym miejscu w którym to czuję.. Więc sygnalizowałam, często nawet na zapas Co do wieku, to wcale nie uważam że jesteś już w starszym wieku (choć może troszkę tak niefortunnie napiałam w odpowiedzi do Ciebie) Miałam raczej na myśli kobiety w wieku mojej mamy, tzn. w okolicach 55 lat.. Nie martw się na zapas, choć doskonale Cię rozumiem, bo pamiętam co sama przeżywałam jeszcze nie tak dawno temu, ale myślę że będzie dobrze bo przecież podjęłaś już jedyną słuszną decyzję - natychmiast zareagowałaś i poszłaś do lekarza Trzymam mocno kciuki i wierzę że będzie wszystko dobrze. Pozdrawiam i bądź dobrej myśli

---------- Dopisano o 23:49 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ----------

Cytat:
Thjazi wiesz co mój lekarz onkolog tak stwierdził ... mówił że jak chce ale on mi tak sugeruje bo mówi że jestem młoda noi jak mi zaczną wycinać to powiedział że szkoda mi "masakrować" piersi w tak młodym wieku i żeby obserwować że ot normalne często się zdarza i że jak będzie się coś dziać ot tak ale narazie żeby zostawić tak .... noi ja juz sama nie wiem
Dorotadud nie wiem ile masz lat, ale nie zawsze jest tak że zabieg masakruje pierś.. Ja miałam cięcie na linii brodawki i po tym jak się goi widze że bedzie tylko malutki ślad, o ile wogóle.. Musisz przemyśleć sobie wszystkie za i przeciw i podjąc decyzję sama.. Ja zdecydowałam sie na zabieg głównie dlatego że znam siebie i wiem ze oszalałabym z nerwów przed każdym kontrolnym USG i ew. czekaniem na wyniki kolejnych biopsji.. A jeśli chodzi o obserwację zalecona przez lekarza, to co powiedział odnośnie kontroli, jak często musiałabyś robić sobie kontrolne USG? Pozdrawiam

---------- Dopisano o 23:59 ---------- Poprzedni post napisano o 23:49 ----------

Dopiero teraz zauważyłam że piszesz o guzkach w liczbie mnogiej, masz je w jednej piersi (a jeśli tak to czy sa gdzieś blisko siebie) czy w obu? Czy są duże, czy raczej to takie maleństwa? Nie martw się, bo wszystko na pewno bedzie dobrze, ale porozmawiaj też z bliskimi i może poradź się jakie jest ich zdanie na ten temat.. Jeszcze raz pozdrawiam i życzę dobrej nocy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-18, 07:42   #2270
Trah
Rozeznanie

Cytat:
Ja miałam akurat wycinany guzek w znieczuleniu miejscowym i trwało to niecałą godzinę.. To chyba zależy od tego jak duże są piersi i jak głęboko umiejscowiony jest guzek
wielkość piersi może mieć wpływ na wybór znieczulenia, ale nie decyduje o tym. Ja mam wielkość miseczki A/B, a miałam całkowitą narkozę.
Moja operacja trwała około godziny, cięcie też mam na linii brodawki. a guz powstał, ze starego, nie usuniętego wcześniej guza.
Po roku czasu od operacji, idąc na kontrolę do lekarza, który to wycinał, pyta się mnie która pierś była operowana, bo on nie widzi blizny.
Lekarz z ponad 20letnim doświadczeniem.
Stary 2009-04-18, 19:16   #2271
Thjazi
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Trah Pokaż wiadomość
Moja operacja trwała około godziny, cięcie też mam na linii brodawki. a guz powstał, ze starego, nie usuniętego wcześniej guza.
Trah u Ciebie guzek powstał ze starego nieusuniętego guzka? Jak to jest możliwe, czyżbyś kiedyś wycinała wcześniej guza i nie wycięli Ci go dokładnie Mam nadzieje że to sie nie zdarza, bo nie chciałabym przeżyć ponownie takiego stresu związanego z wycinaniem jakiś resztek po uprzednio usuwanym Czy możesz mi powiedzieć, jak często zdarza się że guzki pojawiaja się ponownie w tej samej piersi, z której juz kiedyś były usuwane.. Dziękuję
Stary 2009-04-18, 19:25   #2272
Trah
Rozeznanie

Thjazi, napisałam w swojej wypowiedzi, że:
guz powstał, ze starego, NIE usuniętego wcześniej guza.

czyli: w wieku 18 lat znalazłam u siebie guza, lekarz powiedział, że to nic, że spokoloko, wyleczymy to mastodynonem. Guzek się wysuszył, był już nie wyczuwalny pod usg i palcami, a po 3 latach powiększył się. Badanie usg i chirurg po operacji stwierdzili to samo:
guz powstał, ze starego włókniaka.

Tak, zdarza się, że guzy powstają w tej samej piersi kilka razy, nie wiem od czego to zależy. Nie jestem w stanie powiedzieć Ci jak często się to zdarza, statystykami się nie interesowałam, lekarza o to też nie pytałam.
Wiem jedno: z nie usuniętego może powstać wiele

ważne jest też jedna sprawa. Ja brałam mastodynon, którego nie wolno stosować przy nowotworze piersi, a właśnie dowiedziałam się, że na 90% mam skłonność genetyczną do złośliwców, więc może miało jedno na drugie wpływ.
Tego jeszcze nie wiem, jestem przed konsultacją u lekarza z międzynarodowego centrum leczenia nowotworów

Edytowane przez Trah
Czas edycji: 2009-04-18 o 19:29
Stary 2009-04-19, 14:06   #2273
dorotadud
Raczkowanie

Thjazi a więc tak ... jest tego kilka sztuk w obu piersiach ... wielkość różna od malutkich do większych .... lekarz powiedział że jak wycinać to już wszystko bo szkoda to dzielić no a że one są rozrzucone to byłabym bardzo pocięta .... nie chce tak wyglądać ... dużo nad tym myślałam ... w sumie nie denerwuje się już chwile z tym żyje i jakoś się przyzwyczaiłam tylko jak ide na badania a tak to zapominam o tym ...
kontrole mam w sierpniu czyli po pół roku .... pewnie będe słuchać lekarza chyba dobrze wie co robi
co WY o tym myślicie???

O NAS

Edytowane przez dorotadud
Czas edycji: 2009-04-19 o 14:08
Stary 2009-04-20, 07:09   #2274
aferka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Trah Pokaż wiadomość
Czego się boisz w biopsji? czekania na wynik czy bólu?
Prawdę mówiąc jednego i drugiego. Ale na razie mam zaleconą tylko mammografię, więc do ewentualnej biopsji jeszcze jakiś czas.

Cytat:
Nie martw się na zapas, choć doskonale Cię rozumiem, bo pamiętam co sama przeżywałam jeszcze nie tak dawno temu,
Jestem mistrzynią w martwieniu się na zapas, więc do czasu kiedy się okaże co to tak naprawdę jest nerwy już mnie zeżrą zupełnie.
Ale prawdę mówiąc mając do wyboru narkozę albo tylko znieczulenie miejscowe, chyba wybrałabym jednak narkozę. Wolałabym nie słyszeć szczęku narzędzi, rozmów lekarzy itd. Chybaby mi się robiło słabo na same odgłosy sali operacyjnej.
Dzięki dziewczyny za wsparcie
Stary 2009-04-20, 08:51   #2275
Thjazi
Przyczajenie

Cytat:
Jestem mistrzynią w martwieniu się na zapas, więc do czasu kiedy się okaże co to tak naprawdę jest nerwy już mnie zeżrą zupełnie.
A ja myślałam że już nie ma większego nerwusa ode mnie.. Gdyby przyznawali za to medale to pewnie zdobyłabym złoto Trzymam kciuki, nie martw się, na pewno będzie dobrze, innej opcji po prostu nie ma Pozdrawiam

---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:35 ----------

Cytat:
Thjazi a więc tak ... jest tego kilka sztuk w obu piersiach ... wielkość różna od malutkich do większych .... lekarz powiedział że jak wycinać to już wszystko bo szkoda to dzielić no a że one są rozrzucone to byłabym bardzo pocięta .... nie chce tak wyglądać ... dużo nad tym myślałam ... w sumie nie denerwuje się już chwile z tym żyje i jakoś się przyzwyczaiłam tylko jak ide na badania a tak to zapominam o tym ... kontrole mam w sierpniu czyli po pół roku .... pewnie będe słuchać lekarza chyba dobrze wie co robi
co WY o tym myślicie???
Dorotadud to czy zdecydujesz sie na wycięcie guzków zalezy tylko od Ciebie, na forum mozemy Ci tylko doradzic, powiedzieć jakie jest nasze zdanie na ten temat, ale decyzja zalezy tylko i wyłącznie od Ciebie.. Szczerze mówiąc nie wiem co zrobiłabym na Twoim miejscu mając ich kilka, ale na pewno mocno zastanowiłabym sie nad tymi największymi (Dziewczyny na forum pisza najczęściej, że duże guzki się raczej wycina) Nie piszesz jakiej sa wielkości Twoje guzki, ale jesli to jakieś maleństwa, to może rzeczywiście warto zdać sie na lekarza (choc ja na pewno skonsultowałabym to jeszcze z jakims innym specjalistą) Trudno mi powiedzieć Ci co masz zrobić (zresztą nie mam nawet do tego prawa), choć jedno tylko mogę Ci doradzić na 100% nie bagatelizuj sprawy i regularnie się kontroluj.. Trzymam kciuku żeby wszystko było u Ciebie dobrze Ps. skoro masz ich tak dużo, to może warto zrobić jakieś dodatkowe badania żeby dowiedzieć się jaka może być przyczyna ich powstawania.. Pozdrawiam serdecznie
Stary 2009-04-20, 10:14   #2276
19oleczka87
Przyczajenie

Hej dziewczyny, podobnie jak Wy trafiłam na to forum z powodu włókniaka, na szczescie jest tylko 1 i ma wielkosc 177mm, nie wiem czy to duzo czy mało, nie jestem obiektywna w tym odczuciu. Nie boje sie ani biopsji, ani znieczulenia, zabiegu ani takze tego ze nie bede mogla brac tabletek antykoncepcyjnych, bo i tak nie jestem ich zwolenniczka, ale tak jak niektorzy boja sie latac samolotem ja panicznie boje sie lekarzy i fryzjerów bo od jednych i drugich wracam zawsze z 'rykiem'. Psychicznie juz sie nastawiłam ze musze wyciac to cholerstwo, tylko nie wiem gdzie mam sie udac, studjuje w Poznaniu i jakos chyba nie mam szczescie do tych lekarzy, zawsze jak pojdedo jakiegos niepoleconego to jest tragedia(Pani ginekolog z najblizszej przychodni do ktorej sie udałam w zwiazku z ta piersia powiedziała mi ze ginekolog nie jest od takich rzeczy i nawet nie zdazyłam plaszcza sciagnac, mowiac krotko nie zbadała mnie) bardzo chciałabym trafic do jakiegos uczłowieczonego lekarza... Pytalam wsrod znajomych czy ktos moze zna jakiegos specjaliste, ale wiekszosc to przyjezdne studenciaki, takcy jak ja, a zreszta samo pytanie o onkologa jest przerazajace, dlatego moze ktoras z Was podpowie mi gdzie mam sie udac w Poznaniu(wiem ze jest Wielkopolskie Centrum Onkologii, ale co z tego jak tych onkologicznych poradni jest kilka/nascie, a mi na sama mysl robi sie slabo). To 1 rzecz ktora mnie meczy a druga jest taka ze zastnawiam sie czy ta piers po zabiegu nie jest jakas zniekształcona, mniejsza, jakby pusta w srodku i czy jest jakies duze prawdopodobienstwo ze ten wlokniak moze sie odrodzic???
Sorry ze tyle nabazgrałam, ale juz mi lżej i prosze o pomoc
19oleczka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-20, 12:14   #2277
Thjazi
Przyczajenie

Dziewczyny idę dzisiaj po 16 po wyniki wycinka z zabiegu i szczerze mówiąc bardzo się boję nawet pomimo tego że wyniki biopsji byly OK chodzą mi po głowie różne myśli, najczęściej nie za ciekawe Czekałam na wyniki prawie miesiąc (podobno było to spowodowane przerwą świąteczną i urlopami z tego powodu) i głównie przez to nie mogę się opędzić od scenariuszy... Tak bym już chciała móc powiedzieć a tak to znow się denerwuje.. Ps. czy zdaza sie że nawet pomimo dobrego wyniku biopsji, wyniki po wycięciu są złe? Proszę trzymajcie kciuki, będzie mi raźniej...
Stary 2009-04-20, 12:32   #2278
aferka
Wtajemniczenie

Thjazi nie wydaje mi się, żeby wyniki jednego badania były dobre, a drugiego złe. Na pewno będzie dobrze. Trzymam kciuki
Stary 2009-04-21, 20:33   #2279
Samerdak
Przyczajenie

Cześć właśnie przeczytałam twój post. Ja mam 40 lat i właśnie jestem 2 tygodnie po drugiej operacji usunięcia guzów z obu piersi. Doskonale rozumiem co przeżywasz, ja sama o mało nie popadłam w obłęd. Rozumiem 1. 2 guzki na jednej piersi, ja wyhodowałam 5 w jednej a w drugiej 4. Myślałam że z bloku operacyjnego wyjdę bez piersi. Strach ma duże oczy a spokój w tej sytuacji jest najważniejszy. W moim przypadku wszystkie guzki były łagodne, nie miałam biopsji, od razu operacje, z reszta uważam że tak jest lepiej, mniej strachu, nerwów i bólu. Ty jesteś młoda i prawdo podobnie są to zaburzenia hormonalne, miejmy nadzieję że są to tylko cysty. A często kobietą w twoim wieku takie właśnie zmiany guzowate piersi się przytrafiają. Nawet jeżeli operacja będzie konieczna, to nic strasznego, trochę bólu ale da się znieść, zresztą my baby jesteśmy twarde, kto to wszystko wytrzyma jak nie my? Jeśli chcesz coś jeszcze wiedzieć(jakieś szczegół) daj znać- a wiem o czym pisze, bo to przeżyłam. Trzymaj się i głowa do góry nie taki diabeł straszny jak go malują, a przede wszystkim nie słuchaj głupot jakie mówią, bo każdy przypadek jest indywidualny, najważniejsza jest siła i wiara że dasz radę.
Samerdak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-22, 09:45   #2280
19oleczka87
Przyczajenie

Hej Samerdak, powiedz mi czy Twoja piers nie ulegla jakims znieksztalceniom po tym zabiegu, nie zmniejsszyla sie jakos??
19oleczka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości